Pogledaj neodgovorene postove
Pogledaj aktivne teme
Danas je 29 Mar 2024, 01:44


Autoru Poruka
Senka
Post  Tema posta: Re: Sta trenutno citate?  |  Poslato: 28 Jan 2017, 14:40
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 45918

OffLine
Ovo sam pročitala i toplo preporučujem.
Šta reći o knjizi koja je svojevrsna biografila srpske Džejn Ostin,Milice Jakovljević?
Knjiga opisuje period koji je meni istorijski vrlo interesantan,negdje pred prvi svjetski rat,sam rat,i nekoliko godina poslije.
Opisan je život jedne građanske porodice u Srbiji tog vremena,sa dosta istorijskih činjenica i istorijskih ličnosti.
I sve to na jedan romantičan i romantičarski način,rekla bih 'mirjamovski'. [images/smilies/tooo.gif]

Izdanci Šumadije

Milica Jakovljević Mir-Jam

Slika

U vreme kada je moderna književnost doživljavala svoj procvat, između dva svetska rata, Milica Jakovljević, koja se potpisivala pseudonimom MIRJAM, pisala je svoje romane u tradicionalističkom maniru.

Ovi romani i danas plene pažnju široke čitalačke publike.

Njena sabrana dela mnogo puta su štampana, ali da bi bila kompletna nedostajala im je knjiga "Izdanci Šumadije", koja do sada nije štampana.

Spisateljica nije stigla da u svoju autobiografsku prozu unese sve podatke koje je nameravala, nije stigla da je stilski dotera, ali to ne umanjuje vrednost ovog teksta, koji nam pored iscrpne autorkine biografije, nudi i brojne podatke o palanačkom životu, o životu za vreme austro-ugarske okupacije, o starom Beogradu.

"Izdanci Šumadije" nije samo intimna priča o odrastanju, školovanju i ljubavi, o smrti sestre i roditelja, to je istinita priča, koja nam otkriva i zanimljivosti iz života značajnih ljudi tog doba, kao što su pesnik Vojislav Ilić ili Steva Jakovljević, pisac čuvene "Srpske trilogije", za kog malo ko zna da je rođeni brat Milice Jakovljević, koja je svoje prve radove stidljivo potpisivala inicijalima, da bi kasnije pozajmila ime francuske književnice Mirjam Hari.

"Izdanci Šumadije", autobiografija Kragujevčanke, seoske učiteljice, novinarke i književnice MIRJAM uzbudljiva je i zanimljivao koliko i njeni najčuveniji romani.

_________________
Slika Slika


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: Sta trenutno citate?  |  Poslato: 28 Jan 2017, 15:05
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 45918

OffLine
Dalje...Momo Kapor,Sarajevska trilogija...
Obožavam Momu Kapora.

Knjiga se sastoji iz tri dijela:

Čuvar adrese
Hronika izgubljenog grada
Poslednji let za Sarajevo

Ovakve su moje knjižice...:)

Slika


ČUVAR ADRESE - SARAJEVSKA TRILOGIJA

Momo Kapor

Slika

"Čuvar adrese" je nostalgično sećanje na Sarajevo iz piščevog
detinjstva i rane mladosti. Opisujući dečačke avanture sa
prijateljem Bel Amijem, ratnim siročetom, vragolanom koji im je
otkrivao svet, umne razgovore sa sarajevskim "starcima" u kafani
"Kod dva vola", prva nevešta ljubavna iskustva na razmeđi između
drugarstva i erotičnosti, Kapor dočarava jedno vreme čija se
naivnost, toplina i bezbednost više nikada ne mogu vratiti.


Hronika izgubljenog grada

Momo Kapor

Slika

Hronika izgubljenog grada beogradskog pisca Mome Kapora je veliki oprostaj sa Sarajevom - rodnim gradom autora. U dugoj nocnoj molitvi u hilandarskoj crkvi Vavedenja Bogorodicnog, iskrsavaju iscezli likovi ovoga grada, njegovi zauvek izgubljeni delovi, sudbine i mirisi; citava istorija dugog propadanja i brisanja istorijskog pamcenja. Da bi se sve to zavrsilo velikim egzodusom sto pedeset hiljada sarajevskih Srba iz grada koji im je otet. Ovo autobiografsko delo Mome Kapora je svojevrstan vodic kroz Sarajevo koga vise nema...


