Pogledaj neodgovorene postove
Pogledaj aktivne teme
Danas je 28 Mar 2024, 23:42


Autoru Poruka
Senka
Post  Tema posta: Re: Vremeplov  |  Poslato: 27 Feb 2017, 23:42
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 45918

OffLine
Na današnji dan, 27. februar

Slika

Novine serbske su bile prve srpske dnevne novine, koje su se pojavile 1. avgusta 1813. u Beču. Pune tri godine list je izlazio svaki dan osim nedelje i praznika, i to je prvi dnevnik na srpskom jeziku, a zatim dva puta nedeljno. Do maja 1816. uredništvo lista vodili su Dimitrije Davidović i Dimitrije Frušić, studenti medicine.

Prvi srpski dnevni list počeo je da izlazi u vremenu pogodnom za dnevnu štampu, u vreme ratova udružene evropske koalicije protiv Napoleona. Najveći deo prostora, skoro tri četvrtine, bio je posvećen tim ratovima. Pored ratnih vesti list je donosio proklamaciju i naredbe vladara, ukaze i naimenovanja, a na kraju redovno „Tečenije novca na Vienskoj berzi“.

Posle izlaska Frušića iz redakcije (kada je završio medicinu), Davidović je vodio veliku borbu za opstanak Novina, jer je njihov tiraž i broj pretplatnika od 1816. godine stalano opadao, a čemu je znatnim delom doprinela i austrijska cenzura, koja nije dozvoljavala novinama ma kakvo mešanje u politiku. Uloživši sve napore da spase list, Davidović je 1819. godine nabavio sopstvenu štampariju za Novine i pokrenuo almanah Zabavnik. Međutim i pored svega, dugovi su se samo povećavali. Polovinom 1821. godine Davidović je napustio Beč i prešao u Srbiju, ostavivši Novine svom saradniku, studentu prava Petru Matiću.


bktvnews

_________________
Slika Slika


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: Vremeplov  |  Poslato: 08 Okt 2017, 12:13
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 45918

OffLine
Na današnji dan,8. oktobar, pre 105 godina, počeo Prvi balkanski rat

Slika

POČEO PRVI BALKANSKI RAT

Na današnji dan, 1912. godine počeo je Prvi balkanski rat, koji je trajao do 30. maja 1913. godine. Rat su vodile balkanske zemlje Srbija, Crna Gora, Grčka i Bugarska (članice Balkanskog saveza) protiv Osmanskog carstva.

Slika

Armije balkanskih država su uspele da savladaju brojčano slabije i strateški loše organizovane armije Osmanskog carstva što im je omogućilo da postignu brzu pobedu. Rat je okončan mirom po kome je Osmansko carstvo bilo prinuđeno da se odrekne skoro svih svojih teritorija na Evropskom kontinentu (Balkanskom poluostrvu).

Slika

Otklanjanjem pretnje koju je predstavljalo Osmansko carstvo i nezadovoljstvo mirovnim ugovorom, podigle su se tenzije među doskorašnjim saveznicama što će uskoro rezultirati Drugim balkanskim ratom.


ROĐEN VAJAR RISTO STIJOVIĆ

Risto Stijović rođen je na današnji dan 1894.godine. Bio je član Srpske akademije nauka i umetnosti. Studije je počeo na Umetničkoj školi u Beogradu, a posle prelaska preko planinskih vrleti današnje Albanije tokom Prvog svetskog rata dospeo je sa srpskom vojskom na Krf, odakle je otišao u Marselj, zatim u Pariz, gde je studirao i izlagao.

