Pogledaj neodgovorene postove
Pogledaj aktivne teme
Danas je 26 Feb 2020, 15:34


Autoru Poruka
Astra
Post  Tema posta: Re: Milanski edikt  |  Poslato: 02 Jun 2013, 17:36
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10701

OffLine
Multimedijalni spektakl Konstantinus Magnus 3. juna na niškoj tvrđavi

Slika

U okviru projekta Milanski edikt 313 – 2013, Srbija, trećeg juna u 21 čas na Letnjoj pozornici niške tvrđave biće izveden multimedijalni spektakl Aleksandra Sanje Ilića Konstantinus Magnus, uz učešće Baleta, Orkestra i Hora Narodnog pozorišta u Beogradu, primadone Suzane Šuvaković Savić i etno pevača.

Ovaj epski spektakl podeljen je na 15 celina u kojima se, kroz muziku i pokret, obrađuju razni aspekti života cara Konstantina Velikog.  Koreografiju radi Edvard Klug, u a glavnim ulogama nastupiće solisti baletskog ansambla Dejan Kolarov (Konstantin Veliki), Igor Pastor (Maksencije), Sanja Ninković (Fausta) i Ivana Savić (Majka Helena).

Osim Suzane Šuvaković Savić, kao solisti će učestvovati i Danica Krstić (etno vokal), Nevena Paripović (etno vokal), Marija Bjelanović (etno vokal), Snežana Spasić (etno vokal), Dragan Đorđević (violončelo), Tamara Savić (električno violončelo), Nemanja Radulović (violina) i Aleksandar Sanja Ilić (piano).

Projekat Milanski edikt 313 – 2013, Srbija je državni program obeležavanja proslave jubileja – 17 vekova od donošenja Milanskog edikta, zakonskog akta koji je stavio istorijsku tačku na trovekovni progon hrišćana i osigurao pravo da svako veruje kako mu srce hoće.

O projektu Vlada Republike Srbije i Organizacioni odbor kojim kopredsedavaju predsednik Republike Srbije gospodin Tomislav Nikolić i Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Irinej, doneli su odluku da 2013. godina bude godina svehrišćanske radosti, koja će se u Srbiji obeležiti nizom duhovnih i svetovnih događaja i manifestacija, a jedna od njih je i spektakl Konstantinus Magnus


story

_________________
Slika


Vrh
Astra
Post  Tema posta: Re: Milanski edikt  |  Poslato: 12 Jun 2013, 12:28
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10701

OffLine
Милански едикт из 313 године Цара Константина Великог

Slika
„Одлучили смо, другим речима, да дозволимо и хришћанима и свима другима слободу избора и да следују вери коју би они желели“

„Разматрајући већ одавно да не треба одбацивати слободу вере, већ да треба свакоме препустити да се, по моћи свога разума и воље, посвети божанским стварима према склоности свакога. Обратили смо се и хришћанима да и они чувају своју веру и побожност.

Али, пошто су очигледно многа и различита мишљења била додата том рескрипту, којим се тим истим хришћанима давала горе наведена могућност, догодило се да су неки од њих (хришћана) били убрзо после тога лишени права на заштиту.

Када смо ја, Константин Август, и ја Ликиније Август, срећно стигли у Милано, и када смо узели у разматрање све што је благополучно за напредак и тицало се друштва, међу осталим стварима које су нам изгледале да могу бити корисне за све у сваком погледу, ми смо одлучили, изнад свега и на првом месту, да издамо правила која осигуравају поштовање и уважавање Божанства.

Одлучили смо, другим речима, да дозволимо и хришћанима и свима другима слободу избора и да следују вери коју би они желели, као и било којој божанској или небеској ствари, да би могли и ми и сви они који су под нашом влашћу добар и миран живот водити. Тако дакле, здравим и правилним расуђивањем, одлучили смо да не треба апсолутно никоме одбијати право (слободу) да следује и изабере побожност и веру хришћана, и да сваком буде дата могућност (слобода) да промишљено приступа оној вери, коју он сам сматра да му је корисна, тако да би Божанство могло да нам испуни у свему своју заштиту и доброчинство. Ово нам беше по вољи (одговарало нам је) да издамо овај рескрипт, да тако напишемо да би после потпуног укидања постојећих прописа у нашим претходним писмима посланим Твојој Оданости поводом хришћана, били укинути и они који би изгледали сасвим неправични и страни нашој благости, и да сада слободно и једноставно, свако од оних који су се слободно определили да држе хришћанску побожност, да је држе без икаквог узнемиравања.

