Pogledaj neodgovorene postove
Pogledaj aktivne teme
Danas je 29 Mar 2024, 01:16


Autoru Poruka
Dade
Post  Tema posta: Robotika  |  Poslato: 08 Sep 2012, 11:16
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 29 Avg 2012, 20:36
Postovi: 615

OffLine
BRŽI I OD MUNJE: Ovaj robot trči brže od Juseina Bolta


Do kraja godine u planu je testiranje "geparda" u slobodnom trku, bez hidraulične pumpe koja ga drži na sredini staze, koji bi trebalo da se bolje ponaša na otvorenom prostoru


Slika


Robot koji nosi ime “gepard sa četiri noge”, u odnosu na trenutno najbržeg čoveka na svetu Juseina Bolta, koji je uspeo da trči 44,7 km/h, razvija brzinu čak 45,5 km/h.

Prošli rekord bio je 21 km/h, a postavljen je 1989. godine na Univerzitetu MIT. Ovaj robot ima zglobna leđa koja se savijaju napred i nazad na svakom koraku, povećavajući tako korake i brzinu slično kako to čini životinja.

Do kraja godine u planu je testiranje “geparda” u slobodnom trku, bez hidraulične pumpe, koja ga drži na sredini staze, koji bi trebalo da se bolje ponaša na otvorenom prostoru.




Stvarno je neverovatno šta sve roboti danas mogu da urade. Budućnost će, kako izgleda, biti puna “tehnoloških izuma“, sa kojima će nam život postati lakši.


Telegraf


Vrh
Dade
Post  Tema posta: Re: Robotika  |  Poslato: 13 Sep 2012, 13:11
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 29 Avg 2012, 20:36
Postovi: 615

OffLine
Japanci pripremaju robota za prijemni na fakultet


Grupa japanskih istraživača priprema robota za polaganje prijemnog ispita na prestižnom Univerzitetu u Tokiju. Naučnici predviđaju da će njihov "pulen" uspeti da položi taj težak test do 2021. godine


Slika


TOKIO - Grupa japanskih istraživača priprema robota za polaganje prijemnog ispita na prestižnom Univerzitetu u Tokiju, preneli su danas francuski elektronski mediji.

Naučnici predviđaju da će njihov "pulen" uspeti da položi taj težak test do 2021. godine.

Veštačka inteligencija robota mora da, kako su saopštili naučnici iz japanske informatičke kompanije "Fudžcu", koja učestvuje u projektu, prebaci pitanja postavljena na japanskom jeziku u formule i jednačine, jezik razumljiv računaru, a potom da ih rešava preko sistema informatičke algebre.

Prijemni test Univerziteta u Tokiju sastoji se iz pet velikih tematskih oblasti - matematika, fizika/biologija, društvene nauke, kao i japanski i strani jezik.

To će biti težak zadatak za robota koji će morati veoma precizno da razume pitanja, a njemu je komplikovano da shvati tekst namenjen ljudima.


Novosti


Vrh
Dade
Post  Tema posta: Re: Robotika  |  Poslato: 15 Sep 2012, 12:56
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 29 Avg 2012, 20:36
Postovi: 615

OffLine
Pas robot trči 32 kilometra i nosi 180 kila tereta


Slika


Robot pas vojske SAD dokazao da je najbolji čovekov prijatelj

Zahvaljujući najsavremenijoj opremi robot može stajati uspravno , pratiti čoveka čak 32 kilometra bez pauze, nositi oko 180 kilograma tereta, a uz to je toliko tih da vojnici mogu voditi razgovor odmah pored njega.

Pas-robot na testiranju se pokazao kao jako stabilan, jer ako dođe do prevrtanja ima mogućnost automatskog uspravljanja. Sa svojim vlasnicima povezan je preko taktičkog robotskog upravljača, s kontrolama sličnim na "iPadu".

Svoju pravu svrhu robot će pokazati kada ga vojska bude po prvi put koristi za terenske vežbe.




Trojka


Vrh
Stronghold
Post  Tema posta: Re: Robotika  |  Poslato: 29 Sep 2012, 16:53
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Sep 2012, 21:36
Postovi: 101

OffLine
Večeras je "Noć istraživača"

Noć istraživača, manifestacija koja se treću godinu za redom dešava u Srbiji, počinje u 17h u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Zrenjaninu i traje do ponoći.

Slika

Pod sloganom "Flertuj znalački" na Akademskom platou, Trgu republike i RK Nama, samom centru Beograda, u celovečernjoj avanturi nauka će biti predstavljena u vidu metafore zaljubljivanja u stvarnu osobu.

Gledaće se zvezde, izgovarati naučno zasnovana poezija, plesati na istraživačkom podijumu, sastajati na brzaka, postavljati pitanja na tabu bini, praviti roboti i gledati Nao šou.


Slika

Filmovi će biti prikazani u bioskopu “Mikroskop”, vrući poljupci detektovani sa daljine, zemljotresi izazivati talasima emocija, slušati harfa i saznavati sve o robotima i energiji budućnosti.

Drugačiji izlazak petkom uveče će kroz neformalnu atmosferu pribiližiti istraživački poziv mladima i podstaći ih da i sami istražuju.

Iza “Noći istraživača” po treći put u Srbiji stoji Evropska unija a svi sadržaji su besplatni.


