|
Autoru |
Poruka |
Okano
|
|

rang

Pridružio se: 06 Dec 2012, 22:57 Postovi: 3122
|
Podnošenje poreske prijave putem sajta BEOGRAD, 3. janaura 2013. (Beta) - Poreska uprava Srbije najavila je da će od petka svim poreskim obveznicima omogućiti da podnesu pojedinačnu poresku prijavu (PPP) putem sajta www.poreskauprava.gov.rs.
Kako se navodi u saopštenju te uprave, elektronsku pojedinačnu poresku prijavu moći će da podnesu i poreski obveznici koji još nisu pribavili digitalni kvalifikovani sertifikat (elektronski potpis). Rok za podnošenje prijave je 31. januar 2013.
Precizira se da će na sajtu Poreske uprave 4. januara 2013. biti postavljen link preko koga će poreski obveznici moći da pošalju unapred pripremljene fajlove sa pojedinačnim poreskim prijavama.
Poreska uprava, kako se ističe, želi na taj način poreskim obveznicima da omogući što jednostavniju dostavu pojedinačne poreske prijave, bez nepotrebnih troškova, gubljenja vremena i čekanja u redovima, ali i da ih podstakne da u što većoj meri elektronski posluju sa Poreskom upravom, što će biti zakonska obaveza od 1. jula 2014. godine.
Za pristup delu sajta za podnošenje pojedinačne poreske prijave dovoljno je uneti PIB poreskog obveznika kao i broj lične karte jednog od zakonskih zastupnika.
Poreskim obveznicima koji već korisnike servise portala E-porezi (upotrebom digitalnog kvalifikovanog sertifikata) biće omogućena dostava PPP na uobičajen način.
(Beta, 03.01.2013)
|
|
|
|
|
Okano
|
|

rang

|
Novogodišnja čestitka: Svaki peti poslanik na suduProtiv 40 poslanika pokrenut je postupak zbog nepoštovanja rokova u prijavljivanju troškova kampanje i dostavljanja imovinskih karti BEOGRAD - Na adrese više desetina partija i poslanika uoči 1. januara stigle su ”novogodišnje čestitke” Agencije za borbu protiv korupcije, kojima je svaki peti narodni izabranik obavešten da će se zbog nepoštovanja rokova u prijavljivanju troškova kampanje i dostavljanja imovinskih karti, naći na sudu.
Protiv 40 poslanika pokrenut je postupak zbog kašnjenja u ispunjavanju ove zakonske obaveze, a Agencija navodi da njih sedmoro uopšte nisu predali podatke o imovini.
Agencija je podnela i 39 prekršajnih prijava protiv partija koje nisu dostavile izveštaje o troškovima majske izborne kampanje iz 23 grada širom Srbije.
Kako je objasnila Aleksandra Kostić iz Agencije za borbu protiv korupcije, narednih dana biće podneto još oko 40 zahteva za pokretanje prekršajnih postupaka i protiv ostalih subjekata koji na nivou gradova nisu dostavili ove izveštaje o kampanji.
Poslanici su imali šest meseci, od kada je konstituisana nova skupština, da dostave imovinske karte. Oni koji to ne učine ni posle naših opomena, biće suočeni sa krivičnim prijavama - navodi Kostić.Prema evidenciji Agencije, od ukupno 136 opština u Srbiji, 12 nije dostavilo podatke o broju izbornih lista, a u preostale 124 opštine ukupno je registrovano 1.229 izbornih lista.
Od toga, Agenciji je dostavljeno 619 izveštaja o troškovima izborne kampanje, nije dostavljeno 544 izveštaja, dok je 66 izveštaja tehnički neispravno.
U 2013. godini, Agencija će podneti zahteve za pokretanje prekršajnih postupaka i u slučaju političkih subjekata na lokalnom nivou koji nisu ispunili zakonsku obavezu.Svi funkcioneri kojima se tokom prošle godine imovina uvećala ili smanjila u iznosu većem od 4.000 evra imaju rok do kraja januara da Agenciji dostave sve promene, a protiv onih koji to ne učine biće podnete prekršajne prijave.
Prošle godine kazne za ove neregularnosti kretale su se u rasponu od 1.000 do 60.000 dinara.
Izvor: Kurir
|
|
|
|
|
Okano
|
|

