|
Autoru |
Poruka |
Truth and Pain
|
|

rang

Pridružio se: 04 Jul 2012, 21:49 Postovi: 946
|
Mrkić: Susret Dačića i Milanovića zajednički iniciran Šef srpske diplomatije Ivan Mrkić rekao je da do susreta premijera Srbije i Hrvatske u Beogradu dolazi na zajedničku inicijativu, kao i da EU nije mogla da ima presudnu ulogu u njegovom organizovanju, jer je "apsolutno nemoguće da Brisel određuje susedsko ponašanje" dve zemlje. "Brisel je principijelno uvek za to da razvijamo saradnju u regionu i dobre komšijske odnose. Ali ne kroji nama Brisel redosled poteza... To je tačno, da oni vole da mi dobro sarađujemo i da to uvek podstiču. To je istina, ali da nam aranžiraju komšijski život - to nije istina", rekao je Mrkić u intervjuu za Politiku.
On je dodao da su i srpska i hrvatska strana htele da dođe do susreta premijera Srbije i Hrvatske, Ivice Dačića i Zorana Milanovića.
"Kad god sam se našao sa šeficom hrvatske diplomatije Vesnom Pusić rekao sam da je naš premijer spreman za susret, da nema nikakvih problema da se sretne sa Milanovićem, a da nas dvoje, Vesna i ja, treba da napravimo nešto što će jednostavno služiti kao osnov za susret na takvom nivou. I onda smo Vesna i ja uspeli da napravimo taj osnov", naglasio je Mrkić.
Na pitanje zašto se Milanović neće susresti i sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, srpski ministar je naveo da se sa hrvatskom koleginicom dogovorio da se ide postupno.
"Prosto, bio je ovakav dogovor sa Vesnom Pusić: hajde prvo ti i ja da se nalazimo, ako treba organizujemo neke grupe... a kada nešto postignemo, onda ćemo da predložimo da se nađu premijeri. I to je sada ta faza. Ako premijeri naprave novi korak unapred, onda idemo na najviši nivo", rekao je Mrkić.
On je dodao da nije istina da Nikolić nije hteo da primi Milanovića, niti je Milanović rekao da neće da ide kod Nikolića, nego se poštuje dogovor - "da sve stvari odsad radimo sa rezonom, a ne da nam je parada bitnija od rada".
Prema njegovim rečima, Dačić i Milanović će sutra razgovarati o evrointegracijama, imovini Srba u Hrvatskoj i drugim temama od međusobnog značaja. Vesti online
|
|
|
|
|
Truth and Pain
|
|

