Pogledaj neodgovorene postove
Pogledaj aktivne teme
Danas je 28 Mar 2024, 12:08


Autoru Poruka
Astra
Post  Tema posta: Re: SVEMIR i njegove tajne  |  Poslato: 01 Jun 2013, 01:58
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10711

OffLine
Tekuća voda postojala na Marsu

Naučnici su dobili konačnu potvrdu da je mnoge delove Marsove površine oblikovala tekuća voda, preneo je BBC.

Slika
Sediment na dnu drevnog korita u krateru Gejl na Marsu

Dugo se verovalo da su uvale, kanali i delte koji se vide iz svemira nastale vodenom erozijom, ali je poslednje otkriće robotskog vozila Kjuriositi američke svemirske agencije Nasa potvrdila ispravnost te pretpostavke.

Naučnici u tekstu u časopisu "Nauka" (Science) navode da su u dnu 150 kilometara dugačkog kratera Gejl opaženi glatki kameni oblutci, koji se po izgledu ne razlikuju od onih u rekama na Zemlji. To otkriće pokazuje da je voda imala ulogu u oblikovanju Marsove površine, ne samo ogromnog ekvatorijalnog korita već i mnogih drugih geoloških formacija te planete.

-Decenijama smo spekulisali i pretpostavljali da je površinu Marsa izbrazdala voda, ali je ovo prvi put da se mogu videti ostaci rečnog toka s očiglednim znacima - rekla je za BBC Rebeka Vilijams iz Instituta za planetologiju.

Američka svemirska agencija prvi put je objavila da je otkrila šljunak u septembru 2012, sedam nedelja po spuštanju Kjuriositija u krater Gejl.

Od tada su istraživači detaljnije ispitivali snimke koje je napravilo to robotsko vozilo, o čemu su napisali tekst za Sajens, što je prvi naučni rad o misiji Kjuriositija.

Obluci su veličine od dva do 40 milimetara u prečniku – suviše veliki da bi ih mogao nositi vetar i povezeni su u klastične sedimentne stene, poznate kao konglomerati.

Precizno datiranje geoloških formacija Marsa nije moguće, ali su stene koje je snimio rover skoro sigruno starije od tri milijarde godina. Istraživački tim, međutim, može da na osnovu slika dođe do nekih zaključaka o brzini toka i dubini vode koja je nekad tekla dnom kratera.

Naučnici su dali grubu procenu najnižih vrednosti, po kojima je voda u krateru tekla brzinom ljudskog hoda, a voda dopirala ili do kolena ili do struka.
Obluci su različitih tamnih i svetlih nijansi, što dalje ukazuje da su nastali erozijom različitih vrsta stena i preneti s različitih lokacija.

Kjuriositi je hemijskom analizom utvrdio da je u svetlijim prisutan feldspat - mineral uobičajen na Zemlji koji se brzo rastvara u vodi. To ukazuje da nekadašnji uslovi na Marsu nisu bili naročito vlažni i da šljunak nije nošen na veliku daljinu - verovatno 10-15 kilometara.


blic

_________________
Slika


Vrh
Okano
Post  Tema posta: Re: SVEMIR i njegove tajne  |  Poslato: 19 Jun 2013, 22:38
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 06 Dec 2012, 22:57
Postovi: 3122

OffLine
'Super Mjesec'

Slika


Za 10 dana s neba će sjajiti Mjesec koji će nam se činiti veći nego inače. 'Super Mjesec' razlikuje se od ostalih jer proizvodi maksimalne plime i oseke u godini.

"To je mladi ili pun Mjesec pojavljuje se na najbližoj točki ili je na 90 posto od maksimalne blizine Zemlji unutar svoje orbite (perigee). Ukratko, Zemlja, Mjesec i Sunce nalaze se u istoj ravnini, a Mjesec je na svojem najmanjem odstojanju od Zemlje", ovo je najvažniji dio definicije "super Mjeseca", koja ne dolazi iz astronomije nego astrologije.

U astronomiji se ta pozicija zove Perihel, iako je fenomen poznatiji po imenu koje mu je nadjenuo astrolog Richard Nolle 1979. godine. Po toj definiciji postoje tri "super Mjeseca" u godini, ali je sljedeći, koji će se dogoditi upravo za vrijeme nadolazećeg punog Mjeseca 22. lipnja, najveći ovogodišnji.
50-ak tisuća kilometara bliže
Tada će biti na samo 356.991 kilometar od Zemlje, dok je u najudaljenijoj točki elipse Mjesec udaljen 406.526 kilometara.

