|
Autoru |
Poruka |
Passion
|
|

rang

Pridružio se: 19 Sep 2012, 21:59 Postovi: 4951
|
Još ispituju privedene Srbe u Prištini
Zamenik kosovskog ministra unutrašnjih poslova Saša Rašić, kaže za "Vesti" da slučaj privedenih Srba nakon jučerašnje liturgije u Gračanici, vodi tužilac osnovnog tužilaštva u Prištini, i da je u ovom trenutku "preostalo ispitivanje još četvorice privedenih".

KPS tvrdi da je privela Srbe jer je bila zabrinuta za Vulinovu pratnju "Kosovska policija podigla je slučaj na centralni nivo. Odluka o produžavanju pritovra ukoliko ima dokaza doneće tužilac. Srbi koji učestvuju u Vladi Kosova traže fer pristup i postupak kao i poštovanje ljudskih prava privedenih. Savet za ljudska prava je već angažovan u vezi ovog slučaja i nadgleda ga kroz dimenziju ljudskih prava. Po službenoj dužnosti privedenima su im dodeljeni advokati", kazao je za "Vesti" Saša Rašić.
U kosovskom MUP-u "Vesti" saznaju da je sve što se dešavalo vezan za posetu šefa kancelarija za Kosovo i Metohiju Aleksandra Vulina Gračanici, odobrenje i pitanje pratnje, koordinirano od strane prvog zamenika kosovskog premijera Hajredina Kučija, a da je "Kosovska policija samo tehnički obezbeđivala pratnju" Vesti
|
|
|
|
|
Passion
|
|

rang

|
Saobraćajke uzele preko 600 života
Uprkos statistici koja pokazuje da se za tri godine primene novog Zakona o bezbednosti saobraćaja u Srbiji broj žrtava smanjio, javnost je ipak pod utiskom da je sve više poginulih i nastradalih u saobraćajnim nesrećama. Stojadin Jovanović, direktor Agencije za bezbednost saobraćaja, objašnjava da je zbog tog Zakona do sada spaseno gotovo 500 života.

Stojadin Jovanović, direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Koliko je ljudi tokom 2012. godine nastradalo na srpskim putevima? - Za prvih 11 meseci prošle godine poginule su 624 osobe na putevima. To je smanjenje od sedam procenata u odnosu na prethodnu godinu, kada je bilo 673. Iako je to i dalje veliki broj, treba podsetiti da je pre donošenja novog zakona, koji je počeo da se primenjuje 2010. godine, godišnje na putevima ginulo od 900 do 1.100 ljudi. Dijaspora bez sankcija Da li će se i kada kazne koje vozači sa stranim oznakama naprave u Srbiji naplaćivati u državama u kojima žive? - Ova vrsta kažnjavanja još nije profunkcionisala ni u svim državama EU. Prevashodno ćemo praviti međudržavne sporazume sa okolnim državama, Mađarskom, Hrvatskom, BiH, Crnom Gorom i Makedonijom, jer iz njih je najviše vozača koji prolaze kroz Srbiju. Sa svakom državom treba praviti poseban sporazum, a tek onda na red dolaze zemlje EU. Koliko se situacija na putevima promenila za tri godine primene Zakona o bezbednosti saobraćaja? - Spaseno je mnogo života, pa sadašnji broj od oko 700 poginulih na godišnjem nivou, treba uporediti sa brojkama od pre dve decenije, kada je godišnje u Srbiji ginulo od 1.400 do 1.700 osoba. Za prvih 11 meseci prošle godine imali smo 34.140 saobraćajnih nesreća, u odnosu na 39.140 za isti period prethodne godine, kao i 16.928 povređenih.
Iz svakodnevnih izveštaja stiče se utisak da sve veći broj mladih gine na putevima. Kako to sprečiti? - Ako pogledamo statističke podatke, videćemo da to nije tačno. Sa druge strane, uvedene su takozvane probne vozačke dozvole. Uz njih novi vozači moraju da upravljaju vozilom uz pratnju iskusnih vozača, da idu manjom brzinom nego druga vozila, nikako ne smeju da koriste alkohol. Ova koncepcija se nedovoljno primenjuje, nema adekvatne kontrole i nadzora roditelja, koji treba da obrate pažnju na decu od 17 do 18 godina, koja tek sedaju u automobil. Uticaj porodice mora da bude u ovim slučajevima mnogo veći i da se razvije svest da je opasno kršiti ove propise i da to nije slučajno predviđeno zakonom. Ko ne plati kaznu, ostaje bez pasoša Najavljuje se da oni koji ne plaćaju kazne neće moći da registruju svoja vozila? - U pripremi je novi zakon o prekršajima. Njime će biti predviđeno brže kažnjavanje, pa onaj ko ne plati kaznu za saobraćajni prekršaj, neće moći da ostvari druga prava. Tu se misli na registraciju automobila, neće moći da dobije pasoš, ličnu kartu ili produži vozačku dozvolu, dok ne plati kaznu.
Šta treba promeniti da bi se smanjila stradanja na srpskim putevima? - Najvažnija je kontrola puteva. Treba povećati broj mesta sa automatskom kontrolom vozila i video-nadzorom. Koridore kroz Srbiju i tranzitne pravce treba potpuno opremiti video-nadzorom. Niko više ne ide kroz Beograd žutom trakom preko Brankovog mosta ili pored Sajma, jer tamo postoji ovaj sistem. Ideje koje se pojavljuju da se ukine obavezno korišćenje svetala tokom dana, neće poboljšati bezbednost. Vesti
|
|
|
|
|
Passion
|
|