rang

|
Mrkić: Borićemo se za sve iz rezolucijeIma primedaba, pohvala, želje da se neke formulacije možda unaprede, ali nema odbijanja. I ovo je prvi put da je jedna vlast u Srbiji uspela da proizvede tako nešto u međunarodim krugovima, istakao je on BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić izjavio je da je Srbija u Rezoluciji i Platformi o KIM predstavila kako vidi rešenje kosovskog problema i boriće se da se prihvati sve i poručio da Kosovo neće imati ni status posmatrača u UN.
Iza Rezolucije i Platforme o Kosovu, koje će biti naše smernice tokom daljeg pregovaranja sa Prištinom, najiskrenije su stali svi, jer za ova dokumente nisu glasale samo stranke na vlasti, već i dobar deo opozicije, rekao je Mrkić.
"To saglasje koje je postignuto oko ovog nacionalnog pitanja "broj jedan" daje snagu i parlamentu i vladi za nastavak razgovora o ovom ključnom pitanju", dodao je on.
Šef srpske diplomatije smatra da je njihovo usvajanje izuzetan događaj, jer država "posle mnogo godina ima jasan politički stav i odvažnost da ga prezentuje, ne samo našoj javnosti, nego i svetu". Mrkić je rekao da treba gledati dostignuće čitavog procesa, a ono je izuzetno u svemu.
"Nijedna struja nije tu izašla kao pobednik. Od samog početka, to je bio zajednički rad vlade i kabineta predsednika. Hteli smo da dođemo do teksta koji će biti opšteprihvaćen i koji će nam pomoći da ostvarimo naše interese, i mislim da smo u tome uspeli", kazao je Mrkić."Ako dobro radimo i mudro politički postupamo, sačuvaćemo i interese na KiM i postati jednog dana član EU".
Mrkić je rekao da iz Brisela i međunarodne zajednice nije čuo ružan komentar na dokument koji plasiramo. "Ima primedaba, pohvala, želje da se neke formulacije možda unaprede, ali nema odbijanja. I ovo je prvi put da je jedna vlast u Srbiji uspela da proizvede tako nešto u međunarodim krugovima", istakao je on.
Mrkić je rekao da je siguran i da većina Srba sa Kosova prihvata "naš pristup, jer su, na kraju krajeva, i oni bili uključeni u čitav proces" i da je siguran da Srbi sa KiM znaju da država od njih neće da odustane.
"Ako iskrsne uslov da priznamo tu državu (Kosovo) koja nije država, mi to nećemo učiniti. I gotova priča! To nije fraza koju ponavljamo da bismo sebe hrabrili, već čvrst stav od koga se nećemo odmaći ni milimetar. Mi smo upravo svetu predstavili kako vidimo rešenje kosovskog problema. Borićemo se za pregovaračkim stolom da se prihvati što je moguće više naših ideja. Po mogućstvu sve", naglasio je Mrkić.
A ako neko planira, dodao je on, da pred kraj našeg evropskog puta dođe i kaže - došlo je vreme da priznate Republiku Kosovo - naš odgovor će biti: "Doviđenja, gospodo, nećemo s vama". Mrkić je kazao da bi Priština htela da bude član svega i svačega, ali moraju i sami zauzvrat nešto da ponude. Ako zatraže stolicu u UN ili da bude pridruženi član, pa čak i samo status posmatrača - naša reakcija će biti negativna, naglasio je on.
Mrkić je podsetio da su sada u fokusu dijaloga srpske institucije u Pokrajini i položaj Srba, ne samo na severu, već i južno od Ibra.
"Videćemo i šta Ketrin Ešton ima u vidu. Ona predlaže i pomaže, ali ne nameće rešenja. Šta god da premijer Dačić tamo ispregovara, verujte mi, javnost će to odmah saznati. On je i do sada, kada izađe sa sastanaka sa Tačijem, doslovce govorio kako su se stvari odvijale, što je izuzetak u političkom životu", rekao je Mrkić.
Na pitanje kolike su realne šanse da dobijemo datum pregovora sa EU u junu, on je odgovorio: "Kada uzmemo u obzir sve što je do sada urađeno, mislim da ima osnova za optimizam".
"Bitno nam je da ti pregovori počnu, ali ne smemo da padnemo u klopku i da obećavamo rokove koji nisu sto odsto sigurni. Poruke koje stižu iz Berlina nisu ohrabrujuće, ali niko ne očekuje da ćemo pet minuta posle Hrvatske biti primljeni u EU. Kao i svi ostali kandidati, i mi ćemo pregovarati o članstvu godinama", kazao je Mrkić.
On je naglasio da je ova vlada učinila mnogo na poboljšanju odnosa u regionu i tim kursom će i nastaviti. Mrkić je rekao da su Hrvati "nas prvi tužili i normalno bi bilo ako težimo da svi zajedno uđemo u EU, da povuku prvi potez i od toga odustanu".
Povodom odlaska u petak predsednika Tomislava Nikolića u Crnu Goru, Mrkić je rekao da sa Crnom Gorom Srbija ima dobre odnose i posle ove posete očekuje njihovo još veće snaženje.
On je rekao da ciljevi ostaju isti, a politika "i EU i Kosovo" je potpuno održiva."Ne možemo i nećemo da odustanemo od bilo koje od te dve stvari", naglasio je Mrkić.On je rekao da se ambasadori kojima ističe mandat vraćaju kući, a isto čeka i one koji loše rade.
"To su jedina dva principa kojima se rukovodimo. Država nema prostor za luksuz, da drži nekog u inostranstvu ko ne radi. Ko ne radi, biće vraćen, bez obzira kako se zove, a kamoli kojoj političkoj stranci pripada", poručio je Mrkić. Kurir
|
|
|
|
|
Truth and Pain
|
|

