Pogledaj neodgovorene postove
Pogledaj aktivne teme
Danas je 28 Mar 2024, 12:43


Autoru Poruka
Astra
Post  Tema posta: Re: Sobne i ukrasne biljke - opis,saveti  |  Poslato: 22 Nov 2013, 19:31
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10711

OffLine
Magični "Flamingov cvet"

Magična biljka natprirodnih moći koja štiti od zlih duhova. Postoji oko šesto vrsta koje pretežno potiču iz Kolumbije, Ekvadora, Kostarike, Brazila...

Slika
Anturijum je magična biljka natprirodnih moći

PREMA HAVAJSKOJ legendi Anturijum je magična biljka natprirodnih moći koja štiti od zlih duhova. Postoji oko šesto vrsta koje pretežno potiču iz Kolumbije, Ekvadora, Kostarike, Brazila...


Cvet je ime dobio od dve grčke reči - anthos (cvet) i oure (rep). Za održavanje mu je potrebna visoka vlažnost i toplo mesto, bez velikih temperaturnih kolebanja. Od svih vrsta anturijuma, naklonost uzgajivača stekle su dve vrste, odnosno njihovi hibridi: Anturium andreanum i Anturium sezerianum.

Prvi je krupnog rasta, visok od 60 do 90cm. Listovi su srcolikog oblika, a cvetovi se sastoje od spadiksa bele, zelene, žute ili roze boje i spatule. Brakteje su srcolikog oblika: crvene, roze, bele, zelene, ili kombinacija nekoliko boja.

Drugi je visine oko 30cm. Dugački, uski listovi izlaze iz središta pod svim uglovima, a cvetovi se sastoje od mesnate cevaste cvasti, spiralnog oblika narandžaste boje (spadiks) i velikih lepih mesnatih brakteja (spatula). One mogu biti crvenkasto narandžaste boje, ili pegave.


Cvetovi su ponekad veoma teški, pa njihove stabljike morate podupreti da bi lepše izgledali. Cvetaju tokom cele godine, ali najobilnije leti.


Anturium cristalinum (kristalni anturijum) je srcolikog ukrasnog baršunastog lišća. Boja listova se menja sa starošću i to od bronzanopurpurne do tamnozelene.
Listovi vise ka dole pokazujući srebrnaste žile. Može se gajiti samo u staklenicima. Anturijum spada u stalno cvetajuće biljke, što znači da mesecima može da cveta. Posle cvetanja nastupa period mirovanja, koji može da traje i godinu dana.

Slika

NEGA: Optimalne temperature za gajenje kreću se od 21-30 stepeni, uz visoku vlažnost. Najniža temperatura može da bude 18 stepeni. Nagli pad temperature prouzrokuje propadanje biljke, a odgovara joj svetlo mesto, zaštićeno od podnevnog sunca, ili polusenka.
Zimi se zaliva jednom u 10-12 dana (vodom sobne temperature iz koje je odstranjen krečnjak), a leti obilnije, svaka tri dana. Saksiju potopite u dublju posudu sa vodom tako da nivo vode bude malo iznad gornje ivice. Kada prestanu da izlaze mehurići vazduha to znači da je biljka zalivena. Ostavite saksiju sa strane da se ocedi i vratite u ukrasnu oblogu.

Anturijumu odgovara visoka vlaga (60%). Leti ga možete orošavati više puta u toku dana, a zimi jednom dnevno. Tokom zime saksiju treba držati u podmetaču koji je ispunjen kamenčićima i vodom, tako da nivo vode bude ispod gornjeg sloja kamenčića. Za orošavanje koristite destilovanu vodu, ili kišnicu i vodite računa da prilikom orošavanja ne kvasite velike brakteje. Prihranjivanje biljke obavite od aprila do septembra organskim đubrivom za cvetnice.


PRESAĐIVANJE: mladi primerci presađuju se svake godine na proleće, a stariji svake 2-3 godine. Poželjno je da saksija bude od gline ili plastike, za broj veća. Na dno obavezno stavite drenažni sloj, možete pomešati tri dela treseta, jedan deo usitnjene sfagnumske mahovine i jedan deo krupnog peska uz dodatak malo baštenske zemlje, ili komposta. Obratite pažnju da nadzemni deo biljke ostane iznad zemlje. Razmnožava se deobom bokora prilikom presađivanja, ili semenom. Ako listovi žute grešite u zalivanju, a ako dobijaju tamne vlažne fleke to znači da je biljka bila izložena hladnom vazduhu. Isecite oštećene listove i prebacite biljku na toplo. Ako se na listovima pojavljuju suve braon fleke anturijum redovno orošavajte. Ukoliko su listovi klonuli biljka je ili prezalivena, ili je duže bila na hladnom. Ako ne cveta prihranite je, a ako ima zdrave listove, procvetaće posle perioda mirovanja.


