Pogledaj neodgovorene postove
Pogledaj aktivne teme
Danas je 22 Sep 2021, 11:05


Autoru Poruka
Senka
Post  Tema posta: Re: Zanimljivosti o biljkama i cvijeću  |  Poslato: 06 Feb 2017, 20:16
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 45114

OffLine
Priča o Zvezdanu

Slika

Da li ste ikada gledali u zvezdu dugo vremena? Ako jeste tada ste primetili da zvezda nije samo jednostavna svetleća tačka na nebu. Međutim svetlost zvezda nije uvek ista. Ponekad je plava, ponekad je bela pa čak i roza. U sredini su zlataste a prema krajevima zatamljene. I nama se čini da nam kroz ovu svetlost zvezde šalju neke signale i čak preuzimaju neke poruke sa Zemlje. Možda zbog toga ponekad zvezde padaju sa neba.

Kada su antički ljudi to zapazili počeli su da gledaju u drveće i cveće i pokušavali da pronađu sagovornika zvezda. I oni su pronašli neko malo azurno cveće sa žutim krugom u sredini koje je bilo slično zvezdama na nebu. "Aster" (zvezdan) - uzviknu neko od njih. Reč "aster" znači "zvezda" i od tog doba azurni cvet ima to ime.

Donešen je u Evropu iz Kine 1728 od strane Peter Inkerville-a. On je uvezao seme cveta i prezentovao ga čuvenom francuskom botaničaru. Botaničar je uspeo da odgaji veliko svetlo cveće u krajevskoj bašti Trianon i nazvao ga kraljica "belih rada".

Zvezdan je sam po sebi jadna od najstarijih biljaka. Kada su arheolozi otvorili 2000 godina staru kraljevsku grobnicu oni su pronašli crteže zvezdana. Antički grci su smatrali zvezdan za amajliju. Zvezdan personifikuje jesen na mađarskom jeziku.

Postoji jedno popularno verovanje: ako stojite među zvezdanima u noći i pažljivo osluškujete cveće možete čuti jedan skoro nečujan šapat. Na ovaj način zvezdani pričaju sa njihovim sestrama - zvezdama. I to nije iznenađujuće zato što po legendi zvezdani su izrasli iz praha koji je pao sa zvezda. Ovu legendu je iznedrio francuski astronom Cassini kada je u mladosti izučavao nauku o nebeskim telima i on je ostatak svog života posvetio botanici.


sa neta

_________________
Slika Slika


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: Zanimljivosti o biljkama i cvijeću  |  Poslato: 06 Feb 2017, 20:19
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 45114

OffLine
LEGENDA O CVEĆU - SUNCOKRET

Slika

Krvava Luna je obasjavala njeno uplakano lice...prošlo je mnogo dugih noći kako nije spavala. Mislila je samo na njega, na obožavanog čoveka za kojeg je živela. Videla ga je sasvim slučajno, jedne blage noći, dok je ista Luna obasjavala prozore njene odaje...bio je samo sjena u daljini koja se pretvorila u najlepše i najmilije biće koje su njene mlade oči ikad videle.
Ali, taj Bog Sunca, muzike i muške lepote nije dolazio svake noći da bi vidio nju. Njegovo srce nije kucalo zbog nje, već zbog druge žene, njene sestre...Od tada svoje dane je provodila u zatamnjenim odajama tugujući nad svojom sudbinom, ali sa čežnjom je dozivala Noć, jer je njen voljeni tada dolazio...
Klitija je živela iz dana u dan sama i odvojena od spolja[njeg sveta, ne gubeći nadu. Čeznula je i iščekivala dolazak voljenog Apolona u njene odaje. Ali on je svake noći svoju ljubav poklanjao njenoj sestri Leukoteji...I odjednom, bez upozorenja, mržnja zameni ljubav i Klitija ocu otkrije tajnu ljubav svoje sestre. Leukoteja je bila kažnjena užasnom kaznom...živa je zakopana...
Bog Sunca nije mogao oprostiti Klitiji njen čin i ona je jedno jutro, tugujući umrla. Bog Sunca ju je pretvorio u Suncokret, koji će svaki dan slediti Sunce, ali će noću venuti i spuštati svoju glavu prema tamnoj zemlji...
Suncokret se retko poklanja ali u nekim specifičnim situacijama, ako se pokloni simbolizuje stalnu pažnju i okretanje prema osobi do koje nam je stalo.