rang

|
Tinejdžerki kroz nos izvadili tumor na mozguSanja Ilić (19) je mesecima imala strašnu glavobolju. Lekari su mislili da se radi o običnoj prehladi, ali posle tri meseca terapije utrnuli su joj obrazi. A onda je izgubila vid na jednom oku. Stigla je i dijagnoza, tumor na mozgu veličine narandže! Posle operacije koja je trajala pet sati, dvojica hirurga Kliničkog centra Srbije odstranili su joj tumor bez otvaranja lobanje. Kroz nos! I spasli Sanju najgoreg. Sanja, uz roditelje, i dalje se ne odvaja od svoje amajlije Intervencija kojom je laparoskopskim putem izvađen tumor, koji je bio smešten u bazi lobanje, na ovaj način je urađen prvi put u našoj zemlji, a naše hirurge svrstala među vodećima u Evropi. Pre nego što su se odlučili na ovaj korak, lekari u Klinici za neurohirurgiju danima su većali da li ovakav tumor može biti uklonjen ili ne. I na kraju jedini koji su bili hrabri da se uhvate u koštac sa problemom bili su neurohirurg dr Dragan Savić i ORL hirurg dr Bojan Pavlović. Operacija je obavljena pre dve nedelje, a Sanja je sada potpuno zdrava devojka.
Sve je počelo u avgustu, a svi su mislili da se radi o bezazlenoj prehladi.
- Tada sam dobila prve simptome. Imala sam glavobolje, izgubila sam potpuno osećaj u obrazima. Primala sam injekcije, pila lekove, ali tek nakon tri meseca su me uputili na magnetnu rezonancu. U međuvremenu sam izgubila i vid na jedno oko - priča Sanja. Sanja sa bratom Tada je postavljena dijagnoza, a porodica Ilić bila je u šoku.
- Preko dana smo nekako i funkcionisali. Morali smo zbog Sanje. Tata joj je nosio doručak i ručak. Ali najstrašniji su bili noć i jutro kada se probudim i kada shvatim šta se dešava - priča mama Zorica.
A Sanja se za sve to vreme ponašala kao velika devojka. Njeni roditelji kažu da je bila hrabra i da su zato ponosni na nju.
- Imala sam svoju amajliju. Plavi slončić kojeg mi je brat kupio pre 10 godina. Od njega se nisam odvajala, čuvao mi je stražu i kada sam išla do toaleta - priča Sanja.
Magnetna rezonanca je pokazala da se tumor nalazio u bazi lobanje gde su smešteni krvni sudovi, nervi koji su od vitalnog značaja za vid, pokrete, a tu se nalazi i centar za disanje i rad srca. Pored toga, rasprostirao se i na maksilarne sinuse, što je bio još veći problem.
Dva hirurga radila su operaciju koja je trajala pet sati. I kroz nos su laparoskopskim putem izvadili ceo tumor. Prvi deo operacije radio je dr Savić, koji je kroz nos izvadio tumor koji se nalazio u bazi lobanje. Nakon toga dr Pavlović je iz bočnih delova maksilarnog sinusa izvadio tumor.
- Tokom operacije korišćena je navigacija pomoću koje smo u svakom momentu znali gde je tumor, gde su krvni sudovi i u kom delu trenutno radimo. Pomoću navigacije tumor je ceo izvađen - objašnjava za „Blic” dr Dragan Savić, neurohirurg. Lekari se radovali kao deca Najdužih pet sati u životu porodice Ilić bila je ta operacija. „Lice doktora Savića i njegova radost kada se sve završilo ostaće mi doživotno u sećanju. Nisam mogla da se pomerim, da odreagujem. Nisam imala snage. A on se radovao kao malo dete. Rekao nam je: ‘Slavite, i osmeh na lice‘“, priseća se mama Zorica.
Izvor: Blic Online
|
|
|
|
|
Okano
|
|

