Pogledaj neodgovorene postove
Pogledaj aktivne teme
Danas je 28 Mar 2024, 21:48


Autoru Poruka
Dennis
Post  Tema posta: Re: Zanimljivosti iz sveta  |  Poslato: 24 Feb 2017, 14:54
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2012, 07:03
Postovi: 213

OffLine
Jedan od najbogatijih kraljeva na svetu ima 15 žena i uživa u luksuzu dok mu narod umire od side





Kraljevina Svazilend, smeštena između Mozambika i Južne Afrike, izgleda kao mali, siromašni brat velikog komšije i, u odnosu na brzu, pulsirajuću Južnoafričku Republiku, deluje pomalo oronulo i uspavano. Ova uspavanost sa sobom nosi i mir, koji se oseti čim se pređe granica poslednje apsolutne kraljevine u Africi.


Slika


Rasne tenzije nema, a kriminala je malo, i to onog "običnog". Po zemlji se putuje mini autobusima.
Mada je Mbabane glavni grad, dolina Ezulvini (Nebeska dolina) u njegovoj blizini već je vekovima sedište kraljevske porodice. Srce doline je Lobamba, mada ovo mesto na prvi pogled ne odaje da ima tako važnu ulogu.
Hiljade devica
Aktuelni kralj Svazilenda i glava kraljevske porodice te zemlje je Msvati III rođen 1968. godine, trenutno ima 15 žena. Presto je preuzeo pre više od 30 godina. Bio je neočekivani izbor svog oca Sobhuza II, koji je vladao skoro 83 godine, što je najduža zabeležena vladavina jednog monarha na svetu. Sobhuza II propagirao je jedinstvo i rasnu jednakost u zemlji i uspio je da očuva Svazilend kao otok mira u uzavreloj Africi.

Slika

U vreme kada je umro, Sobhuza je imao 70 žena, 210 dece i 1.000 unuka. Msvatijeva majka, prema pričama, bila je sluškinja u palati koja je zapala za oko kralju, iskoristila je situaciju kako bi svom sinu osigurala nasleđivanje prestola.
Kao i otac, 49-godišnji Msvati uživa u ženama, što je pokazao u godišnjem tradicionalnom plesu Umhlanga. Tada se desetine hiljada devica okupe kako bi polugole igrale za kralja u nadi da će mu neka od njih zapasti za oko.
Kada je epidemija side izmakla kontroli, Msvati je doneo zabranu upražnjavanja seksa mlađima od 18 godina, ali je sve palo u vodu kada je za svoju devetu ženu izabrao sedamnaestogodišnju devojku, koju je kupio jednom kravom.