Slika

Izgradio je karakterističan izraz zasnovan na zatvorenim uprošćenim volumenima, s tematikom ženskog akta ili portreta i imao je posebnu sklonost ka obradi retkog i skupocenog drveta. Autor je brojnih spomenika, izvanredno stilizovanih životinja i ptica u kamenu, bronzi i drvetu.


bktvnews

_________________
Slika Slika


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: Vremeplov  |  Poslato: 09 Okt 2017, 18:38
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 45918

OffLine
Na današnji dan 9. oktobar

ROĐEN SRPSKI FIZIČAR I PRONALAZAČ MIHAJLO PUPIN

Slika

Njegovo najveće otkriće, samoindukcioni kalemovi ("Pupinovi kalemovi") omogućilo je prenos telefonskih razgovora na veliku daljinu. Iz rodnog Idvora u Banatu otišao je u SAD 1874. posle školovanja u Pančevu i Pragu. Završio je Kolumbija univerzitet u Njujorku, na kojem je kasnije bio profesor teorijske fizike i 40 godina predsednik Instituta radio-inženjera. Prvi od njegovih mnogobrojnih pronalazaka bio je električni rezonator pomoću kojeg provodnik omogućava istovremeni prenos vesti na različitim talasnim dužinama.

Otkrio je i sekundarne radijacije rendgenskih zraka, elektromagnetske detektore i napisao univerziteski udžbenik termodinamike. Pupin je bio izraziti srpski patriota, okupljao je Srbe u SAD i bitno je pomogo srpsku vladu tokom Prvog svetskog rata. Za naučni rad dobio je 1920. Edisonovu medalju, a za autobiografsku knjigu "Imigrant to Inventor", kod nas prevedenu pod naslovom "Od pašnjaka do naučenjaka", 1924. Pulicerovu nagradu. Njegovo ime nose fizičke laboratorije Kolumbija univerziteta. Pupin je bio čovek izrazitog srpskog patriotskog naboja, pomagao je razne patriotske akcije, humana društva, i u zemlji i u emigraciji.


NOBELOVAC IVO ANDRIĆ ROĐEN NA DANAŠNJI DAN

Slika

Studirao je književnost i istoriju u Zagrebu, Beču, Krakovu i Gracu i doktorirao istoriju u Gracu 1924. delom "Razvoj duhovnog života u Bosni pod uticajem turske vladavine". U Prvom svetskom ratu hapšen je i interniran zbog izrazite prosrpske orjentacije, a između dva svetska rata bio je ambasador Kraljevine Jugoslavije u Berlinu.

U mladosti je pisao pesme ("Ex ponto", "Nemiri", "Lirika"). Pripovedač snažne imaginacije, izuzetan poznavalac Bosne, odlikovao se vanrednom čistotom jezika i stilom, prefinjenim psihološkim analizama. Dela: romani "Na Drini ćuprija","Travnička hronika", "Gospođica", "Prokleta avlija", "Omer-paša Latas" (nedovršen), zbirke pripovedaka "Nemirna godina", "Žeđ", "Jelena, žena koje nema", "Znakovi", "Deca", "Kuća na osami",putopisi i skice "Staze, lica, predeli", meditativna proza "Znakovi pored puta", "Eseji, kritike, članci I i II", "Sveske".


UBIJEN KRALJ ALEKSANDAR I KARAĐORĐEVIĆ

Slika

Na današnji dan 1934. godine ubijen je kralj Aleksandar I Karađorđević, Ujedinitelj. Od 1921. do 1929. vladar Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, od 1929. do 1934. Jugoslavije. Atentat u Marselju, u kojem je ubijen i šef francuske diplomatije Luj Bartu, organizovali su hrvatski teroristi - ustaše, uz podršku Musolinijeve Italije.

Dalja pozadina nije nikada rasvetljena, postoji nekoliko oprečnih teza. Pasoš pronađen kod ubice izdat na ime Petra Kelemana, bio je Čehoslovački. Školovao se u Švajcarskoj, Rusiji, Francuskoj. Postao je prestolonaslednik 1909. umesto starijeg brata Ðorđa, a od 1914. kao regent vladao je Srbijom u ime bolesnog oca kralja Petra I. Bio je na čelu Vrhovne komande srpske vojske u pobedonosnim ratovima od 1912. do 1918. u kojima je ispoljio izuzetnu hrabrost. Postao je kralj Srba, Hrvata i Slovenaca 6. novembra 1921. nakon smrti kralja Petra I.


OKUPIRAN BEOGRAD

Slika

Na današnji dan 1915 . godine nemačke i austrougarske trupe su, posle ogorčenog otpora brojčano slabije srpske vojske, neuporedivo slabije opremljene, okupirale Beograd u Prvom svetskom ratu.

