Pogledaj neodgovorene postove
Pogledaj aktivne teme
Danas je 24 Jun 2021, 23:44


Autoru Poruka
Passion
Post  Tema posta: SVE OKO NAS  |  Poslato: 20 Dec 2012, 02:08
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 19 Sep 2012, 21:59
Postovi: 4951

OffLine
Snimi ovo: Zanimljive činjenice o pahuljicama

Kada bi se oformio žiri koji bi birao lepoticu zime, jednoglasno bi nominovao pahuljicu kao mis vode u čvrstom stanju. U želji da što duže uživamo u njenoj lepoti dok je čuvamo na rubu šala ili na vrhovima rukavica, ona iščezne od toplote našeg daha ili se misteriozno utopi u vunu. Njenu velelepnost najbolje opisuje fizika.

Slika
Kao od najtanjeg stakla
- Kada nastanu, sve pahulje su iste. Postaju drugčije jedna od druge, tek onda kada se upute ka tlu. Vetar ih formira, a transformacija oblika traje sve dok ne “dodirnu” površinu.

- Kristali snega imaju uvek šestostranu simetriju. Najređi su dvanaestosimetrični koji imaju najnepravilniji i najčudniji izgled.

Slika

Po pravilu su nepravilne
- Sneg je mineral, isto kao i dijamant i so.

- Kristal snega može biti 50 puta širi nego što je “debeo”.

- U sredini svakog kristala nalazi se čestica prašine, koja može da bude od vulkanskog pepela do čestice iz svemira.

- Sneg koji je tek pao je 90-95 odsto ispunjen vazduhom i dobar je izolator.

Slika

Poput zaleđenog lista čiji je hlorofil oduvao vetar
- Snežna oluja sa vidljivom munjom je retka. Neki naučnici smatraju da munju proizvodi sneg koji je van domašaja oka. Kristali leda se sudaraju u oblacima i stvaraju elektricitet.

- Prema “Ginisovoj knjizi rekorda” najveća pahuljica je pala 1887. godine u Fort Keogu u Montani, i bila je veličine 38 centimetara.

- Sneg ponekad može biti crven, žut ili crn, verovatno zbog mešanja sa polenom ili prašinom.

- Ako vas egzotičan izgled crvenog snega namami da ga okusite, nemojte to raditi. Iako miriše na lubenicu, miris i boja potiču od posebne vrste alge, koja živi u ledu.

- Najbelje mesto na svetu je, osim na polovima, Valdez na Aljasci. Tamo u proseku padne 828 centimetara snega svake godine.

Slika

Jedine iglice koje ne mogu da ubodu
- Na polovima u stvari i ne pada puno snega, već je to uglavnom stari sneg koji je podignut i nošen vetrom.

- Na Antarktiku, čvrst i ravan sneg reflektuje zvučne talase i prenosi ih kilometrima daleko.

- Rene Dekart (René Descartes) se čak bavio i proučavanjem pahuljica! U knjizi “Meteori” (Les Météores) 1635. godine dao je precizan opis morfologije kristala snega, koje je posmatrao golim okom. Zaključio je da tako nešto precizno, čovek ne može da stvori.

- Prvi čovek koji se posvetio fotografisanju pahuljica bio je Vilson A. Bentli (Wilson A. Bently). Počeo je 1885, a završio 1931. godine kada objavljuje katalog “Snežni kristali” sa 2,000 uslikanih pahulja. Inače, napravio je 6,000 snimkova.

Slika

Prvi blic koji je obasjao sneg
- Japanski naučnik Ukičiro Nakaja (Ukichiro Nakaya) je prvi posmatrao i proučavao pahuljice sa fizičkog aspekta. Svrstao ih je u 40 kategorija. Takođe, je prvak u tome što je uspeo da proizvede veštačke kristale snega u raznim uslovima.