Slika

Ево шта смо одлучили да објавимо у потпуности твојој брижности, да би ти знао да смо ми дали слободну могућност и без препрека мало пре поменутим хришћанима да практикују њихову веру. Пошто твоја оданост види да ми нудимо (хришћанима) ову слободу без икаквих ограничења, такође види да и другима, који исто желе, слободна је могућност да следе њихова убеђења и њихову веру, што очигледно одговара миру нашег времена: према томе, свако има могућност да изабере и практикује веру коју хоће. То је од нас потекло, јер немамо намеру да икоме ограничимо (умањимо) нити култ нити побожност. И, између осталог, ево шта ми одлучујемо што се односи на хришћане: њихова места на којима су они имали обичај да се раније окупљају, а поводом којих је у једном раније посланом писму Твојој Оданости било установљено једно друго правило које је одговарало претходном времену да, или да су их (поменута места) купили, било од нас, било од неког другог, нека ова места буду уступљена поменутим хришћанима бесплатно и без захтевања било какве надокнаде. А сваки нехат или двосмислица нека остану по страни. И ако су неки добили та места сада, нека их врате, што је брже могуће поменутим хришћанима. Тако ако су поседници таква њихова места купили или их поклоном добили у садашњости и жале се нашој доброти због нечега, нека се обрате суду месног магистрата, како би им нашом племенитошћу била дата надокнада. Сва добра морају бити враћена хришћанској заједници (телу хришћана) твојим старањем без икаквог закашњења и у потпуности.

И пошто ови хришћани немају само она места у којима су имали обичај да се окупљају, већ имају и друга места, што је познато, а која не припадају њима појединачно, него достојанству њихове заједнице, што ће рећи хришћанском друштву, ти ћеш наредити да сва њихова добра по закону који смо претходно навели, буду апсолутно враћена, без икаквог оспоравања поменутим хришћанима, то јест њиховом телу и (свакој) заједници (сабору). Горе наведене одредбе морају бити јавно поштоване, тако да они који их спроведу не добију накнаду, као што смо мало пре рекли, а они могу да се надају накнади за себе према врлини наше доброте.

У свему томе, ти мораш посветити горе поменутом телу хришћана највећу могућу ревност, да би наше наређење било што је брже могуће испуњено, да би у том послу нашом благонаклоношћу био постигнут општи и јавни мир.

Овом одредбом, како је напред речено, сигурно ће Божанско старање за нас, које смо ми већ у многим стварима искусили, остати чврсто за сва времена. И да би речи нашег изложеног закона и наше доброте могле бити стављене на знање свима, упутно је да оно што смо ми написали буде објављено твојим наређењем и да дате до знања свима, тако да се о овај закон наше доброте нико не може огрешити.“


Напомена за Милански едикт

Slika

Хришћанима, али и свима осталима, без изузетка, даје се и потврђује слобода избора и следовања вере… из овог документа се види како је велики значај и важност пред римским државним законима имала уопште вера и религија као таква.

Оригинални документ Милански едикт који су цареви Константин Велики (+ 337) и Ликиније (+ 324) издали у фебруару 313. године у Милану (Медиоланум), до данас није сачуван. Црквени историчар Јевсевије Кесаријски (+ око 340) у своме делу Црквена историја, доноси неколико докумената које је превео са латинског језика а којима се регулише однос Државе и хришћанске Цркве.

Оно што данас имамо као Милански едикт код Јевсевија Кесаријског и Ликтанција је уствари Ликинијев рескрипт који је он обнародовао 13. јуна 313. године на Истоку, у Никомидији. У том рескрипту он се позива на претходни договор двојице царева који се догодио на Западу, у Милану.

Из садржаја текста Миланског едикта види се, пре свега да је и пре 313. године на државном нивоу разматрана могућност да Хришћанство буде, пред римским државним законима признато за слободну и дозвољену веру. Чак су у том погледу били и издати одређени законски прописи. Међутим, назире се чињеница да сви релевантни државни фактори нису били сагласни са тиме да Хришћанство добије статус слободне и признате вере. И после доношења тих закона било је много случајева „да су неки између њих (хришћана) били прогнани и спречавани да исповедају своју веру“. С друге стране, из овог истог документа се види како је велики значај и важност пред римским државним законима имала вера и религија уопште као таква. Хришћанима, али и свима осталима, без изузетка, даје се и потврђује слобода избора и следовања вере, јер је то, између осталог корисно и за саму државу: „… на тај начин нам Божанство (Бог) и небеска моћ могу помоћи, нама и свима онима који су под нашом влашћу“.

