Pogledaj neodgovorene postove
Pogledaj aktivne teme
Danas je 14 Jun 2021, 03:48


Autoru Poruka
Astra
Post  Tema posta: Zanimljivosti  |  Poslato: 15 Apr 2012, 05:43
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10704

OffLine
Isus se prikazao na trešnji u Čačku!

Na drvetu trešnje u dvorištu porodične kuće Delića u Čačku pojavio se lik Isusa Hrista, na kojem se jasno ocrtava trnov venac, brada i oči, izjavio je prota Drago Ljubičić.

Slika

"Ovo je čudo, svi smo oduševljeni, lik je toliko upečatljiv da čoveka prosto ostavlja bez daha", rekao je prota Ljubičić, koga su Delići pozvali da vidi lik.

Delići su stolari, a njihova kuća nalazi se na stotinak metara od najveće čačanske crkve, koja je još u izgradnji.

Čitavo popodne u dvorištu Delića su se okupljale komšije iz obližnjih ulica.Mondo

_________________
Slika


Vrh
Astra
Post  Tema posta: Re: Zanimljivosti  |  Poslato: 16 Apr 2012, 13:46
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10704

OffLine
Mokrin: Najtvrđe jaje crne koke

Na tucanijadi u Mokrinu učesnika kao nikad. Dušan Prodanov ponovo svetski prvak

Slika

MOKRIN - Dušan Prodanov, poslije sedam godina, ponovo se okitio Tutul svjetskog prvaka u tucanju farbanim kokošjim jajima. Na priredbi u Mokrinu u nedjelju pobijedio je ljutog rivala živicu Blažića, prošlogodišnjeg prvaka, i tako još jednom potvrdio da, kada je ovo tradicionalno uskršnje nadmetanje u pitanju, njegovoj obitelji nema ravna na kugli zemaljskoj.

Nije krio sreću 25-godišnji Dušan, inače prodavač na benzinskoj crpki u Novom Sadu. Ovo je, inače, ukupno peta titula Prodanovih iz Mokrina. Prije Dušana epitet najboljeg ponijeli su i njegov otac Jefta i brat Stevan. Pošto je oficijelni sudac prvenstva Živica Terzić, kako drevna pravila nalažu, sabljom presjekao najtvrđe jaje, da utvrdi da li je ispravno, odnosno da nije kojim slučajem napunjeno voskom ili nekim drugim materijalom, što nije dozvoljeno, Dušan je poletio u zagrljaj ponosnom tati Jefti. A kada se, u pobjedničkoj euforiji, malo primirio, pojasnio je kako je dospio do trona:


Slika

- Otac, brat i ja još od prethodnog Uskrsa obilazili smo okolna sela i salaše. Raspitivali smo se koji domaćini imaju kvalitetna kokošja jata, zavlačili se u tuđe kokošince. Kupili smo i dovukli u naše selo oko 9.000 jaja. I svako jaje kuckali smo o zube, da provjerimo tvrdoću. Na kraju smo za kuhanje i farbanje odabrali 200, a tek u subotu navečer izdvojili ono s kojim sam se natjecao. Nismo, eto, omanuli. Ovo jaje snijela je, inače, crna koka iz našeg dvorišta, koju, da znate, timari isključivo zdravom, prirodnom, hranom. Sada ćemo joj posvetiti još više pozornosti. Zaslužila je, jer je za nas rođene Mokrinčani pobjeda na tucanijadi nešto posebno, uzvišeno ...

POSETA NIKAD VEĆA

Atraktivna mokrinski crkveno-turistička svetkovina, 22. po redu, održana je po veoma lijepom vremenu. To je, sigurno, jedan od razloga što posjeta nikad nije bila veća. Za ovu priliku na seoski trg i okolne sokake sjatilo se oko 3.000 ljudi, ne samo mještana, već i žitelja okolnih mjesta, kao i radoznalaca iz Kikinde, zemljopisa, Bečeja, Subotice, Novog Sada, Beograda ... Rekordan je bio i broj sudionika: ukupno njih 150 bilo je u eliminacionim borbama.