Slika

Muzej snega u japanskom gradu Kaga
- Previše snega može da izludi čoveka. To oboljenje se naziva arktik histerijom, koja se uglavnom vezuje za ljude koji naseljavaju polarne krajeve. Izaziva niz simptoma, među kojima su i eholalija - besmisleno ponavljanje reči koje su oboleli načuli ili im se učinilo da su čuli, kao i trčanje po snegu potpuno goli.

- Ne verujte urbanoj legendi da Eskimi imaju stotine naziva za sneg. Lingvisti kažu da oni imaju mnogo različitih dijalekata i mnogo načina na koji tumače reči, pa bi se to moglo uporediti sa brojem reči za “ljubav” kod svih Evropljana.


Wanabe Magazine


Vrh
Passion
Post  Tema posta: Re: SVE OKO NAS  |  Poslato: 20 Dec 2012, 02:11
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 19 Sep 2012, 21:59
Postovi: 4951

OffLine
Šest tipova prijatelja koje svako od nas treba da ima


Jedno od najlepših stvari u životu jeste onaj odabrani, manji ili veći krug dragih ljudi koje nazivamo najboljim prijateljima. Ništa ne može zameniti onaj osećaj sigurnosti, ispunjenosti i ljubavi koju nam oni bezuslovno pružaju. Svaki trenutak lepši je kada ga podelimo sa nekim i zato je važno stalno i iskreno ulagati u prijateljstvo. Bez obzira kom tipu pripada, svaki prijatelj je dragocen i vredan.


Možda o ovome niste ranije razmišljali, ali evo prilike da razmislite kom tipu prijatelja pripadate vi, ali i sa kakvim tipovima se družite.Onaj koji ume da sluša

Zaista je lepo kada imate ovakvu osobu pored sebe. Osobu koja će vas uvek saslušati, bez prekidanja i osuđivanja, i koja će vam, kad zatražite, dati dobar savet. Obično ovi prijatelji umeju i da čuvaju tajne, pa je dobro imati ih u svojoj blizini.

Surovo iskrena “kučka”

Tip prijatelja koji će vam uvek reći ono što misli, bez ustručavanja, svidelo se to vama ili ne. Surovo iskrena prijateljica, ali ne zla. Ona je ta koja će vam reći da vas je dečko prevario ili flertovao sa drugom devojkom, da nikada, ali nikada više ne nosite te cipele sa tom haljinom i da vam te pantalone povećavaju zadnjicu. Ali će vam takođe pozajmiti odgovarajuće cipele, i uvek će biti tu kao rame za plakanje.

“Fashion” manijak


Da se izrazimo rečima modnih kritičara, ovaj tip prijatelja je must have. Ne možemo svi priuštiti sebi Manolo Blanhik cipele, ali ovakve prijatelje definitivno moramo imati. Prati modne trendove, ima ukusa i stila, savršeno je društvo za celodnevni šoping, a pored toga, njen garderober je poput ormana Keri Bredšo (Carrie Bradshaw). Uvek će se tu naći ponešto i za vas.

Slika

Bez obzira kom tipu pripada, svaki prijatelj je dragocen i vredan

Prijatelj-sportista

Kada shvatite da su oni čokoladni kolači kojima niste mogli da odolite bili previše, prijatelj-sportista priskače u pomoć. Oni znaju sve fitnes klubove i teretane u gradu, poznaju sve trenere i sportiste, pobornici su zdravog života i znaju sve o zdravoj ishrani, dijetama i vežbama za zatezanje tela. Odlično izgledaju, uvek su nasmejani i imaju taj takmičarski duh u sebi. Dobro su društvo ako krenete na trčanje, plivanje ili druge aktivnosti.

Prijateljica-diva


Svakom treba malo drame u životu, a za to će se pobrinuti, bolje nego bilo ko drugi, baš ona, drugarica-diva. Ali njena drama uvek je vrckava i simpatična, tako da joj se ništa ne može zameriti. Ona to može, jer ona je kraljica drame!

