Pogledaj neodgovorene postove
Pogledaj aktivne teme
Danas je 22 Mar 2019, 05:48


Autoru Poruka
Nina
Post  Tema posta: Spomenici prirode Srbije  |  Poslato: 24 Maj 2012, 07:40
Korisnikov avatar
Moderator
Moderator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 14:33
Postovi: 5555

OffLine
Tajna priroda Beograda

Stabla magnolije, najstarije drvo u gradu - hrast lužnjak na Cvetnom trgu star 200 godina, srne na Avali i orao belorepan iznad Velikog ratnog ostrva, miocenski sprud na Kalemegdanu, koji je ostatak Panonskog mora, i platan kod Miloševog konaka, samo su neke od brojnih bioloških i geoloških bogatstava prestonice.

Slika
Hrast na Cvetnom trgu

BOGATSTVO - Svetski dan biodiverziteta obeležen je juče u Sekretarijatu za zaštitu životne sredine promocijom dva projekta čiji je cilj očuvanje i unapređenje biološke raznolikosti Beograda. Pošto je reč o visokourbanizovanoj sredini, biodiverzitet prestonice je specifičan, ali pun značajnog biološkog i geološkog nasleđa. Na osnovu geološkog nasleđa utvrđeno je da je Beograd star 200 miliona godina.

Uz podršku Gradske uprave, Udruženje „Škola za opstanak” objavilo je vodič kroz bio-geo-diverzitet Beograda „Beograd kroz prirodu i vreme”, gde su obuhvaćene najbitnije lokacije i najzanimljiviji primeri biološke i geološke raznolikosti.

Prikazano je 36 prirodnih dobara Beograda, u kategorijama pojedinačnih stabala, spomenika prirode, predela izuzetnih odlika, i dobrima u postupku zaštite.

Projekat „Beograd - plavo-zelena mapa”, obuhvata internet portal (www.bgmap.rs) i aplikaciju za mobilni telefon. Reč je o prvoj „zelenoj” aplikaciji, koja omogućava lakši pronalazak najznačajnih primera biodiverziteta.

- Neki od njih su zaštićeni, ali su i dalje zapostavljeni i malo poznati - istakla je Gordana Brun, predsednica udruženja „Škola za opstanak”.

Najstarije drvo u gradu: Hrast na Cvetnom trgu
Vitalno stablo listopadnog drveta na Cvetnom trgu, starosti oko 200 godina. Ostatak je nekadašnjih šuma, a danas je usred omanjeg popločanog trga - ranije gradske pijace i trga cveća. Visok je 25, a širok četiri metra.

Slika

Jedinstvene magnolije stare 70 godina
Dva reprezentativna stabla u Botićevoj 12, poreklom sa Dalekog istoka, spojenih krošnji niskog grananja, starosti oko 70 godina. Iako niska, veoma su dekorativna, sa krupnim, miršljavim, mesnatim svetloljubičasto crvenim cvetovima u rano proleće, pre listanja.

Slika

Sprud na Kalemegdanu - ostatak panonskog mora
Geološki profil, zaštićeno prirodno dobro, ispod spomenika Pobedniku. Obuhvata sprudne i supsprudne tvorevine u nekadašnjem Panonskom moru. Lokalitet ima evropski značaj jer predstavlja najstariji stadijum u istoriji nekadašnjeg Panonskog mora.

Slika

Orao belorepan, gradska grabljivica
Strogo zaštićena, tamnosmeđa ptica grabljivica belog repa (kod zrelih ptica) može se videti iznad VRO, sa Obale majora Dragutina Gavrilovića, nad adom Kožarom i Ovčanskom adom.

Slika

Platan koji pravi najveću hladovinu
Jedan od najlepših i najstarijih platana u Evropi nalazi se pored Konaka kneza Miloša. Predanje ga vezuje za kneza Miloša Obrenovića, mada je zasađen kasnije pored kneževe rezidencije u Topčideru (1866. godine). Visok je 34, raspona krošnje skoro 50, a prsnog obima 7,35 metara. Kolenaste donje grane podupire 17 metalnih stubova. Krošnja pravi senku od 1.885 metara kvadratnih.

Slika

Ljupki papkari: Srne na Avali
Omanji, vitak i ljubak papkar sivosmeđe zimske, a rđastokestenjaste letnje dlake. Srndać ima nevelike uspravne račvaste rogove. Najčešće se viđa u porodičnim krdima na Avali.


24.sata.rs


Vrh
Nina
Post  Tema posta: Spomenici prirode Srbije  |  Poslato: 24 Maj 2012, 08:01
Korisnikov avatar
Moderator
Moderator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 14:33
Postovi: 5555

OffLine
Bukva na Dedinju

Slika
Bukva na Dedinju

(Fagus sylvatica)

Užička 18

Savski venac

Nekadašnja vila ruske grofice Olge Vrangel, a sada predškolska ustanova, dom je prirodnog dobra „Bukva na Dedinju“, koja je pod patronatom države od 2008. godine i jedan je od najmlađih zaštićenih spomenika.