rang

|
Političari jahte, džipove i "rolekse" dobijaju na poklon?!
Među domaćim političarima postala je uobičajena praksa, da za luksuznu i vrednu imovinu, koju sa svojim primanjima nikako sebi ne bi mogli da priušte, tvrde da su dobili na poklon.

Ružić od oca dobio 200.000 evra za stan Jedan od poslednjih primera je i slučaj visokog funkcionera Socijalističke partije Srbije Branka Ružića, koji je tako od svog oca dobio stan vredan oko 200.000 evra. Ružić je, prema podacima antikorupcijskog portala Pištaljka.rs u avgustu prodao stan u beogradskom naselju Žarkovu za 115.000 evra, a od oca je tri meseca kasnije na poklon dobio polovinu petosobnog stana od oko 200 kvadrata na Banovom brdu, plus garažno mesto.
Prodajna cena kvadrata sa PDV-om na ovoj lokaciji bila je 2.000 evra. To znači da je stan koštao oko 400.000 evra, a da je Ružićeva polovina dobijena na poklon vredna barem 200.000. Da je sam finansirao kupovinu, Ružić bi za novi stan uz novac dobijen od prodaje stare nekretnine, morao da obezbedi još 85.000 evra. I taj iznos on ne bi mogao da "iskešira" jer sudeći prema imovinskoj karti koju je prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije ušteđevinu nema, a mesečni prihodi su mu oko 130.000 dinara. Ovi podaci, međutim, nisu menjani od 2010. godine, a funkcioneru SPS-a odavno je istekao rok za prijavu imovine, zbog čega je Agencija za borbu protiv korupcije podnela i prekršajnu prijavu protiv njega. Neispunjavanje zakonske obaveze Ružić je nazvao tehničkim propustom jer je kako je objasnio mislio da nema potrebe to da radi ako u imovinskoj karti nema promena.
Kako se ispostavilo, promena je i te kako bilo. Ružiću u svakom slučaju pokloni baš idu od ruke. Osim stana, on je na poklon od dragog prijatelja dobio i "Roleksov" sat vredan oko 9.500 dolara.
Marković ima dobru tazbinu: Od tasta na poklon jahta 
Od njega je ipak bolje prošao bivši ministar državne uprave i lokalne samouprave Milan Marković koji je dobio na poklon jahtu vredniju i od Ružićevog stana. Agencija za borbu protiv korupcije podnela je prekršajnu prijavu i protiv njega jer nije prijavio promene u imovini, a Marković se pravdao da je luksuznu jahtu "Prestiž 42" vrednu 250.000 evra dobila njegova supruga od svog oca na poklon i da on s tim nema ništa.
Ipak, javnost je celu proteklu deceniju najviše zanimalo odakle lideru LDP-a Čedomiru Jovanoviću novac da živi život u stilu milionera. Od studentskog lidera u "starkama" i šinjelu, Jovanović je postao studentski lider u džipu i skupim odelima.
A, Čeda? Čeda je misterija
Tako je Jovanović zahvaljujući poklonu simpatizera stranke godinama vozio džip "audi Q7" koji košta preko 150.000 evra. Na konkretna pitanja o poreklu svog bogatstva, nekretninama i biznisu kojim se bavi, on međutim nikada nije dao odgovor. Član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Čedomir Čupić kaže da se ovakvoj praksi neće stati na put sve dok se ne donese zakon o poreklu imovine. Do tada će svi oni koji su imovinu stekli nelegalno, to vrlo jednostavno sakriti prebacivanjem na bližu rodbinu, prijatelje ili poslovne partnere.
"Da postoji zakon onda bi za to bili zaduženi državni poreski organi koji bi proverili poreklo imovine, ne samo onoga ko je dobio već i onoga ko je poklonio. To je takozvana unakrsna provera, i svi u lancu moraju da odgovore na pitanje, odakle im imovina i da za to prilože dokaze. Ono što ispliva u javnost su samo pojedinačni slučajevi, ali ono što ne znamo je koliko ima onih prikrivenih, koji ko zna gde slažu novac do kojeg su došli na ko zna kakav način", kaže Čupić. Vesti
|
|
|
|
|
Passion
|
|