rang

|
Ženske fetuse ciljno uništavaju i na BalkanuŽenski fetusi ciljno se ne uništavaju samo u Indiji ili Kini, već i u Albaniji, na Kosovu, u Makedoniji i Crnoj Gori, a tako nastao višak muškaraca u društvu imaće dramatične društvene posledice i u balkanskim zemljama Ovo se navodi u tekstu pod naslovom "Visoka tehnologija ispunjava tradicionalne želje" u današnjem izdanju Zidojče cajtunga (Sueddeutsće Zeitung). U opširnom opisu se navodi da u Albaniji već sada na 100 novoriđenih devojčica dolazi 112 dečaka, što je situacija ista kao u Indiji gde "džendercid" ili "femicid" već decenijama spada u ključne socijalne probleme. Reč je o prekidima trudnoće, uglavnom pod pritiskom muža i njegove porodice, u slučajevima kada se utvrdi da je reč o ženskom fetusu, ali i o ubijanju novorođenih ženskih beba. Situacija nije mnogo bolja ni u nekoliko drugih balkanskih zemalja. Kako za Zidojče cajtung navodi stručnjak za stanovništvo Kristof Gilmoto sa Instituta za razvoj Univerziteta Pariz - Dekart, na Kosovu na 100 rođenih devojčica dolazi 110 dečaka, u Crnoj Gori 109, u Makedoniji 106. Prosečni odnos polova kod novorođenčadi širom sveta je 100 prema 105 u korist dečaka. Ovaj "višak" dečaka kasnije se neutrališe zbog veće smrtnosti muške dece. Međutim, kada je broj dečaka nesrazmerno veći od broja devojčice, demografska struktura se drastično remeti. Na Balkanu je, kako Gilmoto navodi, "višak" dečaka upadljiv pre svega u albanskim sredinama. "Želja roditelja na neizostavno dobiju muške naslednike, specifičnost je albanskog kulturnog kruga", smatra ovaj stručnjak. Ova želja međutim, kako ukazuje, nije tipična samo za muslimane, već i za katolike i pravoslavce u Albaniji. "Koliko god to saznanje bilo bolno, abortusi u slučaju ženskih fetusa su tamo kulturološki fenomen koji ima korene u arhaičnom poimanju porodice", smatra pariski stručnjak. To je zato što dečaci zadržavaju porodično ime kojeg se devojčice udajom najčešće odriču, a tradicionalno je i da se o ostarelim roditeljima brinu sinovi. Za vladavine socijalizma u Albaniji je abortus bio zabranjen, a prenatalnih pregleda nije ni bilo, navodi Zidojče cajtung. Nakon sloma režima, abortus je dozvoljen do 12. sedmice trudnoće, a roditeljima je omogućen pristup prenatanoj dijagnostici. Međutim, u toj ranoj fazi trudnoće često je nemoguće sa sigurnošću utvrditi pol bebe. Pariski stručnjak Gilmoto navodi da "svi ginekolozi u Albaniji znaju da roditelji žele da saznaju pol deteta" i znaju da često dolazi do abortusa kada se utvrdi da je beba ženskog pola. Da bi se sprečilo da na svet dođu devojčice, veoma su rasprostranjeni ilegalni pobačaji, u odmakloj trudnoći. Razvoj na Balkanu Kristof Gilmoto sa pariskog Instituta za razvoj naziva "alarmantnim". Polna nesrazmera dovodi do toga da muškarci više nisu u stanju da nađu partnerke i ožene se. Nedostatak žena ne dovodi, kako bi se moglo očekivati, do toga da one budu "mažene i pažene", već upravo obrnuto - nasilje prema ženama raste. U zemljama sa nesrazmerno većim brojem muškaraca nego žena, kako pokazuje studija Fonda Ujedinjenih nacija za stanovništvo UNFPA, rastu nasilje, prostitucija i trgovina ženama. Pored toga povećava se broj prinudnih brakova već u detinjstvu, kao i broj samoubistava među ženama koje ne mogu da izdrže pritisak da moraju da rode muško dete. "Zidojče cajtung" smatra da bi problemom ciljnih pobačaja ženskih fetusa na Balkanu morala da se pozabavi i Evropska unija (EU) s obzirom da je Evropska komisija u oktobru preporučila otpočinjanje pregovora o članstvu sa Tiranim, kao i s obzirom na to da je Makedonija kandidat, a Crna Gora već vodi pristupne pregovore. U Indiji i više drugih azijskih zemalja je lekarima zabranjeno da pre rođenja utvrđuju pol beba i to saopštavaju roditeljima, ali je zabrana najčešće bez rezultata s obzirom na rasprostranjenu korupciju i u zdravstvu. "Zidojče cajtung" piše, pozivajući se na reči pariskog stručnjaka Gilmota, da samo u azijskim zemljama "nedostaje" više od 117 miliona žena, a širom sveta više od 160 miliona. "Paradoksalno, ali medicinski napredak vodi do toga da roditelji mogu da ispune tradicionalnu želju da dobiju sina, i do toga da se devojčice diskriminiušu", piše "Zidojče cajtung". Albansko ministarstvo zdravlja je krajem 2012. organizovalo savetovanje na kojem je bio i Gilmoto nakon kojeg je ustanovljena radna grupa koja će se baviti problemom abortusa ženskih fetusa. No, kako ocenjuje nemački list, čak i ako se povede uspešna akcija protiv ove vrste diskriminacije, negativne posledice osećaće se još decenijama.
Izvor: Press Online
|
|
|
|
|
Passion
|
|

