Pogledaj neodgovorene postove
Pogledaj aktivne teme
Danas je 24 Jun 2021, 16:29


Autoru Poruka
Tesa
Post  Tema posta: Re: Najnovija istraživanja u medicini i metode lečenja  |  Poslato: 09 Feb 2013, 12:42
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 18 Sep 2012, 18:55
Postovi: 4287

OffLine
Psorijaza: Tragovi života na koži


Dr Predrag Majcan o najčešćim uzrocima psorijaze i mogućnostima novih vidova terapije. Svaki deseti čovek nosi gen za psorijazu, stres okidač za bolest


Slika


HLADNOĆA I zimski meseci donose pogoršanje tegoba vezanih za psorijazu, zbog nedostatka sunca i ultravioletnog zračenja koji se koriste u terapiji ove bolesti. Zato su pacijenti koji boluju od psorijaze trenutno najčešći pacijenti u dermatološkim ordinacijama u medicinskim centrima koji leče ovu bolest.


Od psorijaze u Srbiji boluje oko 150.000 osoba, a pošto ne postoji jedinstven registar, smatra se da ima pacijenata koji još „lutaju“ u traženju dijagnoze. I oni za koje je dokazano da boluju od psorijaze susreću se sa nizom problema, počev od nedostupnosti novije, biološke terapije, masti, krema i drugih lekova koji se više ne mogu dobiti na recept, do nemogućnosti klimatsko-bolničkog lečenja.

Smatra se da svaki deseti čovek nosi u sebi gen za psorijazu, ali to ne znači da će svaki od njih da oboli. Isto tako, ako neko od roditelja boluje od psorijaze, verovatnoća da će i dete naslediti bolest je oko šesnaest procenata. To zavisi od mnogo faktora, ali jedan od dokazanih okidača psorijaze je stres, kaže u intervjuu za „Novosti“ dr Predrag Majcan, načelnik Odeljenja za dermatovenerologiju KBC „Zvezdara“ i predsednik Društva za borbu protiv psorijaze Republike Srbije.

Šta još može da aktivira bolest?

- To mogu da budu razne infekcije: virusne, bakterijske - česte streptokokne upale grla. Pojedini lekovi, kao što su betablokatori, soli litijuma, pojedini nesteroidni antiinflamatorni lekovi, mogu da budu provocirajući faktor. Razne povrede, takođe mogu izazvati nastanak psorijaze. Ipak, smatra se da je stres glavni izazivajući faktor.

Da li neke druge bolesti mogu da pokrenu psorijazu ili obrnuto?

- Nekada se smatralo da od psorijaze obolevaju potpuno zdravi ljudi. Danas je to mišljenje prevaziđeno, i dokazano je da oni koji imaju psorijazu imaju i veću sklonost ka drugim bolestima: kardiovaskularnim, Kronovoj bolesti, hroničnoj opstruktivnoj bolesti pluća, depresiji i anksioznosti. Utvrđeno je da ovi pacijenti u većem procentu konzumiraju alkoholna pića i puše, i tako još više narušavaju zdravlje.

Šta je, u stvari, problem kod psorijaze?

- To je autoimuna, hronična, sistemska bolest, kada organizam ne prepoznaje svoje ćelije, a usled imunološkog poremećaja, stvaraju se kožne promene. Bolest kada se pojavi, može da se zaleči, da se kontroliše, ali su mogući ređi ili češći recidivi, odnosno epizode pogoršanja.RIBICE SAMO ZA ESTETIKU
Kakvo je vaše mišljenje o tretmanu psorijaze gara rufa ribicama?
- Ova vrsta terapije ima samo estetski efekat. Ribice grizu i skidaju zadebljanja sa kože, ali ne leče bolest.
Kakve negativne posledice može da izazove fitoterapija?
- Sa biljkama treba biti oprezan, jer neke biljne komponente u dodiru sa suncem tj. ultravioletnim zračenjem mogu da naprave fotoalergijsku reakciju.