sve za ljubav

_________________
Slika Slika


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: Zanimljivosti o biljkama i cvijeću  |  Poslato: 06 Feb 2017, 22:36
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 45114

OffLine
Legenda o Orhideji

Slika

Rasipnost boja i oblika čini orhideju vrlo zanimljivim, neobičnim i posebnim cvetom
U antičkoj Grčkoj žene su verovale da pomoću orhideje mogu kontrolisati pol nerođene dece. Cak je jedna vrsta orhideja dobila ime prema hramu boginje ljubavi Afrodite.
Njena izuzetna lepota pripisala je danas orhideji status egzotičnog, profinjenog i ekstravagantnog cveta uz koji zbog bremenitosti drevnom simbolikom povezujemo ljubav, romansu, erotiku i želju za intimnošću.
U drevnoj Kini, orhideje su se za vreme prolećnih svečanosti, upotrebljavale za isterivanje štetnih uticaja. Glavni je bio neplodnost. Orhis (jaje), simbol je oplodnje.Orhideja pomaže začeće i garanciju očinstva. Odseku li joj se cvetovi, nastupa smrt deteta koje je pod njihovim uticajima začeto.
Zbog svoje lepote orhideja je postala i simbol duhovnog savršenstva i čistoće.
Orhideja je i cvet uspeha. Smatra se da kad nekom poklonite orhideju da time potpomažete njegovoj uspešnoj karijeri.

Ime joj potiče od grčke rieči orchis, što u prevodu znači testis. Neke orhideje nazvane su "daminim prstima", "daminim pletenicama" i drugim sličnim imenima. Kroz istoriju se povezuje sa žudnjom, pohlepom i bogatstvom.
Jedna od najzanimljivijih orhideja je vanilla orchid. Za nju kažu da je tajna snage starih Asteka, jer su je pili pomešanu sa čokoladom. Popularna je i cattalya orchid - simbol zrelog šarma i uobičajen je poklon za dan majki.
Bogatstvo boja i oblika čini orhideju zanimljivim, neobičnim i posebnim cvetom.
U drevnoj Kini orhideju su često povezivali sa plodnošću i smatralo se kako pomažu pri začeću i garantuju roditeljstvo.
U Gračkoj je orhideja bila vezana za žensku populaciju, da je i jedan biljni orhideja dobio ime prema hramu boginje ljubavi Afrodite.
Zbog izuzetne lepote, orhideja je dobila status egzotičnog, prefinjenog, ekstravagantnog cveta koji se povezuje sa ljubavlju, romansom, erotikom, željom za intimnošću...
Orhideja je cvet uspeha. Smatra se kad nekom poklonite cvet orhideje, time pripomažete njegovu uspešnu karijeru.


volimonet

_________________
Slika Slika


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: Zanimljivosti o biljkama i cvijeću  |  Poslato: 06 Feb 2017, 22:50
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 45114

OffLine
Legenda o ZUMBULU

Zumbul – Simbol Poniznosti, Magije i Trajne Ljubavi

Slika


zumbul simbol poniznostiPoniznost i trajna ljubav možda još i idu zajedno, ali kakve veze magija ima sa zumbulom, pitate se? U nastavku ovog teksta pokušaćemo da odgonetnemo sve misterije koja su vezane za ovaj predivni cvet, a na samom početku njegovoj osnovnoj simbolici dodajemo vernost, istrajnost i neprekidnost koja se najbolje ogleda u njegovoj raskošno plavoj boji. Skrivena poruka ovog vesnika proleća glasi: voliš li me, jer se smatra da njegov opojni miris pomaže da čak i najhladnija osoba na svetu otvori svoje srce i oseti ljubav prema drugima.

