Pogledaj neodgovorene postove
Pogledaj aktivne teme
Danas je 11 Dec 2023, 07:44


Autoru Poruka
Nina
Post  Tema posta: Pećine Srbije  |  Poslato: 22 Jun 2012, 23:10
Korisnikov avatar
Moderator
Moderator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 14:33
Postovi: 5555

OffLine
Pećine Srbije

Slika

Srbija svoj turistički potencijal uveliko duguje raznim hidrološkim, geološkim i geomorfološkim posebnostima među kojima posebno mesto zauzimaju pećine. Ovi speleološki objekti privlače pažnju raznih stručnih posetilaca, ali i brojnih turista istraživača koje su pećine privukle svojom misterioznošću, raznim pričama i legendama povezanih s njihovom prošlošću, bogatim zbirkama pećinskog nakita, arheološkim nalazima te zbog izuzetnih primeraka pećinske flore i faune od kojih je velik broj redak i premalo istražen.

Zbog svog značaja u očuvanju izvornog pećinskog života, raznih lepota koje se skrivaju u pećinama te zbog velikog uticaja na turizam Srbije velik broj ovih pećina proglašen je spomenicima prirode te stavljen pod zaštitu države. Pećine koje se nalaze na području Srbije su Bogovinska pećina, pećina Ceremošnja, Dubočka pećina, Rajkova pećina, pećina Ravništarka, Resavska pećina, Hadži - Prodanova pećina, pećina Risovac, Mermerna pećina, Stopića pećina, Potpećka pećina, Zlotske pećine te razne druge. Neke od ovih pećina otvorene su za turističke posete no postoje i brojne pećine koje su tokom godina postale devastirane te u njima nije moguć turistički posjet ili koje se tek uređuju. Za turističke posete otvorena je Bogovinska pećina u čijem se Glavnom kanalu podignula staza za posjetielje koja vodi do pećinske dvorane. U pećina Ceremošnja posetioci će imati priliku ugledati neverovatne primerke pećinskog nakita dok će prilikom posete Dubočkoj pećini imati priliku istražiti jednu od najdužih pećina u Srbiji. Koju god pećinu izabrali za svoju posetu ostaćete zapanjeni netaknutom lepotom koju je priroda izrezbario u ovim udubljenjima u zemlji. Ne kaže se bez razloga da je priroda najbolji umetnik.


kartasrbije


Vrh
Nina
Post  Tema posta: Pećine Srbije  |  Poslato: 22 Jun 2012, 23:14
Korisnikov avatar
Moderator
Moderator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 14:33
Postovi: 5555

OffLine
Pećine istočne Srbije

Najlepše pećine Srbije i dalje čekaju veći broj turista i ekskurzija. Najviše njih, od kojih su neke pravi biseri prirode, nalazi se u istočnoj Srbiji

Slika

1. RISOVAČA (Aranđelovac)

Pećina Risovača, koja je otvorena u dužini od 150 metara, uređena je kao svojevrsni podzemni muzej paleolita. U njoj se mogu videti figure porodice okupljene oko vatre, muškarca koji se vraća iz lova, žene s naramkom drva... U pećini su pronađene i kosti životinja iz ledenog doba, kao i mnogobrojne alatke od kamena i kostiju. Pećina je otvorena od 9.00 do 17.00, a cena ulaznice je 100 dinara.

2. STOPIĆA PEĆINA (Užice)

Ovo je rečna pećina, pošto kroz nju protiče Trnavski potok. Ulaz u pećinu, visok 40 a širok 18 metara, nalazi se na 711 metara nadmorske visine. Sastoji se od pet celina: Svetla dvorana, Tamna dvorana, Velika sala sa kadama, Kanal sa kadama i Rečni kanal. Turistički deo pećine nije bogat ukrasima, ali ima nekoliko atraktivnih elemenata, poput otvora u tavanici, vodopada Izvor života i, pre svih, niza bigrenih kada, dubokih sedam metara. Otvorena je od 9.30 do 18.00, ulaznica je 100 dinara.

3. POTPEĆKA (Užice)

Jedinstvena je po monumentalnom ulazu u obliku potkovice, visine 50 i širine 12 metara. Dugačka je 555 metara, a staza ima više od 700 stepenika. Pećinu su ”sagradile” vode reka ponornica, beličaste je boje, mozaičke strukture. Bogatstvo pećinskog nakita spada u red veoma retkih u kraškim pećinama. Radno vreme je od 10.00 do 17.00, ulaznica košta 150, a za decu 100 dinara.