Brižna “mama”

Sigurni smo da možete prepoznati ovaj tip među svojim prijateljima. Ona je ta koja će vam spremati tople napitke kada ste prehlađeni, opominjaće vas da jedete više voća i povrća i da se obučete toplo kad izađete na sneg. Dakle, sve ono što bi vam i vaša mama govorila. Požrtvovana je i puna ljubavi za sve ljude oko sebe, i možete joj reći čak i ono što ne biste želeli da vaša mama zna.

Da li pored ovih postoje još neki tipovi koje biste dodali? Sigurno ste već prepoznali svoje prijatelje i pripisali im neke od ovih osobina. Bilo je zabavno, zar ne?

Wanabe Magazine


Vrh
Passion
Post  Tema posta: Re: SVE OKO NAS  |  Poslato: 20 Dec 2012, 12:03
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 19 Sep 2012, 21:59
Postovi: 4951

OffLine
"Vanzemaljske" lobanje iskopane u Meksiku


Arheolozi su na groblju blizu sela Onavas u Meksiku pronašli ljudske ostatke sa lobanjama nalik vanzemaljskim iz filmskog serijala "Osmi putnik". Naučnici veruju da su pripadale ljudima koji su živeli pre oko 1.000 godina i koji su bili podvrgnuti procesu promene oblika lobanje.

Slika

Deformisana lobanja

Od 25 pronađenih skeleta samo jedan je ženski, a naučnike intrigira to što neki imaju ukrase na sebi, a neki ne, što ukazuje na to da su pripadali različitim društvenim slojevima, iako su grobnice svima bile iste.

Ovo je prvo otkriće u tom području koje dokazuje običaj promene oblika lobanje vezivanjem i stiskanjem glave, koje je kod dece često imalo i tragičan ishod.


- Deformacija lobanje u kulturama Srednje Amerike korišćena je radi razlikovanja jedne društvene grupe od druge, kao i u ritualne svrhe - kaže arheološkinja Kristina Garsija Moreno, šef istraživačkog projekta.Ukupno 13 pronađenih lobanja ima deformacije, a pet ima naoštrene zube, što je običaj koji je bio vezivan za prelazak deteta starijeg od 12 godina u svet odraslih.

- Ovo jedinstveno otkriće pokazuje mešavinu tradicija različitih grupa na području severnog Meksika - navela je Moreno.

Moreno je u video poruci koju je postavila na "Jutjub" objasnila da su ukrasi od školjki poreklom iz Kalifornijskog zaliva pronađeni na skeletima dokaz koliko su se daleko na sever kretali narodi Srednje Amerike.

Pronađene su takođe i lobanje sa deformacijama na vilicama.

Vesti


Vrh
Passion
Post  Tema posta: Re: SVE OKO NAS  |  Poslato: 21 Dec 2012, 12:24
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 19 Sep 2012, 21:59
Postovi: 4951

OffLine
Joj, šta se sve krije u našem pupku!


Svi znaju da se u pupku lakše skupljaju znoj ili prljavština, ali nova studija pokazuje da se u njemu krije i više nego što se misli.

Slika

Foto:Ilustracija

Američki naučnici otkrili su da se u pupku svakog od nas krije bar 57 različitih vrsta bakterija, a do rezultata su došli posle brisa pupka 66 muškaraca i žena.

Pošto su uzeli briseve i analizirali ih objavili su rezultate na internetu da svi zainteresovani mogu videti šta se to u proseku krije u pupku, piše msn.

"Bio je to zabavan način da dopremo do javnosti i naučimo nešto novo o ekologiji i evoluciji u svakodnevnom životu", rekao je vođa studije sa Univerziteta u Severnoj Karolini, Rob Dan.

Pupak je manje izložen prljavštini, ali se i manje pere od ostalih delova tela. Nakon što su naučnici izolovali DNK ispitanika i uzorke zaključili su da se u pupku može naći i do 2368 vrsta bakterija.