Koje terapije se najčešće primenjuju?

- Terapija je individualna, i zavisi od uzrasta pacijenta, zatim od toga koliko je i na kojim mestima zahvaćena površina kože. Ne koriste se isti preparati na svim delovima kože podjednako. Terapija se nekada menja, jer se dešava da posle nekog vremena kod određenih pacijenata prestaje da bude efikasna. Ukoliko pacijent ima manji broj promena, za lečenje se koristi lokalna terapija. Započinje se keratoliticima kojima se skidaju ljuspe. Potom se prepisuju: kortikosteroidi, kalcipotriol, tazaroten, antralin, preparati katrana i druga lokalna terapija. Ako je zahvaćena veća površina kože teško je kreme mazati na tolikoj površini, pa se uključuje neki od vidova opšte terapije: fototerapija (PUVA ili UVB), acitretin, metotreksat, ciklosporin ili biološka terapija.

Lečenje se sprovodi i citostaticima. Kolika je u tom slučaju šteta, a kolika korist?

- Od citostatika se primenjuje lek metotreksat koji se inače daje u terapiji upale zglobova. Jer, kod psorijaze, osim promena na koži i noktima, promene mogu da zahvate i zglobove, što je slučaj kod psorijatičnog artritisa. Međutim, svaki lek ima dobre i neželjene efekte, tako da se pri uzimanju ovog leka moraju povremeno kontrolisati analize krvi, jer lek može uticati na hematopoezu i funkciju jetre.

Kako ultravioletno zračenje pomaže?

- Kod nas se vrlo često primenjuje fototerapija, čime se deluje na imunološki proces tako što sprečava ubrzano razmnožavanje ćelija keratinocita. Uglavnom se koriste dva tipa fototerapije: PUVA i UVB. Ova terapija se može istovremeno koristiti sa raznim preparatima lokalne terapije, kao i sa pojedinim lekovima, tako da su rezultati vrlo uspešni. I sa ovom terapijom treba biti obazriv, da se ne pretera sa ukupnom dozom.

Kakve efekte je do sada dala biološka terapija?

- U biološkoj terapiji se koristi više lekova, i posle više godina iskustva u lečenju psorijaze rezultati su relativno dobri. Ona dovodi do inhibicije delovanja T limfocita i inhibira funkciju citokina koji su značajni u našem imunom odgovoru. Znači, biološki lekovi deluju na imuni sistem i na taj način dovode do poboljšanja pri lečenju psorijaze. Nažalost ova terapija pacijentima nije dostupna na teret Fonda za zdravstveno osiguranje. Problem je što, ako bi se započela, biološka terapija nije baš jeftina, a morala bi da traje do kraja života. Jedna doza leka košta nekoliko hiljada dinara.

Da li bi svi pacijenti mogli da se podvrgnu biološkoj terapiji?

- Ne. Njen princip je da smanjuje imuni odgovor, a time se smanjuje imunitet. Ukoliko pacijent ima neki hronični infektivni proces (HIV, TBC) ne savetuje se ova terapija. Da bi pacijenti mogli da prime ovu terapiju, moraju se uraditi detaljne analize krvi i pregled pluća. Ako govorimo o brojkama, više hiljada pacijenata bi, u ovom trenutku, moglo da primi ovu terapiju.

Zašto se ponekad, i pored svih terapija, stanje ne poboljšava?

- Psorijaza zna da bude vrlo uporna i nepredvidljiva bolest. Neka mesta na kojima se javljaju promene, kao što su lice, očni kapci, genitalije, osetljivi su na preparate koji se mažu, pa se u tom slučaju ne smeju davati jaki lekovi, a samim tim i terapija se produžava ili pak, nema dovoljno efekta. Kod takvih pacijenata se mora menjati terapija, a nekad je u tim slučajevima biološka terapija najbolje rešenje.

Ima i mnogo alternativnih pristupa lečenju. Da li neke od njih preporučujete i koje?

