Pogledaj neodgovorene postove
Pogledaj aktivne teme
Danas je 28 Mar 2024, 10:58


Autoru Poruka
Estrella
Post  Tema posta: Re: Zanimljivosti iz sveta  |  Poslato: 15 Avg 2012, 19:43
Korisnikov avatar
Vitezova zvezda

Pridružio se: 17 Jun 2012, 20:13
Postovi: 5399

OffLine
Najneobičnije zastave sveta i njihova značenja


Olimpijske igre dale su nam priliku da se divimo nekim od manje poznatih zastava sveta. Predstavljamo vam najčudnije od njih, kao i njihova značenja.

Slika


Da li ste znali da je do prošle godine Libija bila jedina zemlja na svetu sa potpuno jednobojnom zastavom? Od svrgavanja Gadafija, sve zvanične zastave imaju barem dve boje, a neke su potpuno šarene.

Predstavljamo vam neke od najneobičnijih.


Mozambik


Slika


U nekim zemljama mir se predstavlja simbolom grane masline, dok druge veličaju hrabrost u ratu stavljajući na zastavu mačeve ili koplja. Međutim, samo Mozambik je „modernizovan“ u tom pogledu, pa se na njihovoj zvaničnoj državnoj zastavi nalaze ukršteni puška AK-47 i bajonet.

Iako je 2005. organizovan konkurs za dizajn zastave bez Kalašnjikova, do danas nije izmenjena.


Kirgistan


Slika


Prema kirgiskoj legendi nacionalni heroj Manas Plemeniti ujedinio je 40 plemena mašući zastavom crvenom kao krv.

Današnja zastava i dalje ima 40 zraka sunca koji simbolišu različita plemena, ali izuvijane linie na suncu znače nešto drugo: to je pogled iz „ptičije perspektive“ na jurtu, tradicionalni kirgiski šator koji je dom nomadskom narodu.


Grenada


Slika


Krugovi, zvezde i trouglovi nisu naročito neobični na zastavama, ali oblik koji se nalazi na barjaku Grenade imboliše muskatni oraščić, važan izvozni proizvod ove zemlje, koja je nekada bila poznata kao „Ostrvo začina“.


Iran


Slika


Zastava Irana izgleda kao klasična trobojka, sve dok linije ne pogledate izbliza. Ono što deluje kao bordura na prelazu dve boje, zapravo su reči Allahu Akbar („Bog je veliki“) ispisane 22 puta u dva reda od po 11.

Ova numerologija simboliše 11/22, što je u persijskom kalendaru ekvivalent 11. februaru, datumu islamske revolucije 1979. kojom je svrgnut Šah.


Danska


Slika


Ako verujete u legende, najstarija zastava na svetu je ona koju je dizajnirao Bog lično. Navodno je 1219. godine Bitkom u Lindanisu danski sveštenik od Svevišnjeg izmolio pobedu, posle čega je sa nebesa pala zastava i inspirisala Dance da potuku Estonce.

Danas sve nordijske zastave imaju karakterističan „krst“.


Nauru


Slika


Zastava Kipra predstavlja granice države, ali majušna pacifička država Nauru zastavom pokazuje posetiocima kako da je nađu iz svemira.

Naime, plavo polje je Pacifik, zlatna linija Ekvator, a Nauru se nalazi na mestu 12-krake zvezde – na zapadnom delu okeana, samo jedan stepen ispod Ekvatora.


Nepal


Slika


Zastava ove planinske zemlje jedina je na svetu koja nema pravougaoni oblik. Zapravo, ona predstavlja spojene dve trougaone zastave koje predstavljaju sunce i mesec. Grimizna podloga predstavlja latice crvenog rododendrona, nacionalnog cveta Nepala.


Turkmenistan


Slika


Da li volite bliskoistočne ćilime? Turkmenistan je po njima poznat, pa traka na levom delu zastave te zemlje predstavlja pet tradicionalnih šema korišćenih u dizajnu tepiha.

To je jedina zastava na svetu koja izgleda kao ćilim.


B92

_________________
Slika


Vrh
Estrella
Post  Tema posta: Re: Zanimljivosti iz sveta  |  Poslato: 16 Avg 2012, 15:26
Korisnikov avatar
Vitezova zvezda

Pridružio se: 17 Jun 2012, 20:13
Postovi: 5399

OffLine
Čovek koji se nije okupao 38 godina


Kajlaš Sing je jedna od osoba koju verovatno ne biste želeli da upoznate. Ovaj čovek ponosan je na činjenicu da se nije okupao punih 38 godina.


Slika


Sing sada ima 65 godina i nije se kupao niti šišao od 1974. odnosno od kako se oženio.

Objašnjavajući svoju neobičnu odluku, Sing kaže da mu je sveštenik garantovao da će dobiti sina ako u širokom luku bude zaobilazio sapun i vodu.