rang

Pridružio se: 19 Sep 2012, 21:59 Postovi: 4951
|
Tuga: "Deda Mraze donesi mi mamu i tatu"
Da li ste se nekada zapitali kako praznike provode deca koja žive i rade na ulici? Ili kako izgleda novogodišnja trpeza u Zvečanskoj? Upravo ovaj period, novogodišnji i Božićni praznici podsete nas na decu koja krišom, da ne čuju drugi, od Deda Mraza traže mamu, tatu, ljubav ili bolju budućnost...

Da li ste se nekada zapitali kako praznike provode deca koja žive i rade na ulici? (Foto: Ilustracija) Meni ništa ne treba. Neka mi Deda Mraz donese igračku i nešto slatko za moju decu, poželela je mlada majka dva dečaka koja ove novogodišnje dane i noći provodi u Svratištu za decu koja žive ili rade na ulici. Novogodišnji i božićni praznici u Svratištu su najveseliji dani u godini. - Novogodišnja euforija počinje 10 dana pre Nove godine, od kićenja prostora, pravljenja čestitki, pisanja pisama do odbrojavanja, prenosi delić praznične atmosfere u beogradskom Svratištu Jelena Aćimović, specijalni pedagog. Deca se najviše raduju paketićima. Primetno je da su skromniji, da su im želje realnije. Praznični obrok Jelena Aćimović kaže da je novogodišnji i božićni ručak u Svratištu bolji nego ostalim danima: - To je uglavnom roštilj ili nešto slično. Bude i neka torta za dezert. U prazničnim danima i građani i kompanije mnogo više doniraju.
Novogodišnji ručak u Zvečanskoj se tradicionalno priprema i sadrži predjelo, tečni obrok, pečenje. - Trudimo se da se to ne razlikuje od ručka koji pripremamo kod kuće, ističe Zoran Milačić, direktor Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine. - Kao što vidite, mi ovde odbrojavamo i do dodele paketića. To je najvažniji događaj u godini i pravi spektakl. Deca se tome najviše raduju. Trudimo se da im ulepšamo ove praznike organizovanim odlaskom u bioskop. Ove godine smo gledali “Ledeno doba”. Zatim, decu vodimo na pozorišnu predstavu... Gledamo da im priuštimo sve ono što njihove primarne porodice ne mogu, priča za S mediju Jelena Aćimović. Ipak, organizovane novogodišnje žurke i iščekivanja ponoći nema. Zaposleni poručuju da, kao i svake noći, Svratište, i u prazničnim danima, radi 24 sata dnevno i svi su uvek dobrodošli. Da se odmore, da pojedu topao obrok, da se ugreju, prepričaju dogodovštine, potraže savet. - Generalno, u zimskom periodu dolazi više dece s obzirom da je sve hladnije, a njima su uslovi života u svojim porodicama egzistencijalno ugroženi, objašnjava Jelena Aćimović. Žele igračku, gel za kosu, torbicu...
Jelena Aćimović, specijalni pedagog u Svratištu kaže da deca koja tek počnu da dolaze nemaju izgrađen stav šta žele: - Oni ne znaju šta bi želeli da budu kad porastu. Ne znaju ni šta da požele od Deda Mraza. To pitanje im je previše teško. Tek kada redovno koriste usluge Svratišta njihovi vidici počinju da se šire i polako postaju svesni da imaju perspektivu. Deca za Novu godinu najviše žele igračke. Stariji žele torbice, parfemčić, gel za kosu itd. Skromni su. Žele samo ostvarive stvari. Praznici bez porodice I u Zvečanskoj broj 7 oseća se novogodišnja i božićna atmosfera. - Mi tradicionalno obeležavamo novogodišnje i božićne praznike. Nešto organizujemo u sopstvenoj režiji, kao npr. novogodišnje žurke ili doček u samom domu. Imamo i značajan broj prijatelja ove kuće koji putem akcija čine sve da ova deca osete sve ono što i deca u svojim prirodnim porodicama, kaže za S media portal Zoran