Slika


Dve godine posle, pažnju mu je privukla jepa osamnaestogodišnjakinja, koju je ukrao iz škole, ali je njena majka pokrenula tužbu. Na kraju je ipak odustala, a devojka je postala 10. žena kralja.
Dok se stanovništvo bori za opstanak, kraljevska porodica se razmeće svojim bogatstvom, voznim parkom i privatnim avionima. Msvatijeva najstarija ćerka nedavno je za samo jedan vikend u Abu Dabiju potrošila milion dolara. Ova kraljevska porodica nalazi se među 15 najbogatijih monarhija na svetu. U zemlji od 1,2 miliona stanovnika ima apsolutnu vlast, a zakon Svazilenda zabranjuje političke partije.
Kralj Msvati III navodno svake godine iz državnog budžeta prisvaja 50 miliona dolara kako bi finansirao svoju porodicu. Britanska štampa pisala je da su četiri njegove supruge pobegle iz harema, žaleći se na "emotivno zlostavljanje".
Inkosikati La Mibikiza ima status "glavne žene" među 15 supruga kralja Msvatija. Napustila je školu kad je imala 16 godina kako bi se udala za kralja, čime je postala njegova prva supruga. Kraljica La Mbikiza naknadno je završila srednju školu, a zatim i Pravni fakultet. Ipak, nije joj dozvoljeno da se bavi svojim pozivom, jer se smatralo da je u sukobu interesa te da bi njena pozicija stvarala pritisak na sudije. Okrenula se kulturi pa je tako snimila gospel muzički album, a čak je i dosela na naslovnice američkih magazina zbog svog modnog ukusa.
Prve dve kraljeve žene za njega su izabrali nacionalni savetnici, a da bi kralj mogao da oženi verenicu, ona prvo mora da ostane u drugom stanju kako bi "dokazala" da može da nosi naslednika.
U tradicionalnoj kulturi ove zemlje, od kralja se očekuje da se oženi ženom iz svakog plemena kako bi učvrstio veze sa svakim delom Svazilenda.
Veliki broj obolelih od side
Mada je za strance izuzetno prijatan, Svazilend je ipak daleko od zemaljskog raja. I u kraljevskoj dolini, odmah iza solidno asfaltiranih glavnih puteva, počinju prašnjave ulice i siromašna naselja u kojima su karton, lim i blato najčešći građevinski materijal, u kojima je tekuća voda luksuz, a pranje veša se uglavnom obavlja na potoku.
Siromaštvo ipak nije najveći problem koji ova zemlja ima. Prema zvaničnim podacima, trećina odrasle populacije inficirana je virusom side, što je najveći procent na svetu. Životni vek je 37 godina, a još iz 2007. godine potiče podatak da je u zemlji koja ima manje od milion stanovnika, bez oba roditelja bilo 70.000 dece.
Mi umiremo dok oni lete
Poštovanje kralja deo je tradicije Svazija (kao i poligamija), ali i tu se stvari menjaju. U septembru 2008. godine slavio se 40. rođendan sadašnjeg kralja Msvatija III i 40 godina sticanja nezavisnosti.
Svih 13 kraljevih žena otišlo je tada u inostranstvo u šoping, zbog čega su izbile velike demonstracije u kojima je učestvovalo 10.000 ljudi, većinom žena. Jedna od parola je bila "We are dying while they are flying" ("Mi umiremo dok oni lete").


Vrh
Damjan
Post  Tema posta: Re: Zanimljivosti iz sveta  |  Poslato: 16 Maj 2017, 15:44
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2017, 13:33
Postovi: 66

OffLine
Ove stvari ne radite u Rusiji


Sedam pravila zbog čijeg će vas KRŠENJA smatrati NEVASPITANIM!

Svaka zemlja ima neke svoje začkoljice koje su u drugim delovima sveta uobičajna pojava, a Rusija nije nikakav izuzetak.

U svojoj knjizi „Gde se kulture sudaraju: Vodič kroz kulture“ Ričard Luis iznosi popis od sedam najvažnijih stvari koje bi trebalo da izbegavate ako posetite Rusiju.

1. Nemojte nositi kaput unutra
Smatra se nekulturnim nositi kaput u kući. Čak i ako je grejanje pokvareno, skupite se i odmah okačite kaput na vešalicu.

2. Nemojte držati ruke u džepovima
Nepristojno je hodati okolo sa rukama u džepovima. Ako poslujete u Rusiji, pazite da vam ruke uvek budu na otvorenom, da ne biste delovali neuredno.

3. Nemojte sedeti raširenih nogu
Takođe, nemojte ni slučajno dići nogu tako da gležanj oslonite na koleno. Uz to, pazite da vam se nikad ne vide đonovi, i nipošto nemojte cipelama dodirnuti sedalo, s obzirom da se cipele smatraju prljavim.

4. Nemojte zviždati na ulici
Na zviždanje na ulici, ali i unutra, ne gleda se blagonaklono. Kako biste bili sigurni, jednostavno nemojte zviždati nigde i nikada.

5. Nemojte jesti na travnjacima
Zaboravite piknike, bez obzira koliko je lepo vreme.

6. Nemojte pitati ljude gde je toalet
Smatra se nepristojnim ispitivati druge gde se nalazi toalet. A to pitanje pogotovo ne bi trebalo da postavite osobi suprotnog pola.