4. RESAVSKA (Despotovac)

Otkrivena je 1962. godine, a danas je otvorena za posetioce u dužini od 800 metara. Unutrašnjost obiluje mnogobrojnim dvoranama, kanalima, galerijama, stubovima, stalaktitima, stalagmitima, draperijama i okamenjenim vodopadima. Posetioce kroz pećinu ”vodi” spiralna betonska staza koja prolazi kroz različite dvorane na dva nivoa. Pećina je otvorena od 9.00 do 17.00, ulaznica za decu košta 220, a za odrasle 270 dinara.

5. RAJKOVA PEĆINA (Majdanpek)

Dobila je ime po Rajku Vojvodi, iz 19. veka, koji je pljačkao turske karavane i blago sakrivao u ovoj pećini. Jovan Cvijić je ovu pećinu prvi istraživao još 1894. godine.

NEMAR

U istoČnom delu Srbije, gde su najlepše i najbrojnije pećine, kao da nisu zainteresovani da od njih naprave turističke atrakcije. Teško je doći i do osnovnih podataka o njima, čak ni kada su otvorene za posetioce.

Nije mnogo bolje ni u drugim delovima zemlje, pa tako jedna od najatraktivnijih pećina, Hadži-Prodanova, kod Ivanjice, godinama čeka da dobije osvetljenje.


b92


Vrh
Nina
Post  Tema posta: Pećine Srbije  |  Poslato: 30 Jun 2012, 03:04
Korisnikov avatar
Moderator
Moderator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 14:33
Postovi: 5555

OffLine
Hadži Prodanova pećina

Slika

Slika

Hadži-Prodanova Pećina je dobila ime po Karađorđevom vojvodi Hadži-Prodanu, koji je tokom srpskog ustanka, Hadži Prodanove bune pod njegovim vodjstvom  protiv turske odmazde 1814. godine, u pećinu sklanjao zbegove.

Hadži-Prodanova Pecina se nalazi u dolini Rašćanske reke, (pa je zbog toga zovu i "Rašćanska pećina"), na desetak kilometara od Ivanjice na putu za Guču, na nadmorskoj visini oko 600 metara. Ispitana dužina Hadži-Prodanove pećine je oko 400 metara i sastoji se od dva sprata. Ulaz u Hadži-Prodanovu pećinu je širok 3 metara, te se dalje sužava, nakon čega sledi prostrana dvorana duga oko 50 metara i široka oko 15 metara. Stručnjaci su ovde pronašli 25 novih vrsta pećinskih životinja (insekata) koje u svetu nisu poznate ili su veoma retke. Tokom istraživanja u Hadži-Prodanovoj pećini su pronađeni predmeti koji ukazuju na boravak neandertalaca - lovaca koji potiču iz perioda od 45000 do 40000 godina pre nove ere, ali i ostaci pećinskog medveda. Ulaz u Hadži-Prodanovu pećinu delimično je sakriven Adžijinom crkvom. Ova svetinja podignuta je 1909. godine i posvećena je Arhangelu Mihajlu.

Slika


panacomp


Vrh
Nina
Post  Tema posta: Pećine Srbije  |  Poslato: 15 Jul 2012, 18:20
Korisnikov avatar
Moderator
Moderator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 14:33
Postovi: 5555

OffLine
Mermerna pećina

Slika

Slika

Slika

Mermerna Pećina se nalazi u selu Donja Gadimlja, na Kosovu i Metohiji, oko 20 km južno od Prištine i 360 km od Beograda, na istočnoj strani kosovske doline. Mermena Pećina je dobila ime po oblikovanom kamenu krečnjaku od koga je formirana. Ukupna dužina istraženih kanala Mermerne pećine iznosi 1.260 metara, a deo koji je pristupačan za turiste je dugačak 440 metara. Temperatura vazduha u Mermernoj pećini se kreće od 10 - 15°C, zavisno od galerije. Mermerna Pećina je sačinjena od mermernih litica nastalih metamorfozom krečnjaka, što prestavlja redak prirodni fenomen. Jedinstvenost ove pećine je, pored jedinstvenog pećinskog nakita koji je formiran u mermeru, velika koncentracija različitih oblika pećinskog nakita na malom prostoru.