Milačić, direktor Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj. Skrivena želja – mama i tata Ova deca, po pravilu, žele jednostavne stvari. Njima je mnogo teže da poveruju da im Deda Mraz zaista može nešto ostvariti. - Ovde deca žele više sportskih aktivnosti, više druženja, češća zimovanja... Međutim, mi znamo šta je njihova potreba i najveća želja. Svi oni bi želeli da se vrate u njihove prirodne porodice i da sa njima dočekaju sledeću Novu godinu, zaključuje Zoran Milačić. Ovih dana Zvečansku često posećuje Deda Mraz, veliki broj javnih ličnosti, donatori...
Zoran Milačić ističe da su ovo dani kada deca povodom praznika dobijaju i nesto više nego što je uobičajeno, a atmosfera je razdragana: - Oni su tu sa svojim vršnjacima, ponekad dolaze i njihovi prijatelji iz škola. Svi domovi organizuju radionice gde izrađuju različite vrste proizvoda, od čestitki do predmeta od gline i tapiserija. Bar deo tih predmeta završi u rukama vaspitača i ljudi koji im daju delić svoje ljubavi. - Oni uvek svojim vaspitačima donesu poneki poklončić. Danima unazad dolaze i u moju kancelariju i donose predmete koje su izradili, kaže direktor Centra. Vesti
|
|
|
|
|
Passion
|
|

rang

|
Đilas u aferi validator: Bus-plus platili 6.000.000 evra!
Iako je logično da firma „Apeks solušns tehnolodži“ besplatno instalira validatore u vozila GSP, građani su morali i to da plate

Đilas ćuti o ugovoru koji je Bus-plus sklopio sa Beogradom BEOGRAD - Pljačka.
Građani Beograda su firmi „Apeks solušns tehnolodži“ platili čak šest miliona evra za zakup i instaliranje validatora „bus-plus“ kartica, saznaje Kurir, koji je imao uvid u cenovnik iz ugovora između ove firme i gradske uprave Beograda. Iako je bilo logično da firma koja je dobila ovaj višemilionski posao (njima pripada 8,53 odsto od naplate karata) besplatno instalira opremu, to su platili Beograđani iz svog džepa!
Instaliranje validatora naplaćeno je od 2.540 do 12.225 evra po vozilu (vidi okvir). U proseku, na ulicama Beograda saobraća oko 1.200 vozila GSP, pa ako se taj broj pomnoži s 5.000 evra, koliko košta instaliranje validatora na zglobnom autobusu, kojih ima najviše, dođe se do neverovatne sume od šest miliona evra. U „Apeksu“ nisu hteli da kažu u koliko je tačno vozila instaliran sistem „bus-plus“, ali je taj broj svakako veći od 1.200, što znači da su Beograđani za instaliranje „Apeksovih“ aparata zapravo platili mnogo više od pomenutih šest miliona evra!
U „Apeks solušns tehnolodžiju“ nisu hteli da odgovore ni na pitanje na koji vremenski rok su iznajmili validatore.
- Ugovorom s Gradom obavezali smo se da ne otkrivamo detalje ugovora - rekli su za Kurir u ovoj firmi i uputili nas na informativnu službu GSP Beograd.
Ali ni u GSP nisu hteli da otkrivaju detalje ugovora, koji je do danas ostao pod velom tajne. Na naša pitanja nije želeo da odgovori ni gradonačelnik Dragan Đilas.
Poznato je da je Grad ovom konzorcijumu prepustio prodaju karata i upravljanje vozilima u javnom prevozu na period od deset godina. Podsetimo, kako je Kurir pisao,“Apeks solušns tehnolodži“ je osnovan godinu i po pre potpisivanja ugovora s Beogradom. Firma, osnovana sa 500 evra i sa jednim zaposlenim, dobila je u septembru 2010. posao naplate „bus-plus“ kartica. Kako je pisao Kurir u novembru prošle godine, inspektorima za suzbijanje privrednog kriminaliteta beogradske policije naloženo je da provere poslovanje ove firm
Kurir
|
|
|
|
|
Passion
|
|

