|
Autoru |
Poruka |
Passion
|
|

rang

Pridružio se: 19 Sep 2012, 21:59 Postovi: 4951
|
Ruske neveste zaposele Ljubinje
U ljubinjsko naselje Štit, koje ima 15 domaćinstava, udalo se šest Ruskinja. Na ovom broju se sve ne završava, jer sedma živi u Ljubinju, a poslednja ljubinjska nevesta je pre petnaestak dana uplovila u bračnu luku.

Ljubinje možda uskoro dobije i Rusku ulicu "Ovo je selo drukčije malo. Kad sam došla iz Moskve, veliki grad Moskva, došla sam u Ljubinje, nisam mogla da osetim ništa, malo mesto. Bilo je malo neobično, mislila sam da je malo veći grad. A sad sam navikla, i bolje mi je sad tu. Kad dođem u Moskvu, sad mi je tamo neobično. Tu vatra, ložila vatru od drva, katastrofa", počinje svoju priču jedna od šest ljubinjskih nevesta iz Rusije Olga Nikiforova. U malo mesto od oko 4.000 stanovnika stigla je pre pet godina. Nije bilo lako, ali godine su učinile svoje. Olga nije prva, koja je stigla u ovu istočnohercegovačku varoš. Pre 22 godine došla je Galina Bokić, takođe iz Moskve. Predaje ruski jezik u ljubinjskoj srednjoj školi, a ipak, iako je prošlo 22 godine, nije zaboravila svoju rodnu Moskvu. "Teško pitanje, ne mogu na to pitanje da odgovorim. Ja u srcu nosim i jedno i drugo. Radi dece nosim i ovo, a nisam svoje odbacila. Vidite, kad dugo ne budeš tamo, nekako se ohladiš. Kad dođeš, obnove se ta osećanja i bude teže", priča ona. Galinu je pre više od dve decenije upoznao Veljko Bokić koji je radio u Rusiji. Kaže rodila se ljubav, brak, a onda povratak u Ljubinje. "Mi smo se zabavljali pre, kad sam ja radio tamo. I tako, svideli smo se jedno drugome, i onda nije bilo više nikakvih prepreka. Svugde gde sam hteo, išli smo, gde je ona htela, išli smo. Meni se čini da su i oni ostali dobro, iako ne znam njihova mišljenje. Ima u Trebinju neki Bokić što se oženio, ima ovde bratić moj što se oženio. Nisam čuo ništa loše", kaže Veljko Bokić prvi ruski zet u Ljubinju. Galina je izgleda bila dobar pelcer, primila se na ovaj hercegovački krš, pa su stizale i druge Ruskinje. Nedavno je još jedan Ljubinjac u Moskvi oženio Ruskinju. Svekrva Ljuba Radić još uvek nije videla mladu, samo preko skajpa.
"Sin se oženio. Godina i po da je otišao. Venčali su se tamo. Videli smo se preko skajpa, ali nisu još dolazili", kaže ona. Način života i malo mesto većini Ruskinja iz Moskve bili su najveći problem, ali kuhinja nije pričinjavala poteškoće, pogotovo kad želite da udovoljite mužu. "Ruska hrana.... Navikli smo na zdravu hranu. I srpska i ruska zajedno idu. Što voli moj muž, to mi je sve najlepše. Što moj muž traži, to kuvamo - i pasulj i pečenje i sve. Sve što zatraži, ja mogu da skuvam. Mogu i pitu da ispečem", kaže ruska nevesta. Poučena ikustvom prethodnice uskoro će još jedna Ruskinja krenuti put Ljubinja. Dosadašnje Ruskinje sve žive u ljubinjskom naselju Štit, u ulici koja se zove Crnogorska. Složne su, ako se Ljubinjci ne bi ljutili, da je preimenuju u Rusku - razlozi za to sigurno postoje. Vesti
|
|
|
|
|
Passion
|
|