Novosti

_________________
Slika


Vrh
Astra
Post  Tema posta: Re: Sobne i ukrasne biljke - opis,saveti  |  Poslato: 22 Nov 2013, 19:37
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10711

OffLine
SOBNA CIKLAMA (CYCLAMEN PERSICUM)

Slika

Ciklama je vrlo omiljena biljka u božićno i novogodišnje doba. Postoje kultivirani oblici ciklama koji, posađeni u lončić, dostojno zamjenjuju svoje šumske srodnike. A živjet će dulje, mnogo dulje! Možete ih, lijepo rascvjetane, staviti u ukrasnu keramičku posudu, ukrasiti svoj dom ne oduzimajući im živo, i stvoriti privid proljeća. Uživajte u malim cvjetnim iluzijama!

Cyclamen persicum, sobna ciklama, klobučar
Porodica: Primulaceae, jaglaci
Podrijetlo: sredozemno područje, Mala Azija, otoci Rodos i Cipar.

Sobna ciklama je najljepša i najomiljenija biljka lončanica koja cvate zimi. Duge zimske dane uveseljava pogled na raskošni spektar boja cvjetova: od bijele, svijetlo do tamnoružičaste, narančaste ili crvene boje. U cvjećarstvu se uzgajaju različiti varijeteti i odlike koji se međusobno razlikuju posebno po veličini, obliku i boji cvjetova. Izvorne vrste imaju male, nježne, ružičaste cvjetove ugodnog mirisa.



O BILJCI

Ciklama je višegodišnja biljka s podzemnom stabljikom u obliku gomolja. U prirodi raste na sjenovitim i svježim staništima. Prilikom kupovanja uzgojene biljke, treba obratiti pažnju da je lišće čvrsto i zdravo, da ima mnogo cvjetova i pupoljaka te da gomolj koji malo viri iz zemlje nema znakova truljenja. Cvate od jeseni do proljeća. No, često se događa da u sobnim uvjetima (grijana soba i suhi zrak) naša ljepotica naočigled propada. U čemu smo pogriješili? Tajna uspjeha je u prilagođavanju biljke na uvjete u našem domu koji bi trebali biti što sličniji prirodnim.

O UZGOJU

Temperatura: Cvatnja traje nekoliko mjeseci ako se biljka drži u negrijanoj prostoriji s temperaturom od oko 15°C ili između prozorskih krila. Ako je biljka u grijanoj prostoriji, treba biti što dalje od izvora topline i što bliže prozoru.

Svjetlost: Ciklami pogoduje svjetlo, ali ne i jako sunce. Najbolje ju je držati na istočnoj ili sjevernoj strani.

Zalijevanje: Zemlja mora biti vlažna, ali lonac s biljkom ne smije stajati u vodi. Zalijevati treba odozdo ili oprezno uz vanjski rub da se ne vlaži gomolj, najbolje mekom vodom (kišnicom). Dok biljka raste i cvate, zalijevati dva puta tjedno. U toploj sobi naročito obilno zalijevati. Dok miruje na hladnom mjestu, dovoljno je jedan puta tjedno. Kada se počnu pojavljivati novi listovi, treba opet češće zalijevati i držati na hladnom i zračnom mjestu.

Prihranjivanje: U doba rasta i cvatnje, vodi dodati tekuće mineralno gnojivo svakih 14 dana.

Vlažnost zraka: U kući ciklama mora biti u vlažnom zraku, ali se ne smije prskati. Dovoljno je lonac s biljkom staviti u podložak s vodom na kamenčiće. Dno lonca ne smije biti u vodi.

Čišćenje: Prašne listove isprašiti mekim, suhim kistom. Ne služiti se vodom ili sjajilom za lišće. Uvenule cvjetove i lisne peteljke ne treba rezati, već ih samo lagano zaokrenuti i otkinuti.

