Pogledaj neodgovorene postove
Pogledaj aktivne teme
Danas je 28 Mar 2024, 13:18


Autoru Poruka
Senka
Post  Tema posta: Re: Zanimljivosti o biljkama i cvijeću  |  Poslato: 06 Feb 2017, 23:32
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 45918

OffLine
Božur – Cvet Strasti, Lepote i Bogatstva

Slika

Iako je reč o cvetu koji se najčešće koristi da dočara ženstvenost i lepotu, božur je zapravo Jang biljka, koja se vezuje za proleće, bujanje i optimizam. Smatra se da je ovaj veličanstven cvet ime dobio po Paeonu, grčkom lekaru bogova, i učeniku nadaleko poznatog Asklepija. Kako je Asklepije vremenom postao ljubomoran na svog pametnog đaka, Zevs je odlučio da Paeona pretvori u cvet i tako ga spase učiteljeve mržnje.

Iako je ime božura vezano za staru Grčku, najveće poštovanje on uživa na Istoku gde, zajedno sa cvetom šljive, predstavlja tradicionalni cvetni simbol Kine. Kinezi motiv božura od davnina koriste za oslikavanje svile i porcelana, nalazimo ga i na poštanskim markicama, a nezaobilazan je detalj i u izradi posuđa kao i duboreza. Bez obzira na materijal, značenje ostaje nepromenjeno: čast, plodnost, život u izobilju, dug i srećan brak. A kada god vidimo božur u punom cvatu – Kinezi i Japanci poručuju da to znači dobru sreću i mir!

Verovali ili ne, sve su ovo kvaliteti kojima se božur može pohvaliti, najverovatnije zbog svog gordog držanja i upečatljive crvene boje koja ljude asocira na kreativnost, život, strastvenost, sjedinjenje i ljubav. Feng Šui preporuka je da se unošenjem božura u dom ili kancelariju pospešuje protok pozitivne energije koja automatski deluje i na smirivanje našeg nervnog sistema, smanjuje holesterol i omogućava normalno funkcionisanje jetre.

Slika
Crtež božura kineskog umetnika Yun Shouping-a, 17-ti vek

Pored Azije, božur važi za omiljen cvet i na našim prostorima, a posebno nakon bitke na Kosovu. Naime, smatra se da je upravo Kosovski božur onaj koji poseduje najintenzivniju vatreno crvenu boju koja simboliše krv poginulih kosovskih junaka. Uporedo sa ovim predanjem, rasprostranjeno je i verovanje da je božur odličan zaštitnik od uroka, pa se njegov koren često kači iznad kolevke u cilju zaštite novorođenčeta od urokljivih pogleda. Ukoliko se zasadi u bašti ispred kuće dobija moć da odbija negativnu energiju i štiti dom od zla. Drugim rečima, Srbi veruju da božur čuva i okrepljuje ne samo telo već i dušu!

Iz svega ovoga nije teško zaključiti da je božur jedan od najboljih “provodnika” emocija, pa se čak i parfemi koji sadrže esenciju ovog cveta koriste da naglase nečiju zavodljivost ali istovremeno i tvrdoglavost. Zanimljivo je pomenuti da se za božur ponekad vezuje i stidljivost, a sve zahvaljujući legendi iz viktorijanskog doba koja kaže da nestašne i misteriozne nimfe koriste latice božura za skrivanje od znatiželjnih pogleda. Koje god tumačenje smatrali istinitim – sa božurom nema greške. Unesite malo njegovog optimizma u svoju svakodnevnicu, nećete se pokajati!


simbolirs

_________________
Slika Slika


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: Zanimljivosti o biljkama i cvijeću  |  Poslato: 06 Feb 2017, 23:38
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 45918

OffLine
Lotos – Simbol Mudrosti i Čistote

Slika

Lotos – cvet koji raste u prljavoj vodi a ipak uspeva da ostane netaknut i zadrži svu svoju raskoš i lepotu! Upravo zato je ova veličanstvena biljka oduvek predstavljala simbol čistote, plemenitosti, mudrosti i inteligencije, posebno u Kini gde se smatra da je lotos zapravo tron na kojem sedi Buda. Izuzetno je cenjen i u Indiji, gde je opšteprihvaćen kao simbol večne mladosti, univerzalne lepote pa i samog života. Ipak, u hinduizmu se može sresti i podatak da je lotos još i znak za rezervisanost, pa čak i osobenjaštvo, što verovatno takođe proističe iz već pomenute sposobnosti ovog cveta da na sebe ne primi ni kap mulja iz koga i sam potiče.

Nije teško zaključiti da najfascinantnija tumačenja lotosa dolaze upravo sa Istoka, iako su još i stari Egipćani verovali da je bog sunca nastao iz latica ovog cveta koje su se otvorile u punom sjaju kako bi Ra mogao da izađe i stvori svet. Stoga, lotos zaista predstavlja savršen spoj solarnog i lunarnog principa, ali isto tako ne možemo zanemariti njegovu mnogo jaču vezu sa suncem (lotos otvara svoje latice tek na sunčevoj svetlosti!), gde ujedno vidimo i najbolji protok Jang energije. U njemu prepoznajemo savršenstvo prirode, neokaljanost i duhovni rast čoveka. Kako je koren lotosa u zemlji, njegova stabljika u vodi, list u vazduhu, a cvet okrenut ka suncu – tako je u njemu oslikano i jedinstvo svih elemenata, a često se upravo ovaj podatak uzima i kao metafora za učenje, odnosno put koji čovek mora preći ne bi li dosegao svoj maksimum.

Slika

Generalno tumačenje lotosa se još svodi i na otvorenost srca, skriveni potencijal, nenametljivu kreativnost, a kako u sebi nosi takozvanu esenciju života – smatra se da njegove latice imaju moć da osveže duh i telo, dovedu u stanje nirvane, i povrate snagu organizmu. Lotosov cvat, svet i seme su istovremeno asocijacija na prošlost, sadašnjost i budućnost. Iako je reč o otrovnoj biljci, prokuvana ona postaje lek protiv mnogih bolesti, a na Istoku se tradicionalno koristi kako bi smanjio ili potpuno otklonio tegobe akutnog i hroničnog bronhitisa. Feng šui preporuka je da unošenjem ovog cveta u svoju svakodnevnicu direktno dodajemo malo “vatrene” energije koja podstiče napredak u društvenim ali i poslovnim odnosima, te samim tim omogućava i uvećanje materijalnog bogatstva.