Uprkos tome što se njegove komšije šale da je prava sreća što je ubedio ženu da uopšte imaju dece, sveštenikova garancija je očigledno bila bez pokrića – Sing je dobio sedam kćeri.

Dane provodi radeći na njivi i brinući o kravama na temperaturi od 47 stepeni Celzijusa, a “kupa se vatrom” tako što svake večeri puši marihuanu i moli se hinduističkom bogu Šivi.

Njegova porodica kojoj očigledno ne prijaju Kajlaševi mirisi kaže da su jednom čak pokušali da ga gurnu u potok.

“Odgurnuo nas je i pobegao”, kaže njegova hrabra žena Kalavati Devi (60).

“Kaže da bi radije umro, nego se okupao i da bi jedino sin mogao da promeni njegovu odluku. Prošlo je već toliko godina, da sam se potpuno navikla”.

Ipak, nisu svi u porodici protiv Kajlaševe odluke. Najmlađa kćer Poja (16) kaže da je zbog oca postala veoma popularna u školi.

“Moji drugari iz razreda žele da upoznaju tatu. Stalno me pitaju kako može da živi tako dugo, a da se ne kupa i hoće da se uvere svojim očima”, kaže ona.

“Kad je ovako toplo, tuširam se barem dva puta dnevno, ali on ne želi ni jednom. Ne znam kako opstaje”.

Kajlaš ne haje za to i samo povremeno pere ruke i usta.

“Nemam sina, pa se neću više nikad oprati”, kaže on. “Možda u sledećem životu”.




B92

_________________
Slika


Vrh
Estrella
Post  Tema posta: Re: Zanimljivosti iz sveta  |  Poslato: 17 Avg 2012, 20:44
Korisnikov avatar
Vitezova zvezda

Pridružio se: 17 Jun 2012, 20:13
Postovi: 5399

OffLine
Prodata depeša kojom je objavljen kraj Drugog svetskog rata


Slika


MILVIL, Pensilvanija, 17. avgusta 2012. (Beta-AP) - Vojna depeša kojom je objavljen prekid neprijateljstava izmedju SAD i Japana i kraj Drugog svetskog rata, prodata je na aukciji u Americi za više od 20.000 dolara.

Depešu je poslala američka Ratna mornarica 15. avgusta 1945. godine, nekoliko dana po atomskim napadima na Hirošimu u Nagasaki. To je tekst od 112 reči u kojima je poruka člana vojnog kabineta predsednika Harija Trumana da je rat sa Japanom završen.

Čuvana je u kutiji za cipele jednog od člana posade broda više od 60 godina.

Nepoznati kupac kupio je depešu kao poklon svojoj 31-godišnjoj ćerki.


Beta

_________________
Slika


Vrh
Estrella
Post  Tema posta: Re: Zanimljivosti iz sveta  |  Poslato: 19 Avg 2012, 13:01
Korisnikov avatar
Vitezova zvezda

Pridružio se: 17 Jun 2012, 20:13
Postovi: 5399

OffLine
Gumeni robot koji se kamuflira


Naučnici u Pentagonu napravili su robota od gume, a inspiracija su im bile lignje i hobotnice, koje mogu da puze, da se kamufliraju i da ostanu neprimećene od infracrvenih kamera.


Slika


Najnoviji robot je poslednja od takozvanih “mekih mašina”, to jest robota na bazi silikona, koji se prave od želatinskih, providnih polimera.

Prototip robota-hobotnice, sa četiri noge i dužine 13 centimetara, ima tanku opnu od silikona sa sićušnim cevčicama kroz koje se ubrizgava tečnost u raznim bojama, tako je robot sposoban za mimikriju, to jest da bojom oponaša okolinu, a uz pomoć kompresovanog vazduha kreće se napred-nazad i levo-desno.

Pumpanjem tople ili hladne tečnosi u cevčice, istraživači takođe mogu da podešavaju temperaturu robota, tako da ga ne mogu otkriti infracrvene kamere, jer ne ostavlja svoj “potpis” na hladnoj ili toploj pozadini.




Blic

_________________
Slika


Vrh
Estrella
Post  Tema posta: Re: Zanimljivosti iz sveta  |  Poslato: 20 Avg 2012, 14:17
Korisnikov avatar
Vitezova zvezda

Pridružio se: 17 Jun 2012, 20:13
Postovi: 5399

OffLine
Otkud reklama ovde?


Dvojica Njujorčana osmislili lokaciju za reklamu koju "ne možete promašiti"...


Slika


Braća Brajan i Džordan Silverman napravili su toalet papir na kojem možete odštampati svoju reklamu. Oni će ovaj inovativni marketinški novitet predstaviti ove jeseni u jednoj njujorškoj prodavnici.