Beograd se zbog svog specifičnog, pograničnog položaja od samog početka Prvog svetskog rata našao neposredno na liniji fronta. Štaviše prvi vojni sukobi u ratu započeli su upravo austrougarskim napadom na srpsku prestonicu. Borbe oko grada vođene su tokom ratne 1914. i 1915. godine, različitim intenzitetima i uz kraće i duže prekide. Oktobra 1915. udružene nemačke i austrougarske snage zauzele su Beograd, što je bio početak sveobuhvatne vojne kampanje u cilju okupacije Srbije. Pod stranom upravom grad se nalazio do novembra 1918, kada je oslobođen bez borbe, posle vojnog sloma Centralnih sila.


bktvnews

_________________
Slika Slika


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: Vremeplov  |  Poslato: 09 Okt 2017, 19:13
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 45918

OffLine
PRIPREME ZA NDH
UBIĆE TE U MARSEJU! Kralja su upozorili da ga ubice čekaju, ali sve je ignorisao! BUGARIN JE VIKNUO "ŽIVEO KRALJ", A ONDA PUCAO PO SVIMA


Atentator je sa buketom cveća istrčao iz gomile, uzviknuo na francuskom "Živeo kralj" i prošao između policajaca

Resized Image - Click For Actual Size

Koliko god da je Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, docnije nazvana Jugoslavija, predstavaljala ostvaranje vekovnog sna jednog dela svog stanovništva, od nacionalista svih vrsta, i nekih međunarodnih krugova, bila je dočekana na nož. Tražeći podršku za suprotstavljanje Austriji, Mađarskoj i Bugarskoj, koje su, ohrabrene Hitlerom, zahtevale reviziju mirovnog ugovora i vraćanje nekih teritorija, kralj Aleksandar rešio se 1934. na zvaničnu posetu Francuskoj. Planirao je put brodom do Marselja, i susret sa predsednikom Republike u Parizu.

Ustaše, kojima je rukovodio Ante Pavelić, u to vreme su nastojale da sruše Jugoslaviju i uspostave Nezavisnu Državu Hrvatsku i već su pokušavale atentat na kralja. Pavelić se za pomoć obratio svom prijatelju Vanču Mihajlovu, vođi terorističke grupe VMRO, čiji je cilj bio da Makedoniju izuzme iz Jugoslavije i priključi je Bugarskoj.

Tako na scenu stupa Bugarin Veličko Georgijev Kerin. Nadimak mu je "Černozemski", jer je "predavao černoj zemlji" one koje je VMRO osudio na smrt. On u Mađarskoj, na jednom salašu blizu jugoslovenske granice, za atentat sprema trojicu ustaša: Miju Kralja, Ivana Rajića i Zvonimira Pospišila. Uoči Aleksandrovog dolaska u Francusku Černozemski i Mijo Kralj idu u Marselj, a Rajić i Pospišil u Pariz, da jugoslovenskog monarha, ako preživi, tamo dočekaju.

Resized Image - Click For Actual Size


Jugoslovenska obaveštajna služba saznala je za ovu grupu od jednog svog agenta u Italiji, pa je preko ambasadora u Parizu kralj upozoren da se ne iskrcava sa broda. Aleksandar je odgovorio: "Sada je za to isuviše kasno. Moramo se držati programa."

Tačno u 16 časova 9. oktobra 1934. godine ulazak jugoslovenskog razarača "Dubrovnik" u marseljsku luku pozdravila je počasna topovska paljba. Procenjuje se da je na ulice izašlo sto hiljada ljudi da pozdravi suverena Srbije, pa policajci u razređenom špaliru ne uspevaju da masu odvoje od kolovoza.

