Pogledaj neodgovorene postove
Pogledaj aktivne teme
Danas je 18 Jul 2025, 14:01

Autoru Poruka
Passion
Post  Tema posta: Re: Politička scena Srbije  |  Poslato: 25 Dec 2012, 13:59
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 19 Sep 2012, 21:59

"Vanredni izbori zbog Platforme o Kosovu"

Plаtformа o Kosovu i Metohiji moglа bi se nаći pred Skupštinom Srbije, аli kаko trenutno stoje stvаri, to se neće dogoditi skoro, а suprotnа polаzištа predsednikа držаve Tomislаvа Nikolićа i premijerа Ivice Dаčićа moglа bi dovesti do prevremenih pаrlаmentаrnih izborа, izjаvio je zа "Dnevnik" profesor Fаkultetа političkih nаukа u Beogrаdu dr Predrаg Simić.

Slika

Simić: Platforma dovela do krize u vladajućoj koaliciji

Zbog čegа mislite dа će put držаvnog dokumentа o KiM do pаrlаmentа biti dug?

- Suprotno prvobitnim očekivаnjimа dа će to biti dokument izа kojeg će stаjаti predsednik držаve i koji će okupiti sve pаrlаmentаrne strаnke, kаko vlаdаjuće, tаko i iz opozicije, nаjnoviji spor koji je plаtformа zа KiM otvorilа govori dа će onа biti predmet žestokih političkih osporаvаnjа i dа već sаdа izаzivа određenu krizu u vlаdаjućoj koаliciji.

Otkud krizа i utisаk u jаvnosti o rаskorаku između predsednikа i premijerа?

- I do sаdа je bilo kritikа u jаvnosti zbog togа što su pregovori premijerа Srbije i Kosovа počeli, а dа plаtformа još nije utvrđenа i donet jаsаn stаv Skupštine nа osnovu kojeg bi Vlаdа nаstupаlа. Vidimo dа se jаvljаju rаzlike između predsednikа i premijerа i u pogledu sаdržine plаtforme, аli i kаrаkterа pregovorа pod pokroviteljstvom Briselа. Dok predsednik, ili bаr plаtformа kojа je nа njegovu inicijаtivu nаprаvljenа, sаdrži nekаkve nаčelne stаvove, pokušаj formulаcije politike zemlje o tom pitаnju, dotle se kod premijerа jаvljа mnogo prаgmаtičniji stаv, koji skreće pаžnju nа to dа dosаdаšnje iskustvo pokаzuje dа bi polаzаk od tаko jаsnih stаvovа prаktično pаrаlisаo i pregovore s Prištinom, а time proizveo i posledice u odnosimа s EU, kaže Predrag Simić.

Vesti

Vrh
Passion
Post  Tema posta: Re: Politička scena Srbije  |  Poslato: 25 Dec 2012, 14:58
Korisnikov avatar
rang
rang

SNS: Laž je da stojimo iza hapšenja u Kragujevcu

U pozadini dešavanja u Kragujevcu stoji isključivo zakon, a ne bilo čija pojedinačna volja, navode naprednjaci povodom optužbi Veroljuba Stevanovića da iza hapšenja čelnika "Zajedno za Šumadiju" stoji sin predsednika Srbije

Slika

Srpska napredna stranka (SNS) nazvala je notornim lažima tvrdnje da iza hapšenja čelnika organizacije “Zajedno za Kragujevac” u tom gradu stoji bilo ko od “naprednjaka” pa ni predsednik Izvršnog odbora SNS Radomir Nikolić.

“U pozadini dešavanja u Kragujevcu stoji isključivo zakon, a ne bilo čija pojedinačna volja ili, ne daj bože, uskostranački interes”, navodi se u saopštenju SNS objavljenom nakon optužbi gradonačelnika Kragujevca i lidera “Zajedno za Šumadiju” Veroljuba Stevanovića.

Naprednjaci su ocenili da, ako se nekome ne sviđa ono što proističe iz slova zakona, uputi inicijativu da se zakon promeni ili, ako mu više odgovara, “inicijativu za promenu vlasti u Srbiji”.

“Srpska napredna stranka stavlja do znanja građanima i Kragujevca, a i cele Srbije da već duže vreme imamo ponudu da učestvujemo u lokalnoj vlasti u Kragujevcu. Zato je, između ostalog, notorna laž da iza dešavanja u ovom gradu stoji bilo ko od srpskih naprednjaka”, navodi se u saopštenju.