7. Nikad se nemojte rukovati kroz vrata
Rusi su poznati po praznoverju. Smatra se nesrećom rukovati se sa bilo kim preko praga, pa odložite pozdravljanje dok ne uđete u zatvoren prostor.


Pravda.rs


Vrh
neno
Post  Tema posta: Re: Zanimljivosti iz sveta  |  Poslato: 20 Maj 2017, 23:57
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 10 Feb 2017, 19:00
Postovi: 771

OffLine
Tražite dobar dokumentarac? THRIVE je odličan izbor, i jedan od najboljih dokumentaraca ikada napravljenih, koji se bavi onim šta se zapravo događa u našem svetu, kao i pitanjima koje sve više i više ljudi postavlja svake godine.




Vrh
neno
Post  Tema posta: Re: Zanimljivosti iz sveta  |  Poslato: 22 Maj 2017, 23:09
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 10 Feb 2017, 19:00
Postovi: 771

OffLine
Život u najbogatijoj zemlji sveta


Katar je najbogatija zemlja na svetu, sa BDP po glavi stanovnika od čak 102.000 dolara, a otprilike 14 odsto domaćinstava su dolarski milioneri.

Pre manje od jednog veka, Katar je živeo u krajnjem siromaštvu, da bi danas postao lider u bogatstvu


Slika

Ako ste ikada poželeli da živite u najbogatijoj zemlji na svetu, a sigurno jeste makar jednom, odlučili smo a vam otkrijemo kako bi vaš život tamo izgledao. Nećete verovati za šta vam sve ne bi bio potreban novac uopšte! Naime, država Katar i njeni stanovnici slobodno mogu da kažu da su neograničeno bogati, ali da im to nije donelo “potpunu sreću”, jer su sa novcem došle i društvene promene koje im se ne sviđaju.
Međutim, zato će se svaka osoba koja živi u Srbiji složiti da je jednostavno živeti u malom emiratu kada ti on obezbedi, na primer, pola troškova za izgradnju kuće i za “džabe” te osigura zdravstveno.

Krajem aprila, temperatura je u Dohi još prijatna, pa se porodice opuštaju u popodnevnim satima uživajući na osunčanom šetalištu na obali Persijskog zaliva. Leto u Kataru traje od maja do septembra, a temperature svakodnevno prelaze 38 stepeni Celzijusa, često dostižu i 47.
Panorama glavnog i najvećeg grada Katara mnogo se promenila u poslednjih nekoliko godina: kule od čelika i stakla “izrasle” su kao veštačka šuma u predelu na kojem je nekada bila samo peščana obala.
– Postali smo urbani, naš društveni i privredni život se promenio – porodice se sve više odvajaju, potrošačka kultura je prevladala – rekao je doktor Kaltam el Ganim.
Katar je najbogatija zemlja na svetu, sa BDP po glavi stanovnika od čak 102.000 dolara. Slede Lihtenštajn (89.000), Bermudi (86.000), Makau (82.000) i Luksemburg (78.000).
Prema podacima CIA, otprilike 14 odsto domaćinstava u Kataru su dolarski milioneri, a 2013. je nezaposlenost bila svega 0,1 odsto. Pre manje od jednog veka, Katar je živeo u krajnjem siromaštvu, da bi danas postao lider u bogatstvu.

Iskorišćavanje energetskih izvora započelo je četrdesetih godina prošlog veka, a pre toga, Katarani su živeli od ribolova i vađenja bisera. Katar raspolaže trećim svetskim rezervama prirodnog gasa, a zalihe nafte su 15 milijardi barela. Obrazovanje je besplatno, kao i zdravstvena zaštita. Poslovi su garantovani, kao i stanovanje. Voda i struja su besplatni. U Kataru ne postoji porez – ne plaćaju ga ni stranci.
U Dohi se na svakom koraku “oseća pritisak” jer je grad veliko gradilište, u kojem su cele oblasti u izgradnji, ili srušene zbog nove izgradnje. Zbog saobraćajnih gužvi, građani sve više vremena provode van kuće i ta atmosfera stvara stres.
Po izveštajima lokalnih medija, danas se 40 odsto katarskih brakova završava razvodom. Više od dve trećine građana, odraslih i dece, pati od gojaznosti.
U društvu u kojem državljani Katara čine manjinu – odnos stranaca i domaćih je otprilike sedam na jedan – starosedeoci kažu da raste frustracija mladih da im stranci uzimaju najbolje poslove.
Od ukupno 1.800.000 stanovnika, samo 280.000 su Katarani. Kako su pisale beogradske “Novosti”, u Kataru živi i radi i oko 2.000 građana Srbije.

