Pogledaj neodgovorene postove
Pogledaj aktivne teme
Danas je 28 Mar 2024, 14:21


Autoru Poruka
Astra
Post  Tema posta: Pravoslavni verski kalendar  |  Poslato: 13 Apr 2012, 09:30
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10711

OffLine
SPC i vernici obeležavaju Veliki petak

Pravoslavna crkva obeležava Veliki petak, najtužniji dan u hrišćanstvu, jer je tada Isus osuđen i razapet na Golgoti

Slika

BEOGRAD - Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Veliki petak.

Večernjim bogosluženjima na Veliki petak obeležava se vreme smrti i skidanja sa krsta tela Gospodnjeg, kada se na posebno ukrašen sto ispred oltara, koji predstavlja Hristov grob, iznosi plaštanica. Sveštenici iznose crvenu plaštanicu i tri puta, uz zvuke klepala, obilaze oko crkve, što simbolično predstavlja hristovu sahranu.

Plaštanica se potom polaže ispred oltara, a vernici u tišini dolaze na celivanje sve do subote uveče, uoči Vaskrsa koji se slavi od ponoći i kada se u znak vaskršnje radosti oglašavaju i prva zvona.

U Srbiji je običaj da se na Veliki petak zaustave svi poslovi u kući i polju, običaj je da se farbaju jaja i to u crvenu boju, koja je simbol prolivene krvi Hristove i novog života koji se rađa iz njegove svesne žrtve.

Patrijarh srpski Irinej ukazao je da se na Veliki petak desio najveći i najstrašniji obračun u sveopšte istorijskoj borbi između dobra i zla, istine i neistine, života i smrti. Srpska pravoslavna crkva obeležava Vaskrs u nedelju, 15. maja.

Patrijarh srpski Irinej pozvao je vernike da se na dan Vaskrsenja Isusa Hrista, koji svojim značenjem, porukom i poukom obavezuje da svoju veru pravoslavnu čuvamo i pravilno je ispovedamo, neprestano mole za braću i sestre na Kosovu i Metohiji. "Molimo ih da nikada ne klonu duhom i da ostanu verni svojoj pravoslavnoj veri na svom i našem pradedovskom ognjištu", poručio je patrijarh u uskršnjoj poslanici.


Vecernje novosti

_________________
Slika


Vrh
Astra
Post  Tema posta: Re: Pravoslavni verski kalendar  |  Poslato: 14 Apr 2012, 16:01
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10711

OffLine
Danas je Velika subota

Hrišćanske crkve i vernici danas u molitvi obeležavaju drugi dan hrišćanske žalosti posle Velikog petka - dana raspeća i smrti Hristove

Slika

Velika subota je dan koji je Hristos proveo u Hadu, pa na ovaj poslednji dan nedelje stradanja i smrti vernici celivaju plaštanicu na Hristovom grobu, koja se na Veliki petak svečano iznosi pred pravoslavne oltare, i krajem dana u subotu, pred slavlje Vaskrsenja, uz poseban ritual ophoda oko crkve unosi u oltar.
Na Veliku subotu služi se liturgija, a prva varskršnja liturgija je liturgija Svetog Vasilija Velikog i počinje tačno u ponoć, kada i praznik Vaskrsenja.
Sveštenici u pravoslavnim hramovima se u znak vaskršnje radosti i pobede na smrću presvlače u svetle odežde i u osvetljenoj crkvi čitaju Jevanđelje o radosnoj vesti anđela.
Početak vaskršnjeg slavlja oglašava se zvonima na pravoslavnim hramovima, koja prvi put zvone posle dana žalosti kada se umesto liturgija služe carski časovi, a bogosluženja najavljuju drvenim klepalima.
Narod u hramovima odgovara molitvom na horsko pojanje anđela i sa upaljenim voštanicama iščekuje Vaskrsenje, najradosniji praznik pobede života nad smrću, koji je osnova hrišćanske vere. Ovaj obred poštuje se u svim pravoslavnim hramovima, a u Jerusalimu se sva događanja vezuju za Crkvu Groba Hristovog, gde vernici svake godine na Veliku subotu prisustvuju čudotvornoj pojavi blagodatnog ognja.
U hramu Svetog Groba u Svetoj zemlji već vekovima jerusalimski patrijarh uznosi ugašeno kandilo, koje se samo pali i taj oganj prenosi na sveće okupljenih vernika, a oni dalje svojim bližnjima i u svoje hramove.