- U alternativnoj, kao i u zvaničnoj medicini ponekad i placebo može da ima rezultate. U fitoterapiji ima svega i svačega, nešto od toga pomaže, bilo da su čajevi ili kreme na bazi bilja, ali u velikom broju slučajeva oni nemaju pozitivan efekat. Bilo je čak slučajeva kada su pacijenti koristili meleme od kojih im je koža još više buknula. Pristalica sam zdravog načina ishrane i upotrebe biljaka, ali ne bih mogao da izdvojim nijednu biljku, preparat ili čaj, jer ne postoji univerzalan lek, tako da bi kod nekih određena komponenta mogla da izazove i kontraefekat.

Da li neki od lekova u terapiji utiču na trudnoću?

- Kod upotrebe leka acitretina postoje ograničenja, da žena koja je uzimala ovu terapiju, dve godine posle prestanka upotrebe leka ne sme da ostane trudna. Jer, komponente iz leka izazivaju komplikacije na plodu.


Novosti


Vrh
Tesa
Post  Tema posta: Re: Najnovija istraživanja u medicini i metode lečenja  |  Poslato: 10 Feb 2013, 14:43
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 18 Sep 2012, 18:55
Postovi: 4287

OffLine
Flaster za opekotine


Flaster se brzo razgrađuje, ne iritira sluznicu i sadrži benzokain koji je najzaslužniji za zaceljivanje rana


Slika


NAUČNICI SA američkog Univerziteta Ostin napravili su flaster koji ubrzava zaceljivanje rana u ustima nastalih usled konzumiranja prevruće hrane.


Flaster se brzo razgrađuje, ne iritira sluznicu i sadrži benzokain koji je najzaslužniji za zaceljivanje rana.

Ovaj anestetik ima primenu u stomatologiji i deo je pastila za grlo.

U zavisnosti od toga gde ste se opekli, možete da ga stavite na unutrašnju stranu obraza ili na jezik.

Flaster je nedavno predstavljen u Čikagu, na godišnjem skupu Američkog udruženja farmaceuta, i toliko je inspirisao stručnjake sa Univerziteta Novi Meksiko da su odlučili da porade na stvaranju još izdržljivijeg flastera, koji bi mogao da traje i do tri dana.Novosti


Vrh
Tesa
Post  Tema posta: Re: Najnovija istraživanja u medicini i metode lečenja  |  Poslato: 11 Feb 2013, 11:50
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 18 Sep 2012, 18:55
Postovi: 4287

OffLine
Veštački napravljen virus ubija ćelije raka


Virus nastao genetskim inženjeringom testiran na 30 pacijenata koji su bili u zadnjoj fazi raka jetre značajno je produžio njihov život, ubio tumore i sprečio razvoj novih, saopštili su naučnici.


Slika


Šesnaest pacijenata kojima je data velika doza virusa živeli su u proseku duže za 14,1 mesec, u odnosu 6,7 meseci koliko je 14 pacijenata kojima je data manja doza.
- Po prvi put u istoriji medicine pokazali smo da genetski proizveden virus može da doprinese preživljavanju obolelih od raka - rekao je koautor studije Dejvid Kirn.
Četvoronedeljno testiranje sa vakcinom Peksa-Vek (Pexa-Vec) ili JX-594, koje je objavljeno u časopisu "Priroda medicine" (Nature Medicine), daje nadu za lečenje obolelih kod kojih je tumor uznapredovao.
Uprkos napretku u lečenju obolenja raka u proteklih 30 godina hemoterapijom i različitim biološkim sredstvima većina čvrstih tumora je neizlečiva čim dođe do metastaza, odnosno kada se tumor proširi na druge organe, navode autori studije.
Oni dodaju da je postojala potreba za aktivnijim imunoterapijama.
- Peksa-Vek je osmišljen da se multiplicira unutar samih ćelija i da uništi ćelije raka, u isto vreme omogućavajući da sistem imuniteta pacijenta napadne ćelije raka - kaže Kirn.
On je dodao da se nakon tretmana tumor smanjio i smanjen je dotok krvi u tumore, a ojačan je sistem imuniteta koji se borio protiv tumora.
Peksa-Vek je razvijen od virusa vakcinija koji se kao vakcina koristi decenijama u lečenju malih boginja.