rang

|
Tinejdžerki kroz nos izvadili tumor na mozgu
Sanja Ilić (19) je mesecima imala strašnu glavobolju. Lekari su mislili da se radi o običnoj prehladi, ali posle tri meseca terapije utrnuli su joj obrazi. A onda je izgubila vid na jednom oku. Stigla je i dijagnoza, tumor na mozgu veličine narandže! Posle operacije koja je trajala pet sati, dvojica hirurga Kliničkog centra Srbije odstranili su joj tumor bez otvaranja lobanje. Kroz nos! I spasli Sanju najgoreg.

Sanja, uz roditelje, i dalje se ne odvaja od svoje amajlije Intervencija kojom je laparoskopskim putem izvađen tumor, koji je bio smešten u bazi lobanje, na ovaj način je urađen prvi put u našoj zemlji, a naše hirurge svrstala među vodećima u Evropi. Pre nego što su se odlučili na ovaj korak, lekari u Klinici za neurohirurgiju danima su većali da li ovakav tumor može biti uklonjen ili ne. I na kraju jedini koji su bili hrabri da se uhvate u koštac sa problemom bili su neurohirurg dr Dragan Savić i ORL hirurg dr Bojan Pavlović. Operacija je obavljena pre dve nedelje, a Sanja je sada potpuno zdrava devojka.
Sve je počelo u avgustu, a svi su mislili da se radi o bezazlenoj prehladi.
- Tada sam dobila prve simptome. Imala sam glavobolje, izgubila sam potpuno osećaj u obrazima. Primala sam injekcije, pila lekove, ali tek nakon tri meseca su me uputili na magnetnu rezonancu. U međuvremenu sam izgubila i vid na jedno oko - priča Sanja. 
Sanja sa bratom Tada je postavljena dijagnoza, a porodica Ilić bila je u šoku.
- Preko dana smo nekako i funkcionisali. Morali smo zbog Sanje. Tata joj je nosio doručak i ručak. Ali najstrašniji su bili noć i jutro kada se probudim i kada shvatim šta se dešava - priča mama Zorica.
A Sanja se za sve to vreme ponašala kao velika devojka. Njeni roditelji kažu da je bila hrabra i da su zato ponosni na nju.
- Imala sam svoju amajliju. Plavi slončić kojeg mi je brat kupio pre 10 godina. Od njega se nisam odvajala, čuvao mi je stražu i kada sam išla do toaleta - priča Sanja.
Magnetna rezonanca je pokazala da se tumor nalazio u bazi lobanje gde su smešteni krvni sudovi, nervi koji su od vitalnog značaja za vid, pokrete, a tu se nalazi i centar za disanje i rad srca. Pored toga, rasprostirao se i na maksilarne sinuse, što je bio još veći problem.
Dr Dragan Savić i Dr Bojan Pavlović Dva hirurga radila su operaciju koja je trajala pet sati. I kroz nos su laparoskopskim putem izvadili ceo tumor. Prvi deo operacije radio je dr Savić, koji je kroz nos izvadio tumor koji se nalazio u bazi lobanje. Nakon toga dr Pavlović je iz bočnih delova maksilarnog sinusa izvadio tumor.
- Tokom operacije korišćena je navigacija pomoću koje smo u svakom momentu znali gde je tumor, gde su krvni sudovi i u kom delu trenutno radimo. Pomoću navigacije tumor je ceo izvađen - objašnjava za „Blic” dr Dragan Savić, neurohirurg. Lekari se radovali kao deca Najdužih pet sati u životu porodice Ilić bila je ta operacija. „Lice doktora Savića i njegova radost kada se sve završilo ostaće mi doživotno u sećanju. Nisam mogla da se pomerim, da odreagujem. Nisam imala snage. A on se radovao kao malo dete. Rekao nam je: ‘Slavite, i osmeh na lice‘“, priseća se mama Zorica. Blic
|
|
|
|
|
Okano
|
|

