Pogledaj neodgovorene postove
Pogledaj aktivne teme
Danas je 28 Mar 2024, 12:41


Autoru Poruka
Astra
Post  Tema posta: Suveniri i pokloni iz Srbije  |  Poslato: 25 Apr 2012, 00:54
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10711

OffLine
Pirotski cilimi

U bogatom kulturnom nasledju srpskog naroda pirotski cilim se izdvaja po lepoti, mastovitosti i trajnosti. Odlikuju ga bogata ornamentika, prefinjen izbor i kombinacija boja, besprekorno tkanje i vuna odlicnog kvaliteta. Zbog svoje lepote i kvaliteta,
pirotski cilimi su godinama bili obavezni deo gradskog enterijera u Srbiji. Krasili su crkve i dzamije, sultanove odaje na Bosforu, knezevske i kraljevske dvorove sirom Balkana.

Slika

Tkale su ga siromasne i nepismene, ali darovite zene, pa je cesto od jednostavnog tkackog proizvoda postajao umetnicko delo, poznatog ili, cesce, anonimnog autora. Vremenom, izrada cilima prerasla je okvire kucne radinosti i postala znacajna privredna grana. Ali i znacajna oblast primenjene umetnosti. U prethodna dva veka pirotski cilim je na mnogim medjunarodnim sajmovima i izlozbama dostojno predstavljao Kraljevinu Srbiju, pa Kraljevinu Jugoslaviju, potom SFRJ.Dragocene zbirke pirotskih cilima u Srbiji cuvaju se u Muzeju Ponisavlja u Pirotu,Etnografskom muzeju i Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu.

Slika

Potonji je jesenas, na Dan Muzeja primenjene umetnosti, 6. novembra, organizovao izlozbu "Pirotski cilimi", koja je zbog ogromnog interesovanja potrajala skoro celu zimu i postala veliki kulturni dogadjaj. Na izlozbi je predstavljeno 43 cilima koji su nastali u periodu od 1800. godine do polovine XX veka. Najveci broj eksponata je iz zbirke Muzeja, dok je deo pozajmljen iz Muzeja Ponisavlja(Pirot), Muzeja istorije Jugoslavije i iz privatnog vlasnistva. U toku su pripreme za gostovanje izlozbe po gradovima Francuske. Autor izlozbe Milena Vitkovic-Zikic uradila je i opsezan, izuzetno opremljen katalog koji ce ostati kao trajni trag izlozbe, ali i korisno i zanimljivo stivo kako etnolozima tako i postovaocima nase nacionalne bastine.

Slika

Tehniku tkanja su na Balkanu poznavali jos preistorijski i anticki narodi. Postoji misljenje da su cilimarstvo u srpske krajeve doneli Turci, ali je cesce i uverljivije tumacenje da je cilimarstvo na Balkanu autohtono, a dolazak Turaka je samo doprineo omasovljenju proizvodnje i obogacivanju ornamentike. Naime, u vreme
ekspanzije Osmanske imperije, prodiruci sve dalje na Zapad, Turcima je postajalo sve teze da nabavljaju prostirke sa Istoka, pa su u novoosvojenim oblastima pomagali razvoj cilimarstva. Od lokalnih tkalja su trazili da na cilime prenesu sare i boje omiljene na Istoku, pa su se tako orijentalni i nomadski elementi sa podrucjaCentralne i Male Azije sirili po Jugoistocnoj Evropi.

Slika

A tu je najpoznatiji, umetnicki i tehnicki najsavrseniji bio pirotski cilim. Grad Pirot nalazi se u jugoistocnoj Srbiji, na obalama reke Nisave, na najkracem putnom pravcu koji vezuje lstok i Zapad. Pirotski cilimi tkani su tehnikom klecenja, tako sto se raznobojnim nitima potke izvode sare koje su uze od celokupne sirine tkanja. Pirotski cilimi su identicni s lica i nalicja, sto se postize cvrstim utkivanjem potke. Pirotske sare su bogate i raznovrsne i govore o devojackoj ceznji, tuzi, Ijubavi i sreci, ali svedoce i o burnoj Srba Jelica Belovic-Bernadzikovska sare pirotskog cilima razvrstava u pet vaznijih perioda: mitoloski,
hriscanski, turski, klasicni i moderni. Iz mitoloskog perioda su ,kornjaca", „kuke", „zabice", „kuka okretusa"... u hriscanskom je bila omiljena upotreba „krsta", „crkve", „svecnjaka", a u turskom periodu su cesti motivi bili kula, top, ptice, a javilo se i obilje
geometrijskih elemenata. Uticaji su se preplitali.