Sam naziv ovog cveta u bukvalnom prevodu označava plavo zvono (bluebell) iako se smatra da je izvedeno od imena grčkog pastira Endimiona u koga se zaljubila boginja Meseca Selena. Upravo tu počinje misterija koja okružuje ovaj cvet. Neki smatraju da je u uskoj vezi sa pomenutim pastirom koji zahvaljujući večnom snu poseduje i večnu mladost, dok lepa boginja svake noći silazi k njemu da ga poljubi. Odatle ona negativnija simbolika zumbula koji u sebi nosi poruku tuge, sete i nedostižnosti. Drugi, pak, više veruju u stare keltske legende koje ovaj cvet stavljaju u direktnu vezu sa vilama, pa se samim tim za zumbul često može čuti da je i opasan cvet koji čoveka može da opčini, odnosno omađija. Verovali ili ne, deo engleskog folklora je i priča da zumbul “zvoni” i na taj način obaveštava veštice da je vreme da se okupe, a posebno je “opasno” proći poljem zumbula, jer su upravo tada moći toliko jake da vas mogu koštati i gubitka duše!

Ruku na srce, nisu baš sve legende podjednako okrutne prema ovom malom cvetu. Postoje i mnogo pozitivnija predanja koja kažu da nošenjem venca načinjenog od višebojnih cvetova zumbula dobijate moć odnosno hrabrost da uvek, u svakom trenutku i na svakom mestu govorite istinu. Drugo predanje kaže da su srećni svi oni koji uspeju da okrenu unutrašnju stranu zumbula bez da pritom pocepaju njegove nežne latice, jer upravo na taj način dobijaju garanciju da će ubrzo osvojiti srce osobe koju vole. Valja napomenuti da je, osim izgleda, upravo miris zumbula taj koji ima moć da vraća ravnotežu i harmoniju u narušene međuljudske odnose, pa ga zato slobodno možete pokloniti osobi koja očekuje vaše izvinjenje. Zumbul je stoga idealan za sve one koji se povremeno osećaju izolovano, nevoljeno ili usamljeno, čak i u društvu. Slobodno ga možemo nazvati cvetom koji vraća veru i prekopotrebnu sigurnost, i koji pomaže da se bolje nosimo sa iznenadnim i stresnim situacijama.

Na kraju dodajmo i to da je osnovna simbolika zumbula poniznost, što je najverovatnije povezano sa samim izgledom cveta (takozvano obešeno zvono) koji asocira na osobu pognute glave. Međutim, u upravo u ovoj slici se nazire i simbol duboke zahvalnosti, pa i večne ljubavi i obavezivanja na trajnu posvećenost. Kako zumbule možemo naći gotovo svuda oko nas, oni su i idealan način da nekog podsetimo da smo spremni da mu pružimo podršku u svakom mogućem trenutku i na svakom mestu, odnosno da uvek može računati na našu dobrotu (zumbul bele boje), prijatno druženje (ružičasti), i odanost (onaj plave boje). Koja god verzija priče da vam odgovara, verujemo da će zumbul biti idealan poklon koji će omekšati i najtrvđe srce!


simbolirs

_________________
Slika Slika


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: Zanimljivosti o biljkama i cvijeću  |  Poslato: 06 Feb 2017, 22:56
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 45114

OffLine
Zumbul

BOŽJE SUZE


Zumbul simbolizuje vernost i nepokolebljivost, mada može da znači i igru

Slika

Opojni zumbul donesen je u Evropu u 16. veku iz Turske. Najznačajnije su dve vrste: holandski, koji ima gušće zbijene cvetove i slabiji miris u beloj, roze, crvenoj i ljubičastoj boji, i rimski, koji ima ređe cvetove i intenzivniji miris, a može da bude u beloj, roze i plavo-ljubičastoj boji.