SNS je dodala da “nije gladna vlasti” i da se njeni članovi “nisu rodili u foteljama” niti su “beskompromisno hitali za privilegijama”.

(Telegraf.rs)

Vrh
Passion
Post  Tema posta: Re: Politička scena Srbije  |  Poslato: 27 Dec 2012, 11:52
Korisnikov avatar
rang
rang

SNS: Nikad s Đilasom!

Vučić neće sa DS dok ga vodi Đilas jer se obogatio zloupotrebom političkog položaja

Slika

Aleksandar Vučić
Ne propustite...
EKSKLUZIVNO: SNS nikad sa DS dok ih predvodi Đilas
NOVI STAN: Đilas kupio dupleks od 700.000 evra!
BEOGRAD - Definitivno.
Prvi potpredsednik Vlade i lider SNS Aleksandar Vučić neće sarađivati s DS dok god je predvodi Dragan Đilas i u skladu s tom odlukom izdao je preporuku naprednjacima da s demokratama ne sarađuju ni politički ni ekonomski. Vučić se odlučio na to pošto je od svojih saradnika dobio podatke da je gradonačelnik Beograda zloupotrebio politički uticaj kako bi se obogatio.

- Iz podataka se jasno vidi da je Đilas, otkako je ušao u politiku, svoje bogatstvo uvećao 800 puta, a ne tek dva puta, kako je to nedavno rekao. Podaci ukazuju na malverzacije u Gradu teške nekoliko miliona evra. U istragama o rekonstrukciji Bulevara kralja Aleksandra i uvođenju „bus-plusa“ već postoje sumnje da je počinjen ozbiljan kriminal težak milione evra. Kad se uverio crno na belo, Alek je odlučio da nema saradnje sa DS dok mu je na čelu Đilas - navodi izvor Kurira.

Vučiću je odavno poznato da je Đilas koristio svoju marketinšku firmu „Dajrekt medija“ kako bi kontrolisao medije, kreirao javno mnjenje i blatio političke protivnike.

- I ne samo to već i ucenjuje klijente da se oglašavaju preko „Dajrekt medije“. A da ne pričamo što je bio vlasnik Presa iako to po zakonu nije smeo - ističe on.

Vučić je izdao nalog da naprednjaci ni politički ni poslovno ne sarađuju s ljudima iz DS dok je Đilas na čelu te stranke.

- Đilas sada na sve načine pokušava da se približi Vučiću. Već neko vreme pokušava direktno, ali i preko saradnika i zajedničkih prijatelja, da dođe do Aleka kako bi napravio neki dogovor. Cilj mu je da dođe na vlast po svaku cenu, makar i kao manjinski partner, kako bi osigurao svoje poslove jer su sada počeli da se raspadaju. U tom cilju Đilas sam u javnost pušta priče da je poželjan partner SNS kako bi uverio svoje članstvo da će se DS ubrzo vratiti na vlast. Međutim, Aleku ne pada na pamet da pravi dilove ni sa njim - zaključuje izvor Kurira i dodaje da se Vučić Đilasu ne javlja ni na telefon.

Slika

Dragan Đilas

Kurir

Vrh
Passion
Post  Tema posta: Re: Politička scena Srbije  |  Poslato: 27 Dec 2012, 12:34
Korisnikov avatar
rang
rang

Jovanović: Izbori u 2013. godini

Lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović ocenio je večeras da će konfuzija u vladajućoj koaliciji dovesti do izbora u 2013. godini.
"Sigurno je da će nas posledica konfuzije u kojoj se nalazi vladajuća koalicija sigurno dovesti do izbora u godini koja je pred nama", rekao je Jovanović za Radio televiziju Srbije.

Slika

On je naveo da su izbori ozbiljan posao, da smo u prošle izbore ušli "na haotičan način", dodavši da nije za to da sada budemo zemlja sa tom vrstom političke nestabilnosti, ali da je sigurno da će konfuzija u vladajućoj koaliciji dovesti do izbora u godini koja je pred nama.

Jovanović je kao partner LDP-a naveo Demokratsku stranku, Ligu socijademokrata Vojvodine i partije manjina dok je, "u ovom trenutku" odbacio mogućnost saradnje sa naprednjacima i socijalistima.

"Ako govorimo o ljudima sa kojima sarađujemo, sa kojima treba da sarađujemo, čiji su birači najbliži onome što mi vidimo kao LDP, to je DS, LSV i predstavici manjinskih stranaka", rekao je on.