rang

|
Petrović: Vlada Kosova ponudiće fond za sever Kosova Kosovska vlada ponudiće formiranje fonda za sever Kosova, u kome bi učestvovali kosovske institucije i međunarodna zajednica. Prema rečima zamenika kosovskog premijera Slobodana Petrovića, i Srbija će biti pozvana da učestvuje u formiranju fonda. Slobodan Petrović, zamenik kosovskog premijera i lider Samostalne liberalne stranke (SLS), najavio je da će vlada Kosova ponuditi formiranje jednog fonda za sever KiM, u kome bi, pored kosovskih institucija, učestvovala i međunarodna zajednica, a biće pozvana i država Srbija da učestvuje u tome.
Petrović je rekao da će u novoj rundi dijaloga Beograda i Prištine tema biti i dalji proces decentralizacije na severu Kosova, formiranje nove opštine severna Mitrovica, odnosno stvaranje uslova za demokratske i fer izbore na čitavom području Kosova, samim tim i na severu.
On nije hteo da komentariše predlog za uklanjanje spomenika bivšim pripadnicima takozvane Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe u centru Preševa, jer ne bi, kako je rekao, kometarisao te stvari na koje ne može direktno da utiče.
"Bio bih jako srećan ukoliko bi se našao način za dijalog, ukoliko bi se Vlada Srbije dogovorila s predstavnicima tih opština da nađu zajedničko rešenje koje bi bilo prihvatljivo za obe strane, tako da se dalje ne bi pravile tenzije. Mi smo juče na sednici vlade doneli odluku u vezi sa skrnavljenjem spomenika na pravoslavnom groblju u Kosovu Polju. Kao vlada smo to osudili i doneli odluku da se izdvajaju određena sredstva za saniranje štete koja je načinjena", rekao je Petrović u intervjuu današnjoj "Politici".
On je rekao da je situacija srpske zajednice koja živi južno od Ibra veoma teška i poslednjih nekoliko godina bilo je puno izazova koji su mnogo veći nego kod dela srpske zajednice koja živi na severu.
"Kao stranka, mi smo na samom početku dali veliki značaj dijalogu koji je započet u prošloj godini. I ne samo da smo ga podržali, nego smo i na neposredan način bili pomagači svega toga. Susret dva premijera u Brsellu je na neki način potvrda ispravnosti na kojima se temelji SLS", kazao je Petrović.
On očekuje da će ti razgovori da doprinesu da građanima Srbije i u regionu život bude bolji.
Najavu pojedinih medija da će se uskoro sastati sa Ivicom Dačićem i Aleksandrom Vučićem, Petrović nije hteo da komentariše, navodi "Politika". S media
|
|
|
|
|
Truth and Pain
|
|