Većina bakterija nađenih u pupku pojedinaca je različita, a samo je oko osam njih zajedničko 70 posto ispitanika. Ostale bakterije su svojstvene svakom ispitaniku i njegovom pupku. Naučnici su zaključili da je istraživanje svakako premašilo njihova očekivanja o broju bakterija koje se nalaze u pupku.

Neke od bakterija koje su se nastanile u pupku imaju pozitivnu ulogu pa u stvari sprečavaju probleme kao što su recimo gljivice.

Vesti


Vrh
Passion
Post  Tema posta: Re: SVE OKO NAS  |  Poslato: 21 Dec 2012, 15:41
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 19 Sep 2012, 21:59
Postovi: 4951

OffLine
Šta vino koje pijete govori o vama

Ljubitelji crnog vina su dobrostojeće osobe zadovoljne životom, belo biraju praktični tipovi, dok u rozeu uživaju - "zavisnici" od društvenih mreža.


Slika
Guliver/Getty images
Udruženje French Wines with Style organizovalo je istraživanje koje donosi neke opšte karakteristike prirode i karaktera ljubitelja određenih vrsta vina. U istraživanju je učestvovalo 2.000 osoba, od kojih se očekivalo da odgovore na pitanja u vezi sa omiljenom vrstom vina, godišnjim prihodima, karijeri, stilu života...

Evo šta o vašim navikama, društvenom životu i finansijama navodno može da se "pročita" iz vina koje volite.

U crnom vinu uživaju dobrostojeći ljudi, opušteni i zadovoljni svojim životom. Najčešće imaju fakultetsku diplomu i u braku su, a za čašom vina posežu češće od onih koji piju belo ili roze.

Oni koji biraju belo vino ne vole promene, vedre su prirode i životu pristupaju praktično. Najčešće nisu u braku, već sebe opisuju kao "srećne samce".

Ljubitelji rozea žude za stalnim promenama, a među njima je najveći procenat osoba koje su u srećnoj, stabilnoj vezi, ali bez "papira". Oni provode i najviše vremena na Facebooku, na kojem imaju u proseku 146 prijatelja, prenosi "Telegraf".

(MONDO)


Vrh
Passion
Post  Tema posta: Re: SVE OKO NAS  |  Poslato: 22 Dec 2012, 01:05
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 19 Sep 2012, 21:59
Postovi: 4951

OffLine

Šta se dešava u vazduhu kada prospete vrelu vodu na -41 stepeni Celzijusa? (VIDEO)

Jedan stanovnik ruskog grada Novosibirsk, u kome trenutno vladaju jako niske temperature, rešio je da pokaže šta se dešava sa vrelom vodom kada se prospe na tako niskim temperaturama.

Slika

Da se vrela voda brže zamrzava od hladne dokazuje i ovaj video, snimljen u Novosibirskom, gde se temperature spuštaju i do -45 stepeni Celzijusa.SMEDIA


Vrh
Passion
Post  Tema posta: Re: SVE OKO NAS  |  Poslato: 23 Dec 2012, 13:33
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 19 Sep 2012, 21:59
Postovi: 4951

OffLine
Zbogom dosadni kondomi, stižu krpice


Krpice umesto kondoma?! Da. Reč je o tkanini koja se pravi od nano-vlakana i čije su pore toliko sitne da ne propuštaju čak ni spermatozoide. Ali to nije sve! Pročitajte detaljnije o čemu se radi...

Tkanina može biti postavljena tako da se rastvara u telu. Uz pomoć nje u telo mogu biti plasirani različiti medikamenti, kao na primer antivirusne supstance koje se koriste za sprečavanje HIV infekcija, ili spermicidi koji uništavaju spermu, objašnjavaju američki istraživači sa Univerziteta Vašington.

Slika

Sjajna vest za one koji ne vole kondome

"Zamislili smo da koristimo materijale koji bi se tokom dva dana polako rastvarali. Tokom tog perioda medikamenti se kontinuirano propuštaju, dok tkanina istovremeno služi kao fizička barijera. Spermatozoide bi ubila supstanca koju tkanina propušta, pre nego što se mreža konačno rastvori."

