Pogledaj neodgovorene postove
Pogledaj aktivne teme
Danas je 13 Apr 2021, 00:10


Autoru Poruka
Senka
Post  Tema posta: TVRĐAVE,KULE...  |  Poslato: 11 Jun 2012, 13:39
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 45053

OnLine
Najlepše srpske srednjovekovne tvrđave

Utvrđeni gradovi u srednjem veku garantovali su opstanak države. Pogledajte deset najlepših srpskih srednjovekovnih tvrđava.

Slika
Beogradska tvrđava, Guliver/Getty images

Beogradska tvrđava

Nastanak Beogradske tvrđave vezuje se za prisustvo Rimljana krajem stare i početkom nove ere. Slovensko ime grada-tvrđave, Beograd, prvi put se pominje 878. godine u pismu pape Jovana III. Današnji njen izgled prošao je dug period formiranja. Za vreme despota Stefana Lazarevića (1404-1427) dobila je oblik razvijenog utvrđenja. Pod vlašću Turaka počela je da se razvija izvan zidina, a sa dolaskom Austrijanaca 1717. otpočela je modernizacija. Konačno, 1867. godine Srbi su dobili ključeve Beogradske tvrđave, piše "Blic magazin".

Utvrđenje Bač

Utvrđenje Bač smešteno je na manjem rečnom ostrvu u meandru Mostonge, a grad su činili tvrđava i podgrađe. Pretpostavlja se da je u vreme kralja Karla Roberta Anžujskog (1338-1342) izgrađeno novo utvrđenje, prema zapadnim uzorima, tako da se na objektima pojavljuju i gotski građevinski elementi. Krajem 15. i početkom 16. veka tvrđava je obnavljana i ojačavana u vidu renesanse pod zapovedništvom Petra Varadija i Pavla Timorija. Turci su Bač zauzeli 1529. godine, a oslobođen je 1687

Slika
Maglič, Guliver/Getty images

Srednjovekovni grad Maglič

Maglič je izgrađen na platou, na uzvišenju stenovitog grebena koji dominira čitavaom okolinom. Smešten je jugozapadno od Kraljeva. Pretpostavlja se da je podignut u 13. veku. Arhiepiskop Danilo II je između 1324. i 1337. godine obnovio Crkvu svetog Đorđa, bedeme i druge objekte, opremivši ih potrebnim stvarima. Osnova utvrđenja je u obliku nepravilnog izduženog višeugaonika sa sedam masivnih kula i donžonom. Na vrhu bedema postojale su ograđene šetne staze. Uz bedeme su bili postavljeni objekti za smeštaj straže i druge namene, dok je rov bio direktno uklesan u stenu radi odbrane. U unutrašnjosti grada sačuvani su ostaci palate i Crkve svetog Đorđa.

Slika
Golubačka tvrđava, Guliver/Getty images

Golubačka tvrđava

Vreme nastanka grada nije ustanovljeno, dok prvi pisani dokumeti potiču iz daleke 1335. godine. Golubac je imao burnu istoriju, a oko njega su se dugo sporili i ratovali Ugari i Turci. Grad je sagrađen na desnoj obali Dunava, na kamenitom obronku. Dosadašnjim istraživanjima, naročito prema obliku kula, ukazuje se da je grad sagrađen u vreme borbi sa hladnim naoružanjem. Kasnije, upotrebom i korišćenjem vatrenog oružja, dolazi do izmena na zapadnim kulama.

Smederevska tvrđava

Sagradio ju je despot Đurađ Branković u nameri da u nju smesti crkvenu i civilnu vlast i učini je prestonicom. Iz tog razloga prostorno je podeljena na Veliki i Mali grad. U velikom gradu postojao je mitropolijski kompleks sa pratećim sadržajima i objektima za stanovništvo. U Malom gradu nalazi se šest kula, od kojih je na jednoj natpis iz kojeg se jasno vidi da je grad podigao Đurađ Branković. Veliki grad opasuje 19 kula rađenih od lomljenog kamena. Debljina zidova dostiže i do 4,5 metara, a najdeblji su prema kopnenoj strani.