rang

|
Severom Kosova ne može da upravlja Priština Bivši državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo Oliver Ivanović ocenio je danas da severom Kosova neće moći da upravlja niko iz Prištine i da će sistemski gledano sever Kosova uvek biti nešto posebno.
"To jednostavno mora da se prihvati i da se nađe pravna forma u koju sever može da se uklopi. Nema otcepljenja severa od preostalog dela Kosova, ali nema ni otcepljenja Kosova od Srbije", kazao je Ivanović gostujući na Radio-televiziji Srbije.
Ivanović, koji se pominje kao jedan od najozbiljnih kandidata za funkciju oficira za vezu sa Kosovom, napomenuo je da je legitimno da kosovski Albanci u pregovorima traže stolicu u Ujedinjenim nacijama, ali da je legitimno i da Srbija to ne dozvoli.
"Kosovo je satavni deo Srbije i ja tu ne vidim ni naznake promena u skorije vreme", kazao je Ivanović.
On je ocenio da ne treba očekivati da se konačan status Kosova brzo reši i podsetio da je kiparski problem znatno lakši od kosovskog, a traje već skoro 50 godina.
"Iako svi u Evropi kažu da neće da uvoze novi problem, ja smatram da bi Srbija lako mogla da postane članica Evropske unije sa nerešenim pitanjem Kosova. Tek kada uđemo u Evropsku uniju, steći će se uslovi da pričamo o konačnom rešenju prihvatljivom za obe strane", ocenio je Ivanović.
On je istakao da će status Kosova biti konačan kada se Srbija sa time složi i da je Srbija faktor sa kojim mora da se razgovara.
Ivanović nije želeo da komentariše najave njegovog imenovanja za oficira za vezu sa Kosovom, ali je poručio da će svako ko bude imenovan morati da uspostavi dobre odnose sa predstavnicima Prištine, a glavni posao biće nastavak pregovora i primena već postignutih dogovora.
"Za nas je važno da ta funkcija nema diplomatski status, jer ne treba nam diplomatski status u sopstvenoj državi", kazao je Ivanović.
Komentarišući problem oko spomenika pripadnicima takozvane Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe u centru Preševa, Ivanović je pozvao albanske političke lidere da pokažu svoju zrelost i sami izmeste spomenik, kako ne bi došlo do sukoba.
"Do sukoba će doći jer imate ljude koji su već indoktrinirani i oni će se suprostaviti uklanjanju spomenika, a spomenik mora da se ukloni jer je suprotan zakonu", smatra Ivanović. Novi Magazin
|
|
|
|
|
Okano
|
|

rang

Pridružio se: 06 Dec 2012, 22:57 Postovi: 3122
|
Čačak: Vraćen na posao posle 21 godinuPred Apelacionim sudom okončan zvanično najduži radni spor u Srbiji. Zdravstveni centar će morati da isplati Radomanu Muniću sve zarade za dve decenije, kamatu i troškove ČAČAK - DA je pravda spora ali dostižna, najbolje je na svojim plećima osetio Čačanin Radoman Munić (49), koji je posle 21 godinu suđenja dobio spor protiv Zdravstvenog centra u Čačku. Po ovoj presudi Osnovnog suda u gradu na Moravi, koju je potvrdio Apelacioni sud, ZC će morati da posle više od dve decenije vrati Munića na posao u bolnicu, gde je nekada radio kao tehničar na poslovima održavanja, a 1992. godine je dobio otkaz zbog navodno nesavesno obavljenog posla.
U ovom zvanično najdužem radnom sporu u Srbiji Munića je zastupao čačanski advokat Milan Stanojević, koji je, kako kaže, kada je pre godinu dana preuzeo predmet od svog kolege, koji je ”digao ruke” od ovog spora, odmah znao da je pravda na strani Munića. Njegova predviđanja su se obistinila...
Radio sam na odeljenju hemodijalize, na održavanju aparata za prečišvanje vode. Moji pretpostavljeni su navodno utvrdili da ja nisam dobro odradio svoj posao i zato sam od tadašnjeg radničkog saveta dobio otkaz - ispričao nam je Munić. - Smatrajući da to što sam uradio nisu krupne greške i da to nije povreda za otkaz, tužio sam bolnicu. Jedan advokat me je zastupao 18 godina, ali je on odustao, jer je bio ubeđen da više neme svrhe da se suđenje nastavi. Iako je sve trajalo predugo i sa raznim peripetijama, nikada nisam gubio nadu da ću spor dobiti, jer sam znao da sam u pravu.
Munić ističe da je sve ove godine bio na tržištu rada, da mu nikada nije nuđen posao, i da je jedino povremeno odlazio u inostranstvo na sezonske radove, kako bi se izdržavao. Veli da je sada presrećan kada zna da će se vratiti na svoj posao, a i raduje ga što će ZC morati da mu plati sve zaostale zarade za prethodnih 21 godinu.
Advokat Stanojević dodaje da je u celom sporu bilo čudno što je u dva navrata predmet bio izgubljen, a bilo je i rekonstrukcije predmeta. Više puta su na insistiranje Munića, navodi Stanojević, angažovani veštaci, koji su uvek svedočili u njegovu korist, ali dešavalo se da se i ti nalazi izgube, pa su morali da budu nanovo angažovani, što je povećavalo troškove suđenja.
Munić je promenio četvoro predsednika ovdašnjeg Osnovnog suda. - Niko se za rešavanje predmeta nije založio kao sadašnja predsednica Svetlana Krunić Tasevski - kazao nam je Stanojević. - Za nadoknadu štete prvo ćemo pokušati da se nagodimo sa bolnicom. Cilj nam nije da se Munić obogati od ovoga, već da mu se povrati ugled i čast i da se vrati na posao. Novosti
|
|
|
|
|
Okano
|
|