Tkanina može poprimiti više različitih oblika - ravnih listova, šupljih cevi ili zakrivljene površine.

"Žena može da, na primer, mali kvadratić veličine od oko pet puta pet centimetara, prstom presavije na pola i ubaci ga u va*inu."

Nanomaterijal zadržao bi se na tom mestu i u tom položaju. Dok bi se rastvarao, pretvarao bi se u neku vrstu gela. Mreža nije vidljiva spolja, dakle, žene bi mogle ovo kontraceptivno sredstvo da koriste i bez saglasnosti partnera.
"Naš san je bio da pronađemo proizvod koji bi žene istovremeno štitio od HIV-a i neželjene trudnoće", kaže Kim Vudrov, rukovodilac istraživačkog tima.

Ovo je prvi put da se neki nanomaterijal koristi kao kontraceptivno sredstvo.
"To je inovativan i uzbudljiv pristup", Mihael Ludvig specijalista ginekologije i akušerstva na Amedesu, hamburškoj klinici za endokrinologiju, plodnost i prenatalnu medicinu.
"Međutim, moramo prvo da vidimo koliko će biti izvodljiv i pouzdan taj metod u svakodnevnoj upotrebi."

I privatna fondacija Bila i Melinde Gejts smatra da ideja obećava. Oni su već odobrili skoro milion dolara za dalja istraživanja.
"Zaista postoji velika potreba za novim metodom kontracepcije, koji bi sprečavao, kako neželjenu trudnoću, tako i prenošenje polnih bolesti", kaže dr Ludvig.

"Do sada je samo kondom bio dostupan. Pilula je veoma pouzdana kada je u pitanju sprečavanje trudnoće, ali ne pruža nikakvu zaštitu od bolesti, što i dalje predstavlja veliki problem. Mi ovde ne govorimo samo o HIV-u, mnoge druge polne bolesti se još lakše prenose, kao na primer hepatitis, a humani papilomavirusu (HVP) može da izazove rak grlića materice ili hlamidiji, bakterijskom parazitu koji može da prouzrokuje sterilitet."

Kondomi pružaju pouzdanu zaštitu od polnih bolesti. Međutim, oni imaju jednu veliku manu: dosadni su. Moraju se upotrebljavati baš u trenutku kada u krevetu postane uzbudljivo.
"Ljudi su prilikom seksualnog uzbuđenja nepredvidljivi", kaže dr Ludvig.

To su dokazale mnoge psihološke studije - na prevenciju se često zaboravi. "Najvažnije kod ove kontraceptivne metode jeste to što je laka za korišćenje."

Nedostatak praktičnosti verovatno je razlog zašto hemijska kontraceptivna sredstva poput pena ili krema nisu efikasni. Žene moraju pre snošaja, u tačno određeno vreme i na tačno određeno mesto u va*inu, da stave kontraceptivno sredstvo. U suprotnom, sredstvo može da sagori.

Američki istraživač Kameron Bol zaključuje: "Trenutno nemamo nikakvu predstavu o tome kako će produkt izgledati u primeni. U svakom slučaju, biće sprovedene opsežne studije o tome kako će korisnici prihvatiti ovaj proizvod, pre nego što se on nađe na tržištu".

Vesti


Vrh
Passion
Post  Tema posta: Re: SVE OKO NAS  |  Poslato: 26 Dec 2012, 13:01
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 19 Sep 2012, 21:59
Postovi: 4951

OffLine
Zanimljive činjenice o stopalima

Svakodnevno prepešačimo kilometre, a da li ste se ikada zapitali koliko koraka u proseku napravimo tokom jednog dana? Evo nekoliko zanimljivih činjenica koje će vas, bez sumnje, fascinirati!