Telegraf

_________________
Slika


Vrh
Astra
Post  Tema posta: Re: Pravoslavni verski kalendar  |  Poslato: 15 Apr 2012, 05:31
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10711

OffLine
Danas je Uskrs

Pravoslavne crkve i vernici obeležavaju Vaskrsenje Hristovo, jevanđeljski događaj kojim je pre više od dva milenijuma počela novozavetna istorija čovečanstva.

Danas se obeležava Vaskrsenje Hristovo, hrišćanski praznik nad praznicima koji je osnova novozavetne propovedi i vere u spasenje.

Slika

Proslava Uskrsa počinje ponoćnim bogosluženjima u crkvama, a potom svečanim jutarnjim liturgijama na kojima se uz molitvu i čitanje Jevanđelja objavljuje najveća radost hrišćanskog sveta.

Ponoćnu vaskršnju liturgiju u Hramu Svetog Save na Vračaru služe patrijarhovi vikarni episkopi, hvostanski Atanasije i remezijanski Andrej uz sasluženje sveštenstva beogradskih crkava.

Srpski patrijarh Irinej služi svečanu jutarnju uskršnju liturgiju u Sabornoj crkvi u Beogradu.

Patrijarh je u Uskršnjoj poslanici pozvao vernike da se neprestano mole za braću i sestre na Kosovu i Metohiji.

"Molimo ih da nikada ne klonu duhom i da ostanu verni svojoj pravoslavnoj veri na svom i našem pradedovskom ognjištu", poručio je patrijarh.

Centralna proslava Uskrsa na Kosovu i Metohiji biće održana u hramu Svetog Dimitrija u severnom delu Kosovske Mitrovice gde će liturgiju služiti episkop Raško-prizrenski Teodosije uz sasluženje sveštenstva.

Prva molitva služi se pred zatvorenim vratima hramova koja se otvaraju tačno u ponoć kada se prvi put posle Velikog petka i Velike subote, u znak radosti vaskrsenja oglašavaju prva zvona.

Vaskršnjim obredima prethodi unošenje plaštanice sa Hristovog groba, koja je na Veliki petak izneta pred oltar i koju vernici celivaju u dane najveće hrišćanske žalosti.

Put spasenja ljudskom rodu

Suštinu i načelo hrišćanske vere objasnio je sveti apostol Pavle čija je propoved osnažila i usmerila novozavetnu veru.

U pravoslavnim hrišćanskim crkvama se na Vaskrs otvaraju Carske dveri na oltaru čime se simbolično ukazuje da je Isus svojim vaskresenjem pobedio tamu i smrt i otvorio rajska vrata i put spasenja čitavom ljudskom rodu.

Prema jevanđeljima, događaj se zbio na grobu Hristovom, a radosnu vest je ženama mironosicama, "Mariji Magdaleni i drugoj Mariji", saopštio anđeo blagovesnik Gavrilo.

"A lice njegovo bijaše kao munja i odjelo njegovo kao sneg", zapisao je jevanđelist Matej opisujući arhangela Gavrila koji sedi na "grobnom kamenu" i pokazuje prstom na prazan grob.

"Ne bojte se vi, jer znam da Isusa raspetoga tražite. Nije ovde, jer ustade kao što je kazao", zapisano je u Jevanđelju po Mateju, a slično i u drugim jevanđeljima koja se završavaju porukama nove vere čiju propoved nastavljaju Hristovi apostoli.

Prema odlukama Nikejskog sabora (325. godine) koje do danas poštuju sve pravoslavne crkve, Vaskrs treba slaviti u prvu nedelju punog meseca posle proleće ravnodnevnice ali obavezno posle jevrejske Pashe.