rang

Pridružio se: 06 Dec 2012, 22:57 Postovi: 3122
|
Melenci: Banja prazna, a pacijenti umiru čekajućiDok melenačka banja Rusanda zvrji prazna, bolesni kojima je najpotrebnija ne dobijaju poziv za lečenje. Nerešen status dovodi u pitanje opstanak i drugih specijalnih bolnica MELENCI - Dok brojni pacijenti širom Srbije, kojima je potrebno lečenje oboljenja od centralnog i perifernog nervnog sistema, koštano-zglobnih i mišićnih povreda i oboljenja krvih sudova, mesecima čekaju poziv na lečenje u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju "Rusanda" u Melencima, ova nadaleko poznata banja nadomak Zrenjanina bukvalno zvrji prazna!?
Stanje je čak alarmantno, jer od 386 postelja trenutno je popunjeno jedva stotinak, a samo desetak bolesnika na lečenju je o ličnom trošku. O zabrinjavajuće malom broju pacijenata, s druge strane, brine prava armija od 260 lekara i raznih medicinskih radnika. Najgore je što paradoks u "Rusandi" nije posledica zdravijeg stanovništa i smanjenja broja bolesnika, nego sistemskog problema koji opterećuje i druge banje u Vojvodini.
"Rusanda" je u prošloj godini imala izrazit pad obima posla. Postelje za stacionarno lečenje bolesnika o trošku države bile su iskorišćene jedva 60 odsto, dok je to ranijih godina iznosilo preko 80 odsto. Višestruko nesređeni status banje guši perspektivu ove ugledne ustanove koja od svog osnivanja 1867. ima lečilištu tradiciju zasnovanu na korišćenju izuzetno lekovitih svojstava mineralnog blata iz jezera Rusanda.
Planovi banje dugo su na papiru, a pacijenti ostaju bez preko potrebne rehabilitacije u Melencima, uglavnom zbog neažurnog rada centralnog bukinga RFZO koji pravi spiskove i upućuje na lečenje. Oni teško i sporo stižu do banje i zbog restriktivnijeg pravilnika, što je posledica besparice u društvu. Bolesnici sa pretrpljenim šlogom, na primer, umesto 90, mogu da računaju na boravak u banji najduže do 60 dana. Na smanjenje broja bolesnika u Rusandi utiče i neusklađenost lekara opšte prakse i specijalista, ali i to što ih filijale RFZO "guše" u radu.
Sedam uglednih stručnjaka "Rusande", predvođeni dr Zoricom Ćulibrk, načelnicom službe za rehabilitaciju hemiplegija, uz isticanje da su vanstranačke ličnosti, upravo je pokrenulo svojevrsnu kampanju za ozdravljenje banje. U otvorenom pismu optužuju organe upravljanja da nemaju plan rada, ni strategiju za rešavanje teške situacije. Menadžmentu, na čijem čelu je već 6,5 godina dr Milivoj Popov, zameraju haotično vođenje poslovne politike i ukazuju na loše međuljudske odnose.
- Za sve se okrivljuje država, ali niko ne nudi rešenje, niti preuzima odgovornost za stanje u banji. Radna disciplina postala je isključivo stvar ličnog integriteta. Lekari su marginalizovani, obučavanje srednjeg medicinskog osoblja je neorganizovano. Ne postoji sistem motivisanja, preti se prinudnim odmorima... Nama je, međutim, hitno potrebna inicijativa i plan za izlazak iz krize - poručuju ugledni stručnjaci "Rusande", a radnici banje neke od njih već vide u novom menadžerskom timu!?
Direktor dr Milivoj Popov iznosi da je malo manevarskog prostora da se utiče na povećanje uposlenosti i bolju iskorišćenost kapaciteta u banji. Jednostavno, država valjda nema para i zato ne šalje dovoljno bolesnika na rehabilitaciju, a ustanovi su vezane ruke u razvijanju zdravstvenog turizma i izostaju neophodne investicije i modernizacija. Još nije rešen ni vlasnički status banje - ne zna se čija će biti "Rusanda", a najviše šansi da bude novi gazda ima Fond PIO, koji vodi sudski spor.
- Nerešni status opterećuje ne samo nas, nego i druge banje u Vojvodini. Činimo zaista sve da preguramo ovo teško vreme i budemo od pomoći bolesnicima - poručuje dr Popov bez želje da komentariše otvoreno pismo kolega, a uz poruku da sve mogu da raščiste unutar kolektiva i da su nužne sistemske promene u radu specijalnih bolnica u Srbiji.
NEDOVOLJNI KAPACITETI
KADA bismo lečili samo pacijente sa šlogom iz srednjobanatskog regiona, bili bi nedovoljni trostruki kapaciteti "Rusande" - ističe dr Popov. Po statistici, sada samo trećina ovih bolesnika završi na rehabilitaciji, a drugi se "negde izgube"... RFZO jako teško upućuje ljude u banje. U "Rusandu" skoro više ne stižu tradicionalni pacijenti iz Beograda i Pančeva. Čak i Filijala RFZO Zrenjanin zaobilazi Melence... Novosti
|
|
|
|
|
Truth and Pain
|
|

