Pogledaj neodgovorene postove
Pogledaj aktivne teme
Danas je 28 Mar 2024, 17:59


Autoru Poruka
Estrella
Post  Tema posta: Re: Jezera, reke i splavarenje  |  Poslato: 16 Avg 2012, 15:45
Korisnikov avatar
Vitezova zvezda

Pridružio se: 17 Jun 2012, 20:13
Postovi: 5399

OffLine
Jezero Ćelije – raj za pecaroše i kupače


Slika


Jezero je omiljena destinacija Kruševljana, gostiju i tranzitnih putnika. Priroda je lepa a voda čista, ali nema ugostiteljskih objekata…

I ovog leta je jezero Ćelije na putu Kruševac – Brus pravi raj za pecaroše i kupače. Za dobar provod na obalama ove veštačke akumulacije, koja se koristi za vodosnabdevanje i navodnjavanje od 1979. godine, praktično treba izdvojiti jedino novac za gorivo.

Iako stručnjaci ne preporučuju kupanje na jezeru nakon poslednjeg ispitivanja ispravnosti vode, Kruševljani ipak rado dolaze, makar da se odmore i roštiljaju na obali.

- Ovde godinama provodimo letnje dane, jer je voda prijatna, a vazduh odličan – kaže porodica Milosavljević. – Nije ni daleko od grada, a imamo auto na plin, tako da nas i put dug dvadesetak kilometara od jezera ne košta mnogo.

Kupači se, međutim, oslanjaju na sopstvenu veštinu i spretnost prijatelja ukoliko u vodi „zaškripi“, pošto ne postoji posebna spasilačka služba koja može da pomogne. Nesreće na jezeru Ćelije nisu retke, nadležni redovno upozoravaju na oprez.

- Došli smo sa prijateljima, ali nam deca ne ulaze u vodu bez starijih – kaže Svetlana Nikolić iz Beograda. – Deca umeju da plivaju, ali nas plaše priče o virovima.

Jezero je u nekim delovima praktično potopilo istoimeno selo. I dok jedni tvrde da se kroz vodu i danas mogu videti temelji potopljenih kuća, kao i da opasnost predstavljaju nekadašnji arteski bunari koji prave virove, drugi tvrde da to nije tačno.

- To su samo priče, kada su pravili jezero, meštanima sela dali su vremena da poskidaju materijal sa kuća, a bunari su zatrpani – kažu ribolovci, koji na obalama imaju i mini kampove gde često ostanu i tokom celog vikenda.

Strastveni pecaroši ovde hvataju štuku, smuđa, soma, šarane. Po ulovu deverike, jezero je poznato. Ribočuvarska služba „Rasina plus“ pod okriljem Ministarstva životne sredine održava red brinući o ribljem fondu.

- U Rasinskom okrugu registrovano je više od 4.000 ribolovaca – ispričali su nam u ovoj službi. – Tokom leta se na jezeru obično kupa oko 300 ljudi, a toliko je i ribolovaca i kampera.

Površina jezera je blizu 600 kvadratnih kilometara i različite je dubine, na nekim mestima dostiže i do 40 metara. Ima tri basena, zlatarski, vasićki i vodozahvatni. Ovaj prvi je poznato mrestilište. Jezero je privlačno i fotografima, budući da je lepo kao sa razglednice.


Gdestinacija

_________________
Slika


Vrh
Nina
Post  Tema posta: Re: Jezera, reke i splavarenje  |  Poslato: 25 Avg 2012, 11:11
Korisnikov avatar
Moderator
Moderator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 14:33
Postovi: 5555

OffLine
Potražite spas od žege na Srebrnom jezeru

Ukoliko ovog leta niste imali vremena da odete na more, zamenu za opuštanje i uživanje u prirodnim lepotama možete naći i u Srbiji, i to na Srebrnom jezeru.

Slika

Ovo je jedno od najpoznatijih turističkih izletišta u Braničevskom okrugu, gde dnevno boravi i po 5.000 gostiju. S obzirom na to da nije mnogo udaljeno od Beograda (oko 130 kilometara), odličan je izbor za one koji žele da provedu vikend daleko od gradske gužve i vreve. Srebrno jezero je dobilo ime po iskrama u vodi tokom zalaska sunca, koje čine da jezero ima srebrni odsjaj.

Relaksacija
Kako ovaj dunavski rukavac ima prelepe čiste peščane plaže, ovde možete da se kupate. Obala i prilazi plaži su lepo uređeni, a duž njih nalazi se veliki broj kafića i restorana u kojima možete probati neke od najboljih ribljih specijaliteta. Ukoliko želite da svoj odmor provedete aktivno, možete se zabaviti standardnim sportovima u vodi: jedrenjem, vožnjom kajaka, pa i paraglajdingom.