Najbolji reprezenti lotosove veličanstvene energije u domu su slike i figure koje (u zavisnosti od propratnih detalja) poseduju čitav spektar značenja. Tako slika mlade žene sa lotosom u ruci označava uspeh u vezama i emotivno ispunjenje, dok lotos u ruci dečaka asocira na napredak i izobilje. Lotos u kombinaciji sa svrakom obećava sreću na ispitima, dok izrađen od kristala i postavljen kraj prozora unosi harmoniju i mir u svaku porodicu. Kada je reč o bojama, najčešće se srećemo sa belim, crvenim, plavim i roze (pink) lotosom. Beli je simbol spiritualnog savršenstva, mudrosti, plemenitosti i nevinosti pa se smatra i svetim cvetom. Crveni je povezan sa čistotom srca, simbol je ljubavi i samilosti i u direktnoj je vezi sa onim najboljim osećanjima koje se kriju unutar čovekovog srca. Plavi lotos je simbol pobede, ali pobede nad čulima jer se u njemu oslikava mudrost i znanje. Roze lotos je simbol Bude, i najčešće se koristi u želji da se što efikasnije dočara savršenstvo budističke vere, odnosno budizma.


simbolirs

_________________
Slika Slika


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: Zanimljivosti o biljkama i cvijeću  |  Poslato: 06 Feb 2017, 23:55
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 45918

OffLine
Bela Rada – Simbol Čednosti i Odane Ljubavi

Slika

Bela rada, poznatija i kao krasuljak, je cvet koji je oduvek važio za moćan simbol nevinosti i čistote. I sam pogled na ovu jednostavnu, a ipak tako upečatljivu biljku nas automatski vraća u detinjstvo, seća na najdraže ljude iz tog perioda, bezbrižnost i toplinu roditeljskog doma. Pored svega navedenog, u ovom cvetu se najjasnije oslikava i upornost, istrajnost i nenametljiva snaga. Bela rada, baš kao i osoba kojoj poklanjate ovaj cvet, ceni jednostavnost i skromnost, ali isto tako računa na vašu odanost i strpljenje.

Sam naziv ovog cveta je spoj reči dan (day) i oči (eyes) pa odatle ne čudi što se i kod nas za krasuljak često kaže da je sunčeva nevesta – njegovi cvetovi se otvaraju u ranu zoru i zatvaraju sa zalaskom sunca. Jasno je, dakle, da se radi o jakom solarnom simbolu koji se vezuje za radost, onu najpozitivniju, životnu energiju, svetlost, iskrenost, toplinu i večnost. Bele rade su i simbol Device Marije, ali su u renesansnom dobu (mnogo pre ljiljana) takođe važile za cvet kojim se prikazuje beba Isus, odnosno služile su da se u prvi plan istakne čistota njegove duše i skromnost koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. U Nordijskoj mitologiji je situacija nešto drugačija. Zahvaljujući Freji, boginji ljubavi, bele rade su na tim prostorima oduvek predstavljale znak senzualnosti, plodnosti i snage materinstva, pa su često bile idealan poklon za porodilje.

Kada je reč o našim prostorima, za bele rade se s punim pravom može reći da su posebno cenjene kod devojaka koje su stasale za udaju. Svaka devojka je bar jednom u svojoj mladosti kidala listiće ovog cveta i izgovarala “hoću-neću” u nadi da će baš poslednji listić pasti na “hoću” i time doneti znak da će se uskoro udati za svog izabranika. Savršena slika optimizma, zar ne? Uostalom, i sam spoj bele i žute boje jasno asocira na entuzijazam i veru da će se baš one najskrivenije želje koje se kriju duboko u svima nama zaista i ostvariti. A ako ostavimo emocije po strani, i posvetimo se za trenutak onoj osnovnoj simbolici boja – u ovoj specifičnoj kombinaciji možemo naći i sliku zdravlja, vitalnosti, regeneracije i snage. Ovo nije slika jurišanja, ofanzive i nadmetanja, naprotiv! Ovo je slika umerenosti, postojanosti i izdržljivosti koja svojom jednostavnošću razoružava i najmoćnijeg neprijatelja.

Zato uvek imajte na umu da je samo jedna bela rada (baš kao i buket ovog cveta) dovoljna da prenese skrivenu poruku koja glasi “prihvatam tvoju pažnju, i uzvraćam istom merom”. Da, ovde zaista nema neke preterane filozofije! Ako tome dodamo i činjenicu da se bele rade mogu naći gotovo svuda oko nas, na svakoj poljani i livadi, onda ne čudi što je upravo ovaj cvet proglašen za biljku koja svakodnevno i gotovo neumorno širi moć ljubavi. Ljubav je svuda oko nas, dostupna je svima podjednako – poručuju bele rade, i pozivaju nas da ovaj blagoslov i najuzvišenije osećanje podelimo sa celim svetom!


simbolirs

_________________
Slika Slika


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: Zanimljivosti o biljkama i cvijeću  |  Poslato: 07 Feb 2017, 00:02
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 45918

OffLine
Kamelija – Simbol Savršenstva, Čežnje i Zahvalnosti

Slika

Verujemo da je svima prva asocijacija na ovaj cvet čuveni roman Aleksandra Dime “Dama s kamelijama”. Delikatna, nežna, sofisticirana i graciozna kamelija je svakako zaslužila da se nađe na listi najomiljenijih cvetova koji tradicionalno poklanjamo ne samo onima koje volimo, već i osobama kojima se potajno divimo, te koje možda nisu ni svesne da su predmet našeg obožavanja. Zato je, pored očigledne asocijacije na savršenstvo i otmenost, kamelija oduvek predstavljala i simbol čežnje.

Kamelija važi za najstariju kultivisanu biljku na svetu a poreklom je iz istočnih delova Azije, gde se i danas koristi njen mnogo popularniji naziv – Japanska ruža. Slobodno se može reći da, na Dalekom Istoku, ona predstavlja neku vrstu religioznog simbola. Ne samo što se može čuti da kamelija prati puteve budističkih sveštenika, već se često može naći i u mnogim hramovima kao i na grobljima. U njihovim očima kamelija je cvet nad cvetovima, jedini koji u sebi objedinjuje lepotu anemone, eleganciju ruže i prefinjenost orhideje! U njenom krupnom i punom cvetu vidimo direktnu sliku nadmoći, pobede nad materijalnim, slobode ali i novih početaka.

