Pogledaj neodgovorene postove
Pogledaj aktivne teme
Danas je 28 Mar 2024, 18:48


Autoru Poruka
MeGi
Post  Tema posta: Re: Verovali ili ne  |  Poslato: 28 Mar 2013, 14:12
Korisnikov avatar
Born to die

Pridružio se: 22 Maj 2012, 18:51
Postovi: 40996

OffLine
NEVIĐENO: Foto-aparat preplivao okean i vratio se vlasniku

Lindzi Skalan iz Njunana u američkoj saveznoj državi Džordžiji nije mogla ni da zamisli da će ponovo videti svoj skupoceni fotoaparat koji je izgubila tokom odmora daleke 2007. godine, kada je bila na noćnom kupanju


Slika
Foto: hawaiinewsnow.com

Nakon što je foto-aparat, izgubljena na Mauiu pre gotovo šest godina, pronađena na Tajvanu, nije bilo potrebno mnogo vremena da bi se utvrdio i njen vlasnik.

Slika
Foto: hawaiinewsnow.com

Lindzi Skalan iz Njunana u američkoj saveznoj državi Džordžiji nije mogla ni da zamisli da će ponovo videti svoj skupoceni fotoaparat koji je izgubila tokom odmora daleke 2007. godine, kada je bila na noćnom kupanju.


Zbog uzburkanom mora i peska nije bila u stanju da ga pronađe te noći, ali ni kada se sutradan vratila na isto mesto, nadajući se da ju je voda izbacila na površinu.

- Naravno, nismo je našli i odustala sam od dalje potrage. Bila sam razočarana, sve slike sa tog odmora i putovanja su mi bile izgubljene. Da ne pričam o ceni kamere – kaže ona.

Vodootporna kamera, međutim, nije htela da odustane. Plutala je 10.000 kilometara i na kraju se nasukala na plažu na Tajvanu. Primetio ju je zaposleni u Čajna Erlajnsu i zamolio havajsku televiziju da mu pomognu da pronađe vlasnicu.



Čajna Erlajns se ponudila da Skalanovoj plati put do Tajvana ne bi li se ponovo spojila sa kamerom.

- Nisam mogla da poverujem da je to moja kamera, bila sam potpuno zatečena. Čak su i sve slike sačuvene – rekla je žena medijima.

_________________
Od svih super moci mene zapadne da sam dete debil!


Vrh
Maša
Post  Tema posta: Re: Verovali ili ne  |  Poslato: 22 Apr 2013, 20:15
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 24 Feb 2013, 22:43
Postovi: 6617

OffLine
Otkrivene plombe iz antičkog doba

Tim italijanskih stručnjaka pronašao je nedavno dokaze da su plombe na zubima rađene još u antičkom svetu


Slika


TRST - Tim italijanskih stručnjaka pronašao je nedavno dokaze da su plombe na zubima rađene još u antičkom svetu.Tim na čelu sa Federikom Bernardinijem sa Međunarodnog centra za teoretsku fiziku iz Trsta koristio je različite tehnike kako bi dokazali da 6.500 godina stara lobanja pronađena u Sloveniji ima napukli zub koji je plombiran pčelinjim voskom.

Reč je, kako prenosi američki list "Arheologija" o najstarijoj plombi ikada otkrivenoj.

Slična, inovativna tehnika primenjena je u slučaju jednog Egipćanina čije je mumificirano telo staro oko 2.100 godina. Tim koji je predvodio Endru Vejd sa univerziteta Zapadni Ontario pronašao je da je muškarac imao "plombe" napravljene od lana.


Novosti

_________________
Mnogo je ljudi. redak je čovek..


Vrh
Maša
Post  Tema posta: Re: Verovali ili ne  |  Poslato: 08 Maj 2013, 13:33
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 24 Feb 2013, 22:43
Postovi: 6617

OffLine
Najveće čudo u vezi sa visećim vrtovima Vavilona je to što uopšte nisu bili u Vavilonu!

Čuveni vavilonski viseći vrtovi, jedno od sedam svetskih čuda antčkog sveta, uopšte se nisu nalazili u Vavilonu. Posle više od 20 godina istraživanja, prof. Stefani Dejli je sakupila dovoljno dokaza da dokaže da je čuvene vrtove napravio asirski vladar Senaherib u Ninivi, a ne, kao što se do sada mislilo, car Nabukodonosor u Vavilonu. Detektivski rad profesorke Dejli izneo je na videlo četiri ključna dokaza.