Svečana povorka automobila, u pratnji konjanika, kretala se sporo. U jednom od njih sedeli su kralj Aleksandar i njegov domaćin u Marselju, francuski ministar inostranih poslova Luj Bartu... Između dva policajca, iz gomile istrčao je čovek sa buketom cveća i uzviknuo na francuskom "Živeo kralj". To je bio Černozemski, cvećem je skrivao pištolj. Skočio je na papučicu auta i ispalio više metaka u pravcu kralja, ministra Bartua i generala Žozefa Žorža, koji je sedeo na pomoćnom sedištu.
Jedan konjički potpukovnik iz pratnje sabljom je oborio atentarora, ali je on i sa tla pucao na policajce koji su trčali ka njemu. Oni su uzvratili vatru, i Černozemski će umreti kad ga ranjenog prenesu u kancelariju službe bezbednosti, ne izgovorivši ni jednu reč.

Resized Image - Click For Actual Size

Ranjeni kralj Aleksandar preminuo je u zgradi marsejske prefekture nešto pre 17 časova. Nepun sat kasnije, umro je i ministar Bartu, dok je general Žorž preživeo.

Mijo Kralj, Zvonimir Pospišil i Ivan Rajić uhapšeni su i osuđeni na doživotnu robiju. Posle nemačke okupacije Francuske, pušteni su iz zatvora i priključili se ustašama. Rajić je 1941. godine otrovan u u Zagrebu, a Kralja su ubili partizani u Bosni. Pospišil je umro u zatvoru u Francuskoj 1937. godine.
Sud je kao glavne organizatore atentata označio hrvatske ustaše Antu Pavelića i Eugena Kvaternika. Oni su u odustvu osuđeni na smrtnu kaznu i zaplenu imovine.

Resized Image - Click For Actual Size

Pavelić je umro 1959. godine, od posledica atentata koji je izvršio jedan Crnogorac.
Kvaternika je poginuo u saobraćajnoj nesreći u Buenos Ajresu, pod okolnostima koje nikada nisu razjašnjene.
Vančo Mihajlov tokom Drugog svetskog rata živeoje kod Pavelića u Zagrebu, a 1944. Nemci su ga, sa suprugom, avionom prebacili u Austriju. Odatle je prešao u Italiju, gde je umro 1990. godine.


Na meti ustaša

Ustaše su pokušale da ubiju kralja Aleksandra i u Zagrebu 16. decembra 1933. godine. Tada se atentator Petar Oreb uplašio u poslednjem trenutku, ali je pri pokušaju bega uhapšen. U martu 1934. je osuđen na smrt, i u maju iste godine, sa još dvojicom pomagača, obešen.

Dogodilo se 1934.
Prvi put štampan strip "Flaš Gordon"
Objavljena fotografija čudovita iz Loh Nesa za koju će se tek 1994. dokazati da je prevara.
Persija postaje Iran.
Hitler preuziam apsolutnu vlast u Nemačkoj.


kurir

_________________
Slika Slika


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: Vremeplov  |  Poslato: 10 Okt 2017, 16:32
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 45918

OffLine
Na današnji dan, 10. oktobar

Pre 170 godina rođen je jedan od najvećih srpskih lekara

Slika

NA DANAŠNJI DAN SVET JE UGLEDAO MILAN JOVANOVIĆ BATUT

Utemeljivač Medicinskog fakulteta, univerzitetski profesor, lekar, Milan Jovanović Batut, rođen je na današnji dan 1847. godine, u Sremskoj Mitrovici. Bio je predsednik Srpskog lekarskog društva, Jugoslovenskog lekarskog društva, Društva za čuvanje narodnog zdravlja i rektor Velike škole u Beogradu.

Prvi je među našim lekarima započeo rad na poučavanju i proučavanju naroda i njegove zdravstvene etiologije. Takođe, prvi je pristupio prikupljanju i obradi naše narodne medicinske terminologije. Izdavao je i uređivao časopise: "Zdravlje" (Sombor i docnije Beograd) i "Narodno zdravlje" (dodatak lista "Srpski arhiv").

Institit za javno zdravlje u Beogradu nosi njegovo ime.


POČELA BORBA ZA OSLOBOĐENJE NIŠA U PRVOM SVETSKOM RATU

Prva srpska armija pod komandom vojvode Petra Bojovića počela je operacije za oslobađanje Niša u Prvom svetskom ratu. Grad je zauzet 12. oktobra, a okupator bio primoran da se povuče ka severu.

