Pogledaj neodgovorene postove
Pogledaj aktivne teme
Danas je 29 Jun 2025, 16:09

Autoru Poruka
Astra
Post  Tema posta: Re: Diskusije na temu 'Takmičenje u...'...  |  Poslato: 26 Jan 2013, 10:21
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58

Nikita je napisao:
Nisam znala da se mogu jos i danas slati predlozi ...totalna zbrka ovde . A vidim da na postojece zadate teme dadaju se jos ....jel to po propisu ?

Koleginice... [lola.gif]

Vrh
debilko
Post  Tema posta: Re: Diskusije na temu 'Takmičenje u...'...  |  Poslato: 26 Jan 2013, 10:43
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 26 Sep 2012, 07:48

MARRIIN je napisao:
Pesma Hanke Paldom hije sevdalinka1 Toliko o vasem poznavanju sevdalinki! [smehsmeh.gif]

Hoćeš pojasniti zašto nije?

Citiraj:
U muzičkom pogledu sevdalinku odlikuje lagani, spori ili umjereni tempo (rubato), te razvijena melodija sa mnogo melizama (ukrasa) što ostavlja melanholičan osjećaj kod slušalaca. Svojom strukturom sevdalinke su veoma kompleksne pjesme, nabijene emocijama, a tradicionalno se izvode sa dosta strasti i duševnosti. Vokalni izvođač sevdalinke često nameće ritam i tempo pjesme, koji može varirati u njenom toku. U današnje vrijeme obično je izvodi manji orkestar, koji može da sadrži harmoniku (najistaknutiji instrument u ansamblu), violinu, (mahom klasične) gitare s plastičnim žicama i/ili ponekad druge žičane instrumente, flautu ili klarinet, kontrabas i doboš. Između strofa se skoro uvijek može čuti harmonikaški ili violinski solo. Međutim, u svom izvornom obliku sevdalinka se pjevala uz tradicionalni žičani instrument saz ili bez instrumentalne pratnje.

Ne verujem da se odnosilo na osnovni oblik. Svi osatli kriterijumi su ispunjeni.

Citiraj:
Sevdalinka predstavlja jedinstven narodni muzički izraz u Bosni i Hercegovini, koji se može pohvaliti dugom i bogatom tradicijom. U brojnim slučajevima "sevdalinka" se jednostavno zove i "sevdah". Sama riječ sevdalinka potječe od arapske riječi "sawda" što znači "crna žuč", a u turskom jeziku, ovaj pojam se veže za melanholično raspoloženje, da bi u bosanskom jeziku pojam "sevdah" dobio značenje čežnje, ljubavnog žara, ljubavnih jada. Omer Pobrić, veliki poznavatelj sevdalinke, daje sljedeću definiciju ovog muzičkog žanra: "Sevdalinka je bosanska, gradska ljubavna pjesma, pri čemu riječ "bosanska" geografski određuje autohtnost sevdalinke, riječ "gradska" urbanost, a riječ "ljubavna" sadržajnu tematiku. "

I po ovome ne vidim da oskače.
Jedini porblem je sledeći

Citiraj:
Autori sevdalinki su nepoznati, tj. sevdalinka je nastajala u narodu, te se generacijama prenosila i uobličavala, da bi do nas došla kao savršeno izbrušen i formiran oblik.

Ovde je problem. Ali sam imao u vidu, da postoje ako se ne varam na festivalu Ilidž večeri Nove Sevdalinke. Prosto, pesme koje kasnije prepevaju mnogi izvođači postaje sevdalinka. Imam u vidu jednu od najpoznatijih "Emina", gde se zna pisac teksta i muzike.