Legenda o cvetu

Grčka legenda o nastanku mirisnog zumbula kaže da je princ Hijacint bio Apolonov ljubavnik. Jednom prilikom su njih dvojica vežbali bacanje diska kad je odjednom Hijacinta pogodio u glavu disk koji je skrenuo s puta ljubomorni Zefir, koji je i sam voleo Hijacinta. Kada je Hijacint umro, Apolon je bio skrhan od bola i prokleo je svoju besmrtnost želeći da se pridruži svome ljubavniku u smrti. Prema legendi, od njegove krvi Apolon je stvorio zumbul, a Apolonove suze su postale latice.

Simbol posebnosti

Iako se za cvet zumbula veže pojam večne ljubavi, postoji i verovanje da zumbul donosi nesreću. Kod Grka zumbul je bio simbol lepote, posebnosti i plemenitosti. Danas oko 70 odsto zumbula na svetu raste u Velikoj Britaniji.

Ako vam neko pokloni plavi zumbul, on u sebi nosi poruku konstantnosti.

Prema legendi, od krvi Apolonovog ljubavnika stvoren je zumbul, a Apolonove suze su postale latice.

Kod Grka zumbul je bio simbol lepote, posebnosti i plemenitosti.


stilmagazin

_________________
Slika Slika


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: Zanimljivosti o biljkama i cvijeću  |  Poslato: 06 Feb 2017, 23:00
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 45114

OffLine
Značenje i simbolika ruže

Slika

Ruža za većinu ljudi predstavlja najjači i najlepši simbol ljubavi i romantike. U zavisnosti od boje i mirisa, ovaj cvet poklanjamo onda kada želimo da ostavimo najbolji mogući utisak, jer, složićete se, ruža predstavlja i svojevrstan statusni simbol. Podjednako je obožavana na svim stranama sveta, i od strane plemića i od strane običnog naroda, pa ne čudi što je nakon svih ovih godina ruža i dalje zadržala status “kraljice cveća”.

Mitologija nas uči da je ruža usko povezana sa grčkom boginjom ljubavi, Afroditom, i bogom vegetacije (i ujedno Afroditinim ljubavnikom) Adonisom. Smatra se da je prvi grm ruža izrastao iz Adonisove krvi, a odatle dolazi i prilično jasna asocijacija besmrtne ljubavi, dubokih emocija, te povezanosti koja nikada ne umire. Ruža nas na ovaj način opominje da vreme, daljina, pa čak i sama smrt ne mogu pobediti pravu i iskrenu ljubav. Sličnu simboliku pronalazimo i u hrišćanstvu, gde crvena ruža predstavlja Hristovu krv, dok njeno trnje asocira žrtvu koju je Isus podneo u ime čovečanstva, odnosno čovekovih grehova. Zanimljivo je da ružu, kao i šipke, često nalazimo na bojnim poljima na kojima su pali mnogi junaci. Ko bi rekao da jedan tako nežan cvet može istovremeno biti i simbol smrti, ponovnog rađanja i univerzalnog preporoda?

Ruža zaista predstavlja sve navedeno, a toj listi dodajemo još i poštovanje, večnost, senzualnost, strastvenost, hrabrost, nadu, besmrtnost i savršenstvo. Pogađate, sve ovo zavisi uglavnom od boje za koju se odlučimo. Tako crvenu ružu poklanjamo onda kada želimo naglasiti strast i ljubav prema nekome, ili jednostavno onda kada želimo pokazati koliko cenimo hrabrost te osobe. Za žutu se odlučujemo kada želimo da u prvi plan stavimo zadovoljstvo, prijateljsku ljubav ili jednostavno želimo da nekome stavimo do znanja da na nas može da računa. Bele ruže su simbol duhovne ljubavi, čistoće i bezgrešnosti, dok upravo suprotno značenje imaju narandžaste, kojima izražavamo našu žudnju i opčinjenost. Generalno gledano, svi svetliji tonovi veći akcenat stavljaju na prijateljstvo, nežnost i brižnost, dok su tamniji, vatreniji tonovi uvek znak akcije, bilo da se radi o pravoj ljubavi ili samo o kratkotrajnoj fizičkoj privlačnosti.