Slika

- Verovali ili ne, osobe koje ne nose cipele imaju daleko zdravija stopala, manje deformacija i veću pokretljivost tabana od onih koji ih nose!

- Budući da tokom čitavog života pređemo u proseku oko 185,000 kilometara, moglo bi se reći da smo “obišli svet”.

- Interesantno je da se na stopalima nalazi više od 250,000 znojnih žlezda koje dnevno proizvedu približno 200 ml znoja (otprilike jedna čaša). Nije baš prijatno iznenađenje, zar ne?

- Smatra se da žene čak četiri puta imaju više problema sa stopalima od muškaraca. To je i logično zbog čestog nošenja tesne i neudobne obuće, kao i vrtoglavo visokih potpetica.

- Nokti na nogama brže rastu preko dana nego noću, leti nego zimi, kao i tokom trudnoće!


Brinite o svojim stopalima. Biće vam zahvalna!
- U proseku, čovek dnevno napravi 10,000 koraka.

- Zanimljivo je da je gotovo svaka žena barem jednom u životu kupila premale cipele, pa su njena stopala “patila” zbog pogrešne odluke (i verovatno impulsivne kupovine).

- Najbolja vežba za razgibavanje mišića stopala je svakako hodanje po toplom pesku, te se duge šetnje plažom tokom letnjih meseci i te kako preporučuju.

- Tokom trčanja, pritisak na naša stopala može da bude veći i do četiri puta!

- U stopalu se nalazi 25 odsto kostiju čitavog tela. Ona sadrže 26 kostiju i 19 mišića.

- Na stopalima ima više nervnih završetaka nego na bilo kom drugom delu tela!

- Prve cipele su nastale još za vreme Ledenog doba!

- Otisak levog i desnog stopala se gotovo nikada ne podudaraju.

- Mnogim ljudima su fetiš upravo stopala!

- Grčki filozof Sokrat (Socrates) je jednom rekao da kada nas bole stopala – boli nas celo telo.

Wanabe magazine


Vrh
Passion
Post  Tema posta: Re: SVE OKO NAS  |  Poslato: 02 Jan 2013, 15:26
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 19 Sep 2012, 21:59
Postovi: 4951

OffLine
Pokloni svašta otkrivaju o onome ko vam ih je dao


Stigli pokloni, jeeeeee. Hoćete da se poigramo malo primenjene psihologije i saznamo šta poklon govori o osobi od koje smo ga dobili?

Slika

Nezainteresovan/površan bira poklon u poslednjem trenutku dok je romantičar odavno zapisao šta želite...

1. Nezainteresovan/površan. Prilikom izbora poklona ne traži dugo. Verovatno nije ni dugo razmišljao o tome šta da pokloni dotičnoj osobi, pa u nekoj parfimeriji zaglavi s parfemom neke poznate zvezde ili klasičnim detaljima poput kravate ili pak košulje. Ovoj grupi pripadaju ljudi koji kupuju u poslednji trenutak i najčešće ne poznaju dovoljno osobu kojoj je poklon namenjen.

2. Egoista. Ovaj tip osobe poklanja nešto što i sam želi da dobije. Čest su primer roditelji koji deci kupuju igračke koje su želeli da imaju kad su bili mali, ili dečko koji devojci kupi CD svog omiljenog benda ili pak izazovni donji veš. Oni jednostavno nisu u stanju da uzmu u obzir interese druge osobe.

3. "Najbolji". Skupi pokloni njihov su stil. Međutim za taj "jedinstven" poklon uvek traže divljenje i pohvalu. Veliku pokloni odraz su moći kojom pokušava da se prikrije nesigurnost i osećaj niže vrednosti.

4. Dvoličan. Pokloni koji ističu nečije slabosti najgori su pokloni. Kuhinjski aparati i pomagala, savetnik za mršavljenje ili rečnik stranih reči, ako nisu u službi interesa i dodatnog usavršavanja, primaoca mogu jako da rastuže, jer bi trebalo da ga navedu i privole na nešto što mu možda ne ide...