Uz napomenu da LDP sa predstavnicima tih stranaka deli isti senzibilitet, Jovanović je naveo da "u ovom trenutku ne vidimo prostor za našu saradnju sa (liderima SNS i SPS) Vučićem ili Dačićem".

"Na ekonomskom planu postoji neka naklonost (lidera URS-a Mlađana) Dinkića tim idejama, pokušao je da kroz nas praktično realizuje neke svoje ciljeve jer nije bilo dovoljno podrške unutar vladajuće koalicije, ali je to premalo da bi mogao da kažem - mi ćemo sarađivati sutra u nekom zajedničkom izbornom nastupu", rekao je on.

Blic

Vrh
Okano
Post  Tema posta: Re: Politička scena Srbije  |  Poslato: 27 Dec 2012, 22:55
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 06 Dec 2012, 22:57

Đilas:Jedna stranka, jedna politika

Beograd -- Na sednici GO predsednik DS-a Dragan Đilas je poručio da pravljenje novih stranaka od DS-a nije pošteno. Glavni odbor odlučio da bivši ministri vrate mandate.

Slika

Bivši ministar poljoprivrede i poslanik Demokratske stranke Dušan Petrović izjavio je da je Glavni odbor DS odlučio da svi bivši ministri vrate poslaničke mandate, ali da će on ostati u parlamentu i zastupati uverenja zbog kojih je na listi DS dobio poslanički mandat.

"To je tema koja u Srbiji nikog ne zanima osim ljudi koji su ophrvani revanšizmom u DS i žele na tako loš način da pokažu da li imaju većinu ili ne na GO DS. Imali smo Skupštinu stranke i milsim da to više nije tema", rekao je Petrović novinarima u beogradskom Centru "Sava" pošto je napustio sednicu GO DS.

Kako saznaje B92, na kraju zatvorenog dela sednice, govorio je i počasni predsednik stranke Boris Tadić koje je pozdravio odluku GO stranke da ministri DS iz prošle vlade vrate poslaničke mandate, rekavši da će to doprineti reformi stranke u celini i poslaničkog kluba DS u parlamentu.

On je, međutim, bio uzdržan tokom glasanja izjavio je Tanjugu poslanik demokrata Dušan Petrović. Prema njegovim rečima, Inicijativu nije podržao predsednik Politickog savet DS Dragoljub Mićunović.

Đilas je ocenio da je upravo njegova stranka kriva za sadašnje stanje u zemlji, jer nema hrabrosti da se promeni.

Dok sam ja na čelu stranke to će biti jedna stranka, predsedništvo i glavni odbor će biti jedina mesta gde se odlučuje i nema centara moći, kazao je Đilas.

"Pošteno je da oni koji prave svoje poslaničke klubove od poslanika DS izađu i pošteno kažu: To nije ta politika, to više nije politika Demokratske stranke. Ne slažem se sa njom. Hoću da izađem i da se pošteno raziđemo", poručio je Đilas članovima Glavnog odbora u Centru "Sava" u Beogradu.

On je naglasio da pravljenje novih stranaka korišćenjem medija i u dogovoru sa strankama na vlasti nije pošteno.

Prema njegovim rečima na prethodnom GO (održan u Paraćinu) čuo se predlog o pravljenju regiona južno od Beograda koji bi imali svoj budžet, organe vlasti i bili formirani sa željom da jednog dana postanu pokrajine.

Đilas je citirao ubijenog predsednika DS Zorana Đinđića koji je svojevremeno rekao, između ostalog, da bi tako nešto bilo stvaranje nove države.

Lider DS je poručio i da je stranka koju vodi kriva za to što se zemlja nalazi u sadašnjem stanju u kojem "počinje faza u kojoj se ljudi plaše, sve više šapuću i boje se da razgovaraju mobilnim telefonom", za šta je, kako je ponovio, kriva DS jer nema hrabrosti da se promeni.

Slika

DS, kako je istakao, mora da shvati da je u opoziciji i da ojača kako bi realnu politiku suprotstavila politici populizma i demagogije koju sprovodi sadašnja vlada.

Poručio je da DS ne sme da se plaši, jer njeni funkcioneri smelošću moraju da budu primer građanima koji su užasnuti onim što se događa u državi.

"Ja mogu da budem predsednik male stranke, ali ne mogu da budem predsednik stranke koja se plaši. Nemamo pravo da se plašimo hapšenja, pretnji, udranja na ulici i pljuvanja. Mnogo dugo smo bili na vlasti i malo smo zaboravili šta znači biti opozicija", rekao je Đilas.