rang

|
Božićna poslanica, Srbiji potreban mir
U vremenu društvenih potresa Srbiji najpotrebniji mir, rekao u božićnoj poslanici patrijarh srpski Irinej i pozvao pripadnike srpskog naroda, ma gde u svetu živeli, da ne zaborave svoj jezik i veru. Patrijarh ukazao i na težak položaj srpskog naroda na Kosmetu.
Patrijarh srpski Irinej poručio je da je Srbiji u vremenu društvenih potresa najpotrebniji mir i pozvao pripadnike srpskog naroda, ma gde u svetu živeli, da ne zaborave svoj jezik i veru.
U božićnoj poslanici poglavar Srpske pravoslavne crkve Irinej ukazao je na težak položaj srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i na probleme sa kojima se suočavaju vernici Ohridske arhiepiskopije u Makedoniji.
"Božić je dan radosti i za narod Svetoga Save rasut voljno i nevoljno po svim meridijanima od Evrope do Amerike i Australije. Očinski brinući pozivamo vas da ne zaboravite svoju pravoslavnu veru i svoj jezik, da ne zaboravite bogomolje i grobove svojih predaka...", rekao je patrijarh Irinej u Patrijaršiji u Beogradu.
Govoreći o Srbima na Kosovu i Metohiji, patrijarh Irinej poručio je da danas, na stotu godišnjicu oslobođenja Kosova i Metohije u Prvom balkanskom ratu, treba "položiti nadu u Gospoda".
"Majke, zapamtite i naučite decu svoju da bi oni naučili decu svoju da je izgnani jevrejski narod skoro 20 vekova čekao dan povratka zemlji otaca svojih, a srpski narod pet vekova čekao oslobođenje stare Srbije", rekao je Irinej.
"Poučeni rečima psalmopojca i mi uskliknimo: 'Ako zaboravim tebe, Kosovo i tebe, Metohijo, neka me zaboravi desnica moja", rekao je patrijarh.
Obraćajući se Srbima na Kosovu i Metohiji, Irinej je podsetio da je Božić "dan kojim počinje i vaskrsenje", kao i da vaskrsenja nema bez stradanja.
Govoreći o Ohridskoj arhiepiskopiji, Irinej je rekao da makedonske vlasti i dalje drže zatvorenog arhiepiskopa Jovana i da tamošnjim vernicima nije zagarantovana sloboda vere.
"Nažalost, u ovoj jubilarnoj godini slobode hrišćanskog ispovedanja vere upravo ta sloboda uskraćena je našoj braći i sestrama pripadnicima Ohridske arhiepiskopije, čijeg poglavara, arhiepiskopa Jovana, drže zatočenog u tamnici oni koji već više decenija ne dozvoljavaju da rizu Hristovu, bezbožnom rukom razderanu, ponovo sastavimo", rekao je Irinej.
Patrijarh je rekao i da u današnjem vremenu izgleda kao da je sve na prodaju, pa i ljudsko dostojanstvo, i pozvao sve ljude da pokažu više dobre volje jedni prema drugima.
"Samo oni ljudi koji se pomire i sa bogom i sa ljudima mogu naći mir u svojoj duši i jedino takvi ljudi su istinski mirotvorci", poručio je Irinej i istakao da 2013. godinu dočekuje sa više nade i optimizma. RTS
|
|
|
|
|
Okano
|
|