Prema hrišćanskom predanju, Isus je umro u dane Pashe pa se u nekim jezicima ovaj naziv zadržao i za praznik njegovog Vaskrsenja. Poznato je takođe da su rođenje Isusa Hrista, njegovo stradanje i vaskresnje najavili starozavetni proroci koji će, kako propoveda hrišćanstvo, opet doći da najave njegov drugi dolazak među ljude.

U knjizi Otkrivenja Jovanovog kojom se završava Novi Zavet, ti proroci su Ilija i Enok i njihov ponovni dolazak među ljude i stradanje treba da najavi novi dolazak Hristov kome se nadaju Hrišćani.

Simbol obnavljanja prirode i života

Vaskrs je, dakle, pokretan praznik, koji se određuje prema prirodnom kalendaru i uvek se vezuje za nedelju sa odstupanjem od 35 dana - od 4. aprila do 8. maja.

Vaskršnje slavlje je za vernike kraj Velikog posta, a prvi mrsni zalogaji su vaskršnja jaja koja, se prema drevnom običaju, farbaju u crveno kao simbol prolivene krvi Hristove.

Slika

Prema predanju, prva jaja je caru Tiberiju poklonila Marija Magdalena koja je u Rim došla sa porukom o Vaskrsenju.

Jaje je simbol obnavljanja prirode i života i kao što badnjak goreći na ognjištu daje posebnu čar božićnoj noći, tako isto vaskršnje crveno jaje znači radost i za one koji ga daju i koji ga primaju.

Vernici, po ustaljenoj tradiciji, vaskršnja jaja boje na Veliki petak, kada se, inače, ništa drugo ne radi, već su naše misli upućene na događaj Hristovog nevinog stradanja i poniženja, od ljudi, na Golgoti i Jerusalimu.

Prvo obojeno jaje, ostavlja se na stranu do idućeg Vaskrsa i zove "čuvarkuća".

Na pravoslavnim vaskršnjim ikonama i freskama slika se blagovesnik Gavrilo na grobnom kamenu, a najlepša predstava sačuvana je u manastiru Mileševi kraj Prijepolja, zadužbini srpskog kralja Vladislava iz 1234. godine, koja je proglašena za sliku prethodnog milenuijuma.

Vaskrs hrišćani slave tri dana, pa su u kalendaru SPC crvenim slovom obeleženi Vaskršnji ponedeljak i Vaskršnji utorak.

U SPC pravoslavni vernici razmenjuju pozdrave - Hristos vaskrse! Vaistinu vaskrse!


RTS

_________________
Slika


Vrh
Astra
Post  Tema posta: Re: Pravoslavni verski kalendar  |  Poslato: 06 Maj 2012, 20:58
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10711

OffLine
Danas je Đurđevdan

Đurđevdan je jedna od veoma čestih slava kod Srba. Svetom velikomučeniku Georgiju je posvećeno 330 hramova, više ih je samo u slavu svetog Nikole.

Slika
Slavljen širom sveta : Sveti Georgije ubija aždaju

Kult tog svetitelja rasprostranjen je svuda na Istoku i Zapadu. Engleska kraljevina ga smatra svojim pokroviteljem, u Rusiji je njegov lik stavljen na najstariji kovani novac, on je zaštitnik Moskve.

Srpski ratnici u vreme Nemanjića slavili su ga takođe kao svog zaštitnika, piše Verska informativna agencija (VIA).

Oko 300. godine u Nikomidiji, u 30. godini života, mučenički je postradao za veru Hristovu mladi rimski vojnik Georgije (Đorđe), u vreme cara Dioklecijana. I pored muka na koje je stavljen, nije se odrekao vere. Na kraju je posečen mačem.

Pred pogubljenje molio je Boga, da bude milostiv prema njegovim ubicama i da ih urazumi, kako bi i oni primili hrišćanstvo.

Hrišćani su njegovo telo, mošti, sahranili u mesto Lidi, današnji Izrael, gde su se dešavala brojna čuda i isceljenja zahvaljujući molitvama upućenim svetitelju.