U Mermernoj Pećini razlikujemo Ulaznu, Zapadnu, Severnu i Istočnu galeriju. Ulazna galerija Mermerne pećine je potpuno zapušena i nije dostupna speleološkim istraživanjima. Zapadna galerija je u obliku lavirinta sačinjenog od brojnih "slepih" hodnika. Severna galerija Mermerne pećine sadrži brojne pećinske ukrase, sa vrlo retkim aragonitskim nakitom. Istočna galerija vodi do "Dugog" i "Plavog kanala", koji je povezan sa "Dolinom suza". "Plavi kanal" je dobio ime po pećinskom nakitu plave boje. Kanali (hodnici) Mermerne pećine su ispunjeni masivnim stubovima, dok je tavanica prekrivena stalaktitima. Neki stubovi dostiži visinu do 5 metara i prekriveni su šiljcima, što takođe predstavlja specifičnost Mermerne Pećine. Pećinski ukrasi su različitih boja, od belo-kristalne do crvene, sa mnogobrojnim nijansama između ove dve boje. Mermerna Pećina je za turiste otvorena 1976. godine. Da bi bila pristupačna za turiste, iz Mermerne pećine je uklonjena velika količina nanosa i ruševina, što je uticalo na promenu mikro-klime, a posledice se još uvek istražuju. Mermerna pećina je zaštićena Zakonom kao spomenik prirode. Veliki deo Mermerne pećine je još uvek neistražen, jer su tokom njene evolucije mnogi prolazi i dvorane zapušeni blatom (muljem) i šljunkom.

Slika

Slika


panacomp


Vrh
Estrella
Post  Tema posta: Re: Znamenitosti i lepote Srbije  |  Poslato: 30 Avg 2012, 16:16
Korisnikov avatar
Vitezova zvezda

Pridružio se: 17 Jun 2012, 20:13
Postovi: 5399

OffLine
Najlepše pećine Srbije


U Srbiji je potpuno uređeno i bezbedno za posetioce sedam pećina, a najviše ih ima u jugoistočnom delu zemlje.


Slika


Samostalan ulaz u neke od njih nije dozvoljen, već morate naći stručnog vodiča, a evo četiri najlepše.

Potpećka pećina
Ovo je najlepša pećina zapadne Srbije i nalazi se nadomak Užica. Ulaz u Potpećku pećinu je jedan od najvećih ulaza na Balkanu, a do nje se stiže preko 700 stepenika. Pećina ima dva sprata kanala: u gornjem delu je nekada proticala reka i pravila vodopad, dok je donji deo bio naseljen za vreme neolita. Cena ulaznica je 100 dinara za individualne posete, piše "Blic".

Stopića pećina
U blizini Užica nalazi se i Stopića pećina, kroz koju protiče Trnavski potok. Ulaz u pećinu koji je visok 40 metara, nalazi se na 711 metara nadmorske visine, a pećina se sastoji od pet celina: Svetla dvorana, Tamna dvorana, Velika sala sa kadama, Kanal sa kadama i Rečni kanal.
Ono što je turistima najinteresantnije jeste vodopad Izvor života. Stopića pećina je otvorena za posete od 9.30 do 18 časova, a cena ulaznice je 100 dinara.

Pećina Risovača
Podzmeni muzej paleolita nalazi se na ulazu u Aranđelovac, a njena dužina je 135 metara, sa bočnim kanalima 190 metara. Risovača je jedna od pet pećina na Balkanu u kojoj je živeo pračovek neandertalac kao lovac. U pećini su pronađeni fosili stari 36.000 godina. Ulaza je 100 dinara.

Resavska pećina
Resavska pećina nalazi se u istočnoj Srbiji, na 20 kilometara od Despotovca, a istraživanja pokazuju da datira iz perioda pre velikog ledenog doba. Prelepi pećinski nakit počinje od samog ulaza u nju, a boja zavisi od minerala kroz koji je prošla voda. Ulaznice za decu je 220, a za odrasle 270 dinara.