On je pozvao funkcionere DS da tokom novogodišnjih praznika razmisle da li su spremni za izazove koji su pred njima i da na sledećoj sednici GO očekuje hrabre ljude koji su spremni da sve daju za svoju zemlju kako bi se ona promenila nabolje.

"Želim da svi u DS imaju hrabrosti da kažu šta ne valja u onome što radi ova vlast, da budu primer ljudima koji su užasnuti dok gledaju šta se događa sa državom. Nikada neću vikati napred, uvek ću vikati za mnom", istakao je Đilas.

DS se, kako je rekao, neće odreći nijednog svog hrabrog člana, a među najhrabrije je svrstao sadašnje članove predsedništva Snežanu Malović i Miodraga Rakića.

"Živimo u zemlji u kojoj ljudi počinju da se plaše zato što je ostavljen ogroman prostor za delovanje ultranacionalističkih organizacija, zato što se prave spiskovi podobnih i nepodobnih novinara i ljudi u kulturi, a tabloidi prave spiskove za hapšenje", upozorio je Đilas.

Prema njegovim rečima, deca i mladi ljudi koji danas podržavaju politiku busanja u grudu, ne sećaju se zla koje je takva politika Srbiji donela u prošlosti.

DS zato, kao državotvorna stranka, prema njegovim rečima, mora da uputi poziv svima koji žele dobro svom narodu kako bi se napravio konsenzus o budućnosti i interesima države i naroda.

Đilas je istakao da DS neće odustati od evropskog puta Srbije, od svojih sunarodnika na KiM, regionalne saradnje i zaštite interesa Srba u susednim državama, ali neće prestati ni da upozorava na povratak ultranacionalističkih organizacija.

Založio za politiku stvaranja ekonomski jakih regionalnih centara u Srbiji, koji će, iako nije moguće u svakom gradu u Srbiji otvoriti Fijatovu fabriku, ekonomski počivati na uspešnim preduzećima sa dobro plaćenim i sposobnim menadžmentom, pa čak i dobro vođenim državnim firmama.

To je, kako je istakao, preduslov ostvarivanja svih ostalih nacionalnih interesa, jer Srbija ne može ni o kome da vodi računa, pa ni o svojim sunarodnicima u regionu, ukoliko je prosečna plata u njoj 350 evra.

Đilas je pozvao vladajuću koaliciju da prestane da zamajava građane nerealnom politikom prema Kosovu i Metohiji, ali i poručio da je svakako nužno da se definišu linije ispod kojih Srbija ne može ići.

On je na sednici Glavnog odbora DS ironično komentarisao "dugo najavljivanu državnu platformu o Kosovu", ističući da nju "nisu bili spremni da usvoje čak ni vlada niti parlament".

Đilas je rekao da je platforma na kojoj radi sadašnja vladajuća većina primer zamajavanja građana i nerealnih obećanja.

"Nemojte da narodu prodajemo besmislice sada kada je pitanje kako će građani živeti za šest meseci", apelovao je Đilas na članove vladajuće koalicije.

"Niko ne sme da bude nerealan i da ljudima obećava nemoguće uzimajući poene na temi KiM. Neke crvene linije ipak moraju da se povuku jer ne smemo da dođemo u situaciju da na vrhu Kopaonika imamo kosovskog graničara i vojnika", rekao je Đilas, koji je pre nekoliko dana, kao lider najjače opozicione stranke, razgovarao sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem o državnoj platformi za Kosovo.

Izvor: B92

Vrh
Okano
Post  Tema posta: Re: Politička scena Srbije  |  Poslato: 27 Dec 2012, 22:57
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 06 Dec 2012, 22:57

Mrkić i Bavanda: Zajedno na putu ka EU

Slika

SARAJEVO, 27. decembra 2012. (Beta) - Ministar inostranih poslova Srbije Ivan Mrkić i predsedsedavajući Veća ministara BIH Vjekoslav Bevanda složili su se četvrtak na sastanku u Sarajevu da dve države treba da poboljšaju saradnju na svim poljima, a posebno u procesu evropskih integracija.

Kako je saopšteno u Sarajevu, Mrkić je izjavio da je neophodno da BiH i Srbija "podvuku crtu" i da počnu zajednički da rade kako bi pokazali svetu da su ozbiljne i zrele države.

