Pogledaj neodgovorene postove
Pogledaj aktivne teme
Danas je 28 Mar 2024, 21:25


Autoru Poruka
lOOla
Post  Tema posta: Re: Optimista ili pesimista?  |  Poslato: 19 Apr 2013, 23:42
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 06 Dec 2012, 21:05
Postovi: 1388

OffLine
Оптимизам-песимизам




До пола пуна чаша


Било би лепо када бисмо сви имали позитивну визију будућности и када бисмо се суочавали са свим изазовима очекујући позитиван исход. Наравно, ово није ни мало лако. Понекад је изненађујуће до које мере две особе могу да се разликују у доживлају једне исте ситуације и околности. Док је за једну особу чаша до пола пуна, дотле је за ону другу до пола празна. Ове разлике у становиштима чине срж концепата као што су оптимизам и песимизам; појаве које одређују понашање у свакодневном животу.

У функцији очекивања које особа има у односу на будућност, ствари се процењују на један, или на други начин. Наше виђење реалности, на неки начин, одређено је целокупним искуством које смо већ доживели, а које боји доживљај свега што нам се дешава у садашњости. Један од начина да се суочимо са реалношћу јесте да имамо оптимистички поглед на свет, што значи да себе стално терамо да мислимо како ће се све развијати управо онако како желимо и како ће имати позитиван исход.

Један од начина да се суочимо са реалношћу јесте да имамо оптимистички поглед на свет, што значи да себе стално терамо да мислимо како ће се све развијати управо онако како желимо и како ће имати позитиван исход.


Шта је оптимизам?


Чињеница је да смо сви, у зависности од ситуације у којој се налазимо, оптимисти или песимисти. Не постоје особе које ће у свакој ситуацији испољити оптимистичне ставове. Уколико смо у прошлости имали негативно искуство код зубара, сигурно је да ћемо пре следећег сусрета очекивати да осетимо бол. Ако смо навикли да се на састанку кућног савета досађујемо, сигурно је да нећемо очекивати да се на неком од наредних деси нешто неочекивано у чему ћемо уживати. То је једноставно питање учења, односно досадашњег искуства са одређеним околностима. Једноставно смо научили да се у одређеним ситуацијама дешавају одређене ствари.

На то како ћемо одређене ствари доживети обично утиче више фактора; прошло искуство, психичко стање у коме се у датом тренутку налазимо, информације које добијамо од других особа, и свакако, карактеристике саме личности. Сви ови фактори уједно утичу и на наше предвиђање развоја одређене ситуације. Уколико смо у таквим околностима раније доживели нешто лоше, а ако нам још и неко са стране каже да је имао слично искуство, велика је вероватноћа да ћемо усвојити песимистичан став.

На то како ћемо одређене ствари доживети обично утиче више фактора; прошло искуство, психичко стање у коме се у датом тренутку налазимо, информације које добијамо од других особа, и свакако, карактеристике саме личности.
Ако уз све ово имамо и предиспозицију да свет посматрамо на негативан начин, постоје сви предуслови да створимо један општи модел песимистичног погледа на свет.
Да бисмо променили овакав поглед, требало би да утичемо на све оне факторе који утичу на нашу перцепцију стварности.


Савети са стране


Замислимо студента који покушава да донесе одлуку да ли да напусти факултет који тренутно студира и да се пребаци на неки други, рецимо факултет драмских уметности, који је прилично тешко уписати. Колеге са факултета који тренутно студира га одговарају речима;“ Нема шансе да положиш пријемни. Много је тешко. Мали број људи успева да се упише.“. Ова особа која је била потпуно сигурна у то да жели да студира тај факултет почиње да сумња у своје способности да своју жељу оствари. Постоје ситуације у којима особе око нас могу негативно да утичу тако што креирају негативна очекивања исхода у будућности. Особа која прима овакве утицаје других често није у могућности да се одупре убеђењу да неће успети у остварењу својих замисли. Аутоматски заузима песимистичан став према идеји да покуша да упише факултет који толико жели. Не можемо се одупрети информацијама које долазе до нас од других људи, али оно што можемо да урадимо јесте да проверимо да ли је она тачна. Треба имати на уму да песимисти увек више пажње придају негативним него позитивним информацијама. Начин на који живимо је увек резултат информација које од других добијамо, али и начина на који те информације доживљавамо. Песимиста који добије две потпуно контрадикторне информације, као истиниту ће прихватити ону која претпоставља мању вероватноћу позитивног исхода.