Slika


Prvo, proučavajući istorijske opise visećih vrtova, shvatila je da je bareljef u Senaheribovoj palati u Ninivi zapravo predstavljao drveće koje raste na krovovima upravo kako je zapisano u starim opisima vrtova.

Taj ključni originalni bareljef izgleda da je bio izgubljen sredinom XIX veka. Kada ga je otkrio britanski arheolog, Ostin Henri Lejard, 40-tih XIX veka, činilo se da je već u tako jadnom stanju da mu je površina bila vidno izjedena.

A moguće je i da se nalazio među Lejardovim rezbarijama iz Ninive koje su bile izgubljene kada je potonuo čamac u kome su prevožene preko Tigra. Srećom, jedan umetnik iz njegove ekipe prethodno je bio precrtao bareljef, i taj crtež, do kog je došla prof. Dejli, za koji tvrdi da su na njemu vrtovi, nalazi se u Lejardovoj knjizi o Ninivi, objavljenoj u Londonu 1853. godine.

Prilikom daljeg istraživanja prof. Dejli je primetila da je moguće da je, nakon što je Asirija opljačkala i osvojila Vavilon 689. godine pre n.e., asirski glavni grad Niniva smatran “Novim Vavilonom” - što je dovelo do kasnijeg verovanja da se viseći vrtovi nalaze u Vavilonu.

Novi Vavilon

Ona je oktrila da je bar još jedan grad u Mesopotamiji, Borsipa, pominjan kao “drugi Vavilon” i to još u XIII veku pre n.e, što dokazuje da su u drevna vremena imena određenih mesta korišćena da bi se opisali neki drugi gradovi i mesta.

Glavno otkriće bilo je kada je primetila da je Senaherib preimenovao imena svih ulaza u Ninivu i dao im imena koja su se tradicionalno davala kapijama Vavilona, a to su bila imena bogova. Tako je Niniva zaista postala “Novi Vavilon”.

U daljem istraživanju, prof. Dejli je uporedila topografiju Vavilona i Ninive, i shvatila da potpuno ravni predeli oko Vavilona nisu bili pogodni za navodnjavanje vrtova.

I, na kraju, zaključila je da su vrtove opisivali istoričari koji su, zapravo, obilazili zonu oko Ninive.


Slika


Viseći vrtovi izgrađeni su kao polukružne, višespratne veštačke uzvisine visine oko 25 metara. U podnožju se nalazio veliki bazen u koji su se ulivali mali potoci vode koja je tekla sa njegovih strana. Drveće i cveće bili su zasađeni na malim veštačkim poljima napravljenim na ravnim krovovoma sa kolonadama stubova. Ceo vrt bio je prečnika 120 metara, i smatra se da ga je navodljavalo najmanje 35.000 litara vode koja je sprovođena sistemom kanala i akvadukta iz regiona udaljenog 80 kilometara. U samom vrtu voda je podizana na viši nivo uz pomoć velikih pumpi - sisaljki sa vijkom. Neki istoričari su smatrali da su viseći vrtovi čak potpuno izmišljeni. Međutim, novo istraživanje pokazuje da su stvarno postojali.


Blic online

_________________
Mnogo je ljudi. redak je čovek..


Vrh
Okano
Post  Tema posta: Re: Verovali ili ne  |  Poslato: 06 Jun 2013, 23:04
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 06 Dec 2012, 22:57
Postovi: 3122

OffLine
Devojku isterali sa mature zbog dubokog dekoltea!

Kada se Britani Majnder pojavila na proslavi rečeno joj je da ne može da uđe ako ne pokrije dekolte, jer su takva pravila škole

Slika

Britani Majnder iz Silverdejla (država Vašington) pronašla je savršenu ljubičastu haljinu sa štrasom za svoju maturu koja je napravljena specijalno za žene sa bujnim poprsjem. Jedva je čekala da je obuče za, kako je mislila, najlepšu noć u svom životu. Međutim, njoj je zabranjeno da prisustvuje događaju zbog prevelikog dekoltea, odnosno grudi.

