Драга Дадо,
Поклањам ти слику која се зове The Cure.
Енглези би рекли "кјур" а наши лекари би рекли "кура".
Сад, да ме не би бановали, одмах да објасним, Вујаклијин
Лексикон страних речи и израза каже:
Кура - (лат cura) мере за сузбијање и отклањање болести, лечење.
Кад сам био младић, тек сам почео да радим, био сам прехлађен и отишао код лекара. Доктор Дука ме је одмах с врата питао: Шта оћеш? Ја почнем да му објашњавам, а он ме прекиде: Мож да пијеш лекове, или да примаш инјекције, ал ти ја препоручујем: додеш кући и да се с младом добро презнојиш! Ја где ћу - шта ћу, поцрвенео, кажем: Докторе ја нисам ожењен, него да ми напишете рецепт па да лек подигнем у апотеци. Доктор Дука се насмеја и одреза: Мрш, мене си нашо!
Дадо, шалим се мало, наравно.
Али, твоје честе прехладе, или кашаљ, ми личе на пад имунитета. Можда је ствар у начину исхране, зимском недостатку витамина, али, мени се све чини да је у питању неки стрес. Можда дуготрајнији или јачи. Стрес хоће да уништи имунитет.
Нешто ми се чини да сам прочитао да ти је неко отишао у Америку, извини, можда грешим. Обично не не обраћам пажњу на породичне ствари форумаша, које понекад промакну и појаве се на овим странама. Можда сам и овога пута нешто погрешно схватио... Биће да је тако. Али, ако се то догодило, ти си ми, дадо, много тужна. Пробај да мало изиђеш на чист ваздух, да се мало више шеташ, преко сат дневно. Хоће то да смањи последице стреса. А последично томе, да ти се имунитет опет подигне.
Пробај, не једе леба. Издувај се мало.
Ако имаш неког по кући, љуби га, милуј и грли, човека, децу, рођаке, било кога.
Хоће и додир, загрљај, телесни контакт, да лечи. Нежност је лековита, дадо...
Пишем то овако, јавно, да би и други прочитали и да размисле о томе.
Заборавили смо да се додирујемо, грлимо.
Ове нове моде у људским односима се гнушају додира.
Зову то: улажењем у интимни простор, нарушавањем приватности, злоупотребом...
Е, па, учини то.
Злоупотреби неког и љуби га често.
Биће ти лакше и бићеш здравија.
Веруј ми...