Srednjovekovni grad Koznik

Pretpostavlja se da je Koznik bio aktivno utvrđenje još za vreme Kelta i Rimljana. Nalazi se na putu koji vodi iz doline Rasine u dolinu Ibra osam kilometara severozapadno od Brusa. Pominje se u povelji kneza Lazara za Lavru svetog Atanasija na Svetoj gori 1381. godine kao plemeniti Koznik. U narodu je još poznat kao Jerinin grad jer je u to vreme žena despota Đurđa Brankovića po predanju zavela veliki kuluk i angažovanje i ljudi i životinja za iznošenje materijala na ovaj teško pristupačan vis. Sagrađen je na kupastom uzvišenju i opasan jakim bedemom koji prati konfiguraciju terena.

Tvrđava Ram

Prve detaljnije opise Ramske tvrđave ostavio je turski putopisac iz 17. veka Evlija Čelebija. O njenom nastanku postoje različita predanja. Neka od njih se vezuju za Romila i Rema, kao i dolazak Slovena koji su tu podigli paganski hram. Tvrđavu je sagradio Bajazit II 1483. godine na desnoj obali Dunava. Utvrđenje je podignuto na steni i nalazi se 30 kilometara severoistočno od Požarevca. Građena je kao vojničko-artiljerijsko utvrđenje. U centralnom delu tvrđave nalaze se ostaci džamije, dok se u njenoj neposrednoj blizini nalazi karavan saraj koji je sagrađen u sito vreme.

Niška tvrđava

Nalazi se na desnoj obali Nišave, na ostacima rimskih i srednjovekovnih temelja, na mestu gde se nalazio logor rimskih legionara i egzistiralo keltsko naselje. Sagradili su je Turci početkom 18. veka, na tek izgrađenom Hisaru koji je bio predviđen za smeštaj vojske. Ima četiri velike kapije: Stambol, Beogradsku, Vidinsku i Veliku kapiju kroz koju se izlazilo na reku. Untar zdanja nalazilo se naselje sa dućanima, bogomolja, kasarne i objekti za vojne potrebe. Uz tvrđavu je i hamam koji je sagrađen u 15. veku i jedna je od najstarijih građevina profane arhitekture sa početka turske vladavine.

Tvrđava Fetislama

Nalazi se zapadno od Kladova, na samoj obali Dunava. Sastoji se od Malog i Velikog utvrđenja. Malo utvrđenje je podignuto 1524. godine, dok je Veliko utvrđenje podignuto između 1717. i 1739. godine i imalo je šest kamenih bastiona i palisadne bedeme. Oko utvrđenja se pruža rov širine između 13 i 30 metara koji se završava zidom od lomljenog kamena. Fetisalamsa utvrđenja bila su u upotrebi do 1867. godine, kada su ih Turci predali Srbima.

Slika
Petrovaradinska tvrđava, Guliver/Getty images

Petrovaradinska tvrđava

Sa najvišom kotom od 125 metara nadmorske visine zauzima dominantan položaj nad Panonskom nizijom. Današnja tvrđava građena je prema planovima austrijskih vojnih inženjera od 1692. do 1780. godine. Ovaj složeni kompleks razvijan je istovremeno na tri povezana visinska nivoa u skladu sa najsavremenijim dostignućima evropske fortifikacijske škole tog doba. Sastoji se od Gornje tvrđave, Dvorožnog bastiona i Donje tvrđave.


Mondo

_________________
Slika Slika


Vrh
Estrella
Post  Tema posta: Re: ZABORAVLJENI SRPSKI DVORCI, PALATE,TVRĐAVE I KONACI  |  Poslato: 07 Jul 2012, 11:36
Korisnikov avatar
Vitezova zvezda

Pridružio se: 17 Jun 2012, 20:13
Postovi: 5399

OffLine
Tvrđava lepotica


Prvu tvrđavu na Petrovaradinskoj steni, na novosadskoj strani Dunava, podigli su još Rimljani. Na njenim ruševinama su katolički monasi u 13. veku podigli manastir Belakut, koji su posle provale Tatara "prepravili" u jako utvrđenje.