Kada se pojavila na proslavi rečeno joj je da ne može da uđe ako ne pokrije dekolte, jer su takva pravila škole – devojke mogu da nose haljine bez bretela ukoliko su dekolte, struk i donji deo leđa pokriveni.

Roditelji Britani Majnder traže izvinjenje od škole jer smatraju da je ona izbačena zbog velikih grudi.


Slika

- Od početka je bilo jasno da škola primenjuje to pravilo selektivno. To što neka devojka, poput Britani, ima vlike grudi ne znači da treba da ide na maturu u krpenom džaku – kazao je Britanin otac za stanicu KOMO.

Britani je ostala na maturi samo jedan sat jer joj nije bilo prijatno da sedi umotana šal.

- Bilo mi je neprijatno i nisam htela da sedim posle svega što se desilo – rekla je Britani


phpBB [media]


Telegraf


Vrh
Maša
Post  Tema posta: Re: Verovali ili ne  |  Poslato: 14 Jun 2013, 17:21
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 24 Feb 2013, 22:43
Postovi: 6617

OffLine
Devojčica ušla u Tursku s pasošem igračkom i slikom jednoroga!

Pasoš čak i ne izgleda stvarno. Po sebi ima zlatne medvediće i drugačijeg je formata od mog i suprugovog. Čak su pitali Emili koliko joj je godina, pre stavljanja pečata - priča devojčicina majka Niki

Slika

Devetogodišnja Emili Heris iz Južnog Velsa uspela je da uđe u Tursku sa pasošem igračkom, koji ju je identifikovao kao ružičastog jednoroga. Službenici na aerodromu u Antaliji su čak udarili i pečat u njene “putne dokumente”, iako je fotografija u pasošu prikazivala plišanu igračku.


Emilini roditelji bili su više nego iznenađeni kada su, nakon sletanja, shvatili da su poneli pogrešan pasoš. Dokument koji je Emili predala graničnim službenicima bio je pasoš igračka za jednoroga Lili Heris, proizvođača “Bear Factory”.

- Nismo shvatili grešku sve dok nismo predali pasoše. Nastupio je trenutak panike kada smo pomislili da će nas uhapsiti ili nešto slično, ali ništa se nije dogodilo. Pasoš čak i ne izgleda stvarno. Po sebi ima zlatne medvediće i drugačijeg je formata od mog i suprugovog. Čak su pitali Emili koliko joj je godina, pre stavljanja pečata – priča devojčicina majka Niki.

Granični službenici svih zemalja moraju da skeniraju pasoše i da provere podatke o putniku pre nego mu dozvole ulazak u zemlju, što se, očito, nije desilo u ovom slučaju.

- Čak ni fotografija u pasošu nije bila Emilina, već slika ružičastog jednoroga. Da sve bude još smešnije, čak nismo ni poneli jednoroga sa sobom na odmor. Dobro smo se nasmejali tome što je službenik čak stavio i pečat u pasoš, ali istovremeno, ovo je prilično zabrinjavajuća činjenica za svakog roditelja, budući da smo videli koliko je lako prošvercovati dete u neku drugu zemlju – rekla je Niki Heris.

(Telegraf.rs

_________________
Mnogo je ljudi. redak je čovek..


Vrh
Maša
Post  Tema posta: Re: Verovali ili ne  |  Poslato: 16 Jun 2013, 14:50
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 24 Feb 2013, 22:43
Postovi: 6617

OffLine
Engleska: Ofarbali jezero u crno kako se ljudi ne bi kupali

Vlasti Derbišira, u centralnoj Engleskoj, odlučili su da promene boju vode jednog zagađenog jezera i ofarbaju je u crno kako bi odbili ljude da se kupaju

Slika


LONDON - Vlasti Derbišira, u centralnoj Engleskoj, odlučili su da promene boju vode jednog zagađenog jezera i ofarbaju je u crno kako bi odbili ljude da se kupaju.


Izgled ume ponekad da vara. A jezero Harpur Hil je pravi primer za to. Njegova voda boje tirkiza koja se presijava usred napuštenog kamenoloma privlačila je kao magnet za kupače. Jezero, čiji je idilični prizor podsećao na Bahame ili Sejšele, zapravo predstavlja ozbiljnu pretnju za zdravlje s ozbirom na visok nivo zagađenosti.

