|
Autoru |
Poruka |
Okano
|
|

rang

Pridružio se: 06 Dec 2012, 22:57 Postovi: 3122
|
Pravo proleće tek od 20. aprilaMada je i zvanično došlo proleće, sudeći po vremenskoj prognozi hidrometeorološkog zavoda Srbije, temperature će i narednih dana biti zimske. Umesto šetnje i kafenisanja u baštama kafića, preporučuje se topla odeća i kišobran. HLADNO - Danas i sutra umesto sunca i ptica Novosađane očekuje sneg uz noćne temperature ispod nule, a dnevne neće prelaziti dva stepena što je daleko od prolećnih. Blago poboljšanje vremena očekuje se u sredu i četvrtak kada će i sunce pokušati da se izbori sa oblacima ne bi li konačno ozarilo novosadske ulice, ali već u petak meteorolozi predviđaju kišu, iako će temperatura preći deseti podeok na celzijusovoj skali. Dašak proleća može se očekivati tek za vikend jer će dnevna temperatura porasti na 16 stepeni, ali će uz povišenu temperaturu ponovo padati kiša. I prvi ponedeljak aprila biće kišni dan, dok će ostatak sledeće nedelje duvati vetar, a moguća je i košava. Prave prolećne temperature možemo da očekujemo tek od 20. aprila 021
|
|
|
|
|
Okano
|
|

rang

|
Pošti „nepoznat“ mađarski naziv?
Poštanska služba, sa natpisom „adresa nepoznata“ vratila je Nacionalnom savetu Mađara besprekorno adresirano pismo koje je poslala u Suboticu i Čoku, a predsednik tog tela Tamaš Korhec najavio je da će zbog narušavanja prava na upotrebu jezika zatražiti da se istraži taj slučaj i da će podneti prijavu.
-Jedini „nedostatak“ koverte na kojoj je bio naznačen poštanski broj i ulica mogao je da bude što smo naziv naselja u kojem većinski žive Mađari naznačili na mađarskom jeziku (sic!). Napisali smo Csóka, a ne „Чока“ ili „Čoka“. Odmah sam zamislio „blagonaklonog“ činovnika koji radi u kikindskoj sortirnici ili u čokanskoj maloj pošti kako je ne krijući revolt vehementno preškrabao mađarki naziv naselja koji se od srednjeg veka kontinuirano koristi i kako je naše pismo odlučnim pokretom zavitlao prema korpi koja služi za „škart“. Nažalost, ne radi se o usamljenom slučaju, ali među meni poznatim slučajevima previše je severnobanatskih, slučajeva koji se vezuju za Čoku. U svakom slučaju, stvar nećemo ostaviti na ovome, zbog povrede naših prava na upotrebu jezika predložićemo istragu i podnećemo prijavu. Mađarski je jezik u službenoj upotrebi i u Kikindi i u Čoki, ali i da nije u službenoj upotrebi, jednostavno ne možemo da dozvolimo da se naš jezik izopšti iz javnog života, kancelarija, sa ulice, jer od toga samo je jedan korak da mi, naša kultura i istorija budu izbrisani iz naše postojbine – naveo je Korhec u autorskom dnevničkom zapisu, kojeg je objavio „Mađar so“. Mađar so
|
|
|
|
|
Okano
|
|