rang

|
Dodik posthumno odlikovao Srđana Aleksića
Pripadnici Vojske Republike Srpske ubili su Srđana Aleksića januara 1993. godine jer je spasao Bošnjaka Alena Glavovića od batina.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je u Banjaluci "Ordenom časti RS sa zlatnim zracima" posthumno odlikovao Srđana Aleksića, hrabrog Trebinjca koji je 1993. godine smrtno stradao spašavajući život sugrađaninu Alenu Glavoviću.
Rade Aleksić, Srđanov otac, vidno potresen, primio je priznanje u Palati predsednika RS u Banjaluci, gde je povodom 9. januara, Dana i krsne slave Republike Srpske, Dodik svečano uručio ordenje i medalje građanima i institucijama, koji su delima i zaslugama posebno afirmisali Srpsku i srpski narod.
Grupa pripadnika Vojske Republike Srpske je 21. januara 1993. godine legitimisala osobe na trebinjskoj pijaci.
Nakon što su ustanovili da je jedna od legitimisanih osoba Alen Glavović, Bošnjak, počeli su da ga maltretiraju i tuku.
Srbin Srđan Aleksić priskočio je u pomoć Glavoviću, a četvorica vojnika su, umesto Glavovića, kundacima pušaka pretukli Srđana.
Od zadobijenih batina Srđan je pao u komu, i preminuo je 27. januara 1993. godine.
Srđanov otac Rade, u čitulji je tada napisao "Umro je vršeći svoju ljudsku dužnost".
Srđanu Aleksiću je posthumno dodeljena Povelja Helsinškog komiteta za ljudska prava u Bosni i Hercegovini, Ulica Velikih drveta u Sarajevu je 15 godina nakon Srđanove smrti nazvana njegovim imenom, prolaz u Zmaj-Jovinoj ulici u Novom Sadu je nazvan po Srđanu i tu je postavljena spomen-ploča u njegovu čast, takođe i u Pančevu.
Na Dan državnosti Srbije, prošle godine, posthumno je odlikovan zlatnom medaljom Miloš Obilić za ispoljenu hrabrost i delo ličnog herojstva.
(Tanjug)
|
|
|
|
|
Passion
|
|

rang

|
Podgoričanin pao u Italiji zbog šverca droge
Podgoričanin Marko Pepđonović (36) uhapšen je u italijanskom gradu Sirakuza na Siciliji zbog sumnje da je prošvercovao 52 kilograma kokaina i oko 12 kilograma eksploziva C4.

ilustracija(Guliver/Getty Images) On je uhapšen kada je manjom jahtom uplovio u luku Sirakuza. Italijanska policija imala je dojavu da se na jahti nalazi izvesna količina narkotika i eksploziva, a Pepđonović je uhapšen nakon rutinskog pretresa.
Lokalni radio javio je da tamošnja policija sumnja da je Pepđonović član italijanskog mafijaškog klana Đenoveze di Baronizi.
Pretpostavlja se i da je učestvovao u švercu eksploziva i oružja iz Italije u Egipat, a privođen je ranije zbog optužbi da je deo krijumčarskog lanca koji se koristio za šverc eksploziva, razotkrivenog u akciji "Vićere".
Pepđonović godinama živi u Italiji, gde je hapšen zbog šverca narkotika i oružja i ranije, ali su mu zatvorske kazne promenjene u uslovne i novčane.
Iz Uprave policije Crne Gore saopšteno je da Marko Pepđonović nema kriminalni dosije u Podgorici i da se protiv njega ne vodi nikakav krivični postupak. Nema ga ni u evidenciji osuđivanih lica, a dok je živeo u Podgorici boravište mu je bilo u Malesiji.
(Srna, foto ilustracija: Guliver/Getty Images)
|
|
|
|
|
Truth and Pain
|
|