Pomenimo i to da je ruža simbol koji se često može naći u Tarot kartama, sa posebnim akcentom na karte Velike Arkane: Luda, Mag, Smrt i Snaga. Sve ove karte su usko povezane sa postizanjem unutrašnjeg balansa, i predstavljaju jasnu vezu između spiritualnog i materijalnog sveta. Iako ova veza na prvi pogled može zvučati čudno, valja imati na umu da ruža nije samo ukrasni cvet, već se često koristi i u kozmetici, medicini i kulinarstvu. Drugim rečima – bilo da se radi o mirisu, laticama različitih boja ili čajevima, ruža čoveku zaista daruje najbolje od sebe!


simbolirs

_________________
Slika Slika


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: Zanimljivosti o biljkama i cvijeću  |  Poslato: 06 Feb 2017, 23:04
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 45114

OffLine
Gardenija – Simbol Tajne Ljubavi, Lepote i Zdravlja

Slika

Da li zbog svojih nežno belih latica, ili zbog činjenice da ih je jako teško gajiti, gardenije su oduvek važile za simbol tajne ljubavi. Iako je nezaobilazan detalj na gotovo svakoj ceremoniji venčanja, tajna poruka koju ovaj cvet nosi zapravo glasi: “čini mi se da sam počeo/la da se zaljubljujem u tebe”. Dakle, gardenije su, pored nezaobilazne asocijacije na lepotu, čistotu srca i ljupkost, slika tek procvale ljubavi, one koja se možda previše dobro (i predugo) skrivala od okoline.

Iako je poreklom iz Azije, gardenija svoj naziv (Gardenia jasminoides) duguje čuvenom botaničaru doktoru Aleksandru Gardenu, dok se drugi deo imena odnosi na njen opojan miris koji dosta podseća na miris jasmina. Zvučaće čudno, ali za gardeniju se ne može reći da je cvet koji ima neku blistavu mitološku pozadinu. U Kini se smatra simbolom umetnosti, ženstvenosti, prefinjenosti, a ponekad zamenjuje kameliju, cvet povezan sa zimom, na dobro poznatom motivu koji obuhvata grupu cveća popularno nazvanu cveće četiri doba. U Engleskoj se smatra cvetom za koji se odlučuju ljudi od stila, jer u njoj nema ni trunke ekstravagancije pa je nepogrešiv cvetni izbor za gotovo sve situacije. I u Americi se tradicionalno koristi kao simbol gostoprimstva, a posebno je cenjena u Nju Orleansu.

Kao što smo već pomenuli, gardenija je izuzetno zahtevna biljka koja ceni visoku vlažnost vazduha preko cele godine, i svetlost koja ne sme biti prejaka upravo zbog njenih osetljivih listova i cveta koji lako mogu da se sprže. Čini se da gardenije zaista ne podnose nikakvo preterivanje, pa su tako idealan izbor za jednostavne osobe koje imaju i dovoljno strpljenja ali i znanja da sa njima izađu na kraj. Iako se u osnovi radi o cvetu koji simbolizuje ljupkost, skrivene emocije i ugodne trenutke, slobodno možemo reći da i delikatnost odnosa, dobra procena situacije i promišljenost takođe spadaju u ingerenciju ovog zimzelenog grma.

Iako vremenom cvetovi gardenije dobijaju žućkastu boju, to nipošto ne znači da gube na svojoj lepoti. Upravo u ovakvoj jednoj karakteristici vidimo i sliku zrele, vanvremenske lepote, one koja nije ograničena standardima društva. S druge strane, zahvaljujući savršenoj kombinaciji zelene i bele boje, za gardeniju se s punim pravom može reći da je pravi mali raj za oči. U njenom cvetu vidimo čistotu i nevinost, dok u sjajnim listovima koji taj cvet okružuju vidimo sliku dobrog zdravlja, optimizma, svežine, pa i mladalačkog duha. Buket gardenija u sebi nosi moć regeneracije, pa ga slobodno možete pokloniti i osobama kojima želite brzo ozdravljenje. Isprobajte moć njene pozitivne energije, sigurni smo da ćete nekom izmamiti osmeh na lice!