POSLEDNJI LET ZA SARAJEVO - SARAJEVSKA TRILOGIJA

Momo Kapor

Slika

Do poslednjeg daha, Momo Kapor obožavao je svoj rodni grad, toliko opsesivnom ljubavi da bi se moglo reći, kako su mal`ne sve knjige njemu posvećene...


U „Poslednjem letu za Sarajevo“ godine 1995, na proslavi 30. godišnjice mature u beogradskom hotelu „Jugoslavija“, protagonist, Sarajlija,u društvu s vršnjacima, većinom izbjeglicama iz Sarajeva, na muzičke teme prisjeća se svoga života i rekreira atmosferu proteklih godina gradskog, građanskog, vjerskog i etničkog rata koji je protutanjao Sarajevom, ružne uspomene kombinirajući s lijepim sjećanjima – navodeći, s onu stranu fikcije, dokumentarno-medijski poznate i proverljive činjenice.


Momo je svoj grad ugradio među korice svojih knjiga i posvetio mu najlepše stranice koje su ikada o njemu bile napisane.


Igor Mandić

_________________
Slika Slika


Vrh
WESTSIDER
Post  Tema posta: Re: Sta trenutno citate?  |  Poslato: 30 Jan 2017, 18:36
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 31 Jan 2014, 00:51
Postovi: 787
Lokacija: Skopje

OffLine
Ponuda Mozzarta, Spezia mnogo dobar fiks

_________________
Senka je napisao:
Westy je najbolji!!!


Vrh
Nemirna
Post  Tema posta: Re: Sta trenutno citate?  |  Poslato: 03 Apr 2017, 17:53
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Mar 2017, 16:18
Postovi: 186
Lokacija: Tu i tamo

OffLine
Armagedon - Vladimir Arsic

_________________
Kojim to perom misli mi pišeš i svilenim platnom snove mi krojiš, pod kožu se uvlačiš kroz krv protičeš,svojim mirisima svu me obojiš.


Vrh
Вучица
Post  Tema posta: Re: Sta trenutno citate?  |  Poslato: 17 Maj 2017, 23:10
Korisnikov avatar
Moderator chata

Pridružio se: 13 Okt 2012, 13:01
Postovi: 30458

OffLine
ZMAJ I ŽDRAL - prvi deo trilogije o Milošu Obiliću




Slika




ZMAJ I ŽDRAL“ je prvi od dva romana o Milošu Obiliću i rađen je po srpskoj mitologiji i predanju. On je na neki način i uvod u trilogiju „Kosingas“ jer u njemu srećemo neke likove koji se kasnije u trilogiji pojavljuju, ali se može posmatrati i kao zaseban roman. Knjiga počinje legendom o čuvarima Koplja svetog Georgija i bici na Crnom kamenu 1187. godine, ali to je samo uvod u glavnu radnju, koja počinje mitskim rođenjem Miloša Obilića.

„ZMAJ I ŽDRAL“ pokriva poslednjih deset godina života cara Dušana, odnosno prvih deset godina života Miloša Obilića na Dušanovom dvoru. Uporedo teku dve priče – o stasavanju Miloševom i o najintrigantnijim godinama Dušanove vladavine koje su dovele do njegove nasilne smrti.

Aleksandar Tešić bavi se intrigantnim i kontroverznim događajima iz života cara Dušana Silnog. Ne samo što postavlja pitanja, već daje i odgovore koje potkrepljuje spiskom literature koja je korišćena kao materijal za roman, a neke stvari prepušta mašti – svojoj i mašti čitalaca. Ovo je svakako još jedno delo koje ljubitelje kvalitetne književnosti neće ostaviti ravnodušnim.


KOPLJE SVETOG GEORGIJA - drugi deo
VITEZ ZATOČNIK - treći deo


Vrh
maraja*
Post  Tema posta: Re: Sta trenutno citate?  |  Poslato: 19 Jun 2017, 22:36
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 07 Mar 2017, 22:25
Postovi: 3084

OffLine
Slika


Dragoslav Slović


Opisuje našu stvarnost. Kako su kupovana naša preduzeća i ko ih je kupovao. Da li se baš sve može kupiti i koliko košta ljubav. Laka za čitanje a zanimljiva.