rang

|
Nikolić: Nema priznavanja Kosova
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ocenio je da je Srbija danas pokazala da može jednoglasno da stane iza jednog dokumenta i izrazio očekivanje da će i opozicija u Skupštini Srbije podržati vladu da sprovodi rezoluciju o Kosovu koja je, kako je naveo, jedino moguća.

Nikolić: I opozicija treba da podrži Platformu Na konferenciji za novinare nakon zajedničke sednice s Vladom Srbije na kojoj su usvojeni Platforma i Rezolucija za pregovore s Prištinom, Nikolić je rekao da u danas usvojenim dokumentima ima "ublažavanja ivica", ali da je jasno navedeno da nema priznavanja Kosova i Metohije. "Mi tu teritoriju vidimo isključivo po Ustavu Srbije", rekao je Nikolić odgovorajući na pitanje da li je zadovoljan danas usvojenom verzijom platforme i rezolucije o Kosovu, pošto su iz njih izostavljene odredbe o mogućem prekidu razgovora s Prištinom i princip pregovaranja da nema rešenja dok sve nije dogovoreno. Nikolić je naveo da je ideja i bila da on izađe s inicijalnim predlogom dokumenta. Predsednik Srbije je rekao da je potom trebalo da platforma "prođe filter političkih stranaka", kao i da se "oslušne" šta o tome kaže međunarodna zajednica. Nikolić je rekao da predložena rezolucija, o kojoj će se Skupština Srbije izjasniti na vanrednoj sednici, nije običan zakon oko koga će bilo koja politička stranka sticati političke poene. "Nadam se da će poslanici Skupštine Srbije shvatiti važnost momenta", rekao je Nikolić. On je naveo da očekuje da će poslanici i vladajuće koalicije i opozicije podržati predloženu rezoluciju, kao što je, kako je naveo, i sam podržavao sva dokumenta o Kosovu dok je bio u opoziciji. Nikolić je rekao da je danas u dogovoru s Vladom Srbije ispunio jednu svoju veliku obavezu koja mu je bila teret koji je nosio mnogo godina. "Vlada vodi unutrašnju i spoljnu politiku, ali ja nijednog sekunda neću da se sklonim... Želim da pomognem vladi. Vlada će uvek imati moju pomoć", kazao je Niko Vesti
|
|
|
|
|
Passion
|
|

rang

|
Cigarete uskoro petostruko skuplje?
Novi Zakon o akcizama koji je stupio na snagu početkom godine dodatno će opteretiti duvansku industriju, što znači da će cene cigareta u Srbiji uskoro morati da budu usaglašene sa evropskim, piše portal telegraf.rs.

