Pogledaj neodgovorene postove
Pogledaj aktivne teme
Danas je 15 Jan 2021, 22:42


Autoru Poruka
Astra
Post  Tema posta: Čuda prirode - 7 svetskih čuda  |  Poslato: 16 Apr 2012, 19:59
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10701

OffLine
Novih sedam svetskih čuda

Posle četiri godine takmičenja, sa više od 100 miliona glasova iz celog sveta, među 28 finalista izabrano je sedam novih svetskih čuda prirode

Slika
Zaliv Ha Long u Vijetnamu

TOKOM 2012. biće proglašeno sedam novih svetskih čuda prirode, a među preliminarnim pobednicima nalazi se i Amazonska prašuma, poznata kao područje sa najvećom bioraznolikošću na svetu koje u sebi skriva i mnoga domorodačka plemena.

Takmičenje za sedam novih svetskih čuda počelo je još 2007. u organizaciji švajcarske fondacije "New7Wonders", a moglo se glasati za atrakcije prirode u 15 različitih kategorija. Posle četiri godine takmičenja, sa više od 100 miliona glasova iz celog sveta, među 28 finalista izabrano je sedam novih svetskih čuda prirode, objavljeno je u reviji "Šume" koju izdaje Javno preduzeće (JP) "Srbijašume".


Rezultati glasanja objavljeni su 11. novembra 2011. u 11:11 časova, a glasanje širom sveta sada se proverava, obračunava i verifikuje.

Pored najveće svetske prašume - koja zauzima oko trećinu Južne Amerike oko reke Amazon kroz devet država, najvećim delom u Brazilu, među novim atrakcijama prirode nalazi se i zaliv Ha Long u Vijetnamu, koji se sastoji od 1.960 ostrva. More je oblikovalo niz kupastih vrhova i tornjeva koji imaju oštre litice, a osim ostrva u Ha Long-u brojna su i jezera i pećine.

Slika


Zaliv uključuje i 14 endemskih biljnih i 60 životinjskih vrsta. Na listi novih svetskih čuda našli su se i Iguazu slapovi - vodopadi na istoimenoj reci između Brazila i Argentine.

Iguazu vodopadi dele reku na gornji i donji tok, a imaju status svetske baštine.

Slika

Smatraju se najspektularnijim vodopadima na svetu, a sastoje se od 275 slapova visine do 70 metara i dužine 2,7 kilometara.
Vulkansko ostrvo Đeju, u Tihom okeanu, nalazi se u Korejskom tesnacu, a ujedno je i najveće u Južne Koreje.

Slika

Na ostrvu se nalazi uspavani vulkan Halasan koji čini 360 sitnih satelitskih vulkana, a njegova poslednja aktivnost zabeležena je pre 800 godina.
Na vrhu vulkana nalazi se krater sa jezerom, a značajni su i mnogobrojni tuneli kojima je nekada tekla lava, a koji su danas prazne pećine.

Slika

Glasači iz celog sveta za novo čudo prirode izabrali su i nacionalni park Komodo u Indoneziji koji obuhvata tri veća ostrva - Komodo, Rinca i Padar i još 26 manjih.
Ostrva su većinom vulkanskog porekla, a visina im je do 735 metara i ispresecana su padinama zelenila sa belim peščanim plažama i morem u kome rastu korali.

U ovom nacionalnom parku živi najpoznatiji i najveći svetski gušter - Komodo zmaj.

Slika

Među novim atrakcijama našla se i podzemna reka Puerto Prinsesa na Filipinima - u čijem je bogatom biljnom i životinjskom svetu utvrđeno 800 vrsta biljki iz 100 porodica, među kojima je i nekoliko vrsta kaktusa i 295 vrsta drveća.
U Nacionalnom parku živi 95 vrsta ptica, od kojih je 15 endemskih.

