Pogledaj neodgovorene postove
Pogledaj aktivne teme
Danas je 28 Mar 2024, 14:12


Autoru Poruka
Astra
Post  Tema posta: Re: Karađorđevići danas  |  Poslato: 26 Maj 2013, 19:38
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10711

OffLine
Slika

Slika

Slika

_________________
Slika


Vrh
Astra
Post  Tema posta: Re: Karađorđevići danas  |  Poslato: 26 Maj 2013, 19:46
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10711

OffLine
Resized Image - Click For Actual Size

Slika

Slika

_________________
Slika


Vrh
Astra
Post  Tema posta: Re: Karađorđevići danas  |  Poslato: 26 Maj 2013, 19:47
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10711

OffLine
Slika

Slika

Slika

_________________
Slika


Vrh
Astra
Post  Tema posta: Re: Karađorđevići danas  |  Poslato: 26 Maj 2013, 19:54
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10711

OffLine
Posmrtni ostaci četvoro Karađorđevića sahranjeni na Oplencu

Posmrtni ostaci kralja Petra Drugog, njegove supruge kraljice Aleksandre, kraljice majke Marije i njegovog brata princa Andreja Karađorđevića položeni su danas u kriptu Mauzoleja porodice Karađorđević u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu.

Slika
Sahrana je počela liturgijom u crkvi Svetog Đorđa
 
Kovčeg sa posmrtnim ostacima kralja Petra Drugog Karađorđjevića u porodičnu grobnicu uneli su pripadnici Garde Vojske Srbije, dok su kovčege ostalih članova porodice Karađorđević uneli članovi Udruženja Kraljevina Srbija.
 
Kovčezi su položeni u porodičnu grobnicu Karađorđevića nakon svete liturgije koju je služio patrijarh srpski Irinej sa sveštenstvom. Sahrani prisustvuje predsednik i premijer Srbije Tomislav Nikolić i Ivica Dačić, i princ Aleksandar Karađorđević, kao i mnogobrojni građani.
 

 
Zvanična ceremonija počela je polaganjem venaca u crkvi Svetog Đorđa a potom će, posle služenja svete liturgije, kovčezi sa posmrtnim ostacima Karađorđevića biti položeni u kriptu.
 
Vence će, kako je najavljeno, prethodno položiti Nikolić, Dačić i Aleksandar Karađorđević, koji će se, kao i patrijarh Irinej potom obratiti građanima ispred crkve Svetog Đorđa.

Na sahrani i članovi evropskih kraljevskih porodica
 
Slika
Prestolonaslednik će se nakon liturgije obratiti građanima

Sahrani prisustvuju i predstavnici kraljevskih porodica iz mnogih zemalja među kojima su članovi kraljevskih porodice Bugarske, Rumunije, Grčke, Linhenštajna, Bahrena, Svazilenda, Austrije, Velike Britanije.
 
Sahrani prisustvuju i predstavnici diplomatskog kora medju kojima su ambasadori SAD i Velike Britanije u Srbiji Majkl Kribi i Majkl Devenport, kao i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.
 
Na sahranu su došli i predstavnici drugih verskih zajednica i ministri Vlade Srbije Velimir Ilić i Slavića Đukić Dejanović, kao i načelnik generalštaba Ljubiša Diković.
Oko Crkve na Oplencu okupili su se građani koji nose zastave sa znakom krune, a neki od njih obučeni su u uniforme kraljevske vojske i srednjevekovne vitezove.
 
Slika
Predsednik i premijer su položili vence

Posmrtni ostaci Kralja Petra Drugog Karađorđevića, kraljice Aleksandre, kraljice Marije i kraljevića Andreja stigli su juče oko 13.30 u crkvu Svetog Đorđa na Oplencu, mauzoleju dinastije Karađorđević.

Uz intoniranje himne, zvonjavu crkvenih zvona, posmrtne ostatke četiri člana dinastije Karađorđević dočekali su vladika šumadijski Jovan, članovi Upravnog odbora zadužbine, Krunskog saveta i brojni žitelji Šumadije.
 
Kovčege su u crkvu uneli gardisti i članovi udruženja "Kraljevina Srbija" u pratnji članova porodice Karađorđević, predstavnika države, Krunskog saveta i diplomatskog kora.

Pomen u crkvi služio je vladika Jovan sa sveštenstvom, a građani su potom u mimohodu odali poštu Kralju Petru Drugom, kraljici Aleksandri, kraljici Mariji i kraljeviću Andreju.
 