Osim očigledne raskoši i lepote, ovaj cvet svojim izgledom zaista asocira i na duhovnost, mir, čast, perfektan balans koji postoji u prirodi. U kineskoj tradiciji kamelija označava lepu devojku, a savršen izgled ovog cveta se oduvek povezuje i sa svim onim vezama kod kojih je akcenat na trajnosti, odnosno odnosima koji prkose kako vremenu tako i svim mogućim preprekama. Štaviše, na Istoku se smatra da je latica cveta simbol duha mlade devojke, dok je takozvana čašica cveta (koja u slučaju kamelije pada uporedo sa njenim laticama) simbol mladog momka koji se zavetuje da brine i štiti devojku. Odatle i jasna asocijacija na savršenstvo njihove zajednice i beskrajnu posvećenost koja, na kraju krajeva, i predstavlja osnovu svake prave ljubavi.

Možemo, dakle, s punim pravom zaključiti da je kamelija jedan od najpopularnijih cvetova kojim se iskazuje ljubav, požuda i strast. Ovo posebno važi za kamelije crvene boje. Ružičaste se, s druge strane, uglavnom vezuju za ljubavnike koje nešto (ili neko) razdvaja, pa se tako one poklanjaju osobama za kojima naše srce žudi. Bela kamelija prenosi poruku divljenja, pa se slobodno može reći da darovanjem ovog cveta naglašavamo nečiju ljupkost i ženstvenost. Suprotno duboko ukorenjenom uverenju da je poklanjanje cveća strogo rezervisano samo za žene, kamelija poklonjena muškarcu ima svoje posebno značenje – simbol je sreće!


simbolirs

_________________
Slika Slika


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: Zanimljivosti o biljkama i cvijeću  |  Poslato: 07 Feb 2017, 00:05
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 45918

OffLine
Ljiljan – Simbol Čistote, Nevinosti i Lepote

Slika

Ljiljan, poznatiji i kao krin, je verovatno jedini cvet na svetu koji u sebi objedinjuje vladarsko, dostojanstveno držanje, strastveni, gotovo opojni miris, a ipak uspeva da zadrži i svoju urođenu nežnost i nevinost. Baš zbog ovakvih svojih karakteristika, ljiljani su oduvek važili za simbol milosrđa i bezuslovne ljubavi. Pored očigledne lepote kojom prosto zrači gotovo svaki predstavnik ove vrste, u direktnoj su vezi i sa nadom, verom, plodnošću i rađanjem. Zato i ne čudi što se upravo za ljiljan često koristi i naziv “rajski cvet”.

Ljiljani su danas podjednako zastupljeni u gotovo celom svetu – ima ih i u Evropi, Aziji i Severnoj Americi, iako je istorijska činjenica da su za ovaj cvet dobro znali i stari grci, rimljani i egipćani. Simbolika je, uprkos vremenu, ostala ista. Beskrajna dobrota, sreća, besmrtnost i spasenje, sve ovo spada u “nadležnost” ljiljana. U staroj Grčkoj bio je posvećen Zevsovoj saputnici i vrhovnoj boginji Heri, zaštitnici braka i potomstva. U Rimu je važio za cvet boginje Venere, koja je, kako legenda kaže, bila toliko opsednuta ljiljanima da im je čak zavidela na lepoti. Zbog toga je, kako u grčkoj, tako i u rimskoj mitologiji, ljiljan važio i za simbol požude odnosno seksualnosti. Kada je reč o Aziji situacija je nešto drugačija, pa je za budiste ljiljan oduvek predstavljao znak brige, milosti i saosećajnosti, ali i izobilja, plodnosti i bogatstva.

Ipak, čini se da je ljiljan svoj najveći trag ostavio u hrišćanstvu, pa ne čudi što se metafore vezane za ovaj cvet javljaju se na više mesta kako u Starom tako i u Novom zavetu. Hrišćani širom sveta u ljiljanu (posebno onom bele boje, koji je ujedno i najpopularniji) vide bezgrešnost, čistotu, čednost, pa i sliku Device Marije. Štaviše, smatra se da svaki deo ovog cveta nosi po neki atribut Isusove majke: lišće ljiljana reprezentuje njenu skromnost, stabljika je simbol njene vere i pobožnosti, dok su beli cvetovi znak njene nevinosti i bezgrešnog začeća. Kod Srba je motiv ljiljana čvrsto vezan za Presvetu Bogorodicu, pa se često naziva i Bogorodičin cvet. S druge strane, verujemo da su svima dobro poznate reči naše čuvene narodne pesme iz Prvog svetskog rata koja kaže: “tamo daleko, gde cveta beli krin, tamo su živote dali zajedno otac i sin…”

Iz svega navedenog nije teško zaključiti da je ljiljan u osnovi cvet spiritualnosti i beskrajne vere u ono univerzalno Dobro. U njemu je oslikana svaka čovekova nada, svako dato obećanje, svaka reč molitve. U njemu vidimo onu najskriveniju, najemotivniju stranu Meseca, važi za izuzetno jak lunarni simbol, pa odatle, sasvim logično, predstavlja i sve žene ovog sveta. Simbol je trudnica, majki, ali i svih onih koji svojom pažnjom, strepnjom, brigom i požrtvovanjem svakodnevno usrećuju one kojima je pomoć i zaštita preko potrebna. Nezaobilazan su cvet na svakoj ceremoniji venčanja, pa se uzimaju i kao simbol braka, ali i partnerstva i svih onih veza koje odolevaju kako iskušenju, tako i vremenu.

Na kraju, par reči o bojama! Bele ljiljane poklanjamo onda kada želimo da naglasimo nečiju dobrotu i neiskvarenost, na ovaj način direktno dajemo do znanja da smatramo da je osoba iskrena, a da su naše namere časne i bez skrivenih motiva. Često se upravo zbog toga daruju porodiljama, i prenose našu želju da beba, baš kao i novopečena mama, bude lepa i zdrava. Crveni ljiljani su znak ljubavi, oduševljenja i pažnje, dok su narandžasti znak sreće i radosti. Ružičasti se vezuju za bogatstvo, prosperitet, mladost i živahnost, dok se takozvani tigrasti ljiljan uzima kao znak ponosa. Najmanje popularna boja je žuta, za koju se veruje da (osim radosti) simboliše i neozbiljnost, bežanje od obaveza, pa čak i ljubomoru.


simbolirs

_________________
Slika Slika


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: Zanimljivosti o biljkama i cvijeću  |  Poslato: 07 Feb 2017, 00:11
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 45918

OffLine
Lala – Simbol Ambicije, Bogatstva i Slave

Slika


Lala – Simbol Ambicije Bogatstva SlaveTulipan, poznatiji kao lala, je oduvek važio za simbol lepote, raskoši i bogatstva. Zato ne čudi što je, uz ruže i orhideje, upravo lala jedan od najomiljenijih cvetova koji uglavnom poklanjamo onda kada želimo da pokažemo svoju ljubav i naklonost onima do kojih nam je stalo. Već na prvi pogled ovaj cvet je lako povezati sa izobiljem, ponosom i ambicijom, a kako je istovremeno reč o biljci koja najavljuje proleće – u njoj vidimo i sliku svakog novog početka.