Slika

Po prelimiranim rezultatima, sedmo svetsko čudo je planina Tejbl (Ravna/Stona planina) - u Južnoj Africi koja je specifična, jer umesto planinskih vrhova uglavnom ima ravnu ploču nastalu erozijom tokom miliona godina.Vecernje novosti

_________________
Slika


Vrh
Nina
Post  Tema posta: Re: Čuda prirode i čoveka - 7 svetskih čuda  |  Poslato: 15 Jun 2012, 18:51
Korisnikov avatar
Moderator
Moderator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 14:33
Postovi: 5555

OffLine
Pronađen grad od zlata usred džungle

Naučnici sa Univerziteta u Hjustonu poronašli su u Hondurasu legendarni izgubljeni grad Suidad Blanka, poznat kao "Beli grad" zlata

Slika

Naučnici sa Univerziteta u Hjustonu poronašli su u Hondurasu legendarni izgubljeni grad Suidad Blanka, poznat kao "Beli grad" zlata, piše britanski Daily mail.Arheolozi su došli u Honduras i u malom avionu su laserima napravili topografske karte . Pošto su analizirali podatke, shvatili su da su naišli na veliku ravan usred džungle koja je verovatno delo ljudskih ruku.Kako legenda kaže, Suidad Blanka je grad pun zlata, a potraga za njim traje još od 1526. godine kada ga je konkvistador Hernando Kortes prvi put spomenuo u pismu Španskom Kralju Čarlsu V.
Grad Siudad Blanka ima važno mesto u mitologiji Srednje Amerike. U tekstovima se navodi kao rodno mesto astečkog boga Kecalkoatla. Prethodna navodna viđenja tog grada opisuju zlatne idole i građevine od belog kamena, po čemu je grad i dobio ime. Ipak, još uvek ne postoji nikakva pouzdana potvrda da je grad zaista postojao.Ako se najnovije otkriće pokaže istinitim, moglo bi privući novu lavinu arheologa i turista, kao što se desilo s otkrićem zaboravljenog grada Inka u Peruu.Laserska kartografija prethodno se koristila za prikupljanje informacija nakon potresa, vojnu špijunažu i za oktrivanje erozije reka, ali ovo je prvi put da je korišćena za pronalaženje ruševina.Iako su naučnici uzbuđeni zbog potencijalnog otkrića, koje je pozdravio i predsednik Hondurasa Porfirio Lobo, biće ga nemoguće potvrditi dok arheolozi ne krenu na opasno putovanje kroz gustu džunglu do mesta gde bi se ruševine mogle pronaći.


Novosti


Vrh
Astra
Post  Tema posta: Re: Čuda prirode i čoveka - 7 svetskih čuda  |  Poslato: 26 Jun 2012, 00:37
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10701

OffLine
Stounhendž je iz kamenog doba

Stounhendž je simbol saveza britanskih klanova koji su često ratovali, nova je teorija nastanka ovog svetskog čuda proistekla iz desetogodišnjeg istraživanja

Slika
Stounhendž se nalazi u Engleskom okrugu Viltšir

LONDON - Stounhendž je simbol saveza britanskih klanova koji su često ratovali, nova je teorija nastanka ovog svetskog čuda proistekla iz desetogodišnjeg istraživanja.

Postoje mnoga naučna objašnjenja zašto i kako je nastao Stounendž, a odbačene su teorije da su umešani vanzemaljci ili da spomenik poreklo vuče iz drevnog Egipta.

Nakon deset godina istraživanja, najnovija teorija tvrdi da je Stounhendž sagrađen u kamenom dobu, a kameni stubovi predstavljaju klanove različitih ratarskih porodica koje su često vodile ratove oko teritorija i religije, prensoi britanska štampa.


"U zahtevnom poduhvatu gradnje Stounhendža morale su učestvovati hiljade ljudi. Neko je morao pomaknuti ogromne gromade kamenja, oblikovati ih i podići u uspravan položaj. Sav taj posao zapravo je jedan čin ujedinjenja, jer su mnogi morali sarađivati i udružiti snage", izjavio je profesor Mark Parker Pirson sa univerziteta u Šefildu.

