Pogledaj neodgovorene postove
Pogledaj aktivne teme
Danas je 19 Mar 2024, 08:27


Autoru Poruka
Astra
Post  Tema posta: Re: Manifestacije u Srbiji  |  Poslato: 15 Sep 2013, 15:51
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10711

OffLine
"Berbanski dani" tokom vikenda na Paliću

"Berbanski dani" su tradicionalna palićka manifestacija posvećena završetku radova u voćnjacima i vinogradima, a biće održani 14. i 15. septembra

Slika

PALIĆ - Izložba voća i povrća, izložba i degustacija vina na Velikoj terasi, kao i "Berbanska pijaca", uz izložbu meda, prezentaciju sireva i izložbu cveća i rasadnika, obeležiće ovogodišnje "Berbanske dane" predstojećeg vikenda na Paliću.


"Berbanski dani" su tradicionalna palićka manifestacija posvećena završetku radova u voćnjacima i vinogradima, a biće održani 14. i 15. septembra.

Posebna atrakcija "Berbanskih dana" je Ceremonijal uvođenja u red novih vitezova vinskog reda "Arena Zabatkiensis".

Posle provere vinskog znanja, njima će biti obučene odore vinskih vitezova, dodeljeno barjak vino i svečano će biti proglašeni vinskim vitezovima.

Pored toga, biće proglašeni i "Kraljica berbe", odnosno "Pudar (vinar) godine".

Sastavni deo i ovogodišnjih, 24. "Berbanskih dana" biće i humanitarna akcija Rotari kluba Subotica "Plodovi humanosti", na kojoj će se prodajom hrane i pića prikupljati sredstva namenjena za nabavku nedostajuće opreme za Odeljenje pedijatrije Opšte bolnice u Subotici.

U okviru manifestacije biće održana i edukacija posvećena intenzivnoj - integralnoj proizvodnji voća na pesku i novinama u fitoprotekciji voća, odnosno stres faktorima u voćarstvu, kao i proizvodnji voćnih rakija.

Za sve posetioce "Mala gostiona" i Čarda "Kapetanski rit" pripremiće specijalnu ponudu hrane i pića.


Novosti

_________________
Slika


Vrh
Astra
Post  Tema posta: Re: Manifestacije u Srbiji  |  Poslato: 18 Sep 2013, 02:34
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10711

OffLine
Vršac: Grožđebal od 19. do 22. septembra

Karnevalska povorka predviđena je za nedelju, nakon čega sledi tradicionalno bacanje grožđa iz aviona u obliku malih padobrana

Slika

BEOGRAD - Manifestacija Dani berbe grožđa održava se od 19. do 22. septembra u Vršcu 56. put po redu, najavili su danas organizatori manifestacije na konferenciji za medije u Turističkoj organizaciji Srbije.


Ove godine organizatori su se potrudili da ponude veoma bogat kutlurno-zabavni, ali i edukativni i sportski program.

Otvaranje je najavljeno za četvrtak 19. septembra kada će u posle podnevnim satima započeti manifestacija od Vidikovca do Crkve Svetog krsta na Vršačkom bregu.

Drugog dana pored svečanog otvaranje Svetskog kupa i Predevropskog prvenstva u paraglajdingu i Državnog prvenstva u preciznom sletanju na cilj paraglajderom, predviđeni su koncerti grupe The Frajle i Mirloslava Ilića, izbor za Miš berbe 2013. kao i izložba grožđa, voća i vina u Konkordiji.


MASKOTA

Maskota berbe je Vinko Lozić, lik koga je stvorio pisac Jovan Sterija Popović, i on je prva ličnost i komandant trodnevne parade.

Prema najavama organizatora subota 21. septembra u prepodnevnim satima namenjena je programu za decu, dok je za posle podnevne sate najavljena promocija ambasadora UN u Sribji, Vilijama Infantea u konzula Banatskog vinskog reda Sv. Teodor.

Za veče su predviđeni koncerti Kikija Lesandrića i Pilota i Big benda džez omladine Vojvodine.

Karnevalska povorka predviđena je za nedelju 22. septembra, nakon čega sledi tradicionalno bacanje grožđa iz aviona u obliku malih padobrana, a za veče je predviđeno zatvaranje manifestacije i koncerti grupa Neverne bebe i MVP.

Pored glavnog, organizatori su se potrudili da ponude i dobar prateći program, koji se pre svega sastoji od sportskih takmičenja i turističkih obilazaka grada.

Dani berbe grožđa u Vršcu, manifestacija poznata kao "Grožđebal", ima dugu tradiciju i održava se svake godine, treće vikenda u septembru.

Prva izložba vina u vršcu održana je u kafani "Kod dva ključa" 1857.godine.