Sam naziv ovog prelepog cveta vezuje se za tursku reč tülbent što u prevodu znači turban. Iako je danas prva asocijacija na lalu Holandija, činjenica je da je ona zapravo poreklom sa juga Evrope, sefera Afrike i iz Azije. Zanimljivo je dodati da, osim Holandije koja se popularno naziva “zemljom lala”, ovaj cvet takođe važi za nacionalni simbol Turske i Irana. Dobro je poznat podatak da je za vreme vladavine sultana Ahmeda III lala bila znak prestiža, a često se moglo čuti da je sam cvet važniji čak i od ljudskog života! Samim tim, bila je opšteprihvaćena kao simbol bogatstva, izobilja, razvoja i napretka, a upravo taj period Otomanske imperije je poznatiji i kao “doba lala”. U prilog tome dodajemo i jednu staru tursku legendu koja govori o ljubavi princa Farhada i lepe sluškinje Širin koja je iznenada umrla, a princ, ne mogavši da podnese bol i očajanje – odlučio je da se baci sa najviše stene i na taj način pridruži svojoj voljenoj. Svaka kap krvi mladog princa se ubrzo pretvorila u po jednu crvenu lalu, kako bi odala počast ovoj nesebičnoj ljubavi.

Bez obzira na to da li verujete u mitove i legende, ili stojite nogama čvrsto na zemlji, činjenica je da su upravo crvene lale jedan od najmoćnijih simbola iskrene i prave ljubavi. Sam gest poklanjanja lale crvene boje govori: “ja verujem u ljubav”. Baš kao što bela lala ukazuje na čistotu duše, nevinost i skromnost. Takođe, u njenoj beloj boji vidimo sliku opraštanja, ali i lepe uspomene na nekoga pa ne čudi što se one povezuju i sa sahranama. Uostalom, polje belih lala je jedna od najjačih asocijacija na rajski vrt, zar ne? Za razliku od crvenih i belih, plave lale označavaju mir, smirenost, ali i poverenje, pa ih najčešće poklanjamo osobama koje u nama bude poštovanje, odanost i vernost. Ljubičasta (takozvana purpurna) boja lale je tradicionalno povezana sa kraljevskim porodicama te se, sasvim logično, najčešće poklanja ljudima od ugleda, kao i osobama koje su nam na neki način nadređene. Značenje ružičastih lala se donekle preklapa sa značenjem crvenih, s tim što je kod ružičastih (osim ljubavi) naglasak na brizi, solidarnosti, i ma koliko to iluzorno zvučalo, smatra se da je u njima objedinjen koncept “savršene sreće”. Ne zaboravimo na kraju žute lale koje su simbol prijateljstva, asociraju na radost, slavlje i veselje, ali imajte na umu da istovremeno ukazuju i na beznadežnu ljubav, pa ovu boju radije zaobiđite ukoliko priželjkujete romansu.

Pored svega navedenog, ovo lukovičasto bilje je izuzetno zahvalno za gajenje. Lale vole suncevu svetlost, što je direktna asocijacija na bogatstvo, plodnost, život i uskrsnuće. One se odlično prilagođavaju svim uslovima pa ne čudi što ih, pored bašte odnosno dvorišta i vrtova, sve češće nalazimo i u saksijama, na balkonima. Lale su zaista najbolji “cvetni” reprezent odnosa koje čovek uspostavlja sa svojom okolinom, ali se od nje mnogo toga može naučiti i o eleganciji, dostojanstvu, ponosu. Neki je baš zbog ove karakteristike nazivaju cvetom uobraženih i gordih, ali mi ipak smatramo da je iskrenije reći: lala ostaje lala, u svim uslovima, i u svim situacijama!


simbolirs

_________________
Slika Slika


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: Zanimljivosti o biljkama i cvijeću  |  Poslato: 07 Feb 2017, 00:16
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 45918

OffLine
Narcis – Simbol Skrivenih Talenata i Poslovnog Uspeha

Slika

Niko kao narcis! Prkosni i samouvereni narcis je oduvek privlačio pažnju kako svojim raskošnim žutim cvetovima, tako i svojim specifičnim intenzivnim mirisom koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Zato i ne čudi što je oduvek važio za biljku koja simboliše lepotu, ponos, kreativnost i novi početak. Ali budimo realni – prva asocijacija na ovaj cvet je zapravo samoljublje, egoizam i prolaznost, zar ne? Zašto je (i da li je) to baš tako?