Da li će rapidno poskupljenje cigareta da utiče na smanjenje pušača ostaje da se vidi... Za sada u našoj zemlji paklica najskupljih cigareta – “marlbora” ili “davidova” – košta 1,7 evra od (190 do 210 dinara, zavisno od pakovanja), dok je cena istog proizvoda u Norveškoj 10,9 evra (1.200 dinara), a u Irskoj 9,1 evra (1.000 dinara). Novim Zakonom predviđeno je povećanje akciza dva puta godišnje u naredne četiri godine, a prvo se očekuje 1. jula ove godine. Poskupljenje uticati na džep pušača, ali i za punjenje budžeta Predstavnici potrošača smatraju da će poskupljenje uticati na džep pušača, ali i da će biti korisno ukoliko se tim nametima popuni budžet. "Slažem se s poskupljenjem samo ukoliko će nam to zaista popuniti budžet i sniziti cene nekih drugih važnijih proizvoda, poput prehrambenih", ističe Goran Papović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije. "Imaćemo na svakih šest meseci povećanje specifične akcize, koja će u početku biti podizana dva, a u kasnijim fazama 2,5 dinara nominalno. Kada se to inflacionira i kada se doda PDV, to su mnogo veći iznosi", objašnjava Srđan Lazović, direktor za korporativne i regulatorne poslove kompanije “Britiš-Ameriken tobako”. Prema sajtu cigaretteprices.net, najskuplju paklicu “marlbora” u regionu možete kupiti u Sloveniji (3,2 evra), dok je isto pakovanje najjeftinije u Srbiji. U Hrvatskoj pušači izdvajaju tri evra za istu količinu nikotina, dok su Makedonci i Bosanci negde između s prosečnih dva evra po pakli. Za nešto pristupačniju cenu možete kupiti “kamel” (190 do 200 dinara), zatim “laki strajk” (170 – 180 dinara), ”pal mal” za 160 dinara i “vinston” za 140 do 180 dinara. Od evropskih država najjeftinije su cigarete u Moldaviji, Belorusiji i Kazahstanu, u kojima cena najskuplje paklice ne prelazi jedan evro. S druge strane, za samo jednu paklicu u Norveškoj morate izdvojiti neverovatnih 10,9 evra, odnosno oko 1.200 dinara! U ostalim zemljama hladnog severa cene su nešto niže, pa tako u Švedskoj paklica “marlbora” staje 5,3 odnosno 5,2 evra u Finskoj, dok su “nikotinski štapići” najjefiniji u Danskoj, gde za paklu pušači izdvajaju 4,9 evra. Posle Norveške najskuplja je Irska u kojoj paklica košta 9,1 evro (1.100 dinara), dok pušači u Velikoj Britaniji za to zadovoljstvo moraju da izdvoje 7,7 evra (870 dinara). Kako stvari stoje, pitanje je dana kada će i kod nas cigarete poskupeti čak i petostruko. Da li će ova nezdrava navika postati luksuz, a poskupljenje sa sobom doneti porast sive ekonomije i šverca, ostaje da se vidi. Ekonomisti smatraju da će izmena Zakona o akcizama i povećanje cene cigareta pozitivno doprineti popunjavanju budžeta, kojem je to veoma bitna stavka , a ovo je najbolji način da se on popuni. "Akcize u Srbiji su veoma bitna stavka u popunjavanju budžeta, dok u Evropskoj uniji to nije slučaj. Iako su tamo akcize mnogo veće i cigarete znatno skuplje, to ne doprinosi previše budžetu tih zemalja. Ovo poskupljenje je za našu zemlju najbezbolniji način da puni budžet. S jedne strane popunjavate budžet, a s druge suzbijate naviku", kaže ekonomista Aleksandar Stevanović. Veti
|
|
|
|
|
Passion
|
|

rang

|
Bombom pretili Dačiću i Nikoliću
MUP Srbije rekao je Tanjugu da je danas u 11.30 časova puštena lažna dojava o podmetnutoj bombi u zgradi Vlade Srbije.

Foto: Beta/Marko Rupena Zgradu Vlade Srbije pregledali su pripadnici specijalne policijske jedinice MUP Srbije, nakon čega je utvrđeno, kako je Tanjugu rečeno, da je anonimna dojava o podmetnutoj bombi bila lažna.
U to vreme u pres sali Vlade Srbije bila je u toku zajednička konferencija predsednika Srbije Tomislava Nikolića i premijera Ivice Dačića o platformi i predlogu rezolucije o Kosovu i Metohiji.
(Tanjug, foto: Beta/Marko Rupena)
|
|
|
|
|
Passion
|
|

rang

|
Sveće za žrtve montiranih procesa
KRAGUJEVAC - Omladina političkih stranaka Zajedno za Šumadiju i Srpskog pokreta obnove upalila je juče sveće u Sabornoj crkvi u Kragujevcu za pokoj duša žrtava tajnih službi, policije i montiranih političkih procesa u Srbiji od 1945. godine do danas.