(MONDO)

_________________
Slika


Vrh
Astra
Post  Tema posta: Re: Pećine Srbije  |  Poslato: 08 Maj 2013, 22:12
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10711

OffLine
Pećine Srbije otvorene za turističke posete

Srbija može da se pohvali sa čak 1.500 pećina, koje obiluju prelepim stalaktitima i stalagmitima. Istraženo samo oko 10 odsto pećina. Najpoznatija Resavska pećina

Slika
U najposećenijim pećinama Srbije, zvanično je počela turistička sezona

Srbija može da se pohvali sa čak 1.500 pećina, koje obiluju prelepim stalaktitima i stalagmitima, što predstavlja izuzetan potencijal za razvoj speleološkog turizma, ali je samo oko 10 odsto pećina istraženo, a tek nekoliko otvoreno za turiste.


U najposećenijim pećinama Srbije, zvanično je počela turistička sezona, a neke će svoje kapije otvoriti za posetioce 1. maja.

Turisti već mogu da posete Resavsku pećinu kod Despotovca, čijih je 800 metara, još od 1972. godine uređeno i otvoreno za posete. Ona je najposećenija i kroz nju godišnje prođe oko 40.000 gostiju, koji imaju priliku da se dive vajarskom delu prirode, nastalom u proteklih 45 miliona godina.

Posetioci mogu u okolini da obiđu i manastire Manasiju i Ravanicu, kao i Muzej ugljarstva Senjski rudnik. Kako je navedeno na sajtu "www.visitserbia", cena posete pećini je 300 dinara za odrasle i 250 za učenike i penzionere, a organizovani obilazak sa vodičem je od 9.00 do 17 sati.

Najveća turistička pećina u Srbiji je Rajkova pećina, sa kanalima u dužini od 2.304 metra. Nalazi se u blizini Majdanpeka, a spada u jednu od pećina koje poseduju najlepši i najbogatiji pećinski nakit.

Gosti mogu u blizini da obiđu i Lepenski vir, Đerdap i Kapetan Mišin breg. Cena ulaznice je 150 dinara po osobi, a radno vreme je od 9.00 do 17 časova.

U pećini Ceremošnja, kod Kučeva, nekada su se sakrivali odmetnici, u njoj su pronađeni ostaci pećinskog medveda, a u njoj se nalazi i monumentalna vajarska kompozicija "Na večnoj straži“. U tom kraju, turisti se mogu upoznati i sa starim, zaboravljenim zanatima i narodnim običajima, isprobati homoljski sir i med.

Grupa od 130 Zlotskih pećina, ukupne dužine od blizu 8.000 metara najveća je grupa istraženih pećina u Srbiji. One se nalaze se u okolini sela Zlot, kod Bora, u kojioj je otkriveni i prisustvi praistorijskog čoveka.

Pećina Vernjikica je sa Lazarevom pećinom povezana uređenom pešačkom stazom, sa visinskom razlikom od 164 metra. Najveća atrakcija je dvorana "Koloseum“, jedna od najvećih i najviših pećinskih dvorana u Srbiji. Pećina će biti otovrena od 1. maja, cena ulaznice je 200 dinara po osobi, a radno vreme je od 9.00 do 16 časova.

U blizini su turističke atrakcije Borsko jezero i rudnik i prirodni kameni most Valja Prerast.

Potpećka pećina je 14 kilometara udaljena od Užica i poseduje pećinski nakit koji je redak u kraškim pećinama, kao i zemljane figure koje su načinili domaći i strani vajari. Cena ulaznice je 200 dinara za odrasle i 150 za decu, radno vreme u aprilu je od 12 - 16 sati, u maju od 10 - 18.

U blizini je selo grnčara i etnoturizma Zlakusa i tipično seosko domaćinstvo s kraja XIX veka - Terzića avlija.

Do Stopića pećine na Zlatiboru stiže se šumskom stazom, dugom oko 300 metara, sa strmim stepenicama na vrhu, gde posetioce čeka ogroman, zelenilom obrastao otvor, iz kojeg izvire rečica, a ispred je drveni most preko nje. Tu je i impresivan vodopad -Izvor života.

Cena je 200 dinara za odrasle i 150 za decu, a radno vreme od 9.30 do 16 časova, u sezoni do 19. U blizini je etno - selo Sirogojno.

Na ulazu u Aranđelovac nalazi se jedno od najpoznatijih nalazišta paleolita u Evropi - pećina Risovača. Dvorane su prepune raznobojnih korala, kao i predmeta i ukrasa kojima se služio pračovek. U pećini su pronađeni i fosili stari 36.000 godina. Cena ulaznice je 150 dinara, a radno vreme od 9 do 17 časova.


