|
Autoru |
Poruka |
Tina
|
|

rang

Pridružio se: 16 Maj 2012, 15:32 Postovi: 537
|
Ringispil
Curi od jutros od četiri- pet, rešilo nebo da potopi svet. Nad gradom danima vise iste kulise.
Poliva kiša al' to joj je zanat, ma sve mi je ravno k'o severni Banat, manje više, i sa kišom i bez kiše.
Vreme se vuče k'o teretni voz, gde li večeras da pomolim nos? Klasika: "Konobar, un cafe' macchiatto". Pa da.
Prolazi vreme, al' to mu je manir, i sve je to plitko k'o plehani tanjir. Izeš sliku, nigde jedra na vidiku.
O, daj okreni taj ringišpil u mojoj glavi. To ne zna niko, samo ti. Bez tebe drveni konjići tužno stoje.
Dodji, iz plave boce se pojavi, bar jednu želju ispuni i dodaj ovom svetu malo boje, čudo moje.
Veče se klati k'o prezreli klip, teška vremena, a ja težak tip - gravitacija začas uzima svoje.
Slab sam ja igrač za subotnje gužve, al' shvatam pomalo te pokretne spužve: neko pijan lakše život odrobija.
O, daj okreni taj ringišpil u mojoj glavi. To ne zna niko, samo ti. Bez tebe drveni konjići tužno stoje.
Dodji, iz plave boce se pojavi, bar jednu želju ispuni i dodaj svetu malo boje, o, čudo moje.
Sustajem ,odustajem, pritiska me kao pegla. Javi se, pojavi se, dodaj svetu malo vergla. Nekad si me čudila, o, danas bi mi tako legla. Dodaj malo ludila, dodaj svetu malo vergla.
O, daj okreni...
sustajem, odustajem...
taj ringišpil u mojoj glavi...
|
|
|
|
|
Tina
|
|

rang

|
Provincijalka
Rekli su mi da je dosla iz provincije strpavsi u kofer snove i ambicije drug je studirao sa njom pa smo se najzad sreli ona i ja shvatih, boze, ovo je sazvezdje za nju - provincija
Srce stade k'o dete da se otima trazili smo se po prethodnim zivotima ostavih iza sebe svet, zablude, promasaje koji tiste prosto, lako, k'o neko beznacajno pristaniste
O da mi je da se jos samo jednom zaljubim opet bih uzeo kostim vecnog decaka i opet bih smislio kako da prodangubim dok ona ne sleti niz hodnik studenjaka
Gorda naspram podsmeha i spletki poslednjih usamljeni galeb iznad mora osrednjih reci bi sve pokvarile, samo se cutke pokraj mene stisla sami, svoji, izbeglice iz besmisla
O da mi je da se jos samo jednom zaljubim opet bih gledao niz kej kao niz prugu i opet bih znao da se u oblak zadubim i cekao bi samo nju, nijednu drugu
Napisi mi pesmu, mazila se. Nisam znao da li cu umeti. Reci jesu moje igracke, cakle mi se u glavi kao oni sareni staklici kaleidoskopa i svaki put mi je druga slika u ocima kad zazmurim ali postoje u nama neke neprevodive dubine. Postoje u nama neke stvari neprevodive u reci, ne znam... Napisi mi pesmu, molila je. I nisam znao da li cu umeti. Voleo sam je tako lako a tako sam tesko to znao da pokazem a onda odjednom raspored mladeza na njenim ledjima kao tajna mapa pokazao mi je u koje zvezde treba da se zagledam i tako, eto ti pesma, ludo jedna...
|
|
|
|
|
Tina
|
|