Slika

Održavanje: Kada ciklama ocvate, slijedi period mirovanja. Iako biljka više nije lijepa, ne treba je baciti. Pravi ljubitelji pokušati će pravilnom njegom održati svoju ciklamu i ponovo uživati u njezinu cvijetu. Nakon cvatnje lonac s gomoljem i preostalim lišćem držati u neloženoj prostoriji i oprezno zalijevati, ali ne prihranjivati. Sredinom svibnja dobro je biljku staviti na balkon ili u sjenovito mjesto na otvorenom prostoru. Ondje će tijekom ljeta stvoriti nove listove. U kolovozu se može gomolj presaditi u novu zemlju. Povremeno treba nadohranjivati i prskati za vrijeme toplog vremena. Prije mraza ciklamu staviti u neloženu prostoriju na svjetlo mjesto. Nastaviti prihranjivati. Pojava cvijeta znak je da je pravilno održavana.

Razmnožavanje: Iz sjemena ili dijeljenjem gomolja starijih biljaka. Sjeme se posadi u zemlju u klijalištu, najbolje u veljači. Ostaviti na toplom mjestu pri temperaturi od 18-20°C.

Presađivanje: Presađuju se mlade ciklame uzgojene iz sjemena ili prepolovljeni gomolji starijih biljaka. Starije biljke se presađuju kada njihovo korijenje počne izlaziti iz lonca, listovi i cvjetovi uvenu, a novi se listovi upravo počinju pojavljivati. Nije potrebno mlade sadnice ili gomolje stavljati u velike lonce jer ciklama bolje cvate u malim. Za mlade biljke treba uzeti jedan broj veći lonac, a za stare lonac iste veličine. Držati ih na hladnom pri temperaturi od 13-16°C.

Životni vijek: U dobrim uvjetima traje nekoliko godina. Ciklama tada cvate obilnije, ali cvjetovi i listovi postaju manji.

BILJKA PROPADA. U ČEMU JE NEVOLJA?

Novi su listovi mali, a biljka ne cvjeta: ciklamu je potrebno prihraniti.

Listovi se smežuraju i postaju mlitavi: u prostoriji je previsoka temperatura i suhi je zrak. Ciklamu treba premjestiti na hladnije mjesto.

Listovi žute i padaju u stranu: u prostoriji je suviše toplo i tamno. Biljku premjestiti na svjetlije, hladnije i zračnije mjesto. Dim cigarete i plin također mogu uzrokovati žućenje listova.

Listovi su sprženi: ciklama je izložena jakom sunčevom svjetlu. Prilikom zalijevanja voda je dospjela na listove. Biljku maknuti s izravnog sunčevog svjetla. Paziti prilikom zalijevanja; zalijevati odozdo.

Listovi su izobličeni i ljepljivi zbog zelenih insekata: nametnici su zeleni ušenjaci. Prskati insekticidom.

Jeste li znali?

Prema narodnom vjerovanju cvijeće ima fantastične moći. Svaka vrsta cvijeta šalje svoje osebujne poruke. Ciklama je cvijet iskrenosti. Ona “poravnava račune” i izglađuje nesporazume. Posebno je pogodna za raščišćavanje odnosa između svekrve i snahe. Ne vjerujete? Provjerite!

Slika


tekst,mojcvijet.hr

_________________
Slika


Vrh
Astra
Post  Tema posta: Re: Sobne i ukrasne biljke - opis,saveti  |  Poslato: 23 Nov 2013, 00:15
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10711

OffLine
Ulepšajte dom fikusima

Biljke iz porodice fikusa su na prvom mestu medju biljkama sa zelenim listovima. Sada su se pojavili novi oblici biljaka koje su dekorativne i lake za održavanje - izaberite svoj novi fikus za kolekciju ili, možda, sva tri?

Slika

Biljke iz porodice fikusa su na prvom mestu medju biljkama sa zelenim listovima. Sada su se pojavili novi oblici biljaka koje su dekorativne i lake za održavanje.

Idealan zeleni ukras za miran kutak sobe je Ficus longifolia (slika 1 u galeriji), drvo lepo za enterijer, ali malo poznato. Njegovi listovi liče na listove lovor-ruže. Raste uspravno i dostiže 2-4 metra.

Ficus benjamina (slika 2 u galeriji) raste kao veliki žbun ili malo grmoliko drvo sa povijenim i padajućim granama. Vodi poreklo iz Indije i Malezije. Voli dosta svetlosti. Idealno je da je saksija odmaknuta 1 m od prozora. Ne voli česte promene položaja saksije. Orošavajte lišće fikusa svaka dva dana, naročito zimi. Savet: vršite manje orezivanje da biste biljku “počistili” dva puta godišnje, u proleće i krajem leta i uklonite suve grančice.