Novosti

_________________
Slika


Vrh
Astra
Post  Tema posta: Re: Pećine Srbije  |  Poslato: 13 Maj 2013, 08:42
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10711

OffLine
Ivanjica: Turisti uskoro u Hadži prodanovoj pećini

Hadži prodanova pećina kod Ivanjice biće uskoro uređena i uvršćena u zvaničnu turističku ponudu ovog kraja Srbije i tako do kraja godine otvorena za turiste

Slika

IVANJICA - Hadži prodanova pećina kod Ivanjice biće uskoro uređena i uvršćena u zvaničnu turističku ponudu ovog kraja Srbije.


Prema rečima zamenika predsednika opstine Ivanjica Raca Sekulića, pećina će biti otvorena za posetioce do kraja ove godine.

"Arhitektonski projekat uradilo je preduzeće 'Atelje Milovanović', a sredstva, u iznosu 4,23 miliona dinara, obezbediće lokalna samouprava i Ministarstvo ekonomije", kazao je Sekulić Tanjugu.

U dogovoru sa preduzećem "Putevi" Ivanjica, iz opštinskog budžeta opredeljen je novac za sređivanje parkinga i pešačke staze do ulaza u pećinu, naglasio je on, navodeći da su vandali oskrnavili pećinu i odneli deo nakita.

Ova pećina se nalazi u dolini Rašćanske reke, ima istorijski i prirodnjački značaj. Ime je dobila po Karađorđevom vojvodi iz Prvog srpskog ustanka, koji je u nju sklanjao narod u zbegove pred Turcima.

Prilikom arheoloških istraživanja pronađeni su ostaci životinja stari do 15.000 godina i keramika iz gvozdenog doba, što je svrstava među malobrojna nalazišta iz starijeg kamenog doba na Balkanu.

Pećina je istražena u dužini od oko 400 metara, sastoji se od dva nivoa, na donjem pored glavnog nalaze se i dva sporedna kanala, a gornji nivo karakteriše ranovrstan pećinski nakit. U njoj su pronađeni ostaci 25 vrsta životinja, pre svega insekata, koje nisu dovoljno proučene.

Sve to Hadži prodanovu pećinu čini značajnim turističkim odredištem, budući da je zanimljiva kako speleolozima, arheolozima i prirodnjacima, tako i turistima.


Novosti

_________________
Slika


Vrh
Astra
Post  Tema posta: Re: Pećine Srbije  |  Poslato: 29 Okt 2014, 20:27
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10711

OffLine
Cerjanka čeka goste

Udaljena od grada petnaestak kilometara, u sklopu poznatog izletišta Kamenički vis, nalazi se jedna od retkih hidrološki aktivnih pećina u Srbiji

Slika


NIŠ - Udaljena od grada petnaestak kilometara, u sklopu poznatog izletišta Kamenički vis, u narodu poznata kao Cerjanka, nalazi se jedna od retkih hidrološki aktivnih pećina u Srbiji. Po rečima Nebojše Petrovića Trše - jednog od malobrojnih Nišlija zaduženih za staranje o ovom dobru - kroz Cerjansku pećinu protiče voda koja izvire u Vrelu.


Inače, pećina kraj Niša spada među tri najduže i najlepše na svetu, Zavod za zaštitu spomenika proglasio ju je prirodnim dobrom, ali je - što se tiče turista, pa čak i speleologa - potpuno netaknuta. A prva istraživanja rađena su sedamdesetih godina prošlog veka, po nalogu tadašnjeg političkog vrha, ulaz je proširen miniranjem, ali su radovi kratko trajali, pa su speleolozi i alpinisti tek par decenija kasnije počeli da otkrivaju metar po metar Cerjanke i stigli do šest kilometara dužine. Tada je i ustanovljeno da temperatura vazduha i vode u pećini konstantno iznosi 12 stepeni, a vazduh je prva dva i po kilometara istog kvaliteta kao i na ulazu, što je čini bezbednom za turističke obilaske...