rang

Pridružio se: 04 Jul 2012, 21:49 Postovi: 946
|
PANIKA U PRESTONICI HRVATSKE: Nove eksplozije u Zagrebu! U Zagrebu se u ponoć čula snažna eksplozija, a onda su odjeknule još tri detonacije! Jedna osoba je povređena. Na ulicama vatrogasci, policija i specijalne jedinice... Snažna eksplozija koja je noćas oko ponoći uznemirila građane zapadnog dela Zagreba dogodila se na autobusnoj stanici u Aleji Bologne. U ovoj eksploziji povređena je jedna osoba koja je prevezena u hitnu pomoć i trenutno je van životne opasnosti.
Sve dežurne službe su na terenu, među kojima su vatrogasci, policija i ekipa koja vrši uviđaj, piše hrvatski Jutarnji list.
Neki mediji izveštavaju, pozivajući se na svedoke, da je bilo više detonacija, po nekima tri do četiri, ali da takvu informaciju nije potvrdila tamošnja služba za upravljanje vanrednim situacijama.
Policija informaciju o nizu eksplozija nije ni potvrdila ni demantovala, a to će učiniti tek po okončanju uviđaja.
U zapadnom delu grada Zagreba policija je iz sigurnosnih razloga i uviđaja zatvorila deo pruge koji je u neposrednoj blizini, piše hrvatski Jutarnji list.
Podsetimo, u Zagrebu se pre samo dva dana dogodila snažna eksplozija na železničkoj stanici Podsused kod Zagreba, u kojoj, na sreću, nije bilo povređenih, ali je pričinjena znatna materijalna šteta. Eksplozija se dogodila u trenutku prolaska teretnog voza koji se kretao na relaciji Ranžirna stanica Zagreb - Varaždin. S media
|
|
|
|
|
Passion
|
|

rang

|
BiH: Izbeglice vratite se, ali od sutra
Ministarstvo za ljudska prava i izbeglice Bosne i Hercegovine objaviće sutra javni poziv izbeglicama iz te zemlje da se prijave za pomoć u rekonstrukciji stanova u cilju povratka u BiH.

Javni poziv, u kojem će biti precizno navedeni kriterijumi i uslovi za dobijanje pomoći i način prijavljivanja, bihe objavljen u sutrašnjim izdanjima beogradskih listova Politika, Novosti i Alo.
Ministarstvo za ljudska prava i izbeglice BiH objaviće sutra javni poziv izbeglicama iz te zemlje da se prijave za pomoć u rekonstrukciji stanova u cilju povratka (Foto: Arhiva) Rok za prijavljivanje je 7. februar. Uslovi za dobijanje pomoći za rekonstrukciju stanova, pored drugog, jesu i vlasništvo ili stanarsko pravo nad stambenom jedinicom za čiju rekonstrukciju se traži pomoć i prebivalište na toj adresi na dan 30. aprila 1991. Za izbeglice koje konkurišu za pomoć uslov je i da nisu ranije primile pomoć za rekonstrukciju i da pripađu nekoj od posebno ugroženih kategorija, navodi se u saopštenju. Javni poziv izbeglicama da konkurišu za pomoć za rekonstrukciju stanova jedna je u nizu aktivnosti koje preduzimaju zemlje regiona u okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, na osnovu Zajedničke deklaracije o okončanju produžene izbegličke krize u regionu koju su u novembru 2011. potpisale BiH, Crna Gora, Hrvatska i Srbija. Ma Donatorksoj konferenciji u Sarajevu u aprilu 2012. upućen je apel donatorima da finansijski podrže realizaciju ovog programa. Vesti
|
|
|
|
|
Okano
|
|

rang

Pridružio se: 06 Dec 2012, 22:57 Postovi: 3122
|
Subotica zbog krađa gvožđa planira uvoz plastificiranih poklopaca za šahte Zbog toga što sakupljači i preprodavci sekundarnih sirovina sve više kradu metalne poklopce šahti i kanalizacionih slivnika ubuduće bi u Subotici mogli biti postavljeni plastificirani poklopci koji ne bi imali nikakvu vrednost za otkupljivače, pa ih ni lopovi ne bi krali. Lopovi prošle godine odneli 350 poklopaca sa ulica: Subotica
Prošle godine u Subotici je ukradeno oko 350 poklopaca za šahtove i slivničke rešetke, a gradu je naneta šteta od četiri miliona dinara. Pored toga, nisu retki slučajevi ni da Subotičani, a naročito vozači bicikla, upadnu u nezaštićene otvore, pa je samo pitanje dana kada će neko ozbiljnije nastradati.
- Odavno imamo velikih problema sa kradljivcima i stalno tražimo rešenje. Italijanska firma nam je dostavila kataloge sa potpuno plastificiranim poklopcima koji bi trebalo da izdrže opterećenje od 25 tona težine. Ozbiljno smo zainteresovani, ali problem je što ta firma tek treba da započne proizvodnju, pa zasada ne znamo detalje o ceni i roki isporuke - objašnjava Peter Blau, tehnički direktor u Direkciji za izgradnju grada.
Dodatni problem predstavlja i činjenica što mnogi otvori, nakon krađe poklopaca, ostaju duže vremena nezaštićeni, jer nije precizno definisano o čijem je vlasništvu reč i ko je obavezan da plati nabavku novog poklopca.
Zbog toga je formirana posebna radna grupa pri Direkciji za izgradnju grada koja treba tačno da utvrdi ko je nadležan.
Prema važećim propisima, poklopci koji se nalaze na gradskim saobraćajnicama su u nadležnosti Direkcije za izgradnju grada, oni na vodovodno-kanalizacionoj mrežu pripadaju Javnom komunalnom preduzeću „Vodovod i kanalizacija“, dok najveći problem predstavljaju oni u blokovima zgrada koji prema sadašnjem tumačenju pripadaju samim stanarima tih zgrada. Mi smo već imali sličan problem kada je ukradeno nekoliko poklopaca za slivnike. Slali su nas sa jedne adrese na drugu, a na kraju smo mi stanari sami skupili novac i rešili problem.
Ipak, pošto je reč o javnim površinama, uvereni smo da lokalna samouprava i javna preduzeća moraju da vode računa o tome - naglašava Darko Stipanović, koji živi u bloku zgrada na Trgu Jakaba i Komora u naselju Radijalac. Blic Online
|
|
|
|
|
Okano
|
|