Slika
Vladika Jovan juče služio pomen

Pre unošenja u crkvu zemni ostaci na lafetima, uz pratnju konjice, prošli su kroz Topolu gde su brojni građani u špaliru odali poštu članovima dinastije zasipajući kovčege cvećem.

Posmrtni ostaci četvoro Karađorđevića, prethodno su iz kapele na Dedinju bili preneti u beogradsku Sabornu crkvu gde su im mnogobrojni građani odali počast.
Pomenu u Sabornoj crkvi, koji je služio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović, prisustvovao je i član Organizacionog odbora za prenos posmrtnih ostataka Oliver Antić, koji je poručio da je prenošenjem njihovih posmrtnih ostataka u Srbiji ispravljena nepravda.

U kripti crkve svetog Đorđa, gde će danas biti sahranjena četiri člana porodice Karađorđević počivaju i kraljevi Petar Prvi Karađorđević i Aleksandar Prvi Karađorđević, knez Pavle, knez Aleksandar i rodonačelnik dinastije i vožd Prvog srpskog ustanka Karađorđe Petrović.
 
Posmrtni ostaci preneti iz SAD i Velike Britanije

Kralj Petar Drugi bio je sahranjen u crkvi u Libertvilu u Ilinoisu, kraljica Aleksandra na kraljevskom groblju palate Tatoi, kraljica Marija na kraljevskom groblju pored zamka Vindzor, a kraljević Andrej na groblju manastira Nova Gračanica u Ilinoisu.
Zemni ostaci kralja Petra Drugog Karađorđevića preneti su u Srbiji 22. junuara, njegove majke Marije 29. aprila, kraljice Aleksandre 9. maja, dok su ostaci kraljevića Andreja preneti 15. maja.


Blic

_________________
Slika


Vrh
Astra
Post  Tema posta: Re: Karađorđevići danas  |  Poslato: 22 Jun 2013, 21:21
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10711

OffLine
Crnogorka vraćena Karađorđevićevoj

Beograd -- Vila “Crnogorka“ na Dedinju vraćena Jelisaveti Karađorđević, pišu Večernje novosti.

Slika
Jelisaveta Karađorđević

Kako navodi ovaj list, Agencija za restituciju donela je rešenje kojim se Jelisaveti Karađorđević, naslednici kneginje Olge, vraća vila u Užičkoj 1 u Beogradu, poznata kao vila "Crnogorka".

Rešenje će, kako navode Novosti, biti pravosnažno u sredu, 26. juna.

"U Agenciji za restituciju ovu informaciju u petak nisu želeli da komentarišu. Ćute i u Mreži za restituciju. Princeza Jelisaveta, kojoj bi ovo bila prva vraćena nepokretnost u Srbiji, bila je zatečena vešću", prenosi list.

U Užičkoj 1 nalazi se velelepna vila "Crnogorka", u kojoj trenutno živi ambasador Crne Gore. Zdanje je vlasništvo Republike Srbije i njome upravlja "Dipos". Vila od 875 kvadrata ima dvorište i vrt, površine 6.846 kvadrata, mali bazen, mozaike i fontane.

Vilu "Crnogorku" kupila je princeza Olga početkom 1940, oduzeta je avgusta 1947, a posle rata u vili u Užičkoj 1 boravio je i Edvard Kardelj.


b92

_________________
Slika


Vrh
Astra
Post  Tema posta: Re: Karađorđevići danas  |  Poslato: 13 Jul 2013, 23:40
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10711

OffLine
Đorđe Karađorđević: NATO mi zabranio da budem srpski oficir

Princ Đorđe Karađorđević prvi put govori zašto nije završio studije na Vojnoj akademiji u Beogradu. Princ sam, u duši sam vojnik, a u stvarnom životu običan čovek

Slika
Đorđe (u sredini), na Akademiji, sa majkom Lindom, generalom Krgom, kneginjom Jelisavetom i bratom Mihailom
Foto Milutin Labudović

NAVRŠILO se trinaest godina od kada je 12. jula 2000. godine, posle teške bolesti, preminuo princ Tomislav Karađorđević, jedan od najomiljenijih članova kraljevske porodice. Njegova supruga princeza Linda i sinovi, prinčevi Đorđe i Mihailo, koji žive u Beogradu, odali su mu pomen u Sabornoj crkvi.