simbolirs

_________________
Slika Slika


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: Zanimljivosti o biljkama i cvijeću  |  Poslato: 06 Feb 2017, 23:08
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 45114

OffLine
Perunika (Iris) – Simbol Nade, Mudrosti i Prijateljstva

Slika

Iris je cvet koji je oduvek važio za jedan od najmoćnijih simbola nade, vere, mudrosti, poštovanja i trajnog prijateljstva. U njemu vidimo sliku svih onih dostojanstvenih, hrabrih, željnih slave, ali i sliku staroslovenskog boga groma – Peruna. Ako je verovati staroj legendi, upravo ono mesto gde Perun baca svoje munje a duga dodiruje zemlju, je mesto gde se perunika rađa. Zato ne čudi što se za iris često može čuti da je cvet dostojan bogova!

Čak i originalan naziv “iris” (što u prevodu znači duga) je u direktnoj vezi sa grčkom boginjom Iridom koja je sa nebeskih visina prenosila poruke bogova i dugom šarala po nebu. Samim tim, ona je predstavljala neku vrstu magične veze između neba (raja) i zemlje, a perunike (posebno one tamno ljubičaste boje) su uglavnom prekrivale grobove umrlih žena u nadi da će milostiva boginja i na “onom svetu” biti vodič i zaštitnik njihovih duša.

Upravo zahvaljujući jednoj ovako moćnoj legendi, perunika je postala simbol nade, vere i dubokog poštovanja, a to su prepoznale i mnoge kraljevske porodice koje su ovaj cvet ubrzo počele da koriste kao svojevrstan lični simbol. Fleur-de-lis je tako postao nacionalni simbol Francuske, a iris je (uz ljiljane) postao najčešće korišćen cvet u heraldici. Ovome dodajemo i delić azijske tradicije koja peruniku prepoznaje kao simbol takozvane plave krvi, a širom Japana je cenjena i kao cvet kojim se nagrađuju dobra, herojska dela. Zanimljivo je da se upravo na Dalekom Istoku iris uzima i kao moćan cvet odbrane, koji ne samo da štiti dom i ukućane od negativne energije, već istovremeno brani čoveka i iznutra. Oplemenjuje dušu, relaksira telo, a podjednako važno mesto zauzima i u parfimeriji i kozmetici.

Pored svih već navedenih osobina ovog neobičnog i raskošnog cveta, irisu se pripisuju još i elokvencija, gospodski maniri, mudrost, srčanost ali i saosećajnost, poštovanje, divljenje. Kada je reč o emocijama, perunike poseban akcenat stavljaju na moć prijateljstva, i podsećaju nas koliko su srećni i bogati svi oni koji su svakodnevno okruženi iskrenim dobročiniteljima. Sam izgled irisa takođe asocira na otvorenost i jasnoću, kako misli tako i dela. Listovi koji nose oštrinu mača su jasan znak britkosti, a cvet koji gotovo ništa ne sakriva je simbol istine i iskrenosti. Istina može biti lepa – poručuje perunika!

Zato su perunike zaista najbolji mogući poklon u prilikama kada nekome želite jasno i glasno da saopštite neku svoju poruku. Ta poruka, u zavisnosti od boje, može u prvi plan staviti vašu: čestitost i dobrotu (beli iris), strast i požudu (žuti), veru i nadu (plavi), mudrost i ozbiljnost (ljubičasti). Naš predlog je da perunike poklanjate osobama čije prijateljstvo posebno cenite, ali i svima onima koji ne zatvaraju oči pred istinom, ma kakva ona bila!


simbolirs

_________________
Slika Slika


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: Zanimljivosti o biljkama i cvijeću  |  Poslato: 06 Feb 2017, 23:10
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 45114

OffLine
Cvet Sreće: Hrizantema

Slika

Hrizantema, ili takozvani “zlatni cvet”, je jedna od najlepših biljaka koja nam dolazi iz Kine i koja poseduje moć da privuče srećne okolnosti u naš život. Na Istoku je ona simbol jeseni, jednostavnosti i lakoće života, a istovremeno je nosilac Jang energije pa se samim tim dovodi i u direktnu vezu sa Suncem. Pored Kineza, koji su hrizanteme uzgajali još u 15. veku pre nove ere, ovaj cvet je na dobrom glasu i u Japanu, gde se svake jeseni u njenu čast održava i Festival Hrizantema, poznatiji i kao Praznik Sreće.