rang

|
Portret mog zivota
Vetar prosipa bokal fosfora. Vitraz mraza na oknu prozora. Jedne noci k'o ova, znace Bog, doslikacu portret zivota svog.
Silueta se davno nazire. Neko uzdahne, neko zazire. Isto vide a razno tumace, djavo prste u farbu umace.
Prave si boje dodala na taj portret zivota mog: talase plave, nijansu lave, vrtloge zelenog. I lila, tamnu, ceznjivu, i boju breskve, neznu i sramezljivu, setno sivu, nepogresivu.
Roze nadjoh medj' starim pismima, modru vrpcu nad teskim mislima, ukrah ridju iz pera drozdova, laki purpur iz prvih grozdova.
Uzeh oker sa svece svecarske, drap sa svilene masne becarske, mrku s tambure tuznih tonova a cinober sa nosa klovnova.
Prave si boje dodala na taj portret zivota mog: talase plave, nijansu lave, vrtloge zelenog. A crnu nisi stedela, ali bez nje bi bela jos izbledela - bez crne bela ne bi vredela.
Srce je moje napuklo k'o kora starog bagrema, al' u tvom oku kao lane zadrema. I, jedva, kao sapati, nicu u uglovima zlatne paprati. Pramen sna u sliku navrati.
|
|
|
|
|
Tina
|
|

rang

|
Ne volim januar
Ne volim januar ni bele zimske vragove. U svakom snegu vidim iste tragove, tragove malih stopa, broj trideset i ko zna, kako polako odlaze.
Vise ne prolazim ulicom Dositejevom i nemam pojma kad neko pita gde je to. Tih dvesta sest koraka duzinom tog sokaka nikad ja nisam brojao.
Nisam te nikad cuvao, nisam te nikada mazio, pazio. Tvoju sam ljubav gazio, svemu smisljao broj.
Nisam te nikad stedeo i nisam umeo stati ni ostati. Sta ce od mene postati, mali andjele moj?
Ne gledam filmove iz ranih sedamdesetih, dosta je suza i rastanaka nesretnih. Ko takve stvari snima? Bas cudnog sveta ima, tako se lako rasplacu.
Nisam te nikad cuvao, nisam te nikada mazio, pazio. Tvoju sam ljubav gazio, svemu smisljao broj.
Nisam te nikad stedeo i nisam umeo stati ni ostati. Sta ce od mene postati, mali andjele moj?
|
|
|
|
|
Tina
|
|

rang

|
Nedostaje mi nasa ljubav
Na jastuku... bdim na ponocnoj strazi kao stari posustali ratnik kom svaki put od riznice neba jedva zapadne mesecev zlatnik... pod oklopom drhti kosuta plaha vecno gonjena tamnim obrisima straha koja strepi i od mirnih obronaka sna...
Nedostaje mi nasa ljubav, mila... bez nje se zivot kruni uzalud... nedostajes mi ti, kakva si bila... nedostajem mi ja... onako lud... ja znam da vreme ne voli heroje... I da je svaki hram ukaljalo... al meni, eto, nista sem nas dvoje nije valjalo...
Kad potrazim put u srediste sebe, staze bivaju tesnje i tesnje... i skrijem se u zaklon tvog uha kao mindusa od duple tresnje... al uspevam da jos jednom odolim da prosapucem da te nocas ruski volim... sta su reci... kremen sto se izlize kad tad...
Nedostaje mi nasa ljubav, mila... a bez nje ovaj kurjak menja cud... nedostajes mi ti, kakva si bila... nedostajem mi ja... onako lud... ja znam da vreme svemu menja boje... i da je silan sjaj pomracilo... al meni, eto, nista sem nas dvoje nije znacilo...
Ponekad jos u moj filcani sesir spustis osmeh ko carobni cekin... i tad sam svoj... jer ma kako me zvali ja sam samo tvoj licni harlekin... ponekad jos... suza razmaze tintu... i ko domina padne zid u lavirintu... tako prosto... ponekad jos stignemo do nas...
Nedostaje mi nasa ljubav, mila... bez nje uz moje vene puze stud... nedostajes mi ti, kakva si bila... nedostajem mi ja... onako lud... ja znam da vreme uvek uzme svoje... i ne znam sto bi nas postedelo? al meni, eto, nista sem nas dvoje nije vredelo...
|
|
|
|
|
Tina
|
|