Paljenje sveća u kragujevačkoj Sabornoj crkvi Oni su to učinili na dan kada SPC slavi arhiđakona Stefana, jer je on prvi ideološki, politički i verski progonjeni hrišćanin.
Kako je izjavio Milan Urošević, predsednik Gradskog odbora SPO, prošlo je 12 godina od demokratskih promena, a opet su na sceni “hapšenja koja ne služe na čast onima koji se na taj način obračunavaju sa političkim neistomišljenicima“. Potpredsednik Gradskog odbora Zajedno za Šumadiju Bojan Stojadinović je rekao da su ove dve političke partije zajedno u akciji paljenja sveća “zbog toga što su jedine u čije je prostorije, u modernoj istoriji Srbije, upadala policija, i jedine koje su žrtve montiranih političkih procesa“.
- Mi smo najglasniji zagovornici brzog puta Srbije kroz evroatlanske integracije koje su osnovni preduslov za demontiranje tajnih centara moći u Srbiji. Zato smo i najveće mete raznih tajnih službi i političkih neistomišljenika - kaže Stojadinović. Blic
|
|
|
|
|
Passion
|
|

rang

|
Bitka za sina
Predrag Iličić iz Jagodine ima 23, a njegov život je niz nesreća. Petočlana porodica Iličić živi od Predragove plate od oko 300 evra. Svi su u jednoj sobi, jer se samo u njoj loži. I pored toga u sobi je hladno, jer je kuća stara i ima samo ploču, ali ne i krov. Posle većih kiša pojavi se i vlaga. Kako Predraga i njegove pokojne roditelje znaju kao poštene, mnogi im robu daju na rate. Najviše im pomažu Aleksandar i Jelena Stanković, vlasnici pekare u kojoj Predrag radi.