Novosti

_________________
Slika


Vrh
Astra
Post  Tema posta: Re: Zanimljivosti  |  Poslato: 21 Apr 2012, 16:19
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10704

OffLine
Najskuplja kuća u Srbiji vredi sedam miliona evra

Vila od 1.000 kvadrata, lokacija beogradsko Dedinje, plac od 30 ari i cena od sedam miliona evra. To je trenutno najskuplja nekretnina koja se prodaje u Srbiji.

Slika

Luksuzni kvadrati prodaju se i nekim drugim kanalima, uglavnom preko advokata, pa da nije isključena mogućnost da u "skrivenoj ponudi" ima i skupljih kvadrata.

Činjenica je, međutim, da sve segmente tržišta, uključujući i atraktivne nepokretnosti, karakteriše izuzetno mala potražnja.

Luksuzni kvadrati grade se ponajviše u Beogradu, i to na Senjaku, Dedinju, Vračaru, ali i na Banovom i Lekinom brdu. To su uglavnom zgrade manje spratnosti sa najmodernijom kvalitetnom opremom, lepim terasama, pišu Novosti.

Dok su ranije cene i te kako prelazile 4.000 evra po kvadratu, danas takve nekretnine mogu da se pazare i za 2.500 evra po kvadratnom metru. To su uglavnom stanovi površine od 120 do 200 kvadrata.

Pametne zgrade bez kupaca

Najskuplji kvadrat luksuznog stana u Beogradu je 3.500 evra, i po toj ceni ne može da se proda, kaže Milan Simonović iz agencije Menadžer. Te luksuzne nekretnine su mahom u takozvanim pametnim zgradama gde je sve na dugme. Ekstremno skupe nekretnine najmanje se prodaju preko agencija, već uglavnom preko advokata, pošto poznati ne žele da se eksponiraju, niti da se zna gde kupuju nepokretnosti.
- Garažna mesta se posebno plaćaju, a sve češće se u zgradama pravi i zajednička teretana - kaže Kaća Lazarević, suvlasnik agencije Alka, i dodaje da te stanove kupuju uglavnom za keš poslovni ljudi, menadžeri, sportisti i estradni umetnici.

Ona navodi i da "ima i zgrada u starom delu Beograda gde se adaptiraju tavanski prostori ili radi nadogradnja, pa se čak ugrađuju i liftovi. Čak 120 do 130 kvadrata ima jednosoban stan i to se mladima veoma dopada. U takvim stanovima ugrađuju se kuhinje sa kućnim aparatima, kvalitetni plakari, obično je halogena rasveta, specijalna stolarija, roletne na daljinski, kvalitetne pločice, najluksuznije uvozne sanitarije. Sada više đakuzi nije u modi, već tuš-kabine sa masažerom".

- Kod tih skupih nekretnina kupci žele da znaju i ko sve živi u zgradi. Luksuzni stanovi u Lisičjem potoku su, izgleda, potpuno promašena investicija. Mnogo je novca uloženo, većina stanova je prazna, a kupaca nema ni za 1.600 evra po kvadratnom metru - kaže Lazarevićza Novosti.

Za vile na Dedinju i Senjaku gotovo da nema kupaca. U ponudi je, primera radi, vila od 400 kvadrata sa 10 ari placa za 1,2 miliona evra. Grade se i kuće u nizu površine od 150 do 200 kvadrata, čija je cena oko 400.000 evra, ali zbog lošeg rasporeda, odnosno razbijene površine na prizemlje, sprat, potkrovlje - ne mame kupce.


24.sata.rs

_________________
Slika


Vrh
Astra
Post  Tema posta: Re: Zanimljivosti  |  Poslato: 13 Maj 2012, 16:58
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10704

OffLine
Naušnice s grbom Nemanjića u Smederevskoj tvrđavi

Zlatan nakit nađen u grobu devojčice čiji je donji deo tela oštećen

Slika

SMEDEREVO - Zlatne naušnice sa grbom Nemanjića sa dvoglavim orlom nađene su u arheološkim istraživanjem ostataka crkve iz 10. veka u Smederevskoj tvrđavi.