rang

|
Šapčani u zatvor idu iz inata!Slavoljub, nastavnik u penziji, tako izražava bunt zbog drskosti policajca koji je za metar i po rastojanja od predviđene zone insistirao da kaznu naplati odmah BEOGRAD - Sve više građana u Srbiji odlučuje se da, umesto da plate kaznu, idu u zatvor. Prema podacima Prekršajnog suda u Šapcu, takvih je od početka godine 44. Da se nađu iza rešetaka, uglavnom su se odlučivali muškarci, a razlog, kako kažu, nije uvek nedostatak novca, već i inat.
Od početka godine Šapčani sve češće novčane kazne zamenjuju zatvorskim. Slavoljub Jovanović je spakovao stvari i krenuo u zatvor, jer nije želeo da plati kaznu od 5.000 dinara za pogrešno parkiranje.
Ovaj šabački nastavnik u penziji kaže da tako izražava bunt zbog drskosti policajca koji je za metar i po rastojanja od predviđene zone insistirao da kaznu naplati odmah.
"Razočaran sam ponašanjem policajca. Ipak sam ja čovek koji ima 70 godina a on, po mojoj proceni, upola manje od mene. Ja sam se i ranije parkirao na istom mestu, verovatno sam i tada grešio, ali nije naišao niko da me kazni. Za tih metar i po, na svakih 30 centimetara meni treba da platim jedan dan zatvora", kaže Slavoljub.
U Prekršajnom sudu, koji je po broju predmeta najopterećeniji, ali i najažurniji u Srbiji, kažu da se od četiri opštine, na ovakav korak, samo u Šapcu odluči više od 170 građana godišnje.
Predsednik Prekršajnog suda u Šapcu Vladan Kovanović kaže da se taj broj predmeta kreće od 350 do 250 na području celog suda, tako da, kako kaže, to nije neki veliki broj procentualno u odnosu na broj predmeta na godišnjem nivou.
U sudu dodaju da se od 22.000 predmeta, većina odnosi na saobraćajne prekršaje, a ostatak na zahteve komunalne policije, javnih preduzeća i na narušavanje javnog reda i mira.
Da se nađu iza rešetaka, u trajanju od pet do 60 dana, umesto novčane kazne, uglavnom su se odlučivali muškarci, ali i poneka žena. Razlog, kako kažu, nije uvek nedostatak novca, već i inat zbog stava da je prekršaj "sitan".
Šapčani, ipak tvrde da su novčane kazne prevelike za naše uslove, jer jedan zatvorski dan košta hiljadu dinara. Kurir
|
|
|
|
|
Okano
|
|

rang

|
Grafike četiri maga umetnosti u Somboru
Direktor Kulturnog centra „Laza Kostić“ Mihajlo Nestorović Somborcima obećaje jednu od najznačajnijih likovnih izložbi u Srbiji. U okviru izložbe pod nazivom „Španski majstori“ biće prikazane originalne grafike Pabla Pikasa, Salvadora Dalija, Huana Miroa i Antonia Tapiesa.
-Možda je koncept izložbe iznenađujući, prikazaćemo jedne pored drugih četiri maga umetnosti i genija, a posetioce mogu da uverim da grafike koje će biti prikazane podstiču jedna drugu i da su povezane španskim tlom, španskim temperamentom i savremenim izrazom. Možda je manje onih koji su čuli za Antonia Tapiesa, katalonskog majstora od svetskog značaja, a na izložbi će moći da se upoznaju i sa njegovim apstraktnim ekspresionizmom - kazala je Tatjana Dimitrijević, urednica likovnog programa KC „Laza Kostić”.
Izložba koja će trajati od 9.aprila do 19.maja, imajući u vidu veliko interesovanje, imaće dva otvaranja, slično prošlogodišnjoj Dalijevoj izložbi. Na dan otvaranja će ulica Laze Kostića biti zatvorena za saobraćaj, a ispred galerije će kolovoz biti podaščan i tu će nastupiti španske plesačice i plesači, a očekuju se još neki detalji koji bi trebalo da dočaraju duh Španije i Mediterana. Izložba će biti otvorena u saradnji sa galerijom Visconti Fine Art iz Ljubljane, sa kojom somborski kulturni centar već četiri godine sarađuje.
Mihajlo Nestorović je rekao i da će međunarodni festival Somborske muzičke svečanosti (SOMUS), sa učešćem vrhuskih svetskih muzičara početi 20. aprila. Mađar so
|
|
|
|
|
Okano
|
|

