Pogledaj neodgovorene postove
Pogledaj aktivne teme
Danas je 28 Mar 2024, 20:03


Autoru Poruka
Senka
Post  Tema posta: Re: Narodna medicina i lekovi  |  Poslato: 31 Okt 2016, 17:20
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 45918

OffLine
Противу убоја

Ваља убијено место завити тазе овчијом или зечјом кожом (обрћући кожу ка кожи).
Или:
Пити воду у којој је преноћио убојни камен. Да би исти имао веће дејство по неки настругу од њега прашину, па пију.
(Свуда).

Противу шкрофула

Треба кувати коњски босиљак (mentha aquatica), па од оног одвара свако јутро пити по једну обичну чашу, а онај искувани босиљак извадити, па превити на шкрофуле. Тако треба радити за 40 јутара и болест ће да прође.
(Крчин)

Противу отока


Од траве угаснице1) или угаслице (Solanum viola L.) треба стуцати лишће и сљуштену кору (од старљикове гране) па то све помешати с љутом комовицом и превијати на отечено место.
Или:
Траву самобајку стуцати, па то наквасити јаким сирћетом и превијати на отечено место.
(Коњух)


svevlad

_________________
Slika Slika


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: Narodna medicina i lekovi  |  Poslato: 31 Okt 2016, 17:23
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 45918

OffLine
Дизање врата

Кад који почне нагло да кра (кашље), онда се каже, да је смашио врат. Противу тога нека извежбана (слободна) жена завуче прст у грло и тако — притискајући му онамо неку кошчицу — подигне болесника мало од земље и онда се каже да му је врат дигнут. . . .
(Свуда).

Противу затвора

туцају семе од крље (ricinus-а) и пију у чаши воде, а по неки пију неварену сурутку или чорбу од куваних шљива.
(Пољна).

Противу пробади и кашља

Треба осушену слезину од зеца (која се нарочито за то оставља) потопити у води, па исту воду пити свако јутро за девет дана.
Или:
Корен од црног омана треба потопити у води и исту воду пити за девет јутара. Ово је добро уопште од сваке болести.
(Мала Дренова)

Противу перута по глави

„Ваља се'' неко крадом (без знања дотичног) да му посоли воду којом после треба да измије главу и перута ће нестати.
(Пољна — Риљац)

Кад се коме испуцају уста (усне),

треба да испече орах, па оним гаром уста да намаже.
(Превешт)

Кад се који убоде или начпари

онда му на рану згоревају вуну, па после на исту превију сириште или парче сланине.
(Свуда)

_________________
Slika Slika


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: Narodna medicina i lekovi  |  Poslato: 31 Okt 2016, 17:24
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 45918

OffLine
Пришт и далак


Ове две болести су толико у Малешу распрострањене, да ме је то навело да их изнесем на јавност.
У толиким сам местима које био учитељ, које иначе се бавио па нигде не нађох ове бољке у толикој мери распрострањене. У Малешу ретко ко да није имао пришт. Исто је тако и далак врло чест. Од пришта и од далка има доста и смртних случајева, а и сакатих прстију од пришта има доста.
Овде се пришт зове брука, а има га од три врсте: блага брука, бела брука и црна или сина брука.
Блага брука има жут мехур, у наоколо је црвена а гној је густ и жут. — Бела брука има бео мехур и изгледа као изгоретина, гној је бео и редак. — Црна или сина брука има црн мехур из кога иде сукрвица. Кад се прокине прска, и кад се нечистота исцеди остаје црвено здраво месо.
Блага брука се лечи овеко: Чим се мехур опази, треба да се добро чистим прстима откине и лепо очисти, да никако не остане болесне коже. Пошто се с тим сврши, онда се узме пепео од врбове коре, који се помеша са пресним крављим маслом. Та се смеса загреје, па се њоме рана јутром и вечером превија. Може да оздрави рана и после трећег или четвртог мењања лека.
Бела брука се лечи кад се мехур иглом провали па се узме по 6 драма плавог камена и каламиђинђера,1) и онда 3 др. нишадора, па се то све мете у један чанчић и са комовицом загреје, па се тако загрејано меће на рану. На дан се ово три пут мења а за два три дана од овог рана прође.
Сина (ц р н а) брука се прво добро очисти; јер ако ма и најмање остапе од мехура онда се за 24 часа још горе позледи, те се на ново мора добро очистити. Кад се рана очисти, онда се опере чистом комовицом, и поспе каном. Тако превијена рана остаје 24 часа. Тако се понови 2-3 пута. Кад се примети да је рана са стране загорева, а кожица се одозго почела смежуравати, онда се почне употребљавати мелем који се мења свака 24 часа. - Мелем се прави од воска и шарлагана или зајтина. Пре но што се мелем привија, испира се рана ракли сапуном и млаком водом. Мелем се маже на ланеној крпи.
За време болести забрањује се болеснику: вино, мед, риба, грожђе и др.


svevlad

_________________
Slika Slika


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: Narodna medicina i lekovi  |  Poslato: 31 Okt 2016, 17:27
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 45918