Porodica Iličić slavi Svetog Nikolu
Imao je samo tri godine kad ga je pregazio auto i to baš na Svetog Nikolu. Proveo je 11 dana u komi, dobio je kontuziju mozga i frakturu lobanje, a leva strana tela mu je bila oduzeta. Godinu dana bio na Institutu za majku i dete, sve dok nije prohodao, a potom je dve godine bio na rehabilitaciji u Ribarskoj Banji. Od tada se u porodici Iličić Sveti Nikola slavi kao krsna slava. Ali, njega sreća nije pratila ni kad se rodio.
Predrag Iličić ispred kuće
- Rođen sam u Vranju, ali me je majka ostavila odmah po rođenju. Dva meseca sam proveo u domu u Bitolju, a sa tri meseca su me usvojili majka Biljana i otac Miodrag. Biološka majka, koju sam upoznao kada sam postao punoletan, rekla mi je da je imala 20 godina kada sam se ja rodio i da je moj otac pobegao čim je saznao da je trudna. Rekla mi je i da je htela i da abortira u petom mesecu trudnoće, ali lekari nisu smeli da rade abortus zbog poodmakle trudnoće. Socijalna radnica me je oduzela, jer ona nigde nije radila, a baba nije htela da me čuva. Hvala bogu, došao sam u Jagodinu, u kojoj sada imam kuću i porodicu. U kontaktu sam i sa bratom i dvema sestrama po majci - počinje svoju životnu priču Predrag.
Tek što se oporavio od prve nesreće, Predrag je u desetoj godini pao s bicikla i udario u parkiran automobil. Imao je dve teške operacije desne ruke i celo polugodište nije išao u školu. Posle druge operacije jedva se probudio iz anestezije. Uspeo je da završi osnovnu školu i kurs za pekara. Već osam godina radi u pekari Mama. Iako se šest godina pre toga bavio plivanjem da bi razvio svoje telo, Predrag nije mogao da koristi levu ruku. Kaže da mu je služila samo za ukras. Tek kada je postao pekar, počeo je da se služi obema rukama.
 Sava i Ivana Pre četiri godine Predrag je preko interneta upoznao Bojanu, koja je živela u jednom selu nadomak Vranja. Iako nije imao punih devetnaest godina, a ona godinu dana manje od njega, Predrag joj je predložio da se preseli kod njega.
- Hteo sam da ne budem više sam i da u svoj život unesem malo radosti. Majka Biljana imala je tumor na mozgu, a otac Miodrag bio je šećeraš, astmatičar i imao visok pritisak. Međutim, Bojani je jednog dana pozlilo, i tad sam saznao da je težak srčani bolesnik i da ne sme da ima dece. Oprostio sam joj što mi to nije rekla i nastavio da živim sa njom. Ona mi je obećala da će roditi dete po cenu života. Rekla je i da će ona umreti posle toga, da ću se ja ponovo oženiti i da ću to naše dete čuvati sa tom ženom. Tako je i bilo - priča svoju životnu priču Predrag.
Međutim, počeli su često da se svađaju i Bojana se vratila svojoj kući. Jednog dana je pozvala Predraga i rekla mu da je trudna. Odmah joj je rekao da mu se vrati, jer je želeo da dete ima oba roditelja. Ona ga je ponovo pozvala i rekla da ne želi više nikada da dođe. Predrag je bio jako ljut. Posle pola sata ponovo ga je pozvala i rekla mu da nije trudna, već da je samo htela da vidi kako će reagovati. Kredit u amanet
Predragova majka Biljana je umrla prošle godine, a otac Miodrag prošle godine. Predragovi poslodavci mu pomažu da plati kredit od oko 700 evra bez kamate, koji je podigao Miodrag, a koji sada Predrag mora da vrati. - Međutim, 14. februara 2009. godine pozvala me je bivša tašta i javila mi da je Bojana umrla, a da je naš sin na neonatologiji u Beogradu, jer je rođen u osmom mesecu sa samo kilogram i 450 grama. Odmah sam otišao da uzmem sina, jer nisam želeo da napravim glupost koju je moj otac napravio sa mnom. Ali, Centar za socijalni rad iz Vranja nije želeo da ja uzmem dete, već je nameravao da ga smesti u hraniteljsku porodicu. Tražili su da uradim DNK analizu. Pristao sam, ali nisam želeo da je ja plaćam. Kada sam im rekao da nemam 80.000 dinara, oni su rekli da nemaju ni oni i da će me tužiti. Tri meseca sam se borio za svog sina i dobio sam ga tek kada sam angažovao advokata - priča Predrag.
Mesec dana pre nego što je uspeo da se izbori za sina, naš sagovornik je upoznao svoju sadašnju suprugu Ivanu Pantić, rodom iz Grocke. Upoznali su se preko Ivanine snahe, koja je iz Jagodine, a kojom se oženio njen rođeni brat.
- Znali smo da pričamo telefonom i po sat vremena. Viđali smo se kada bih dolazila kod brata. A onda sam, umesto u prodavnicu u kojoj sam radila kao trgovac, otišla kod njega. Roditelji su se malo bunili, a posle su Predragu čestitali što me je ukrao. Zajedno smo otišli po Savu, o kome brinem kao da je moj sin. Imamo i dvogodišnju Đurđu i jednomesečnog Aleksandra - kaže Ivana.
Njih dvoje su se brinuli i o Predragovoj majci Biljani, koja je preminula pre tri godine, i ocu Miodragu, koji je umro prošle godine. Puno pažnje posvećuju Savi, koji je kasno prohodao i koji još teško priča. Srbija Jagodina Siromaštvo Predrag Iličić Pekara Starateljstv Vesti
|
|
|
|
|
Passion
|
|

rang

|
Srpski veterani: Sami ćemo srušiti spomenik
Spomenik poginulim borcima OVPBM i dalje je "kost u grlu" na jugu Srbije. Srpski veterani spremni su da ruše spomenik kog, kako tvrde, čuvaju albanski snajperisti. "Organizovaćemo proteste i ukloniti spomenik ako to država ne bude uradila", rekao je za "S media" veteran Dragan Đorđević.