rang

|
Pastor: Opet na polaznoj tački, očerupani
-Učinili smo jedan veliki krug i dok smo opet stigli do polazne tačke ozbiljno smo očerupani materijano, moralno i u pogledu ugleda i pouzdanosti. To je ono za šta svakako treba podneti račun – rekao je povodom zbivanja u vezi sa Razvojnom bankom Vojvodine predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor. – Vratili smo se tamo gde smo bili godinama ranije, samo što nas je u međuvremenu život ozbiljno očerupao, očerupali smo sami sebe. Već smo imali jedan takav razvojni fond. Da smo njega koristili i činili ga funkcionalnim, mogli smo da izbegnemo ovaj čitav cirkus oko razvojne banke. Trebalo je koristiti novac fonda proteklih godina, a ne da se novac drži na računima Narodne banke kao rezerva, baš onda kada je privredi on bio najpotrebniji – dodao je još Pastor u intervjuu za „Mađar so“.
Upitan kako danas gleda na ideju od pre tri godine da je Vojvodini potrebna takva finansijska institucija, predsednik vojvođanske skupštine i raniji pokrajinski sekretar za privredu kazao je da o ideji i danas misli da je je ona „potpuno u redu, čak bez alternative“.-Pod idejom, naime, podrazumevamo da vojvođanska vlada - kao i svaka druga vlada- treba da raspolaže sa jednim takvim mehanizmom uz čiju pomoć zacrtane prioritete može i da ostvari. Finansijska institucija u službi razvojnih ambicija, dakle, nema alternativu. I dalje sam uveren da su te tvrdnje i danas aktuelne. Ono što je za mene problematrično u celoj priči, to je čitav niz pitanja koja se mogu postaviti. Ova pitanja ne postavljam sada prvi put, postavio sam ih i ranije, recimo onda kada je doneta odluka u vezi sa preuzimanjem Metals banke. Pitanje se odnosilo na to zbog čega je pomenutu ambiciju trebalo ostvariti preuzimanjem banke koja je tonula i koja je bila pred krahom, kada je tamo bio funkcionalan razvojni fond koji je čak odlično funkcionisao, garancijski fond, fond za razvoj poljoprivrede i fond za kapitalna ulaganja. Nisam shvatao zbog čega mi treba da spašavamo Metals banku, u interesu očuvanja uspostavljene slike ostabilnosti bankarskog sistema Srbije. Ali, ako smo u sve to ušli, ne razumem kako je moguće da nisu ostvareni sporazumi kojima je trebalo rešavati situaciju koja je na taj način nastupila. Znam, naime, da ti sporazumi nisu ostvareni. Ne znam zbog čega se iz priče povukla tadašnja Cvetkovićeva vlada, Narodna banka predvođena Jelašićem, i nakon toga i svi drugi. Zbog čega smo danas stigli u takvu situaciju da, istinski, ni ne vidimo šta se zapravo dogodilo. Ono što se sigurno dogodilo i o čemu će za bilo koga biti teško da položi račun – a doći će i do toga – jeste izvrtanje desetogodišnjeg uverenja prema kojem prema javnim sredstvima treba postupati pažljivo, savesno, prema propisu, na način dobrog gazdovanja i štedljivo. Ovu sliku koju smo o sebi stvorili je urušila priča o razvojnoj banci. Ispostavilo se da je ta slika lažna, da to ne rade svi tako. Račun treba položiti o tome ko to nije tako radio, ko je dozvolio da to ne bude tako. Nemoguće je da neko ne zna za kršenje ovih pravila onda kada pod upravom ima datu finansijsku instituciju – rekao je Pastor.
Predsednik Skupštine Vojvodine ponovio je i stav da pitanjem Razvojne banke Vojvodine ne može da se opravdava neophodnost vanrednih izbora. – Ne, prema sadašnjem stanju stvari. Međutim, niko ne može da predvidi u šta će narednih nedelja ili meseci da se pretvori ova stvar. Prema sadašnjem stanju stvari, međutim, ne postoje preduslovi za raspisivanje vanrednih izbora. Rezultate pokrenutih saslušanja i postupaka, međutim, niko ne može da zna. Sve to može da prouzrokuje takvu situaciju koja će biti potpuno drugačija od one o kojoj sada mogu da govorim – kazao je Pastor. On je dodao i da ni u slučaju dokaza o eventualnim zloupotrebama automatski ne bi bili stvoreni uslovi za vanredne pokrajinske izbore, ali i da „sve to može da prouzrokuje jednu političku krizu“. – Može da bude stvorena takva situacija u kojoj bi vladajuća većina, pretežna snaga u parlamentu, sa sa aspekta verodostojnosti i pouzdanosti bila okrnjena. Kada sam govorio o tome da mi jednu deceniju govorimo da smo drugačiji od Beograda, da nam veće nadležnosti i budžet trebaju jer se prema njima i odnosimo drugačije, i tada sam mislio na probleme verodostojnosti. Sve je to, naime, već i u ovoj fazi čitave stvari dovedeno u pitanje – rekao je Pastor. Mađar so
|
|
|
|
|
Okano
|
|