Blic zena


Vrh
Tesa
Post  Tema posta: Re: Najnovija istraživanja u medicini i metode lečenja  |  Poslato: 13 Feb 2013, 23:20
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 18 Sep 2012, 18:55
Postovi: 4287

OffLine
Telo samo može da uništi rak?


Naučnici su otkrili kako telo samo može da uništi ćelije tumora, bez korišćenja ikakvih lekova.


Slika


Istraživači sa Državnog univerziteta Pensilvanije došli su do revolucionarnog otkrića – oni su identifikovali molekul poznat kao TIC 10, koji aktivira protein za pomoć u borbi protiv raka.

Protein TRAIL (ligand koji izaziva apoptozu – ćelijsku smrt – povezan sa faktorom nekroze tumora) sprečava razvoj tumora tokom imunološkog nadgledanja, odnosno u fazi kada imunološki sistem „patrolira” organizmom u potrazi za ćelijama raka.

Taj proces se obustavlja u naprednoj fazi bolesti što dovodi do nekontrolisanog rasta i širenja raka.

Ključna dobrobit korišćenja TRAIL-a kao sredstva za borbu protiv raka jeste da je on već deo imunološkog sistema tako da nije toksičan za telo poput hemioterapije ili zračenja.

Štaviše, mala količina TIC10 je efektnija od drugih lekova jer može da probije barijeru između mozga i krvotoka. Ta barijera onemogućava lekovima protiv raka da uđu u mozak, pa samim tim blokira njihovu efikasnost.

- Nismo predvideli da će ovaj molekul moći da leči i rak mozga, što je bilo prijatno iznenađenje - kazao je vođa istraživanja, onkolog Vafik El-Deiri.

Druga pozitivna stvar je ta da TIC 10 ne aktivira TRAIL samo u kancerogenim ćelijama već i u zdravim. Obližnje zdrave ćelije takođe dobijaju „vetar u leđa” i na svojoj površini umnožavaju broj TRAIL receptora koji uništavaju rak.

Iako je studija bila ograničena samo na miševe, dr El-Deiri je uveren da bi sličan pristup mogao da se primeni i na ljudima. „Iznenađen sam i oduševljen što nam je ovo uspelo”, kaže on.

- Malom količinom molekula značajno smo uvećali i savladali ograničenja putanje TRAIL-a što daje nadu da možemo lečiti rak bezbednim mehanizmima koji već funkcionišu kod ljudi sa normalnim i delotvornim imunim sistemom. Trenutno smo u fazi istraživanja kada pokušavamo da prevaziđemo određena ograničenja i dođemo do efikasne i selektivne terapije protiv raka - zaključio je dr El-Deiri.

Studija je objavljena u žurnalu "Science Translational Medicine".


Blic


Vrh
Tesa
Post  Tema posta: Re: Najnovija istraživanja u medicini i metode lečenja  |  Poslato: 14 Feb 2013, 20:49
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 18 Sep 2012, 18:55
Postovi: 4287

OffLine
Dokazano: Omega 3 štiti vid


Konzumiranje određenih količina nezasićenih masnih kiselina "omega 3" može da omogući u velikoj meri smanjenje gubitka vida do koga dolazi starenjem, pokazali su rezultati jednog od istraživanja sprovedenog u predgrađu Pariza.


Slika


Istraživači su došli do tog zaključka tako što je 300 osoba s oštećenjima vida lečeno i praćeno je njihovo zdravstveno stanje tri godine, preneli su francuski mediji.