rang

|
Predsednik Nikolić danas u zvaničnoj poseti Crnoj Gori Na poziv crnogorskog predsednika Filipa Vujanovića, predsednik Srbije Tomislav Nikolić boraviće danas u u zvaničnoj poseti Crnoj Gori. Nikolić će se tokom posete sastati i sa crnogorskim premijerom Milom Ðukanovićem. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić boraviće danas, na poziv crnogorskog kolege Filipa Vujanovića, u zvaničnoj poseti Crnoj Gori, saopšteno je iz Beograda i Podgorice.
Nikolić će se sastati i sa crnogorskim premijerom Milom Ðukanovićem, predsednikom parlameta Rankom Krivokapićem, kao i s predstavnicima Matice srpske i liderom Nove srpske demokratije Andijom Mandićem.
Uoči puta, Nikolić je izjavio da je vreme da srpski narod u Crnoj Gori konačno prestane da bude opozicija i da počne da odlučuje o tome kako će živeti.
Predsednik Srbije je ukazao i da se obavezao da Srbija i Crna Gora za vreme njegovog mandata uspostave izvanredne odnose, da Crna Gora reši pitanje srpske nacionalne zajednice i da srpska nacionalna zajednica reši svoje pitanje u Crnoj Gori.
"Kao što ovde insistiram na tome da svi predstavnici manjinskih zajednica i naroda budu u vlasti i direktno odlučuju o tome kako će njihov narod da živi, na tu temu razgovaram i s predstavnicima vlasti i Srba u Crnoj Gori da jednom konačno srpski narod prestane da bude opozicija u svojoj državi, a ta država postoji i članica je UN, zove se Crna Gora", rekao je Nikolić. S media
|
|
|
|
|
Truth and Pain
|
|