Namernici, spuštajući se uređenim stepenicama, prolaze tik uz vodopad koji se uliva u Cerjansku propast - kako se još naziva ova speleološka lepotica - ali je ulaz zatvoren metalnim rešetkama, sa sve katancem. Zbog mnogo vode i strmine, samo oni potpuno opremljeni ostaju suvi, ali se pred svima otvara nesvakidašnji podzemni svet, satkan od hodnika i dvorana čija visina premašuje 50 metara, a sa plafona visi na hiljade različitih oblika pećinskog nakita - uključujući i jedinstvene heliktite, koji prkose Zemljinoj teži.

- Realno je da Cerjanska pećina postane istinski izazov ne samo za speleologe, jer je, čim se steknu uslovi, treba uvrstiti u ponudu niškog adrenalinskog turizma. Uostalom, nije bez razloga u rangu onih po Francuskoj i Švajcarskoj - kaže Milan Stojaković, posvećen upravo adrenalinskim sportovima.

POČETAK PROMOCIJE

DO pre nekoliko godina, potencijalnim posetiocima ove prirodne atrakcije problem je predstavljao i neuređeni prilazni put, kojim je kretanje bilo moguće samo terenskim vozilima. Sada je ta deonica asfaltirana i, po rečima Srđana Savića, predsednika opštine Pantelej, to je tek početak promocije. Jer, iz niške Direkcije za izgradnju najavljuju da će - uz pomoć posebnih projektora i merača - uskoro izraditi čitavu topografsku sliku pećine, ne bi li otkrili još koji hodnik. Veruje se, naime, da je Cerjanska pećina dugačka oko osam kilometara, ali to još nije naučno potvrđeno.


Novosti

_________________
Slika


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: Pećine Srbije  |  Poslato: 17 Feb 2017, 21:32
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 45883

OffLine
Kađenica, srpsko gubilište i svetilište

Reporter Pressmagazina posetio je pećinu Kađenica, veliku, ali zaboravljenu i zapuštenu svetinju Ovčarsko-kablarske klisure, u kojoj su tokom Hadži Prodanove bune Turci svirepo masakrirali na desetine srpskih žena i dece

Slika

Devojka je sedela ispred ulaza u pećinu, vezla i osluškivala. Već je treći dan kako je narod uzmakao pred Turcima i sabio se u ovu vlažnu špilju nadomak Zapadne Morave. Nikada do sada nekrst nije zalazio duboko u šumu, ali đavo će ga znati. Posle propasti bune, ostrvio se i podivljao kao nikad. Znala je da idu po selima, da pale i robe. Ako ih ovde pronađu, znala je, niko neće biti pošteđen.
Već je noć počela da se spušta, kada se iz utrobe zemlje začuo jecaj deteta. Čula je majku kako ga smiruje i žamor ljudi. Njih pedeset zbijenih u tesnoj podzemnoj odaji, do srži zastrašeni i živi u jami pokopani. Ako se oluja ne smiri, ako se potraga uskoro ne obustavi, neće moći dugo ovde da izdrže.

Taman kada je to pomislila, pažnju su joj privukli čudni zvuci iz šume. Učinilo joj se da nekoga ima, da se neko kreće, ali sem žubora vode ništa nije mogla da čuje. Trajalo je to minut ili dva, kada je čula i lomljavu suvih grančica. Mogla je to da bude i neka zver, ali je slutila nešto gore i zlokobnije. Znala je da zveri prete, ali one najgore, od ljudskog lika sazdane. I tako je, nažalost, i bilo. Za tili čas ispred pećine se sjatila gomila ljudi. Čula je halabuku, arlaukanje i smeh, stigla je jedino da se povuče sa ulaza. Počinjala je duga, jeziva noć, noć u kojoj će se mišja rupa pretvoriti u zajedničku grobnicu.
Od ovog neobičnog događaja, jednog od najpotresnijih u srpskoj istoriji, prošla su bezmalo dva veka. Dogodio se krajem oktobra 1814. godine, godinu dana nakon slamanja Prvog srpskog ustanka. Glavešine i vojvode su prebegle u Srem, a preostali narod suočio se sa jednim od najvećih pogroma u svojoj povesnici. Razularene turske bande harale su selima i gradovima, a u opštem bezakonju niko nije bio pošteđen. Zavladale su glad, bolesti, panika i neizvesnost.