Na kraju se pokazalo da su pacijenti s najvišim nivoom tih esencijalnih masnih kiselina "omega 3" bili izloženi za 68 odsto manjoj opasnosti od pojave senilne makularne degeneracije (vezane za godine) koja je glavni uzrok nepovratnog gubitka vida.

Masne kiseline "omega 3" su već poznate po svom blagotvornom dejstvu na srce i mentalne sposobnosti, a sada je otkriveno i na vid.

Organizam ima potrebu za tim kiselinama, ali ih sam ne proizvodi, pa se moraju uzimati preko hrane.

Osim u ribi, one se nalaze i u odredjenim margarinima i biljnim uljima.


B92


Vrh
Tesa
Post  Tema posta: Re: Najnovija istraživanja u medicini i metode lečenja  |  Poslato: 15 Feb 2013, 11:24
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 18 Sep 2012, 18:55
Postovi: 4287

OffLine
Novi detektor raka pomaže hirurzima


Ruski naučnici konstruisali su jedinstveni detektor koji će pomoći da se raspoznaju najmanji tumori u ranom stadijumu bolesti. Gadžet koji liči na hemijsku olovku već je isproban u operacionoj sali.


Slika


Retki vid raka - neuroendokrini tumor, veličine svega pet milimetara, skoro je nemoguće pronaći, a ni dospeti do njega. Ali, uz korišćenje novog uređaja to je postalo realno.

Stručnjaci markiraju tumor radioizotopom. Pri tome se radioaktivni preparat nagomilava samo u oštećenim ćelijama. I one počinju da zrače.

Za vreme operacije uređaj "lovi" to zračenje, i pomaže hirurgu da ukloni bez ostatka čitav tumor. Recidiv bolesti samim tim se u potpunosti isključuje.

"Prilikom razrade uređaja za osnovu je uzeta tehnologija razrađena za registraciju čestica na velikom hadronskom kolajderu", rekao je za Glas Rusije Jevgenij Grigorjev, rukovodilac ruske grupe CERN za razradu novih detektora i savetnik direktora Instituta za teorijsku i eksperimentalnu fiziku

Ova tehnologija je zasnovana na principima brojanja, za razliku od principa takozvanog integrisanja, koji leži u osnovi postojećih analoga, razrađenih pre nekoliko decenija. Prednost je u tome što to povećava osetljivost: svaka čestica se broji.

Postoji još jedna bitna prednost ruskog uređaja - a to je cena. Američki detektor košta 50 hiljada evra, a novi ruski košta nekoliko desetina evra.

Pri tome, kako ističu lekari koji su ga testirali u Švajcarskoj, on je univerzalan i savršeniji. Uz pomoć takvog detektora mogu da se leče retke bolesti i da se poveća kvalitet hirurške intervencije.

Hirurg za kraće vreme efikasnije može da ukloni tumor i sve metastaze koje ga okružuju.

Preliminarna klinička ispitivanja pokazala su da, ponekad, uz pomoć uređaja mogu da se lokalizuju mikro tumori koji se ne vide na pozitrono-emisionoj tomografiji.


Mondo


Vrh
Tesa
Post  Tema posta: Re: Najnovija istraživanja u medicini i metode lečenja  |  Poslato: 17 Feb 2013, 11:18
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 18 Sep 2012, 18:55
Postovi: 4287

OffLine
Šta je to klaster glavobolja?


Klaster glavobolja je verovatno jedan od najneprijatnijih sindroma poznatih ljudskoj vrsti, čime je zaslužila nadimak „samoubilačka glavobolja“.


Slika


Za ovaj tip glavobolje se u medicini zna najmanje 250 godina i to podrazličitim terminima-Hortonova glavobolja, cilijarna glavobolja, histaminska glavobolja ili migrenska neuralgija. Radi se o primarnoj glavobolji koja pripada grupi takozvanih trigemino-autonomnih glavobolja koje se karakterišu jednostranim bolom udruženim sa kranijalnim autonomnim fenomenima.