Reklamni toalet papir prijavili su na takmičenje za izume časopisa "Enterpreneur", i dobili novac za pokretanje projekta.

"Mislim da je ovo idealno mesto za reklamu jer možda neće svi videti vaš bilbord ili dobiti flajer, ali svi moraju da koriste toalet papir", rekao je Džordan (22).

U planu je i štampanje toalet papira sa barkodom koji se može očitati mobilnim telefonom za dobijanje više informacija.


(MONDO)

_________________
Slika


Vrh
Estrella
Post  Tema posta: Re: Zanimljivosti iz sveta  |  Poslato: 21 Avg 2012, 16:22
Korisnikov avatar
Vitezova zvezda

Pridružio se: 17 Jun 2012, 20:13
Postovi: 5399

OffLine
Devojčica koja je uspela da promeni svet


Osmogodišnja Vivijen Har odlučila je da učini nešto što inače ne biste očekivali od devojčice njenih godina. Mlada Vivijen zaključila je da ne želi da stoji sa strane i samo posmatra patnju drugih. Odlučila je da pomogne.


Slika


Naime, Vivijen je svih 57 dana letnjih praznika provela praveći "limunadu koja će promeniti svet", a tajna njenog napitka je u tome da je sav prihod od prodaje namenjen borbi protiv trgovine ljudima širom sveta, prenosi Huffington Post.

"Gandi je bio jedna osoba. Martin Luter King je bio jedna osoba. Majka Tereza je bila jedna osoba. Zašto ti ne bi bio ta jedna osoba koja će pomoći", kazala je Vivijen u svom videu.

Ova devojčica uspela je da do kraja odmora zaradi čak 30 hiljada dolara, i ne namerava da tu stane sve dok se konačni iznos ne popne do ambicioznih 150 hiljada dolara.

Čašu limunade u početku je naplaćivala dva dolara, ali vremenom je odlučila da kupcima prepusti odluku o tome koliko će je platiti.

"Verovali smo u njihovu dobrotu i ljudi su vremenom počeli da ostavljaju i 18 dolara po čaši limunade", kazao je njen otac.

Sav prihod malena Vivijen pokloniće organizaciji čija je misija da pomogne žrtvama trgovine ljudima širom sveta.




B92

_________________
Slika


Vrh
Estrella
Post  Tema posta: Re: Zanimljivosti iz sveta  |  Poslato: 21 Avg 2012, 18:34
Korisnikov avatar
Vitezova zvezda

Pridružio se: 17 Jun 2012, 20:13
Postovi: 5399

OffLine
Pogledajte najveću podvodnu izložbu


Umetnik Džejson Dekeris Tejlor poznat je po prelepim skulpturama koje spušta u okean. On se nada da će njegova dela na posletku služiti kao dom vodenim stvorenjima i da će tako pomoći očuvanje koralnih grebena.


Slika


Tejlor sada radi na seriji „kuća iz predgrađa“ koje će služiti kao prava staništa ribama i drugim morskim stvorenjima.

Prvu izložbu imao je 2006. u Molinere zalivu kada je potopio 65 skulptura i skrenuo pažnju na ugrožene koralne grebene.

Pošto je njegov trud urodio plodom, otvoren je i veliki podvodni muzej Museo Subacuatico de Arte, projekat koji je finansirala vlada Meksika.

Do sada je izloženo oko 500 skulptura, ali u planu su hiljade novih.

Tejlor se nada da će njegov veštački greben pomoći da se podigne svest o značaju očuvanja životne sredine, kao i da će turisti privučeni njegovim radom manje posećivate prirodne koralne grebene.

On skulpture pravi od posebnog pH neutralnog cementa koji ne narušava prirodno okruženje životinja. Tejlor zna da će se one vremenom menjati, a taj proces zabeležio je poslednjom kolekcijom pod nazivom „Tiha evolucija“ (Silent Evolution).

Na priloženom snimku možete pogledati kako to izgleda.




B92

_________________
Slika


Vrh
Estrella
Post  Tema posta: Re: Zanimljivosti iz sveta  |  Poslato: 22 Avg 2012, 18:36
Korisnikov avatar
Vitezova zvezda

Pridružio se: 17 Jun 2012, 20:13
Postovi: 5399

OffLine
Ukrali mačku, pa je vratili jer mnogo jede


Nepoznate osobe u Austriji najpre su ukrale, a zatim vratile skupocenu mačku vlasnici. Trogodišnji mačak Kupidon pripada rasi rakunskih mačaka, vredi skoro 4.000 evra, ali pored toga, jede i do tri puta više od obične mačke.


Slika


Ove mace veće su od kućnih mačaka pa ih nekada nazivaju i "nežnim divovima", a jedu i do tri puta više od "obične" mačke.