Ficus lyrata (slika 3 u galeriji) je pravo remek-delo prirode sa svojim krupnim listovima koji imaju oblik sličan violini. Odrasli fikusi lirata rastu i do visine od 2,5 metra, a drvo pleni zanimljivim oblikom i smaragdnozelenim lišćem sa izrazitom strukturom.

Sa svih vrsta fikusa sa glatkim i sjajnim listovima redovno se mora otklanjati prašina i to vlažnom krpicom. Ali one su zahvalne i za orošavanje vodom, isto kao i sorte manjih listova. Prilikom zalivanja paziti da se koren sasvim ne osuši, ali i da zemlja nije suviše vlažna.

Od marta do avgusta djubrite fikuse svake nedelje, dok od septembra nastupa period mirovanja. Za prihranu koristite tečnog djubriva za zelene biljke i to tako što ćete razblažiti jedan čep koncentrata s 10 litara vode.

Slika
Ficus Longifolia

Slika
Ficus benjamin

Slika
Ficus lyrata


lisa

_________________
Slika


Vrh
Maša
Post  Tema posta: Re: Sobne i ukrasne biljke - opis,saveti  |  Poslato: 29 Nov 2013, 00:21
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 24 Feb 2013, 22:43
Postovi: 6617

OffLine
Jesenji podsetnik za negu biljaka

U hladnijim danima treba grupisati biljke u skladu sa njihovim potrebama za svetlošću, ako imate centralno grejanje, odmaknite biljke i orošavajte ih izjutra


Slika


Evo malog podsetnika šta bi trebalo da uradite sa sobnim biljkama tokom jeseni:


* Grupišite biljke u skladu sa njihovim potrebama za svetlošću, primaknite ih prozoru i održavajte ujednačenu sobnu temperaturu od 15 do 20 stepeni

* U prostorijama sa centralnim grejanjem povećajte vlažnost vazduha orošavanjem biljaka u jutarnjim satima ili postavite posude sa vodom na radijatore

* Ljubičicu, begoniju, ciklamu, kaktuse i sukulente ne orošavajte

* Biljke odmaknite najmanje 2 metra od grejnog tela i smanjite zalivanje.


novosti

_________________
Mnogo je ljudi. redak je čovek..


Vrh
Astra
Post  Tema posta: Re: Sobne i ukrasne biljke - opis,saveti  |  Poslato: 05 Dec 2013, 01:05
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10711

OffLine
Ukrasni žbunovi

Ukoliko želite da vaša bašta izgleda živopisno tokom jeseni i zime, zasadite bar jedan ukrasni žbun, jer čine da svaki vrt izgleda lepše, privlačnije i dinamičnije

Slika
Pernetija

Ukoliko želite da vaša bašta izgleda živopisno tokom jeseni i zime, zasadite bar jedan ukrasni žbun. Bojom lista, cvetovima i plodovima, dekorativni žbunovi učiniće da svaki vrt izgleda lepše, privlačnije i dinamičnije. A ukoliko nemate baštu, u dekorativnim saksijama žbunove možete da kombinujete sa četinarima, perenama, ukrasnim travama, zimzelenim puzavicama, ukrasnim kupusom...


Pijeris formoza je dekorativan zimzeleni grm koji može da izraste do jednog metra. Krase ga atraktivni, uski listovi koji od proleća do jeseni imaju bakarno-crvenu boju. Beli cvetovi sakupljeni u grozdaste cvasti obrazuju se tokom aprila i maja. Prija mu polusenka, kiselo i dobro drenirano umereno vlažno zemljište obogaćeno humusom. Sadi se na mestima koja su zaštićena od hladnih vetrova. Tokom zime koren zaštitite slojem malča.

Zimzelen je aromatičan, nizak zimzeleni grm, visine oko 10 cm. Ima kožasto, sjajno lišće crvenkaste boje koja u zimskim mesecima prelazi u ljubičastu. Od jula do avgusta biljku krase belo-ružičasti cvetovi, a tokom oktobra javljaju se jestive, aromatične crvene bobice. Zimzelenu odgovara polusenovito ili senovito mesto i dobro drenirano peskovito zemljište. Upotrebljava se kao pokrivač tla, a može se saditi i blizu ribnjaka.