Arheolog Dejan Radovanović iz Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture izjavio je da naušnice najverovatnije potiču iz 14. ili 15. veka. Zlatne minđuše nađene su u grobu devojčice čiji je donji deo tela oštećen.

"Naušnice su po obliku i detaljima zahvalne za "datiranje" jer takvih nalaza je malo", naveo je Radovanović i objasnio da je to "tipično srpski nakit".

Slične minđuše sa grbom Nemanjića nađene su i u Makedoniji.

Prema njegovim rečima u smederevskoj tvrđavi ranije je u šutu nađena jedna zlatna minđuša.

Prva istraživanja lokaliteta počela su 1981. Tada su nađeni ostaci sakralnog objekta, a za pet godina istražene su 122 grobne celine. U 29 grobova bilo je arheoloških nalaza iz pravoslavne, katoličke i islamske konfesije.

Slika


Kurir

_________________
Slika


Vrh
Astra
Post  Tema posta: Re: Zanimljivosti  |  Poslato: 13 Maj 2012, 17:03
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10704

OffLine
SRBIJA IZUMIRE

Za 15 godina nestaće 1.200 sela

Slika

U selima Srbije je oko 260.000 momaka i više od 100.000 devojaka blizu pete decenije života koji nisu oženjeni i udati

VRNJAČKA BANJA - U Srbiji danas ima oko 50.000 napuštenih kuća na selu, a u narednih petnaestak godina nestaće oko 1.200 takvih naselja, jer ih žitelji napuštaju u potrazi za boljim životom po gradovima, izjavio je danas u Vrnjačkoj Banji predsedenik Odbora Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) za selo Dragan Škorić.

U uvodnom izlaganju na Okruglom stolu "Selu u susret", akademik Škorić je naveo je da od oko 4.600 sela u Srbiji, oko 1.900 je potpuno napušteno.

Škorić je podsetio na istraživanja da je, za pola veka, od 1950. do 2000, iz sela u gradove Srbije prešlo osam miliona ljudi, dok je u svetu za takav proces potrebno od 120 do 150 godina.

Po Škoriću u selima Srbije je oko 260.000 momaka i više od 100.000 devojaka blizu pete decenije života koji nisu oženjeni i udati.

Srbija se svake godine smanjuje za oko od 35.000 ljudi, jer više građana umire nego što se rađa novih, upozorio je Škorić.

Akademiok Škorić je takođe ukazao da na selu gde živi oko 180.000 poljoprivrednih penzionera, čija su prosečna primanja oko 8.000 dinara mesečno, "što je veoma malo".

Učesnici dvodnevnog skupa u Vrnjačkoj Banji ukazali su da u srpskim selima postoji puno domova kulture koje treba obnoviti ili treba pomoći žiteljima da uspeju u tome, kako bi osetili da su deo društva.

Učesnike je pozdravio domaćin skupa glumac i režiser i član Odbora za selo SANU Radoš Bajić.

Jedna od glavnih tema Okruglog stola, danas i sutra, biće selo kao proizvođač i potrošač kulturnih dobara, mestu i ulozi zadružnih domova i domova kulture.


Kurir

_________________
Slika


Vrh
Astra
Post  Tema posta: Re: Zanimljivosti  |  Poslato: 13 Maj 2012, 21:57
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10704

OffLine
Prvi metal iskovan u Srbiji pre 7.000 godina

Arheolog dr Dragana Antonović iz Instituta SANU otkriva najstariju svetsku tehnološku revoluciju. Pre više od 7.000 godina svet je na Balkanu ušao u moderno metalno doba zahvaljujući vinčanskim rudarima

Slika
Dr Dragana Antonović ispred praistorijskog okna

SVET je u Srbiji pre više od 7.000 godina ušao u moderno metalno doba, koje i danas traje - kaže dr Dragana Antonović iz Arheološkog instituta SANU. Ona je prva žena predsednik Srpskog arheološkog društva za gotovo 130 godina njegovog postojanja.

Prva dama na čelu Srpskog arheološkog društva predsedničko zvanje nije stekla u kabinetu, već dugogodišnjim istraživačkim radom na terenu.