U Nišu postoje dva spomenika posvećena oslobođenju u Prvom svetskom ratu. Jedan je spomen-poprsje vojvodi Bojoviću a drugi je reljef na Spomeniku oslobodiocima Niša gde je prikazan i ulazak srpske vojske u Niš.


UMRO TADIJA SONDERMAJER, PIONIR SRPSKE AVIJATIKE

Tadija Sondermajer, pionir srpske avijatike, vazduhoplovni inženjer, umro je na današnji dan 1967. godine.

Osnivač je "Aeroputa" (Društvo za vazdušni saobraćaj Aeroput) prve naše nacionalne avikompanije. Bio je pilot-lovac i jedan od osnivača Aerokluba Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Nakon okončanja gimnazije u rodnom Beogradu, u Nemačkoj je započeo studije arhitekture.

Kada je izbio Prvi balkanski rat napustio je studije i prijavio se u Srpsku vojsku kao dobrovoljac. Postao je vazduhoplovac 1916. na Solunskom frontu. Proslavio se istorijskim letom sa pilotom Leonidom Bajdakom, na relaciji Pariz - Bombaj i natrag, od 20. aprila do 2.maja 1927. godine, nepun mesec pre čuvenog Lindbergovog leta Njujork - Pariz.

Maršrutu dugu 14.800 kilometara, prešli su u 15 etapa, za 11 dana, odnosno 89 sati efektivnog leta. Prilikom povratka, dvojicu heroja na beogradskom (bežanijskom) aerodomu svečano je dočekalo oko 50.000 Beograđana.

Odlikovan je nizom srpskih i savezničkih odlikovanja, među kojima su Karađođeva zvezda s mačevima, Zlatna medalja za hrabrost, Legija časti.


bktvnews

_________________
Slika Slika


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: Vremeplov  |  Poslato: 11 Okt 2017, 15:10
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 45918

OffLine
Na današnji dan, 11. oktobar

ROĐEN KNEZ SRBIJE ALEKSANDAR KARAĐORĐEVIĆ

Slika

Na današnji dan, 1806. godine rođen je Aleksandar Karađorđević, sin vođe Prvog srpskog ustanka Karađorđa, srpski knez od 1842. do 1858.

Narodna skupština kneževine Srbije, u kojoj su ustavobranitelji imali većinu, 1842. godine proglasila je Aleksandra Karađorđevića, za kneza. Ustavobranitelji su prethodno sa vlasti zbacili kneza Mihaila Obrenovića. Njegova vladavina obeležena je velikim reformama, objavljeno je „Načertanije“ Ilije Garašanina, donet je Građanski zakonik, a Srbiji su 1856. na Pariskom kongresu date garancije velikih sila.

Knez Aleksandar doveo je u tadašnju Srbiju mnoštvo školovanih Srba iz Austrije, većinom iz Vojvodine, što je bio jedan od razloga nezadovoljstva koje će uslediti. Umro je u Temišvaru, u maju 1885. godine.


NA DANAŠNJI DAN SVET JE UGLEDAO KOMPOZITOR JOSIF MARINKOVIĆ

Slika

Kompozitor i horovođa Josif Marinković, jedan od najznačajnijih predstavnika srpske romantičarske muzike, rođen je 11. oktobra 1851. godine. Već u somborskoj školi Josif Marinković je pokazao svoju muzičku obdarenost i na školskim priredbama dirigovao je svoje prve kompozicije.

Uveo je u srpsku muziku hor i solo pesmu sa klavirskom pratnjom ("Kola", "Narodni zbor", "Junački poklič", "Čežnja").