Neki zanati ga po Evropi slave kao patrona: puškari, sedlari, zatim bolesni od lepre, sifilisa, kolere, smatra se i kao zaštitnik stoke, posebno konja.

U srpskim krajevima oduvek je postojao običaj da se na Đurđevdan u ranu zoru nabere određeno bilje i cveće i isplete venac, koji se stavlja na ogradu, ali i na tor za stoku. U venac se obavezno stavljadren kao simbol zdravlja. Ponegde se venčići bacaju u reku ili potok.

Ako praznik ne pada u sredu ili petak, uobičajeno je da se ispeče jagnje i da bude narodno veselje.

Slika

U ikonografiji se sv. Đorđe predstavlja kao mladi vojnik sa oklopom, štitom i kopljem. Tek od Srednjeg veka se predstavlja na konju, kako ubija aždaju koja simbolizuje zlo. Time se slikovito iskazuje i pobeda hrišćanske vere nad svim zlim silama i protivnicima.

Slikanje ubijanja aždaje, zasniva se na jednom starom predanju. Kaže se, da je kraj grada Virita, nedaleko od Lide, postojalo jezero, iz koga se stalno pojavljivala neman, aždaja, povremeno izlazeći i grabeći ljude.

Narod nikako nije mogao da joj se suprotstavi, dok je ona odlazila i do grada, šireći veliki smrad. Mesni vladar, koji nije bio hrišćanin, na traženje naroda, da da neki savet, kako da se aždaja savlada, rekao je da se neman može zadovoljiti i umiriti, ako joj se svakog dana za hranu da po jedno dete, da ga pojede.

Aždaja je tako danima proždirala decu. Na kraju je došao red i na samog vladara, da i on žrtvuje svoju jedinicu. Ona je, lepo obučena, otišla na obalu jezera, znajući šta je čeka.

Tuda je prolazio sv. Đorđe i videvši tužnu devojku, upitao je šta se dešava. Ona mu je ispričala celu povest zla, koje je pogodilo grad.

Kada je aždaja izašla iz vode, svetitelj se prekrstio i pomolio, te je kopljem prikovao za zemlju. Carevoj kćeri je naredio da svojim pojasom veže aždaju i povede je u grad, gde ju je on pred svima ubiomačem. Kad je narod video čudo, zajedno sa vladarem se krstio i primio Hristovu veru, ukupno njih dvadeset hiljada.



Vesti

_________________
Slika


Vrh
Astra
Post  Tema posta: Re: Pravoslavni verski kalendar  |  Poslato: 06 Maj 2012, 21:00
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10711

OffLine
Sveti Đorđe - Đurđevdan

6. maj

Slika

Ovaj slavni svetitelj rodio se u kući bogatih i časnih roditelja u Kapadokiji. Kad mu je otac postradao kao hrišćanin, majka se preselila u Palestinu gde je dečak odrastao i već u dvadesetoj godini dospeo do čina tribuna u službi cara Dioklecijana. U to vreme car je započeo veliki progon hrišćana, ali je mladi Đorđe stupio pred cara i odvažno rekao da je i on hrišćanin. Time je započelo njegovo stradanje za veru. Tamnica, okovi, krvave rane po celom telu i sva druga strašna mučenja nisu pokolebali mladića. On se neprestano, usrdno i iskreno molio Bogu i Bog ga je isceljivao i spasavao smrti na veliko divljenje naroda. Kada je Đorđe molitvom vaskrsao jednog mrtvaca, mnogi su primili veru, a među njima i careva žena Aleksandra, glavni žrec Atanasije, zemljoradnik Glikerije, potom Valerije, Donat i Tirin.

Car je najzad odlučio da Đorđa i svoju ženu osudi na smrt sečenjem glave. Carica je izdahnula na stratištu pre pogubljenja, a sveti Đorđe posečen je 303. godine. Mnoga čudesa dešavala su se od tada na njegovom grobu. Gospod ga je, zbog njegove iskrene i nepokolebive vere, učinio moćnim da pomaže svima koji su u nevolji i koji ga iskreno slave i prizivaju njegovo ime.