I dok u Aziji hrizantema zbog svoje lepote i elegancije spada u grupu takozvanih “četiri džentlmena” (zajedno sa šljivom, orhidejom i bambusom), na drugom kraju sveta je simbol smrti, pa ne čudi što je u mnogim evropskim zemljama buket hrizantema najčešće rezervisan za sahrane i groblja. Australijanci, s druge strane, hrizantemu rado poklanjaju svojim majkama kako bi pokazali poštovanje i ljubav, dok je u Americi ona uglavnom sinonim za radost i sreću. Ipak, simbolika hrizantema je najviše rasprostranjena u Japanu gde se cvet (uglavnom zlatne boje) sa šesnaest duplih latica može sresti i na državnom grbu, kovanicama, pa čak i na nekim dokumentima.

Slika

Iako je originalno zlatnožute boje, danas u svetu postoji na hiljade različitih vrsta i boja koje naravno imaju svoje značenje. Tako se bela hrizantema dovodi u vezu sa istinom, jasnoćom misli, ispravnim delovanjem a može služiti i kao odličan objekat meditacije; crvena je znak ljubavi i naglašenih strasti; ljubičasta simboliše otmenost i plemenitost; plava sa sobom nosi smirenost i inspiraciju, narandžasta je znak napretka i topline; dok se žuta osim tradicionalno pozitivnog tumačenja još može posmatrati i kao simbol neuzvraćene ljubavi. Zanimljivo je dodati da je na Istoku duboko ukorenjeno i verovanje da jedna jedina latica hrizanteme u čaši vina obezbeđuje dug i zdrav život.

Iz svega navedenog nije teško zaključiti da su hrizanteme jedan od najmoćnijih, a zasigurno i najlepših simbola optimizma i bezbrižnog života. Ukoliko ste u mogućnosti – unesite malo njihove pozitivne energije u svoj vrt i dvorište, i pustite mašti na volju. Sa ovim cvetom su sve kombinacije moguće i dobrodošle. Bilo da su zasađeni pojedinačno ili u grupi, njeni okrugli cvetovi šarenih boja privlačiće ne samo pažnju okoline, već i srećne okolnosti kojih, složićete se, nikad dosta! Jedino što hrizanteme zauzvrat traže jeste mnogo sunca i dobra zaštita od vetra. Toliko im bar možete izaći u susret!


simbolirs

_________________
Slika Slika


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: Zanimljivosti o biljkama i cvijeću  |  Poslato: 06 Feb 2017, 23:14
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 45114

OffLine
Cvet Ljubavi i Plodnosti: Orhideja

Slika

Iako se za skoro svaki cvet može reći da predstavlja ono najbolje u čoveku, Orhideja svojim lepim i raskošnim izgledom svakako opravdava titulu cveta ljubavi i plodnosti. Ona je simbol naše želje za intimom, simbol plodnosti i rađanja, ali i mira, spokojstva i kreativnosti. U njoj je oslikano izobilje, potreba za dostizanjem najviših ciljeva, a kako je poznata i po laticama perfektnog geometrijskog oblika – njeno ime se oduvek vezivalo i za savršenstvo prirode.