Na planini Rudnik nedavno je otkrila ogromne podzemne galerije iz kojih je u vreme vinčanske kulture, pre više od 7.000 godina, eksploatisana bakarna ruda. Ovo otkriće izazvalo je veliku pažnju u svetu nauke, jer reč je o verovatno najvažnijem rudokopu na tajanstvenom „bakarnom putu“ kojim su cirkulisali prvi metalni predmeti u istoriji ljudske civilizacije.


- Srbija je u nauci već priznata kao prostor gde se javljaju prvo rudarstvo i metalurgija na svetu - kaže dr Dragana Antonović. - Međutim, najnovija istraživanja donela su iznenađujuće dokaze da arheo-rudari i metalurzi pripadaju Vinčanskoj kulturi, za koju se verovalo da pripada mlađem kamenom dobu u kome je metal bio nepoznat. Otkrića bakarnih predmeta, rudnika i topionica širom Srbije menjaju tu sliku.


ZEMLJA BAKRA

DO sedamdesetih godina 20. veka verovalo se da je najnapredniji deo sveta u kome je proizveden prvi metal bila Mala Azija. Ovu teoriju uzdrmao je akademik prof. dr Borislav Jovanović, koji je otkrio ogroman praistorijski rudarski centar na Rudnoj glavi. Senzacionalno otkriće privuklo je najveća imena svetske nauke, a ser Kolin Renfru je definitivno potvrdio da su stare teorije pogrešne i da je u Srbiji 5.000 godina pre nove ere već uveliko radila industrija najdragocenijih proizvoda tog doba, bakarnih oruđa i nakita.
Sagovornica „Novosti“ napominje da je vodeći trend u svetskoj arheologiji upravo potraga za tehnološkim tajnama drevnih civilizacija. Za nauku je i dalje velika misterija kako su vinčanski rudari i metalurzi umeli da pronađu i prepoznaju bakarnu rudu, odaberu onu s dovoljnom koncentracijom metala, tehnološki je pripreme i istope u primitivnom topioničkom postrojenju.

- Iako zvuči neverovatno, na osnovu nalaza u topionici u Belovodama ustanovili smo da su oni čak znali da mešaju različite rude, kako bi dobili metale određenog kvaliteta - objašnjava dr Dragana Antonović. - Na takvom tehnološkom nivou morali su da postoje i neki merni sistem i način beleženja, kao i transport do tržišta. Nedavno su otkriveni dokazi i da su vinčanski rudari pripitomili goveda kojima su usitnjenu rudu transportovali od kopova do topionica.

Oni su prepoznavali čak četiri minerala koja sadrže bakar. Kao pijuk su koristili tvrdi jelenski rog i najrazličitije vrste kamenih batova koje su vešali o uže i udarali zidove okana lomeći rudu.

- Praistorijski rudari su rudnu žicu vratolomno pratili kud god da se prostirala - kaže dr Dragana Antonović. - Na Rudniku smo otkrili da su prvo kopali uska okna vertikalno oko tri metra, a zatim bušili ogromne galerije koje se prostiru desetine metara duboko ispod površine.

Na osnovu gomila šljake pronađenih kraj drevnih topioničarskih peći naučnici su utvrdili da su Vinčanci pravili kvalitetan drveni ugalj koji razvija visoku temperaturu.

- Istraživanja ukazuju i na to da su rudnici i metalurška znanja čuvani kao najveća tajna - kaže dr Dragana Antonović. - Naselja i topionice nikada se ne nalaze uz kopove koji su očigledno bili poznati samo malobrojnima. To ne treba da čudi jer su pre 7.000 godina bakarni predmeti bili najluksuznija roba.

Slika


Sagovornica „Novosti“ kaže da su rezultati novih istraživanja senzacionalni, ali priznaje da otvaraju sve više pitanja o vinčanskoj civilizaciji kojoj je nauka priznala da je prva u istoriji čovečanstva napravila podelu rada, pripitomljavala životinje i stvarala umetnost. Otkriće da su Vinčanci imali rudarstvo, industriju metala i trgovinu, baca i novo svetlo na misteriozni nestanak najnaprednije civilizacije svog doba.