Slika

Akvapark
Veliki akvapark „Silver Lejk“ prostire se na 2.500 kvadratnih metara, od čega je 780 pod vodom. Ovde možete naći veliki broj atrakcija za odrasle i decu, a park prima 1.200 posetilaca. Bazeni su smešteni u neposrednoj blizini jezera, šetališta i postojećih ugostiteljskih objekata. Dnevna karta za odrasle iznosi 400 dinara, a za decu do12 godina 300. Poludnevna karta za odrasle (od 15 časova) iznosi 300 dinara, a za decu 200, dok ležaljke možete iznajmiti po ceni od 100 dinara.

Kampovanje
Najjeftiniji boravak obezbeđen je za avanturiste koji svoj odmor žele da provedu u kamp-naselju. Mesto za kamp-kućicu u parku naplaćuje se 300 dinara, a ukoliko želite da ovde postavite šator, za mesto plaćate 200 dinara.

Slika

Hoteli
Ukoliko ste za luksuzniji odmor, hotel „Danubija park“ pravi je izbor za vas. Izgrađen je na obali Srebrnog jezera. Hotel ovog leta ima i specijalnu ponudu, pa tako sedmodnevno noćenje s doručkom za dvoje košta 31.500 dinara, a u cenu ulazi i dva dana korišćenja bicikla, dva dana igranja na golf terenima, dva dana korišćenja terena za tenis i besplatan ulaz u akvapark za sve vreme boravka.

Privatni smeštaj
Smeštaj u bungalovima, apartmanima i sobama u privatnom smeštaju neće oštetiti mnogo vaš kućni budžet. Najskuplji je smeštaj koji je blizu jezera. Tako, recimo, noćenje s doručkom u Vili „Dinčić“ u jednokrevetnoj sobi košta 2.160 dinara.


ženablic


Vrh
Dade
Post  Tema posta: Re: Jezera, reke i splavarenje  |  Poslato: 05 Sep 2012, 19:05
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 29 Avg 2012, 20:36
Postovi: 615

OffLine
Borsko jezero: Raj za kampere


Malo je voda u Srbiji u kojima ćete se okupati kao da ste na moru. Takvo je Borsko jezero, u podnožju planine Crni vrh, na 17 kilometara od Bora.


Slika


Jezero se nalazi na nadmorskoj visini od 438 metara, površine je oko 30 hektara i okruženo je listopadnim i četinarskim šumama, cvetnim livadama i zelenim pašnjacima. U letnjim mesecima temperatura čiste i prozirno bistre planinske vode je oko 25 stepeni, a sama voda je izuzetno prijatna i laka za plivanje. Ovog leta jezero je bilo idealno za osvežavanje budući da je, zbog velike suše, smanjeni nivo vode neprekidno dopunjavan svežim dotocima sa Zlotskih izvora.


Slika


Za razliku od ranijih godina plaža na jezeru je uređenija, otvorena su dva nova kafića sa lepim baštama, a tu su i kiosci sa pljeskavicama, svežim mekikama, kokicama. Privatan smeštaj se može naći u okolnim vikendicama, kao i u Banjskom Polju, mirnom naselju nadomak Brestovačke banje, na pola puta između Bora i jezera, a cena prenoćišta po osobi je od 650 do 850 dinara. U neposrednoj blizini nalazi se i dečje odmaralište “Savača”, a krajem jula konačno je otvoren i renovirani hotel “Jezero”, jedan od najlepših u ovom delu Srbije.


Slika
Brestovačka banja


Okružen šumom na Borskom jezeru nalazi se i jedan od najvećih i najuređenijih kampova u Srbiji, kapaciteta oko 300 kamping mesta. Cena boravka u kampu je 150 dinara dnevno po osobi (za decu 80 dinara), plus još toliko za mesto na kom se postavlja šator. Kamp ima nekoliko plaža i desetak plažica koje su za sopstveno uživanje uredili sami kamperi. U jeku sezone ovde boravi više od hiljadu ljudi, istinskih ljubitelja boravka u prirodi, a atmosfera u kampu i detalji kojima su kamperi ukrasili okruženje oko šatora i kamp prikolica podsećaju na sedamdesete godine prošlog veka kada je ovaj vid letovanja, pre svega na Hrvatskom i Crnogoroskom primorju, bio izuzetno popularan.