Важно је истаћи да људи не воле песимисте, чак и када само теже таквом начину мишљења. Песимисти се обично карактеришу као мрачни и „негативни“. Много чешче бирамо за друштво оне који „мисле позитивно“, односно оне од којих можемо да очекујемо подршку и уверење да смо способни да своје циљеве остваримо.

Песимисти увек више пажње придају негативним него позитивним информацијама. Песимиста који добије две потпуно контрадикторне информације, као истиниту ће прихватити ону која претпоставља мању вероватноћу позитивног исхода.


Стање духа у одређеном моменту


Покушајте да замислите ученика који доноси одлуку о томе који ће факултет уписати, и на крају се одлучује за технологију. На дан када треба да поднесе пријаву за факултет дешава се да га професор хемије изведе на таблу и постави неколико питања на која он не уме да да адекватан одговор. Ова чињеница га потпуно обесхрабрује и он одлучује да не поднесе пријаву за факултет који толико жели, већ одлучује да покуша да упише нешто за шта у том моменту сматра да ће лакше успети да заврши.

Ову одлуку ова особа је донела под утицајем тренутног стања духа. Вођен одређеним песимистичким расположењем у датом моменту сматра да нема довољно способности да буде добар студент и да је факултет који је претходно изабрао за њега исувише тежак. У том тренутку му уопште не пада на памет да су његове оцене иначе изузетно добре и да је то први пут да се догодило да га је професор питао нешто на шта не уме да да одговор. Проблем је у томе што оваква одлука може да утиче на остатак његовог живота и што због једног лошег момента он одустаје од студирања нечега о чему је маштао целог живота.

Иако ово јесте драстичан пример, неке одлуке заиста могу пресудно да утичу на нашу будућност. Увек треба да имамо на уму то да важне одлуке не треба доносити у афекту јер смо у таквим ситуацијама увек под утицајем специфичног стања духа који може да има негативан утицај. Доношењу одлука треба приступати хладне главе, увак водећи рачуна и о позитивним и негативним последицама.

Увек треба да имамо на уму то да важне одлуке не треба доносити у афекту јер смо у таквим ситуацијама увек под утицајем специфичног стања духа који може да има негативан утицај. Доношењу одлука треба приступати хладне главе, увак водећи рачуна и о позитивним и негативним последицама.


преузето са akademijauspeha.org


Vrh
insajder
Post  Tema posta: Re: Optimista ili pesimista?  |  Poslato: 25 Apr 2013, 10:24
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Apr 2013, 11:45
Postovi: 4

OffLine
Dok ima i jedan gutljaj u čaši, dobro je.


Vrh
Ana
Post  Tema posta: Re: Optimista ili pesimista?  |  Poslato: 29 Apr 2013, 12:37
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Apr 2013, 23:21
Postovi: 55

OffLine
Veliki optimista u srci i duši. [lola.gif]


Vrh
Naopak
Post  Tema posta: Re: Optimista ili pesimista?  |  Poslato: 29 Apr 2013, 12:38
Korisnikov avatar
N
N

Pridružio se: 05 Apr 2013, 20:20
Postovi: 14794

OffLine
pesimisticno optimistican [think.gif]

_________________
Uz vetar sam uvek is'o
i nikoga nisam sis'o,
od malena radim tako
ja sam rodjen naopako!


˙ɐɾ ı oıq ɥıq ǝu oʇsɐz ɐd 'oʞɐdoɐu ǝɾ ǝʌs


Vrh
Ana
Post  Tema posta: Re: Optimista ili pesimista?  |  Poslato: 29 Apr 2013, 12:42
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Apr 2013, 23:21
Postovi: 55