- Vinčanska kultura nestaje za veoma kratko vreme, kao da je zbrisana nekom najezdom, a velike količine bakarnih predmeta baš iz tog doba nađene su razbacane kao da su ih njihovi vlasnici ostavili u najvećoj žurbi. Da li je reč o ratu za tajnu metala? Možda, jer ne sme se zaboraviti da su se prvi ratovi vodili početkom metalnog doba - zaključuje dr Dragana Antonović.


MISTERIOZNI PATULJCI

ARHEOLOZI pozivaju u pomoć antropologe i etnologe da im pomognu u razrešavanju misterije da li je u Srbiji nastao drevni evropski mit o sebičnim rudarima - patuljcima koji ljubomorno čuvaju svoje riznice.

- Patuljak iz bajke je slika i prilika neolitskog vinčanskog rudara koji mora da bude mali da bi ušao u uska okna, i veoma snažan i tajanstven, jer čuva tajnu najdragocenije tehnologije svog doba - kaže dr Dragana Antonović


Vecernje novosti

_________________
Slika


Vrh
Astra
Post  Tema posta: Re: Zanimljivosti  |  Poslato: 13 Maj 2012, 23:03
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10704

OffLine
Rimljani su živeli na Dorćolu

Prostor današnjeg Dorćola bio je u prvim vekovima nove ere sedište rimskih legija. Naselja sa ženama i decom, smeštene oko vojnih logora,prerasla u prave male gradove

Slika

VEĆINA Dorćolaca, što mlađih, što starijih, danas verovatno nije ni svesna da svakodnevno korača stazama kojima je slavna rimska Četvrta legija "Flavija Feliks" ponosno odlazila u odbranu Rima protiv hordi varvara, ili se sa lovorikama vraćala iz borbe. Ova vojna jedinica zaposela je beogradske zidine 86. godine nove ere, a naselje oko njih, lagano je počelo da živi životom grada na raskršću civilizacija.

Današnji blok zgrada između Tadeuša Košćuška, Uzun Mirkove, Cara Uroša i Cincar Jankove nije bio ništa manje živ u ono vreme, nego što je danas. Istina, za razliku od nas, Rimljani nisu morali da brinu o gradskom prevozu, pešačkim prelazima i slično. Bahatih vozača kočija je sigurno bilo, ali nekim čudom, statistike iz tog doba su veoma šture.


Zahvaljujući arheološkim iskopavanjima, obavljenim na ovom lokalitetu između 2006. i 2009. i posle mnogih vekova provedenih pod zemljom, "rimski Beograd" je ponovo ugledao svetlost dana. Tada je otkriveno pet grobova, tik uz današnji Pedagoški muzej. Oni datiraju sa prelaza iz prvog u drugi vek nove ere i ukazuju na razvijen religiozni život rimske zajednice u ondašnjem Beogradu. Kako je Singidunum bio značajan prevashodno u vojnom smislu, kao jedan od delova rimskog limesa na Dunavu, oko tadašnje beogradske tvrđave, odnosno Kastruma, formirala su se propratna naselja.


NASELjE IZ SREDNjEG BRONZANOG DOBA

CINCAR Jankova ne krije samo ostatke iz rimskog perioda. Prilikom iskopavanja se potpuno neočekivano naišlo na ostatke nekropole iz perioda 1300-900. godine pre naše ere, koji upućuju na to da je ovde možda postojalo jedno veće naselje iz srednjeg bronzanog doba. Periodu pozne antike pripada deo odbrambenog rova ispred tvrđave, kao i ostaci tri rimska kanala.

- Iako je rimskim legionarima bilo zvanično zabranjeno da se žene i imaju decu, to pravilo je veoma često kršeno - otkriva za "Novosti" dr Stefan Pop-Lazić, naučni saradnik Arheološkog instituta u Beogradu. - Žene i deca su se naseljavali oko vojnih logora i tako su nastajala jezgra naselja, od kojih su neka, poput Singidunuma, prerasla i u manje gradove. Život je bio prilično dinamičan, trgovina i zanatstvo veoma razvijeni, a bilo je i juvelira.