Slika
Petrovaradin danas


Tu, u današnjem Petrovaradinu, mađarski kralj Matija Korvin je u 15. veku sklapao trgovačke ugovore sa Mlecima, ali i vojne sa vlastelom protiv nadirućih Turaka. Nešto kasnije i kralj Vladislav Drugi dolazio je u Petrovaradin da bi raznim olakšicama prikupljao radnu snagu za podizanje novih kula i bedema. Najviše se u tom poslu istakao nadbiskup Petar Varadi, prema kome je novi grad dobio ime. Ipak, 1526. moćna turska vojska pod komandom sultana Sulejmana Veličanstvenog tvrđavu je osvojila i držala više od dva veka. Kako svedoči putopisac Evlija Čelebija, u to doba se zvala Varadim, "nepristupačan, čvrst i uistinu star grad...

u je svega dve stotine daskom pokrivenih kuća, bez ograda i bašta, Sulejman-hanova džamija, skladište municije i žitni ambari. Na jugoistočnoj strani nalaze se samo bregovi i po njima sve sami vinogradi". Austrijanci su posle Velikog bečkog rata osvojili ovaj kraj i srušili srednjovekovnu tvrđavu da bi podili drugu, mnogo savremeniju, koja je odolevala svim napadima.

Posle austrijsko-turskog rata 1718. granica između Austrije i Turske je pomerena na centralnu Srbiju, pa je i Petrovaradinska tvđava postala manje značajna, ali su, za svaki slučaj, podignute nove kasarne i topovske postaje, tako da je Petrovaradin do 1790. postao najsavremenije naoružano utvrđenje u monarhiji.

Želeći da pomognu Prvi srpski ustanak, Novosađani su podmitili austrijske oficire i iz tvrđave prokrijumčarili topove. Ustanak je ipak propao, a vožd Karađorđe je jedno vreme bio zatočen u Petrovaradinu. Posle Prvog svetskog rata tvrđava se našla u sastavu Kraljevine SHS. Vojni vrh je tada odlučio da se unište svi bastioni koji su izgubili strateški značaj, pa se na spisku našla i Petrovaradinska tvrđava. Poštedeo ju je pukovnik Dragoš Đelošević, jer mu je bila "suviše lepa da bi je srušio". Godine 1948. je proglašena je istorijskim spomenikom i rekonstruisana.

Danas se tu nalaze galerije i ateljei, Muzej i Istorijski arhiv Novog Sada, Akademija umetnosti, Astronomska opservatorija, konjički i streličarski klub i mnoštvo nacionalnih restorana.

Vrhunska akustika

Već celu deceniju u Petrovaradinskoj tvrđavi se održava Egzit, jedan od najpoznatijih muzičkih festivala sveta, koji dnevno poseti više od 50.000 ljudi. Mesto je odabrano i zato što drevne zidine, kako se ispostavilo, pružaju vrhunsku akustiku, uz neverovatnu mogućnost da različite pozornice budu sasvim blizu, a da se zvuci ne mešaju.


Vestionline

_________________
Slika


Vrh
Astra
Post  Tema posta: Re: ZABORAVLJENI SRPSKI DVORCI, PALATE,TVRĐAVE I KONACI  |  Poslato: 08 Jul 2012, 16:38
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10704

OffLine
Još četiri miliona dinara za Vršačku kulu

Pokrajina obezbedila novac za obnovu najvrednijeg projekta očuvanja kulturne baštine u Vojvodini. Skidaju natpis „zabranjeno penjanje“. Kompleks će biti pod zaštitom

Slika
Vršačka kula

VRŠAC - Vršačka kula je najvredniji projekat očuvanja kulturne baštine u Vojvodini, posle kompleksa u Baču, koji je iz sličnog istorijskog perioda, zbog čega je pokrajinski Sekretarijat za kulturu nastavio da finansira njenu rekonstrukciju.

Iz pokrajinskog budžeta je u prethodne dve i po godine za ove namene bilo izdvojeno deset miliona dinara, a novom donacijom od četiri miliona završiće se poslednja faza rekonstrukcije, posle čega će ovaj srednjovekovni objekat i simbol Vršca konačno biti otvoren za turiste.