rang

|
Jaroslava
Umesto molitve rekla si "O tom cu misliti sutra..." Sa sminkom od gara, ko Skarlet O'Hara... tvoj preslikan lik I dugo plutala ko brodolomnik ka obali jutra Nekad tisina zna prepasti dzina, kad ispusti krik Jos jednu noc si izgurala sama... Cehov je zaspao blazenim snom Ni ne zna da je prohujala tama pod prozorom Vetar je vezbao violoncelo.. ceznjive skale u nedogled Zora ti brizljivo pipnula celo... negde u tebi je goreo led
Princezo, javi se... jos imam dzep u kom se hladni prsti zgreju Posalji poruku... da vidim jednom to pisamce na displeju Sve mi nedostaje... cuvam u damastu jos kalup tvoga vrata Princezo, dosta je... dve i po godine smo taoci inata... sta ti je?
Plima banalnosti tvoj svet zapljuskuje k'o Atlantidu Dok smrka bioskop, fali ti neko da napravi geg Da ti za rodjendan ispise sonet na komsijskom zidu I s bandom cigana pod tvojim prozorom utaba sneg? Na podmetacu jos crtam tvoj profil Suvisna pitanja izbegnem fintom Ime ti ispisem u svakoj strofi... nevidljivom tintom Pod mojom jelkom do proleca stoji... Jedino dar tebi namenjen Zauvek fosil tvog struka postoji... Na mome dlanu okamenjen
Princezo, javi se... neke se pobede dobijaju na juris Ne tvrdoglavi se... priznajem javno da se genijalno duris Opasno postaje... na durske akorde se paucina hvata Princezo, dosta je... dve i po godine smo taoci inata... Princezo, dosta je...
|
|
|
|
|
Tina
|
|

rang

|
Balkanski tango
Ovaj zivot je san, mala kuca kraj rampe, snop zuckaste lampe i zalihe tuge, Nazalost, ruzan san: cale notorni smuk, keva s daskom za luk, manekeni za jad. Sve je morao sam, prst na orozu lagan, a u srcu uragan i skok preko duge. Brod, sleper, i sa 22-e vec je imao sve, nju je video tad...
Lud sam za tobom pace, ali lud sam i onako, trazim te otkako za sebe znam, Budi moj ortak mace, nije mi lako da svu tu silnu lovu razbucam sam. Nesto sam nacuo da sutra mozda ne postojim, pa bolje da odmah probamo sve. Za sitan gros kupi me, razmazi te divlje kupine. Lud sam za tobom, ali ovo jeste vreme ludih, i ja cu za nas osedlati strah, A ti me ljubi do zla, dok ne izgubim dah.
A ona, seoski krin, nocni bus iz Provanse, miss nikakve sanse, tek statista srece, Presecen film, cale prosvetni mis, keva izlizan plis, sestra ruzna ko vrag. On je bio njen tip. Prve noci u dvosed, pa druge na trosed, a trece, eh, trece... Ma nek puknu svi, kad je njen mladi Don spusti pravo na tron, kao visnju na slag.
Lud sam za tobom pace, ali lud sam i onako, trazim te otkako za sebe znam, Budi moj ortak maee, nije mi lako da svu tu silnu lovu razbucam sam. Nesto sam nacuo da sutra mozda ne postojim, pa bolje da odmah probamo sve. Za sitan gros kupi me, razmazi te divlje kupine. Lud sam za tobom, ali ovo jeste vreme ludih, i ja cu za nas osedlati strah, A ti me ljubi do zla, dok ne izgubim dah.
Opet loą "deja vu", jutro mokro ko ribar i profi kalibar, pocinilac neznan, U citulji pune stranice dve; mafija i DB slozno zale za njim. Balkanski tango uvek zavrsi na trotoaru, djavo je kredom upisao bod, A ona lagano niz ulicu staru, trazeci sponzora punog ko brod. Dok klatno tasnice u ritmu hoda broji vreme i dok je merkaju ko svezi but, U beli prah smrvi dan i mrmlja refren odnekud znan:
Lud sam za tobom, ali ovo jeste vreme ludih, i ja cu za nas osedlati strah, A ti me ljubi do zla, dok ne izgubim dah
|
|
|
|
|
Tina
|
|