Josif Marinković je imao veoma bogat opus sa čak više od 190 kompozicija. Za dopisnog člana Srpske kraljevske akademije izabran je 1907. godine. Muzička škola osnovana 1948. godine, dobila je ime po Josifu Marinkoviću.


bktvnews

_________________
Slika Slika


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: Vremeplov  |  Poslato: 12 Okt 2017, 14:29
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 45918

OffLine
Na današnji dan, 12. oktobar

Pre 152 godine rođen je najveći srpski geograf JOVAN CVIJIĆ

Slika

Na današnji dan 1865. rođen je srpski geograf Jovan Cvijić, naučnik svetskog značaja. Istražio je neverovatnih pola miliona kvadratnih kilometara Balkanskog poluostrva, a pored istraživačkog rada, Jovan Cvijić bio je uvaženi rektor Univerziteta u Beogradu, predsednik Srpske kraljevske akademije, počasni doktor pariske Sorbone i Karlovog univerziteta u Pragu.

Najviše je proučavao krševite predele u istočnoj Srbiji. Istraživao je strukturu i podelu planina na Balkanskom poluostrvu pa se smatra prvim južnoslovenskim geotektoničarem. Takođe se bavio geomorfologijom, etnografijom, antropologijom i istorijom. Veoma su značajni njegovi radovi o migracijama jugoslovenskih naroda, o morfologiji i hidrografiji Dinarskog krša i drugih kraških predela, tektonici i glacijaciji planina Balkanskog poluostrva, studije o Jadranskom primorju, balkanskim kotlinama i poljima, Šumadiji i Panonskom basenu. Odigrao je izuzetnu ulogu kao savetnik srpskih državnika na mirovnim pregovorima u Parizu posle Prvog svetskog rata. U Beogradu se nalazi geografski institut "Jovan Cvijić", a u Srbiji nekoliko osnovnih škola i ulica nose njegovo ime.


"MARŠ NA DRINU" ODJEKNUO ULICAMA NIŠA

Slika

Čuvena kompozija "Marš na Drinu" srpskog kompozitora Stanislava Biničkog prvi put je odjeknuo ulicama Niša, tek oslobođenog u Prvom svetskom ratu, na današnji dan 1918. godine. Uz zvuke marša pobedonosno je koračala Drinska divizija srpske vojske.

Marš na Drinu je tradicionalni srpski marš koji je Binički komponovao u čast pobede srpske nad austrougarskom vojskom na Ceru. Pesma je postala simbol hrabrosti Srba u Prvom svetskom ratu, koji su, uprkos velikim gubicima u ljudstvu, iz rata izašli kao pobednici.


MALOLETNI PETAR II KARAĐORĐEVIĆ PROGLAŠEN KRALJEM JUGOSLAVIJE

Slika

Na današnji dan 1934. godine jedanaestogodišnji Petar II Karađorđević proglašen je kraljem Jugoslavije, nakon što je 9. oktobra u atentatu u Marseju ubijen njegov otac kralj Aleksandar I. Petar II Karađorđević postao je jedan od najmlađih vladara na svetu.

Pošto je u vreme očevog ubistva bio maloletan, kraljevska vlast preneta na Namesništvo koje su činili - princ Pavle, dr Radenko Stanković i dr Ivo Perović. Prvi namesnik bio je Pavle Karađorđević.


NA DANAŠNJI DAN SVET JE UGLEDALA SLIKARKA NADEŽDA PETROVIĆ

Slika

[Jedna od najuspešnijih srpskih slikarki Nadežda Petrović rođena je na današnji dan 1873. u Čačku, a s porodicom se 1884. godine preselila u Beogad. Posle završetka Više ženske škole u Beogradu, Nadežda Petrović 1892. godine polaže ispit za nastavnicu crtanja u srednjim školama i postaje učenica u ateljeu Đorđa Krstića. S 25 godina počinje školovanje u Minhenu u ateljeu Slovenca Antona Ažbea.

Dobrovoljno je učestovala kao medicinska sestra u tri rata, bila je zagovornica ideje o integralnom jugoslovenstvu i verovala u značajnu ulogu umetnosti u emancipaciji najširih slojeva stanovništva. Jedna je od osnivača ženske humanitarne organizacije Kolo srpskih sestara.


bktvnews

_________________
Slika Slika


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: Vremeplov  |  Poslato: 13 Okt 2017, 20:39
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 45918

OffLine
Na današnji dan, 13. oktobar

U Subotici osnovana Gradska biblioteka

Slika

U Subotici je na današnji dan 1890. godine osnovana Gradska biblioteka, kao javna ustanova, koja prikuplja, čuva, i omogućava korišćenje knjiga i periodičnih publikacija. Reprezentativno zdanje u kojem je Biblioteka smeštena, projektovao je arhitekta Ferenc Rajhl 1895. a gradnja je dovršena jula 1896. godine.