Kula je jedini preostali objekat nekadašnjeg utvrđenja, koji od 16. veka stražari nad Vršcem. Pomenutim radovima vraćeni su joj prvobitni obrisi, baš kao i krov, jedini detalj koji starijim Vrščanima smeta, jer je njime narušen izgled kule „sa zubima“ kakvu oni pamte. Međutim, o postojanju krova svedoči i grb tog grada iz 1804. godine.


IZVAN ZIDINA

UREĐENjEM kompleksa moraće da se sredi prilaz i izgradi nov put do utvrđenja, ali i parking, koji ne sme da narušava prirodu, jer će ovaj oživljeni grad biti pod zaštitom. Na platou će se izgraditi i propratni objekti, poput etno-kuće i prostora za održavanje predstava i koncerata, dok će se staza za paraglajderiste zadržati.

- Sa krovom ili bez njega, smatram da je za grad najvažnije da se ovaj objekat konačno privede nameni, jer je pre ovih radova na ulazu u kulu godinama stajao natpis „Zabranjeno penjanje“ iz bezbednosnih razloga - naglašava Čedomir Živković, predsednik opštine Vršac, i dodaje da je do sada u Kulu uloženo više 30 miliona dinara.

Projektom je predviđeno da se na najnižem vršačkom brdu (399 metara nadmorske visine) obnovi nekadašnje utvrđenje, čiji su temelji pronađeni pre desetak godina. Sve to je urađeno u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture iz Pančeva, jer će ovaj kompleks biti pod zaštitom države.

- Trenutno uređujemo unutrašnji prostor i prilaz kuli, posle čega će uslediti uvođenje električne instalacije i kanalizacije. Zidarski radovi će biti gotovi ove godine, te postoji mogućnost da ćemo tada postaviti i muzejsku zbirku predmeta pronađenih tokom arheološkog iskopavanja - objašnjava Javor Rašajski, član Opštinskog veća za kulturu.

Sada se čeka odobrenje za izgradnju još jedne kule, kružnog oblika, na već postojećim temeljima. U toj kuli će biti luksuzni restoran na dva nivoa. Poslednja faza obnavljanja podrazumeva natkrivanje središnjeg dela (između dve kule) sa lameriranom drvenom konstrukcijom i pokrivanje staklom. Sve to će oživeti pet vekova stare priče despota Đurađa Brankovića, pretpostavlja se, sačinitelja utvrđenja.


PREMESTIĆE REPETITOR

KADA se završi uređenje kompleksa vršačkog zamka, nadležni najavljuju da će premestiti repetitor, koji se nalazi tik uz zidine budućeg spomeničkog kompleksa. On se vizuelno ne uklapa u tu celinu, ali i svojom konstrukcijom zaklanja pogled na ceo grad. Podsećanja radi, bedemi kule bili su uzdrmani u dva navrata tokom 1999. godine, kada je repetitor bombardovan.


Novosti

_________________
Slika


Vrh
Nina
Post  Tema posta: Re: Znamenitosti i lepote Srbije  |  Poslato: 28 Jul 2012, 23:24
Korisnikov avatar
Moderator
Moderator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 14:33
Postovi: 5555

OffLine
Tvrđave i dvorci: Čuvari tajni

Tvrđave i dvorci razbacani širom Srbije svedoče o burnoj prošlosti, ali i o romantičnim ljubavima, dvobojima i boemskim noćima.

Ako volite istorijsku avanturu, svoje putešestvije usmerite na srednjovekovne tvrđave i dvorce razbacane širom Srbije. Za početak, upoznajte velike monolitne bedeme i kule koje se uzdižu nad gradovima, rekama ili dolinama krijući legende, do danas ostale zapisane u kamenu.

Skrivene lepote drevnih građevina, sazidane kao odbrana od spoljnih opasnosti i neprijatelja, urušio je zub vremena, ali im nije oduzeo mistiku i vrednost. Skupina od sedam tvrđava, koje se prostiru duž Dunava od Bačke do Đerdapa, predstavlja neke od najmoćnijih utvrđenja na teritoriji Srbije - Petrovaradinska, Beogradska, Smederevska tvrđava...