Danas je Đurđevdan, jedan od najviše slavljenih praznika kod Srba. Kićenje kapija i ulaznih vrata vjenčićima od poljskog cijeća samo je jedna od svetkovina kojih je na dan svetog Đorđa, koji je ubio aždahu, više nego na bilo koji drugi proljećni praznik.

Đurđevdan obiluje svetkovinama i obredima iz drevnih, prethrišćanskih vremena pogotovo u stočarskim predjelima. U tim krajevima su i do danas uz Đurđevdan sačuvani običaji koji svjedoče o svetkovini opšteg buđenja u prirodi – obredna prva muža ovaca, žrtvovanje jagnjeta, ritualno kupanje, đurđevdanski uranci kraj kladenaca ili česama kao prirodnih svetilišta, djevojačko pletenje vijenca uz prigodno ´vjenčevo pjevanje´ (´O Đurđevu uranak se sprema, ništa ljepše od proljeća nema!´).

Veliki praznik Đurđevdan je i od takozvane diobne važnosti, jer uzima se kao završetak zimljoj polovini godine, odnosno počinje ljetnja polovina godine – đurđevdansko polugođe kada se pale i ´mangupske furune´ (počinje toplo vrijeme). Na Đurđevdanak (hajdučki sastanak) i Mitrovdanak (hajdučki rastanak) nekada se i državi plaćao danak – dva puta godišnje – za Đurđevdan i Mitrovdan. Marva se na Đurđevdan šibala vrbovim i drenovim prućem radi zdravlja i napretka stada i krda. U nekim krajevima stoka se kadila tamjanom, a u mravinjak su zakopavali stočni kolač (stočni poskur), grumen soli i živo kokošje jaje da prenoće, ne bi li se stoka patila (množila) kao mravi (koliko mrava – toliko brava).


SPC

_________________
Slika


Vrh
Astra
Post  Tema posta: Re: Pravoslavni verski kalendar  |  Poslato: 12 Maj 2012, 20:35
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10711

OffLine
Danas je Sveti Vasilije Ostroški

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave praznik Svetog Vasilija Ostroškog.

Slika
Manastir Ostrog

Njegove se mošti kao velika svetinja čuvaju u manastiru Ostrog, u Crnoj Gori, i mesto su hodočašća za vernike svih religija.

Sveti Vasilije Ostroški (Jovanović) rođen je u selu Mrkonjići, Popovo Polje u Hercegovini, u Republici Srpskoj.

Kada je odrastao otišao je u trebinjski manastir Uspenija Presvete Bogorodice i tu se zamonašio.

Kao monah ubrzo se pročuo zbog svog podvižničkog života, a kasnije je izabran i posvećen za episkopa zahumskog i skenderijskog.

Kao arhijerej živeo je u manastiru Tvrdošu i odatle utvrđivao u Pravoslavlju svoje vernike, čuvajući ih od turskih svireposti i latinskog lukavstva.

Kada su Turci razorili Tvrdoš, Vasilije se preselio u manastir Ostrog gde je nastavio svoj opasni podvižnički život, uz mnogo tople molitve i brige za svoje vernike.

Upokojio se u Gospodu 1671. godine, a njegove čudotvorne i celebne mošti i njegov grob čuvaju se do današnjeg dana. U njihovu moć isceljenja i utehe veruju podjednako i hrišćani i muslimani.

Srpska pravoslavna crkva slavi svetog Vasilija Ostroškog svake godine 12. maja (29. aprila, po julijanskom kalendaru).


Mondo

_________________
Slika


Vrh
Nina
Post  Tema posta: Re: Pravoslavni verski kalendar  |  Poslato: 24 Maj 2012, 06:47
Korisnikov avatar
Moderator
Moderator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 14:33
Postovi: 5555

OffLine
Beograd obeležava slavu - Spasovdan

Beograd -- Liturgijom u Vaznjesenskoj crkvi i litijom tradicionalnom trasom grad Beograd danas obeležava svoju slavu - Spasovdan.