Prefinjena i egzotična u isto vreme, Orhideja je širom sveta prihvaćena kao simbol romantike, ljubavi, pažnje, nevinosti i čednosti. Njen naziv potiče od grčke reči orchis što u bukvalnom prevodu znači testis, pa ne čudi što se upravo Orhideja smatra cvetom koji pomaže pri začeću. Zanimljivo je pomenuti da ovaj naziv nema nikakve veze sa oblikom cveta, već se radi o obliku njegove krtole za koju su još stari Grci verovali da može pomoći u određivanju pola još nerođenog deteta. I u drevnoj Kini se orhideja smatrala moćnim cvetom koji garantuje veliko i zdravo potomstvo, a u tu svrhu se, osim same biljke, mogu koristiti i eterična ulja ili parfemi na bazi orhideje. Zahvaljujući svemu navedenom, ovaj aristokratski cvet je na Istoku zadržao epitet biljke koja se najčešće poklanja mladim parovima koji očekuju decu.

Činjenica je da i sam pogled na ovaj ekstravagantan cvet donosi mir i spokoj. Na svu sreću, ima ih svuda oko nas, naseljavaju gotovo sva staništa i mogu se naći podjednako i u ravnicama i u planinskim predelima. Ovo pokazuje i odličnu moć adaptacije, pa se orhideje (posebno u Japanu) tradicionalno vezuju i za izobilje, odnosno luksuzan i bogat život. Rado su viđen gost ne samo japanskih domova već i kancelarija, jer se plodnost, složićete se, ne mora odnositi samo na spavaću sobu već i na dobre poslovne poduhvate. A kako je u Japanu rasprostranjeno verovanje da je ratnik koji na svom putu pronađe cvet orhideje čovek posebne hrabrosti i junaštva, tako se ovaj cvet istovremeno povezuje i sa fizičkom snagom i moći. Nešto slično pronalazimo i kod Asteka kojima je od posebne važnosti bio “čudesni” napitak napravljen od čokolade i vanile (inače najpoznatije jestive orhideje!) koji su rado ispijali kako bi očuvali svoju muškost i snagu.

Često se može čuti da su orhideje idealan cvet za one koji poseduju neobičnu lepotu, ali istovremeno vole jednostavnost, svedenost i poseduju urođeni smisao za dizajn i estetiku. Ipak, ukoliko planirate da nekoj dragoj osobi poklonite orhideju, dobro razmislite pri odabiru boja! Plavom orhidejom osobi šaljete poruku da ona za vas predstavlja raritet, unikat, jedinstveno stvorenje. Ona jeste simbol ljubavi ali u kombinaciji sa plavom bojom emocije prožima spiritualnost, pa je u pitanju nesvakidašnja veza, nešto što se ne nalazi baš tako često. S druge strane, za belu orhideju se odlučite ukoliko osobi želite da pošaljete jasnu poruku koja glasi “drag/a si mi”, jer ona simbolizuje lepotu i eleganciju, a poseduje i dozu nevinosti koja ne obavezuje. Suprotno tome, crvena će naglasiti vašu strast, odlučnost, istrajnost i neskrivenu ljubav, dok će njeni nešto svetliji tonovi kao i ružičasta boja akcenat staviti na sreću i radost kojom vas ispunjava vreme provedeno sa dotičnom osobom. Ukoliko želite da nekome dodelite titulu najboljeg, posebnog prijatelja, poklonite mu žutu orhideju, jer je upravo ona simbol prijateljstva ali i novih početaka; dok se orhideje u boji lavande obično poklanjaju majkama ali i svim ženama koje za nas predstavljaju oličenje elegancije, gracioznosti, i ženstvenosti. Nešto zagasitiji tonovi ovog cveta, poput ljubičaste, vezuju se za autoritet, poštovanje i divljenje, pa ih možete pokloniti nekom koga smatrate svojim uzorom ili nekoj uglednoj osobi. Za koju god kombinaciju da se odlučite na kraju – sigurni smo da ne možete pogrešiti. Ko bi još odbio ovako savršen cvet?


simbolirs

_________________
Slika Slika


Vrh
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Pogled za štampu

Ko je OnLine
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 35 gostiju
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Idi na:   


Obriši sve kolačiće boarda | Tim | Sva vremena su u UTC + 2 sata

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
DAJ Glass 2 template created by Dustin Baccetti
Prevod - www.CyberCom.rs
eXTReMe Tracker