On je dodao da je upravo Stounhendž poslednji spomenik kulture iz kamenog doba.

Stounhendž se nalazi u Engleskom okrugu Viltšir, oko 13 km severozapadno od Solsberija i na listi je zaštićene baštine UNESKO od 1986. godine.

To je britanska nacionalna ikona, koja simbolizuje mističnost, moć i istrajnost.

Danas je do Stounhendža relativno lako doći, jer se na manje od kilometra od njega nalazi autoput. Stounhendž je danas turistička atrakcija Britanije, izazov za mnoge istoričare i arheologe, ali i mesto okupljanja mnogih verskih sekti, koje veruju da i danas postoji duhovna moć ovog objekta, koja će im doneti dobro.


Novosti

_________________
Slika


Vrh
Passion
Post  Tema posta: Re: Čuda prirode i čoveka - 7 svetskih čuda  |  Poslato: 10 Okt 2012, 15:28
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 19 Sep 2012, 21:59
Postovi: 4951

OffLine
Stounhendž je bio galerija?


Misteriozna kamena građevina služila je kao umetnička "galerija", tvrde britanski naučnici.


Slika


Stounhendž vekovima zbunjuje istraživače koji nikako da mu prokljuve svrhu. Sada engleski naučnici tvrde da je misteriozna kamena građevina bila svojevrsna umetnička galerija.

Novi snimci urađeni 3D tehnologijom ukazuju da su tesari pažljivo birali koji materijal stavljaju na koju stranu kamenih stubova, kako bi osvetleli delove njih u određeno doba dana.

Snimci pokazuju da su slike uklesane u preostala 83 stuba, nevidljive golom oku, sijale kada bi ih Sunce osvetlilo pod određenim uglom. Otkriveno je više od 70 do sada neviđenih uklesanih slika i simbola, što njihov ukupan broj podiže na 115.

Istraživači su analizirali 850 gigabajta snimaka i otkrili da su ove slike blistale pod svetlošću zalazećeg Sunca zimske ravnodnevnice, ili u zoru najdužeg dana u godini.

"Ovo dokazuje da su naši preci poklanjali veliku pažnju Suncu, ali i pravcu iz kojeg bi posetilac prilazio Stounhendžu, pošto bi slike blistale samo ako im se prilazi sa severoistoka", rekao je profesor arheoastronomije Klajv Ragls.

(MONDO)


Vrh
Passion
Post  Tema posta: Re: Čuda prirode i čoveka - 7 svetskih čuda  |  Poslato: 12 Dec 2012, 13:56
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 19 Sep 2012, 21:59
Postovi: 4951

OffLine
Kamena svetska čuda

Ove prirodne lepote su nastale uz pomoć elemenata kao što su vetar, toplota, kiša, erozija… Ono što je priroda uspela da napravi pomoću ovih alatki krajnje je zapanjujuće. Neverovatne stene stvarane su postepeno, tokom više miliona godina. Ukoliko vam se ikada ukaže prilika da posetite neke od njih, gotovo sigurno ćete ostati nemi.

Đavolja Varoš, Srbija

Ovaj retki fenomen nalazi se na planini Radan, u blizini Kuršumlije. Đavolju Varoš čine 202 kamene figure koje su nastale dugotrajnim radom prirode. Ono što je takođe poznato kada je reč o samom nastanku Đavolje Varoši, jeste jedna legenda. Prema predanju, kamene figure varoši predstavljaju skamenjene svatove. Naime, Božja sila je okamenila sve koji se nisu protivili da se odvije venčanje između rođenog brata i sestre. Ovim ishodom svedoče da nijedan greh neće proći nekažnjeno.

Slika

Imamo i mi konja za trku, kaže stara narodna
Zlatni kamen, Mijanmar

Kyaiktiyo Pagoda, takođe je poznat kao Zlatni kamen i predstavlja budističko svetilište. Prekriven je zlatom i položen na vrh granitne stene. Zlatni kamen je postavljen tako da prkosi gravitaciji. Izgleda kao da će se svakog trenutka otkotrljati nizbrdo.