Stara grčka legenda kaže da je jednom davno živeo prelepi mladić po imenu Narcis, sin rečnog boga Kefisa i nimfe Liriope. Zbog svog izuzetnog izgleda imao je gomilu obožavalaca, ali umesto da uživa u ljubavi svoje okoline, a posebno mlade nimfe Eho koja je bila smrtno zaljubljena u njega – mladić je izabrao da uživa u svojoj gordosti. Kako lepota uvek ide ruku pod ruku sa prokletstvom, tako je i Eho potražila pomoć od boginje osvete Nemeze koja je rešila da Narcisa kazni podjednakom “ljubavnom” patnjom. Jednog dana, vraćajući se iz lova, mladić je otišao do izvora da utoli žeđ. Stojeći nad izvorom, ugledao je svoj lik u odrazu vode i toliko se zaljubio u ono što je video da je očajnički pokušavao da zagrli varljivo lice mladića koje mu je stalno izmicalo. Umoran i iscrpljen od silnih pokušaja, klonuo je na travi kraj izvora, a oni koji su došli da ga sahrane su umesto mladića zatekli prelepi žuti cvet koji u njegovu čast dobija ime narcis.
Grčka mitologija, dakle, ne gleda baš blagonaklono na ovaj cvet. Pripisuje mu simboliku prezira, odnosno neuzvraćene ljubavi. S druge strane, na Istoku je ovaj cvet izuzetno cenjen kao simbol dobrih poslovnih poduhvata, a samim tim i napretka u karijeri. Kinezi ovaj cvet poklanjaju u želji da nekog podstaknu i motivišu da brže i efikasnije obavlja svoje zadatke, i smatraju da je narcis jedan od najboljih pokazatelja napornog rada koji na kraju mora biti adekvatno nagrađen. Ova verzija svakako bolje zvuči, pa ćemo njoj pridodati još neka pozitivna tumačenja narcisa koja obuhvataju jasnoću misli i dela, inspiraciju, iskrenost, opreznost, kreativnost i buđenje onih najskrivenijih čovekovih talenata (cvet narcisa asocira na trubu i poziva nas da izrazimo svoj stav, pokažemo ono najbolje u sebi).
Ovaj spisak zaista odgovara biljci koja ne traži neke posebne uslove za rast. Dovoljno je samo da je mesto osunčano, i jednom zasađen narcis će vas svake sledeće sezone podsećati da je došlo proleće. Upravo zato ga treba smatrati simbolom plodnosti, vitalnosti i regeneracije. A kako je njegov cvet tradicionalno sastavljen od šest gotovo savršenih latica žute boje, u njemu vidimo i spoj planete Venere (koja vlada ovim brojem) i Sunca (koje korespondira sa žutom bojom). Samim tim narcis je jedan od najmoćnijih simbola ljubavi, radosti, otvorenosti za saradnju i druželjubivosti. Njegov opojni miris je i danas najčešće korišćen u parfimeriji, predstavlja pravi stimulans i gotovo da se može reći da je jedno od najboljih “uzbuđujućih sredstava”.
Bilo kako bilo, narcis je idealan poklon za sve one jedinstvene i posebne ljude koji naš život čine srećnijim. Buket narcisa darujte osobi koju smatrate ambicioznom, samosvesnom i upornom, jer ćete na taj način naglasiti njenu unikatnost. A ukoliko u vašoj blizini postoji osoba za koju smatrate da i dalje “živi u oblacima” – na njenu adresu slobodno pošaljite jedan jedini cvet narcisa, kojim ćete ujedno poslati više nego jasnu poruku da je kucnuo pravi čas da se spusti na zemlju i osvrne na svet oko sebe.


simbolirs

_________________
Slika Slika


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: Zanimljivosti o biljkama i cvijeću  |  Poslato: 07 Feb 2017, 00:18
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 45918

OffLine
Pronađite Idealan Cvet Za Svaki Horoskopski Znak

Slika

Kao što svaki mesec u godini korespondira sa određenim cvetom, tako i svaki horoskopski znak ima svoju “omiljenu” biljku koja na najbolji mogući način opisuje njegove najbolje osobine. Jer, šta bi drugo cvet mogao da istakne u prvi plan? Složićemo se da je, generalno gledano, svaki za sebe oličenje lepote, nežnosti i ljubavi, ali u zavisnosti od samog izgleda, boje pa i mirisa, varira i simbolika koja okružuje kako cvet, tako i svaki znak zodijaka. Znakova, kao što i sami znate, ima dvanaest, a u našoj maloj listi pronađite idealan cvet za svakog od njih:

Ovan – Orlovi Nokti. Egzotična puzavica još egzotičnijeg naziva je idealan cvet za one rođene u znaku Ovna. Tvrdoglava, živahna i gotovo neuništiva, savršeno odgovara ljudima koji su nadaleko poznati kao odlični lideri koji uspevaju da se brzo prilagode svim situacijama, i da još brže steknu nova prijateljstva gde god se nađu. Iako možda ne važi za najelegantniju i najprefinjeniju biljku na svetu, ovaj cvet je obdaren izuzetnim mirisom koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. To je, uostalom, cilj gotovo svakog pripadnika ovog horoskopskog znaka!

Bik – Poljski Mak. Na više mesta se može pročitati kako su Bikovi fascinirani belim radama, ljubičicama ili dalijama, ali ukoliko baš želite da nekom posebnom Biku stavite do znanja koliko cenite njegovu postojanost, klasičan šarm i vedrinu kojom plene čak i u najtežim životnim situacijama – radije mu poklonite divlji mak. Ovaj cvet je oličenje prirodnosti, hedonizma i lakoće života, a istovremeno svojom jarko crvenom bojom asocira na akciju, strast, užitak. I arenu, koja nijednog Bika sasvim sigurno neće ostaviti ravnodušnim!

Blizanci – Lavanda. Svaki pravi Blizanac poznaje moć prijateljstva, ceni dobar razgovor, slobodu i nesputanost (kako misli tako i pokreta). Svima nam je dobro poznata i njihova nepresušna energija i društvenost koja, složićete se, nekad može dovesti i do zamora. Lavanda je, s druge strane, cvet koji poseduje upravo tu moć da relaksira i puni naše baterije prvenstveno mirisom koji osvežava i regeneriše a zatim i svojim izgledom koji predstavlja savršen spoj klasičnog i mladalačkog. Sve ove karakteristike izuzetno poštuje svaki pripadnik trećeg horoskopskog znaka, pa je zato upravo plava lepotica idealan poklon za nemirnog Blizanca.

Rak – Bela ruža. Najosetljiviji znak horoskopa uživa u najdelikatnijem i najnežnijem cvetu iz porodice ruža. U njenoj biserno beloj boji je sadržana sva ljupkost, elegancija, nevinost, ali i preterana brižnost koja se (u nekim slučajevima) može graničiti i sa strahom. Takođe, bela ruža tako savršeno korespondira sa vladajućom planetom ovog horoskopskog znaka, Mesecom, pa u njoj vidimo i jedan široki spektar emocija kojima nije tako lako zagospodariti u svakodnevnom životu. Bilo kako bilo, ruža bele boje je savršen simbol iskrene ljubavi, koja svakog Raka obara s nogu.

Lav – Suncokret. Postoji li cvet koji istovremeno simbolizuje društvenost, entuzijazam, vitalnost, samopouzdanje, ponos? Verovali ili ne, taj cvet je suncokret, dominantan i samouveren čak i na jednoj najobičnijoj livadi! Njega, baš kao i Lava, jednostavno ne možete staviti u drugi plan, ma koliko se trudili. U potrazi za savršenim autoritetom, idealnim vođom i dostojanstvenim saputnikom, nepogrešivo okreće glavu Suncu, i oko sebe okuplja creme de la creme svakog društva. Suncokret je zaista idealan izbor za ambicioznog i optimističnog Lava.