Jedini hram iz tog perioda za koji se sigurno zna da se nalazio na teritoriji ondašnjeg Beograda, ne pripada nijednom rimskom božanstvu, već persijskom - boginji Mitri. Njegovi zabetonirani ostaci nalaze se ispod "Pobednika"

- Rimska država je bila veoma religijski tolerantna do pojave hrišćanstva - kaže dr Pop-Lazić. - Pridošlice u carstvo su sa sobom doneli i svoje bogove i ovde ih slavili. Takođe, postoje dokazi i o obožavanju nekih grčkih bogova, tako da prema tome može da se kaže da je Beograd i u ono vreme bio kosmopolitski grad.


SINGIDUNUM KRŠTEN U PRVOM VEKU

SINGIDUNUM je dobio taj naziv u prvom veku nove ere, romanizacijom keltskog imena Singidun. Keltsko pleme Skordisci je 279. pre n.e. od dačkog plemena Singa preotelo grad, nazvavši ga Singidun, odnosno "tvrđava Singa". Flavije Jovan Avgust (331-364), rimski car čuven po tome što je ponovo uspostavio hrišćanstvo kao državnu religiju, rođen je u Beogradu.


Vecernje novosti

_________________
Slika


Vrh
Astra
Post  Tema posta: Re: Zanimljivosti  |  Poslato: 20 Maj 2012, 03:55
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10704

OffLine
Meteoriti "gađaju" Srbiju i Hrvatsku, a zaobilaze Sloveniju

Padovi meteorita u prošlosti bili su češći u Srbiji i Hrvatakoj, nego u drugim područjima u regionu, a u Sloveniji, naprimer, nisu dosad zabeleženi

Slika

BEOGRAD, ZAGREB - Između hrvatskih mesta Križevci i Koprivnica prošle sedmice pali su ostaci meteorita, a u Hrvatskoj se to se prethodno desilo pre samo godinu dana - ali tada posle šest decenija ''pauze".

Padovi meteorita u prošlosti bili su češći u Srbiji i Hrvatakoj, nego u drugim područjima u regionu, a u Sloveniji, naprimer, nisu dosad zabeleženi.

Interesantno je da je "zagrebačko železo" ili hrašćinski meteorit s kraja 18. veka, upisan u svetske kataloge i baze podataka kao prvi meteorit čiji je pad detaljno i službeno zapisan, dok je "dimitrovsko grožđe" iz 1947. najteži među meteoritima koji su pali u našem regionu.


Hronologija padova meteorita i ostalih svemirskih objekata u regionu:

2010, novembar - Padali delovi bolida - zvezde padalice, prečnika manjeg od metra, na potezu od Grdelice do Vladičinog Hana.

2010, oktobar - Kamere Hrvatske meteorske mreže snimile pad dva meteorita negde na području Pule, težine od po stotinak grama.

1976 - Na gradilište na području Poreča u Hrvatskoj pao manji meteorit. Građevinski radnici su ga ugradili u temelje zgrade, a manji komadić zadržao njihov šef, kao eksponat.

1951 - Pad meteorita težine oko dva kilograma na području Dubrovnika, u Hrvatskoj.

1947 - Na teritoriji Srbije pronađen gvozdeni meteorit prečnika 45 centimetara i težak preko 100 kilograma. On je, pošto nije bilo sigurno da se radi o meteoritu, prvobitno nazvan "dimitrovgradsko gvožđe". Naziv "dimitrovgradski meteorit" upotrebljen je nakon što je potvrđeno da u njegovoj strukturi postoje tzv. vidmanštatenove figure, trouglovi koji dokazuju da u njegovom sastavu dominira gvožđe.

1919 - Pad manjeg meteorita u okolini Čačka.

1842 - Na područje Hrvatskog zagorja pao "spaljeni kamen'' težine oko pet kilograma.

1889 - Meteorit pao u rejonu planine Jelice kod Čačka. Srušio se na prostoru površine oko 40 kvadratnih kilometara i raspršio u oko 30 komada. Najveći primerak težak 8,5 kilograma pao je na područje Ježevice.