"Moramo intenzivirati saradnju i osigurati da se zvaničnici Veća ministara BiH i Vlade Srbije sastaju putem elektronskih komunikacija najmanje dva puta mesečno. Moramo pripremati teren za budućnost, a intenzivno raditi na sadašnjosti", naglasio je Mrkić.

Mrkić je izrazio zadovoljstvo posetom BiH i rekao da svaki uspeh koji se desi u susedstvu proizvodi zadovoljstvo u Srbiji.

Bevanda je ocenio da su bilateralni odnosi BiH i Republike Srbije dobrosusedski i stabilni i istakao da su regionalna saradnja, integracija BiH u EU i NATO, strateški ciljevi spoljne politike Bosne i Hercegovine.

Izvor: Naslovi net

Vrh
Passion
Post  Tema posta: Re: Politička scena Srbije  |  Poslato: 29 Dec 2012, 16:07
Korisnikov avatar
rang
rang

Dušan Petrović: Umesto problemima, bavimo se Đilasovim bogatstvom!

Ne razmišljam o tome da li ću biti isključen iz stranke. Na sednici GO već je nekoliko poslanika podržalo moje ideje

Slika

BEOGRAD - I dalje sam član DS!
Šta će uraditi nadležni organi u DS, to je njihova stvar a ne moja, kaže poslanik DS i član Glavnog odbora DS Dušan Petrović, dan nakon što je GO izglasao odluku da svi bivši ministri koji ne vrate poslanički mandat budu isključeni iz stranke.

♦ Verovatno će vas isključiti iz DS?
- O tome uopšte neću da razmišljam.

♦ Da li ćete formirati poslanički klub? Ko vas podržava?
- Obavestiću javnost čim donesem bilo kakvu odluku. Na sednici GO je već nekoliko poslanika podržalo moju ideju.

♦ Niste jedini koji nije vratio mandat?
- Mislim da to neće uraditi ni Vuk Jeremić.

♦ Čini se da Đilasu kao lideru DS ne verujete kao što ste verovali Tadiću?
- Poverenje se stiče davanjem odgovora na ključna pitanja zemlje. Sada mi odgovaramo na pitanja da li je naš lider zaradio dva puta ili 800 puta više za nekoliko godina.

♦ Pa koliko je, prema vašem mišljenju, zaradio?
- Ne znam i ne interesuje me.

♦ Kako može da vas ne interesuje?
- To je njegova privatna stvar.

♦ Đilas je izjavio da svako ko se ne slaže sa politikom to treba javno da kaže a ne da mu podmeće preko medija. Da li ste se prepoznali u toj izjavi?
- Iskreno da vam kažem, ništa ja nisam razumeo to što je Đilas pričao.

♦ Tadić je izjavljivao da će pod Đilasovom kapom doći do tajkunizacije stranke?
- Činjenica je da Đilas radi više složenih stvari istovremeno. Vlasnik je velikog poslovnog sistema, gradonačelnik je Beograda, po čemu spada među najmoćnije ljude u zemlji. Predsednik je DS. Teško je uskladiti funkcionisanje u takvom ambijentu i uskladiti interese.

Tadić ima moje bezrezervne simpatije

♦ I dalje Tadića oslovljavate sa šefe?
- Tadić je čovek sa kojim sam dugo radio. Prošli smo ozbiljne i teške životne prilike. Ima moje bezrezervne simpatije. Ponosan sam na sve što sam radio s njim, a iz milošte i iz poštovanja zvali smo ga šefe.

♦ Čini se da Tadić nije ponosan. Nedavno je izjavio da su mu mnogi pucali u leđa.
- Sve što sam imao da kažem Borisu Tadiću, rekao sam mu oči u oči, a to ne želim da delim s medijima. U razgovorima smo uvek bili otvoreni. Nikada nisam imao problem da mu kažem šta mislim.
Sve što imam, nasledio sam od pokojnog oca

♦ Za vas se priča da ste jedan od bogatijih ljudi u zemlji?
- O meni postoje razne fame i neistine. Čuo sam takve gluposti da ni sam nisam mogao da verujem.

♦ Šta ste čuli?
Da sam neverovatno bogat čovek, da sam vlasnik velikog broja kompanija, da sam postavljao ljude u prethodnim vladama.

♦ Da li ste svu svoju imovinu prijavili?
- Naravno. Sve što imam nasledio sam od pokojnog oca. Imam i ušteđevinu koju mi je on ostavio i ono što sam stekao radeći kao advokat.