Citiraj:
Iako je sevdalinka nerazdvojiv dio bošnjačke muzičke i kulturne tradicije popularna je i kod ostalih bosanskih naroda. Tako je legendarna pjesma Emina djelo mostarskog pjesnika Alekse Šantića, nastala po uzoru na sevdalinku, a jedan od najpopularnijih interpretatora sevdalinke je i Nedeljko Bilkić. Sevdalinka se kao osnova koristila i u sklopu posebnog muzičkog žanra druge polovine 20. vijeka zvanog novokomponovana narodna muzika, koji je mješao različite folklorne motive gotovo svih balkanskih naroda i regija.

Ali, upravo zbog tih pesama nazvanih Nova Sevdalinka, ja sam postavio i ovu.
Može se ukloniti, na granici je.

Poput "Uzalud vam trud svirači" od Kazališta, koja se bez problema može psotaviti na starogradske jer je već više od 10 godina uvek na repertoaru svih skadarlijskih ansambla. Istini za volju, možda je potrebno da prođe vreme. Ali šta je sa "Stani malo kafanski sviraču". Pesma Bore Đorđevića. Po toj osnovi nije starogradska, a gde bi je ti recimo svrstao.

Vrh
Astra
Post  Tema posta: Re: Diskusije na temu 'Takmičenje u...'...  |  Poslato: 26 Jan 2013, 10:57
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Božeee...od čega vi pokušavate napraviti problem... [zenskismeh.gif]
Ovo je forum zabavnog karaktera a ne 'forum muzičkih znalaca' ili poznavaoca sevdalinki...
Ako želite da diskutujete o sevdalinkama otvorite sebi temu u 'muzičkoj svaštari'...
Ovde ste završili... [pozz.gif]

Vrh
debilko
Post  Tema posta: Re: Diskusije na temu 'Takmičenje u...'...  |  Poslato: 26 Jan 2013, 11:24
Korisnikov avatar
rang
rang

Astra je napisao:
Božeee...od črga vi pokušavate napraviti problem... [zenskismeh.gif]
Ovo je forum zabavnog karaktera a ne 'forum muzičkih znalaca' ili poznavaoca sevdalinki...
Ako želite da diskutujete o sevdalinkama otvorite sebi temu u 'muzičkoj svaštari'...

Ajde mi objasni kako se to razgovara na forumu zabavnog karaktera.
Zar nije bolje da ko je nepoželjan ovde, prosto ga banuješ.
Ako se iznose argumenti, ne valja.
Ako se vređa, to je samo predodređeno za pojedince, ostali ne smeju to činiti. Onda se pozivaš na diskusije, kao ovo je forum, treba pričati argumentima.
Čovek je dao zamerku za moju pesmu. U čemu je problem. Jer sam trebao da ga napušim.
I jel on što je nešto primetio ne sme da kaže, da ne remeti taj zabavni karakter.

Ja sam baš presrećan kada izađem sa foruma, sa nekim novim saznanjem. Eto baš me naveo na razmišljanje.

Ali mi nije jasno, o čemu bi to članovi ovde trebali da razmišljaju, ili ne treba da razmišljaju. To onda treba da se napiše na naslovnici foruma. FORUM ZA ZABAVU BEZ KORIŠĆENJA MOZGA. [ironic3.gif]

Ajde pozdrav i opusti se bre, jeste naravno zezanje. Ali treba spojiti lepo i korisno pa uz put nešto i novo naučiti.Ja sam presrećan kad saznam nešto drugačije od onoga što sam mislio da je tako. Samo tada se ne kajem zbog provedenog vremena na netu.

Vrh
Astra
Post  Tema posta: Re: Diskusije na temu 'Takmičenje u...'...  |  Poslato: 26 Jan 2013, 11:29
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

debilko je napisao:
Astra je napisao:
Božeee...od črga vi pokušavate napraviti problem... [zenskismeh.gif]

Ajde mi objasni kako se to razgovara na forumu zabavnog karaktera.
Zar nije bolje da ko je nepoželjan ovde, prosto ga banuješ.
Ako se iznose argumenti, ne valja.
Ako se vređa, to je samo predodređeno za pojedince, ostali ne smeju to činiti. Onda se pozivaš na diskusije, kao ovo je forum, treba pričati argumentima.
Čovek je dao zamerku za moju pesmu. U čemu je problem. Jer sam trebao da ga napušim.
I jel on što je nešto primetio ne sme da kaže, da ne remeti taj zabavni karakter.