Državljani dozvolu za izgradnju kuće dobijaju “za tren oka”, a država im kasnije refundira polovinu troškova gradnje. Ipak, samo državljani mogu da poseduju kuće, jer je zabranjena prodaja zemlje strancima. Za strance je, pak, izgrađeno veštačko ostrvo kod Dohe, Perla, gde stanovi – koje stranci mogu da kupe – koštaju i do pola miliona dolara.
Život prosečne katarske porodice potpuno se promenio. Decu uglavnom odgajaju dadilje sa Filipina, iz Nepala, Indonezije, a povećava se kulturološki i generacijski jaz.
Od prošle godine, šef države je osmi emir Katara, Tamim bin Hamad al Tani. Najmlađi arapski lider, koji ima 34 godine, pita se za sve i zabranjena je bilo kakva kritika na njegov račun – uključujući medije.
Kad je reč o medijima, sedište svetski poznata mreže “Al džazira” je u Kataru. Alkohol je u Kataru dozvoljen – u određenim zonama. Takve zone će se tokom Svetskog prvenstva u fudbalu zvati “zone za zabavu”.
Katar ima samo jednog kopnenog suseda – Saudijsku Arabiju, s kojom ima potpisan odbrambeni sporazum. U Kataru postoji i vazdušna baza za američku i britansku vojsku. Ipak, kako je pisao “Njujork tajms” pozivajući se na procurele diplomatske depeše, Katar je imao “najlošije rezultate” kad je reč o borbi protiv terorizma.

Istovremeno, velikodušni emirat je uvek raspoložen da finansira različite “pobunjeničke” i islamističke pokrete: Hamas na Bliskom istoku, Muslimansku braću u Egiptu, pobunjenike širom arapskog sveta tokom Arapskog proleća, pisali su zapadni mediji.Kako su pisale “Novosti”, u ekstravagantnom Kataru postoji fudbalski stadion Halifa sa erkondišnom, klizalište koje radi i na 45 stepeni, bazen za konje, šoping mol koji je savršena replika Venecije. U šali se obično kaže da je državljanin Katara koji ima jednu kuću, jedan auto i jednu ženu – siromašan čovek…


telegraf.rs


Vrh
neno
Post  Tema posta: Re: Zanimljivosti iz sveta  |  Poslato: 13 Jun 2017, 20:32
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 10 Feb 2017, 19:00
Postovi: 771

OffLine
On je najjače ljudsko biće koje je ikad živelo na planeti!

On je verovatno najjači čovek koji je ikad živeo! I danas, 2017. godine niko od nas “običnih” ne može da shvati kako je moguće da neko ko nije vanzemaljac izgleda, ponaša se i živi baš kao Aleksandar Kareljin – ČOVEK EKSPERIMENT!



Protivnici, teški i po 150 kilograma, su ga se užasno plašili, toliko da niko nije želeo da uđe u ring s njim. U stvari, niko nije želeo da bude ni u njegovoj blizini. Jer, te oči, taj hladni, čelični pogled… Svako ko bi ih jednom ugledao već je gubio i meč. I deo duše s njim.

“Niko ne voli da leti”, rekao je jednom, upitan o strahu koji drugi rvači osećaju kad se nađu oči u oči s njim. “Moji protivnici… Oni ne razumeju. Ja sam svakog dana trenirao kao što oni nikad nisu trenirali u životu”.