5. "Hejter". Buntovnik u duši smatra da Božić i praznici nisu samo kupovanje i davanje i obično ne poklanja ništa. Imate li takvog partnera najbolje je s njim se dogovoriti o međusobnom nedarivanju kako situacija u kojoj jedan poklanja, a drugi ne, ne bi ispala glupa.

6. Romantičar. Želje partnera/prijatelja odavno je zapisao/la ili upamtio/la, a kod izbora poklona vodi se i interesima drage osobe i onime što će je stvarno razveseliti. Poklon se pažljivo bira i uvek je lepo zapakovan.

vesti


Vrh
Passion
Post  Tema posta: Re: SVE OKO NAS  |  Poslato: 02 Jan 2013, 18:22
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 19 Sep 2012, 21:59
Postovi: 4951

OffLine
Zanimljive činjenice o koži

Slika

Šta utiče na kvalitet kože, kako je negovati i još neke zanimljive činjenice možete pročitati u tekstu pred vama.

- Koža je najveći ljudski organ.

- U proseku, debljina kože iznosi samo dva milimetra.

- Kada je izložena velikim vrućinama koža ispusti i do 11 litara znoja na dan.

- Kozmetički preparati i kreme ne mogu vratiti mladost vašoj koži. Sa godinama se konture lica opuštaju, masnoća koja se nalazi ispod kože se gubi, te tako koža postaje opuštena. Utrljavanje bilo koje kreme ne može vratiti unazad taj proces. Ipak, postoje određene kreme koje privremeno zatežu, učvršćuju i hidriraju kožu, što je, svakako, dobra vest.

- Mesta na kojima je koža masna imaju manje dlaka. Postoje delovi lica koji su prirodno masniji od ostalih delova, kao što su nos i čelo. To su mesta na kojima ni kod muškaraca ni kod žena ne izrastaju dlake.

- Koža prosečnog čoveka zauzima približno dva kvadratna metra površine.

- Od ukupne količine prašine na Zemlji, milijardu tona je koža.

- Kontinuirano i dugoročno korišćenje šminke ne oštećuje kožu, ukoliko je šminka dobrog kvaliteta, pogodna je za vaš tip kože i ukoliko je redovno uklanjate.


Iako svakodnevno vodimo računa o izgledu naše kože, mnogo toga, ipak, ne znamo o njoj
- Nekada promene na samoj koži mogu biti pokazatelj da se nešto dešava sa vašim zdravljem. Na primer, hormoni koje proizvodi štitna žlezda direktno su povezani sa prirodnim mastima i uljima koji štite kožu i kosu, ćelije i pigmentaciju.

- Ljudska koža teži dva puta više od mozga.

- Koža male dece ima samo jednu petinu debljine kože odraslih, te je zbog toga manje i otporna.

- Koža je teška oko četiri kilograma i isprepletana je sa 11,000 krvnih sudova.

- Jedini delovi tela na kojima koža ne izlučuje znoj su: rubovi usana, vrh penisa, slepoočnice i koreni noktiju.

- Proces starenja kože zavisi od gena, ali kod žena, to može biti bilo koje vreme od polovine dvadesetih do kraja tridesetih godina.

- Koža stari iz dva razloga. Prirodno starenje je neizbežno, te povezano sa hronološkim starenjem, odnosno, biološkim satom. Drugi razlog starenja kože je sami uticaj spoljašnjih faktora, na prvom mestu ultraljubičastog zračenja, ali je potrebno spomenuti i štetne uticaje dima cigarete i alkohola.

Wanabe Magazine


Vrh
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Pogled za štampu

Ko je OnLine
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gostiju
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Idi na:   


Obriši sve kolačiće boarda | Tim | Sva vremena su u UTC + 2 sata

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
DAJ Glass 2 template created by Dustin Baccetti
Prevod - www.CyberCom.rs
eXTReMe Tracker