Ja sam baš presrećan kada izađem sa foruma, sa nekim novim saznanjem. Eto baš me naveo na razmišljanje.

Ali mi nije jasno, o čemu bi to članovi ovde trebali da razmišljaju, ili ne treba da razmišljaju. To onda treba da se napiše na naslovnici foruma. FORUM ZA ZABAVU BEZ KORIŠĆENJA MOZGA. [ironic3.gif]

Ajde pozdrav i opusti se bre, jeste naravno zezanje. Ali treba spojiti lepo i korisno pa uz put nešto i novo naučiti.Ja sam presrećan kad saznam nešto drugačije od onoga što sam mislio da je tako. Samo tada se ne kajem zbog provedenog vremena na netu.

Nisam rekla da ne valja već da diskusiju preneste na temu muzike gdje i spada....

Vrh
debilko
Post  Tema posta: Re: Diskusije na temu 'Takmičenje u...'...  |  Poslato: 26 Jan 2013, 11:39
Korisnikov avatar
rang
rang

To se slažem, naravno.

Vrh
Boss
Post  Tema posta: Re: Diskusije na temu 'Takmičenje u...'...  |  Poslato: 26 Jan 2013, 11:57
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 06 Dec 2012, 21:37

Pošto je ovde nastala potpuna zbrka posle preuzimanja takmičenja od strane moje malenkosti i nisam dobio sve potrebne informacije na vreme, zamolio bih da mi se jave na pp forumaši/ce koji/e su poslali/e sledeće predloge:

1,2,3 ( Što gluplje to bolje )
3 ( Poster )
3,4,5 ( Fotografija )
2,4 ( Citat )
7 ( Oslikavanje )

Takođe, moguće je da je jedan forumaš slao predloge Passion a zatim meni nove predloge, pa sad imamo njegova 2 predloga na više takmičenja ( što znači da ću jedan morati da obrišem i da je glasanje već sad neregularno [kasljuc.gif] ). Prepoznaće se, neka se javi na pp.

Passion ne može da se seti ( svega ), ko joj je šta poslao, a ja nisam vidovit. [pardon.gif] Molim za saradnju, da '' preživimo '' nekako ovaj vikend. [kasljuc.gif]

Vrh
LaYa
Post  Tema posta: Re: Diskusije na temu 'Takmičenje u...'...  |  Poslato: 26 Jan 2013, 12:00
Korisnikov avatar
Laki

Pridružio se: 18 Maj 2012, 15:12

Ja bas volim sto diskutuju i mislim da treba putiti,odavno se ovde nije vodila dobra debata.

Vrh
Boss
Post  Tema posta: Re: Glasanje za pesmu nedelje  |  Poslato: 26 Jan 2013, 12:04
Korisnikov avatar
rang
rang

MARRIIN je napisao:
Necu glasati jer sam i sam poslao pesmu.Naglasavam:pesma Hanke Paldum nije ni priblizno,a kamoli stvarno sevdalinka! Toliko o poznavanju sevdalinki! [think.gif] Ona odlicno peva sevdalinke,ali ova pesma to nije.

Što se tiče ove sedmice i trenutne teme '' sevdalinke '', ne bi glasao ni da hoćeš ( bar dok ja ovo vodim ). Toliko od mene Marrina. [give_rose.gif]

Vrh
Boss
Post  Tema posta: Re: Diskusije na temu 'Takmičenje u...'...  |  Poslato: 26 Jan 2013, 12:07
Korisnikov avatar
rang
rang

Ja ovde ne vidim nikakvu debatu, već samo uzaludno trošenje slova i pisanje kilometarskih postova oko potpuno nebitne stvari.

Vrh
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Pogled za štampu