OffLine
Naopak je napisao:
pesimisticno optimistican [think.gif]

A zašto? [treptrep.gif]


Vrh
Naopak
Post  Tema posta: Re: Optimista ili pesimista?  |  Poslato: 29 Apr 2013, 12:43
Korisnikov avatar
N
N

Pridružio se: 05 Apr 2013, 20:20
Postovi: 14794

OffLine
Ma zezn'o sam se u kucanju...ja sam optimisticno optimistican :P

_________________
Uz vetar sam uvek is'o
i nikoga nisam sis'o,
od malena radim tako
ja sam rodjen naopako!


˙ɐɾ ı oıq ɥıq ǝu oʇsɐz ɐd 'oʞɐdoɐu ǝɾ ǝʌs


Vrh
lOOla
Post  Tema posta: Re: Optimista ili pesimista?  |  Poslato: 03 Maj 2013, 13:03
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 06 Dec 2012, 21:05
Postovi: 1388

OffLine
Оптимизам-песимизам


Различити погледи на свет

Недавно се у једној шпанској фабрици десила занимљива ситуација. Главни продајни менаџер је дошао на идеју да би фирма у којој је запослен могла да извози ципеле у неке мање афричке земље. Када је своју идеју изложио на састанку радног тима, појавили су се занимљиви одговори његових колега. Један од њих је у старту почео да негира постојање ове могућности уз став да би у тим земљама могли да продају само неколико пари ципела, јер је то поднебље на коме нико и не носи ципеле јер су љуси навикнути да иду боси. Међутим, са друге стране, појавили су се и они који су сматрали да је ово одлична идеја и да би заправо то била потпуна иновација; обзиром да су људи тамо навикли да иду углавном боси, ципеле би за њих могле да представљају атракцију и управо би се због тога продавале у великим количинама.
Чињеница је да су оба виђења ситуације ових менаџера екстремна и крајње субјективна. Међутим, можемо да поставимо питање које од ових виђења је практичније. Одговор на ово питање је стигао након неколико месеци, када су ови менаџери послати у Африку са задатком да продају ципеле. Након пар месеци продаје, много више успеха је имао онај менаџер који је тврдио да би за Африканце ципеле представљале атракцију. Свакако, не можемо у потпуности да тврдимо да оне јесу биле атракција, али је његов почетни позитиван став према идеји допринео да много више труда уложи у њено остварење и сходно томе постигне бољи резултат.

Да ли сте аутентични песимиста?

Ивана среће Марију у кафеу на факултету и пита је како је прошла на испитима. „Ужас. Вероватно нисам положила ни један.“, одговара Марија. Након распуста су се поново среле у реду за упис и Ивана каже да је видела да је Марија положила све испите, и то са добрим оценама. Пита је зашто је мислила да је тако лоше урадила и зашто је мислила да ће пасти све испите. Марија на то одговара: „Па, више волим да мислим унапред да ће све бити лоше и да нећу проћи. Тако ми је лакше ако заиста паднем, ако положим, онда сам још задовољнија.“
Стиче се утисак да Марија користи песимистички начин мишљења на врло практичан начин. Са те тачке гледишта, изгледа да ако размишља песимистички смањује се могућност фрустрације. Супротно, оптимиста који очекује да постигне одређене резултате, уколико до тога не дође, остаје разочаран услед тога што његова очекивања нису у складу са реалном ситуацијом.
Ипак, механизам који Марија користи не може се назвати песимизмом у правом смислу речи. Пре би се могло рећи да је то начин на који она себе штити од могућег пораза и разочарања, механизам одбране. У дубини, она је свесна да је добро урадила испите и да нема разлога за бригу. Не бисмо могли да тврдимо да је ово „аутентичан песимизам“.
Истински, прави песимиста није свестан реалне ситуације. Он као да има филтер који све оно што му се дешава боји у црно; он не види могуће позитивне исходе већ само оне који обесхрабрују.
Прави песимиста није свестан реалне ситуације. Он као да има филтер који све оно што му се дешава боји у црно; он не види могуће позитивне исходе већ само оне који обесхрабрују.