Japanska skimija je dekorativna grmolika biljka guste krošnje i sjajnih zelenih listova i visine od 1,5 metra. Tokom maja biljka je okićena sitnim žućkasto-belim cvetovima, a zimi crvenim plodovima. Odgovara joj kiselo zemljište.

Slika

Pernetija mukronata je žbun sa kožastim, sjajnim listovima koji tokom zime dobijaju bakarnu boju. Od maja do juna biljka je ukrašena belim ili roze cvetovima zvonastog oblika. Posle perioda cvetanja na ženskim biljkama obrazuju se bele, pink, ljubičaste ili crvene bobice, koje su izuzetno lepe, ali i otrovne. Pernetiji odgovara svetlo ili polusenovito mesto i kiselo, umereno vlažno zemljište bogato organskim materijama. Koristi se za sadnju u vrtovima, ali i u saksijama ili žardinjerama.

Vres je zimzeleni grm visine od 20 do 40 cm. Od decembra do aprila vres krase ljubičasti, ružičasti, crveni ili beli cvetovi. Odgovara mu polusenovito mesto u bašti i tresetna zemlja. Posle precvetavanja vres izvadite iz zemlje i stavite ga u duboko korito ispunjeno vlažnim tresetom. Vres će najlepše izgledati u vrtu ukoliko je zasađen u grupi.

Spoljna juka je drvenasta biljka sa nadzemnim delom u obliku rozete dugih, sivo-zelenih listova koji su spiralno raspoređeni. Izuzetno je prilagodljiva za gajenja u našim uslovima, lako podnosi niske temperature, ne bira zemljište, a može da raste i na pesku. Širi se korenovim izbojcima, a ukoliko joj se iseče vršni deo aktiviraće uspavane pupoljke i formirati dve-tri grane. U vreme cvetanja iz sredine rozete juka razvija cvast dugu do dva metra brojnim krem zvonastim cvetovima.

Slika

Savet: Zimzelene biljke su uvek žedne, pa ih i tokom zime treba obavezno zalivati, na svake četiri nedelje, kada su temperature iznad nule.


Novosti

_________________
Slika


Vrh
Maša
Post  Tema posta: Re: Sobne i ukrasne biljke - opis,saveti  |  Poslato: 09 Dec 2013, 19:19
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 24 Feb 2013, 22:43
Postovi: 6617

OffLine
Gajenje sobnog limuna

Da bi sobni limun lepo napredovao potrebno je mnogo svetlosti i obilno zalivanje od maja do septembra. Tokom jeseni postepeno smanjujte zalivanje, kišnicom ili prokuvanom vodom


Slika


koliko volite osvežavajući miris citrusnog voća, pravi izbor je sobni limun u saksiji. Ne samo da ćete imati prelepu dekorativnu biljku koja će uneti dašak ezgotike u vaš dom tokom zimskih meseci, nego ćete uživati i u njenim sočnim plodovima.


Sobni limun može da izraste najviše do dva metra. Da bi biljka lepo napredovala potrebno joj je mnogo svetlosti i obilno zalivanje, naročito od maja do septembra. Tokom jeseni postepeno smanjujte zalivanje, a zimi je zalivajte na 10 do 20 dana, najbolje kišnicom ili prokuvanom i ohlađenom vodom.

Presađivanje: Mladu biljku presađujte svake godine u za tri broja veću saksiju, kasnije je dovoljno dva puta godišnje da promenite samo površinski sloj zemlje. Za presađivanje koristite specijalnu mešavinu za citruse koju možete da kupite u bolje snabdevenim kućama cveća. Zemlja za presađivanje trebalo bi da bude slabo kisele ili neutralne reakcije. Ukoliko niste u mogućnosti da nabavite gotovu mešavinu za citruse, zemlju pripremite sami tako što ćete pomešati 1/3 plodne baštenske zemlje, 1/3 dobro zgorelog stajnjaka i 1/3 peska. Mešavinu napravite nekoliko nedelja ranije i dezinfikujte je u rerni. Pre presađivanja na dno saksije obavezno stavite drenažni sloj, a dva meseca posle presađivanja biljku prihranjujte specijalnim đubrivom za citruse ili osmokotom.Prezimljavanje: Tokom zime limunu najviše odgovaraju južne prostorije sa dosta svetlosti, temperatura od 10 do 12 stepeni i minimalna vlažnost vazduha. Kao dopunsko osvetljenje mogu da vam posluže biosijalice od 40 vati. Prostoriju u kojoj se nalazi limun povremeno provetravajte, jer će lišće početi da se kovrdža, žuti i opada ako je pretoplo.
Orezivanje: Sobni limun se orezuje krajem zime ili početkom proleća. Potrebno je uočiti razliku između vegetativnih grana (koje čine kostur biljke), rodnih grančica (kratke, tanke i vodoravne grane na kojima se formiraju pupoljci) i vodopija (horizontalne, jake i dugačke grane koje samo iscrpljuju biljku). Prilikom orezivanja vodopije skratite napola, a grane koje se ukrštaju proredite.