_________________
Slika Slika


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: Vremeplov  |  Poslato: 14 Okt 2017, 22:31
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 45918

OffLine
Na današnji dan, 14. oktobar

Na današnji dan, pre 73 godine, počele borbe za oslobođenje Beograda

Slika

Borbe za oslobođenje Beograda, koje su se vodile od 14. do 20.oktobra 1944. godine predstavljaju najdramatičnije događaje u ratnoj istoriji glavnog grada. Beograd je oslobođen u Beogradskoj ofanzivi, jednoj od najvećih i najznačajnijih bitaka na Balkanu u Drugom svetskom ratu.

Operacija koja je trajala šest dana bila je deo opsežnog operativnog plana Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i sovjetske Crvene armije. U neposrednim borbama za oslobođenje Beograda u jedinicama Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije poginula su 2.994 borca, a 3.379 je ranjeno. U jedinicama Crvene armije poginulo je 960 boraca, a ranjeno 1.100 boraca.

Dolazeći na proslavu 20 godina oslobođenja Beograda, u avionskoj nesreći poginuli su general Ždanov i maršal Sergej Birjuzov, koji je rukovodio sovjetskim frontom u okviru čijih operacija je bila i beogradska.Poginuli su 19. oktobra 1964. godine kada je njihov avion udario u Avalu.


BEOGRADOM PROŠAO PRVI TRAMVAJ

Slika

Na današnji dan 1892. godine u Beogradu je svečano puštena u saobraćaj novosagrađena tramvajska linija od Kalemegdana do Slavije. Bio je to početak funkcionisanja jedne značajne gradske službe koja je imala zadatak da javnim gradskim saobraćajnim sredstvima obavlja prevoz putnika iz jednog kraja grada u drugi.

Tek pošto su 1903. godine poslovi oko izgradnje i eksploatacije tramvajskog saobraćaja i električnog osvetljenja prešli u ruke belgijskog kapitala - takozvanog Belgijskog anonimnog društva, ubrzana je elektrifikacija tramvajskih pruga.

Tokom 1904. godine električni tramvaji potisnuli su tramvaje sa konjskom zapregom sa linija Kalemegdan - Slavija i Žagubica - Električna centrala, a 1905. godine i s poslednje linije Terazije - Novo groblje.

"Konjski tramvaji" su, pored obavljanja funkcije javnih prevoznih sredstava, bili i svojevrsna atrakcija u ondašnjem Beogradu i njihova živopisna slika ostala je dugo u sećanju savremenika, prenosi GSP.

Pre Beograda „konjski tramvaj" imali su samo Njujork, Pariz, London i Berlin.


POČELA GRADNJA AVALSKOG TORNJA

Slika

Avalski toranj, jedan od zaštitnik znakova Beograda, počeo je da se gradi na današnji dan 1961.godine. Ovaj toranj bio je jedinstven na svetu, jer je jedino on imao za presek jednakostranični trougao, simbol srpskog tronošca za sedenje.

Projektovali su ga srpske arhitekte, Uglješa Bogunović i Slobodan Janjić. U njega je ugrađeno čak 4000 tona armiranog betona. Svi radovi završeni su u maju 1965. godine kada je toranj i počeo sa radom.

Nažalost, ovaj ponos srpske arhitekture srušen je tokom agresije NATO 29.aprila 1999. godine. Tokom 2005.godine prikupljena su sredstva za obnovu gradnje, a radovi su počeli krajem 2006.godine.

Novi toranj je pušten u rad 23.oktobra 2009.godine. Njegova visina je 204,57 metara, ima restoran na 119.metru, i vidikovac na 122. metru.