Slika
Ostaci srednjovekovnog grada Magliča kod Kraljeva

Ako, pak, želite kakvo bajkovito putovanje, zavirite u stare dvorce Srbije, njihove odaje i bujne parkove u kojima još lebde mnoge neostvarene ljubavi, dvoboji zbog časti i neprospavane boemske noći. Dvorce su najviše gradile imućne i uticajne porodice u periodu od 17. do početka 20. veka, naročito u Vojvodini, gde ih ima ukupno 72. Oni su svedočili o plemićkom statusu, bogatstvu i značaju vlasnika.

Najlepše dvorce podizali su članovi porodice Dunđerski, a priča se da je prilikom otvaranja jednog od njih, svoj prvi kocert održao devetogodišnji dečak, koga je doveo grof Esterhazi, a koji je kasnije svetu postao poznat kao Franc List.


Serbia


Vrh
Estrella
Post  Tema posta: Re: ZABORAVLJENI SRPSKI DVORCI, PALATE,TVRĐAVE I KONACI  |  Poslato: 14 Avg 2012, 16:38
Korisnikov avatar
Vitezova zvezda

Pridružio se: 17 Jun 2012, 20:13
Postovi: 5399

OffLine
RESTAURACIJA KOMPLEKSA SMEDEREVSKE TVRĐAVE


U smederevskoj tvrđavi počela je restauracija sakralnog kompleksa, otkrivenog pre više od 30 godina


Slika


Ubrzo po otkrivanju kompleksa počela su šestogodišnja istraživanja, ali nije bilo novca da bi se započeto i okončalo.

Radovi se obavljaju uz finansijsku potporu Ministarstva kulture i gradske uprave, a pod nadzorom arhitekte Jasmine Popović Rusimović iz Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

"Do pre nekoliko godina nikakvih radova nije bilo na lokalitetu. Zidovi su teško oštećeni mrazom, vodom, vegetacijom", navela je arhitekta Popović Rusimović.

"Tada smo očistili zidove od vegetacije, a prošle godine Ministarstvo kulture izdvojilo je pet miliona dinara i pridružila se gradska uprava sa dva miliona dinara, tako da smo sada počeli radove na restauraciji i konzervaciji sakralnog objekta", rekla je Popović Rusimović.

Od polovine prošlog veka povremeno se u okviru smederevske tvrđave na prostoru od 11 hektara tragalo za ostacima sakralnog kompleksa većih dimenzija.

Jasmina Popović Rusimović navela je da neki stručnjaci smatraju da jeste nađen taj kompleks, a pojedini stručnjaci smatraju da nije. Međutim, satelitsko snimanje do tri metra dubine nije dalo dokaze da takav objekat postoji.


Akter

_________________
Slika


Vrh
Nina
Post  Tema posta: Re: ZABORAVLJENI SRPSKI DVORCI, PALATE,TVRĐAVE I KONACI  |  Poslato: 08 Okt 2012, 20:58
Korisnikov avatar
Moderator
Moderator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 14:33
Postovi: 5555

OffLine
Osvetljena srednjovekovna tvrđava Đurđevgrad

Na srednjovekovnoj tvrđavi Đurđevgrad iznad Zvornika večeras je puštena u rad probna rasveta, čime su zidine tvrđave prvi put osvetljene.

Slika

Na tvrđavi je postavljena unutrašnja i spoljašnja dekorativna rasveta koja obasjava zidine.

Tvrđava nosi naziv Đurđevgrad po srpskom despotu Đurađu Brankoviću. Iz tog perioda potiče i legenda o prokletoj Jerini, ženi Đurađevoj, kojoj se pripisuje podizanje starog zvorničkog grada.

Staza od zidina Donjeg prema Gornjem gradu dobila je, prema legendi, ime "Jerinina staza strasti" i ona govori o "nezasitoj" gospodarici Jerini koja je zavodila mladiće iz svoje pratnje, a zatim ih noću bacala kroz tajna vrata s najviše kule u Drinu, da bi se sačuvala tajna njenog noćnog života.