rang

|
Devojka sa cardas nogama
Nosila je jelek svileni kao u pesmi narodnoj I krstic, znak na lancicu da nekog ceka, navodno O, to su bili svatovi, sve kiceni i zlaceni A mi smo bolje svirali neg' sto smo bili placeni Al' dobro sad
Nosio sam sal od kasmira i prsluk protkan tajnama Bas od takvih su je cuvale tetke sa 'ladnim trajnama K'o srna me je gledala, zalosnom pesmom sludjena cije si pile pirgavo, sto nisi meni sudjena E, da
Hej, pusti kose pune polena Ajde, bas u inat babarogama Opla, digni suknju iznad kolena Znam da krijes cardas u tim lepim nogama
Rekoh joj, bezi, mani se, i trazi bolje partije Premala je moja tambura da te od kise sakrije Rekoh joj: Ja sam samo tu da vreme brze proleti Ja nosim cizme skitaljke, mene je tesko voleti Badava
Hej, pusti kose pune polena Ajde, bas u inat babarogama Opla, digni suknju iznad kolena Znam da krijes cardas u tim lepim nogama
Hej, doleti mala senice, tu na moje zlatne civije Vatra sara moje zenice, razbij nesto, zaigraj ludo, divije
|
|
|
|
|
Tina
|
|

rang

|
Za trecu smenu
Vidis li gde sam to sad u kom sam dobu Cudne mi ptice, da znas, u snovima jezde Jer jos sam suvise mlad da mislim o grobu A vec sam suvise star da brojim zvezde
Cujes tisinu, taj zvuk, prolazi vreme Zuri i preti kroz noc, drhti ko kobra Nemoj da nacinjes sad ozbiljne teme Dodji i skupi se tu i budi dobra
Pa naspi jos jednu za vecite krivce, za balansere Ne boj se, imam ja prilican cug Naspi jos jednu za umorne livce, za proletere Veceras treca smena vraca tudji dug
Skoro ce svanuti dan, jos jedan praznik Svi su ti plavi k'o san, svi su ti isti Budis se retko u sest, samo po kazni Kad moras negde na put ili na ispit
Pa naspi jos jednu za vecite krivce, za balansere Ne boj se, imam ja prilican cug Naspi jos jednu za umorne livce, za proletere Veceras treca smena vraca tudji dug
Ponekad tragam i ja za zlatnim runom Mozda cu sanjati dim, vatru i celik Nisi ti kriva za to, ma volim te puno 'Ajde sad, daj mi pred san poljubac velik
Pa naspi jos jednu za vecite krivce, za balansere Ne boj se, imam ja prilican cug Naspi jos jednu za umorne livce, za proletere Naspi jos jednu za trecu smenu Pa naspi jos jednu za vecite krivce, za balansere
Naspi jos jednu za moje drugare Naspi jos jednu za umorne livce, za proletere Naspi jos jednu za trecu smenu Pa naspi jos jednu...
|
|
|
|
|
Tina
|
|

rang

|
Andjela
Moja je draga vestica o tom ni reci nikome na zidu ispod ikone sara srca i slova ume sa retkim travkama mundari tajno s cavkama u san dozove dobre trolove i uvek osvane nova kada prode ribljom pijacom svi sapucu evo je, bice nevolje ali blenu kao pijani njenom podsuknjom omadijani
Moja je draga najbolja andjeo dobrog naboja prosek u nedra prolije i eto ti carolije druge mi za cas posade bezbojnu ruzu dosade drzimo palce vrag i ja da potraje ta magija
Moja je draga vestica uvraca trista prepreka odavde do Beckereka i oko carde kod Zablja kad se na putu zadrzim paprenu corbu zaprzim munja se nebom razmaze kao zlatna sablja i samo baja, i na pertle mi vezuje cvorove sto sve govore al' dok mirno spava posten svet dugo se mirimo to je tek vatromet
|
|
|
|
|
|
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 35 gostiju |
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
|
|
|