Lani se dogodio 16. svibnja, godinu prije 19. ožujka, nagodinu će se pojaviti 10. kolovoza, a 2015. godine 28. rujna, navodi EarthSky.org.

Osim što se sa Zemlje čini da je veći nego inače, što je zabilježeno i kamerama, "super Mjesec" se razlikuje od ostalih jer proizvodi maksimalne plime i oseke u godini.


Tajne svemira


Vrh
Okano
Post  Tema posta: Re: SVEMIR i njegove tajne  |  Poslato: 23 Jul 2013, 22:16
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 06 Dec 2012, 22:57
Postovi: 3122

OffLine
Novi svemirski projekt: Telefonirajte E.T.-ju

Grupi naučnika, biznismena i poduzetnika dosadilo je čekati da se vanzemaljci jave Zemljanima te su pokrenuli projekt Lone Signal, u kojem svi sa internet konekcijom mogu pomoći da se svemiru ukaže na naše prisustvo.

Slika

Lone Signal sa radom počinje 17. juna, a predstavlja prvi pokušaj čovječanstva da neprekidno šalje poruke mogućim inteligentnim bićima u svemiru.

“Od kada znam za sebe, gledao sam u zvijezde i mislio ima li gore ikoga ko bi mogao gledati u mene. Mislim da je to dio znatiželje koju svi imamo. Svi želimo da znamo šta se nalazi iza narednog brda, a ovo je samo produžetak te znatiželje”, izjavio je Ernesto Qualizza, direktor marketinga projekta Lone Signal.

Naučnici koji rade na projektu odabrali su određenu tačku u svemiru. Sve poruke koje će se slati kroz mrežu ove kompanije bit će emitovane u sistem Gliese 526, koje je od Zemlje udaljeno 17,6 svjetlosnih godina. Ovo sazviježđe im se čini dobrim kandidatom za pronalazak vanzemaljskog života, a u budućnosti planiraju pomjeriti signal i u neko drugo sazviježđe.

Poruke će se u sistem Gliese 526 slati iz Zemaljske stanice Jamesburg u Kaliforniji. Lone Signal je zakupio korištenje antene na narednih 30 godina, a nadaju se da će projekt potrajati i duže.

Stanica će emitirati više signala ka sistemu Gliese 526, a jedan od njih će nositi uzastopnu pozdravnu poruku astronoma Michaela Buscha, koja objašnjava poziciju Zemlje u svemiru, periodni sistem elemenata te daje definiciju atoma hidrogena u binarnom kodu.

Ukoliko mogući vanzemaljci u sistemu Gliese 526 imaju instrumente za posmatranje svemira, nalik onim na zemaljskom SETI Institutu, moći će otkriti, zabilježiti i, vjerovatno, dekodirati poruku.

Svi mogu učestvovati u projektu, i to na različite načine, navode iz Lone Signala. Prva tekstualna poruka je besplatna, dok se neograničen broj tekstualnih i multimedijalnih poruka naplaćuje.
Ukoliko želite da učestvujete u projektu, kliknite ovdje.

http://www.lonesignal.com/



Vrh
Okano
Post  Tema posta: Re: SVEMIR i njegove tajne  |  Poslato: 23 Jul 2013, 22:18
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 06 Dec 2012, 22:57
Postovi: 3122

OffLine
Hawking: Za opstanak čovječanstva potrebna je nova planeta

Slika

Poznati britanski astrofizičar Stephen Hawking (71), koji je svoj život posvetio radu na istraživanju tajni svemira, posjetio je laboratoriju za matične ćelije u medicinskom centri Cedars-Sinal u Los Angelesu i tom prilikom upozorio na važnost nastavka istraživanja svemira.

Upozorivši da ljudski rod neće moći preživjeti duže od 1.000 godina ukoliko ne pronađe novu planetu pogodnu za život, Hawking je kazao da je zadatak nauke da otkrije tajnu funkcionisanja svemira i da će onda biti moguće pronaći i način njegovog kontrolisanja.

Hawking je u studentskim danima na Cambridgeu obolio od amiotrofične lateralne skleroze (ALS). Riječ je o opakoj bolesti, a samo rijetki su živjeli duže od deset godina nakon obolijevanja.

Pošto ne može govoriti i kontrolisano se kretati, Hawking komunicira sa spoljašnjim svijetom pomoću računarske tehnologije.

“Ma koliko život težak bio, uvijek postoji način da se nešto uradi”, kazao je Hawking na upit novinara o njegovim zdravstvenim problemima.

Hawkingovo djelo “Kratka historija vremena” prodano je u više od deset miliona primjeraka širom svijeta.