Potpredsednik Skupštine opštine Zvornik Danijel Dragičević rekao je novinarima da je rasveta urađena u okviru prve faze revitalizacije Đurđevgrada u kojoj je još izvršeno čišćenje zidina i prostora oko tvrđave.


Blic


Vrh
Astra
Post  Tema posta: Re: ZABORAVLJENI SRPSKI DVORCI, PALATE,TVRĐAVE I KONACI  |  Poslato: 15 Dec 2012, 21:09
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10704

OffLine
Jugoistočna Srbija: tvrđave i utvrđenja

U čitavoj jugoistočnoj Srbiji ima mnogo ostataka rimskih i srednjovekovnih utrđenja, manje ili više očuvanih. Najveći deo se nalazio na Rimskom putu Via militaris. Put je od Beograda (Singidunum) do Carigrada. Trasa puta kroz današnju Srbiju izgrađena je 33. godine.

Slika
Niška tvrđava, Foto: Ivan Muljevski/Wikimedia Commons/Flickr

Najznačajnija utvrđenja u Jugositočnoj Srbiji su: Niška tvrđava, Pirotska tvrđava – KALE, Sokograd, Vrmadžanski grad, Caričin grad.

Sva ova utvrđenja mogu da se obiđu uz stručnog vodiča.

Niška tvrđava

Niška tvrđava, simbol grada, smeštena u centru na obali reke Nišave, predstavlja jedno od najočuvanijih i najlepših turskih vojnih zdanja na srednjem Balkanu. Gradili su je Rimljani, Vizantinci i Srbi, a rušena je i obnavljana više putam da bi joj konačan izgled dali Turci 1723. godine.

U Naissusu, odmah iza severnih bedema tvrđave, rođen je Konstantin Veliki, rimski imperator koji je zvanično priznao hrišćanstvo. Niš je jedan od retkih gradiva u svetu sa impozantnom tvrđavom u najužem centru grada čije se težište nije pomeralo u poslednjih 2000 godina.

Sokograd

Slika
Sokograd, Foto: sokobanja.rs

Srednjovekovno tursko utvrđenje nastalo na temeljima rimskog kastela (IV-VI), pominje se još 1413. godine od kada je bio u posedu Turaka. Izgrađen je na uzvišenju, iznad kanjona reke Moravice. Razuđen je i nepravilne osnove; sastoji se iz dva dela –gornjeg i donjeg grada. Hajduk Veljko oslobodio je grad 1808. godine.

Iz pravca Sokobanje do Sokograda stiže se asfaltnim putem, do izletišta Lepterija, a odatle šetnjom zelenim tunelom do kapije grada. Danas je Sokograd spomenik od nacionalnog značaja pod zaštitom države.

Vrmdžanski grad

Slika
Vrmdžanski grad, Foto: .jugoistocnasrbija.rs

Nastao je u doba cara Justinijana (IV do VI) vek i predstavlja utvrđeni logor koji je branio stari popločani put „Carski put“, koji je išao prema Bugarskoj. Pouzdano se zna da su ga Vizantinci obnovili 530. godine i dogradili u skladu sa razvojem tehnike.

U XV veku je nastalo burno vreme sa dolaskom Turaka kada je sultan Musa 1412. Osvojio Bolvan, Stalać, Lipovac i Vrmdžu čiju je posadu isterao izvan zidova tako što joj je presekao dovod vode.

Turci se nisu dugo zadržali jer ih je vojska despote Stefana isterala, potukla na granici sa Bugarskom i ubila samog sultana Musu. Danas su vidljivi vrlo skromni ostaci ovog grada.

Šanac

Slika
Foto: jugoistočnasrbija.rs

Vojno utvrđenje Šanac izgrađeno krajem 19. Veka u susret balkanskim ratovima, na brdu zvanom Jeremija, koje dominira Lužničkom kotlinom. Sastoji se od niza podzemnih katakombi i tunela us vrhu smeštaja opreme i vojske kao i odbrambeno utvrđenje.

Kale – Pirotski grad

Slika
Foto: Dragica Žolnaj/Wikimedia Commons/Flickr

Pirotski grad predstavlja manje utvrđenje sa kulama i zidnim platnima. Tvrđava se sastoji od tri dela: gornjeg grada sa donzon kulom, srednjeg dela sa bedemom i dve kule, i najnižeg – donjeg dela sa bedemom i zidanim rovom.