OffLine
Лечење зубобоље


По веровању простога народа зуб боли што су се у њему запатили црви, те они једући сами зуб производе оне ужасне болове. Само се услед тога зуб изеде, а не и услед нечега другога.
Кад је створено такво уверење у народу, онда је пронађен и начин да се исти изваде, како из зуба, тако исто и из уха, ока па и из носа. Нама је познато да то раде код нас само Циганке помоћу „цевке", и то из чисте „лекарске љубави", а што ће нека да да за то сукњу, реклу, кошуљу, пиле, вуне и др. то је опет колико да није џабе.
Болест више пута и умине, и то ако није толико због извађених црви, а оно је због сукње и др. ствари које су дате, или због „доброг" „расположења" домаћиновог.
Овај други начин вађења црви и лечења зубобоље мање је познат и зато га саопштавам читаоцима „Караџића".
Ствар се састоји у томе што се узме семе од бунике (Hyosciamus niger) за које се зна да има опијајуће дејство. И сва је сада ствар у томе да се црви опију, а тиме и униште и онда мртви испадају.
Да би се то постигло како ваља потребан је један чорбалук (или мало већа чинија) и кључала вода.
Сад се узме на ватраљу жара и поспе се семеном од бунике и одмах се тај жар поклопи чинијом. Семе на жару а испод чиније од топлоте пршти што се лепо чује и кад престане онда се чинија дигне и одмах се у њу налије књучала вода. Сад болесник легне потрбушке и зева над оном врелом водом удишући водену пару. Одозго се покрије поњавом (или чим другим) да би се добро ознојио и тако чека од прилике 5 минута.
Зевајући над водом теку му бале из уста, а тиме тако испадају и црви.
Сад кад болесник устане сав је знојав и заморен тиме, што је поред водене паре удисавао и опијајући задах од изгорелог семена. Ну што је најважније сада се примећује у води стотинама ситних црвића, за које држе да су „истински" црви, а не да су то клице семена.
Запрепастили су се кад сам ја на исти начин „произвео" црве без болесника.
Овде је главно зато одиста за неко време престане зубобоља али то је само услед опијајућег дејства буникиног семена, а не због тога што су умртвљени црви.
Алексинац
Ник. Ј. Михаиловић, учитељ


svevlad

_________________
Slika Slika


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: Narodna medicina i lekovi  |  Poslato: 31 Okt 2016, 17:30
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 45918

OffLine
Из народне медицине у Левчу



Кад коме иде крв на нос

најбрже се зауставља, ако се у ону ноздрву, одакле иста тече, ушмркне добро и јако винско сирће. Неки, у овом случају дижу у вис ону руку нз које ноздрве иде крв, а неки поливају главу (а нарочито потиљак хладном водом и на потиљачи свезују два прамена или два власа косе, а неки пусте те им кану три капи крви на жив угљен.

Крв на рани (посекотини или др.)
заустављају неки метањем ситне соли на исту: неки састругу са кајиша (доње неуглађене стране) ситна влакна, па то мету на рану да крв зауставе; неки згоре вуну (врану), на оним угљеном засоле рану и крв престане (овај се начин највише употребљава); неки засољавају рану прахом од зреле пухаре (Lycoperdon bovista) па, кажу, да и то помаже.

Да рана (нарочито од изгоретине) брзо ''прође"
понек раде овако:
Испеку жути пасуљ (чучавац), за тим га разделе на полутине и исте прилепе на рану. Ако се пасуљ одмах прихвати за месо рана ће брзо да прође; у противном неће.
На ране још мећу лишће од траве боквице, подбела и самобајке. А изгоретину испирају људском мокраћом и на њу мећу лишће од кисела купуса или је мажу чистим зејтином.
Већу посекотину соле ситно истученим угљеном од црвен врбе, или на њу мећу истучено лишће од хајдучке траве или месечине (спориша), које предходио наквасе људском мокраћом.

Кад свиње болују од грознице

онда се противу те болести употребљава трава грозница (Lepidium ruderale L) која расте по пољу, особито око каквих развалина. Ова се трава истуче ситно, па се са осталом храном даје свињама, те једу.

Кад се који убоде (нарочито у ногу)

превијају и на оно место, где се убо, танак крижић сланине. А ако је трн остао у месу онда мећу на рану зечју маст, која је после мало употребе извуче трн.

Противу пробада или тишње

употребљава се: вода (чиста сипана кроз гркљан од „божићњара" или вода сипана кроз пиштољ или нож, којим је убијен човек, коју треба да пије болесник; вода у којој је стајала ''стрелица" (која се налази код дрвета где је гром ударио) или вода у којој је кисељена вилска ложичица1) (печурка или трут који расте на пању од брескве којом такође болесника треба запајати; борова смола метута на плаву хартију, истуцан рен помешан са сирћетом и зејтином; тамњан помешан са беланцетом од јајета и ситно истуцано лишће са цвећем траве слачице, помешано са пшеничним брашном и винским сирћетом, које се привија на место које боли.


svevlad

_________________
Slika Slika


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: Narodna medicina i lekovi  |  Poslato: 31 Okt 2016, 17:31
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 45918

OffLine
Противу гушобоље

истуче се ситно нишадор и метне у цевку од обзовиног дрвета, па се то дуне (кроз исту) болеснику у гушу. По неки дају болеснику те пије зејтин или гас (!) а при том му мажу грло и врат зејтином или ракијом.