Kada je princ Tomislav umro, stariji sin Đorđe je imao 16, a Mihailo petnaest godina. Obojica su bili učenici britanskog koledža. Živeli su u porodičnoj kući u zapadnom Saseksu, varoši pored Londona. Danas su sinovi princa Tomislava u Srbiji. Stariji sin Đorđe se seća da je očevu smrt doživeo sa pomešanim osećanjima:

- Bio sam tužan jer sam ostao bez voljene osobe, bez oca koji je sa mnom pravio planove za budućnost. Govorio mi je da u Srbiji pokušava da pomogne svom narodu i da ja treba, kada odrastem, da radim za svoj narod. Bio sam i smiren, jer je tata trpeo strašne bolove zbog raka, a smrt mu je te muke prekinula - priča princ Đorđe.

Rođen je 1984. godine u Engleskoj. Završio je više škole za kompjuterski inženjering, za dizajn i za menadžment, kao i školu za pirotehniku. Stasom princ Đorđe, visok i vitak, podseća na oca Tomislava, ali je likom na majku Lindu. Još kao mališan spoznao je činjenicu da je princ kraljevske porodice Karađorđević, ali i rođak britanske kraljice Elizabete.

- Otac me vodio na britanski dvor. Upoznao sam kraljicu Elizabetu, koja je divna osoba, i saznao da sam na 103. mestu liste njenih naslednika. U Engleskoj sam se viđao sa članovima naše porodice, jer je moj brat od strica Aleksandar Karađorđević često dolazio kod nas. Izgradili smo opušten odnos. I danas ja našeg kralja Aleksandra Drugog oslovljavam sa "gde si brate" i lupim ga rukom po ramenu. Njegovima sinovima, kraljeviću Petru, Filipu i Aleksandru, ja sam stric, mada su stariji od mene. Imamo odlične odnose, u stalnom smo kontaktu preko interneta - otkriva nam princ Đorđe kraljevske porodične odnose...


Novosti

_________________
Slika


Vrh
Astra
Post  Tema posta: Re: Karađorđevići danas  |  Poslato: 14 Jan 2014, 21:37
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10711

OffLine
Dvorski kompleks na Dedinju mogu da dobiju Karađorđevići ako ga zatraže?

Da li će Beli i Stari dvor na Dedinju ostati pod skutima države, ili će biti vraćeni Karađorđevićima ako ih zatraže. Zdanja su kulturna dobra nulte kategorije. Ne promeni li se Zakon o restituciji, njih je nemoguće vratiti u naturi

Slika
Beli dvor

VELIKI broj dvorova u Evropi privatno je vlasništvo, a vlasnici plaćaju porez i izdržavaju se od naplate ulaznica turistima. Kompleks Belog dvora na Dedinju, koji je pripadao porodici Karađorđević, po sadašnjim propisima zauvek će ostati pod skutom države, jer kao kulturno dobro od posebnog značaja ne može biti vraćeno starim vlasnicima.



To, međutim, ne znači da nikad neće biti traženo nazad, niti da ne može biti obeštećeno u novcu. Posebno u situaciji kada je većina pripadnika dinastije Karađorđević rehabilitovana i kada se sudskim odlukama poništavaju sva prethodno oduzeta prava, uključujući i konfiskovanje imovine.

- Članom 18 Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju predviđeno je da se ne vraća pravo svojine na nepokretnostima koje na dan stupanja na snagu ovog zakona imaju status kulturnog dobra od izuzetnog značaja. Stavom 1 tačkom 8 pomenutog člana izuzet je dvorski komleks od naturalnog vraćanja. Zahtevi za restituciju Belog i Starog dvora još nisu podneti - navodi se u dopisu koji nam je poslat iz Agencije za restituciju.

Mišljenja oko toga šta treba učiniti sa ovim kompleksom prilično su podeljena. Tako istoričar umetnosti Gordana Gordić, koja je godinama radila u Zavodu za zaštitu spomenika kulture i zaslužna je za proglašenje mnogih kulturnih dobara, smatra da je ceo kompleks neotuđiva celina iz koje ne bi trebalo izneti nijednu umetničku sliku, luster ili komad nameštaja, jer je sve pod zaštitom. Mile Antić iz Mreže za restituciju, pak, veruje da Karađorđevići, ukoliko se odluče da bilo šta potražuju od države, moraju dobiti makar obeštećenje. Problem je samo, kaže, što je ono više nego simbolično, odnosno mizerno.