Pogledajte kako izgleda renovirani hotel Jezero




Super odmor


Vrh
Astra
Post  Tema posta: Re: Jezera, reke i splavarenje  |  Poslato: 15 Dec 2012, 22:07
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10711

OffLine
Reka Jerma

Slika
Manastir Poganovo

Reka Jerma izvire kod sela Klisura, par kilometara istočno od Vlasinskog jezera. Prelazi u Bugarsku, probija Trnovsko Ždrelo i potom se vraća nazad u Srbiju. Tu ona razdvaja masiv Greben i Vlaške planine. U prostranom Pirotskom polju Jerma se uliva u Nišavu. Pored reke su Rimljani pravili svoje letnjikovce a srpska vlastela manastire. I jedni i drugi su imali oko za lepotu klisure i potrebu za lekovitim banjskim vodama.

Zvonačka banja je posećivana i u rimskom periodu. Nalazi se na strmim obroncima Vlaške planine, kod naselja Zvonce, na nadmorskoj visini od 670 metara. Tragovi rimskog prisustva su vidljivi na svakom koraku. Kažu da je 1904. godine pronađen bazen iz rimskog doba koji je bio tako dobro očuvan da se koristio bez ikakve adaptacije do 1922. godine. U centru banje se nalazi hotel “Mir”. Ovo lepo i moderno zdanje se nalazi na strmoj padini i ima atraktivan pogled na masiv Asenovo kale koji se nalazi na drugoj rečnoj obali. Na oštrom, 1032 metra visokom vrhu Asanovog kalea se nalaze ostaci grada koji je izgradio despot Stefan Lazarević.

Greben i susedna Vlaška planina su nekad bili spojeni ali ih je Jerma razdvojila i napravila jednu od najlepših rečnih klisura u Srbiji. Klisura je izuzetno uzana i do reke se probija samo podnevno sunce. Kroz kanjon reke prolazi i put ali zbog skučenog prostor najveći deo puta se provlači kroz tunele. Posle dva kilometra probijanja kroz uzanu klisuru, reka izlazi na proširenje na kome se nalazi manastir Poganovo.

Manastir Poganovo je zadužbina sestrića cara Dušana, Konstantina Dejanovića Dragaša i njegove kćeri Jelene Dragaš. Jelena je kasnije postala žena vizantijskog cara Manojla Drugog Paleologa i ona je završila manastir posle očeve smrti. Tada je već bila monahinja Hipomena. Crkva je posvećena Svetom Jevanđelisti Jovanu Bogoslovu i nastala je 1395. godine. Zografi nisu ostavili svoj potpies tako da nije poznato ko je uradio ove izuzetne freske koje su stručnjaci UNESCO-a uvrstili u Svetsku kulturnu baštinu. Odmah iza manastira reka nastavlja svoj tok kroz klisuru. Kao da je znala da posle ovih stotinak metara počinje dosadna ravnica, reka je ovde bila posebno inspirativna u oblikovanju stena. Izlaz iz klisure su kao rajske dveri uobličile dve ogromne stene. Desna stena se produžava polukružno i nadkriljuje staro naselje Vlasi. U stenama iznad sela se nalazi pećina Vetrena Dupka. Četri kilometra dugi pećinski hodnici su spojeni sa 160 metara dubokim ponorom Pešterica.


visitserbia

_________________
Slika


Vrh
Nina
Post  Tema posta: Re: Jezera, reke i splavarenje  |  Poslato: 10 Jan 2013, 05:15
Korisnikov avatar
Moderator
Moderator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 14:33
Postovi: 5555

OffLine
Zaovinsko jezero

Slika

Zaovinsko jezero se nalazi na planini Tari kod mesta Zaovine i po svom nastanku je veštačko. Nastalo je u periodu od 1975. do 1983.godine,kada je tok Belog Rzava pregrađen branama kod vrha Kik (958 m nmv). Pri najvišem vodostaju, površina jezera se nalazi na nadmorskoj visini od 881.5 m. Najveća dubina je oko 110 metara.

Jezero dopunjavaju dva potoka Konjska reka i Beli Rzav.

Jezero je akumulacija reverzibilne hidroelektrane „Bajina Bašta“ u Perućcu sa kojom je povezano vertikalnim cevovodom. U slučaju niskog vodostaja reke Drine jezero se prazni i pokreće turbine hidroelektrane dok u slučaju viška vode i poplavnih talasa voda se pumpa vertikalno u Zaovinsko jezero. Zbog toga nivo jezera dosta osciluje.

Voda je veoma čista te uz malu preradu u postrojenjima za preradu vode koristi se za piće.