rang

|
U Kosovskoj Mitrovici sinoć dve eksplozije U severnom delu Kosovske Mitrovice sinoć su se dogodile dve eksplozije u kojima je pričinjena materijalna šteta, ali povređenih nije bilo. Zamenik regionalnog direktora kosovske policije Ergin Medić izjavio je Tanjugu da je u četvrtak uveče u 23.45 sati bačena eksplozivna naprava ispred hotela “Saša” u severnom delu Kosovske Mitrovice. Tom prilikom, kako je precizirao Medić, oštećena su stakla na putničkom vozilu marke “Tojota” koje pripada vlasniku hotela, a koje je bilo parkirano ispred.
Prilikom eksplozije registrovana su oštećenja na inventaru hotela, a slučaj je registrovan kao izazivanje opšte opasnosti, kazao je Medić.
- Za sada je nepoznato o kakvoj vrsti eksplozivne naprave je bilo reči, a uviđaj koji će obaviti specijalizovane ekipe trebalo bi da da odgovor i na to pitanje - rekao je Medić.
Nešto ranije, oko 19.30 sati, u severnom delu Kosovske Mitrovice u centru grada bačena je eksplozivna naprava, najverovatnije ručna bomba.
Eksplozivna naprava bačena je u centru grada, ispred lokala čiji je vlasnik Bošnjak A. Đ.
U trenutku eksplozije u lokalu ispred kojeg je bačena eksplozivna naprava nalazile su se dve osobe koje su prošle bez povreda. Eksplozija je uništila stakla objekta, dok je susedni lokal pretrpeo oštećenje zida.
Za sada nisu poznati motivi i počinioci ovih napada koji su se dogodili u Kosovskoj Mitrovici, a tokom dana kosovska policija bi trebalo da saopšti nešto više detalja o njima. Blic
|
|
|
|
|
Truth and Pain
|
|

rang

|
Cipele Guči, Prada i Luj Viton u svet kreću iz VladimiracaEkskluzivne cipele marke „luj viton“, „prada“, „nero đardini“, „guči“, koje u Evropi koštaju od 300 do 1.500 evra, proizvedene su većim delom u Srbiji. Gornje delove za tu obuću prave srpski radnici u fabrikama „Prodžeti“ u Vladimircima, Somboru i Vršcu. BREND - U fabrici „Prodžeti“ u Vladimircima potvrdili su za „24 sata“ da se kod njih rade i sklapaju gornji delovi obuće za te firme.
- Modni giganti visoko cene naše radnike i njihov ručni rad i zato su i odlučili da delove za svoju obuću rade kod nas. U Vladimircima se radi krojenje i šivenje gornjih delova za obuću, i to od njihovog materijala i po njihovom zahtevu, a takve fabrike imamo i u Somboru i Vršcu - navode u ovoj fabrici i dodaju da u Srbiji godišnje za strance naprave gornjih delova za oko 1,5 miliona pari cipela.
Prosečna mesečna zarada u ovoj fabrici je 25.000 dinara. Neki će reći da je glavni adut zbog kojeg svetski giganti sele proizvodnju u Srbiju najjeftinija radna snaga u regionu. S druge strane, u situaciji u kojoj je Srbija, gde više od milion radno sposobnih građana ne može da nađe posao, dobrodošla je svaka investicija koja će uposliti stanovništvo.
„Prodžeti“, kako kažu, u svojim fabrikama zapošljava njih 950 ljudi, a tom broju treba dodati i oko 1.500 njih koji su angažovani kao kooperanti.
- Za nas je vrlo značajno što su zaposlili toliko ljudi. Zbog njih planiramo i da od Ministarstva prosvete tražimo da nam od sledeće godine odobri jedno odeljenje kožarskih tehničara u srednjoj školi jer će takav kadar biti potreban - kaže za naš list predsednik opštine Vladimirci - Vladica Marković.
Vlasnik kompanije „Prodžeti“ je Italijan Romano Rosi, koji je s bratom još 2001. pokrenuo proizvodnju u Srbiji. A delove za obuću zvučnih svetskih imena: „dior“, „prada“, „valentino“, „luj viton“ u Rumi proizvodi i naš čovek Žarko Kojić, vlasnik firme „Insert“.
I gradonačelnik Rume Goran Vuković kaže da je toj opštini značajno što „Insert“ zapošljava veliki broj ljudi.
- Ova firma zapošljava oko 140 ljudi, a grade i novu fabriku u Rumi, na mestu bivše fabrike „Kluz“. Računamo da će tu biti uposleno novih 200 radnika - navodi Vuković.
U Ivanjici šiju košulje D&G i „pal zileri“
javor - Konfekcija „Javor“ iz Ivanjice šije košulje za prestižne modne marke „Dolče i Gabana“, „Beneton“ i „Pal Zileri“. Mesečno srpske šivačice proizvedu nekoliko hiljada košulja za te firme. Naručilac posla iz Italije je zadovoljan „preciznošću i efikasnošću naših šivačica, kao i modernom mašinskom linijom“. - Uspeli smo da izbegnemo poslovanje preko posrednika i direktnije sarađujemo s „Benetonom“, „Dolčeom i Gabanom“ i drugima - kaže Skarlet Đokić, predsednica UO „Javora“.
Prema njenim rečima, fabrika „Javor“ ima kapacitet od 110.000 košulja mesečno i može da odgovori na svaki naručen posao, bez obzira na to o kojoj je prestižnoj modnoj kući reč.
D&G košulje, na primer, koštaju od 100 do 200 evra, a gotovo ih je nemoguće naći na srpskom tržištu. Iako se kod nas proizvode, u tim fabrikama ne mogu i da se pazare jer se rade isključivo za naručioce. D&G košulje u Srbiji se pazare isključivo na crnom tržištu.
24 Sata
|
|
|
|
|
Truth and Pain
|
|