Slika

Mnogo zlata na jednom mestu
Talas, Arizona

Talas (The Wave) je peščana stena koja se nalazi u Sjedinjenim Američkim Državama. Veoma je poznata za planinare, zbog svoje šarenolikosti i neravnina. Takođe, fotografi u njoj vide brojne zanimljivosti.

Slika

Talasasto čudo
Ostrvo Džejms Bond, Tajland

Ko Ping Kan je par ostrva na zapadnoj obali Tajlanda. Na oko 40 metara od obale nalazi se 20 metara visoko Ko Tapu. Od 1974. godine, kada je predstavljen u Džejms Bond (James Bond) filmu “Čovek sa zlatim pištoljem” (The Man with the Golden Gun), popularno se naziva Džejms Bond ostrvo (James Bond Island).

Slika

Ostrvo 007
Đavolji toranj, Vajoming

Dobro poznati primer magmatske intruzije je Đavolji toranj u američkoj saveznoj državi Vajomingu. Još 1906. godine toranj je proglašen za Nacionalni spomenik. Đavolji toranj postao je slavan nakon filma “Bliski susret treće vrste” (Close Encounters of the Third Kind).

Slika

U filmu “Bliski susret treće vrste” vanzemaljci sleću upravo na Đavolji toranj
Kameno drvo, Bolivija

Kameno drvo (Stone Tree) je izolovana stena u Boliviji. Zbog jakih vetrova koji su karakteristični za taj predeo, stena je formirana tako da izgleda baš kao drvo!

Slika

Zaista je neverovatno
Meteori, Grčka

Meteori se nalaze u zapadnoj Tesaliji, u blizini grada Kalambake. Prema pojedinim naučnicima, stene-stubovi Meteori nastali su još pre 60 miliona godina, u periodu Tercijara. Ono što je neobično kada su Meteori u pitanju, jesu manastiri koji se nalaze na njima. Posle Svete gore u Grčkoj, Meteori predstavljaju veoma vrednu skupinu manastira.


Slika
I Grčka ima čime da se pohvali
Podeljena jabuka, Novi Zeland

U pitanju je čudni ogromni kamen koji se izdiže iz vode i izgleda kao da je presečen na pola. Postoji nekoliko mitova o nastanku Podeljene jabuke (Split Apple Rock), a jedan od njih je da je usled svađe bogova deljenje stene na pola predstavljao kompromis.

Slika

Jabuka od kamena
Izvori fotografija: thezebu.wordpress.com, steveaxford.sm

Wanabe magazine


Vrh
Passion
Post  Tema posta: Re: Čuda prirode i čoveka - 7 svetskih čuda  |  Poslato: 12 Dec 2012, 17:52
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 19 Sep 2012, 21:59
Postovi: 4951

OffLine
Angel vodopad, najviši vodopad na svetu

Slika

“Salto Angel” (Angel vodopad) je najviši vodopad na svetu. Nalazi se u Venecueli i tri puta je viši od Ajfelove kule u Parizu. Ovaj čudesan vodopad bio je nepoznat zapadnom svetu sve dok ga 1935. nije avionom nadleteo američi avijatičar Džejms Kroford Angel, na letu koji je za cilj imao pronalaženje ležišta dragocenih ruda. 1936. se vratio i sleteo avionom na vrh vodopada. Vodopadi su trenutno nazvani po njemu „Angel vodopad“. Voda pada sa platoa zvanog Aujan-Tepui (Auyan-Tepui), što u prevodu znači Đavolja planina, a nalazi se na visoravni poznatoj kao La Gran Sabana. Područje na kome se ovaj vodopad nalazi je prekriveno tropskom kišnom šumom i pašnjacima. Vodopad je visine 979 metara, i time najviši na svetu.