Prvi pisani dokument datira iz 1494. godine i odnosi se na slučaj kada je za bure vršačkog vina, dvor mađarskog kralja Vladislava II platio 10,5 dukata.


Novosti

_________________
Slika


Vrh
Astra
Post  Tema posta: Re: Manifestacije u Srbiji  |  Poslato: 27 Okt 2013, 17:42
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10711

OffLine
Kupus koji ne možete da odbijete (FOTO)

Uz sunce visoko na nebu i kupus na sve strane, futoška Kupusijada održava se ove godine 26. i 27. oktobra u centru Futoga, na platou Kulturno informativnog centra "Mladost".

Slika

Svake godine u okviru ove Kupusijade održava se takmičenje u pripremi jela od kupusa, a za posetioce je organizovan i bogat kulturno-umetnički program.


Slika

Četrnaesti put za redom, oktobarski vikend u Futogu protiče u znaku kupusa. Posetioci zastaju, gledaju, mirišu pa probaju.


Slika

Domaćini kuvaju, uz kupus i meso dodaju začine, puštaju ukusna jela da osvoje sva čula.


Slika

Svake godine baš zbog kupusa u Futog dođe veliki broj posetilaca iz cele zemlje, pa i iz inostranstva. Tako se glas o čuvenim futoškim čarolijama širi svim mediteranima.


Slika

Ukoliko već niste u prilici da i sami posetite Futog i Kupusijadu, nadamo se da će čulo vida bar donekle nadmestiti vaša čula ukusa i mirisa, i da će ove slike uspeti da vam dočaraju atmosferu 14. Kupusijade.

Slika

Slika

Slika

Slika


b92

_________________
Slika


Vrh
Astra
Post  Tema posta: Re: Manifestacije u Srbiji  |  Poslato: 26 Nov 2013, 20:54
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10711

OffLine
Počinje sajam etno hrane i pića

Sajam etno hrane i pića biće održan osmi put na Beogradskom sajmu od 26. do 29 novembra, najavili su danas organizatori.

Slika

Na sajmu će biti predstavljeno 320 učesnika i 1.500 proizvoda iz 26 regiona Srbije, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Među proizvodima koji će biti izloženi na sajmu naći će se džemovi, ajvar, suhomesnti proizvodi, sirevi, rakije, vina, med, čajevi...

Predstavnik Ministarstva poljoprivrede, Branislav Raketić, rekao je da je ministarstvo, činjenicom da će ove godine finansirati tu manifestaciju, potvrdilo nameru da svojim aktivnostima podrži proizvodnju tradicionalnih proizvoda.

On je dodao da je cilj da se utiče na zaštitu receptura i geografsko poreklo proizvoda kako bi se sprečilo plagiranje.

Prema njegovim rečima, sajam će biti prilika da se razmene iskustva učesnika, kao i da se podigne obim proizvodnje različitih vrsta proizvoda.

Predsednik Saveta Sajma hrane i pića, Gavrilo Veselinović, rekao da će na ovogodišnjem sajmu biti za šest odsto više izlagača i 40 odsto više proizvoda nego prošle godine.

Na sajmu će, pored tradicionalnih proizvoda, biti predstavljeni različiti proizvođači iz više regiona i regionanih privrednih komora, kao i tradicionalni proizvodi iz Indije, među kojima su čajevi, kafa, različiti začini.

Ambasadorka Indije u Srbiji, NarinderČauhan, rekla je da je cilj da Srbija i Indija koje imaju dobre istorijske, obnove i trgovinske odnose, kako bi se što više indijskih proizvoda našlo na srpskom tržištu i otvorilo što više indijskih restorana.

Na konferenciji je rečeno da će sajam otvoriti ministar poljoprivrede, Dragan Glamočić.

Na Sajmu etno hrane i pića, regionalne privredne komore Leskovca, Beograda, Pančeva, Požarevca i drugih gradova Srbije predstaviće svoje proizvođače.

Poslednjeg dana sajma biće organizovana revija torti.


b92

_________________
Slika


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: Manifestacije u Srbiji  |  Poslato: 19 Jun 2014, 22:58
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 45918

OffLine
Otvoren 11. festival vina "Interfest"

Na centralnom gradskom trgu na velikom broju prepoznatljivih štandova svoja vina predstavljaju vinari iz devet zemalja

Slika

NOVI SAD - Tradicionalni Festival vina "Interfest" večeras je 11. put otvoren u Novom Sadu na centralnom gradskom trgu ispred Gradske kuće, gde na velikom broju prepoznatljivih štandova svoja vina predstavljaju vinari iz devet zemalja.




Direktorica "Interfesta" Nataša Budisavljević - Radišić rekla je da će na ovogodišnjem festivalu vina biti prdstavljeno više stotina vinskih etiketa.