TITO I FRESKE

Gradnja Belog dvora počela je 18. avgusta 1934. Nedugo zatim ubijen je kralj Aleksandar u Marselju, pa je gradnju završio knez Pavle i u njega se uselio. Građevinska vrednost dvora bila je nešto više od 15 miliona tadašnjih dinara. Najveći deo dvorskog kompleksa kupljen je 1920. i 1921. godine. Posle smrti Kralja Ujedinitelja, sud je dodelio imovinu njegovim sinovima. Tito se u Beli dvor uselio po oslobođenju, 1944. godine. Pretpostavlja se da je Stari dvor izbegavao zbog fresaka u suterenu i Kapele Svetog Andreja. Pošto je njegovo preseljenje loše komentarisano u stranoj štampi, on je Dvor proglasio za rezidenciju i zadržao je samo kabinet.

Dvorski kompleks se nalazi na Dedinju, koje se kao toponim pominje još 1580. kao Dedino brdo, pa Dedinje, objašnjava Gordić:

- Prostire se na 100 hektara, od čega je trećina pod parkovima sa alejama i rundelama, a 70 hektara je pod šumom. Najvredniji su arhitektonski objekti i skulpture koji su bukvalno, kao vrednost nulte kategorije, neprocenjivi.

Najstarija u okviru kompleksa je Slamnata ili Seoska kuća, izgrađena 1924. Sledi Stari ili Kraljevski dvor, građen 1925-1929, u koji se svojevoljno kralj Aleksandar preselio sa Andrićevog venca. Dvor je građen njegovim, a ne državnim novcem. On je kolonadom sa kamenim stubovima povezan sa Kapelom svetog Andreja Prvozvanog, koji je krsna slava Karađorđevića. Crkva je građena po uzoru na Milutinovu kraljevu crkvu u Studenci. U okviru njegovog mini-kompleksa su i dvorska kuhinja, žandarmerija, Beli paviljon, Zlatni i Plavi salon, zgrada Dvorske garde, monumentalne stepenice, koncertna dvorana... Projekat su uradili naš arhitekta Živojin Nikolić i ruski Viktor Lukomski.

Ovo reprezentativno zdanje građeno je u duhu srpsko-vizantijske arhitekture, a u enterijeru, koji je završen 1934, ističu se orijentalni salon i vinarija (trpezarija). Na zidovima su replike freski iz Dečana i Sopoćana, a za slikovnu dekoraciju zaslužna su trojica ruskih arhitekata. Dragocena je i fontana od oniksa rađena po uzoru na palatu na Jalti.

Beli dvor je građen u akademskom stilu 1934-1936, a kralj ga je namenio sinovima Petru, Tomislavu i Andreju. U njemu dominiraju centralni hol, impozantna biblioteka, trpezarija, veliki i mali salon. Projektovao ga je arhitekta Aleksandar Đorđević.

- Dvorovi su puni stilskog nameštaja, umetničkih slika, skulptura, tapiserija iz 16. i 17. veka, škrinja iz 16. veka, lustera, servisa... Na jednom prostoru sakupljeno je ogromno bogatstvo i jedini je sačuvani kompleks u Srbiji u kom je zadržano izvorno stanje. Značajan je ne samo za našu, već i za svetsku kulturnu baštinu - kaže Gordićeva, i dodaje da je ovo bogatstvo, iako nesporno zidano i kupljeno od kraljevskog novca, po zakonu neotuđivo, a posebno je nezamislivo da se imovina među naslednicima deli i razvlači.

Po Miletu Antiću iz Mreže za restituciju naš zakon ostavlja puno prostora za „poigravanje“ sa terminom kulturnog dobra. Tako je ceo potez Knez Mihailove proglašen za kulturno dobro:

- To je nonsens ne vraćati, jer niko ne vraća pojedinačnu ulicu, već stanove i lokale. Ali to je samo još jedna od mahinacija bivše vlasti da se ostavi kriminalcima da sve atraktivne lokacije „obrste“.


Novosti

_________________
Slika


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: Karađorđevići danas  |  Poslato: 01 Jul 2014, 15:00
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 45918

OffLine
VRAĆENA VILA „CRNOGORKA”
Kneginja posle sedam decenija kod kuće


Kneginja Jelisaveta i knez Aleksandar Karađorđević sutra u vili „Crnogorka“. Crnogorska ambasada preseliće se u Čakorsku 2, a konzulat u Knez Mihailovu ulicu

Slika
Dogovor sa Vladom Crne Gore postignut je u prijateljskoj atmosferi

KNEGINjA Jelisaveta i knez Aleksandar Karađorđević, deca namesnika kneza Pavla i kneginje Olge, prema pravosnažnom i izvršnom rešenju Agencije za restituciju, trebalo bi 1. jula da uđu u vilu „Crnogorka“, u Užičkoj 1, saznaju „Novosti“.