Slika

Izvor:Zanimljivosti-omladina.com
Vrh
Passion
Post  Tema posta: Re: Čuda prirode - 7 svetskih čuda  |  Poslato: 17 Dec 2012, 12:41
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 19 Sep 2012, 21:59
Postovi: 4951

OffLine
Top 10 najlepših vodopada na svetu


Vodopadi su definitivno jedna od najlepših tvorevina prirode. Od davnina su ljudi ostajali nemi pred njihovom veličinom i oduševljeni fenomenalnim prizorom. Vodopadi predstavljaju i raj za fotografe, ljubitelje avantura, ali i za sav ostali svet. Stoga vam danas u okviru rubrike Top 10 predstavljamo najlepše vodopade po našem izboru. Nadamo se da ćete uživati!

Krka vodopadi, Hrvatska

Smešteni u Hrvatskoj ovi vodopadi su jedni od najlepših i najposećenijih vodopada u Evropi. Sama činjenica da nisu toliko visoki i strmi predstavljaju pravi raj za ljubitelje plivanja i uživanja tokom letnjih odmora.

Slika
Ovi vodopadi se nalaze u Nacionalnom parku Krka
Jog vodopadi, Indija

Jog vodopadi su drugi najviši vodopadi u Indiji koji se nalaze na reci Šaravati. Imaju pad sa visine od 253 metara i predstavljaju jedan od najviših vodopada na svetu, a nesumnjivo i najlepši.

Slika
Nalaze se u blizini grada Sagara u indijskoj državi Karnataka
Huanguošu vodopadi, Kina

Ovi vodopadi su jedni od najvećih u Kini i svakako najspektakularniji. Smešteni su jugozapadno od grada Anjšunja i nude vam različite zadivljujuće poglede u zavisnosti od toga sa kog mesta posmatrate.

Slika
Jedan od najlepših kineskih vodopada
Gulfos vodopadi, Island

Smešteni u kanjonu reke Hvita na jugozapadu Islanda vodopadi Gulfos su definitivno jedni od najlepših na svetu. Neki investitori su želeli da iskoriste ovaj vodopad, ali bez uspeha, pa je danas pod zaštitom države Island.

Slika
Nazivaju ga još i Zlatni vodopad
Plitvički vodopadi, Hrvatska

Smešteni u Nacionalnom parku Plitvička jezera u Hrvatskoj, Plitvički vodopadi nam odaju utisak rajske bašte. Iako nisu ni visoki ni strmi, plavetnilo vode koja se obrušava i sliva u jezero čine lepotu i atraktivnost ovog mesta potpunim.

Slika
Prelepo čudo prirode
Havasu vodopadi, Arizona, SAD

Smešteni u Velikom kanjonu reke Kolorado u Arizoni ovi vodopadi su potpuno prirodna oaza za sve ljubitelje planinarenja ili planinskog biciklizma, ili pak za one koji vole da istražuju strme prirodne puteve američkog Velikog kanjona.

Slika
Raj za dušu
Viktorijini vodopadi, Zimbabve

Viktorijini vodopadi se nalaze na afričkom kontinentu, na reci Zambezi, koja je granična reka između Zambije i Zimbabvea. Definitivno su jedni od najlepših vodopada na svetu. Široki su 1,708 metara sa padom od 128 metara.

Slika
Apsolutno predivni!
Nijagarini vodopadi, Severna Amerika

Niz masivnih vodopada čine neverovatne Nijagarine vodopade na reci Nijagari, tačno na granici između SAD i Kanade. Sigurno najpoznatiji i najposećeniji vodopadi na svetu, sastoje se iz tri velika vodopada. Ono što je veoma zanimljivo u vezi sa ovim vodopadima jeste to da voda neprestano teče, čak i zimi na veoma niskim temperaturama.