"Posetioci 'Interfesta' su u prilici da uživaju u najkvalitetnijim vinima iz svih zemalja regiona, ali i u italijanskim, španskim, portugalskim i austrijskim vinima", rekla je Budisavljević - Radišić.

Pored bogate ponude vina na "Interfestu" svi sladokusci mogu uživati i u "dobrom zalogaju" jer se na štandu Klastera Istar 21 - Bogatstvo različitosti Vojvodine, promovišu specijaliteti nacionalnih kuhinja nacionalnih zajednica koje žive u Vojvodini.

Posetioci mogu probati i mlado maslinovo ulje iz Istre, kao i vrhunski kozji sir iz Šumadije.

Goste očekuje i bogat zabavni program uz italijanske kancone, džez i nezaobilazne tamburaše.

Festival vina u Novom Sadu traje do subote 21. juna, a radno vreme je od 19 sati do ponoći.


Novosti

_________________
Slika Slika


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: Manifestacije u Srbiji  |  Poslato: 01 Jul 2014, 15:33
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 45918

OffLine
„Višnjijada“ kao svetsko prvenstvo

Kraj sezone branja višanja u Ovči obeležen tradicionalnom manifestacijom koja je okupila veliki broj dama. Domaćice se takmičile u pravljenju soka, slatkog i kolača od ovog voća

Slika
Skup je organizovalo Udruženje žena „Etno-art“ / Foto Ž. Knežević

VIŠNjEVAČA, sok od višanja, štrudla, pita sa višnjama... Miris višanja i sveže ispečenih kolača širio se juče Ovčom, gde je održana tradicionalna kulturna manifestacija „Višnjijada“ u organizaciji Udruženja žena „Etno-art“.



Kraj još jedne sezone branja višanja u Ovči proslavljen je na tradiconalan način. Umeća u pravljenju poslastica od višanja ukrstile su dugogodišnje takmičarke iz Beograda, Banata i Srema. Starosedeoci ovog dela Beograda „Višnjijadom“ pokušavaju da sačuvaju od zaborava delatnost kojom su se nekada primarno bavili, ali i da promovišu tradiciju srpskog ali, i rumunskog naroda.

- Naša misija je da bar jedan dan u godini pridamo značaj višnjama, kao voću od koga je ovaj kraj nekada živeo. Osim toga, priznanje da su neki kolač ili slatko najbolji, znači mnogo domaćicama, koje svake godine na ovom mestu razmenjuju svoja iskustva - priča Dorelj Boljancku, jedan od organizatora ovogodišnje „Višnjijade“.

Takmičarski deo obuhvatao je izbor za najbolji sok, slatko i kolač od višanja. U okviru „Višnjijade“, Dom kulture u Ovči šarenio se i u bojama izloženih ručnih radova i narodnih nošnji, pre svega Rumuna.


Slika


SAČUVANI STARI RECEPTI

IŠČEZAVANjEM vinograda i višnje su nestale iz ovog kraja. Sećanje na njih sačuvano je u receptima starih domaćica.

- Svaka žena u našem udruženju zna najmanje 20 recepata kolača sa višnjama. Kompoti, džemovi, sokovi, rakije, višnje se uz sve kombinuju. Prodajnim delom poslastica sakupljamo prihod za slabovide osobe - priča Aorika Boljancu, iz udruženja žena „Etno-art“.


Novosti

_________________
Slika Slika


Vrh
siN bRutaL
Post  Tema posta: Re: Manifestacije u Srbiji  |  Poslato: 10 Avg 2014, 00:14
Korisnikov avatar
...
...

Pridružio se: 18 Maj 2012, 02:36
Postovi: 5769

OffLine
...odlicna tema.. :P ...


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: Manifestacije u Srbiji  |  Poslato: 12 Avg 2014, 20:11
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 45918

OffLine
Somborski kotlić 23. avgusta

Tradicionalna manifestacija „Somborski kotlić“, takmičenje u kuvanju ribljeg paprikaša, biće 18. put održana u Somboru 23. avgusta, na Trgu Svetog Trojstva.

Slika

SOMBOR - Tradicionalna manifestacija „Somborski kotlić“, takmičenje u kuvanju ribljeg paprikaša, biće 18. put održana u Somboru 23. avgusta, na Trgu Svetog Trojstva.


Kotizacija za učesnike koji se neće takmičiti u kuvanju ribljeg paprikaša iznosi 3.500, a za takmičare 4.000 dinara. Organizator manifestacije će obezbediti pet kilograma ribe, sto i mesto za sedenje za osam osoba, drva za loženje, i ložišno mesto.

Takmičari se mogu prijaviti od 4. avgusta u Turističkoj organizaciji grada Sombora.