♦ Da li ste čuli da nije Cvetković bio premijer nego upravo vi?
- To su gluposti. Bio sam ministar u obe vlade u kojima je učeštvovao DS, a nijedan drugi član u obe te vlade nije postavljen zato što sam ja smatrao da je to potrebno.

♦ Cvetković bio vaš predlog za premijera?
- Smatrao sam da Mirko treba da bude premijer, ali se o tome diskutovalo i odluku je donelo Predsedništvo DS.

Kurir

Vrh
Passion
Post  Tema posta: Re: Politička scena Srbije  |  Poslato: 29 Dec 2012, 17:47
Korisnikov avatar
rang
rang

SNS: Zakon omogućava velike uštede; DS: Dokažite!

Vladajuća većina ocenila je da će primena novog Zakona o javnim nabavkama sprečiti korupciju u trošenju novca građana i da će omogućiti velike uštede.

Slika
Skupština Srbije

Opoziciona Demokratska stranka (DS) je navela da je, ako je Srpska napredna stranka (SNS) već obećala da će Zakon o javnim nabavkama uštedeti između 600 miliona i milijardu evra, neshvatljivo njihovo odbijanje da se usvoji amandman demokrata koji omogućava da se proveri takva tvrdnja.

Zakon o javnim nabavkama usvojen je danas u Skupštini Srbije. Za usvajanje tog zakona glasalo je 138 poslanika vladajuće većine, a njegovo usvajanje inicirala je SNS.

Šef poslaničke grupe SNS Veroljub Arsić kazao je novinarima da očekuje da u 2013. godini taj zakon da prve rezultate, a da u 2014. godini očekuje i najozbiljnije uštede koje će taj propis omogućiti.

Povodom odbijanja amandmana DS na Zakona o javnim nabavkama, Arsić je kazao da je vladajuća većina smatrala da je taj amandman tehnički i pravno neispravan i da zato nije bio prihvaćen.

On je rekao da se prilikom usvajanja nekih amandmana na taj zakon nije gledalo ko ih je predložio nego njihova suština i da su prihvaćeni amandmani tehnički poboljšali zakon.

"Nije bilo nikakvih bitnijih izmena zakona u poslednji čas", rekao je Arsić i poručio da oni koji su napadali taj zakon nisu uspeli da ostvare svoj uticaj prilikom njegovog donošenja.

Poslanik Demokratske stranke Božidar Đelić, čiji amandman nije prihvaćen, kazao je novinarima da danas može da se konstatuje da vladajuća većina ne veruje u sopstveni Zakon o javnim nabavkama jer je odbila da usvoji amandman DS koji je omogućavao uspostavljanje mehanizama provere ušteda koje su tako često i glasno najavljivane.

"Zbog toga DS nije mogla da podrži ovaj zakon, ali očekujem da ćemo u sledećoj godini kroz dodatne aktivnosti uspeti da uspostavimo kontrolu efekata ovog zakona kako bi naši građani mogli da vide da li je to sve bila predizborna ujdurma ili nešto što je korisno za njih i našu privredu", kazao je Đelić.

Prema njegovim rečima, DS je predložila da se u državnom budžetu za 2013. godinu kroz rebalans smanje stavke za kupovinu dobara i usluga za iznos od 600 miliona evra da taj novac ne bi "nestao" i da se istovremeno formira budžetski fond u razdelu Ministarstva finansija u istom iznosu.

"Predložili smo da ministar finansija svakog kvartala izveštava Skupštinu, da nam kaže, ne nama nego građanima Srbije, koliko se stvarno uštedelo i za šta je tako ušteđeni novac potrošen", naveo je Đelić.

Kako je kazao, DS je predložila da se tako ušteđeni novac nameni porodiljama, samohranim majkama, najsiromašnijim penzionerima, za podršku poljoprivredi i privredi, i za izgradnju infrastrukture.

"Danas sa žaljenjem konstatujemo da vladajuća većina nema razumevanja za ovako razuman, u suštini nepolitički predlog, pa mi se danas čini da je vlast priznala da od gromoglasnih najava velikih ušteda, strah me je, neće biti ništa", poručio je Đelić.

On je rekao da je DS veoma zadovoljna zbog usvajanja Zakona o Razvojnom fondu Vojvodine, kao i da je glasala za davanje garancije za zaduživanje Srbijagasa u iznosu od 30 miliona evra za projekat Južni tok.