Aleksandar Kareljin je najveći šampion u istoriji rvanja. Visok 192 centimetra, sa 130 kg čistih mišića, okretan poput pantera i podjednako snažan i nemilosrdan, ovaj Rus je tri puta bio olimpijski šampion, devet puta svetski šampion i 12 puta šampion Evrope.
Za 13 godina međunarodne karijere imao je samo jedan poraz, i to kad je rvao sa ozbiljnom povredom, u finalu Olimpijskih igara u Sidneju. Ukupno, rvao je 889 puta. 887 puta je pobedio, dva puta izgubio.

Jednom od velikog sovjetskog šampiona, Igora Rastrutskog, 1987. godine, a drugi od Amerikanca Rulona Gardnera, u pomenutom finalu 2000. godine. Mada se danas većina ljudi iz sveta rvanja slaže u oceni da je Kareljin trebalo da dobije i taj meč, koji je izgubio na poene.

”Postoji jedna stvar koju treba da znate o Kareljinu”, govorio je Mič Hal, dugogodišnji direktor rvačkog tima SAD, “njegova snaga… To nije ljudska snaga.”
Rvanje je počeo da trenira sa 13 godina, u rodnom Novosibirsku, u srcu Sibira. Na jednom od prvih takmičenja, polomio je butnu kost, na pola. Njegova majka se toliko uplašila da mu je spalila triko za rvanje. Kareljinov odgovor: “Mama, ja sad ne mogu da napustim sport kojem sam dao nogu”.

Odlučio je da se bori, da postane najjači. Go do pojasa, trčao bi kroz sneg, satima i satima. Posle trčanja, veslao je po sibirskim jezerima, dok mu ruke ne bi prokrvarile. Godinama.
Ovako je stekao kondiciju i snagu kakvu verovatno nijedno ljudsko biće pre i posle njega nije imalo.

U Novosibirsku je upoznao i svog “najtežeg protivnika u karijeri”, kako je kasnije pričao: njegovi su kupili frižider, stari, kabasti i preteški sovjetski model težak oko 180 kilograma, a u zgradi nije bilo lifta.
– Odneo sam ga na osmi sprat, sa ove dve ruke. Ni sam ne znam kako – ispričao je Kareljin jednom prilikom.

Kareljin je bio poznat po “Kareljinovom dizanju”, potezu koji je jedino on mogao da izvede (u teškoj kategoriji): protivnika (ponekad teškog i 150 kila) koji je ležao potrbuške na parteru uhvatio bi s leđa, podigao visoko u vazduh i bacio ga snažno na leđa. Ovo mu je donosilo maksimalnih (u grčko-rimskom rvanju) pet poena.
Nikad, ni pre ni posle, ovo nije viđeno u rvanju.

Za vreme karijere u rvanju, Kareljin je učestvovao, jedan jedini put, u MMA meču, protiv japanskog borca Akire Maede. Bilo je potresno gledati nemoć Japanca, inače vrhunskog majstora borilačkih veština, protiv Kareljina. Rus ga je bacao po ringu kao krpenu lutku, radio je šta je hteo, sve uz široki osmeh.

– Da je odlučio da se bori u MMA, Kareljin bi vladao sam, daleko iznad ostalih – rekao je jednom Fedor Jemelianenko, najveći MMA borac u istoriji.

Kareljin se iz rvanja povukao posle poraza na Olimpijadi 2000. Posvetio se nauci, i 2002. je doktorirao na Sibirskoj akademiji za fizičku kulturu. Na lični poziv Vladimira Putina, započeo je političku karijeru. Više puta je biran u Dumu, a danas je član odbora za međunarodne odnose ruskog parlamenta.




Telegraf.rs


Vrh
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Pogled za štampu

Ko je OnLine
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 100 gostiju
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Idi na:   


Obriši sve kolačiće boarda | Tim | Sva vremena su u UTC + 2 sata

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
DAJ Glass 2 template created by Dustin Baccetti
Prevod - www.CyberCom.rs
eXTReMe Tracker