B92


Vrh
Miss Helen
Post  Tema posta: „Tekućina koja razmišlja“  |  Poslato: 21 Feb 2013, 00:48
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 25 Dec 2012, 20:14
Postovi: 1249
Lokacija: Tu negdje..

OffLine
Slika

Nikolaus Correll, docent na Sveučilištu u Coloradu voli „višestruko“ razmišljanje: ako jedan robot može izvršiti pojedinačni zadatak, koliko se toga može obaviti sa stotinama robota?

Correll i njegov računalni znanstveni tim, kojeg je dio i Dustin Reishus, suradnik u istraživanju te Nick Farrow, stručni pomoćnika istraživanja, razvili su osnovni modul robota te se nadaju kako će njegovom proizvodnjom u ogromnim količinama razvijati sve složenije sustave.

Nedavno su kreirali skupinu od dvadeset robota, svaki veličine ping-pong loptice te su ih nazvali „kapljice“. Kada stavite “kapljice” na jednu hrpu, formiraju „tekućinu koja razmišlja“, rekao je Correll.

Kako bi ubrzao razvoj zamišljenoga izuma, osnovao je laboratorij u kojemu studenti mogu istraživati i razvijati nove robotizirane programe pomoću osnovnih, jeftinih alata.

Slično kao i fikcijski nanomorf iz Terminatora, mnogobrojne skupine inteligentnih robota obavljaju niz zadataka. Primjerice, mogu spriječiti širenje naftnih mrlja ili se sami ugraditi umjesto nekog dijela hardvera nakon što se odvojeno pošalju u orbitu, rekao je Correll.

Pomoću “kapljica” planira demonstrirati samostalnu ugradnju i inteligentna ponašanja skupine robota, kao što su prepoznavanje obrazaca, kretanje pomoću senzora i adaptivna promjena oblika. Potom se ta ponašanja mogu prenijeti na znatno veće skupine, koje će izvršavati različite zadatke bilo u vodi ili u zraku.

Correll se nada da će osmisliti metodu i dizajn za udruživanje “kapljica” kako bi obavljale složenije zadatke, poput nadogradnje dijelova velikih svemirskih teleskopa ili zrakoplova.

Ove jeseni Nacionalna znanstvena zaklada SAD-a dodijelila mu je nagradu za izniman rani razvoj karijere te ga podržala donacijom za istraživački program, kao što su učinile NASA i Zračne snage SAD-a.

Correll istovremeno radi na tehnologiji robotiziranoga održavanja vrta koju je razvio na Tehničkom institutu u Massachusettsu (MIT) 2009. godine. Na Odjelu za svemirski inženjering Sveučilišta u Coloradu, zajedno s Josephom Tannerom, radi na daljnjem razvoju tehnologije koja uključuje autonomne senzore i robote koji mogu obrađivati vrtove, a povezana je s modelom dugoročnoga staništa u svemiru kojega grade studenti.

Gotovo da ne postoji nešto što se ne bi moglo stvoriti putem sustava distribuirane inteligencije, kaže Correll. „Svaki živi organizam sastoji se od skupina stanica koje međusobno surađuju. Možda jednoga dana naše skupine robota uspostave kolonije u svemiru kako bi izgradile staništa i obrađivale vrtove za buduće istraživače svemira.“


Vrh
lOOla
Post  Tema posta: Re: Robotika  |  Poslato: 28 Nov 2013, 19:31
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 06 Dec 2012, 21:05
Postovi: 1388

OffLine
U Austriji zabeležen prvi slučaj “samoubistva” robota

Kako prenose austrijski mediji, u zemlji se dogodilo prvo u svetu samoubistvo robota. Reporteri se šale, da elektronski čistač nije izdržao monoton i dosadan posao....


Kako prenose austrijski mediji, u zemlji se dogodilo prvo u svetu samoubistvo robota. Reporteri se šale, da elektronski čistač nije izdržao monoton i dosadan posao. Prema rečima vlasnika iRobot Roomba 760, poslednji put ga je koristio za čišćenje mrvica sa stola.
Vlasnik stana je isključio robota i otišao na posao. U tom trenutku, visokotehnološki čistač se sam uključio i krenuo u pravcu električnog šporeta. Sa ploče je odgurnuo lonac i zauzeo njegovo mesto.


Slika


Vlasnik se sprema da tuži kompaniju, zato što mu je prodala samoubilački nastroenog “druga”.



preuzeto sa personalmag


Vrh
maslačica
Post  Tema posta: Re: Robotika  |  Poslato: 01 Nov 2017, 12:43

Pridružio se: 31 Okt 2017, 14:09
Postovi: 5

OffLine
Za mene je Google jedan veliki robot koji prikuplja različite podatke o svojim posetiocima i na osnovu toga određuje na kom mestu u pretrazi će se traženi sajt naći. Taj proces zove se Search engine optimization i vrlo je korisno znati njegove strategije ako želite da vam biznis cveta. Naišla sam na jedan vrlo koristan tekst o tome http://zenskiposlovnikutak.com/zasto-je-seo-vazan/ i smatram da je dragocen za one koji se tek hvataju u koštac sa "robotom" kakav je Google. :)


Vrh
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Pogled za štampu

Ko je OnLine
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 53 gostiju
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Idi na:   


Obriši sve kolačiće boarda | Tim | Sva vremena su u UTC + 2 sata

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
DAJ Glass 2 template created by Dustin Baccetti
Prevod - www.CyberCom.rs
eXTReMe Tracker