rang

Pridružio se: 06 Dec 2012, 22:57 Postovi: 3122
|
Francuske guske postale isplativ biznis SOMBOR - Selo Telečka je nekada, osim po proizvodnji duvana, bilo poznato i po proizvodnji guščjeg mesa i džigerice. Danas su malobrojne porodice koje drže guske, a onih koji u svojim dvorištima imaju i po nekoliko stotina gusaka odavno više nema. Izuzetak su Monika i Zoltan Varga, mladi bračni koji je odlučio da ostane u selu i gaji guske. Zoltan i Monika su spremni da gaje i do 3.000 gusaka
- Odlučio sam da obnovim porodičnu tradiciju prekinutu pre nekoliko decenija, ali smo mi zaokružili ceo ciklus proizvodnje. Imamo matično jato, inkubatore, gajimo guske, kjukamo ih i na kraju prodajemo i samo u takvim uslovima se proizvodnja isplati - naglašava Zoltan.
Porodica Varga gaji sive guske francuske rase, koje mogu da teže i do devet kilograma, a matično jato ima 180 komada. Prodaju guščiju džigericu, meso i guščju mast. Da bi se dobila kvalitetna guščja džigerica guske se kljukaju kako se to radilo pre stotinak godina.
- Ja to radim kao moja baka i mama, a za to treba biti dosta snažan i spretan. Guska se kljuka četiri puta dnevno tokom četiri nedelje. Ne sme se prekidati, jer onda nema nikakvog efekta. Kod kljukanih gusaka džigerica je teška i do kilogram, a najveća koju smo imali bila je 1,6 kilograma - objašnjava Zoltan.
- Guske se moraju klati i čerupati ručno jer kada bi se radilo mašinski oštetila bi se džigerica - naglašava Monika.
Cena kilograma guščije masti je 1.000 dinara, mesa 550 dinara, a džigerice 2.000 dinara. Kupci dolaze iz svih krajeva Bačke i Banata, ali jedino ne sakupljamo perje jer ne možemo u selu da nađemo radnike za čupanje gusaka. Morali smo da odbijemo ponudu japanskog kupca koji je hteo da otkupljuje perje, ali u turnusu po 1.000 kilograma, što je više od onoga što mogu da proizvedu - priča Monika.
Supružnici Varga tvrde da su spremni da prošire proizvodnju, ali je problem prodaja. Kada bi imali sigurno tržište spremni su da gaje i do 3.000 gusaka. Na imanju su otvorili i etno-kuću koja datira iz 18. veka, a njihova želja je da turistima koji dođu u obilazak Telečke i njihove etno-kuće ugoste guščjim specijalitetima. Džigerica na ceni Polovinom prošlog veka domaćinstva u Telečkoj dobijala su guske posredstvom seoske zadruge, ali su bila obavezna da zadruzi predaju džigericu. Stariji meštani pričaju da se tada u svakoj kući jelo samo guščje meso. Blic Online
|
|
|
|
|
Passion
|
|

rang

|
Pokret mladih Hrvatske: Malo Otpor, malo naci
Iako bi za šest meseci trebalo da postane članica EU, Hrvatska se suočava sa društvenom i ekonomskom krizom. Sve je veći broj onih koji kritikuju rad političara i žale se na tanke novčanike. Sada je "prekipelo" i mladima, koji su na Fejsbuku preplavili grupu "Napustimo Hrvatsku". Za veoma kratko vreme ova grupa je skupila više od 47.000 članova, odnosno jedan odsto ukupnog stanovništva.