Pojava klaster glavobolje je ređa u odnosu na ostale primarne glavobolje, migernu, kao i glavobolju tenzionog tipa, mada je mnogo češća u kliničkoj praksi, nego što se ranije smatralo.

Nešto češće oboljevaju muškarci, uglavnom u životnoj dobi od 20 do 50 god. Značajni su genetski faktori za pojavu ovog tipa glavobolje i smatra da je rizik da osoba oboli 14 puta veći ukoliko ima srodnika sa ovom vrstom glavobolje.

Bol je veoma karakterističan, uvek je jednostran i javlja se najčešće u predelu oka ili iza očne jabučice, ali se može javiti i u predelu slepoočnice, zatim u čeonom predelu iznad oka ili na licu ispod oka. Bol je veoma žestok, sa maksimalnom jačinom zbog čega su pacijenti uznemireni.

Kvalitet bola je oštar, opisuje se kao ubod nožem, burgijanje, svrdlanje. Nastaje naglo i dostiže vrhunac nakon 10-15 minuta, u trajanju od najmanje 15 minuta a maksimalno do 3 sata, najčešće sat do sat i po. Uvek je praćen bar jednim od sledećih fenomena na istoj strani lica gde je prisutan i bol, crvenilo ili suzenje oka, zapušenost nosa ili sekrecija iz nosa, otok očnog kapka, znojenje čela ili lica i osećaj nemira. Napadi se mogu ponavljati više puta tokom dana, obično 2-3 puta. Za postavljanje dijagnoze neophodno je da postoje bar pet napada sa opisanimkarakteristikama. Glavobolja pokazuje tipičan sezonski karakter javljanja, obično u isto doba godine, najčešće u jesen i proleće i tada period sa napadima (takozvani klaster period), može trajati u različitim intervalima, od nekoliko nedelja do nekoliko meseci. Takođe, u tom periodu, bol se javlja obično u isto vreme tokom dana, najčešće sat vremena po uspavljivanju. Od faktora koji provociraju bol u periodu sa napadima najznačajniji su uzimanje alkohola, lekova koji šire krvne sudove (nitroglicerin, histamin), zatim fizički napor i toplo vreme. Prema dužini klaster perioda, klaster glavobolja može biti epizodična (period bez bola tokom godine traje najmanje mesec dana) i hronična (period bez bola tokom godine je manji od mesec dana).

Ova vrsta glavobolje se uspešno dijagnostikuje i leči u Bolnici za neurologiju KBC „Dr Dragiša Mišović-Dedinje“. U dijagnostikovanju je, s obzirom na veoma karakteristično kliničko ispoljavanje, obično dovoljna samo anamneza, ali je veoma važno sprovesti dopunska dijagnostička ispitivanja u cilju isključenja takozvanog simptomatskog klastera, odnosno glavobolje koja može veoma da liči na klaster, a uzrokovana je drugim oboljenjem. Lečenje se zasniva na tretmanu pojedinačnog napada i na profilaktičkoj, preventivnoj terapiji, s obzirom da se radi o poremećaju koji traje čitavog života. U lečenju napada terapija izbora je i primena 100 odsto kiseonika, ali se koriste i lekovi iz grupe triptana primenjeni potkožno, intravenski ili intranazalno u cilju što bržeg delovanja. Kod bolesnika sa kratkim klaster periodima, profilaktička terapija može biti kratkotrajna, kada se primenjuju kortikostreroidi ili ergo preparati, ili dugotrajna, u cilju sprečavanja pojave perioda sa napadima, i u tom slučaju su efikasni lekovi iz više grupa, kao što su antiepilptici, blokatori kalcijumskih kanala ili Litijum karbonat.

Autor je načelnik odeljenja za specijalističko-konsultativne preglede, Bolnica za neurologiju KBC „DR Dragiša Mišović-Dedinje“.