Jezero se koristi i za uzgoj pastrmki.

Leti ima kupača na neuređenim plažama.

U blizini nasute brane je i mesto gde je Josif Pančić otkrio Pančićevu omoriku, kao i srednjovekovno utvrđenje Grad.





Vrh
Astra
Post  Tema posta: Re: Jezera, reke i splavarenje  |  Poslato: 31 Maj 2013, 23:03
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10711

OffLine
Palić, jezero napravljeno od suza

Bajkovito lepo jezero, prema legendi napravljeno od suza, Palić je mesto održavanja filmskog festivala i jedna od omiljenih lokacija u Srbiji

Slika

Palić je, prema legendi koju će vam meštani rado ispričati, jezero nastalo od suza pastira Pavla koji je tu izgubio svoje stado pa je zato voda u jezeru slana. Po drugoj priči, jezero je ostatak Panonskog mora koje je u pradavna vremena postojalo na ovim prostorima.

U svakom slučaju, ako želite da odmor provedete u Srbiji u kutku prirode kao iz bajke gde ćete moći da se kupate, šetate u prirodi, ali i uživate u dobrom provodu i zabavi, Palićko jezero je pravo mesto za vas! Reč je o jezeru koje je već godinama jedna od najposećenijih lokacija u Srbiji, pre svega, zbog svoje uređenosti, lepote i raznovrsnih mogućnosti za odmor i rekreaciju.

Palićko jezero se nalazi u Vojvodini, na 8 kilometara od Subotice, jednog od najlepših gradova u Srbiji, pa svi posetioci jezera lako mogu da odu i vreme provedu i u ovom gradu. To je najveće prirodno jezero u Srbiji, a prvi put se pominje kao Pali u spisima iz 15. veka.

Tri veka kasnije, počela su istraživanja lekovitosti vode iz ovog jezera, a to je bio i početak izgradnje kupališta i banje koja i danas postoji. Jezero, prečnika skoro pet i najveće dubine 3,5 metra, ima tri uređene plaže, toplu vodu i prijatan ambijent.

Za vreme turističke sezone, temperatura vode je između 18 i 25 stepeni, pa Palić predstavlja idealno mesto za kupanje i beg od letnje žege. Osim ovoga, jezero je značajno i zbog lekovitog blata, pa je ovde moguće i lečenje i banjski opovarak. Obala jezera je duga 17 kilometara i uređena je celom svojom dužinom.

Zbog ovoga, atraktivne su i pešačke ture, ali i pecanje, posmatranje ptica, kao i obilazak parka prirode oko samog jezera. Kada se ovome dodaju i novoizgrađeni hoteli, restorani, manje vile različitih smeštajnih kapaciteta, kao i poslovično dobar noćni život, Palićko jezero postaje mesto koje ne smete propustiti, koliko god godina da imate i kakva god da su vam interesovanja!

U letnjim mesecima, na Paliću se održava i Festival evropskog filma, pa ovo mesto postaje stecište mnogih, pre svega, regionalnih filmskih stvaralaca, glumaca i kritičara. Zaljubljenici u “sedmu umetnost” ovde mogu uživati u prijatnom ambijentu gledajući najnovija filmska ostvarenja, a jedna od glavnih specifičnosti festivala je i činjenica da je jedan od retkih manifestacija ovog tipa sa 100 odsto evropskim sadržajem.

U neposrednoj blizini jezera se nalazi i atraktivni ZOO vrt u kome većina životinja nije smeštena u kaveze već slobodno šeta ograđenim delovima parka što ovo mesto čini veoma zanimljivim, pre svega za najmlađe, ali i za sve ljubitelje životinja.

Čak iako ne odete u zoo, biljni i životinjski svet oko jezera će vas očarati i ostaviti bez daha. Okolina je zaštićeni park prirode u Srbiji, a u njemu posetioci mogu da vide mnogobrojne vrste od kojih su mnoge svetske prirode retkosti. Tu je nastanjena i retka vrsta orhideje - močvarni kacun.

Kako doći do “jezera suza”?

Do Palića se može stići automobilom iz pravca Beograda, Novog Sada ili Budimpešte autoputem E-75. Od izlaza “Subotica-sever” Palić je udaljen 3km.

Iz svih većih gradova Srbije i Mađarske postoji veliki broj direktnih autobuskih linija ka Subotici. Od Novog Sada do Palića se putuje 100 km, a od Beograda 180 km.

Od Subotice do Palića se može doći i vozom, a vožnja traje 5 minuta.

