|
Autoru |
Poruka |
*Twilight*
|
|
Laprdalo i tuturutka
Pridružio se: 17 Apr 2012, 20:07 Postovi: 11750
|
Grob na Apiji
Spava Cecilija Metela, još spava, Sto godina prespi i sto novih začne. Peva ptić iz žita i kosač iz travâ, A ništa da prene trepavice plačne.
U mrak bela stada sa humova shode; Golubi iz polja beže ispred sene; Apijom se vrate legije što vode Kralje od istoka, i pljačku, i plene.
Oči Cecilije mokrih trepavica, Od sveg okrenute sad gledaju drugde; Nit ih prenu trube ni glas noćnih ptica.
Sto godina mirno ona pređe svugde: Lepota je smrti bez svojih granica... A mokre su oči okrenute drugde.
|
|
|
|
|
*Twilight*
|
|
Laprdalo i tuturutka
|
Samoća
Leži reka rasuta u mraku, Mrtva, bela. Ne čujem da prska Ni talasić između gustih trska, Ni ptić rečni gdegod u vrbaku.
Samo drhte u providnoj tmini Dve-tri zvezde bele u dnu svoda; I diže se iznad nemih voda Crn siluet šume u visini.
Dok blisnuše nebesa u času, I šum čudan prođe po samoći, Miris lipa dolinom se rasu: Jedna duša minu posred noći...
|
|
|
|
|
*Twilight*
|
|
Laprdalo i tuturutka
|
Pored vode
Sa Boninova
Put mesečev srebrn niz more se vidi, Leži beskonačan vrh zaspalih vala. Mir. Zadnji je talas došao do hridi, Zapljusnuo setno i umro kraj žala.
Noć miriše tužno čempresovom smolom. Nebo pepeljasto. I kopno i voda Kô da noćas dišu nekim čudnim bolom, Tiha tuga veje sa dalekog svoda...
A sto srca noćas kucaju u meni, I celo mi biće budi se i diže Časom nekoj zvezdi, a čas kakvoj ženi.
Sve kipi u meni, ko plima kad stiže: Kao sad da postah! Dokle zvezde brode Jedne bezimene noći, pored vode.
|
|
|
|
|
*Twilight*
|
|
Laprdalo i tuturutka
|
Kraj mora
Iz Boke
Lav kameni jedan iz mletačkih dana Ozbiljan i mračan još na trgu sedi, Na obali mora. Sluša šum Jadrana, I gde vek za vekom neosetno sledi.
Star i malaksao, i sa grivom sedom, On je teške šape zario duboko, Dokle mirno drži u obzoru bledom Svoj mramorni pogled i studeno oko.
Dođu gradska deca sa veselim pleskom, Draže ga, i jašu, i zasiplju peskom, I biju ga svojim puškama od zova.
Dok on mirno gleda na more, i čeka Da galije stare vidi izdaleka, Što odoše nekad pre mnogo vekova.
|
|
|
|
|
*Twilight*
|
|
Laprdalo i tuturutka
|
Selo
Iz Trstenog
Vitorog se mesec zapleo u granju Starih kestenova; noć svetla i plava. Ko nemirna savest što prvi put spava, Tako spava more u nemom blistanju.
Čempresova šuma bdije; mesec na nju Sipa svoje hladno srebro; odsijava Modro letnje inje sa visokih trava. Zatim krik. To kriknu buljina na panju.
Ribarsko seoce poleglo na stenu, I sišlo u zaton; i kroz maglu mlečnu Jedva se nazire, ko kroz uspomenu.
Sve je utonulo u tišinu večnu. Ni šuma, ni glasa; samo jednoliko Izbija časovnik kog ne čuje niko.
|
|
|
|
|
*Twilight*
|
|
Laprdalo i tuturutka
|
Leto
Iz dubrovačke Župe
Okićenu lozom i cvećem od maka, Sreo sam je jednom, jednog vrelog dneva. Na pučini magla providna i laka, U vrućome žitu prepelica peva.
Iz vode i kopna odisaše leto Mirisom i vatrom. Tesne staze behu Pune kosovaca. Veselo je cvetô Turčinak u njenom govoru i smehu.
Ona je kraj mene tada koračala, Strasna kao leto, pored mirnih vala, Polivenih toplim bojama i sjajem.
Vaj! I mladost prođe, ko sunce nad gajem! Samo još u meni ti si i sad taka: U kosi ti isti cvetovi od maka.
|
|
|
|
|
*Twilight*
|
|
Laprdalo i tuturutka
|
Slušanje
Iz Dubrovnika
Kada padne veče povrh vode plave, I zasvetle Mlečni Puti iz daleka. Tada kao ptica iz svog gnezda meka, Sve od mahovine i od morske trave,
Prhne moja duša. I želje što dave, I biju, i more, još od pamtiveka, Nju izmame tako u tuzi bez leka... Dok ponoćne zvezde šume iznad glave.
Ko svileni crni noćni galeb, tako Moja duša pada na talas, polako, I zaspi u svojim suzama, ko dete.
A kad je probudi srebrnasta zora, U njoj vas dan šumi noćna pesma mora, Puna jedne bolne neutešne sete.
|
|
|
|
|
*Twilight*
|
|
Laprdalo i tuturutka
|
Dubrovački requiem
Taj dan tako tužno zvonila su zvona, Bolnu neku pesmu iz metalnog grla. Nasred katedrale ležala je ona, Kao Iluzija koja je umrla.
Tako plava, tužna. U belom odelu, Legla je međ ruže i mirtino cveće. Redovi vlastele na dugom opelu Stojali su nemo i držali sveće.
U oknima crkve tiho, neosetno, Poče dan da gasne, kad svršiše setno Duge bolne psalme sveštenici sedi.
A polazak kada zapevaše zvona, I kad mirno kovčeg podigoše bledi, Tada, kao u snu, osmehnu se ona.
|
|
|
|
|
*Twilight*
|
|
Laprdalo i tuturutka
|
Dalmacija
Iz Splita
Sa kapele jedne, sa starog vrhunca, Polagano zvoni. Sve je mirno tako. Na vodama leži krv večernjeg sunca, Dimi se, i hladi, i mrzne polako.
Albatros je jedan kružio nad vodom, Zalutao amo ko zna s koga mora. I plamen dok hvata krvavijem svodom, I puši iz modrih maslinovih gora,
Gordo, sa daleko raširenim krilom, Kružaše albatros... Beše u porfiri, Sav pokriven zlatom i purpurnom svilom:
Izgleda duh strasni Dioklecijana Nad dragim se morem dalmatinskim širi, U sunčano veče jednog Carskog Dana.
|
|
|
|
|
*Twilight*
|
|
Laprdalo i tuturutka
|
Noćni stihovi
Kod Svetog Jakova u Dubrovniku
Ja volim noći, njine mutne zbore, I njine tišine, i njine oluje; Njine crne reke kada setno huje Svoju pesmu tamnu i dugu, do zore.
Svaki cvetak, kamen, talas, list sa gore, Šume u toj pesmi, i šapću i struje; I moja se duša jasno u njoj čuje, Kao neko tamno nevidljivo more.
Ja sam deo noći. Nad vodom i humom Kad jutrenji vetri svojim blagim šumom Pogase lagano bele zvezde njene -
Ona šumi zbogom u odlasku naglom, I uvija tužno, kô cveće i stene, Moje mračno lice suzama i maglom
|
|
|
|
|
|
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 19 gostiju |
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
|
|
|