B92


Vrh
Tesa
Post  Tema posta: Re: Najnovija istraživanja u medicini i metode lečenja  |  Poslato: 19 Feb 2013, 11:45
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 18 Sep 2012, 18:55
Postovi: 4287

OffLine
Holesterol ipak ne začepljuje arterije?


Slika


Profesor Filip Even, čija se knjiga "Istina o holesterolu" (La verite sur le cholesterol) upravo pojavila, tvrdi da povećan holesterol nije izazivač ateroskleroze (sužavanje krvnih sudova), kao i da koncepti dobrog i lošeg holesterola nemaju osnova, a da su lekovi protiv povećanog holesterola beskorisni, pa čak i opasni. I on nije jedini koji to to tvrdi.

Još pre više od 20 godina, kako je objavljeno na veb sajtu "Rue 89", profesor Marian Apfelbaum je objasnio u knjizi "Živeti sa holesterolom" da antiholesterolski "pohod" počiva na uverenju da je povišen holesterol uzrok srčanih udara koje nije logički zasnovano, jer sama činjenica da se i povišen nivo holesterola i infarkti javljaju među istom populacijom ne govori ništa o eventualnom uzročno-posledičnom odnosu.

Tu je i Mišel de Loržerij, francuski kradiolog i istraživač iz francuskog Nacionalnog centra za naučna istraživanja (CNRS), autor knjiga "Holesterol, laži i propaganda" (Cholesterol, mensonges et propagande) i "Sprečiti infark i moždani udar" (Prevenir l'infarctus et l'AVC), koji, između ostalog, objašnjava da je holesterol neophodan za dobro funkcionisanje ćelija, mišića, neurona, srca, mozga i varenja.

On smatra da bez njega ne bi mogla da bude moguća nikava komunikacija među ćelijama, kao i da je holesterol u osnovi polnih hormona, kao i hormona stresa, reprodukcije i veoma dragocenog vitamina D, tako da bi dejstvo na njega lekovima moglo da bude "čarobnjački" posao.

Osim toga, na inicijativu šveđanina Ufea Ravnskova, autora dela "Mitovi o holestrolu", 98 istraživača i lekara, među kojima većina objavljuje u renomiranim listovima kao što je "Lanset", okupilo se 2002. godine u okviru Međunarodne mreže holesterol skeptičara - THINCS (The International Network of Cholesterol Skeptics), preneo je francuski list "Nuvel observater".

Svi kažu da je, kako piše "Nuvel observater", svako sa svoje strane došao do zaključka da ništa u naučnoj literaturi ne dokazuje postojanje veze između nivoa holesterola i ateroskleroze.


Mondo


Vrh
Kalina
Post  Tema posta: Re: Najnovija istraživanja u medicini i metode lečenja  |  Poslato: 04 Mar 2013, 10:20
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 25 Feb 2013, 00:15
Postovi: 490

OffLine
Prva beba izlečena od HIV-a

s

ATLANTA - Naučnici su danas objavili da su prvi put uspeli da izleče bebu rođenu sa virusom HIV, koji izaziva sidu, što bi moglo biti izuzetno važno za uspešnije lečenje beba inficiranih na porođaju.

Oni, međutim, ističu da se radi o "o funkcionalnom," a ne potpunom izlečenju, što je važna razlika, jer virus kod bebe nije totalno iskorenjen, ali je smanjen na toliko mali nivo da organizam može da ga kontroliše bez potrebe za standardnom terapijom lekovima.

Jedini pacijent koji je potpuno izlečen od side u svetu je takozvani "berlinski pacijent", Amerikanac Timoti Braun.

Smatra se da je on izlečen od HIV-a i leukemije pet godina pošto mu presađena koštana srž od davaoca koji je prirodno otporan na HIV, što je velika retkost. Transplantacija mu je urađena zbog leukemije.

Ali u slučaju bebe, devojčica nije dobila ništa invazivnije ni složenije od običnih antivirusnih lekova. Razlika je bila jedino u dozi i vremenu: terapija je započeta manje od 30 sati posle njenog rođenja.