Na svakih četrdeset minuta ka Paliću iz pravca Subotice saobraća linija GSP-a broj 6, ali mi preporučujemo laganu šetnju lepom i osvetljenom stazom za pešake i bicikliste.

Kada ste već ovde, ne propustite…

Gutljaj dobrog vina iz palićkih vinograda uz zalak sunca na jezeru, jer ovde je čuveni Vinski put Palić. A ako se nađete ovde krajem septembra, ne propustite manifestaciju “Berbanski dani” koja slavi grožđe i vino.

Neobuzdani zaljubljenici u prirodu, ne bi trebalo da propuste uživanje u specijalnom rezervatu prirode -Ludaškom jezeru koje se nalazi na oko 7 km istočno od Palića.

Ukoliko se nađete na Paliću sredinom jula, 100 km vožnje do Novog Sada nije daleko da biste posetili jedan od najvećih muzičkih festivala Evrope – EXIT festival.


Serbia

_________________
Slika


Vrh
maraja*
Post  Tema posta: Re: Jezera, reke i splavarenje  |  Poslato: 30 Apr 2018, 18:07
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 07 Mar 2017, 22:25
Postovi: 3084

OffLine
Vlasinsko jezero


Vlasinsko jezero je prelepo akumulaciono jezero na jugoistoku Srbije sa površinom od 15 km² i dubinom do 35 m. U jezero svakog minuta pritiče dva kubika vode prvog kvaliteta. Vlasina, Vrla, Jerma, Božička reka, Lisinska reka i Ljubotenska reka sa njihovim pritocima (oko 110 ukupno) čine sliv jezera.

Slika


Vlasinsko jezero se nalazi na teritoriji opštine Surdulica. Jezero, okruženo planinama Gramada, Vardenik i Čemernik, nalazi se na 1.213 m nadmorske visine. Izgradnja brane 50-ih godina prošlog veka je na položaju nekadašnjeg blata Vlasine stvorila jezero.

Takozvana plutajuća ostrva, koja nastaju pri dizanju vodostaja jezera su specifičnost Vlasinskog jezera. Ostrva su od treseta, produkta vekovnog raspadanja mahovina tresetnica. Na mestu gde se u prošlosti nalazila tresava, poznata kao Vlasinsko blato, sa ševarom, trskom i samo mestimičnim vodenim površinama i isticala reka Vlasina, nastalo je današnje Vlasinsko jezero.

Slika


Jezero čija boja vode varira od sivo plave pored obale do zatvoreno plave na sredini jezera, sa zelenim priobalnim površinama daje poseban koloritet vlasinskom pejzažu. Istorijski zapisi koji spominju Vlasinsku visoravan potiču još od XVIII veka pod nazivom Vlasinsko blato ili Vlasinska tresava zbog nagomilanog treseta i blata nastalog spiranjem rečnih tokova.

Na taj način je u kanjonu dugom 20 km stvorena močvara koja je na pojedinim mestima bila ispunjena živim peskom. Vlasinsko jezero oivičava zatalasana visoravan u vidu prostranog zelenog ćilima išaranog livadama, pašnjacima i šumama koje kriju raznovrstan biljni i životinjski svet, dok jezero nadvisuju planinski masivi, na čijim padinama je grupisano nekoliko vlasinskih naselja između kojih teku bistri i žuborni potoci i rečice sa šumovitim klisurama. Od planina koje okružuju jezero posebno se izdvajaju Čemernik i Vardenik.

Slika



Odmor na Vlasinskom jezeru pogoduje organizmu i zimi i leti - u proleće kad se priroda budi, i zimi - kada već miriše na sneg. Vlasina pod snegom je izvanredno lep zimski pejzaž. Na Vlasinskom jezeru i okolini vlada subplaninska klima sa kratkim suvim i svežim letima i hladnim zimama. Apsolutna maksimalna temperatura vazduha zabeležena je od 31,6 °C, a apsolutna minimalna temperatura od -31,5.

Aktivnosti na Vlasini: Pored jezera se aktivno odmaraju turisti baveći se plivanjem, rekreacijom, vožnjom čamcima, jedriličarenjem - kada vetar to dozvoli ili jednostavno šetaju sa porodicama pored jezera uživajući u prirodnim lepotama. Moguće je iznajmljivanje pedolina na vlastitu odgovornost.

_________________
Slika


Vrh
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Pogled za štampu

Ko je OnLine
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 56 gostiju
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Idi na:   


Obriši sve kolačiće boarda | Tim | Sva vremena su u UTC + 2 sata

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
DAJ Glass 2 template created by Dustin Baccetti
Prevod - www.CyberCom.rs
eXTReMe Tracker