"Mi kao stranka i tadašni predsednik DS i Srbije Boris Tadić smo inicirali razgovore sa Rusijom koji su doveli do zaključenja naftnog i gasnog aranžmana. Zbog toga, mada nismo predložili ovaj zakon, podržali smo ga iz razloga jer ima koristi za građane i državu.

Rusija je strateški partner Srbije naročito u domenu energetike", naveo je Đelić.

Povodom novog Zakona o javnim nabavkama, poslanik vladajuće Socijalističke partije Srbije (SPS) Dejan Radenković rekao je novinarima da je SPS zadovoljna tim zakonom jer će pre svega omogućiti da se štedi novac poreskih obveznika.

"Zakon će unaprediti i poboljšati sam uvid u javnost postupka i sprovođenje javnih nabavki", kazao je Radenković i dodao da je i amandmanima socijalista tehnički poboljšan zakon.

Vesti

Vrh
Passion
Post  Tema posta: Re: Politička scena Srbije  |  Poslato: 30 Dec 2012, 13:31
Korisnikov avatar
rang
rang

Pastor: Pokrajinska vlast je ponižavana i šamarana

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor ocenio je da su zbivanja sa Razvojnom bankom Vojvodine (RBV) proteklih meseci, i politički pritisci i optužbe na račun Pokrajine u vezi s tim, ukazivali na pokušaj da se destabilizuje pokrajinska vlast.

Slika

Ištvan Pastor: Ne znam šta je bio čiji cilj u toj lakrdiji sa Razvojnom bankom Vojvodine

"Uz sva poniženja koja je vojvođanska administracija pretrpela u toj kampanji", kao rezultat toga došlo je i do gubitka poverenja građana u Vojvodinu i njene institucije", rekao je Pastor za novosadski "Dnevnik".

Najavio je da će u januaru zatražiti prijem kod guvernera Narodne banke Srbije i uvid u izveštaj NBS o poslovanju RBV, kako bi se uverio da li je do gašenja te banke došlo zbog lošeg upravljanja, ili zbog političkih pritisaka pojedinih predstavnika republičke vlasti.

"Ne znam šta je bio čiji cilj u toj lakrdiji sa Razvojnom bankom Vojvodine, ali sve što se dešavalo, ličilo je na pokušaj da se destabilizuje pokrajinska vlast. Mi smo slušali veoma ozbiljne i teške optužbe s najviših pozicija u Vladi Srbije, koje su onda povlačene uz obrazloženja da je to bilo medijski pogrešno preneto", kazao je Pastor.

Po njegovim rečima, Pokrajina je proteklih meseci zbog RBV doživela "poniženja i šamare".

On je dodao da je oduvek smatrao da odluka o osnivanju Razvojne banke nije bila racionalna, niti je takva "avantura" trebala pokrajinskim vlastima.

Pastor je rekao da nije siguran da će Vojvodina i dobiti svojih sedam odsto od republičkog budžeta, a za 12 milijardi dinara koje treba da budu obezbedjene za izgradnju tunela kroz Frušku goru i za polu-autoput od Novog Sada do Rume je rekao da je to "virtuelni novac".

"Tih 12 milijardi je virtuelni novac za virtuelni projekat. Ne postoji ni projektno-tehnička dokumentacija za taj autoput i za tunel kroz Frušku goru. Postoji samo ideja i postoji potreba za tom saobraćajnicom. Ali, od ideje do zabadanja prvog ašova treba da prođe dosta vremena, a potrebno je i da se raspiše tender za izradu različitih studija, dobiju razne saglasnosti... Da li je sve to moguće uraditi u godinu dana? U to je teško poverovati", ukazao je Pastor.

Ocenio je da je zbog toga pokrajinski budžet više "manevar da bi se nešto zamazalo", jer Pokrajini ostaju realno svega dve milijarde dinara za kapitalna ulaganja, što je najmanji iznos ikada.

"Ako sada tvrdimo da nam je virtuelnih 12 milijardi dovoljno, ko nam garantuje da dogodine iz republičke vlasti neće reći: evo vam virtuelnih pedeset milijardi i možete da se odreknete sledeća tri pokrajinska budžeta", rekao je Pastor.

Vesti

Vrh
Passion
Post  Tema posta: Re: Politička scena Srbije  |  Poslato: 30 Dec 2012, 13:34
Korisnikov avatar
rang
rang

Vlast počiva na ideji: Drž'te lopova!"