Slika
Najpoznatiji vodopadi oduševljavaju nas svojom lepotom
Iguasu vodopadi, Argentina

Najveći i najlepši vodopad u Južnoj Americi smešten je na granici Argentine i Brazila. Kako legenda kaže, Bog je želeo da oženi prelepu devojku Naipi, ali je ona uspela da pobegne u kanuu sa svojim odabranikom. Bog je, izrevoltiran njenim činom, napravio ove vodopade i osudio dvoje ljubavnika na večiti pad. Za razliku od te tužne priče, vodopadi Iguasu ostavljaju nas bez daha svojom veličanstvenošću.

Slika
Nalaze se u Nacionalnom parku Iguasu
Detian vodopadi, Kina

Ovi prelepi vodopadi nalaze se u kineskoj provinciji Guangsi. Voda pada sa visine od 30 metara direktno na stene koje se nalaze u podnožju i pritom stvaraju jaku grmljavinu koja se daleko čuje. U blizini vodopada nalazi se Tongling klisura koja pruža spektakularan pogled i mnogobrojne pećine za sve ljubitelje avanutra.

Slika
Prelepi pejzaž

wanabe magazine


Vrh
MeGi
Post  Tema posta: Re: Čuda prirode - 7 svetskih čuda  |  Poslato: 02 Feb 2013, 16:23
Korisnikov avatar
Born to die

Pridružio se: 22 Maj 2012, 18:51
Postovi: 40996

OffLine
Otkriveni tragovi života ispod Antarktika

Prvi znaci života otkriveni su u vodama 800 metara ispod antarktičkog leda, kažu naučnici.


Slika

wissard.org
Voda jezera vilans sadrži minijaturne ćelije koje nakon dodavanja boje za otkrivanje prisustva DNK sijaju zeleno.
Iako naučnici moraju da sprovedu dalja ispitivanja kako bi proverili da li su ove ćelije i dalje žive, postoji mogućnost da život ispod leda postoji.
Reč je o otkrićima tima naučnika koji su pošli na 1.600 km dugo putovanje od Mekmardo stanice u Americi do jezera Vilans na Antarktiku.
Uzorci vode prikupljeni su bušenjem leda i zatim preneti u mobilnu laboratoriju. Tek za nekoliko nedelja, ili možda meseci znaće se da li u vodi postoje mikroorganizmi.

Istraživači kažu da, ako mikrobi postoje, verovatno se hrane stenama u jezeru i da imaju stabilan izvor kiseonika iz leda koji se topi oko jezera.
“Kada se led otopi, oslobađaju se balončići vazduha zarobljeni u glečerima”, objašnjava Mark Skidmor, član WISSARD tima koji je sprovodio istraživanje za Discovery.
Kako bi omogućili pristup jezeru, tim inženjera je proveo gotovo dve godine radeći novu bušilicu koja je sposobna da prodre kroz 800 metara debeo led za samo nekoliko dana.
Bušilica je zapravo uređaj koji potiskuje vrelu vodu u jakim mlazevima – 200 litara po minuti, što je ekvivalent od oko 800 čaša vode za 60 sekundi.

Bušilica je povezana sa filterom za vodu veličine kamiona koji odvaja ćelije i čestice veće od milionitog dela centimetra i ubija ih moćnom dozom UV zračenja.
Svi delovi bušilice i drugih instrumenata koji ulaze u bušotinu prethodno se čiste hidrogen peroksidom i UV zračenjem.
Jezero Vilans koje se nalazi pod glečerom, deo je velikog antarktičkog subglacijalnog vodenog sistema, koji se po veličini može porediti sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Otkriće života u ovom izolovanom okruženju omogućiće naučnicima da razumeju život na Zemlji i otkriju kakve organizme mogu očekivati na drugim planetama u svemiru.
“Ovo je jedna od poslednjih neistraženih oblasti naše planete. Razumevanje funkcionalne uloge organizama koji žive pod ledom pružiće nam bolji uvid u funkciju Antarktika na Zemlji”, kaže profesor Džon Prisku sa Univerziteta u Montani i vođa WISSARD tima.