Slika
Pećina Kađenica

Utočište Svetogoraca

Zbog mnoštva manastira smeštenih sa obe strane Zapadne Morave, klisuru koja deli Kablar i Ovčar mnogi nazivaju i srpskom Svetom gorom. Manje je, međutim, poznato da su njeni prvi stanovnici i neimari zaista bili Svetogorci. Kada je u jednom istorijskom trenutku, pod najezdom Turaka, i sam Atos bio ugrožen, mnogi su se ovamo preselili.
Bespuće i mnogobrojni useci, špilje i pećine, bili su prirodna zaštita monasima i narodu u teškim vremenima. Nepristupačna mesta pretvarali su u isposnice, da bi kasnije, u nekim mirnijim vremenima, u pitomini kraj reke gradili veće i trajnije hramove. Nažalost, bilo je i dana kada se od zla ni u mišjoj rupi nije moglo sakriti. Slučaj u pećini Kađenica upravo to potvrđuje.
Verujući da ne može ništa da izgubi, narod se ponovo digao na ustanak. U Trnavi, selu nadomak Čačka, krajem septembra 1814. godine Hadži Prodan je stao na čelo bune. Smrt je već bila za vratom, vredelo je barem pokušati. Krenuli su na sve ili ništa. I, nažalost, bilo je ništa! Slabo organizovana, loše vođena, podignuta uoči zime kad joj vreme nije, buna je brzo doživela propast.
Bio je to povod da Turci krenu u još veće nasilje. Ceo Vračar, od Tašmajdana do Stambol kapije (na mestu današnjeg Narodnog pozorišta), bio je „okićen" ljudima nabijenim na kolac. Između ostalih, na kolje su nabijeni i Pajsije, iguman manastira Stjenik, i njegov momak, đakon Avakum. Legenda kaže da su, začuđeni lepotom mladog monaha, Turci ponudili đakonu život, ako napusti veru i pređe u islam. Avakum je to sa gnušanjem odbio, rekavši da veru Hristovu ni za šta ne bi menjao, da mu nije žao da mlad umre, jer što duže živi i više će greha sakupiti.

Ali, beše to samo početak turske odmazde. Zulumćari Imšir paše krenuli su širom vilajeta u poteru za pobunjenicima. Zalazili su i na mesta na koja nikada ranije turska noga nije kročila. Tako su stigli i do Kađevice, pećine u kojoj se krio zbeg naroda iz obližnjih sela. Puno je priča i legendi kako su je pronašli. Jedni su tvrdili da je reč o izdaji, drugi da je zbeg otkriven kada je potera začula jecaj deteta.
Zanimljiva je, međutim, i priča Radovana Marinkovića, koji je u knjizi „Jeličke legende" zapisao da su Turci na njenom ulazu primetili devojku, koja je sedela i vezla i, po svemu sudeći, čuvala stražu.
„Polako, korak po korak, nasilnici su se šunjali prema pećini", zapisao je Marinković. „Kada ih je spazila, devojka je klisnula u vlažne čeljusti stene, gde je njen narod našao utočište. Turcima je bilo jasno da devojka nije sama. Prišli su pećini i pozvali narod da se preda. Zaplašeni, šćućureni uz stene, ljudi su ćutali i nemo čekali da vide šta će se desiti. Pošto su nekoliko puta ponovili poziv za predaju, Turci su sakupili vlažnu ječmenu slamu i zapalili je na ulazu u pećinu. Dim je nadirao. Ljudi, žene i deca su se gušili, ali niko nije imao hrabrosti da izađe napolje. Znali su da ih i tamo čeka svirepa smrt. Svi su se ugušili. U njoj se i danas nalaze njihove garave kosti", završava Marinković.
Više od 120 godina zverinje je razvlačilo kosti nesrećnih ljudi. Tek na zalaganje vladike žičkog Nikolaja Velimirovića ostaci stradalnika prikupljeni su i u dva kamena sarkofaga položeni da večno svedoče o ljudskoj nesreći. Tada je (1936. godine) pećina donekle uređena, pod je nivelisan, a pred sam rat prosečena je i staza koja vodi do strmog ulaza u pećinu.

Narod pećinu smatra svetinjom, na molitveniku između kamenih kovčega ostavlja priloge, ali je broj onih koji ovde dolaze veoma mali. Možda i zato što obeležja na putu skoro da i nema, a onaj ko bi krenuo nasumice, putem preko starog mosta na Zapadnoj Moravi, suočava se sa brojnim iskušenjima.