_________________
Slika


Vrh
Modesty
Post  Tema posta: Re: Sta trenutno citate?  |  Poslato: 19 Jun 2017, 23:37
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jul 2014, 00:01
Postovi: 51

OffLine
Politikin zabavnik,a ovima što pišu da čitaju neke ozbiljne knjige,preporučujem da se može mastati i o prizemnijim stvarima :D


Vrh
maraja*
Post  Tema posta: Re: Sta trenutno citate?  |  Poslato: 08 Jul 2017, 12:04
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 07 Mar 2017, 22:25
Postovi: 3084

OffLine
Slika





Daleke 1791. godine na obali Irske jedna porodica ostavlja sve za sobom. Sedmogodišnja Lavinija i njeni roditelji otisnuli su se na more ispunjeni nadom da ih na drugoj obali čeka svetlija budućnost. Međutim, sudbina za njih ima drugačije planove...

Lavinija ostaje siroče, a kapetan broda je odvodi na svoju plantažu duvana u Virdžiniji, gde, lišena uspomena i sećanja na svoje poreklo, devojčica započinje novi život. Dok odrasta na raskršću dva sveta, Lavinija ne sluti da plantaža decenijama čuva tajnu koja povezuje sve koji na njoj žive, bez obzira na boju kože i društveni status. Kada na scenu stupi ljubav, duboko ukorenjena hijerarhija počinje da se ruši, a opasnost se nadvija nad plantažu poput olujnog oblaka.

Između okova i slobode, privrženosti i dužnosti, pomalja se nezaboravan portret jedne ranjene zemlje u osvit novog doba, a jednostavni, neodoljivi likovi podsetiće nas na istinsku vrednost porodičnih veza koje zauvek ostaju u nama

_________________
Slika


Vrh
maraja*
Post  Tema posta: Re: Sta trenutno citate?  |  Poslato: 28 Sep 2017, 21:59
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 07 Mar 2017, 22:25
Postovi: 3084

OffLine
Slika



Hana i Isak Levi premostili su nezamislive prepreke da bi otpočeli novi život u Osmanskom carstvu. On radi u procvetaloj trgovini svile, a ona, kao najbolja babica u prestonici, brine o hiljadama žena u ozloglašenom haremu sultana Murata III. Jedne noći, Hana dobija neočekivan poziv da dođe u raskošnu palatu. Tamo zatiče Liju, robinjicu jevrejskog porekla, koju je sultan odabrao kao novu naložnicu koja će mu podariti naslednika. Ako ova devojka neobične lepote ne ispuni sva očekivanja, čeka je teška sudbina – Hana je svesna toga i zato rizikuje život da joj pomogne. Međutim, dok preispituje svoju odluku, na pragu joj se pojavljuje zanosna neznanka i preti da uništi njen spokojan život sa Isakom, a Lija ubrzo otkriva mračnu tajnu koja može obe da ih osudi na smrt.

Prožete avanturom i nezaboravnim likovima, Haremske suze uzbudljiv su nastavak priče o hrabroj i plemenitoj Hani Levi.

_________________
Slika


Vrh
Knjigoljupka1968
Post  Tema posta: Re: Filipa Gregori:Bela kraljica. trenutno citate?  |  Poslato: 21 Dec 2017, 18:07

Pridružio se: 21 Dec 2017, 17:51
Postovi: 1

OffLine
maraja* je napisao:
Slika



Hana i Isak Levi premostili su nezamislive prepreke da bi otpočeli novi život u Osmanskom carstvu. On radi u procvetaloj trgovini svile, a ona, kao najbolja babica u prestonici, brine o hiljadama žena u ozloglašenom haremu sultana Murata III. Jedne noći, Hana dobija neočekivan poziv da dođe u raskošnu palatu. Tamo zatiče Liju, robinjicu jevrejskog porekla, koju je sultan odabrao kao novu naložnicu koja će mu podariti naslednika. Ako ova devojka neobične lepote ne ispuni sva očekivanja, čeka je teška sudbina – Hana je svesna toga i zato rizikuje život da joj pomogne. Međutim, dok preispituje svoju odluku, na pragu joj se pojavljuje zanosna neznanka i preti da uništi njen spokojan život sa Isakom, a Lija ubrzo otkriva mračnu tajnu koja može obe da ih osudi na smrt.

Prožete avanturom i nezaboravnim likovima, Haremske suze uzbudljiv su nastavak priče o hrabroj i plemenitoj Hani Levi.

Trenutno citam knjige Filipe Gregori.Procitals sam Nasledje Bolenovih i Druga Bolenova kci.Zapocela sam knjigu Bela kraljica.


Vrh
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Pogled za štampu

Ko je OnLine
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 58 gostiju
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Idi na:   


Obriši sve kolačiće boarda | Tim | Sva vremena su u UTC + 2 sata

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
DAJ Glass 2 template created by Dustin Baccetti
Prevod - www.CyberCom.rs
eXTReMe Tracker