Klix.ba


Vrh
Okano
Post  Tema posta: Re: SVEMIR i njegove tajne  |  Poslato: 23 Jul 2013, 22:21
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 06 Dec 2012, 22:57
Postovi: 3122

OffLine
Rusi šalju olimpijsku baklju u svemir

Slika

Olimpijska baklja za Zimske olimpijske igre u Sočiju 2014. bit će poslana u svemir u novembru, kao deo četvoromjesečne štafete koja počinje 7. oktobra, prenosi Tanjug.

Kako je potvtrdila Ruska federalna svemirska agencija, ruski kosmonauti Sergej Rjazanski i Oleg Kotov će po dolasku broda Sojuz TMA-11M u orbitu iznijeti štafetu u “šetnju svemirom”.

Predsjednik Organizacionog komiteta ZOI u Sočiju Dmitrij Černisenko rekao je da ovaj poduhvat do sada niko nije izveo.

“Svemirska šetnja dvojice ruskih kosmonauta sa olimpijskom bakljom biće prvi takav poduhvat u istoriji olimpijske štafete”, rekao je Černišenko.

Zimske olimpijske igre u Sočiju biće održane od 7. do 23. februara 2014.

Klix.ba


Vrh
Astra
Post  Tema posta: Re: SVEMIR i njegove tajne  |  Poslato: 30 Jul 2013, 23:51
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10711

OffLine
Neverovatno: Otputujte virtuelno na Saturn

Iako nećemo imati prilike da lično otputujemo na Saturn, možemo to da učinimo putem virtuelnog sveta. Ukoliko vas zanima kako ova planeta Sunčevog sistema izgleda, možete da se upustite u virtuelnu turu, koju su naučnici napravili od niza fotografija koje je zabeležila NASA-ina "Cassini" letelica tokom proteklih devet godina.

Slika

Fabio di Donato je ime čoveka koji je pregledao na hiljade fotografija Saturna, odabrao one najbolje i spojio ih tako da čine virtuelnu turu oko planete, u "time-lapse" tehnici.
 
Snimak prikazuje mnogo zanimljivih detalja, kao što je trenutak kada Saturnov mesec Prometej pravi talase u njegovom F prstenu (1.00).
 
Kada snimak dostigne dva minuta i 45 sekundi, vidi se mali mesec Pan, dok se perspektiva menja u zavisnosti od položaja letelice.
 
 
Na 2.50 vidi se kako ledene čestice iz prstenova reflektuju sunčevu svetlost.



Vestionline

_________________
Slika


Vrh
WESTSIDER
Post  Tema posta: Re: SVEMIR i njegove tajne  |  Poslato: 20 Mar 2017, 17:57
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 31 Jan 2014, 00:51
Postovi: 787
Lokacija: Skopje

OffLine
Ja sa moj joint otuputujem i na novu galaksiju...

_________________
Senka je napisao:
Westy je najbolji!!!


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: SVEMIR i njegove tajne  |  Poslato: 30 Mar 2017, 20:03
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 45918

OffLine
NASA: Ogromna crna rupa milijardu puta veća od Sunca juri svemirom!

Najnovije otkriće naučnika američke vazduhoplovne i svemirske agencije. Iako je masivnija od Sunca, nema nikakvog uticaja na našu planetu

Slika

NOVO otkriće naučnika NASA, o supermasivnoj crnoj rupi koja juri svemirom brzinom od osam miliona kilometara na čas, izazvala je veliku pažnju u celom svetu. Naučnici tvrde da je u pitanju najmasivniji objekat do sada otkriven u svemiru!

Ovu neobičnu pojavu zabeležio je svemirski teleskop "Habl", u dalekoj galaksiji 3C 186.

- Masa ove supermasivne crne rupe milijardu puta veća je od Sunca - kaže Slobodan Bubnjević, iz Centra za promociju nauke i urednik časopisa "Elementi".

- Mnogo važniji podatak u vesti o detektovanoj crnoj rupi, od njene brzine, zapravo je njena težina.

Kako naš sagovornik kaže, uobičajeno je da crne rupe budu u središtu galaksije, dok je posebno zanimljiv detalj da je ova koju je zabeležio "Habl", izmeštena iz centra. Dodatna merenja drugim instrumentima potvrdila su "Hablovo" otkriće. Do tog fenomena je, kako kaže Bubnjević, došlo usled gravitacionih talasa, ali da on nema nikakvog uticaja na našu planetu, niti galaksiju.