Oni bi svi da idu iz zemlje Grupu je osnovala nevladina organizacija "Pokret mladih Hrvatske za bolje sutra", a za zaštitni znak uzeli su stisnutu pesnicu "Otpora". Doduše, kombinacija boja je dosta problematična. Crvena podloga sa belim krugom i crnom pesnicom podseća na zloglasni kukasti krst!
Hrvati ne obraćaju mnogo pažnje na znak, nego na ideju ovog pokreta. Tamošnji mediji prenose da bi odliv mladih iz zemlje izazvao fatalne posledice na demografsku sliku zemlje. Naime, prema poslednjem popisu Hrvatska je za 10 godina izgubila 150.000 stanovnika, odnosno grad veličine Rijeke. Pokret bi uskoro mogao i da se politički aktivira. Na svom Fejsbuk profilu stalno poziva mlade da se uključe u politički život. "Kroz razne nezavisne liste i građanske akcije okupićemo se i ako budemo imali zamah, i pokušati da idemo na izbore. Naši lajkovi su ogledalo tempa kojim ova zemlja propada, i što to bude brže i jače, to će verovatno i naša snaga porasti", poručuju administratori ove grupe. Oni na Fejsbuku svakodnevno najavljuju i pozivaju na protestna okupljanja širom Hrvatske i za to dobijaju podršku velikog broja članova. Pokret poziva i na slične akcije u Bosni i Hercegovini. Vesti
|
|
|
|
|
Passion
|
|

rang

|
Makedonija: Dečak ustao iz kome posle 4 godine
Jovan Koloski (12) iz sela Misleševo u makedonskoj opštini Struga probudio se iz duboke kome posle četiri godine. Dečak sada može normalno da živi, ali zbog dugogodišnje kome još nije u stanju da govori.

U dečakov oporavak verovali roditelji dobri ljudi iz Ohrida i Struge Koloski je tokom 2008. godine sa visokom temperturom i jakim grčevima hitno prebačen u bolnici, piše skopski list "Vesti". Konstatovan mu je virusni meningitis, a dečak je brzo posle toga pao u komu. Jovanovi roditelji smatraju da su doktori pogrešili. Prema njihovim rečima, u Dečjoj klinici u Skoplju, gde je bio smešten, lekari su rekli da za Jovana više nema spasa. Lečenje je roditelje mnogo koštalo, a svakog meseca trošili su 400 evra za lekove, od kojih su većinu nabavljali u Sloveniji. Brojne organizacije iz Ohrida i Struge tokom proteklih godina organizovale su humanitarne koncerte za pomoć malom Jovanu. Vesti
|
|
|
|
|
Passion
|
|

rang

|
Viori se srpska zastava na izlazu iz Sarajeva
Na istočnom izlazu iz Sarajeva, prema Jahorini iznad Bembaše, uz tablu s natpisom "Dobro došli u Republiku Srpsku" već nekoliko dana na jarbolu se vihori zastava Republike Srbije.

Srpska zastava na putu za Jahorinu Srpsku zastavu primetio je jedan čitalac "Dnevnog avaza" kada je krenuo na Jahorinu i odmah obavestio taj list. Primetili su je verovatno i drugi pre njega, ali njima nije "bola oči". "Pretpostavljam da je reč o svesnoj provokaciji vlasti iz RS", napisao je čitalac "Avaza" u pismu. Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Vinko Radovanović kaže da postavljanje zastava i tabli s natpisima nije u njihovoj nadležnosti. "Prolazio sam tim putem i nisam obraćao pažnju o kojoj zastavi je reč. Postavljanje zastava nije u nadležnosti Grada, tako da nemam komentara", rekao je Radovanović. vESTI
|
|
|
|
|
|
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 14 gostiju |
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
|
|
|