Devica – Ljutić. Sićušan, gotovo neupadljiv ljutić je idealan cvet za analitičnu i uvek promišljenu Devicu. Simbol je skromnosti, praktičnosti i spretnosti, ali u njegovom jednostavnom izgledu vidimo i sliku urednosti i težnje ka savršenstvu, što svakako krasi pripadnike ovog zemljanog znaka. Ljutić odiše klasikom i elegantnim izgledom, a istovremeno svojom zlatno žutom bojom asocira i na mladost, detinjstvo i optimizam. Poklonite ovaj cvet vrednoj i sposobnoj Devici, ne postoji bolji način da je podsetite da malo igre neće narušiti njenu svakodnevnu rutinu!

Vaga – Orhideja. Nadaleko čuvena po svojoj lepoti i raskošnom izgledu, orhideja svakako spada u red onih cvetova koji će svakoj pravoj Vagi izmamiti osmeh na lice. Upravo ovaj horoskopski znak više od svega ceni učtivost, eleganciju, dobre medjuljuske odnose, gospodske manire, umetnost i ima urođen osećaj za pravdu. Orhideja stoga može poslužiti kao izvor prirodne energije koji, bar na kratko, podseća da je savršenstvo teško dostižno ali ne i nemoguće!

Škorpija – Božur. Osim što je krv crvena boja božura izuzetno privlačna gotovo svim Škorpijama, ovaj cvet je oduvek važio i za simbol strasti, požude i bogatstva. Sve to savršeno odgovara jednom fiksnom vodenom znaku koji je spreman da da sve od sebe samo onda kad oseti da je neko dovoljno mističan, zavodljiv, pa čak i pomalo opasan da bi se na njega trošila energija. Božur, kako svojim izgledom, tako i opojnim mirisom, podržava Škorpiona na putu do cilja i daje mu sasvim dovoljno snage da se suoči sa najvećim mogućim izazovima.

Strelac – Karanfil. Tipičan Strelac je nepopravljivi optimista koji poseduje sasvim dovoljno volje i snage da svakodnevno prkosi dosadi, melanholiji i statičnosti. Više od svega ceni svoju (i tuđu!) slobodu, ne priznaje ograničenja, spreman je da filozofira na svaku zadatu temu a istovremeno sve to ume da maskira svojim urođenim šarmom i dobrim smislom za humor. Baš kao i Strelac, i karanfil osvaja svojom ljupkošću i nenametljivim mirisom, a poseduje i taman toliku dozu revolucionarstva koja vraća veru i osmeh na lice u trenucima kada mislimo da je sve izgubljeno.

Jarac – Dan i Noć. Poznatiji i kao trobojna ljubičica ili viola, ovaj cvet je oduvek važio za simbol jedinstvene, unikatne lepote, one koja prkosi kako vremenu tako i najrazličitijim životnim okolnostima. I zaista, postoji li neko postojaniji, izdržljiviji i uporniji od Jarca? Reklo bi se da je odgovor ne, jer je Jarac baš kao vino, što stariji to bolji. A sve zahvaljujući svom bogatom životnom iskustvu koje ga je naučilo da vredno radi, uvek bude korak ispred drugih, i najvažnije – štedi za crne dane. Posle kiše dođe sunce, posle noći dolazi dan, a Jarac… Jarac to sve posmatra sa smeškom jer je on odavno pripremljen i na jedno i na drugo!

Vodolija – Gladiole. Najjednostavnije objašnjenje za vezu koja postoji između gladiola i Vodolija je iskrenost koja razoružava. Otvorenost, prijemčivost, objektivnost, komunikativnost – samo su neke od osobina koje krase jedanaesti horoskopski znak. Vodolije cene humanost, tragaju za istinom i univerzalnim Dobrom, nepopravljivi su idealisti koji se trude da i u najtamnijem tunelu vide dašak svetlosti. Gladiole svojim sabljastim listovima i ponosnim držanjem imaju moć da naglase Vodolijin pozitivan stav, ali i da ih ohrabre da nikada ne odustaju od svog cilja i svojih plemenitih uverenja.

Ribe – Lotos. Kao što se u svakom cvetu lotosa krije savršen spoj lepote, čistote i mudrosti, tako i u svakom pripadniku poslednjeg horoskopskog znaka spava jedan nepopravljivi romantik, senzualan ali često preosetljiv da se suoči sa surovom svakodnevnicom. Lotos je zato idealan cvet za svaku Ribu, koji služi da je podseti da nije sve tako crno i da se u svemu što nas okružuje može naći i najmanja doza pozitivnog i dobrog. Iskreno srce, nenametljiva kreativnost i gotovo urođena intuicija su ono čime svaka Riba treba da se ponosi – baš poput lotosa koji je spremno prihvatio svoju “moć” da netaknuto plovi čak i najprljavijim vodama!


simbolirs

_________________
Slika Slika


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: Zanimljivosti o biljkama i cvijeću  |  Poslato: 07 Feb 2017, 00:24
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 45918

OffLine
Odaberite Cvet Prema Mesecu Rođenja

Slika

Verovali ili ne – svaki mesec u godini korespondira sa po jednim cvetom koji se može naći u prirodi! Buket cveća je oduvek važio za idealan poklon, posebno kada su rođendanske proslave u pitanju, ali tradicija (koja datira još iz Viktorijanskog doba) i tu nalaže poštovanje određenog protokola. Ovo posebno dobija na važnosti ako se prisetimo da je u to doba javno iskazivanje emocija bilo apsolutno neprihvatljivo, te da su ljubavnici morali da se posluže malim cvetnim trikovima ne bi li svom voljenom biću preneli tajnu romantičnu poruku. Pokloniti ružu osobi rođenoj u Junu, i onoj rođenoj u Decembru nije isto, a mi vam danas otkrivamo i zašto!