Slika

Kako je najavljeno na današnjoj konferenciji za novinare u Skupštini grada Beograda, liturgiju u Vaznjesenskoj crkvi, kojom će sutra u devet sati početi obeležavanje Spasovdana, služiće patrijarh Irinej, a nakon nje će krenuti litija centralnim ulicama Beograda.

Litija, tokom koje će zvoniti zvona u svim gradskim i prigradskim crkvama, ići će trasom Admirala Geprata, Kneza Miloša, Kralja Milana, preko Terazija, gde će biti održana prva molitva, zatim Knez Mihailovom, Pariskom, Sime Markovića, gde će biti održana druga molitva, pa onda Pop Lukinom, Brankovom, Kraljice Natalije, Dobrinjskom, do Admirala Geprata, gde će biti održana treća molitva u spomen svih palih junaka Beograda.

U Skupštini grada Beograda, oko 13 sati, u prisustvu domaćina slave, koji je ove godine zamenik predsednika Skupštine grada Zoran Alimpić, biće upaljena sveća i kandilo, a kasnije u toku dana će biti priređen i svečani prijem.

Od 20 sati će u Vaznesenjskoj crkvi biti održan koncert duhovne muzike.

Alimpić je na konferenciji za novinare podsetio da grad Beograd Spasovdan slavi više od šest vekova i da to nije samo hrišćanski praznik, već praznik za čitav grad.

Alimpić je pozvao građane Beograda da prisustvuju liturgiji, da uzmu učešće u litiniji, a potom prisustvuju koncertu duhovne muzike, kako bi bili deo velike tradicije u glavnom gradu Srbije.
Od 11 do 14 sati, za vreme prolaska litije, zatvaraće se za saobraćaj pojedine ulice i kako litija bude prolazila tako će se otvarati za saobraćaj.

Gradski Sekretarijat za saobraćaj saopštio je da će od 10 do 15 sati biti uklonjeni svi privremeni montažni objekti (pokretni prodajni objekti i bašte otvorenog tipa) koji ometaju trasu litije, a građani su zamoljeni da od 11 do 14 sati uklone parkirana vozila u Dobrinjskoj i Admirala Geprata.

Od kada je despot Stefan Lazarević 1403. godine ustoličio Beograd kao prestonicu, u čast obnove i napretka grad je kao svoju krsnu slavu uzeo Vaznesenje Gospodnje, odnosno Spasovdan.

Današnja forma postojećeg slavskog obreda uobličena je 1862. godine, a, posle pauze od 1946. godine, obnovljena je 1992. godine.

Vaznesenje je jedan od 10 praznika posvećenih Hristu, a svi ti praznici odslikavaju život Isusa Hrista i podsećaju na neke od prelomnih trenutaka u njegovom ovozemaljskom životu.
Obeležava se 40 dana posle Uskrsa.


B92


Vrh
Nina
Post  Tema posta: Re: Pravoslavni verski kalendar  |  Poslato: 24 Maj 2012, 07:01
Korisnikov avatar
Moderator
Moderator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 14:33
Postovi: 5555

OffLine
Danas proslavljamo Svete Ćirila i Metodija!

Srpska pravoslavna crkva, kao i sve crkve istočnog obreda koje se ravnaju po starom julijanskom kalendaru, proslavljaju danas, 11. maja (24. maja po novom kalendaru), Svete Ćirila i Metodija.

Slika

Sveta braća rodom su iz Soluna od roditelja bogatih i znamenitih. Bili su učeni ljudi i zauzimali važne položaje u ondašnjem društvu. Ćirilo je bio učitelj filozofije i bibliotekar u crkvi Svete Sofije u Carigradu, a Metodije je kao oficir proveo deset godina među makedonskim Slovenima u tadašnjoj pokrajini Slaviniji, gde je i naučio slovenski jezik. Nakon decenije službovanja napustio je vojsku i zamonašio se na Olimpu, gde mu se uskoro pridružio i mlađi brat Konstantin, koji je dobio monaško ime Kiril – Ćirilo.