Kako prenosi BBC, kupanjem u jezeru Harpur Hil, ljudi se izlažu stepenu pH vrednosti od 11,3 koji se može naći u jakim dezinfekcionim sredstvima i koji može da izazove razne kožne infekcije i iritacije kao i stomačne tegobe.

A to nije sve. Vlasti napominju da je dno jezera prekriveno zarđalim automobilima i uginulim životinjama.

Ali, uprkos brojnim upozorenjima, stanovnici obližnjeg sela nastavili su da se kupaju u jezeru, pa su vlasti posegle za drastičnom merom: ofarbale su vodu u crno kako bi je učinile što neprivlačnijom.

"Jezero je izgledalo magično, ali je bilo užasno opasno", kazao je u izjavi za BBC jedan stanovnik sela.

Jezero, koje su zbog tirkizne boje prozvali "Plava laguna", sada definitivno više nikog ne podseća na tropska ostrva.


Novosti

_________________
Mnogo je ljudi. redak je čovek..


Vrh
UtherPendragon
Post  Tema posta: Re: Verovali ili ne  |  Poslato: 05 Jul 2013, 19:25
Korisnikov avatar
Razarač
Razarač

Pridružio se: 10 Okt 2012, 20:36
Postovi: 6089

OffLine
ja ovo nista ne verujem

_________________
skriveni tigar pritajeni zmaj


Vrh
lOOla
Post  Tema posta: Re: Verovali ili ne  |  Poslato: 20 Sep 2013, 10:51
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 06 Dec 2012, 21:05
Postovi: 1388

OffLine
NAUČNO DOKAZANO: Srbi najstariji narod iz čijeg gena potiču Hrvati, Bosanci i Arijevci!

Anatolij Aleksejevič Kljosov, profesor biologije Harvadskog univerziteta, u svom naučnom radu izneo je tvrdnje da je srpski gen star 12.000 godina i da potiče od Nojevog sina


Slika


Ako je DNK analiza, koja ostavlja tragove o svakoj individui na planeti i ako je ona otkrila da je Darvin podmetnuo lažne kosti da bi podupro svoju teoriju evolucije, onda nema nijednog razloga da se sumnja u naučni rad Anatolija Aleksejeviča Kljosova, profesora biologije Harvadskog univerziteta, koji tvrdi da je upravo ovom analizom dokazano da su Srbi pranarod današnjim Slovenima i mnogim drugim narodima Evrope čiji je gen star 12.000 godina!
- Srpski geni (R1A1) su stari 12.ooo godina naspram drugih koji su od 4 do 7 hiljada godina. Svi Anarodi (osim dva) u Evropi imaju preko 40% srpskog ili prasrpskog gena – tvrdi ovaj naučnik.

Ako je suditi po mapi srpskog gena koja je urađena po studiji ovog naučnika ovaj gen ima preko 60 odsto stanovnika današnje Srbije, BiH, Hrvatske, Crne Gore, Danske, severnog dela današnje Nemačke, kao i južnog dela Skandinavije, ali i dobrog dela Velike Britanije.

Slika

Prema ovim nalazima, nosioci R1a1 − genetske oznake, na Balkanu su živeli još pre nekih 12.000 godina. Posle nešto više od dve stotine pokolenja oni odatle izbijaju na istočnoevropsku ravnicu, gde se pre 4.500 godina pojavio predak savremenih Rusa i Ukrajinaca roda R1a1.

Prema tvrdnjama dr Kljosova može se zaključiti i da danas “srbuju” oni koji u svojim genima ni nemaju srpsko poreklo što se DNK analizom može lako otkriti.

Kljosov u svom naučnom delu daje istoriju ruskog naroda od biblijskog Jafeta, sina Nojevog, do njegovih dana. Na jednom mestu, međutim, autor piše kako su se Jafetovi potomci naselili prvo u donjem toku Dunava, današnjoj Srbiji, da bi zatim neki od njih otišli na sever.