rang

|
Besplatni udžbenici za mladje osnovce BEOGRAD, 4. januara 2013. (Beta) - Podela besplatnih udžbenika nastaviće se i ove godine za djake od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola, a plan je da se proširi i na naredne generacije kada to dozvoli ekonomska situacija, izjavio je ministar prosvete Žarko Obradović.
Obradović je agenciji Beta rekao da smatra da se taj projekat pokazao kao veoma dobar - pre svega su zadovoljni roditelji jer tako štede novac.
Govoreći o zaradama prosvetnih radnika, Obradović je ocenio da će plate odraziti realnost ekonomske situacije u Srbiji.
"To znači da će im plate biti povećane dva odsto - nedovoljno, ali će stizati na vreme. Isplatićemo i Svetosavske i jubilarne nagrade, a pokušaćemo i da jednokratno isplatimo neki iznos", kazao je ministar.
U 2013. prosvetu očekuju i novi propisi, u oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja, obrazovanja odraslih, kao i o udžbenicima. To su zakoni koje je pripremila prethodna vlada, a sada teba i da se usklade sa naknadno usvojenom Strategijom razvoja obrazovanja do 2020.
"Vlada će se o njima izjasniti početkom godine. Hoćemo da te zakone uskladimo sa strategijom, da ih još jednom pročitamo i da ih u Skupštini usvojimo na proleće", kazao je Obradović.
(Beta, 04.01.2013)
|
|
|
|
|
Passion
|
|

rang

|
Obradović: Besplatni udžbenici za mlađe osnovce
Podela besplatnih udžbenika nastaviće se i ove godine za đake od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola, a plan je da se proširi i na naredne generacije kada to dozvoli ekonomska situacija, izjavio je Žarko Obradović, ministar prosvete.

Obradović je rekao da smatra da se taj projekat pokazao kao veoma dobar i da su njime pre svega su zadovoljni roditelji, jer tako štede novac. Prošle godine Ministarstvo je obezbedilo besplatne udžbenike za četiri generacije osnovaca ili ukupno 303.500 đaka, na šta je potrošeno 750 miliona dinara. Pojedine opštine obezbedile su udžbenike i za starije osnovce, a đaci u Beogradu su dobili po dva kompleta: jedan za školu, a drugi za učenje kod kuće. Govoreći o zaradama prosvetnih radnika, Obradović je ocenio da će plate odraziti realnost ekonomske situacije u Srbiji. - To znači da će im plate biti povećane dva odsto, što je nedovoljno, ali će stizati na vreme. Isplatićemo i Svetosavske i jubilarne nagrade, a pokušaćemo i da jednokratno isplatimo neki iznos - kazao je ministar. On je ocenio da prosvetni radnici zaslužuju veće plate, ali da to nije moguće dok se situacija ne popravi, napominjući da nije zadovoljan ni ulaganjima u prosvetnu infrastrukturu. - Mi ćemo iz kredita EIB-a za 2013. godinu potrošiti 15 miliona evra za unapređenje uslova u školama. Negde će se popravljati krovovi, prozori, toaleti, negde će se nabavljati oprema, a negde će se graditi i nove škole. Kroz projekat sa Bankom Saveta Evrope biće uloženo i u studentske i učeničke domove - kazao je Obradović. U 2013. prosvetu očekuju i novi propisi, u oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja, obrazovanja odraslih, kao i o udžbenicima. To su zakoni koje je pripremila prethodna vlada, a sada teba i da se usklade sa naknadno usvojenom Strategijom razvoja obrazovanja do 2020. godine. - Vlada će se o njima izjasniti početkom godine. Hoćemo da te zakone uskladimo sa strategijom, da ih još jednom pročitamo i da ih u Skupštini usvojimo na proleće - kazao je Obradović. Ministar očekuje i novi zakon o studentskom oganizovanju, a videće se ima li potrebe za izmene zakona o visokom obrazovanju. Radi se i na pripremi akcionog plana za primenu Strategije razvoja obrazovanja do 2020. godine Blic
|
|
|
|
|
|
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 17 gostiju |
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
|
|
|