Бити оптимиста

Сви имамо своје животне фазе, и у односу на животне околности реагујемо мање или више оптимистички, мање или више песимистички. Иделно је бити на средини, односно посматрати ствари на мање екстреман начин. Чињеница је да је поглед на свет који је оптимистички практичнији. Као што смо видели у предходном примеру који се односио на менаџере, особе које имају више самопоуздања, које више верују у успех, имају уједно и већу шансу да тај успех постигну. Постоји и велики број научних истраживања која ово потврђују; људи који су оптимисти су чешће на добитку на свим животним пољима. Често није важно само оно шта можемо, него и оно што мислимо да можемо. Такође, изузетно је важно и имати у окружењу људе који су оптимисти, јер ако неко са стране верује да имамо способности да постигнмо оно што желимо, већа је вероватноћа да ћемо и сами бити уверени у то.
Наравно, уз оптимистичан став и веровање у успех, важно је и да знамо како да прихватимо пораз, односно губитак. Уколико нисмо постигли оно што желимо у одређеном моменту, то никако не значи да нећемо никада постићи. Оптимиста је управо онај ко чврсто верује да изгубљена битка не значи и изгубљен рат и да је све могуће поправити с временом; ништа није толико црно као што у неком моменту може да изгледа.
Истраживања показују: Особе које имају више самопоуздања, које више верују у успех, имају уједно и већу шансу да тај успех постигну. Људи који су оптимисти су чешће на добитку на свим животним пољима. Изузетно је важно и имати у окружењу људе који су оптимисти, јер ако неко са стране верује да имамо способности да постигнмо оно што желимо, већа је вероватноћа да ћемо и сами бити уверени у то. Уз оптимистичан став и веровање у успех, важно је и да знамо како да прихватимо пораз, односно губитак.

Научите да поштујете себе

Марија је требало да се појави на разговору у оквиру конкурса за доделу стипендије који је организовала скупштина града. У оквиру тог разговора, требало је да одржи и малу презентацију која ју је од свега највише и плашила. Дуго се припремала за тај разговор, међутим, када је дошло време да на њега оде, одлучила је да одустане. Иако су је родитељи и пријатељи наговарали да не посустане, и да нема шта да изгуби, није променила мишљење.
Често иза песимистичниг погледа на свет стоји мањак самопоуздања. Марија, једноставно, не верује у своје способности и не верује да може да успе. Врло често овај недостатак самопоуздања представља кочницу не само за напредовање, већ и за само иницирање активности.
Овакав начин размишљања је нужно мењати. Сви имамо право да погрешимо, нико није савршен! Онда када ствари не иду онако како смо планирали и замислили, није смак света. Ако не успемо у нечему из прве, па шта? Осим тога, ако не пробамо, никад нећемо знати да ли бисмо успели. А оно што је још важније, и ако погрешимо, остварили смо напредак; из грешака се учи.

Треба да знате да:

Резултати истраживања показују да особе које имају оптимистичан поглед на свет у коме живе имају веће могућности да постигну успех и на приватном и професионалном плану.
На то да ли ћемо на свет гледати са оптимистичним ставом утиче више фактора: претходно искуство, тренутно психичко стање, ставови људи којима смо окружени, као и информације које имамо о одређеној ситуацији.
Начин на који сагледавамо тренутну ситуацију као и наше предикције будућности одређене су и нашим начином живота.
Песимисти су особе које већи значај придају негативним него позитивним информацијама које добијају од других.
Највећи ризик који носи песимистичан начин размишљања јесте пропуштање могућности захваљујући уверењу да не постоји могућност да се успе.
Ризик који носи оптимистичан начин размишљања јесте да увек постоји могућност да се прецене могућности одређене ситуације услед чега настаје разочарање.
Особе које су оптимисти су много прихваћеније у друштву. Људи више воле да имају у својој околини оне који их орабрују него оне који стално истичу негативне могућности.
Највећи ризик који носи песимистичан начин размишљања јесте пропуштање могућности захваљујући уверењу да не постоји могућност да се успе.
Ризик који носи оптимистичан начин размишљања јесте да увек постоји могућност да се прецене могућности одређене ситуације услед чега настаје разочарање.
Особе које су оптимисти су много прихваћеније у друштву.