Slika

Turčinovac - Najveći srpski zbeg

Koliko su špilje i pećine bile važne za opstanak naroda u ovim krajevima, svedoči i priča o pećini Turčinovac, koja se sakrila u planinsku vrlet Kablara, na levoj obali Zapadne Morave. I o njoj je Radovan Marinković zabeležio jednu legendu.
- Da bi saznali u koju se pećinu na Kablaru sklonio najveći srpski zbeg - piše Marinković - Turci su jednog svog čoveka oblačili u srpsko odelo i slali da čuva ovce po kablarskim padinama. Srbi su, srećom, shvatili nameru neprijatelja, pa su čobanina uspeli da uhvate i ubiju.
Onda Turci naprave visoke stube, prislone ih uz stenu do najveće pećine, pa se jedan od njih popne da vidi ima li koga unutra. Jedni kazuju da se tu zadesila zmija, a drugi da je u pećini žena mesila hleb, pa kad je ugledala Turčina bacila mu testo u oči. Da li od zmije ili od testa, tek Turčin se uplaši i strmoglavi niz stenu. Od tog doba se pećina zove Turčinovac.
Kađenica je samo jedna od desetak svetinja u Ovčarsko-kablarskoj klisuri, srpskoj Svetoj gori, kako je nazivaju. Smeštena je na desnoj obali Zapadne Morave, tridesetak metara od vode, šćućurena pod liticom stene u gustoj šumi. Do nje se stiže jedino preko starog železničkog mosta preko reke, na samom početku klisure.
Nekada je preko njega „tutnjao" popularni „ćira", prelazilo se traktorima i zapregom, ali ga je danas teško preći i pešice. Drvena gazišta su vremenom istrulila, gvozdenu konstrukciju prekrila je rđa, pa svaki prelazak na suprotnu obalu zahteva mnogo pažnje i hrabrosti. Iskušenja vas čekaju i kasnije, kada uskom stazom zaraslom u šiblje krenete uzvodno pored reke.
Srećom, kilometar-dva od mosta, kroz guste krošnje iznad glava primetismo i pobodeni drveni krst, pouzdan znak da smo stigli pred nekadašnje sklonište naroda u zbegu koje ubrzo postade i večna grobnica. Nažalost, malo je onih koji su za Kađenicu čuli, još manje je onih koji bi pod ovim uslovima da je i obiđu.
Iako svega stotinak metara dalje, preko reke, kolone turista svakodnevno promiču na putu ka moru ili Zlatiboru, malo je onih koji imaju vremena za podsećanje na nekadašnja stradanja. A možda upravo zato i tako često i olako stradamo.


pressrs,

_________________
Slika Slika


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: Pećine Srbije  |  Poslato: 23 Feb 2017, 20:49
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 45883

OffLine
Lazareva pećina, Bor

Slika

Lazareva pećina (Zlotska pećina) je pećina u Srbiji. Nalazi se u istočnoj podgorini Kučaja. U blizini se nalazi još par objekata koji su zajedno sa ovom pećinom poznati i pod nazivom „Zlotske pećine“. Od ovih pećina Lazareva je najpoznatija i turistički najranije uređena.Pećinu je izgradila podzemna reka koja i dalje prolazi kroz nju. Ukupna dužina ispitanih kanala Lazareve pećine je 9818 m, a procenjena dužina pećinskih kanala prelazi 10 km. Ukupna površina pećine je 9907 m². Procenjuje se da zapremina pećinskih prostorija iznosi više 52.000 m³. Pored same pećine ima pešačka staza koja vodi od Lazarevog kanjona.

Slika

Od Zlota je udaljena 3 km, od Brestovačke banje 14 km i od Bora 21 km. Ulaz u pećinu je na nadmorskoj visini od 291 m i nalazi se na levoj strani Lazareve reke. U selu Zlot postoji turistička mapa sa kontakt telefonima. Ulaznice kupujete na ulazu u pećinu.Arheološki i speleološki аtrаktivnа mnogobrojnim turistimа kojimа je nа rаspolаgаnju od 15. аprilа do 15. novembrа uz orgаnizovаnu vodičku službu.


Slika

_________________
Slika Slika


Vrh
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Pogled za štampu

Ko je OnLine
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Idi na:   


Obriši sve kolačiće boarda | Tim | Sva vremena su u UTC + 2 sata

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
DAJ Glass 2 template created by Dustin Baccetti
Prevod - www.CyberCom.rs
eXTReMe Tracker