Prolazeći kroz različite vremenske periode, dobijao je različita imena, od naziva TURRES (kula) za vreme Rimskog carstva, u III i IV veku, zatim Pirgos, Thurib, Momčilov grad, Kale, Tvrđava, današnji naziv ovog grada je Kale.

Arheološkim istraživanjem srednjeg dela Pirotskog grada otkriveno je da je na tom mestu postojalo naselje još pre 5000 godina, a oktriveni su i drugi tragovi iz eneolita i gvozdenig doba, Antike, Rane Vizantije i srednjeg veka.


B92

_________________
Slika


Vrh
Nina
Post  Tema posta: Re: TVRĐAVE,KULE...  |  Poslato: 10 Jan 2013, 05:11
Korisnikov avatar
Moderator
Moderator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 14:33
Postovi: 5555

OffLine
Maglič - turističko blago Kraljeva

Unutar srednjovekovnog grada Magliča počela je sanacija šetačkih staza, što je prva faza revitalizacije ovog spomenika kulture iz nemanjićkog perioda.

Slika

Radove je otvorio gradonačelnik Kraljeva Ljubiša Simović, koji je istakao da će vrlo brzo Maglič postati lepši i bezbedniji za turiste.

Ovaj projekat finasira vlada Italije sa 90.000 evra, a 10.000 evra obezbeđuje lokalna samouprava. Partneri na projektu su i udruženja “Sodalis” iz Kraljeva i “Tavolo Trentino kon Kraljevo” iz italijanskog grada Trenta, koja su predložila ovaj projekat.

U prvoj fazi, koja treba da bude realizovana ove godine, biće zamenjena drvena građa na zidinama i uređene šetališne staze unutar objekta. Za sledeću godinu planirana je izgradnja pešačke staze od reke Ibar do Magliča.

Za sada su ugovoreni radovi u vrednosti od 2,25 miliona dinara. Izvođač je kraljevačko preduzeće “Građevinar” u saradnji sa i “Vingom”, a rok za završetak radova je kraj oktobra.

Slika

Gradonačelnik Kraljeva Ljubiša Simović je naglasio da ova faza sanacije Magliča otvara vrata i za ambicioznije projekte.

“Uradićemo elaborat o potpunoj rekonstrukciji ovog srednjovekovnog zamka. Naša ideja je da Maglič učinimo jednim od najvažnijih turištičkih resursa Kraljeva”, rekao je Simović.

Maglič ima status spomenika kulture od izuzetnog značaja i jedan je od najočuvanijih gradova iz nemanjićkog perioda.

Pretpostavlja se da je sagrađen sredinom 13. veka, a prvi pisani podaci su iz 1337. godine, iz vremena arhiepiskopa Danila Drugog.

Unutar monumentalnih zidina nalaze se ostaci crkve Svetog Ðorđa, jedne palate sa skladištem, cisterne za vodu i još nekoliko manjih objekata.

Obimni konzervatorski radovi završeni su sredinom osamdesetih godina.


Tanjug


Vrh
Astra
Post  Tema posta: Re: TVRĐAVE,KULE...  |  Poslato: 11 Jan 2013, 05:18
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10704

OffLine
Smederevska tvrđava: Obnovljen hram iz X veka

U Tvrđavi završena konzervacija ostataka vizantijske crkve iz 10. veka. Srednjovekovni hram podignut pola milenijuma pre despotovog grada

Slika
Ostaci vizantijske crkve u Smederevskoj tvrđavi posle restauracije i konzervacijeSMEDEREVO - Završene su konzervacija i prezentacija sakralnog kompleksa iz 10. veka, unutar zidina Smederevske tvrđave. Projekat je vredan više od sedam miliona dinara, a finansirali su ga Ministarstvo kulture sa pet, i grad sa 2,2 miliona.

Burna istorija ovog lokaliteta, inače, počinje pola milenijuma pre zidanja Tvrđave. U 10. veku, izgrađena je vizantijska crkva koju je - u prvoj polovini 15. veka - despot Đurađ obnovio.