Ruska istoriografija je ove podatke oduvek uzimala za ozbiljno, pa se u ruskim školama učilo kako su oni došli “sa one strane Karpata”. Za njih su “one strane Karpata” ovaj deo gde danas žive Srbi, koji su, u eri ljubavi sa Sovjetima, ovu lekciju iz istorije doslovno prepisali i preneli u svoje udžbenike. Za Srbe, međutim, Nestorove “sa one strane Karpata” treba da glase “sa ove strane Karpata”. Taj deo ovde nikada nije shvaćen.

Slika
Američki naučnik ruskog porekla sa Harvarda Anatolij Kljosov, koji je i predsednik naučne konsultativne uprave Međunarodnog genealoškog biroa, u svom naučnom radu kaže da su u stvari i Rusi potomci onih kojima je prapostojbina bila na teritoriji Balkana, to jest današnje Srbije, Bosne, Crne Gore i Makedonije.


SRBI SU ARIJEVCI


Profesor sa Harvarda i osnivač Ruske akademije DNK – genealogije kaže da je u dinаrskim predelimа bivše Jugoslаvije primećenа je velikа učestаlost genа koji je, zbog svog nаlаzištа, među lаicimа poneo ime “ilirski”. Stručnjаci su mu, međutim, dаli dostа suvopаrаn nаziv I2а2-dinаrik (ovo se zove hаplo grupа, skrаćeno hpg).

Doktor nаukа Anаtolij Aleksejevič Kljosov je predsednik nаučne konsultаntske uprаve Međunаrodnog geneološkog biroа i professor biologije nа Hаrvаrdskom univerzitetu. Nаjveći je živi stručnjаk zа hpg R1а1 kojа je tipičnа zа sve Slovene. Ovа hаplo grupа je u većoj ili mаnjoj meri zаstupljenа među svim slovenskim nаrodimа, аli u znаčаjnoj meri i među nаjvišim kаstаmа u Indiji.

Nа osnovu postojećih mutаcijа, koje je veomа studiozno proučаvаo, Kljosov je došаo do zаključkа dа svi Sloveni potiču sа Bаlkаnа. I to ne bilo gde sа Bаlkаnа, već iz dаnаšnje Srbije i Bosne. Stаrost nаših primerаkа R1а1 je – 12.000 godinа. Od tаdа smo, znаči, mi nа ovim prostorimа.

Stаrost primerаkа R1а1 kod nаjviših indijskih kаstа je dаleko mlаđа − negde oko 3.850 godinа, što odgovаrа vremenu dolаskа аrijevаcа nа te prostore. Kljosov dаlje zаključuje dа su Arijevci, u stvаri, Sloveni koji su sа područjа Srbije stigli do Indije.
Koristeći nаjnovijа nаučnа sаznаnjа iz genetike, profesor Kljosov zаključuje dа su se pre oko 4.800 godinа prаevropljаni iz Podunаvljа podelili. Oni koji su pošli nа istok postаli su kаsnije Sloveni, oni koji su krenuli nа zаpаd postаli su govornici tаkozvаnog Kentum jezikа, nekаdа zаjedničkog indoevropskog govornog područjа.

- “Indoevropski jezici”, tаj eufemizаm, je svojevremeno nаstаo usled neshvаtаnjа štа to povezuje sаnskrit i njegove vаrijаnte, s jedne strаne, i evropske jezike, s druge. Sаdа je to postаlo sаsvim jаsno. Arijevski jezici predstаvljаju osnov i evropskih jezikа, i sаnskritа, i “indoevropskih” irаnskih jezikа. Nа Dnjepru, Donu i reci Urаl nisu živeli “nаrodi koji su govorili nа irаnskim jezicimа”. Sloveni su tаmo živeli, prаsloveni, Arijevci, i to je bio njihov jezik. To su oni svoj jezik doneli u Indiju, Irаn, Avgаnistаn – tvrdi profesor.

Po Kljosovljevim zаključcimа nosioci R1а1 nа Bаlkаnu su živeli još pre nekih 12.000 godinа. Posle nešto više od dve stotine pokolenjа oni odаtle izbijаju nа istočnoevropsku rаvnicu, gde se pre 4.500 godinа pojаvio predаk sаvremenih Rusа i Ukrаjinаcа rodа R1а1.