SPAJANjE
U STUDIJI stručnjaka NASA navodi se da su dve crne rupe počele da kruže jedna oko druge, ispuštajući gravitacione talase. Ako crne rupe nisu imale istu, ili bar sličnu masu, najverovatnije je u jednom pravcu poslato više gravitacionih talasa nego u ostalim. Kada je proces sjedinjavanja završen, formirani objekat se najverovatnije odbio o najjače gravitacione talase, i nastavio da se kreće u suprotnom smeru.
Naučni rad o ovom fenomenu biće objavljen 30. marta u prestižnom časopisu "Astronomija i astrofizika". U studiji se navodi da su ovu zanimljivu pojavu najverovatnije prouzrokovali gravitacioni talasi, nastali kao posledica sudara druge dve crne rupe.

- Galaksija 3C 186 sadrži izuzetno svetlo nebesko telo - kvazar, što nije ništa neobično - piše u saopštenju NASA. - Kvazari se nalaze u središtu galaksije, a svoj sjaj duguju prstenu gasa koji okružuje crnu rupu u njihovom središtu. Ono što je bilo neobično jeste lokacija kvazara u galaksiji 3C 186, koji je udaljen 35.000 svetlosnih godina od njenog središta. Kako je u galaksiji primećen i tanak luk zvezda koji nastaje prilikom sudaranja dve galaksije, naučnici pretpostavljaju da se 3C 186 nedavno sjedinila sa drugim sistemom, i da je tom prilikom možda došlo i do sjedinjavanja njihovih crnih rupa.

Istraživanja su pokazala da se crne rupe nalaze u svakoj galaksiji, uključujući i naš Mlečni put. One utiču na formiranje zvezda i deformišu prostor - vremenski kontinuum.

Slika

DVE HILjADE KILOMETARA U SEKUNDI

IGOR Smolić, iz Instituta za fiziku, kaže da je reč o najekstremnijem slučaju dosad kada je reč o udaljenosti crne rupe od centra svoje galaksije - 35.000 svetlosnih godina.

- Kreće se oko 2.000 kilometara u sekundi u odnosu na centar svoje galaksije - kaže Smolić. - Pre nego što je uočena, odigrali su se burni procesi, sudarile su se dve galaksije, a svaka od njih je imala po jednu masivnu crnu rupu. Prilikom sudara jedna rupa je "pojela" drugu i otuda to ubrzanje i toliko izmeštanje.



večernjenovosti

_________________
Slika Slika


Vrh
Damjan
Post  Tema posta: Re: SVEMIR i njegove tajne  |  Poslato: 16 Maj 2017, 15:47
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2017, 13:33
Postovi: 66

OffLine
Zastrašujući beskraj

Pogledajte kako zaista izgleda „šetnja“ u svemiru

Na nedavno objavljenom video-snimku, čiji je autor francuski astrunaut Tomas Peske, može se videti zastrašujuće prostranstvo svemira koji okružujuje Međunarodnu svemirsku stanicu.
Video je snimljen akcionom kamerom, a nastao je u martu ove godine, prilikom spremanja stanice za novu generaciju komercijalnih kapsula s posadom.Verujemo da će mnogi nakon ovog snimka poželeti da svemirski letovi za „obične smrtnike“ uskoro postanu realnost.




B92


Vrh
neno
Post  Tema posta: Re: SVEMIR i njegove tajne  |  Poslato: 23 Jun 2017, 22:01
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 10 Feb 2017, 19:00
Postovi: 771

OffLine
Zemlju u novembru čeka DVE NEDELJE MRAKA!

Slika

Tama kao neminovnost.

Naučnici NASA upozoravaju da će naša planeta pasti u mrak na najmanje dve nedelje u novembru 2017. godine, izjavio je direktor agencije Čarls Bolden.
Nadvijanje tame nad našom planetom biće izazvano paralelizmom dve druge planete. Radi se o prolasku Venere pored Jupitera, što će dovesti do izdvajanja velike količine vodonika.

Površinu Sunca očekuje snažna eksplozija. Kao rezultat toga, temperatura Zvezde će naglo porasti, a zatim će se 15 narednih dana vraćati na pređašnji nivo. Od 15. do 29. novembra stanovnici Zemlje moraće da se oslanjaju na veštačko osvetljenje, ističu naučnici. Sunčeva svetlost dobiće plavu nijansu.
Ranije su naučnici objasnili pojavu spikula na Suncu, ili stubova plazme. Njihovo formiranje zavisi od linija magnetnog polja.


SD


Vrh
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Pogled za štampu

Ko je OnLine
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 26 gostiju
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Idi na:   


Obriši sve kolačiće boarda | Tim | Sva vremena su u UTC + 2 sata

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
DAJ Glass 2 template created by Dustin Baccetti
Prevod - www.CyberCom.rs
eXTReMe Tracker