преузето са akademijauspeha.org


Vrh
lOOla
Post  Tema posta: Re: Optimista ili pesimista?  |  Poslato: 11 Maj 2013, 16:10
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 06 Dec 2012, 21:05
Postovi: 1388

OffLine
Песимизам – нарцистичка депресија

Slika

Људи с патолошким нарцизмом не успевају заувек да одрже слику о властитој грандиозности и свемоћи. Нарцисима је потребна публика и стално дивљење. Како се ради о особама које су нестабилно формиране у самом старту, немају чврст идентитет, нити могућност дубоких доживљаја и осећања, није тешко замислити њихово сламање. Стручним језиком, та врста сламања се се зове декомпензација. Шта то заправо значи?

Особе с нарцистичким поремећајем личности имају извесне особине, по којима се разликују од других људи. Међу те особине спада стална потреба за присуством других који ће их величати, подржавати и, у крајњем случају, толерисати њихову грубост и немар. Нарциси су себични, егоистични и сасвим неспособни да саосећају с другима. Међутим, то њих не погађа, нити их много занима. Осећање кривице поводом неморалних поступака, је код ове групе људи потиснуто. Паралелно с том потиснутом кривицом, они имају веома первертирану савест. Склони су моралисању, али се понашају као да се «морални стандарди» не односе на њих саме. Често су заједљиви и непријатнни према другима. Није лако бити пријатељ нарцису, осим ако нисте у стању да га константно гратификујете. Уколико га осујетите, суочићете се са изливима беса. Врло често неконтролисаног и, врло малигног беса. Тај нарцистички бес се може схватити као покушај одбране фрагилног идентитета и очување слике о себи. Међутим, некада се деси да нарциси буду фрустрирани дуже време, да нису успели да направе атмосферу у којој ће их други подржавајти и да та осујећења доведу до слома. Онога што смо претходно дефинисали као «декомпензацију».

Питање на које покушавамо да одговоримо је шта се деси када се један велики, моћни, надобудни нарцис сломи – декомпензује?

Најједноставније речено, деси се тешка депресивна епизода. Међутим, било би веома непрецизно рећи да је у питању само депресивна епизода. Људи данас многе ствари зову депресијом. Од повишене туге, па до очаја, преко константног сниженог расположења или губитка вере у «боље сутра». Услед различитих схватања депресије, а и разлике међу депресивним осећањима код различитих типова људи, било би корисно описати по чему се разликује нарцистичка депресија.
Нарцистичка декомпензација се одликује негативним доживљајима који преплављују личност и специфично модификују осећања, мисли и делатност. Дакле, ради се о интензивном патолошком осећању. Најбољи назив за нарцистичку депресију сам пронашла у раду Драгана Швракића. Према њему, нарцистичку депресију можемо упоредити с песимизмом.
Људи се често осећају утучено на различите начине. Такође, често су невољни и несклони да потраже помоћ стручњака када «упадну» у епизоде сниженог расположења и виталности. Међутим, скоро никада не престају да се питају, шта се с њима, заправо, дешава. Иако сматрам да само именовање стања не може допринети отклањању симптома, ипак може пружити увид или јаснију слику о пореклу и јачини проблема с којима се неко носи.
Швракић истиче да је песимизам, односно депресија која настаје као последица сламања нарцистичке слике, посебна и, од свих других, различита врста проблема.
Песимизам је, пре свега, расположење, јер су комплетна личност и психички живот преплављени специфичним (песимистичким) садржајима који се, клинички, изражавају кроз сва осећања, мисли и делатност нарциса.
У ширем и неспецифичном смислу, песимизам је расположење које се одликује «негацијом позитивних аспеката у себи и околини».