Slika

Tradicionalnu narodnu ornamentiku pirotske tkalje su obogatile istocnjackim. motivima, koje su prekomponovale u nove, originalne tvorevine, odavno vec tipicne za pirotsko cilimarstvo. Klasicno doba, XIX vek, bilo je doba najbujnije ornamentike i najfinije tehnike. U ovom periodu su cesti motivi cveca, narocito ruza i cvetnih grana. Moderni period nastupio je sirenjem uvozne fabricke robe i uticajem inostrane „mode", sto nije doprinelo umetnickoj komponenti naseg cilima.

Slika

Autor izlozbe "Pirotski cilimi", Milena Vitkovic-Zikic, kaze da su za ovaj cilim tipicni zgusnuti motivi,
koji skoro u potpunosti prekrivaju polje i bordure cilima. Po bogatstvu ornamentike oni se mogu meriti sa najlepsim cilimima sa Istoka. Veoma cesti su motivi biljnog i zivotinjskog sveta, kojima se velica zivot, a javlja se i Ijudska figura koje u islamskoj
umetnosti obicno nema. Motivi su vesto stilizovani, bez mnogo detalja, ali su vrlo izrazajni u liniji i formi. S obzirom na gustinu tkanja, motivi su cesto minijaturni, ali upecatljivi i vrlo skladnih proporcija.Boje su jasne i harmonicne, a najcesca je crvena
osnova sa pojedinacnim kontrastnim akcentima.Crvena boja i inace preovladjuje, u vise tonova, od jarke aleve boje do boje zrele visnje. Svojim bojama, ali i ornamentikom, kompozicijom i tkanjem pirotski cilimi mogu se svrstati medu najlepsa ostvarenja cilimarstva uopste.


izvor:"JAT review"

_________________
Slika


Vrh
Astra
Post  Tema posta: Re: Suveniri i pokloni iz Srbije  |  Poslato: 25 Apr 2012, 01:04
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10711

OffLine
Slika

_________________
Slika


Vrh
Nina
Post  Tema posta: Re: Suveniri i pokloni iz Srbije  |  Poslato: 28 Jul 2012, 23:03
Korisnikov avatar
Moderator
Moderator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 14:33
Postovi: 5555

OffLine
Suveniri iz Srbije, poklon od srca

Neobične rukotvorine, licederska srca, domaća zimnica ili komadi nošnje autentični su deo Srbije kojim se potpiruju lepe uspomene.

Pre nego što sa odmora u našoj zemlji krenete kući, ponesite sa sobom deo Srbije! Suveniri koje ovde možete kupiti zauvek će vas podsećati na provedene dane a možete ih i pokloniti dragoj osobi i njoj pokazati koliko je Srbija lepa i posebna. Od ručno rađenog nakita, liciderskih srca, zimnice srpskih domaćica, do slika, narodne nošnje, ili maketa spomenika iz svih krajeva zemlje - vaše je samo da izaberete šta vam je najlepše!

Za šta god da se odlučite, ponećete sa sobom delić lepe, gostoprimljive i po mnogo čemu, jedinstvene zemlje.

Liciderska srca od davnina su bila znak pažnje i ljubavi. Njih su mladići poklanjali devojkama i tako pokazivali svoju naklonost. Danas, ovim poklonom možete oživeti stari običaj – poklonite ga nekome i pokažite koliko vam je do te osobe stalo. Liciderski kolači su najčešće u obliku srca, ali njima možete poslati i drugačije poruke – kupite potkovicu ili detelinu za sreću, kućicu za porodicu, konjiće, zvezdice ili cvetiće da obradujete najmlađe... Svi liciderski kolači su ukrašeni tradicionalnim srpskim bojama i šarama, a ručno ih rade majstori iz cele zemlje.

Slika
Licidersko srce oduvek je predstavljalo simbol naklonosti i ljubavi

Srbija je poznata kao zemlja u kojoj se dobro jede! Specijaliteti ovdašnjih domaćica retko koga ostavljaju ravnodušnim, a ono što ih čini posebnim su recepti po kojima se prave i koji su stari i po nekoliko vekova. Zbog toga je svaki zalogaj deo tradicije. Ponesite sa sobom srpsku zimnicu – džemove, slatko, ajvar ili neko tradicionalno piće iz ovih krajeva – rakiju od šljiva ili vino. Posebno upakovani, ovi specijaliteti mogu biti i lep poklon.

Ako biste da iz Srbije ponesete nešto zaista autentično, raspitajte se gde možete da nabavite delove narodne nošnje koje i danas izrađuju zanatlije koji svoje veštine prenose sa generacije na generaciju. Šajkače, fesovi, kecelje, jeleci, čakšire i opanci, odavno su već opevani u srpskim narodnim pesmama. Vi se možete uveriti koliko zaista lepi i raznovrsni mogu biti. Od jednog do drugog kraja Srbije nailazićete na nošnje svih naroda koji žive na ovim prostorima! Videćete da je svaka na svoj način posebana.