Osobi rodjenoj u Januaru poklonite karanfil – simbol ljubavi, izvrsnosti i fascinacije. Poruka ovog cveta zavisi prvenstveno od boje pa tako crveni kaže: moje srce žudi za tobom; ružičasti dodaje: nikada te neću zaboraviti; prugasti označava prepreku i sa sobom nosi poruku odbijanja; dok žuti jasno iskazuje naše razočarenje nekim nepromišljenim postupkom onoga do koga nam je stalo. Sve majke rođene u ovom mesecu bi se obradovale belom karanfilu jer on nosi simboliku poštovanja i divljenja, mada smo sasvim sigurni da bi i svaka druga osoba uživala – ako ne u njegovoj boji, onda bar u njegovom opojnom mirisu!

Osobi rođenoj u Februaru poklonite ljubičice – simbol čednosti, vernosti i skromnosti. Poruka ovog cveta je prilično jasna i glasi: uvek ću biti iskren! Doduše, u kombinaciji sa belom (krem) bojom, ovaj cvet nosi i simboliku davanja šanse, te može umesto vas reći: hajde da pokušamo, nemamo šta izgubiti! Zanimljivo je dodati da su ljubičice povezane i sa odličnom intuicijom, pa se tako smatra da osoba koja dobije ovaj cvet poseduje i dobru dozu spiritualnosti, odnosno da je otvorenog uma i da ceni jednostavnost.

narcis simbol skrivenih talenataOsobi rođenoj u Martu poklonite narcis – simbol prijateljstva i porodične sreće. Iako je prva asocijacija na ovaj cvet samoljublje i egoizam, skrivena poruka koju on nosi zapravo glasi: ti si anđeo! A kako su narcisi dostupni ne samo u žutoj, već i u narandžastoj i beloj boji, tako i žuti akcenat stavlja na iskreno prijateljstvo, narandžasti odražava vaš entuzijazam, dok beli u prvi plan ističe vašu miroljubivost i časne namere. Bilo kako bilo, u narcisu vidimo sliku jednog otvorenog odnosa, ispunjenog radošću i veseljem.

Osobi rođenoj u Aprilu poklonite grahor – simbol opraštanja, ushićenja i srećnog susreta. Skrivena poruka ovog cveta glasi: hvala ti na prelepom vremenu koje smo proveli zajedno! Ipak, i ovde treba biti oprezan sa izborom boje. Žuti grahor simbolizuje nedostižan ideal, crveni je znak jakih osećanja, ružičasti pokazuje da ste džentlmen i osoba od poverenja, dok onaj u boji lavande šalje poruku da osoba kojoj poklanjate cvet za vas predstavlja oličenje lepote i elegancije. Ipak, u ovoj boji se krije i znak samoće (usamljenosti), pa je zaobiđite ukoliko ni sami niste sigurni kakav je zaista karakter onoga kome je poklanjate.

Osobi rođenoj u Maju poklonite đurđevak – simbol skromnosti i ljupkosti. Skrivena poruka koju ovaj cvet nosi glasi: ti me ispunjavaš i činiš moj život kompletnim! Sa đurđevkom zaista ne možete omašiti, on dolazi samo u biserno beloj boji i samim simbolizuje ono najčistije, najplemenitije i najbolje u čoveku. Osoba kojoj poklanjate ovu prelepu biljku će u startu znati vaše mišljenje o njoj a to je: slatka si, ljupka, razigrana poput malog deteta, i svaki trenutak proveden sa tobom me vraća u detinjstvo, budi radost i sreću. Đurđevak je cvet koji razoružava svojom jednostavnošću, a njegov miris je prosto nemoguće zaboraviti.

Slika

ruža kao simbolOsobi rođenoj u Junu poklonite ružu – univerzalni i najpoznatiji simbol ljubavi, strasti i lepote. Kako ruže odlikuje i bogat kolorit, tako i skrivena poruka ovog cveta varira u odnosu na boju koju izaberete. Tako, crvena kaže: volim te, bela znači: vredan sam tvoje pažnje; dok narandžasta šalje poruku: potajno te volim. S druge strane, žutom dajemo signal da nismo vredni nečije iskrene ljubavi i da insistiramo na neobaveznom odnosu; a ružičastom želimo da dokažemo upravo suprotno – našu posvećenost i želju za konkretizacijom odnosa. Jedna od najlepših kombinacija ruža je i ona crveno-bela, jer upravo ovim buketom šaljemo poruku koja glasi: nikad nas ništa neće razdvojiti!

Osobi rođenoj u Julu poklonite kokotić (žavornjak) – simbol otvorenosti i iskrene posvećenosti. Zanimljivo je da ovaj cvet zaista u potpunosti odgovara toplim, letnjim danima, a svojim raskošnim, visokim stabljikama prosto poziva na šalu, igru, akciju. I kod ovog cveta skrivena poruka umnogome zavisi od njegove boje, pa tako ružičasti kokotić simbolizuje nestalnost, beli označava radosne i srećne trenutke, dok ljubičastim osobi stavljate do znanja da vas fascinira njena narav koju u ovom slučaju karakterišu jednostavnost, ljupkost i razigranost.

Osobi rođenoj u Avgustu poklonite gladiole – simbol iskrenosti i snažnog karaktera. Skrivena poruka ovog cveta je ljubav na prvi pogled, što ne treba da čudi ukoliko u obzir uzmemo samu strukturu cveta koji stoji uspravno i ponosno, baš kao čovek koji u svojim rukama nosi mač! Crvene gladiole su znak ljubavi, hrabrosti, divljenja ali ih takođe poklanjamo onima kod kojih cenimo nepromenljivost. Ružičaste gladiole su znak delikatnog odnosa, punog divljenja i poverenja, dok se nešto tamnijom ružičastom u prvi plan stavlja osećaj zahvalnosti. Narandžaste simbolizuju užitak i zadovoljstvo, dok bele akcenat stavljaju na nečiju eleganciju i jednostavnost. Žute gladiole su simbol prijateljstva i uspeha, ali ih izbegavajte ukoliko priželjkujete romansu jer šalju i poruku: ostavi me malo na miru!

Osobi rođenoj u Septembru poklonite lepu katu (poznatu i kao aster) – simbol strpljenja, otmenosti i mudrosti. U ovom cvetu, koji je naziv dobio po latinskom nazivu za zvezdu, vidimo skrivenu poruku koja glasi: molim te, čuvaj se za mene i pazi na sebe! Time jasno stavljamo do znanja koliko zapravo vrednujemo osobu kojoj poklanjamo ovaj jednostavan, a ipak tako elegantan cvet. Belim asterom u prvi plan ističemo nečiju iskrenost; crvenim podvlačimo njenu srčanost i hrabrost; svetlijim tonovima ljubičaste joj se potajno divimo, dok tamnijim tonovima u prvi plan stavljamo njenu dostojanstvenost i veličanstvenost.