Што се пак тиче самих хришћана, законодавци у Милану својом одлуком истовремено увиђају да су хришћани до тада били неправедно прогоњени и материјално оштећени само зато што су исповедали, по државним прописима, недозвољену веру. Зато законодавац сада настоји да те грешке исправи. По Миланском едикту, хришћани су, не само постали равноправни као и сви други верујући људи, већ се према њима сада исправљају раније учињене неправде. Наиме, конфисковану и одузету имовину, материјална добра у поседу хришћана и њихових заједница, по овом закону треба сада безусловно вратити. Пре свега овде се имају у виду, „њихова места, на којима су се они (хришћани) имали обичај да се раније окупљају (на молитву)“. Реч је о богослужбеним местима, храмовима, односно црквама и другим објектима и местима која су имала функцију храма или цркве, а која су била одузета, продата, поклоњена или пак на неки други начин отуђена. Сада се захтева од тренутних власника таквих места и имовине хришћана уопште, да бесплатно и без икакве надокнаде, ту имовину и поседе врате хришћанима. Тренутним пак власницима ће сама државна власт преко месних судова (магистрата) надокнадити штету. Даље се јасно помиње хришћанска заједница као корпорација, односно уређена асоцијација, тело или сабор хришћана. Реч је дакле о постојању Цркве као организоване институције и заједнице, која сем богослужбених места цркава, поседује у свом власништву у имовинско-правном погледу, и друга материјална добра и некретнине а која су им, по раније важећим законима одузета, односно без икакве надокнаде конфискована. Законодавац на крају инсистира да овај закон буде до краја испоштован и у дело спроведен, јер је, како се даље каже, од општег интереса:

„… да би наше наређење било што је брже могуће испуњено, да би у том послу нашом благонаклоношћу био постигнут општи и јавни мир.“


magacin

_________________
Slika


Vrh
MAD BOOKSELLER
Post  Tema posta: Re: Milanski edikt  |  Poslato: 19 Jun 2013, 16:34
rang
rang

Pridružio se: 09 Dec 2012, 20:33
Postovi: 6420

OffLine
Slika


Slika


Vrh
lOOla
Post  Tema posta: Re: Milanski edikt  |  Poslato: 15 Sep 2013, 15:11
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 06 Dec 2012, 21:05
Postovi: 1388

OffLine
Konkurs karikatura na temu "Car Konstantin i Milanski edikt"


Povodom obeležavanja hiljadu i sedam stotina godina od donošenja Milanskog edikta, otvoren je Međunarodni konkurs karikatura na temu "Car Konstantin Veliki i Milanski edikt" (Constantinus Magnus et Edictum Mediolanense) za sve profesionalne i amaterske karikaturiste iz Srbije i inostranstva.


Slika


Konkurs je raspisao Pokret trećeg doba iz Niša i Sekcija satiričara Udruženja književnika Srbije iz Beograda i otvoren je do 5. oktobra.

Karikaturisti mogu da učestvuju sa prethodno nenagradjivanim radovima koje treba da pošalju na adresu carkonstantin.konkurs@gmail.com.

Rezultati konkursa biće objavljeni 7. oktobra, a pobednici konkursa karikatura na temu "Car Konstantin Veliki i Milanski edikt“ biće svečano predstavljeni javnosti ceremonijom dodele nagrada i izložbom odabranih karikatura u Nišu, tokom oktobra.

Najbolje radove odabraće žiri u sastavu: karikaturista Nikola Dragaš, predsednik žirija, karikaturista Saša Dimitrijević, satiričar Dragutin Minić Karlo, satiričar Aleksandar Čotrić i predstavnik organizatora Milorad Stošić.

Biće dodeljen "Gran pri“, nagrada koja se sastoji od diplome, statue Cara Konstantina i umetničke slike sa likom Cara Konstantina i pet ravnopravnih diploma.

Radovi pristigli na konkurs se ne vraćaju, organizatori medjunarodnog konkursa zadržaće ih i prema potrebi izlagati, objavljivati u publikacijama, monografijama i katalozima. Sve karikature pristigle na konkurs biće štampane u katalogu.


preuzeto sa blic.rs


Vrh
Pilipenda
Post  Tema posta: Re: Milanski edikt  |  Poslato: 07 Feb 2018, 16:33

Pridružio se: 07 Feb 2018, 14:03
Postovi: 32

OffLine
Obeležavanje Milanskog edikta , odnosno neka tamo neki Srbi obeležavaju jedan od najvećih događaja u istoriji čovečanstva govori koliko je Zapadna civilizacija u posthrišćanskoj eri.


Vrh
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Pogled za štampu

Ko je OnLine
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 3 gostiju
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Idi na:   


Obriši sve kolačiće boarda | Tim | Sva vremena su u UTC + 2 sata

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
DAJ Glass 2 template created by Dustin Baccetti
Prevod - www.CyberCom.rs
eXTReMe Tracker