Takav dogovor postignut je sa Vladom Crne Gore, čija ambasada je poslednjih decenija koristila ovu vilu, a pregovori su tekli u prijateljskoj atmosferi. Kako tvrde izvori „Novosti“, vlade Srbije i Crne Gore potpisale su 17. juna Sporazum o reciprocitetu, po kom će razmeniti nepokretnosti. Ambasada Crne Gore ubuduće će biti smeštena u Čakorskoj 2, a konzulat na samom početku Knez Mihailove, u srcu Beograda. Dok se ne useli u Knez Mihailovu, konzulat će privremeno koristiti pomoćnu zgradu na imanju kneginje Olge koje je vraćeno njenoj deci.

Ovih dana kuću u Užičkoj, nekadašnjoj Rumunskoj 1, posetio je i Nikolas Balfur, sin kneginje Jelisavete, inače arhitekta, koji živi u Londonu. On je početkom godine u britanskoj prestonici otvorio bolnicu za pripremu trudnica za porođaj i oporavak posle njega. Zato je i došao da pogleda imanje kneginje Olge i lično se uveri da li bi eventualno i na njemu mogla da se izgradi zgrada ili rekonstruiše neka od postojećih za slične namene. Naravno, ako bi za to dobio saglasnost kneza Aleksandra. Jer, on i sestra dele majčino nasledstvo po pola.

Kneginja Jelisaveta, inače, kako nam je neformalno potvrdila, planira da priredi veliki prijem u čast ulaska na svoje imanje. Prijemu će, pored sina i ćerke Ketrin Oksenberg, kao i članova šire porodice, prisustvovati visoki zvaničnici vlada Srbije i Crne Gore i gosti iz inostranstva.

Agencija za restituciju je prvostepeno rešenje o vraćanju vile „Crnogorka“ donela još u junu prošle godine, na osnovu zahteva koji su naslednici kneza namesnika podneli 8. novembra 2012. Rešenje je postalo pravosnažno krajem prošle godine i od tada traju pregovori da se Crnogorcima obezbedi adekvatan smeštaj u Beogradu.


Ova vila ima 875 kvadrata sa dvorištem površine 6.845 kvadrata, mali bazen, mozaike i fontane. Vilu je kupila kneginja Olga u martu 1940. godine, sa željom da se ona i knez Pavle, kada prestolonaslednik Petar postane punoletan, presele u dvorac na Brdu kod Kranja, a da ovde borave kada su u Beogradu. Porodica je, inače, pre odlaska iz zemlje živela u Belom dvoru, gde je kneginja Jelisaveta rođena i provela prve četiri godine života. U okviru istog kompleksa, u Starom dvoru, živela je udovica kralja Aleksandra, kraljica Marija, sa sinovima Petrom, Tomislavom i Andrejem.

Slika

Kneginja Olga je bila kćerka princa Grčke i Danske i Helene Vladimirovne od Rusije. Raspolagala je imovinom velike vrednosti, koja joj je, kao i ostalim članovima dinastije, oduzeta 2. avgusta 1947. Vilu je kupila od Beogradske zadruge, a imanje se sastojalo od parcele 181 sa zgradom, dvorištem i vrtom, i parcele 180 sa vinogradom na Topčiderskom vencu. Svih 14.354 kvadrata plaćeno je u ono vreme 3,7 miliona dinara. Posle rata u „Crnogorki“ je neko vreme živeo visoki funkcioner Edvard Kardelj, a potom je zgradom upravljao „Dipos“ i dao ju je 1994. na korišćenje zvaničnoj Podgorici.

Princeza Jelisaveta posetila ju je prvi put početkom devedesetih, posle povratka u zemlju nakon pola veka izgnanstva.


STVARI NA ČUVANjE

Stvari Ambasade Crne Gore, na osnovu postignutog sporazuma, još neko vreme će ostati u Užičkoj 1, dok se potpuno ne adaptira Čakorska 2 za useljenje, koje se očekuje vrlo brzo.