Kupidon je nestao iz kuće svoje vlasnice u austrijskom gradu Landskron, ali se tri nedelje kasnije iznenada pojavio u kući njene ćerke.

- Kuće su udaljene devet kilometara, i očigledno je da je mačku kidnapovao neko ko poznaje obe vlasnice, inače ne bi znao gde da je vrati - rekla je predstavnica lokalne policije.

Ona je rekla da je Kupidon sigurno bio ukraden, a nije sam odlutao, jer je po povratku izgledao negovano, uhranjeno, "maženo i paženo", što ne bi bio slučaj da se dve nedelje sam smucao po kraju.

- Nije isključeno da je osoba koja ga je ukrala znala samo da vredi hiljade evra, a nije znala koliko jede - rekla je vlasnica Stefani Fraj i dodala da je mačak verovatno vraćen jer bi kradljivci bankrotirali da su nastavili da ga hrane.

Kupidon ima skoro 15 kilograma, jede tri puta više od kućne mačke, i u jednom obroku pojede i po tri konzerve hrane za ljubimce.


24sata

_________________
Slika


Vrh
Estrella
Post  Tema posta: Re: Zanimljivosti iz sveta  |  Poslato: 23 Avg 2012, 13:04
Korisnikov avatar
Vitezova zvezda

Pridružio se: 17 Jun 2012, 20:13
Postovi: 5399

OffLine
Najgore prve rečenice romana u 2012


Godišnje takmičenje The Bulwer-Lytton Fiction tokom 2012. godine iznedrilo je nove "bisere" svetske literature. Ovo takmičenje tradicionalno se održava svake godine kada se proglašavaju autori najgorih prvih rečenica u knjigama u nekoliko kategorija.


Slika


Ideja za ovo neobično takmičenje rođena je zahvaljujući autoru iz viktorijanskog doba, Džordžu Bulveru Litonu koji je u svom romanu napisao čuvene reči: "Bila je mračna i olujna noć" a prvo takmičenje održano je 1982. godine u San Hozeu.

Tokom godinu dana sudije su primile preko 3.000 prijava, a ovo su pobednici:

"Kad joj je rekao da je voli, zagledala se u njegove oči i primetivši infekciju na trepavicama, razmišljala je o tome kako maleni crvi kopaju po čauricama da bi se najeli masnih naslaga, dok svaka ženka polaže barem 25 jaja u svaku čauricu, što uzrokuje upalu, i jesu li oči zaista prozor duše, jer ukoliko jesu, njegovoj duši treba preuređivanje", rečenica je koja je odnela titulu najgore, a napisala ju je britanska novinarka i spisateljica Keti Brajant.

Najgori romantičar 2012. godine bez konkurencije je svakako Den Lejde koji je napisao: "Tvoje oči su kao duboki, plavi bazeni u kojima bih voleo da se udavim, rekao je Kimberli kad ga je pitala šta misli; ali ono šta je zapravo mislio bilo je to da kad puni telefon zaboravi da vrati mali poklopac unutra, ali nije imao nameru da joj to kaže".

U kategoriji vesterna pobedio je Teri L. Džonson koji je napisao ovaj "biser" od rečenice: "Sišao je s konja, što mu se učinilo čudnim jer je oduvek verovao da silazi s patke ili guske".


B92

_________________
Slika


Vrh
Estrella
Post  Tema posta: Re: Zanimljivosti iz sveta  |  Poslato: 24 Avg 2012, 12:07
Korisnikov avatar
Vitezova zvezda

Pridružio se: 17 Jun 2012, 20:13
Postovi: 5399

OffLine
Pogledajte: Poznati i njihovi dvojnici


Šta imaju zajedničko Dženifer Eniston i Igi Pop, Džoni Dep i Džek Vajt? Robi Vilijams i Bono? Na prvu loptu, rekli biste malo šta, ali portal buzzfeed.com tvrdi da pevači imaju svoje dvojnike glumce. Pogledajte fotografije i procenite da li je to istina.


1. Džoni Dep - Džek Vajt

Slika

2. Džordž Kluni - Bili Gibons

Slika

3. Robin Vilijams - Bono

Slika

4. Zoe Dešanel - Keti Peri

Slika

5. Dana Karvej - Ben Folds

Slika

6. Tim Tibou - Markus Mamford

Slika

7. Vil Farel - Čad Smit

Slika

8. Dženifer Eniston - Igi Pop

Slika

9. Anđela Lendsburi - Pol Mekartni

Slika

10. Peni Maršal - Ozi Ozborn

Slika


24sata

_________________
Slika


Vrh
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Pogled za štampu

Ko je OnLine
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 67 gostiju
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Idi na:   


Obriši sve kolačiće boarda | Tim | Sva vremena su u UTC + 2 sata

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
DAJ Glass 2 template created by Dustin Baccetti
Prevod - www.CyberCom.rs
eXTReMe Tracker