Već 1459, padom pod Turke, crkva je porušena, a umesto nje je nikla džamija, čijeg su minareta obrisi i danas vidljivi. Krajem 17. veka, islamska bogomolja pretvorena je u katoličku crkvu, ali su je Turci ubrzo srušili i nikada više nije obnovljena...

Slika

Ostaci vizantijske crkve pronađeni su 1981, a dve i po decenije kasnije Ministarstvo kulture odobrilo je sredstva za konzervaciju i delimičnu restauraciju.

- Radovi su počeli u maju, bogosluženjem na razrušenim temeljima i to je bio prvi pravoslavni obred u Tvrđavi još od pada Smedereva pod tursku vlast.

Konzervatorski radovi izvedeni su stručno, prezentacija je urađena tako da bude prepoznatljiva svaka faza, a akcenat je stavljen na srednjovekovni hram koji je sada vidljiv i prepoznatljiv - objašnjava direktor Regionalnog centra za zaštitu spomenika kulture u Smederevu, Veroljub Ranković.


MISTERIJA

TOKOM restauracije, slučajno su pronađeni skelet i izuzetno očuvane zlatne minđuše, iz 14. ili 15. veka. Iako se još čekaju rezultati antropološke analize, pretpostavlja se da je u pitanju izvesna žena iz vladarske loze Nemanjića, s obzirom na to da se na minđušama nalazi grb ove dinastije.


Novosti

_________________
Slika


Vrh
Tesa
Post  Tema posta: Re: TVRĐAVE,KULE...  |  Poslato: 09 Feb 2013, 22:06
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 18 Sep 2012, 18:55
Postovi: 4287

OffLine
Калемегдан


Slika


Калемегдан је највећи београдски парк, а истовремено и највећи културно-историјски комплекс, са Београдском тврђавом у центру. Пре него што је крајем XIX века претворен у парк, плато око тврђаве је служио као војна осматрачница, а Турци су га називали фићир-бајир – „брег за размишљање“. Сáма тврђава је подигнута у првом веку као палисада (утврђење од зашиљених дебала) са земљаним бедемима ради одбране од варварских племена, да би током другог века прерасла у римско војно утврђење – каструм, затим византијски кастел (одбрамбено утврђење) око кога су се у VI веку населили Словени. Тврђава је била срце српске престонице у XIV и XV веку, после чега је наизменично служила као турско и аустријско артиљеријско утврђење. Сваки освајач је оставио траг на зидинама каламегданске тврђаве. Њени римски делови се налазе под земљом и повремено се појављују у откопавањима као, на пример, приликом недавног премештања трамвајских шина. Остаци деспотовог дворца са такозваном Донжон-кулом (простор видиковца) чини језгро Калемегдана. Из деспотовог времена потичу и ниски зидови Доњег града са кулом Небојшом. Камени бедеми Горњег града углавном потичу из турског времена, док су зидине од цигле подигли Аустријанци у XVIII веку. Калемегданска тврђава се и данас обнавља и дограђује, а освајају је само чете туриста.

ЈЕЗИК

Калемегдан је сложеница од турских речи кале – тврђава и мегдан, односно мејдан, арабизам – пространо поље, већи празан простор у граду, трг, вашариште, пијаца, место где се воде двобоји. Калемегдан пре свега означава брисани простор пред тврђавом, данашњи парк.

ГЕОГРАФИЈА

За Турке је био «капија ратова», а када је био у рукама аустријских владара, као последње хришћанско утврђење према Турцима, утврђени Београд је називан и «бедемом хришћанства».

ИСТОРИЈА

Београдска тврђава је имала и спољни бедем, који је пролазио кроз данашњи центар града. У град се могло ући кроз неколико капија – Стамбол-капију, Савску капију, Варош-капију.


srpskikod


Vrh
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Pogled za štampu

Ko je OnLine
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 5 gostiju
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Idi na:   


Obriši sve kolačiće boarda | Tim | Sva vremena su u UTC + 2 sata

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
DAJ Glass 2 template created by Dustin Baccetti
Prevod - www.CyberCom.rs
eXTReMe Tracker