rang

|
"Ova policija je gora od one iz devedesetih"Gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović ponovo je optužio policiju i tužilaštvo da su bez ikakvih dokaza pokrenuli istragu protiv njegovog najbližeg saradnika Nebojše Vasiljevića, predsednika FK "Radnički" koji je juče posle 24 dana, odlukom vansudskog veća pušten iz pritvora. Predsednik FK Radnički uhapšen je 24. decembra zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj i sa još dvojicom saradnika oštetio klub za 500.000 evra u transferu igrača Filipa Kostića. On će se u daljem postupku braniti sa slobode. Stevanović je naglasio da veruje da iza postupaka koji se vode protiv čelnih ljudi i grada i stranke "Zajedno za Šumadiju" ne stoje ni premijer ni prvi potpredsednik Vlade, već niži činovnici, i najavio da se ni on ni građani Kragujevca neće smiriti dok oni ne budu procesuirani.
"Ovo nije slučajno. Znam šta je bilo devedesetih godina, znam kako smo zvali policiju tada, ovo je gore i oni imaju gori nadimak. Molim veliku većinu uplašenih policajaca da se ne boje ove torture i ovog uticaja kvazipolicajaca. Nećemo se smiriti sve dok se ne procesuiraju kvazipolicajci, svi ovi o kojim pričamo, ne budu ne na funkcijama već tamo gde im je mesto", rekao je Stevanović.
Prisutnima se obratio i sam Nebojša Vasiljević, koji je optužio tužilaštvo da ne zna da radi svoj posao, i najavio da će neće smiriti dok oni koji su učestvovali u hajkama protiv čelnih ljudi grada i strankie ne završe „na debelim robijama“.
Na vanrednoj konferenciji za novinare kojoj su osim novinara, prisustvovali i svi direktori javnih komunalnih preduzeća, čelnici stranaka, Gradsko veće, privrednici i kako je rečeno prijatelji, Stevanović je naglasio da su dokazi o transferu Filipa Kostića u Groningem sakrivani, i da je on lično taj ugovor dobio anonimno.
"U ugovoru je sve jasno, postoje dva o samom transferu i o proviziji koju će od ukupno 500.000 evra primiti menadžer igrača. Ugovor je i ranije postojao, ali je on na čudan način nestajao iz spisa, rekao je Stevanović.
On je dodao da građani mogu da očekuju beskrupuloznu borbu za ljudksa prava i "raskrinkavanje kriminala i u policiji i u tužilaštvu".
Polemika novinara i Stevanovića
U toku konferencije došlo je i do polemike između Stevanovića i pojedinih novinara zbog uslova u kojim je održana. Na pitanje novinara B92 da li je mogla da se razdvoji konferencija od koktela i prijem organizovanog u čast puštanja iz pritvora Nebojše Vasiljevića, Stevanović je odgovorio: "Moja skromna pamet je odlučila tako".
Iz mase pojedinim novinarima je dobacivano i da su policijski saradnici a pojedini mediji, "policijski sajtovi". Vesti
|
|
|
|
|
|
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 16 gostiju |
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
|
|
|