1877 - Na području Sokobanje pao meteorit težak oko 80 kilograma. U Prirodnjačkom muzeju u Beogradu čuva se komad tog meteorita obima 25 centimetara.

1868 - Blizu Zagreba pao meteorit "Slavetić'', težine oko 1,5 kilograma.

1751 - Pad "najpoznatijeg'' metorita u regionu. Dva grumena pretežno od gvožđa, teški ukupno oko 50 kilograma, pala su kod Hrašćine u Hrvatskom zagorju. Njihovi ostaci čuvaju se u muzejima u Beču i Zagrebu, ali su bili iskorišćeni i za izradu eksera.


Vecernje novosti

_________________
Slika


Vrh
Astra
Post  Tema posta: Re: Zanimljivosti  |  Poslato: 22 Maj 2012, 01:58
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10704

OffLine
Grdelica: Otkriveni ostaci Dardanaca

Na dubini od 30-40 centimetara, arheolozi otkrili su nove etažne grobove iz perioda od 2. do 4. veka nove ere

Slika

LESKOVAC - U Maloj Kopašnici, kod Grdelice, na dubini od 30-40 centimetara, arheolozi Arheološkog instituta iz Beograda, u saradnji sa leskovačkim kolegama, otkrili su nove etažne grobove iz perioda od 2. do 4. veka nove ere. Stručnjaci ističu da je reč o grobovima domorodačkog stanovništva u rimskoj imperiji, za koje se pretpostavlja da su Dardanci.

Ovo je treće iskopavanje u okolini Grdelice gde su pre pola veka prvi put u Srbiji pronađeni etažni grobovi. U ovogodišnjoj kampanji arheolozi su istraživali ranije otkrivenu nekropolu na potezu Kamenštica.


Otkrili smo jedan ceo i jedan oštećen etažni grob. Procene su da ih ima još mnogo, a naišli smo i na tragove ranijih iskopavanja na nekropoli. Ovaj lokalitet u Maloj Kopašnici je od velikog značaja, ali je problem što se nekadašnje naselje nalazi ispod današnjeg sela, dok je zemljište koje ne pokrivaju objekti, takođe, u privatnom vlasništvu - izjavila je Sonja Stamenković, arheolog.

Pored ove lokacije arheolozi su uz Južnu Moravu, na mestu Pazarište, istraživali periferiju, pretpostavlja se, velike naseobine. Oni su, koristeći nekoliko sondi, zaključili da tu nije bilo objekata zbog čestih poplava. Tokom prvih iskopavanja, započetih 1961. godine, pronađeno je 160 etažnih grobova što je bilo značajano otkriće. Međutim, kampanja na ovom lokalitetu nastavljena su tek 2003. godine kada su arheolozi otkrili 24 nova groba. Te godine su počela iskopavanja i dela rimske naseobine, kada su otkriveni temelji nekadašnjih vila, ali su na terenu sada primetni samo tragovi istraživanja. Posle okončanja kampanje na ovom lokalitetu arheolozi se sele na Caričin grad.


Vecernje novosti

_________________
Slika


Vrh
Nina
Post  Tema posta: Re: Zanimljivosti  |  Poslato: 23 Maj 2012, 00:18
Korisnikov avatar
Moderator
Moderator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 14:33
Postovi: 5555

OffLine
Smederevo: Minđuše pripadale rođaki Nemanjića?

Arheolozi iznenađeni otkrićem groba naslednice kraljevske loze u Smederevskoj tvrđavi. Na pronađenim naušnicama monogram Marije Paleolog žene, Stefana Dečanskog

Slika
Mesto gde je otkriven grob sa ženskim skeletom i minđuše s početka 14. veka

OVO su prve pretpostavke o tajanstvenoj vlasnica para srednjovekovnih minđuša nađenih u njenoj grobnici koje su probudile arheologe ali i maštu zaljubljenika u istoriju Srbije.

Niko ko nije bio visoka vlastelinka nije mogao da nosi ovakav nakit, misle arheolozi.