Savet plus: Ne dozvolite limunu da cveta prve godine, jer će to iscrpsti biljku. Ako je zemlja suviše vlažna, koren će početi da truli, vrhovi grana da odumiru i biljka će prestati da daje nove izdanke. Krajem zime orežite ogolele grane da bi na proleće ponovo poterale izdanke. Da biste sprečili hlorozu i dobili tamnozelenu boju lišća u zemlju dodajte opiljke gvožđa ili ga prihranjujte tečnim gvožđem.


Slika


novosti

_________________
Mnogo je ljudi. redak je čovek..


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: Sobne i ukrasne biljke - opis,saveti  |  Poslato: 11 Dec 2013, 21:35
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 45918

OffLine
Slika

_________________
Slika Slika


Vrh
Maša
Post  Tema posta: Re: Sobne i ukrasne biljke - opis,saveti  |  Poslato: 21 Dec 2013, 18:13
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 24 Feb 2013, 22:43
Postovi: 6617

OffLine
Biljke “upijaju” štetno zračenje

Biljke kao što su difenbahija, filodendron, spatifilum ili peperomija imaju "magična" svojstva jer upijaju zračenja


Slika


MOBILNI telefoni, kompjuteri, televizori, mikrotalasne pećnice, električni dalekovodi... okruženi smo brojnim izvorima elektromagnetnih zračenja, koji mogu ozbiljno da naruše zdravlje. Postoje biljke, kao što su difenbahija, filodendron, spatifilum ili peperomija, koje imaju "magična" svojstva jer upijaju zračenja.


Spatifilum ima sjajne zelene listove, nežne bele cvetove i vrlo prijatno miriše. Tokom zime ga držite na umereno toplom i svetlom mestu, a leti u polusenci. Zalivajte ga odstojalom vodom, tri puta nedeljno u letnjim mesecima, a zimi jednom. Redovno ga orošavajte prokuvanom ohlađenom vodom i prihranjujte tokom proleća i leta đubrivom za cvetnice.

Difenbahija je biljka dekorativnih listova prošaranih belim prugama ili tačkicama. Odgovara joj toplo mesto, vlažan vazduh, indirektna svetlost i rastresito humusno zemljište. Leti se zaliva dva- tri puta nedeljno, a zimi tek kada je zemlja suva i mrvi se među prstima. Veoma je važno da se redovno prska mlakom vodom bez krečnjaka i jednom nedeljno listovi prebrišu vlažnom krpom.

Filodendron je penjačica, listovi su različitih oblika i dobro podnosi nedostatak svetla, odgovaraju joj polusenka i senka. Tokom proleća i leta zaliva se dva puta nedeljno, a zimi jednom u deset dana. Tokom proleća i leta redovno je orošavajte i prihranjujte đubrivom za zelene biljke.

Peperomija je veoma dekorativna, ima neobične cvetiće na tankim drškama iznad lišća, u obliku malih metlica. U pitanju je biljka tropskih krajeva, pa je zimi držite u toploj sobi (minimum 16 stepeni), gde je dovoljno svetlosti i svežeg vazduha. Da biste joj obezbedili vlažnost, redovno je orošavajte ili saksiju postavite na vlažne kamenčiće.


REDOVNO OROŠAVANJE

U HLADNIM danima prostorije se greju, pa bi cveće trebalo da se redovno kvasi, kako bi se povećala vlažnost vazduha. To se postiže redovnim orošavanjem biljaka odstojalom vodom sobne temperature u ranim jutarnjim časovima. Osim toga možete da saksiju sa cvećem postavite na veliki podmetač sa kamenčićima i vodom. Oko biljke postavite dekorativne posude sa vodom, a mogu da posluže i električni ovlaživači vazduha.


novosti

_________________
Mnogo je ljudi. redak je čovek..


Vrh
Maša
Post  Tema posta: Re: Sobne i ukrasne biljke - opis,saveti  |  Poslato: 27 Dec 2013, 23:08
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 24 Feb 2013, 22:43
Postovi: 6617

OffLine
Kada fikusu opada lišće...