B92

_________________
Od svih super moci mene zapadne da sam dete debil!


Vrh
MeGi
Post  Tema posta: Re: Čuda prirode - 7 svetskih čuda  |  Poslato: 05 Mar 2013, 15:34
Korisnikov avatar
Born to die

Pridružio se: 22 Maj 2012, 18:51
Postovi: 40996

OffLine
ČUDO PRIRODE: Ledene lopte na jezeru Mičigen! (VIDEO)

Lokalni meteorolozi objasnili su da se kugle formiraju jer je temperatura vode u jezeru bila tik ispod temperature smrzavanja, zbog čega su nastajali manji komadići leda, koji su delovanjem talasa postajali sve veći

Slika

Foto: Facebook
Zadivljujući prirodni fenomen na jezeru Mičigen u SAD, ovekovečen na fotografijama i snimcima na internetu, ovih dana izaziva divljenje ljubitelja prirode.

- S leve i desne strane jezera videla sam stotine savršenih okruglih ledenih kugli. Nisam mogla da verujem, nikada nisam videla ništa slično – rekla je Leda Olmsted, koja je među prvima postavila fotografije na Fejsbuk.

Kugle su veličine košarkaške lopte, neke i veće, a najteža izmerena imala je čak 22,7 kilograma.

Stručnjak za prirodne pojave Tom Ulrih kaže da takva pojava i nije toliko retka, ali su ledene kugle retko kada tako velike.

Lokalni meteorolozi objasnili su da se kugle formiraju, jer je temperatura vode u jezeru bila tik ispod temperature smrzavanja, zbog čega su nastajali manji komadići leda, koji su delovanjem talasa postajali sve veći. Talasi su na te komadiće leda donosili novu vodu, koja se smrzavala u slojevima. Na kraju je vetar oduvao kugle na obalu.

- Zbog talasa i vetra kugle se taru jedna o drugu, zbog čega dobijaju savršeni oblik – ispričao je Tom Ulrih za NBC.


Te;legraf

_________________
Od svih super moci mene zapadne da sam dete debil!


Vrh
MeGi
Post  Tema posta: Re: Čuda prirode - 7 svetskih čuda  |  Poslato: 14 Mar 2013, 11:50
Korisnikov avatar
Born to die

Pridružio se: 22 Maj 2012, 18:51
Postovi: 40996

OffLine
Najuzbudljiviji putevi sveta

Jednoglasno tvrdimo kako obožavamo putovanja, a samo nekolicina zaista voli da putuje, dok ostatak zapravo misli na uživanje na dalekim destinacijma. Odnosno, mnogi vole da posećuju i obilaze interesantne lokacije, a samo odabrani uživaju u vožnji do krajnjeg odredišta. Ranac na leđa i palac u vis, porodični karavan, udobni voz, pustolovina na motoru ili autobus i gomila neznanaca – za koje god prevozno sredstvo da se odlučite jedno je bitno – put kojim se ide. Predstavljamo vam 10 najuzbudljivijih puteva na svetu.

Slika

Red Rock Scenic Road, Arizona

Jedan od najlepših puteva nalazi se u Arizoni. Izgrađen nadomak kanjona i šuma Kokoninjo, poznat je po neverovatnom pogledu na prugasti pejzaž crvenih stena. Okružen divljom prirodom, neprometan i širok – omiljeni je put za pasionirane ljubitelje vožnje i putovanja.


Dužina ovog puta iznosi 23,32 km
The Overseas Highway, Florida

Dugačak je više od 205 km, a njegova lepota je u prekrasnom pogledu na okean. Nastao je na mestu nekadašnje železničke pruge koju je 1935. godine uništio uragan, a danas se smatra jednom od najvećih atrakcija jugozapadne obale Floride.