rang

|
Хитној пуне руке посла
Температурне осцилације неповољно се одражавају на многе, а посебно на хроничне болеснике. До пре два дана температуре су достизале и до 17 степени, а и наредних дана најављено је хладније време. Кад температура нагло падне,
Хитној пуне руке посла
Enlarge Хитној пуне руке посла
најугроженије су особе које имају висок крвни притисак, астматичари и срчани болесници. Да на здравље људи лоше утичу промене и нестабилно време показује и велики број пацијената који се ових дана јављају лекарима Хитне помоћи.
- Повећан је број позива и излазака на терен наших екипа. Највише нас позивају хронични болесници, али ово време не погодује ни здравим особама. Они се жале на главобољу, вртоглавицу и малаксалост. Јављају се и пацијенти са хроничним гастритисом, због болова узрокованих упалом жучне кесе, а код психијатријских случајева се, такође, стање погоршава - рекла је портпаролка Завода за хитну медицинску помоћ др Сања Ненадић Покрајац.
Саговорница напомиње да су организам и имунитет на крају зимског периода ослабљени, због вируса. Др Ненадић Покрајац саветује да је неопходно појачати унос витамина, пити веће количине течности и лагано шетати. И. Д.
Dnevnik
|
|
|
|
|
Okano
|
|

rang

|
Silovana devojčica na psihijatriji KCV-a? Vest objavljena u pojedinim medijima, da je na dečijem odeljenju Klinike za psihijatriju Kliničkog centra Vojvodine silovana dvanaestogodišnja devojčica, koja se nalazi na lečenju u toj ustanovi, zvanično još uvek nije potvrđena.
Prema rečima portparolke Kliničkog centra Vojvodine Jelene Jurišin slučaj je predat policiji.
Portparolka Policijske uprave Novog Sada Mileva Tomić kaže da je, pošto se radi o maloletnoj osobi, policija prosledila prijavu Tužilaštvu za maloletnike. 021
|
|
|
|
|
Okano
|
|

rang

|
Vanredna odbrana na oko 30 kilometara u Vojvodini NOVI SAD -
Na oko 30 kilometara odbrambenih linija u Vojvodini sprovodi se vanredna odbrana od poplava, saopštile su danas Vode Vojvodine.
U saopštenju se navodi da je od 1.460 kilometara odbrambenih linija na području Vojvodine u odbrani od poplava oko 710 kilometara. Vode Vojvodine su saopštile da je u vanrednoj odbrani od jutros i deo tiskih nasipa, odnosno šest kilometara letnjeg nasipa Đala kod Novog Kneževca.
Na Tisi kod Novog Kneževca jutros je izmereno 657 centimetara, što je 18 centimetara više nego juče i sedam centimetara iznad granice kada se na toj deonici proglašava vanredna odbrana od poplava.
Vanredna odbrana od poplava i dalje je na snazi na šest kilometara Save kod Klenka i Hrtkovaca i na reci Zlatici, od Kikindskog kanala do državne granice sa Rumunijom.
Zbog velikih količina padavina u proteklom periodu i visokih vodostaja na području Vojvodine sprovodi se i odbrana od podzemnih voda u atarima u Subotici, Kanjiži, Kikindi, Zrenjaninu, Bečeju, Vršcu, Beloj Crkvi, Pančevu, Šidu i Novom Sadu.
Od ukupno 155 crpnih stanica koliko ih ima u Vojvodini u radu je 128, a na područjima gde ima najviše vode uključene su i mobilne pumpe, navodi se u saopštenju. RTV
|
|
|
|
|
Okano
|
|