Novosti

_________________
Slika Slika


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: Manifestacije u Srbiji  |  Poslato: 12 Avg 2014, 22:32
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 45918

OffLine
„Homoljski motivi”: Od koncerta do gulaša

U Kučevu počeo uvod u 47. smotru narodnog stvaralaštva „Homoljski motivi“. Bogat program od 25. do 30. avgusta, uz veliki narodni vašar

Slika

KUČEVO - Otvaranjem kolektivne izložbe slika Braničevska paleta 2014, u Kučevu je počeo pretprogram Smotre izvornog narodnog stvaralaštva „Homoljski motivi“, 47. po redu. Zvanično otvaranje smotre zakazano je za 25. avgust, izložbom „Naši ljudi“ Bojana Veljkovića i koncertom AKUD „Branko Krsmanović“. Narednog dana održaće se koncerti „Čuvari sna“ braće Teofilović i „Misterija Karpatika“.


U sredu, 27. avgusta, otvaraju se likovna kolonija Ravništarka 2014. i izložba slika „Kecman“ Dragana Kecmana. Iste večeri, od 20 sati, slede kabare „Dobra stara vremena“, u kojem igraju Rade Marjanović, Snežana Savić, Ljiljana Stjepanović i Srđan Bubalo, i koncert trija „Balkanske žice“. Narednog dana na programu je takmičenje u kuvanju lovačkog gulaša, otvaranje izložbe slika Sveti vitezovi i rok koncert benda „Dža ili bu“ i kučevačkih grupa.

U petak, 29. avgusta, biće prikazana monodrama „Milunka“ u režiji Petra Stanojlovića, u kojoj igra Vesna Stanković. Od 20.30 počeće festival „Truba Miroslava Mileta Matušića“, deveti po redu, uz reviju trubačkih orkestara Srbije i nastup specijalnog gosta - baritona Miloša Radovića. Završnog dana, 30. avgusta, na programu su defile učesnika ulicama Kučeva, prodajna izložba čuvenog homoljskog sira i meda, takmičenje u pripremanju tradicionalnih jela, izložba narodnih rukotvorina „Zlatne ruke“ i demonstracija starog načina ispiranja zlata na reci Pek. Nastupiće i beogradska trupa irskog plesa Erins Fidl i pevač Milan Topalović Topalko. Pored zvaničnog programa, biće organizovan i veliki narodni vašar, koji će trajati za sve vreme održavanja „Homoljskih motiva“.


Novosti

_________________
Slika Slika


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: Manifestacije u Srbiji  |  Poslato: 12 Avg 2014, 22:37
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 45918

OffLine
Dani banice u Beloj Palanci

Gastro-turistička manifestacija u Beloj Palanci „Dani banice“, biće ove godine održana u periodu od 15. do 17. avgusta

Slika

ASTRO-turistička manifestacija u Beloj Palanci „Dani banice“, biće ove godine održana u periodu od 15. do 17. avgusta u prelepom ambijentu parka „Vrelo“.


Prema rečima direktora Turističke organizacije Bela Palanka, Milosava Popovića, cilj manifestacije je da se očuva tradicija tog kraja kroz stare kulinarske recepte naših baka, koji su se vekovima prenosili s kolena na koleno, ali i da ponudi brojnim posetiocima dobru zabavu.

Manifestacija će okupiti više od 150 takmičara iz nekoliko zemalja i više hiljada posetilaca. U okviru takmičarskog dela biće dodeljene nagrade za tri najbolje banice, za najlepše aranžiran sto, kao i nagrada publike. Stručni žiri će činiti predstavnici Asocijacije šefova kuhinja Srbije.

Pored takmičarskog biće priređen i revijalni deo, u kojem će lokalne turističke organizacije na štandovima predstaviti svoju ponudu, ali i brojna udruženja, zanatalije, suvenirnice, privatni preduzetnici i pojedinci.

Najmlađi posetioci će imati priliku da učestvuju u radionici za izradu banica, „Dečijoj olimpijadi“, i da probaju specijalitete ovog kraja: jela od belopalanačke paprike vrtke, belmuž, izviđački pasulj, lovačku mućakalicu, golubarsku mućkalicu, ribarski kotlić, planinarski kotlić...

Poslednjeg dana manifestacije biće služena džinovska banica, koju će pripremiti prošlogodišnji pobednik manifestacije. Sve tri večeri biće organizovan kulturno-umetnički program, gde će nastupiti folklorno društvo „Remizijana“, prva truba sveta Dejan Petrović, pevač Miroslav Ilić, i mnogi drugi.


Novosti

_________________
Slika Slika


Vrh
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Pogled za štampu

Ko je OnLine
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 12 gostiju
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Idi na:   
cron

Obriši sve kolačiće boarda | Tim | Sva vremena su u UTC + 2 sata

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
DAJ Glass 2 template created by Dustin Baccetti
Prevod - www.CyberCom.rs
eXTReMe Tracker