Pogledaj neodgovorene postove
Pogledaj aktivne teme
Danas je 28 Mar 2024, 16:45


Autoru Poruka
Astra
Post  Tema posta: Filmski festivali i nagrade  |  Poslato: 13 Apr 2012, 09:22
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10711

OffLine
Beldoks: Dve evropske premijere

Peti međunarodni festival dokumentarnog filma, Beldoks, biće održan od 4. do 9. maja, pod sloganom „Koji film“, najavljeno je u Domu omladine

Slika

PETI međunarodni festival dokumentarnog filma, Beldoks, biće održan od 4. do 9. maja, pod sloganom „Koji film“, najavljeno u Domu omladine. U šest bioskopskih dvorana u Beogradu i u novosadskoj „Areni“ biće prikazano 29 filmova iz celog sveta, u dva takmičarska, dva revijalna i jednom specijalnom programu.

- Publika će moći da vidi domaće, ali i dve evropske premijere - najavio je osnivač i direktor Beldoksa Mladen Vušurović.

Na otvaranju, 4. maja u Sava centru, biće prikazana dva domaća dokumentarca - „Biba struja“, Dušana Čavića i Dušana Šaponje, i „Lice revolucije“ Vladimira Milovanovića.


U okviru „Međunarodnog programa“ gledaćemo najatraktivnije svetske naslove, među kojima su „Najmanje mesto na svetu“ Tatjane Huezo (dobitnik Gran prija na Dok Lajpcigu), „Ovo nije Kalifornija“ Martena Persijela (nagrađen na Berlinalu), „Porodični portret u crno-belom“ Julije Ivanove (najbolji kanadski film na Hot Doksu u Torontu).

Na petom Beldoksu biće prikazano 13 domaćih filmova, od kojih se osam takmiči za titulu „najbolji srpski dugometražni dokumentarni film“.

Festival će 9. maja biti zatvoren srpskom premijerom filma „Marina Abramović: Umetnik je prisutan“ Metjua Ejkersa.


Vecernje novosti

_________________
Slika


Vrh
Astra
Post  Tema posta: Oskar,Kan,Berlin,Venecija  |  Poslato: 23 Apr 2012, 12:05
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10711

OffLine
Kan: Lista filmova u takmičarskom programu

Na ovogodišnjem 65. filmskom festivalu u Kanu u okviru takmičarskog programa biće prikazana 22 filma, među kojima i filmovi Dejvida Kronenberga, Vesa Andersona, Abasa Kjarostamija...

Slika
Plakat za 65. filmski festival u Kanu

KAN - Na ovogodišnjem 65. filmskom festivalu u Kanu u okviru takmičarskog programa biće prikazana 22 filma, među kojima i filmovi Dejvida Kronenberga, Vesa Andersona, Abasa Kjarostamija, Kena Louča.



Zzirijem festivala, koji će trajati od 16. do 27. maja predsedava italijanski filmski stvaralac Nani Moreti.



Crvenim tepihom će, prema najavama organizatora, prošetati holivudske zvezde Bred Pit i Nikol Kidman, kao i francuska glumica Marion Kotijar i Amerikanka Džesika Častejn.




U takmičarskom programu naćiće se sledeći filmovi: "Moonrise Kingom" (Kraljevstvo meseca) Vesa Andersona, "Rust & Bone" (Rđa i kost) Žaka Odijara, "Holy Motors" (Sveti motori) Leosa Karaksa, "Cosmopolis (Kosmopolis) Dejvida Kronenberga, "The Paperboy" (Dečak od papira) Lija Danijelsa, "Killing Them Softly" (Ubij ih nežno) Endrua Dominika, "Reality" (Realnost) Matea Garonea, "Amour" (Ljubav) Mihaela Hanekea, "Lawleš" (Bezakonje) Džona Hilcota, "Like Someone In Love" (Kao zaljubljen) Abasa Kjarostamija, "The Angel's Share" (Anđeoski deo) Kena Louča, "Im Nebels" Sergeja Loznitsa, "Beyond The Hills" (Iza brda) Kristijana Munguija, "Baad El Mawkeaa" (Posle bitke) Jusrija Nasarlaha, "Mud" (Blato) Džefa Nikolsa, "Post Tenebras Lux" Karlosa Rejgadasa, "In Another Country" (U tuđoj zemlji) Hong Sang-Sua, "On the Road" (Na putu) Valtera Saljesa, "Taste Of Money" (Ukus novca) Im Sang-Sua, "Paradise: Liebe" (Raj:Ljubav) Ulriha Sajdla, "Vous N'Avez Encoure Rien Vu" (Ništa još niste videli) Alena Resnea i "The Hunt" (Lov) Tomasa Vinterberga.