Stablo je prema procenama staro oko 80 godina, a odlikuju ga izrazita vitalnost i otpornost na uslove i zagađenje. Poput većine predstavnika svoje vrste dostiže visinu od preko 25 metara, i posebno na jesen daje poseban pečat okolnom ambijentu.


bgmap


Vrh
Estrella
Post  Tema posta: Re: Spomenici prirode Srbije  |  Poslato: 06 Jul 2012, 11:53
Korisnikov avatar
Vitezova zvezda

Pridružio se: 17 Jun 2012, 20:13
Postovi: 5399

OffLine
Obilazak Botaničke bašte


Egzotična zelena oaza u srcu grada, Botanička bašta "Jevremovac", otvorena je za posetioce od 1. maja do 1. novembra


Slika


U samom centru grada, u Takovskoj ulici broj 43, nalazi se Botanička bašta "Jevremovac", jedinica Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Osnovana je 1874. odlukom Ministarstva prosvete Kraljevine Srbije, na predlog Josifa Pančića, koji je bio i njen prvi upravnik. Godine 1889. godine kralj Milan Obrenović poklonio je imanje (koje je nasledio od svog dede Jevrema) Velikoj školi u Beogradu za Botaničku baštu, ali pod uslovom da se zove "Jevremovac". Na tom mestu i pod tim imenom nalazi se i danas.

Botanička bašta se prostire na površini od oko 5 hektara, gde se na otvorenom prostoru nalazi preko 250 vrsta drveća i žbunja, domaćih, evropskih i egzotičnih biljaka, a ukupan biljni fond danas čini oko 500 drveta, žbunja i zeljastih biljaka. Botanička bašta obuhvata pored otvorenih površina, Staklenu baštu i prostorije Instituta za botaniku (upravna zgrada, herbar, biblioteka, slušaonica, laboratorije).

Staklena bašta, podignuta 1892. godine, pokriva prostor od 500 m2. U vreme kada je građena predstavljala je jednu od najvećih i najlepših staklenih bašti u ovom delu Evrope. U Staklenoj bašti se gaje brojne tropske i suptropske vrste biljaka od kojih treba pomenuti: Phoenix Canariensis, Chamaerops Humilis, Cereus Peruvinianus...


Slika


Herbarijum sadrži bogatu zbirku biljaka sa Balkanskog poluostrva i čitave Evrope koja broji oko 120.000 herbarijumskih tabaka i preko 300.000 eksikata. Biblioteka jedna je od najstarijih i najbogatijih na ovim prostorima. Pored 200 naučnih i stručnih časopisa sadrži i preko 6.000 knjiga.

Otvorena je za posetioce tokom godine od 1. maja do 1. novembra u vremenu od 9 do19 časova.

Besplatan obilazak Botaničke bašte uz stručnog vodiča organizuje se svake subote, a okupljanje je tačno u 12 časova kod glavnog ulaza.


Puls grada

_________________
Slika


Vrh
Nina
Post  Tema posta: Re: Spomenici prirode Srbije  |  Poslato: 21 Avg 2012, 14:18
Korisnikov avatar
Moderator
Moderator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 14:33
Postovi: 5555

OffLine
Dva stabla krimske lipe na Andrićevom trgu

Slika

SlikaDva stabla krimske lipe na Andrićevom trgu

(Tillia euchlora)

Andrićev trg

Stari grad

Botanički spomenik „Dva stabla krimske lipe na Andrićevom trgu“ redak su primerak ove vrste u prestonici Srbije.

Starost ovog prirodnog dobra procenjuje se na skoro pola veka, a oba stabla su visoka malo preko 15 metara. Iako su lipe karakteristične za ovo područje i često nazivane „svetim drvetom“ kod Slovena, krimska lipa je veoma retka, zbog čega su ova dva stabla pod zaštitom od 1981. godine.


bgmap


Vrh
Astra
Post  Tema posta: Re: Spomenici prirode Srbije  |  Poslato: 24 Dec 2012, 02:01
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10701

OffLine
Hrast na Cvetnom trgu

(Quercus robur)
Ugao Njegoševe ulice i kralja Milana
Vračar


Slika

Slika

Najveću pažnju od svih prirodnih dobara Beograda bez ikakve sumnje privlači hrast na Cvetnom trgu koji krasi centar grada više od dva veka. On je poslednji primerak šume hrasta i jasena koja je nekada zauzimala veći deo Vračara. Kao jedan od simbola prestonice, hrast je pod stalnom brigom i veoma je vitalan sa potpuno formiranom krošnjom. Ovaj spomenik prirode, visok preko 25 metara pod zaštitom je od 1980. godine.

Slika


bgmap

_________________
Slika


Vrh
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Pogled za štampu

Ko je OnLine
Korisnici koji su trenutno na forumu: Baidu [Spider] i 3 gostiju
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Idi na:   
cron

Obriši sve kolačiće boarda | Tim | Sva vremena su u UTC + 2 sata

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
DAJ Glass 2 template created by Dustin Baccetti
Prevod - www.CyberCom.rs
eXTReMe Tracker