Ako već razgledate narodnu nošnju, preporučujemo da pogledate i nakit sa motivima iz srpske tradicije. Uz ručno ređene minđuše, ogrlice i narukvice na trenutak ćete se osetiti kao srednjevekovne princeze ili dvorske dame.

Posebnosti najvećih gradova u Srbiji, kao i najpoznatijih istorijskih lokaliteta možete pronaći na mnogobrojnim magnetima i bukmarkerima, u snežnim kuglana, maketama ili minijaturama. Tu su i stari srpski instrumenti - frule, gusle ili dvojnice koje vam mogu pomoći da i kada budete daleko, čujete zvuke Srbije.

Svaki od ovih predmeta nosi sa sobom deo priče vašeg boravka u našoj zemlji. Sve što ponesete sa sobom kući, pomoći će da ovu priču nikada ne zaboravite.


Serbia


Vrh
Nina
Post  Tema posta: Re: Suveniri i pokloni iz Srbije  |  Poslato: 24 Okt 2012, 16:17
Korisnikov avatar
Moderator
Moderator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 14:33
Postovi: 5555

OffLine
Slika


Vrh
Astra
Post  Tema posta: Re: Suveniri i pokloni iz Srbije  |  Poslato: 13 Dec 2012, 20:12
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10711

OffLine
Konkurs za suvenir “Moja bogata Župa”

Turistička organizacija opštine Aleksandrovac raspisala je konkurs za suvenir grada, pod nazivom "Moja bogata Župa", koji će trajati do 18. januara.

Slika

Konkurs je raspisan povodom Dana Opštine Aleksandrovac, koji se obeležava 14. februara, a suvenir treba da ima za temu "Aleksandrovac - grad vina, radovanja i kulture“.

Suvenir treba da simbolizuje svu blagodat Župe, njene istorijske i kulturne pojedinosti, koje u tom obliku i sadržaju imaju stalnu estetsku, zanimljivu i promenljivu vrednost.

Može da bude proizveden od svih poznatih i manje poznatih materijala, na kojima treba da se prikaže znak opštine Aleksandrovac ili znak Turističke organizacije te opštine, ili samo tekst ”Župa”, "Župska berba” i slično.

Projekat i predstavljanje suvenira treba dostaviti i na CD-u, do 18. januara, a pravo učešća imaju svi zainteresovani građani Srbije.

Za tri najbolja rada predviđene su novčane nagrade od 50.000, 30.000 i 20.000 dinara, uz mogućnost da se autorstvo za pojedine nenagrađene suvenire otkupi slobodnom prodajom.


b92

_________________
Slika


Vrh
Astra
Post  Tema posta: Re: Suveniri i pokloni iz Srbije  |  Poslato: 20 Dec 2012, 02:51
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10711

OffLine
Suveniri Srbije – jedan suvenir, hiljadu uspomena iz naše zemlje



Slika

Najveće očekivanje svakog turiste prilikom putovanja na određenu destinaciju jeste – doživljaj! I ono što sledi jeste uspomena na taj doživljaj i želja da se on podeli sa prijateljima, bližnjima. To se čini pričom, fotografijama, filmovima i, možda najviše, suvenirima.

Suvenir sam po sebi predstavlja ono što je autentično za jedno podneblje, ističe različitost, i neretko su to vesele, ukrasne ili praktične “sitnice” – privesci, magneti, figurice, majice, šolje.

Nacionalni gurmanski specijaliteti, kao suveniri, takođe promovišu ponudu jedne zemlje i zahvaljujući tome bez razmišljanja možemo navesti iz kojih zemalja potiču najbolji sirevi, pivo ili čokolada.

Postoje predlozi da ono što najviše karakteriše Srbiju mogu biti šljivovica, kajmak, ajvar, slatko, opanak, šajkača, frula. Ili srdačnost, gostoprimljivost, odličan provod. Zahvaljujući sve većem broju turista koji posećuju našu zemlju i suvenirska ponuda je obogaćena, tako da gotovo svaka turistička destinacija u Srbiji ima svoj suvenir.

U salašarskoj ponudi Vojvodine, suveniri koje gosti najčešće ponesu sa sobom su lutkice od kukuruzovine, oslikane tikvice, figurice tamburaša, vetrenjača i vojvođanskih kuća, proizvodi ukrašeni belim vezom. I, naravno, u želji da sa prijateljima podele uspomenu na najlepšu ravnicu Evrope, vino sa peska i bermet dopunjuju ovaj suvenirski paket.