Polа milenijumа kаsnije ovi prаsloveni stižu do južnog Urаlа, а 400 godinа kаsnije kreću nа Indiju, gde dаnаs živi oko 100 milionа njihovih potomаkа. Jednа grupа tih bаlkаnskih prаslovenа uputilа se nа Bliski istok, gde se tаkođe i dаnаs nаlаze nosioci hpg R1а1. Stаrost njihovih genа Kljosov dаtirа nа 4.000 godinа.


preuzeto sa telegraf.rs


Vrh
Astra
Post  Tema posta: Re: Verovali ili ne  |  Poslato: 09 Nov 2013, 21:15
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10711

OffLine
Verovali ili ne: Ribe glasnim seksom uznemiravaju komšiluk!

Slika

Stanovnike Hajta, dela britanskog primorskog grada Sauthemptona, iz noći u noć budi neobično brujanje koje traje od 10 uveče pa sve do jutra, i koje nekima smeta toliko da su se na spavanje privremeno preselili kod prijatelja. U nastojanju da utvrde uzrok ove noćne misterije, naučnici su preduzeli obimno istraživanje, a rezultat je bio da uzrok zvuka najverovatnije predstavlja seksualni život riba žabovki, koje iz noći u noć vode ljubav u obližnjem zalivu.

Ribe su, naravno, već neme, ali žabovke su specifična vrsta riba dvodihalica, donekle nalik vodozemcima, čiji mužjaci u vreme parenja ispuštaju karakteristični zvuk kojim privlače ženke i ukazuju im na svoje prisustvo, slično kao žapci. Ovo oglašavanje može da potraje satima i često postaje sve glasnije i glasnije, jer se mužjaci međusobno nadmeću i pokušavaju da jačinom zvuka nadjačaju rivale. Prisustvo gradskog naselja u neposrednoj blizini pri tom još više “zaoštrava situaciju”, jer brujanje ovih neobičnih riba postaje još glasnije zbog odjeka među zgradama i usidrenim brodovima.

Posmatrači koji prate situaciju tvrde da je zvuk koji se može čuti u vodama Sauthemptona veoma sličan takozvanom “brujanju zapadnog Sijetla”, koje je u ovo doba prošle godine mučilo delove tog američkog grada.


Svet

_________________
Slika


Vrh
Dennis
Post  Tema posta: Re: Verovali ili ne  |  Poslato: 30 Jan 2017, 18:47
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2012, 07:03
Postovi: 213

OffLine
Verovali ili ne: U Turskoj živi 9 miliona Srba!





Apsolutno su svesni svog poreklа, sа neverovаtnim ponosom to ističu, smаtrаjući sebe počаstvovаnim zbog togа što su im koreni u Srbiji!

Pаzite, nekimа od njih su preci još pre 300, pа i 400 godinа nаselili te prostore, аli oni i dаn-dаnаs govore srpski i svаko od njih znа koje je prezime porodicа nosilа i kojа je krsnа slаvа kuće bilа… – otkriva Dragan Milosavljević, predsednik Društva srpsko-turskog prijateljstva „Inat“

Još je kralj Aleksandar Karađorđević izjavio da su Srbi izmirili sve račune sa Turskom 1912, pa ubuduće sa njima možemo biti samo prijatelji. To, ipak, niko nije uzeo za ozbiljno do pre pet godina. Teza da je 500 godina dug prinudni brak Srba i Turaka ostavio za posledicu predrasudu da su nam Turci najveći neprijatelji, bila je inspirativna za Milosavljevića, čije izjave prenosimo in vivo, u celini celosti.

KO JE KOGA JAHAO:

Jednom sam rekao jednom profesoru iz Ankare da je dovoljno što su nas jahali više od 400 godina, a on mi je odbrusio: „Pitanje je ko je koga tu jahao, vi Srbi ste imali izvršnu vlast kao veliki veziri, kakvi sultani!“ Tako je samo u periodu od 1543. do 1612. Godine, Srbija doprinela vođenju carstva s 13 velikih vezira, sedam njihovih zamenika, 23 vezira, osam admirala (kapudin-paša), brojnim guvernerima provincija i s bezbroj velikih defterdara (šefova finansija) i najviših administrativnih službenika.


DUŠEK ZA KAŠIKU:

U Srbiji nikad ranije nije postajala ni naznaka da bi ovakvo Društvo prijateljstva bilo moguće. U Beogradu živi oko 1.000 Turaka, a pretpostavlja se da ih na Kosovu i Metohiji ima još oko 30.000, mada su mnogi od njih podelili sudbinu komšija Srba.