Predsednik Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović izjavio je da predsednik Srbije Tomislav Nikolić platformom o Kosovu pokušava da se vrati u centar političkih zbivanja, ali da greši što misli da Kosovo opet može da posluži kao "batina" na političkoj sceni u Srbiji.
Ideja "dr'šte lopova!" ne može biti politički koncept : Čedomir Jovanović i Tomislav Nikolić

Slika

"Kosovska platforma predsednika Nikolića je pre svega motivisana poremećenim odnosima unutar vladajuće koalicije i to je rukavica u lice koju je Nikolić bacio (premijeru Ivici) Dačiću i (potpredsedniku Vlade Aleksandru) Vučić, koji su Srbiju prethodnih nekoliko meseci vodili bez politike", rekao je Jovanović u intervjuu
Agenciji Beta.

On je kazao da je sada prvi put postavljeno ozbiljno političko pitanje u javnost jer ideja "dr'šte lopova!" ne može biti politički koncept.

"Nikolić je izguran na margine političkog života. To je bio zajednički koncept i Dačića i Vučića. Sada on sa svojom političkom platformom pokušava da se vrati u centar političkih zbivanja i da pritom natera Dačića i Vučića da se bave politikom,
a ne populizmom i demagogijom", rekao je Jovanović.

Po njegovim rečima, Nikolić greši što na takav način banalizuje Kosovo "vulgarnom idejom da Kosovo još jedanput može poslužiti kao batina u unutrašnjo-političkom vodama u Srbiji".

Lider LDP rekao je da Nikolić greši i kada traži prekid dijalog jer je potrebno što više susreta sa kosovskim Albancima i svetom kako bi se rešavali životni problemi.

Greši i premijer Dačić, smatra Jovanović, i to kada očekuje od svakog, a posebno od predsednika koji je dužan da vodi računa o državi, da gura glavu u pesak kao što je on sklon tome u svakoj situaciji u kojoj ne može da odgovori na politiku koju sam sprovodi.

Navodeći da svet mimo rešava Kosovo mimo Srbije koja nema manevarskog prostora, kazao je da ne vidi budućnost Srbije u nekom novom Kosovskom boju ka čemu "vode politike koje svoju poziciju grade kroz ignorisanje realnosti stvarnog života".

"Danas Srbija zapravo odlučuje o tome da li će sebe nasukati na kosovske barikade, kao što je u međuvremenu nasukala nesrećne kosovske Srbe, a onda na njima tiho nestajati ili ćemo imati sposobnosti i snage da se vratimo sami sebi i onome što Srbiji moramo uraditi jer je Kosovo posledica čitavog niza naših unutrašnjih nemoći i nesposobnost", rekao je Jovanović.

Po njegovim rečima, prioritet mora biti nastavak dijaloga jer je samo kroz rešavanje životnih pitanja moguća normalizacija života i Srba, i Albanaca.

"Ako želimo da promenimo odnos Srba i Albanaca, moramo stvoriti uslove u kojima će moći jedni druge da razumeju i prestati da se gledaju preko nišana. Mi danas nemamo takvu atmosferu", kazao je Jovanović i dodao da podržava dijalog premijera Srbije i Kosova, Ivice Dačića i Hašima Tačija.

On je istakao da je stav LDP "nastavak evropskih integracija regiona, paralelno sa tim integrisanje u NATO u koji su svi stigli ili ka njemu idu, osim Srbije koja sama sebe osuđuje na samoizolaciju, podizanje nivoa sigurnosti i održivosti mira na prostoru zapadnog Balkana".

Po njegovim rečima, potrebno je otkloniti dnevne uzroka tenzija na liniji Beograda i Prištine i rešiti "besmislena pitanja koja će svima eksplodirati u lice".

"Nije valjda da se kosovska nezavisnost dokazuje pozivnim brojem za Prištinu? Pa pošto danas nemaju svoj pozivni broj, oni su valjda deo Srbije ili nepostojanjem autonomije u oblasti energetike... Dajte da sva ta pitanja rešimo jednim potezom i da u budućnost pokušamo da razgovaramo o Kosovo tako što ćemo razumeti da na Kosovu postoje Albanci, i da nema života za Srbe ako nema prostora za Albance i obrnuto", rekao je lider LDP.

Jovanović je ukazapo da Srbi na severu Kosova treba da budu poslednje žrtve pogrešne politike koju je Beograd vodio decenijama i koja je uništila srpski narod i u Srbiji, i van nje, i sve druge narode na koje su Srbi bili upućeni.

Vesti

Vrh
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Pogled za štampu