- Osim grba Nemanjića, naušnice imaju monogram M.P.A. što su inicijali Marije Paleolog, druge žene Stefana Dečanskog. Gotovo identične naušnice, sa istim monogramom, nađene su između Prilepa i Velesa, i to su jedina dva para naušnica sa grbom dinastije nađena na ovim prostorima, kaže arheolog Dejan Radovanović, srećni pronalazač vrednog nakita.


Minđuše s početka 14. veka su lunulastog tipa, rađene u tehnici šupljeg livenja. Svaka je teška po 2,35 grama. Minđuše su sada u Zavodu za zaštitu spomenika, a nakon finog čišćenja biće predate smederevskom muzeju.

I ostaci ženskog skeleta nalaze se u Zavodu za zaštitu spomenika kulture i ubrzo će biti poslate na antropološku analizu.

MAKEDONSKE NAUŠNICE

Gotovo iste minđuše nađene su u crkvi posvećenoj Presvetoj Bogorodici u Đurištu, jugoistočno od Skoplja, a otkupljene su 1953. godine za Arheološki muzej Skoplja. Za razliku od smederevskih, koje su nešto manje, imaju na čeonim stranama jedan grb i jedan monogram, dok smederevske imaju u paru grb i monograme. Sam rad smederevskih je precizniji i bolje su očuvane.
- Pošto smo detaljnije pregledali skelet, shvatili smo da je moguće da je reč o ženskoj osobi sitnije građe, a ne devojčici. Analiza, koja će potrajati nekoliko meseci, pokazaće pol i starost, uzrok smrti, a biće urađena i DNK analiza koja bi rasvetlila poreklo vlasnice. Po grbu, sigurno je reč o nekome ko ima i rodbinske veze sa Nemanjićima, ali nije nemoguće da je iz kuće despota Brankovića - priča arheolog Radovanović.

U prilog ovim tvrdnjama ide i rodoslov dve srpske porodice.

Sin despota Đurđa Brankovića Lazar, koji je i sam bio srpski despot od 1456. do 1458. godine, bio je oženjen Jelenom Paleolog. U ovom braku despota Lazara i Jelene ponovo su se sastale dve linije koje potiču od sinova Stefana Nemanje.

- Toma Paleolog, otac Jelenin je bio čukununuk kralja Srbije Stefana Dečanskog, i po toj liniji je Jelena potomak Nemanjića, imala srpske kraljevske krvi - priča Miroslav Lazić, kustos Smederevskog muzeja. Takođe, Lazar Branković, preko prababe Milice, daleki je potomak starijeg sina Stefana Nemanje - Vukana.

Inače, grb Nemanjića, simbol srpskih kraljeva i srpske države, predstavljen dvoglavim belim orlom, preuzet je od vizantijskog grba dinastije Paleologa.NALAZIŠTE SLUČAJNO OTKRIVENO

NeoČekivano otkriće moglo je da dospe i u pogrešne ruke tokom mnogih prekopavanja od 1981. godine kada je lokalitet pronađen.

- Na samo desetak santimetara iznad grobnice i kostiju, u šutu sam pronašao kutiju od imalina. To znači da je neko kopao neposredno iznad, ali vredno nalazište srećom je ostalo netaknuto - kaže Dejan Radovanović. Inače, na ovoj lokaciji pronađene su do sada 122 grobnice.

STAROST CRKVICE

Grobnica se, inače, nalazi u novootkrivenom objektu koji ne pripada kompleksu crkvice iz desetog veka, što menja sva dosadašnja saznanja.

- Moguće da je ovde reč o još starijem objektu od crkvice. Trebaće dodatna areheološka iskopavanja i istraživanja, za šta su nam neophodna novčana sredstva, kaže Veroljub Ranković, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Jedna grupa arheologa veruje da je baš na ovom mestu nekada bila Blagoveštenska crkva u kojoj su pohranjene mošti Svetog Luke.


Novosti


Vrh
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Pogled za štampu

Ko je OnLine
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 6 gostiju
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Idi na:   
cron

Obriši sve kolačiće boarda | Tim | Sva vremena su u UTC + 2 sata

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
DAJ Glass 2 template created by Dustin Baccetti
Prevod - www.CyberCom.rs
eXTReMe Tracker