Spomenik čuvaju snajperisti, kaže srpski veteran Spomenik palim borcima OVPBM i dalje stoji u centru Preševa. Nisu ga srušile ni pretnje državnog vrha, ali ni lokalna samouprava. Predsednik Opštine Ragmi Mustafa najavljuje da će u subotu raspravljati o ovom problemu, a na razgovor je pozvao i ambasadore zemalja EU i SAD. Sa druge strane, raste i nezadovoljstvo srpskih veterana. Oni najavljuju da će sami srušiti spomenik ukoliko država ne bude odlučno reagovala! "Nama se svakog dana javljaju porodice poginulih srpskih vojnika koji smatraju da je ovo podsmevanje šiptarskih terorista", rekao je za "S media" Dragan Đorđević, predsednik Udruženja veterana i invalida. "Albanci pokazuju da su jači od Srbije. Ako država ne sme da reaguje, a čini se da je tako, mi ćemo reagovati", dodaje on. Đorđević kaže da su se "ratni veterani ponudili državi". "Ako neko to treba da uradi, mi ćemo to uraditi. Imamo tridesetak momaka koji su spremni da krenu da ruše spomenik. Ali mislim da će biti dovoljno i desetorica hrabrih", objašnjava Đorđević i dodaje da raspolaže informacijama da su bivši borci OVBPM spremni oružjem da brane spomenik i da ih u tome podržava lokalna vlast. "Imamo pouzdanu informaciju da je lokalna samuoprava finansirala izgradnju spomenika. Da nisu imali pomoć vlasti, ne bi mogli to da urade. Znamo i da taj spomenik čuvaju njihovi snajperisti. Naši ljudi rade na tome da otkriju ko su snajperisti", veteran sa juga Srbije. Pre akcije rušenja spomenika on najavljuje i veliki protest u Preševu na kome bi trebalo da se skupe veterani iz okolnih opština. Vesti
|
|
|
|
|
Passion
|
|

rang

|
Uskoro sporazum o saradnji Srbije i Emirata
Premijer Srbije Ivica Dačić je danas najavio da će Srbija i Ujedninjeni Arapski Emirati (UAE) uskoro potpisati krovni sporazum o strateškoj saradnji dve zemlje.
 Dačić je rekao da je vlada juče na sednici donela određene akte koji su osnova za zaključivanje sporazuma sa UAE, napomenuvši da su sa predstavnicima te zemlje vođeni preliminarni razgovori.
Premijer nije precizirao o kojim projektima je reč, ali je naveo da je bilo reči o Jat-tehnici, poljoprivredi, vojnoj industriji, energetici, IT sektoru i drugim projektima. "Čini mi se da je bilo više reči o Jat-tehnici nego o Jatu", rekao je Dačić odgovarajući na pitanje novinara da li je tokom jučerašnih razgovora bio spominjan Jat.
Premijer je istakao da će sporazum o strateškoj saradnji sa UAE biti kapitalna stvar za našu zemlju i "vezivno tkivo" za razbijanje predrasuda iz prethodnih nekoliko decenija da Srbija ima nešto protiv saradnje sa islamskim i arapskim zemljama.
"To je naša razvojna šansa ali i politička jer Srbija mora da gradi tu i svoju političku poziciju", rekao je on. Dačić je istakao da Srbija ima više stubova u spoljnoj politici ali da nije uradila dovoljno ni po jednom. On je naglasio da Srbija želi da obnovi i razvije saradnju sa zemljama koje su nam ranije bile tradiciobalni partneri.
Dačić je kazao da postoje zemlje u kojima je "Tito i dalje čarobna reč" i da i zbog toga treba da obnovimo te veze. Princ prestolonaslednik UAE šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan od juče boravi u trodnevnoj poseti Srbiji i sa najvišim srpskim zvaničnicima razgovarao je o mogućnostima unapređenja i razvoja bilateralnih odnosa Srbije i UAE.
Sa šeikom UAE razgovarali su predsednik Srbije Tomislav Nikolić, predsednik vlade Dačić, prvi potpredsednik vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić, potpredsednici vlade Jovan Krkobabić i Rasim Ljaljić i ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić. Predsednik Nikolić istakao je značaj saradnje između Srbije i UAE, posebno u sferi poljoprivrede, visokih tehnologija i u razvoju odbrambenih tehnologija i specijalizovane industrije.
Tokom razgovora visokih delegacija posebno su istaknute perspektive unapređenja ekonomskih odnosa između Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao i uspostavljanje sveobuhvatne saradnje u okviru realizacije najavljenih zajedničkih projekata. Dosadašnja spoljnotrgovinska razmena Srbije i UAE vrlo je skromna i za devet meseci 2012. godine bila je oko 23,43 miliona dolara, pri čemu je naša zemlja imala suficit od 8,8 miliona, pokazali su podaci Privredne komore Srbije.
(Tanjug, foto: Tanjug, Filip Krainčanić)
|
|
|
|
|
|
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 13 gostiju |
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
|
|
|