Fikusu listovi žute i opadaju ako ga preobilno zalivate, a smeta mu i nedostatak svetlosti i promaja. Lepljivo lišće je znak da su ga napale vaši i tada ga treba isprskati


Slika


Ukoliko fikus tokom zime gubi mnogo listova, to je znak da mu nešto ne prija. Kada ga preobilno zalivate, listovi žute i opadaju, zbog nedostatka svetlosti dobijaju hlorotičnu boju, a zdravi zeleni opadaju kada je biljka na promaji.


Lepljivo lišće je siguran znak da su ga napale vaši i u tom slučaju fikus isprskajte "aktarom" ili "galminom". Ukoliko počne da žuti i deluje kao da je prašnjavo, a na naličju ima paučinu, fikus isprskajte "envidorom".


novosti

_________________
Mnogo je ljudi. redak je čovek..


Vrh
Maša
Post  Tema posta: Re: Sobne i ukrasne biljke - opis,saveti  |  Poslato: 22 Mar 2014, 00:20
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 24 Feb 2013, 22:43
Postovi: 6617

OffLine
Patuljaste ruže: Male, nežne i mirišljave

Pregršt malenih, nežnih i mirišljavih latica najraziličitijih boja čine patuljastu ružu jednom od najlepših cvetnica i omiljenim ukrasom u domu. Iako su male, prilično su zahvalne za gajenje, a dugo i cvetaju.


Slika


Pregršt malenih, nežnih i mirišljavih latica najraziličitijih boja čine patuljastu ružu jednom od najlepših cvetnica i omiljenim ukrasom u domu. Iako su male, prilično su zahvalne za gajenje, a dugo i cvetaju.


adbuka oglasiPodesi oglase | Postavi oglas

Ruže su spoljne biljke, ukoliko ih uzgajate u kući, obezbedite im dovoljno svetla, minimum pet sati dnevno. Siguran znak da ga je željna je izdužena stabljika, koja se stalno okreće ka prozoru.

Minijaturne ruže su zimootporne. Zasađene u saksiji, najbolje da prezime u svetloj prostoriji koja se ne greje. Ukoliko su u bašti, dovoljno je da ih zagrnete do polovine visine. Tokom proleća i leta potrebno im je mnogo vode, pa svakog dana prstom proverite da li se zemlja isušila. Kada je površinski sloj (dubine 2,5 cm) suv, ružu obavezno zalijte, ali pazite da ne pokvasite listove, jer može doći do truljenja korena ili pojave gljivica.


Slika


Patuljaste ruže prihranjujte osmokotnim ili tečnim đubrivom, kada biljka olista u proleće, preporučuje se prihrana i preko lista đubrivom Wuksal Super. Dok raste, ispunjava saksiju korenčićima, pa ukoliko je ne presadite na vreme, biće joj tesno i neće cvetati. Pre presađivanja proverite da li se u saksiji nalazi jedna ili više biljaka. Jednu presadite u saksiju duboku 25 do 30 cm, a ukoliko je više, pažljivo ih razdvojte prstima (sa delom korena) i zasadite odvojeno u plastične posude sa rupama na dnu i drenažnim slojem. Zemlja za presađivanje trebalo bi da je rastresita i neutralne ili blago kisele reakcije.

Patuljaste ruže su pogodne za saksije, žardinjere i dublje sandučiće na terasama i balkonima, a u vrtu se sade na rastojanju od 25 do 30 cm. Izgledaju dekorativno pored staza, koriste se i za formiranje bordure i cvetnih oaza u vrtu. Mogu se kombinovati sa niskim četinarima, kao i sa drugim cvećem u vrtu.


Slika


novosti

_________________
Mnogo je ljudi. redak je čovek..


Vrh
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Pogled za štampu

Ko je OnLine
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 36 gostiju
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Idi na:   


Obriši sve kolačiće boarda | Tim | Sva vremena su u UTC + 2 sata

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
DAJ Glass 2 template created by Dustin Baccetti
Prevod - www.CyberCom.rs
eXTReMe Tracker