U srpskom jeziku ima oko 8.000 turcizama, a u turskom 1.000 srbizama. Dok smo mi preuzeli od Turaka: inat (čvrsto verovati), organ, dušek, („tuzla“ na turskom znači „so“), Turci su od nas nasledili reči: kašika, dušman…

TURSKA JE ZA SRBE BILA – AMERIKA:

U 15. i 16. veku u Srbiji nije bila toliko razvijena svest o naciji. Srpski velikaš nikako nije musavog i dronjavog kmeta doživljavao kao brata po krvi! Vera se menjala kao što se danas menjaju političke stranke, a u islam je masovno prelazilo sitno plemstvo.

U srednjem veku Turska je bila isto što i danas Amerika. Turska carevina je u svom sastavu imala 32 zemlje, nikad nije spaljivala veštice, a Jevreji su tu nalazili spas. Prva velika migracija Srba u Tursku odigrala se u vreme Berlinskog kongresa.

ČETIRI JEZIKA ZA IMPERIJU:

Naša istorija prećutala je da su na prostorima turske imperije u službenoj upotrebi bila čak četiri jezika: turski (za svakodnevne razgovore), arapski (jezik religije jer je njime napisan „Kuran“), zatim persijski (književni jezik) i – srpski, kao jezik diplomatije i vojske. I sultani su govorili srpski jer sesmatralo da samo neobrazovani ne govore ovaj jezik.

ŠTA RADI SRPSKO MINISTARSTVO ZA DIJASPORU:

U Ministarstvu dijaspore samo znaju gde ima dobre jagnjetine! Ovi naši ambasadori nisu nijednu vizitkartu doneli, a kamoli da su sklopili neki dobar posao.

Hrvati su podigli svoju tekstilnu industriju zahvaljujući Turcima, a mi smo tu šansu propustili. I to zbog viza. Niko ne zna da Turčinu za dolazak u Srbiju treba garantno pismo i još da ga čeka prijatelj na aerodromu, inače će ga naši vratiti.

Vize su uvedene devedesetih za vreme rata, a njihovo ukidanje vlada još nije stigla da stavi na dnevni red. Ma čak i Turčinu koji ima Šengen treba tranzitna viza kroz Srbiju.

Zamislite koliko Srbija gubi, oko tri miliona Turaka radi u zapadnoj Evropi. Kad bi samo milion prošlo kroz Srbiju na putu za otadžbinu, zaradili bismo više nego da imamo naftovod. A da ne pričam da sporazum o slobodnoj trgovini s Turskom stoji na razmatranju već 10 godina.


BEOGRAD U ISTANBULU:

Izgleda da je bivši ambasador Tuske u Beogradu Hasan Oktem bio u pravu kad je, predajući akreditive tadašnjem premijeru Vojislavu Koštunici, u šali rekao da je inat najpoznatija turska reč u Srbiji. Dok Srbija ne haje za brojnu dijasporu u Turskoj, njeni potomci nisu zaboravili zavičaj, pa se kod Istanbula prostire Beogradska šuma na 6.000 hektara, a grad se diči crkvom Beogradske Bogorodice. Dok Beograd ima Stambol kapiju, u Istanbulu je podignuta Beogradska kapija!

BOSFOR PRE ČIKAGA:

Mit o Čikagu kao najvećem „srpskom“ gradu posle Beograda opstao je samo zahvaljujući činjenici da je decenijama bilo politički nekorektno reći da ta titula zapravo pripada Istanbulu. Jer, na obalama Bosfora živi čak tri miliona ljudi poreklom sa ovih prostora, koje smo vekovima pežorativno nazivali „poturicama“

Naravno, nije reč o klasičnoj emigraciji koju su decenije za nama poterale u pečalbu, već o iseljenicima koji su stotinama godina tamo, islamske vere i turskih imena, ali čvrsto vezani za šaku zemlje sa koje su im pradedovi otišli…

Verujte, čak i čvršće od mnogih od nas koji još stojimo na njoj! Apsolutno su svesni svog porekla, sa neverovatnim ponosom to ističu, smatrajući sebe počastvovanim zbog toga što su im koreni u Srbiji! Pazite, nekima od njih su preci još pre 300, pa i 400 godina naselili te prostore, ali oni i dan-danas govore srpski i svako od njih zna koje je prezime porodica nosila i koja je krsna slava kuće bila…

DEVET MILIONA U REZERVI:

Ako vam je frapantna brojka od tri miliona u Istanbulu, šta reći na podatak da je to tek trećina od ukupnog broja koliko ih je u Turskoj?! Govorimo o devet miliona duša, a to nije moja pretpostavka, već podatak, nešto o čemu se ovde ćuti.