U selekciji "Određen pogled" naćiće se 17 filmova autora od Brendona Kronenberga, do Benisija del Tora, Gaspara Noe i Ksavijera Dolana.



Van takmičarskog programa biće prikazano nekoliko filmova uključujcuhi "Drakulu" Darija Arđenta, "Io E Te" Bernarda Bertolučija, "Madagaskar 3", "Hemingvej i Gelhorn" Filipa Kaufmana i "Ai To Makoto" Takašija Mikea.



Organizatori su najavili i nekoliko specijalnih prikazivanja, a festival će zatvoriti film Kloda Milera "Tereza D".


Vecernje novosti

_________________
Slika


Vrh
Astra
Post  Tema posta: Re: Oskar,Kan,Berlin,Venecija  |  Poslato: 23 Apr 2012, 12:11
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10711

OffLine
Tim Rot na čelu kanskog žirija

Britanska zvezda Tim Rot na čelu žirija ”Izvestan pogled” na 65. filmskom festivalu u Kanu koji počinje 15. maja

Slika

POPULARNI britanski glumac Tim Rot, koji je filmom “Ulični psi” Kventina Tarantina postao svetska zvezda, predsedavaće žiriju programa “Izvestan pogled” na 65. filmskom festivalu u Kanu.

Ovogodišnji festival počinje 16. maja američkom dramom “Moonrise Kingdom” reditelja Vesa Andersona, glavnom žiriju predsedavaće italijanski reditelj Nani Moreti, a zvanična lista filmova koji su ušli u konkurenciju biće objavljena 19. aprila.

Među filmovima za koje se veruje da će ući u konkurenciju su “On the roud” brazilskog reditelja Valtera Salesa, “Lonj Life” Džemsa Greja, i “Love”, Mihaela Hanekeja. Filmovi koji imaju velike šanse da postignu uspeh u Kanu su i “Njhite Elephant” argentinskog reditelja Pabla Trapera, i “Stoker” Park Šan Voka iz Južne Koreje.


Vecernje novosti

_________________
Slika


Vrh
Astra
Post  Tema posta: Re: Oskar,Kan,Berlin,Venecija  |  Poslato: 23 Apr 2012, 12:14
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10711

OffLine
Merilin Monro ikona Kanskog festivala

Filmska legenda Merilin Monro izabrana je za ikonu ovogodišnjeg Kanskog festivala, koji počinje u maju, 50 godina posle njene smrti

Slika

PARIZ - Filmska legenda Merilin Monro izabrana je za ikonu ovogodišnjeg Kanskog festivala, koji počinje u maju, 50 godina posle njene smrti, preneli su svetski mediji.

Na plakatu za festival, koji se ove godine održava 65. put, nalazi se crno-bela fotografija Merilin Monro kako zavodnički duva svećice na rođendanskoj torti i natpis "Kan 65".

"Festival je hram glamura a Merilin je njegova savršena inkarnacija. Njihovo ujedinjenje simbolizuje ideal jednostavnosti i elegancije", saopštili su organizatori.


Proslavljeni italijanski reditelj i glumac Nani Moreti biće predsedavajući žirija festivala koji će trajati od 16. do 27. maja.


Vecernje novosti

_________________
Slika


Vrh
Astra
Post  Tema posta: Re: Oskar,Kan,Berlin,Venecija  |  Poslato: 23 Apr 2012, 12:24
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10711

OffLine
Objavljen program Kanskog festivala

Filmski festival u Kanu okupiće ove godine reditelje dobro znane sa ranijih Kroazeta, poput Žaka Odijara, Kena Louča ili Mihaela Hanekea

Slika

FILMSKI festival u Kanu okupiće ove godine reditelje dobro znane sa ranijih Kroazeta, poput Žaka Odijara, Kena Louča ili Mihaela Hanekea, koji će se nadmetati za najveće priznanje - Zlatnu palmu. U takmičarskom programu naći se i najnoviji filmovi Valtera Saleša, Dejvida Kronenberga, Kristijana Mungijua, Alana Resnea...

Ranije je najavljeno da će ovogodišnji Kanski festival 16. maja otvoriti drama Vesa Andersona „Moonrise Kingdom“, sa Brusom Vilisom i Bilom Marejom u glavnim ulogama, a 27. maja zatvoriće ga Klod Milerov poslednji film „Tereza Deskejru“, sa Odri Tatu.