Дијагностички критеријуми песимизма:

песимистички став узалудности – особа бива преплављена доживљајем узалудности живљења и кроз такву призму посматра себе, свој живот, друге људе.
морална конфузија – декомпензовани нарцис је изгубио грандиозност као крајњи циљ и приоритетни критеријум осмишљеног живљења, а не поседује друге вредносне критеријуме помоћу којих би усмеравао своју активност («морална изгубљеност»)
став супериорности – парадоксално, у односу на актуелно стање, декомпензовани нарцис испољава супериорност и ароганцију према околини којој се обраћа за помоћ
интрузивност – песимистични нарцис активно намеће своје песимистичке доживљаје околини. Као да жели да свима објасни да је све изгубило смисао, радећи то на агресиван и напад начин.
дисфорија (анксиозност, депресивност и нелагода) с интервалима релаксираности. Паралелно унутрашњем доживљају узалудности, песимизам је «обогаћен» спектром незрелих емоционалних реакција (попут: огорчености, увређености, разочараности, дифузног незадовољства собом и светом). Сва побројана незадовољства прекидају интервали релаксираности, који настају након напада и пражњења негативитета. Речју, када декомпензовани нарцис не може више да толерише нагомилане негативне емоције, он се на врло агресиван начин испразни, «убаци» их у неког другог, након чега се, бар за тренутак, опусти.

Разлика између депресије и песимизма:

у оквиру депресивног расположења преовлађује стање безвредности: себе и своју околину депресивна особа обезвређује, све сматра лошим, живот је црн, препун несреће и бола. С друге стране, песимизам карактерише општу узалудност, огорченост, разочараност и незадовољство собом и светом, док се живот сматра сивим, фиктивним и пуним илузија
класичне одлике депресивног расположења карактерише постојање јасних етичких критеријума дихотомије добро/лоше. У депресији, разумљиво, доминира негативан пол те дихотомије. Депресивац доживљава и себе и свет као безвредне. За разлику од тога, декомпенозавини нарцис и његов свет су «узалудни», тојест, потенцијално добри, али без могућности да се реализују (речју – настаје конфузија вредносних принципа дихотомије добро/лоше). Из ових разлога видимо да су депресивне особе зрелије од нарцистичних. Етички недефинисано стање узалудности указује на дифузне моралне норме и крњу савест.
у највећем броју случајева класичног депресивног расположења видимо комплетну клиничку слику депресије: утученост, повученост, успореност покрета и мисли или агитираност, а најчешће, опште успорење особе. То је у најоштријем контрасту с нормалном покретљивошћу, активним наметањем ставова и често разметљивим наступом песимистичког нарциса.
депресивна особа је, обично, сломљена, окупирана собом, неактивна и не испољава арогантан став према околини. С друге стране, у песимистичком расположењу, уочавамо парадоксалну супериорност и арогантан став декомпензованог нарциса.
Оно што се дешава депресивној особи, дешава се и нарцису који се сломио. Психодинамско схватање депресивности каже да се ту ради о агресији која је окренута ка себи. И депресија у класичносм смислу, и песимизам код «сломљеног» нарциса садрже ту компоненту окретања агресије ка самом себи. Разлике настају услед тога што је депресивна особа боље структуирана, развојно зрелија и на другачији начин обрађује своје доживљаје и осећања. Нарцистични људи су веома закинути у најранијем развоју, те зато нарцис своју депресију једино може доживети као осећање свеопште узалудности и песимизам, јер су то најсуптилније емоционалне реакције које је нарцис у могућности да поседује.
Иако је врло непрепоручљиво да непрофесионалнци дијагностификују своје проблеме, овај текст је написан са основним циљем да разлучи неке недоумице. Нису сва депресивна осећања иста. Нека је лакше санирати од других. Благе депресије се могу чак и самоиницјативно «извући» из негативних осећања и патње. Међутим, постоје психички слабије организоване личности, којима је заиста нужна помоћ, понекада чак и дуготрајна помоћ, како би се «извукле» из безнадежности и песимистичког погледа на свет.
Сви можемо наћи оптимизам у чињеници да је готово свакоме могуће пружити адекватну помоћ. Данас у свету постоји велики број различитих врста и приступа пружања помоћи, те ће свако ко је у потрази за «бољим сутра» и решен да у тој потрази истраје, пронаћи адекватну помоћ за себе. Песимизам и опште осећање узалудности нису нерешиви проблеми. У сваком од нас лежи способност виђења смисла, и чак иако је та способност веома нарушена, постоје начини на које је можемо «поправити».