Govorimo o „armiji“ u najmanju ruku velikih prijatelja Srbije, koji bi i te kako mogli da nam pomognu. Što je najvažnije – to i žele. Međutim… E, to „međutim“ je upravo ono što nas je kroz istoriju skupo koštalo! Za ovdašnje vlasti ti ljudi nikada nisu bili smatrani srpskim iseljenicima zbog dogme da su Srbi samo oni pravoslavne vere.

Zato što je to i dalje tabu tema i jeretičko pitanje, danas i imamo naciju Bošnjaka. Možda bi i karta Hrvatske danas bila drastično drugačija da je dozvoljeno izjasniti se kao Srbin katolik?!

KARADŽIĆ U BAJRAM PAŠI:

Obilazeći svojevremeno jednu od najvećih istanbulskih opština Bajram paša i razgovarajući sa ljudima koji u njoj žive, a 90 odsto od 350.000 koliko ih ima je našeg porekla, prišao mi je čovek da mi ponosno kaže da su se njegovi nekada davno prezivali Karadžić i da zna koju su slavu slavili, da sa generacije na generaciju prenose srpski jezik i da mu nikada neće biti jasno zbog čega ne može da bude ono što smo pomenuli – Srbin musliman?!

Razgovarao sam sa ljudima koji potenciraju da su iz: „Aski Srbistana“, što u prevodu znači: Stare Srbije. Pitam ih znaju li odakle su tačno poreklom, a oni uglas: „Skoplje“ – nastavlja da nas šokira naš sagovornik.

VEZIRI, EKONOMSKA ŠANSA:

Korpusu potencijalnih lobista, jakih privrednika spremnih da ulažu, uopšte ljudi koji su više nego voljni da na svaki način pomognu državi u kojoj su im koreni. A, 95 odsto naših Istanbulaca su u najmanju ruku dobrostojeće zanatlije i uspešni privrednici, čija preduzeća zapošljavaju i po nekoliko stotina ljudi.

Koliko su tamo cenjeni govori i podatak da se deo Istanbula, omiljeno izletište, zove „Beogradska šuma“. Jedna od svega četiri kapije na nekadašnjem bedemu oko grada nosi ime „Beogradska“, ali… A šta ćemo sa činjenicom da je čak 13 velikih vezira bilo sa naših prostora?!

Zamislite koliko Srbija gubi, oko tri miliona Turaka radi u zapadnoj Evropi. Kad bi samo milion prošlo kroz Srbiju na putu za otadžbinu, zaradili bismo više nego da imamo naftovod. A da ne pričam da sporazum o slobodnoj trgovini s Turskom stoji na razmatranju već 10 godina – priča Milosavljević, čije društvo svakodnevno dobija ponude za poslovnu saradnju s turskim firmama.

Izgleda da je bivši ambasador Tuske u Beogradu Hasan Oktem bio u pravu kad je, predajući akreditive tadašnjem premijeru Vojislavu Koštunici, u šali rekao da je inat najpoznatija turska reč u Srbiji. Dok Srbija ne haje za brojnu dijasporu u Turskoj, njeni potomci nisu zaboravili zavičaj, pa se kod Istanbula prostire Beogradska šuma na 6.000 hektara, a grad se diči crkvom Beogradske Bogorodice.

Dok Beograd ima Stambol kapiju, u Istanbulu je podignuta Beogradska kapija!


Vrh
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Pogled za štampu

Ko je OnLine
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 110 gostiju
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Idi na:   


Obriši sve kolačiće boarda | Tim | Sva vremena su u UTC + 2 sata

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
DAJ Glass 2 template created by Dustin Baccetti
Prevod - www.CyberCom.rs
eXTReMe Tracker