Na molbu hazarskog cara Kagana, vizantijski car Mihajlo Treći posla braću Ćirila i Metodija da propovedaju hrišćanstvo. Ubrzo car Kagan primi hrišćanstvo, kao i mnoštvo naroda, a sveti Ćirilo i Metodije vratiše se u Carigrad.

Na molbu moravskog kneza Rastislava, car Mihajlo potom ih šalje da kao monasi misionari idu u Moravsku i tamo propovedaju hrišćansko učenje među neznabožačkim Slovenima. Misija je imala svoju političku pozadinu i trebalo je da osigura vizantijski uticaj u tom delu Evrope. Ćirilo i Metodije su pre puta preveli s grčkog na staroslovenski potrebne sveštene knjige i na taj način stvorili prvi slovenski književni jezik. Za tu priliku Ćirilo je sastavio pismo glagoljicu od 38 slova.

Njihov misionarski rad među moravskim Slovenima izazvao je nemačko sveštenstvo da ih tuži Rimu. Ćirilo i Metodije otišli su u Rim da se opravdaju. Tamo Ćirilo umire 14. februara 869. godine i na želju brata Metodija sahranjen je u crkvi Svetog Klimenta u Rimu. Na njegovom grobu ubrzo su se počela događati čudesna isceljenja vernika. Papa je odobrio rad Metodiju i postavio ga za arhiepiskopa panonskog i moravskog. Sve do svoje smrti 6. aprila 885. godine širio je hrišćansku veru među slovenima u Moravskoj, a sahranjen je u sabornoj crkvi u Velegradu.

Posle njegove smrti učenici svete braće prognani su iz Moravske. Većina njih, predvođena svetim Klimentom, dolazi u Makedoniju, gde iz Ohrida šire veru i pismenost među Slovenima koje su Ćirilo i Metodije započeli na severu.

Povodom praznika Svetih Ćirila i Metodija u svim hramovima Srpske pravoslavne crkve, služiće se svete liturgije.


Izvor:
Nightlife-Belgrade


Vrh
Nina
Post  Tema posta: Re: Pravoslavni verski kalendar  |  Poslato: 03 Jun 2012, 06:24
Korisnikov avatar
Moderator
Moderator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 14:33
Postovi: 5555

OffLine
Danas su Duhovi

Srpska pravoslavna crkva i vjernici proslaviće danas praznik Silaska Svetog Duha na apostole - Duhovi, kao uspomenu na početak stvaranja Hristove crkve na zemlji i dan kada su apostoli, nadahnuti novom snagom i novom vjerom, započeli hrišćansku propovijed.

Slika

Duhovi se kao i Vaskrs i Božić slave tri dana, pa su u kalendaru SPC crvenim slovom obilježeni i Duhovski ponedeljak i Duhovski utorak.

Ovaj praznik, koji se slavi pedesetog dana po Vaskrsenju i desetog dana po Vaznesenju Hristovom, Srpska pravoslavna crkva slavi kao jedan od najvećih događaja u hrišćanstvu zabilježen u Četvorojevanđelju.

Praznik je poznat i kao Pedesetnica, Trojčindan ili Trojice, jer slavi Sveto trojstvo - Boga Oca, Sina i Duha Svetoga.

Na Duhove je Hristos ispunio obećanje koje je dao svojim učenicima na dan svog Vaznesenje kada im je poručio da sa Tavora krenu u Јerusalim i tu sačekaju dok im se ne javi Duh Sveti koji će ih krstiti - ali ne vodom, kako je krštavao Јovan Krstitelj, već ognjem božanskim koji će im dati snagu da svim narodima na njihovim jezicima propovedaju Јevanđelje.

Slika

U deseti dan po Spasovdanu, kako je zapisano, začula se huka nalik na snažnu oluju iznad doma dvanaestorice apostola, pojavila se Bogorodica i narod je ugledao jaku svjetlost i plamene jezike kako se spuštaju na glave Hristovih učenika.

U hrišćanstvu se smatra da su apostoli, iako ljudi iz naroda i ne mnogo učeni, dobili znanje svih jezika koje do zada nisu govorili i snagu da dovrše djelo Gospodnje za spas čovječanstva.