Žak Odijar, čiji je „Prorok“ 2009. u Kanu osvojio gran pri, predstaviće se filmom „Rđa i kosti“. Mihael Haneke u novom delu „Ljubav“ ponovo je sarađivao sa svojom „Učiteljicom klavira“ Izabel Iper. Haneke, Britanac Ken Louč („The Angel’s Share“) i Rumun Kristijan Mungiju („Beyond the Hills“), na listi su bivših dobitnika Zlatne palme, ali im to ne smeta da se nadaju novom priznanju.

U takmičarskom programu je i Dejvid Kronenberg sa „Kosmopolisom“ u kome glumi najveća tinejdž zvezda današnjice Robert Patinson. Zanimljivo je da se Kronenbergov sin Brendon našao u selekciji „Izvestan pogled“ sa svojim debijem „Antiviral“.

Brazilski reditelj Valter Saleš predstaviće film „On the Road“, adaptaciju romana Džeka Keruaka, sa Kristen Stjuart, Vigom Mortensenom i Kirsten Danst u glavnim ulogama. Među takmičarima je i francuski veteran Alen Resno sa filmom zanimljivog naslova „Još niste ništa videli“.

Naglasivši važnost prisustva velikih zvezda na Kanskom festivalu, organizatori su, pored ostalih, najavili i dolazak Breda Pita, koji će se predstaviti u filmu Endrjua Dominika „Ubij ih nežno“.

Ni Holivud nije zaboravljen, pa će kanska publika moći, van konkurencije, da pogleda treći deo animiranog „Madagaskara“, film Filipa Kaufmana „Hemingvej i Gelhorn“ i novo ostvarenje Bernarda Bertolučija „Ja i ti“.

Žirijem ovogodišnjeg festivala predsedava italijanski glumac i reditelj Nani Moreti koji je 2001. osvojio Zlatnu palmu sa filmom „Soba moga sina“.


Vecernje novosti

_________________
Slika


Vrh
Astra
Post  Tema posta: Re: Oskar,Kan,Berlin,Venecija  |  Poslato: 26 Apr 2012, 18:19
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10711

OffLine
Berenis Bežo domaćica Kana

Neće biti nimalo lako jer ću morati da se pojavim pred 4.000 od kojih većina govori francuski

Slika

KAN - Francuska glumica Berenis Bežo, poznata po ulozi u nemom filmu "Glumac" (The Artist), rekla je da je uzbuđena i pomalo nervozna što će biti domaćica filmskog festivala u Kanu koji se održava od 16. do 27. maja.

"Kada su mi to ponudili nisam znala šta to znači, a sada razumem da to uopšte nije jednostavno. Treba da se pojavite pred mnogo ljudi, njih 4.000, od kojih mnogi ne govore francuski", rekla je dobitnica Cezara o svojoj novoj ulozi.
Bežo je rekla da će potruditi da bude što je moguće jednostavnija i iskrenija i da neće pokušavati da se šali."Ograničiću se na tu ulogu, koja je odlična, ali ja nisam zvezda festivala", rekla je ona.

Pre nje domaćice festivala bile su, između ostalih, Kristin Skot Tomas, Monika Beluči, Dajana Kruger.Govoreći o popularnosti koja je usledila posle "Glumca", Bežo - koja je udata za režisera filma Mišela Azanavicijusa, kaže da se glumom dugo bavi i da nije bila nepripremljena.

"Nemam više 20 godina tako da sve uzimam uz dozu šale i zadovoljstva. Znam da će dogodine neko drugi biti zvezda meseca. Činjenica da sam dobila Cezara navodi me da se osećam kao deo porodice, ali sada treba ostati u toj porodici", rekla je ona AFP-u.

Bežo, koja je rođena u Argentini i osim engleskog govori i španski, glumiće u francusko-kanadskom sitkomu "Bref", a pozajmiće glas jednog od junakinja novog Piksarovog animiranog filma zbog čega je veoma oduševljena."Mislim da je to sjajno, naročito posle "Glumca" gde su me ljudi videli ali ne i čuli, da sada radim film u kome će me čuti, ali ne i videti", rekla je ona i dodala da je njen lik mlada žena koja se buni protiv društvenih normi, porodica i sama odlučuje o svom životu.