OSNOVAN MUZEJ MATICE SRPSKE

Slika

Najbogatiji umetnički muzej srpske umetnosti novijeg doba osnovan je 1847. godine. Kao samostalna ustanova Matice srpske deluje od 1958. godine. Njena stalna izložba hronološki prikazuje odabrana dela iz celokupnog umetničkog fonda koji sadrži oko pet hiljada umetničkih radova značajnih za nacionalnu istoriju umetnosti novijeg doba i kulturu srpskog naroda u Vojvodini od kraja XVII do kraja XX veka.

Sva umetnička dela koja je Galerija Matice srpske primila na poklon od mnogobrojnih darodavaca, preuzela na čuvanje od Srpske pravoslavne crkve i drugih vlasnika, otkupila iz privatnog vlasništva ili pribavila planskim kopiranjem zidnih slika, čuvaju se, proučavaju, zaštićuju i koriste pod odgovarajućim uslovima.


ROĐEN GLUMAC RADE MARKOVIĆ

Resized Image - Click For Actual Size

U svetu glume bio je aktivan čitavih šest decenija i ostavio je neizbrisiv trag u istoriji srpske kulture. Studirao je Tehnički, a potom Filozofski fakultet u rodnom Beogradu, ali se posvetio glumi, igrajući najpre u amaterskim grupama.

Na pozorišnim scenama ostvario je oko 100 uloga, na filmu više od 80, u televizijskim dramama, serijama i drugim

emisijama više od 60. Učestvovao je u gotovo 200 radio drama i režirao dva dokumentarna filma.

Bio je profesor glume na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.


bktvnews

_________________
Slika Slika


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: Vremeplov  |  Poslato: 15 Okt 2017, 15:04
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 45918

OffLine
Na današnji dan, 15. oktobar

Na današnji dan, pre 88 godina, rođen je Milorad Pavić

Slika

Na današnji dan 1929. godine rođen je Milorad Pavić, srpski književnik i naučnik, akademik i član niza međunarodnih naučnih i literarnih asocijacija. Bio je stručnjak za barok i simbolizam, prevodilac Puškina i Bajrona, profesor univerziteta i član Srpske akademije nauka i umetnosti od 1991. godine.

Pavićeva dela imaju preko 80 prevoda u zasebnim knjigama na različitim jezicima širom sveta. Od strane stručnjaka iz Evrope, SAD-a i Brazila, Milorad Pavić je nominovan za Nobelovu nagradu za književnost.

Njegov "Hazarski rečnik" doneo mu je globalnu popularnost. Bio je profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i Beogradu, s osnovnim interesovanjima vezanim za istoriju kulture Srba, posebno za srpsku književnost baroka, klasicizma i predromantizma.

I pored velikog značaja njegovih naučnih radova postao je poznat zahvaljujući poznim književnim radovima. Prevođen je širom sveta, na više od 30 jezika.

Preminuo je 30.novembra 2009. godine.


PREMINUO SRPSKI PISAC DANILO KIŠ

Slika

Srpski pisac Danilo Kiš, preminuo je 1989.godine. Diplomirao je književnost u Beogradu, kao student generacije na Filozofskom fakultetu. Već prvi njegovi romani "Psalm" i "Mansarda" vinuli su ga u sam vrh srpske i evropske književnosti, a njegova slava i popularnost samo su rasli objavljivanjem "Peščanika", "Grobnice za Borisa Davidoviča", kao i pripovedaka "Rani jadi", "Enciklopedije mrtvih"...

Bio je dramaturg pozorišta "Atelje 212" i lektor za srpski jezik u Strazburu, Bordou i Lilu. Dobitnik je najpoznatijih domaćih nagrada i priznanja, kao i prestižnih nagrada u inostranstvu.

Umro je na današnji dan 1989.godine, a sahranjen je u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu.


bktvnews

_________________
Slika Slika


Vrh
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Pogled za štampu

Ko je OnLine
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 68 gostiju
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Idi na:   
cron

Obriši sve kolačiće boarda | Tim | Sva vremena su u UTC + 2 sata

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
DAJ Glass 2 template created by Dustin Baccetti
Prevod - www.CyberCom.rs
eXTReMe Tracker