rang

|
Život bez muškaraca - solo svaka treća NovosađankaU vremenu u kom nas od potencijalnog partnera deli samo klik miša, broj samaca, međutim, iz dana u dan raste. Više od trećine (36,17 odsto) ženske populacije u Novom Sadu starije od 15 godina ili je razvedeno ili se nikad nije udavalo dok među muškarcima u ovu grupu spada čak 40,97 odsto.
OTUĐENOST - Moderna tehnologija učinila je ljude dostupnijima nego ikad, sajtova za upoznavanje ima na svakom koraku, a društvene mreže su preplavljene profilima ljudi koji traže srodnu dušu. Usamljenih, međutim, izgleda da nikad nije bilo više.
- Porodica i brak kao institucije svuda u svetu doživljavaju krizu. Forsira se egoistički model života, pa ljudi sve češće potencijalnog supružnika ili decu doživljavaju kao opterećenje, pre svega finansijsko. Moderan čovek razmišlja šta je korisnije i bolje za njega lično, a iz te perspektive porodica se jednostavno posmatra kao preveliki trošak - objašnjava psiholog Žarko Trebješanin.
On smatra da je za razliku od naprednijih zemalja u kojima je samački trend u skladu sa konformističkom ideologijom novog doba, u Srbiji finansijska kriza jedan od glavnih uzroka sve većeg broja samaca. Ljudi ne vide nikakvu perspektivu, kaže on, pa samim tim ne mogu ni da planiraju budućnost ili porodicu.
Mnogi samci smatraju da je za brak i decu potrebno dosta novca, a neki od njih da će im to ugroziti slobodu. Ima onih koji se plaše vezivanja, ali i onih koji su se mnogo puta razočarali, pa ne žele ponovo. Aleksandar Miletić nekad je mislio da će imati dug i skladan brak, ali je posle brojnih veza odustao.
- Nakon više dugih veza koje su izgledale kao da vode u brak, a propale su, jednostavno sam odustao od ideje da ću se ikada oženiti. Imam svoj stan, imam devojku, ali ne živimo zajedno i sasvim mi je dobro ovako – kaže ovaj četrdesetčetvorogodišnjak i dodaje da mu je sad teško i da zamisli “da ima ženu ili decu i da bude običan”.
- Smatram da bi me to donekle gušilo, a verujem i da mi uopšte ne bi bilo lako da se posle toliko godina samačkog života iz korena prilagođavam nekoj osobi - ističe Miletić.
Identična situacija i u Beogradu RAZLIKE - Situacija u Beogradu nije mnogo drugačija. Žene koje se nikad nisu udavale ili su razvedene čine 34,61 odsto ukupne ženske populacije, dok među muškarcima taj procenat iznosi čak 39,56 odsto. U svim delovima Beograda žensko stanovništvo čini većinu u odnosu na muško, ali su žene u svim opštinama osim u Vračaru u većem procentu u braku nego muškarci. Razvedenih, takođe, primetno više ima među damama. 24Sata
|
|
|
|
|
GiGi
|
|

Karolina Riječka
Pridružio se: 25 Mar 2013, 12:13 Postovi: 18509
|
Djevojci u školi skinuli gaćice, profesori tvrde: Sama je kriva Maloljetnu učenicu su njezini muški kolege dva puta pokušavali skinuti. Škola to nije prepoznala kao spolno uznemiravanje, ali jest pravobraniteljica Višnja Ljubičić U Hrvatskoj se i dalje javljaju skandalozni slučajevi seksualnih zlostavljanja, a jedan od najboljih primjera u kakvom društvu živimo je slučaj maloljetne učenice koju su njene muške kolege u dva navrata pokušali skinuti u školi. Kako tvrdi učenica, drugi puta kad su pokušali skinuli su joj tajice te s njima povukli i gaćice. Škola nije prepoznala ovaj incident kao spolno uznemiravanje, a pravobraniteljica za ravnopravnost spolova reagirala je zahvaljujući medijskim napisima.
Škola: To je uobičajena komunikacija učenika
- Iz izvješća škole proizlazi kako je takvo ponašanje učenika 'njihov uobičajeni način komuniciranja', odnosno 'njihov stil', a što ukazuje da se ne radi o izdvojenom incidentu, već o ustaljenom obrascu ponašanja koji predstavlja spolni stereotip i diskriminaciju. To škola nije prepoznala - rekla je za Novi list pravobraniteljica Višnja Ljubičić.
Tvrdi da iz zapisnika Nastavničkog vijeća proizlazi da su pojedini profesori imali saznanja o spolnom uznemiravanju učenice, ali nisu poduzeli adekvatne mjere.
Profesori: Učenica je sama pridonijela tome
- Štoviše, pojedini profesori su naveli da je učenica sama pridonijela takvom ponašanju iz čega je vidljiva njihova nesenzibiliziranost - rekla je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.
Škola prihvatila upozorenje i preporuke pravobraniteljice
Ipak, nakon što je pravobraniteljica reagirala, škola je prihvatila njezino upozorenje i preporuke. Nastavničko vijeće je razgovaralo o 'senzibiliziranju nastavnika za prepoznavanje spolnog uznemiravanja kao posebnog oblika diskriminacije koji predstavlja prekršaj i kao takav je kažnjiv'. Izvor: 24sata.hr
_________________ Plesala bih s tobom kroz najprometnije ceste jedan tango kroz crveno tamo gdje nitko ne bi plesao na vrhu Hendrixovog mosta i to mi ne bi bilo dosta...
|
|
|
|
|
|
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 16 gostiju |
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
|
|
|