Direktor smotre Tijeri Fremo juče je najavio da će se u žiriju 65. Kana naći modni kreator Žan Pol Gotje, škotski glumac Juan Mekgregor, nemačka glumica Dajana Kruger i njena francuska koleginica Emanuel Devos kao i dvojica reditelja, Haićanin Raul Pek i Amerikanac Aleksander Pejn.Kompletna lista sa imenima članova žirija, kojim će predsedavati italijanski glumac i reditelj Nani Moreti, biće naknadno saopštena.
U zvaničnoj selekciji se za glavnu nagradu, Zlatnu palmu, takmiči 22 ostvarenja među kojima i filmovi Dejvida Kronenberga, Voltera SAljesa, Mihaela Hanekea, Kena Louča.


Kurir

_________________
Slika


Vrh
Astra
Post  Tema posta: Re: Oskar,Kan,Berlin,Venecija  |  Poslato: 30 Apr 2012, 00:47
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10711

OffLine
'NA CESTI' I 'COSMOPOLIS'

Novi filmovi glumaca iz 'Sumraka' i u Cannesu

Slika

I službeno je objavljena lista filmova koji će se prikazivati na festivalu u Cannesu od 16. do 27. svibnja! Naravno, čitateljima Sumrakomanije najzanimljiviji su novi filmovi Roberta Pattinsona i Kristen Stewart

Na najprestižnijem filmskom festivalu, koji slavi 65 godina, Pattinsona ćemo vidjeti u filmu 'Cosmopolis', redatelja Davida Cronenberga, a Kristen u filmu 'Na cesti'.

Film 'Cosmopolis' se temelji na romanu Dona DeLilloa, a Robert glumi mladog milijunaša koji po Manhattanu traži frizera te bježi od ubojica. U filmu glume Juliette Binoche, Paul Giamatti, Sarah Gadon i Jay Baruchel.

Kristen u svom filmu, koji se također temelji na romanu, glumi seksi plavušu Marylou, a uz nju u filmu se pojavljuju i Sam Riley, Garrett Hedlund, Viggo Mortensen, Amy Adams, Tom Sturridge, Steve Buscemi, Elisabeth Moss i Terrence Howard.

Festival će 16. svibnja otvoriti film 'Moonrise Kingdom' redatelja Wesa Andersona.


T portal

_________________
Slika


Vrh
Astra
Post  Tema posta: Re: Filmski festivali  |  Poslato: 30 Apr 2012, 21:31
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10711

OffLine
„Kako su me ukrali Nemci“ otvara Festival filma jugoistočne Evrope

Festival počinje Milošem Radivojevićem, kao jednim od najznačajnijih balkanskih, evropskih i svetskih autora savremenog filma – rekao Jordan Plevnes

Slika

ČAST da otvori ovogodišnji Festival filma jugoistočne Evrope u Parizu pripala je filmu iz Srbije - drami „Kako su me ukrali Nemci“ Miloša Miše Radivojevića. Organizator i jedan od osnivača filmske smotre osnovane prošle godine, Jordan Plevnes, poznati makedonski scenarist, dramski pisac, nekadašnji ambasador Makedonije u Parizu, koji je gost Beograda, odluku da se takvo poverenje ukaže našoj kinematografiji, za „Novosti“ objašnjava:

- Festival počinje Milošem Radivojevićem, kao jednim od najznačajnijih balkanskih, evropskih i svetskih autora savremenog filma, čije će delo u sledećih nekoliko decenija sigurno biti izučavano na svim važnim akademijama širom sveta. Radivojevićeva filmska estetika, na svetskom planu, smatra se jednom od najoriginalnijih. Gost festivala biće i Svetozar Cvetković, koji igra glavnu ulogu.


DOGAĐAJ

TOKOM festivala, 10. maja, biće organizovan i književni događaj - program „Jugoistočna Evropa u Parizu, i Evropa u jugoistočnoj Evropi“. On je osmišljen kao promocija, na kojoj će se predstaviti savremeni pisci čije su knjige prevedene na francuski jezik, kao i francuske pisce koji su prevođeni na jezike ovih zemalja.
Interesovanje za parisku premijeru filma je veliko, prema rečima našeg sagovornika, a kao gosti već su najavljena i značajna imena francuske kinematografije:

- Festival se održava uoči Kana i biće neka vrsta kulturnog prozora jugoistočnog evropskog filma u Parizu

- kao repriza, preuzima se u više evropskih gradova - kaže Plevnes. - U tom smislu, predstavlja i jednu veliku odiseju, i mogu iskreno da kažem da sam ponosan što sam ovih dana u Beogradu, i što u Pariz dovodim jednog takvog autora kao što je Radivojević.

Ove godine festival počinje 9. maja, a sa kakvom ambicijom je formiran, kako u razgovoru za „Novosti“ ističe Plevnes, govori i činjenica što se održava u jednoj od najznačajnijih umetničkih institucija u Parizu, kulturnom centru „Antr Po“, koji godinama važi za prestižan prostor evropskog i svetskog autorskog filma.