Na praznik Vaznesenja, kada se Hristos vaznio na nebo i sjeo sa desne strane Boga Oca, hrišćanstvo slavi uzdizanje ljudske prirode do božanske, a na Pedesetnicu dar posvećenja i mudrosti koje je preko apostola darovano čovječanstvu i njegovoj zajednici sa Bogom.

SPC, kao i sve pravoslavne crkve, datum praznovanja Duhova vezuje za Vaskrs, pa i ovaj Gospodnji dan spada u pokretne praznike i obilježava se uvijek u nedjelju desetog dana po Vaznesenju.

Dan uoči Duhova SPC i pravoslavni srpski narod posvećuju upokojenima, pa se u subotu pred praznik posjećuju groblja i prislužuju svijeće na grobovima i u hramovima.

Za ovaj veliki praznik vezani su mnogi običaji, a pravoslavni hramovi posipaju se travom u vrijeme praznične liturgije i od nje se pletu vijenci koji se kao blagodat čuvaju u domovima do sljedećih Duhova.


(Banjaluka-Info / D.M.)


Vrh
Nora
Post  Tema posta: Re: Pravoslavni verski kalendar  |  Poslato: 28 Jun 2012, 09:41
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 05 Jun 2012, 18:35
Postovi: 539

OffLine
Danas je Vidovdan, "težak" srpski praznik

SPC i vernici danas obeležavaju Vidovdan, praznik posvećen stradalima u boju na Kosovu. Ovaj datum,često koban po narod, višestruko je značajan u srpskoj političkoj istoriji. Da li se tradicija se danas nastavlja?

Slika


Vidovdan je praznik posvećen Svetom velikomučeniku knezu Lazaru i svim srpskim mučenicima koji su poginuli u boju na Kosovu 1389. godine.

Na liturgijama u svim pravoslavnim hramovima koje se održavaju danas pominje se stradanje koje je ostavilo večnu poruku na istoriju, etiku i tradiciju srpskog naroda.

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej danas će, povodom praznika, služiti liturgiju u porti Manastira Gračanica i parastos kosovskim junacima na Gazimestanu.

Patrijarh Irinej stigao je juče, uoči velikog praznika, u manastir Gračanica na Kosovu, gde ga je dočekalo više dečaka i sevojčica koji su posipali je put crvenim ružama kao znak dobrodošlice.

Komemorativna ceremonija povodom obeležavanja 623. godišnjice Boja na Kosovu, biće danas održana u Kruševcu. U crkvi Svetog Marka u Beogradu biće tradicionalno održan parastos za sve postradale Srbe na Kosovu i Metohiji, nakon čega će na spomen obeležju u Tašmajdanskom parku biti položeni venci.

Vidovdan je državni praznik koji se radno obeležava u spomen na Kosovsku bitku, a predstavlja i prisećanje na poginule i umrle u svim ratovima.

To je, prema mišljenju istoriografa, važan datum u kolektivnoj svesti srpskog naroda i jedan od temelja kolektivnog identiteta.

On je poseban značaj dobio u vreme stvaranja nove srpske države, a za zvaničan državni praznik bio je uveden 1889. na 500 godina od Kosovskog boja.

Stradanju srpskih vojnika posvećen je spomenik podignut na Gazimestanu 1953. godine, rad Aleksandra Deroka, a na mestu bitke na Gazimestanu kao endemska vrsta vekovima cveta crveni kosovski božur.

Kroz vekove 28. jun je bio važan, često i koban datum za Srbe, postavši sastavni deo kolektivne svesti naroda, a najnovijim događajim na političkoj sceni Srbije, izgleda da se taj niz nastavlja..


Mondo

_________________
"SUDBINA MESA KARTE - MI IGRAMO."

SOPENHAUER


Vrh
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Pogled za štampu

Ko je OnLine
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 89 gostiju
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Idi na:   


Obriši sve kolačiće boarda | Tim | Sva vremena su u UTC + 2 sata

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
DAJ Glass 2 template created by Dustin Baccetti
Prevod - www.CyberCom.rs
eXTReMe Tracker