Рената Сенић
преузето са psihoterapijsketeme.rs


Vrh
lOOla
Post  Tema posta: Re: Optimista ili pesimista?  |  Poslato: 22 Maj 2013, 22:43
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 06 Dec 2012, 21:05
Postovi: 1388

OffLine
Kako vam pesimizam može pomoći u životu

Slika

Je li rizik od pojave invaliditeta i smrti veći kod starijih ljudi koji imaju optimističan pogled na život ili među pesimistima? Nevjerojatno, ali pesimisti imaju manji rizik od nezgoda, lošeg zdravlja i prijevremene smrti, pokazuje nova njemačka studija.

Stariji ljudi koji imaju mala očekivanja povoljne životne situacije u budućnosti imaju veće šanse da žive duže i budu zdraviji nego oni koji su nerealno optimistični, pokazuje novo istraživanje objavljeno u Psychology and Aging.
'Naše istraživanje otkriva da je pretjerani optimizam povezan s rizikom od invaliditeta i prijevremenom smrću u sljedećih deset godina života', rekao je voditelj istraživanja dr. Frieder R. Lang, s njemačkog Sveučilišta Erlangen-Nuremberg. Pesimistični pogled na budućnost može potaknuti ljude da budu oprezniji, više paze na zdravlje i mjere osiguranja.
Dr. Lang i njegove kolege su istražili podatke skupljene od 1993. do 2008. od nekih 40.000 osoba u dobi od 18 do 96 godina. Znanstvenici su ih podijelili u grupe od 18 do 39 godina, 40 do 64 godina i starije od 65.
Naknadno se pokazalo da oni u najstarijoj grupi, dakle od 65. godina na dalje, koji su imali nerealno visoka očekivanja za budućnost, imaju 9,5 posto veći postotak invaliditeta i 10 posto veći rizik od prijevremene smrti.
Naime u toj dobi, pesimistični pogled na život je realističniji. Za razliku od njih oni iz najmlađe grupe imali su najveći postotak optimista, dok su ljudi srednje dobi imali najrealniji pogled na budućnost, no s godinama postaju sve pesimističniji.
'Neočekivano, ali pokazalo se da su stabilno i dobro zdravlje te dobra primanja povezani s pesimističnijim pogledom na budućnost, nego slabije zdravlje i lošija primanja', rekao je dr. Lang te dodao: 'Štoviše, ustanovili smo da su veća primanja povezanija s većim rizikom od invaliditeta.'

преузето са magazin.net.hr


Vrh
Alek
Post  Tema posta: Re: Optimista ili pesimista?  |  Poslato: 23 Jul 2013, 23:11
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jul 2013, 14:30
Postovi: 238

OffLine
Optimista,ima vremena za pesimizam.


Vrh
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Pogled za štampu

Ko je OnLine
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 43 gostiju
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Idi na:   


Obriši sve kolačiće boarda | Tim | Sva vremena su u UTC + 2 sata

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
DAJ Glass 2 template created by Dustin Baccetti
Prevod - www.CyberCom.rs
eXTReMe Tracker