- Centar ima četiri kino-sale, muzičku i književnu scenu, galerije, to je prostor koji je godinama vodio sadašnji ministar kulture Frederik Miteran. Meni, kao dugogodišnjem piscu koji godinama živi u Parizu, pripala je privilegija da zajedno sa Ivom Buaseom, koji je počasni predsednik festivala, koncipiram ovu manifestaciju kao svojevrsnu prezentaciju kulturnih vrednosti jugoistočne Evrope i Balkana.

Dvanaest zemalja iz ovog dela Evrope - Slovenija, Hrvatska, BiH, Makedonija, Crna Gora, Rumunija, Bugarska, Poljska, Češka, Turska... imaće priliku da pokažu svoja filmska ostvarenja. Pored 12 igranih filmova, francuska publika imaće priliku da vidi i 15 dokumentarnih, pet animiranih i sedam kratkih ostvarenja, što na neki način predstavlja godišnji presek onoga što se događa u kinematografijama ovih zemalja, a biće organizovana i radionica balkanske filmske koprodukcije,

- Glavni cilj manifestacije je promocija kulturnih vrednosti Balkana. Poslednjih decenija razrušeni su mostovi na ovim prostorima, i sve istorijske traume treba da budu evakuisane da bi Balkan mogao da se uključi u evropske i svetske integracije. Grupa balkanofila okupljena oko ovog projekta veruje u ovaj civilizacijski prostor, i pokušava da sve te srušene mostove, nastale od različitih političkih avantura i različitih formi istorijske mitomanije, iznova podigne. Ovaj prostor se zaista može pretvoriti u kolevku Evrope. Jer, u prvim dokumentima Balkan se zvao Europa prima, pošto je na Balkanu, ako mogu tako da kažem, rođena Evropa - ističe Jordan Plevnes.


Vecernje novosti

_________________
Slika


Vrh
Astra
Post  Tema posta: Re: Filmski festivali  |  Poslato: 02 Maj 2012, 17:53
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10711

OffLine
Dva srpska filma na festivalu u Los Anđelesu

Na ovogodišnjem SEEFest-u koji će biti održan od 3. do 7. maja u Los Anđelesu biće prikazana 33 ostvarenja iz jugoistočne Evrope, a među njima i dva iz Srbije.

Slika

Smotru će u četvrtak uveče otvoriti rumunska romantična komedija "Hello! How Are You?" (Buna! Ce faci?), a pre projekcije biće prikazan višenagrađivani srpski animirani film "Svakih pet minuta" Vojina Vasovića.

Tokom festivala biće predstavljen i srpski film "Praktični vodič kroz Beograd sa pevanjem i plakanjem" reditelja Bojana Vuletića.

4Među ostvarenjima na festivalu naći će se i slovački film "Cigarettes and Songs" (Cigarety a pesnicky), bugarski "Faith, Love and Whiskey" (Vjara, lubov i whisky), filmski omnibus "Do Not Forget Me, Istanbul" u kojem je jednu od priča režirao srpski reditelj Stefan Arsenijević, kao i tursko ostvarenje "Futur Lasts Forever" (Gelecek Uzun Surer) koji će zatvoriti festival.




SEEFest, koji se organizuje sedmu godinu za redom, promoviše kulturnu raznolikost jugoistočne Evrope prikazivanjem filmova iz regiona kao i održavanjem konferencija i retrospektiva.


Mondo

_________________
Slika


Vrh
Astra
Post  Tema posta: Re: Filmski festivali  |  Poslato: 08 Maj 2012, 11:53
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10711

OffLine
Film o Žućku na festivalu u Moskvi

Festival je osnovao Nikolaj Petrovič Burljajev, čuveni ruski glumac, reditelj, scenarista i producent

Slika

„Žućko - priča o Radivoju Koraću“, igrano-dokumentarni film reditelja Gordana Matića, učestvovaće na međunarodnom filmskom festivalu Zlatni vitez u Moskvi od 22. do 29. maja. Festival je osnovao Nikolaj Petrovič Burljajev, čuveni ruski glumac, reditelj, scenarista i producent.


Kurir

_________________
Slika


Vrh
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Pogled za štampu

Ko je OnLine
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 99 gostiju
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Idi na:   
cron

Obriši sve kolačiće boarda | Tim | Sva vremena su u UTC + 2 sata

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
DAJ Glass 2 template created by Dustin Baccetti
Prevod - www.CyberCom.rs
eXTReMe Tracker