Osobi rođenoj u Oktobru poklonite neven – simbol saosećajnosti ali i slatkih ljubavnih jada. Skrivena poruka ovog cveta je: uvek si u mojim mislima! Verovatno se nijednim drugim cvetom ne može tako dobro dočarati naša briga i spremnost da pomognemo, jer neven zaista u sebi objedinjuje sve one izuzetne osobine koje poseduje humana i prijateljski nastrojena osoba. Njegova narandžasta boja je simbol entuzijazma, ali i znak da osoba kojoj cvet poklanjamo može uvek imati puno poverenje u nas. A ako već govorimo o emocijama – neveni su slika bratske i prijateljske ljubavi.

Slika

hrizantema cvet srećeOsobi rođenoj u Novembru poklonite hrizanteme – simbol ljubavi, optimizma i razigranosti. Skrivena poruka cveta je: ti si predivan prijatelj. Drugim rečima, hrizantemama šaljete poruku da vam je do nekoga iskreno stalo, ali da isto tako ne želite da brzate, već da korak po korak osvajate njeno/njegovo srce. Žute su zato simbol džentlmenskih manira koje koristimo na putu osvajanja, za bele se odlučujemo kada želimo da naše glavno “oružje” budu iskrenost i poštenje, dok crvenim hrizantemama šaljemo jasnu poruku da smo spremni da sa prijateljstva pređemo na nešto ozbiljnije.

Osobi rođenoj u Decembru poklonite božićnu zvezdu – simbol topline, bliskosti i lepote. Kako se radi o cvetu koji je u direktnoj vezi sa Božićem, u njemu vidimo i sliku nade, novih početaka i ponovnog rađanja. Iako je kućna atmosfera i toplina roditeljskog doma prva asocijacija na ovu biljku, njena skrivena poruka zapravo glasi: ti si jedini/jedina za mene! Dakle, naglasak je na specijalnoj vezi koju imate sa osobom kojoj darujete ovu zvezdu, a istovremeno je i znak mnogo dubljih osećanja koja prosto pozivaju na bliskost i stvaranje zajednice. Iako se božična zvezda može naći i u žutoj, beloj i ružičastoj boji, tradicionalno se poklanja ona jarko crvene boje koja, pored očigledne asocijacije na ljubav i strastvenost, poziva i na akciju te samim tim označava i momenat donošenja dobre odluke za budućnost.


simbolirs

_________________
Slika Slika


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: Zanimljivosti o biljkama i cvijeću  |  Poslato: 14 Feb 2017, 22:11
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 45918

OffLine
Simbolika ljubičice

Slika
Anri de Tuluz Lotrek - Buket ljubičica u vazi
Ljubičica je cvet poznat od davnina zbog svog slatkog mirisa, oblika srca i ljubičaste boje. Ona je imala različita značenja, a njen nastanak, lepota i miris opisivani su u mitovima. Najčešća simbolična značenja ljubičice su iskrenost, privrženost, pažnja, tajna ljubav, skromnost, ali i hrabrost jer se pojavljuje uprkos snegu i hladnoći zime.

Najznačajniji predstavnik komedije u antičkoj Grčkoj, Aristofan spominje Atinu kao "grad krunisan ljubičicama". Prema legendi, osnivač Atine je vodio svoj narod u Atiku gde su ga dočekale vodene nimfe, koje su mu dale ljubičice kao znak svojih dobrih želja. Tako su ljubičice postale gradski amblem, a nijedna kuća, oltar ili venčanje u Atini nije bilo potpuno bez njih.

Slika

O nastanku ljubičica govore grčki i rimski mitovi. Prema jednom mitu moćna boginja Kibela je volela Atisa koji je ubijen dok je bio u lovu na divlje svinje, a gde je njegova krv pala na zemlju, nikle su ljubičice. Prema drugom mitu boginja Venera je stvorila ljubičaste ljubičice. Ona se raspravljala sa sinom Kupidonom o tome ko je lepši, ona ili skup devojaka. Kupidon se bez straha od svoje majke, opredelio za devojke. Ovo je toliko razbesnelo Veneru da je svoje suparnice pretvorila u plavu boju, a zatim u ljubičice.

Ljubičica je dobila ime po maloj nimfi Io, u koju se zaljubio vrhovni bog Zevs. Da bi je zaštitio od gneva svoje supruge boginje Here, on ju je pretvorio u belu junicu. Kada je Io zaplakala zbog ukusa grube trave, koju je bila primorana da jede, Zevs je pretvorio njene suze u mirisne ljubičice i samo njoj je bilo dozvoljeno da ih jede.

Prema mitologiji ljubičica osvaja svojim mirisom i lepotom. Tako je i ružni Hefest, bog kovača pridobio naklonost boginje Afrodite pomoću njih. Ljubičica je bila posvećena kao posmrtno cveće boginji vegetacije Persefoni, kćeri vrhovnog boga Zevsa, koja je brala ljubičice kada ju je oteo bog podzemlja Had.

Slika

Za stare Rimljane cvet ljubičice je bio simbol žalosti. Oni su povezivali boju cveta sa slikom prolivene krvi, a njihov umirujući miris sa mirom. I kao znak večne naklonosti, Rimljani su ostavljali bukete ljubičica na grobove svojih najmilijih i verovali da će im osigurati da njihovi voljeni počivaju u miru.

Ljubičice se spominju u hrišćanskoj ikonografiji. One predstavljaju simbol vladavine i autoriteta i nalaze se na svešteničkim i kraljevskim odorama. Takođe, su tradicionalni simbol Marijine poniznosti i bola zbog smrti Isusa Hrista. Nekoliko legendi govori da ljubičice niču na grobovima devica i svetaca.

U Evropi je ljubičica jedan od najlepših i najpopularnijih cvetova. Napoleon Bonaparta ju je smatrao znakom hrabrosti, otpornosti i istrajnosti i izabrao je za svoj amblem. U evropskom folkloru ljubičice se povezuju i sa smrću i žalošću.


artnit

_________________
Slika Slika


Vrh
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Pogled za štampu

Ko je OnLine
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 166 gostiju
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Idi na:   


Obriši sve kolačiće boarda | Tim | Sva vremena su u UTC + 2 sata

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
DAJ Glass 2 template created by Dustin Baccetti
Prevod - www.CyberCom.rs
eXTReMe Tracker