Противу „крајника"

у овом је крају опште познати народни лек дугачки прст, ложица или шишарка, неке бабе „веште" у том послу, којим бута болеснику по ждрелу где се обично крајници и појављују.

Да мицина провали и да што пре прође

неки мећу на исту јаје од уштројеног пса (сирово), које претходно расеку и онако вруће мету на рану. Други опет распирају жабу, па је соле са нишадором, и тако је превију на рану. Трећи превијају на исту свињску балегу. Четврти пеку репу и онако врућу мећу на болно место. Пети кувају ланено семе с млеком све док се не згусне, па после то превијају на болесно место. Шести мећу на исту суву шљиву (воћку) посољену нишадором. Седми превијају сириште или ситно исецкано говеђе месо итд.

Кад коме опада коса с главе

онда ваља да измије главу водом из траве уставе или чешљуге. А кад има по глави перут онда ваља главу да измије сврачијим јајетом...


svevlad

_________________
Slika Slika


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: Narodna medicina i lekovi  |  Poslato: 31 Okt 2016, 17:42
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 45918

OffLine
Кад се ко убоде на стакло или на гвоздени клин па се загноји рана,
метне се на њу зечје масти „да извуче ђубре".

Кад се ко посече,
метне се на рану паучина, да заустави крв.

Кад се испече врућом водом,
намаже се по рани бела земља, да извуче ону врућину.

Чир се лечи овако:
испече се цела главица црна лука и неколико оних листова метне се на чир; па ће се пре провалити.

Кад ко кашље,
пије чај од пелена.

Кад стомак боли,
баба (врачара) узме болеснику десну ногу а леву руку, па му метне на трбух говорећи: „Устук наступ, устук наступ!" затим леву ногу и десну руку метне на трбух и говори то исто.

Крајници се лече овако:

Баба врачара пред вече пљуне на прст између малог и великог, и тре по врату говорећи: „Данас и звезде и жљезде, а сутра ни звезде ни жљезде."
Нека ће баба турити болеснику прст у грло и гњечити крајнике (то стаје болесника много муке).

Грозницу лече овако:

Грозничаво чељаде прве недеље (кад је добило грозницу) обеси се о собна врата и воза се на њима говорећи : „Прва недеља, последња грозница, прва недеља, итд." то се каже „воза грозницу", па онда залупи врата, да се не би повратила грозница.


svevlad

_________________
Slika Slika


Vrh
maraja*
Post  Tema posta: Re: Narodna medicina i lekovi  |  Poslato: 11 Mar 2017, 20:58
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 07 Mar 2017, 22:25
Postovi: 3084

OffLine
Domaći lek protiv dijareje koji brzo deluje


Pomešajte tri kašičice mlevene kafe i dve kašike limunovog soka, mešajte dok ne dobijete homogenu smesu i pojedite je. Ukus možda i nije prijatan, ali je lek veoma efikasan pa ćete brzo primetiti poboljšanje.

_________________
Slika


Vrh
maraja*
Post  Tema posta: Re: Narodna medicina i lekovi  |  Poslato: 11 Mar 2017, 21:04
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 07 Mar 2017, 22:25
Postovi: 3084

OffLine
Napitci protiv gorušice


Nana
Nana je efikasna u otklanjanaju gorušice jer pomaže varenje i ublažava stomačne tegobe. Dodajte kašičicu izmrvljenih listova nane u šolju provrele vode. Ostavite da odstoji 30 minuta i pijte čaj nekoliko puta na dan.

Đumbir
Svež đumbir deluje dvostruko na gorušicu - upija višak kiseline u želucu i pomaže smirivanje nerava koji doprinose gorušici.

Đumbir možete dodati jelima kao začin, piti čaj od đumbira ili ga jesti svežeg. Čaj od đumbira se pravi tako što se kašičica svežeg đumbira doda šolji provrele vode. Sačekajte nekoliko minuta, pa popijte lekovit napitak.

Soda bikarbona
Ovo je jedan od najefikasnijih lekova protiv gorušice. Sipajte kašičicu sode bikarbone u čašu vode, promešajte i popijte. Možete dodati i nekoliko kapi limuna.

Komorač
Žvaćite seme komorača nekoliko puta na dan. Tako ćete osvežiti dah, a lučenje želudačne kiseline držati pod kontrolom.

Možete i piti čaj od komorača. On se priprema tako što se dve kašičice semena dodaju šolji provrele vodi, zatim se ostavi da odstoji 10 minuta, procedi se i popije.

_________________
Slika


Vrh
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Pogled za štampu

Ko je OnLine
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 106 gostiju
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Idi na:   
cron

Obriši sve kolačiće boarda | Tim | Sva vremena su u UTC + 2 sata

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
DAJ Glass 2 template created by Dustin Baccetti
Prevod - www.CyberCom.rs
eXTReMe Tracker