Jugoistočna Srbija, bogata arheološkim nalazištima i srednjevekovnim legendama, išarana Dunavom, plavom evropskom magistralom, i osunčanim negotinskim vinogorjima, iznedrila je suvenire inspirisane šarama pirotskog ćilima (kutijice za so ili nakit, ćilimčiće magnete), Lepenskim Virom (čuveni Lepenac) i Viminacijumom, kosovskim vezom (maramice, pojasevi), vrećice punjene mirišljavim planinskim biljem. Tu su i figure srednjevekovnih ratnika, grb i ključ grada Smedereva (držač za ključeve); minijaturni smederevac, 3D razglednice u duborezu sa motivima srednjevekovnih građevina, makete rečnih brodova. Kuhinja Jugoistočne Srbije oživljava se širom sveta i dekorativnom grnčarijom - tepsije i đuvečarke, đuveči, šerpe, testije za vodu, bardaci za rakiju, lonci, kotlajke, činije, ukrasni ćupovi, saksije, lončići za kiselo mleko, vaze, sač.



Tajnovito, šumovito i drevno lice Srbije, nalazi se na njenom jugozapadu. Suveniri najzelenijeg dela Srbije najčešće su opančići (privesci, obeleživači strana), čokanji sa rakijom (zapečaćeni pčelinjim voskom), minijature truba, taraba, slamarica, kazana za pečenje rakije, buklije, ćupčići punjeni suvim šljivama, makete taljiga i čivijaških fijakera, suveniri od drveta vezanih za seosko domaćinstvo (koš, ambar, bunar, vodenica, kuća, poljoprivredne alatke), i „živi“ suvenir – minijaturni stog pravog sena!

Suvenirski jastuci punjeni ljuspicama heljde osvežavaju sećanje na prijatne zlatarske noći i čuvenu pitu od heljde.

Jedan od vrlo poznatih suvenira je figura srpskog seljaka sa izrazito velikim brkovima i šajkačom nabijenom do nosa, poznatog kao Milojica ili Šumadinac, suvenir koji je autorski zaštićen još ’80-ih godina prošlog veka.

Izraziti šarm Beograda svagdašnji je izazov, kao i odgovoriti na pitanje koji deo brze, vesele metropole poneti sa sobom. Kako u kofer upakovati uspomenu na Kalemegdan i Beogradsku tvrđavu, Skadarliju, Savu i Dunav, Vinču, Avalu, Kosančićev venac, gardošku kulu? Beogradski suveniri danas su figure beogradskog vrapčića, keramički magneti sa motivima gradske istorije, privezak “Pobednik”, figurina iz Vinče, kao i oni inspirisani Nikolom Teslom, Titom, sportistima, fudbalskim klubovima (majice, privesci, šolje), keramičke tablice sa azbukom, licidersko srce (magnet, vez), figure Despota Stefana i drugih ličnosti iz beogradske istorije.

Ponesite svoj sopstveni doživljaj – u džepu, i svakako se odlučite za onaj suvenir koji će Vas ponovo dovesti u Srbiju.



baštabalkana

_________________
Slika


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: Suveniri i pokloni iz Srbije  |  Poslato: 06 Maj 2013, 20:04
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 45918

OffLine
Slika

_________________
Slika Slika


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: Suveniri i pokloni iz Srbije  |  Poslato: 06 Maj 2013, 20:23
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 45918

OffLine
Slika

_________________
Slika Slika


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: Suveniri i pokloni iz Srbije  |  Poslato: 06 Maj 2013, 20:25
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 45918

OffLine
Slika

_________________
Slika Slika


Vrh
Astra
Post  Tema posta: Re: Suveniri i pokloni iz Srbije  |  Poslato: 13 Nov 2013, 17:48
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10711

OffLine
Suveniri iz praistorije Srbije

Portal "Suveniri Srbije"otvorio je novu kategoriju posvećenu arheološkim suvenirima iz praistorije Srbije, koje uspešno realizuje radionica "Sedmorečje"

Slika

Portal "Suveniri Srbije"otvorio je novu kategoriju posvećenu arheološkim suvenirima iz praistorije Srbije, koje uspešno realizuje radionica "Sedmorečje".


Predmeti predstavljaju jedinstven spoj obrazovanja i suvenirske ponude, pa se može reći da su škola praistorijske arheologije.

"Sedmorečje" populariše praistorijsku Srbiju, kroz priču o životu naših predaka i osvetljava različite aspekte svakodnevice mezolita i neolita.

Kupovinom teksta o specifičnostima toga doba i dobijanjem poklona inspirisanih Vinčom i Lepenskim Virom, dočarava se duh drevne epohe na moderan i privlačan način. Svi proizvodi su napravljeni u Srbiji i od prirodnih materijala.


Novosti

_________________
Slika


Vrh
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Pogled za štampu

Ko je OnLine
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 48 gostiju
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Idi na:   


Obriši sve kolačiće boarda | Tim | Sva vremena su u UTC + 2 sata

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
DAJ Glass 2 template created by Dustin Baccetti
Prevod - www.CyberCom.rs
eXTReMe Tracker