Slika
Poznat je i po ogromnim gužvama za vreme leta
Icefields Parkway, Kanada

Ovaj put se nalazi u Alberti i smatra se najinspirativnijim delom ovog područja. Naime, okružen je nacionalnim parkovima, smaragdnim jezerima, prekrasnim dolinama i snežnim planinama. Ovo je ujedno i jedan od najopasnijih puteva, ako se u obzir uzmu nesvakidašnji vremenski uslovi tokom zime. Tada se često dešava da je ovaj 230 km dug put zatvoren.


Mnogi ga znaju pod nazivom “Put 93”
Col de Turini, Francuska

Prolazi kroz francuske Alpe i nalazi se na nadmorskoj visini od 1,6 km. Poznat je po čudesnom pogledu na prirodu ovog planinskog venca, a jedan njegov deo ulazi u sastav staze za trku Formule 1 koja se tradicionalno održava u Monte Karlu.

Slika
Tri puta je bio deo rute čuvene biciklističke trke “Tour de France”
Yungas Road, Bolivija

Reč je o uskoj traci koja podrazumeva da dva vozila moraju da sarađuju kako bi se bezbedno mimoišla. Slaba vidljivost i neobezbeđenost doneli su ovom putu neslavnu titulu najopasnijeg. Pre nekoliko godina je izvršena rekonstrukcija koja uključuje produženje asfaltiranog dela i izgradnju zaštitne ograde.

Slika
Omiljena destinacija ljubitelja adrenalina
The Jebel Hafeet Mountain Road, Ujedinjeni Arapski Emirati

Dugačak je 11 km i predstavlja pravu atrakciju među biciklistima. Sastoji se iz tri trake, dve uzlazne i jedne silazne, a mnogi se slažu da je reč o jednom od najinspirativnijih planinskih puteva sa pogledom na pustinju.

Slika
Bolivudski film “Trka” je delimično sniman na ovom putu
Guoliang Tunnel Road, Kina

Izgradnju ovog puta iniciralo je svega 13 meštana, a sagrađen je za rekordnih pet godina. Reč je o tunelskom putu koji prolazi kroz Taihang planine u provinciji Henan. Impozantna lokacija, reputacija “crne tačke” i pogled koji “ledi krv u žilama” zaslužni su što se smatra pravom turističkom atrakcijom ovog dela Kine.

Slika
Poznat je i kao “Put koji ne oprašta greške”
Leh–Manali Highway, Indija

Ovaj indijski put prolazi kroz Himalaje i predstavlja jednu od trasa na najvećoj nadmorskoj visini. Svake godine, bajkeri iz celog sveta tradicionalno prolaze ovom maršutom i tako potvrđuju tezu da je reč o jednom od najboljih puteva sveta.

Slika
Otvoren je svega četiri - pet meseci tokom godine
Iroha-zaka, Japan

Ukoliko ste osetljivi na vožnju – ovaj put bi mogao biti vaša noćna mora. Međutim, ukoliko ste od onih koji uživaju u svakom pređenom metru – ovo je jedan od najuzbudljivijih puteva. Veliki broj krivina označen je slovima iz drvenog japanskog pisma, a spojeno prvo i poslednje slovo predstavljaju naziv ovog puta.

Slika
Interesanto je da u prošlosti nisu smeli da ga koriste žene i konji
Trollstigen, Norveška

Poznat je po oštrim krivinama i uzanoj traci. Iako je u nekoliko navrata proširen i dalje je vozilima dužim od 12,1 metara zabranjen prolaz. Sa njega se pruža božanstveni pogled na Stigfosen vodopade koji se smatraju prirodnom lepotom ove zemlje.

Slika
U jeku sezone dnevno njime prođe oko 2,5 hiljada vozila

wanabe magazine

_________________
Od svih super moci mene zapadne da sam dete debil!


Vrh
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Pogled za štampu

Ko je OnLine
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 11 gostiju
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Idi na:   


Obriši sve kolačiće boarda | Tim | Sva vremena su u UTC + 2 sata

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
DAJ Glass 2 template created by Dustin Baccetti
Prevod - www.CyberCom.rs
eXTReMe Tracker