Novosti

_________________
Slika Slika


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: Karađorđevići danas  |  Poslato: 05 Jun 2015, 18:17
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 45918

OffLine
ŠARMANTNI PLEMIĆ
Domaći Vilijam: Upoznajte princa Filipa Karađorđevića! (FOTO)


Sin je prestolonaslednika Aleksandra i princeze Marije da Glorije od Orleana i Bragance, a odrastao je u Londonu

Slika

Princ Filip Karađorđević rođen je u SAD-u 1982. godine kao sin prestolonaslednika Aleksandra i princeze Marije da Glorije od Orleana i Bragance. Odrastao je u Londonu.

Maturirao je na Kraljevoj školi u Kenterberiju u Engleskoj, diplomirao humanističke nauke na jednom poznatom britanskom univerzitetu i učestvovao u programu na jednom španskom univerzitetu u Madridu. Govori engleski, španski i francuski, a usavršava srpski jezik.

Nekoliko puta princ Filip izjavio je da mu je životna želja da se vrati u Beograd za stalno. Pre toga, cilj mu je da stekne dovoljno poslovnog iskustva u inostranstvu. U Srbiji vidi mnogo mogućnosti za posao i za aktivnosti porodice Karađorđević, a i želi da se oženi Srpkinjom.

Slika


stilkurir

_________________
Slika Slika


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: Karađorđevići danas  |  Poslato: 21 Sep 2015, 23:25
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 45918

OffLine
(NIKAD OBJAVLJENE FOTOGRAFIJE) Evo kako je izgledalo venčanje SRPSKOG KRALJA na MALU GOSPOJINU!

Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević i princeza Katarina kao najveću vrednost u njihovom braku ističu ljubav i uzajamno poštovanje, ističući da uživaju da provode vreme i rade zajedno, a svojim najvećim bračnim dostignućima smatraju zajedničko podizanje dece i povratak u Srbiju

Slika

Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević i princeza Katarina danas obeležavaju trideset godina braka, tri decenije od kada su rekli sudbonosno “da”. Venčao ih je kum grčki kralj Konstantin, a stari svat je bio kraljević Tomislav.

Jedno vreme posle venčanja živeli su u Vašingtonu, posle u Londonu, a od jula 2001. godine žive u beogradskom Kraljevskom Dvoru, domu koji je sagradio Prestolonaslednikov deda Kralj Aleksandar I.



Kad su se upoznali u Vašingtonu 1984, Prestolonaslednik Aleksandar znao je da je Katarina žena pored koje želi da provede ceo život. Simpatije su bile obostrane. Ubrzo posle prvog susreta odlučili su da ozvaniče svoju vezu. Uzajamno poštovanje i poverenje, kao i zajednički napori da kroz različite humanitarne aktivnosti pomognu ljudima u Srbiji, učvrstili su njihovu ljubav.

Resized Image - Click For Actual Size

Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Katarina kao najveću vrednost u njihovom braku ističu ljubav i uzajamno poštovanje, ističući da uživaju da provode vreme i rade zajedno, a svojim najvećim bračnim dostignućima smatraju zajedničko podizanje dece i povratak u otadžbinu, kao i činjenicu da je njihova ljubav danas jednako jaka kao što je bila i na početku veze.



Kao neke od svojih zajedničkih ciljeva u narednom periodu ističu želju da do kraja života budu zajedno i da brinu jedno o dugome. Da vide kako njihova deca stvaraju sopstvene porodice i karijere, da budu srećni i da rade za dobrobit svoje zemlje i svog naroda.

Resized Image - Click For Actual Size

Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Katarina ističu da su zahvalni Bogu što ih je blagoslovio divnom decom, divnim unucima i mnogim prijateljima širom sveta. Takođe ističu i da su veoma srećni i blagosloveni zbog ljubavi kojom ih obasipa naš narod kome su potpuno posvećeni, i ne postoji ništa što oni ne bi učinili za svoj narod i svoju zemlju.



Kraljevski par zahvaljuje na čestitkama koje povodom tridesete godišnjice braka stižu u velikom broju.


Telegraf

_________________
Slika Slika


Vrh
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Pogled za štampu

Ko je OnLine
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 72 gostiju
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Idi na:   


Obriši sve kolačiće boarda | Tim | Sva vremena su u UTC + 2 sata

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
DAJ Glass 2 template created by Dustin Baccetti
Prevod - www.CyberCom.rs
eXTReMe Tracker