Takva vrsta agresivnog lečenja je verovatno dovela do "funkcionalnog izlečenja", rekli su istraživači u nedelju na 20. godišnjoj Konferenciji o retrovirusima i oportunističkim infekcijama u Atlanti.

Ono što istraživači zovu uspavanim ćelijama inficiranim HIV-om često se ponovo aktiviraju u roku od nekoliko nedelja posle prekidanja antivirusne terapije, pa zaražene osobe moraju da piju lekove do kraja života da bolest ne bi napredovala.
"Brza antivirusna terapija kod novorođenčadi koja počne nekoliko dana posle inficiranja može pomoći bebi da se izbori sa virusom bez lečenja do kraja života sprečavanjem formiranja uspavanih inficiranih ćelija", izjavila je Debora Perso sa dečje klinike Džons Hopkins u Baltimoru, preneo je AFP.

HIV je na bebu prenela zaražena majka prilikom porođaja, a njeno lečenje terapijskim dozama antivirusnih lekova je počelo još pre nego što su stigli rezultati njenog testa na HIV koji je bio pozitivan.

Uobičajena procedura je da se rizičnim novorođenim bebama daju male doze antivirusnih lekova dok rezultati testa na HIV ne stignu, a tada bebe već ima šest nedelja.


Tanjug

_________________
Kad zaćutim, okrenem se i odem. To ne znači da si ti pobedio.
To znači da više nisi vredan mog vremena.
Čarls Bukovski


Vrh
Kalina
Post  Tema posta: Re: Najnovija istraživanja u medicini i metode lečenja  |  Poslato: 06 Mar 2013, 10:08
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 25 Feb 2013, 00:15
Postovi: 490

OffLine
Kofein je toliko opasan da ga treba tretirati kao alkohol i cigarete

Istaknuti stručnjak smatra da ljudi nisu dovoljno svesni u kojim se sve proizvodima može naći kofein i upozorava da je njegov preterani unos podjednako štetan kao alkohol i cigarete.

e

Kofein se sve češće dodaje energetskim pićima, alkoholnim pićima i lekovima, upozorio je šef odeljenja psihologije sa Univerziteta u Rejkjaviku, Džek Džejms, i izrazio zabrinutost jer je opasnost od kofeina zanemarena, uprkos smrtnim slučajevima koji se dovode u vezu sa njim.

Džejms je uveren da kofein predstavlja toliki rizik za zdravlje da bi proizvodi koji ga sadrže trebali da budu tretirani kao alkohol i cigarete, odnosno da budu zabranjeni deci. Problem je ipak mnogo dublji, jer je sve veći broj proizvoda koji u sebi sadrže kofein, objasnio je Džejms.

Osim u kafi i čaju, kofein se nalazi i u gaziranim pićima, energetskim pićima, flaširanoj vodi, alkoholnim pićima, keksu, žvakaćim gumama, jogurtu i mleku sa ukusom. Može se naći i u tabletama za mršavljenje, lekovima protiv prehlade i gripa, kozmetici i sapunima, upozorio je Džejms.

To je ujedno i najveći razlog zbog kojeg mnogi unose mnogo više kofeina u organizam nego što su svesni. Situacija uopšte nije zanemarljiva, jer je kofein toliko opasan i konzumira se u toliko velikim količinama da se njegova prodaja treba hitno da se reguliše, smatra ovaj profesor sa Islanda.


S media

_________________
Kad zaćutim, okrenem se i odem. To ne znači da si ti pobedio.
To znači da više nisi vredan mog vremena.
Čarls Bukovski


Vrh
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Pogled za štampu

Ko je OnLine
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 4 gostiju
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Idi na:   
cron

Obriši sve kolačiće boarda | Tim | Sva vremena su u UTC + 2 sata

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
DAJ Glass 2 template created by Dustin Baccetti
Prevod - www.CyberCom.rs
eXTReMe Tracker