Pogledaj neodgovorene postove
Pogledaj aktivne teme
Danas je 20 Mar 2019, 21:27


Autoru Poruka
Nina
Post  Tema posta: ZOO vrtovi Srbije  |  Poslato: 25 Maj 2012, 15:44
Korisnikov avatar
Moderator
Moderator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 14:33
Postovi: 5555

OffLine
ZOO vrtovi Srbije

ZOO vrtovi Srbije Srbija-forum

Slično brojnim specijalnim prirodnim rezervatima, srpski zoo vrtovi, na direktan i indirektan način, čuvaju životinje i njihova staništa kroz praksu zaštite, uključivanja i inspirisanja ljudi da uče, da se brinu i deluju u svrhu dobrobiti životinja. Svaki od ovih vrtova je unikatna urbana oaza i obrazovna platforma, koja daje svoj mali doprinos globalnim naporima da se umanje dosadašnji negativni efekti ljudskog delovanja na planeti i da se zaštiti životinjska vrsta.

Srbija može biti ponosna na svoje Zoo vrtove.


serbiatouristguide


Vrh
Nina
Post  Tema posta: Re: ZOO vrtovi Srbije  |  Poslato: 22 Okt 2012, 15:00
Korisnikov avatar
Moderator
Moderator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 14:33
Postovi: 5555

OffLine
Šta možeš da vidiš u Boru? Belog lava!

Zoološke vrtove u Srbiji imaju Beograd, Jagodina, Subotica i Bor, i to sa sve belim lavom.

Slika

Direktor Beogradskog zoološkog vrta Vuk Bojović i pisac Dušan Kovačević, otvorili su Zoološki vrt u Boru na površini od dva hektara.

"Sudbina borskog Zoo vrta će zavisiti od Borana, i nadam se da neće doživeti sudbinu koju je nekada imao zoo vrt u Beogradu, kome su stanovnici grada okrenuli leđa", rekao je Bojović na otvaranju.

On je podsetio da je u nekadašnjoj Jugoslaviji bilo 12 zooloških vrtova, među njima i vrt u Brestovačkoj banji kod Bora, koji je devedesetih godina prestao da radi.

"Ovo je veliki uspeh Borana koji su od neiskorišćenog prostora za samo tri meseca angažovanja radnika dobili jedan vredan prostor za uživanje. Danas belog lava u svojim vrtovima nemaju Rim, Pariz, London, Beč i Moskva, ali ga zato ima Bor", kazao je direktor Beogradskog zoo vrta.

Bojović je poklonio belog lava vrtu u Boru. Zoološke vrtove u Srbiji sada imaju Beograd, Jagodina i Subotica.

Prema rečima koordinatora izgradnje vrta Milinka Živkovića, sada je otvoren samo prvi deo te ustanove u kojem su smeštene 53 vrste životinja.

"Postoje mogućnosti za proširenje vrta na sedam hektara i na proleće pripremamo izgradnju druge faze u kojoj će se napraviti objekti za smeštaj slona i žirafe, ali i biti izgrađena botanička bašta", rekao je Živković.Pored više vrsta papkara, lama, emua, zebra i jelena, Borani mogu da vide i kojote, vukove, lisice, tigra, medvede, belog lava i lavicu, 15 vrsta zmija, majmune, iguane, kornjače i krokodile.

Planira se da u tom objektu posla bude za 15 radnika, koje obučavaju radnici beogradskog zoo vrta, a najbolji će biti primljeni na posao nakon testiranja.

Izgradnja tog objekta deo je kampanje za razvoj turizma u opštini Bor, u okviru koje će biti renoviran Hotel "Jezero" na Borskom jezeru, izgrađeni novi sportski poligoni, hipodrom i tereni za golf, a završeno je i skijalište na Crnom vrhu, za čije je potrebe preuređena žičara i nabavljen tabač snega.

U izgradnji zoo vrta, angažovani su radnici borskih javnih komunalnih preduzeća, a po preporuci opštinskih čelnika, volontrali su i radnici nekih kulturnih ustanova.


Mondo


Vrh
Nina
Post  Tema posta: Re: ZOO vrtovi Srbije  |  Poslato: 10 Jan 2013, 06:18
Korisnikov avatar
Moderator
Moderator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 14:33
Postovi: 5555

OffLine
Beogradski zoološki vrt

SlikaBeogradski zoološki vrt je nastao 1936. godine. Osnovao ga je tadašnji gradonačelnik, industrijalac, gospodin Vlada Ilić (I). Svečano je otvoren na Petrovdan - 12. jula.

Prvi stanovnici vrta su bili: lavovi, leopardi, beli i mrki medvedi, vukovi, makaki i mangabej majmuni, antilope, bivoli, zebui, mufloni, jeleni, srne, rode, ždralovi, paunovi, fazani, sove, pelikani i papagaji.

Ubrzo po otvaranju Beogradski zoološki vrt je postao jedno od najomiljenijih mesta na koje su Beograđani dolazili. Više puta je ugostio i članove kraljevske porodice Karađorđević. Kraljica Marija je sa kraljevićima Tomislavom i Andrejom vreme namenjeno razonodi često provodila upravo u Vrtu, a mladi kralj Petar Drugi se prilikom poseta redovno interesovao za dalje planove i izgradnju.

Kada je formiran, Zoološki vrt je zauzimao prostor nešto veći od tri i po hektara, da bi, vrlo brzo, bio proširen na sedam, a zatim, izgradnjom restorana "Kalemegdanska terasa" i pripajanjem jednog dela Donjeg grada, čak na nešto više od četrnaest hektara, i na toj površini je dočekao i Drugi svetski rat. Međutim, tokom Drugog svetskog rata Vrt je dva puta bombardovan: najpre 1941. od strane nemačkih fašista, a zatim i saveznika, 1944. godine. Skoro ceo životinjski fond je uništen. Zbog razaranja i drastično smanjenog broja eksponata, površina Vrta se posle rata, nažalost, svela na oko sedam hektara, koliko i danas zauzima.

Po kazivanju Dane Savković-Gligorić, čiji je otac, Miodrag Savković, bio direktor Vrta u to vreme, prilikom bombardovanja 1941. stanari okolnih zgrada naivno su poverovali da Vrt neće biti meta bombardera, pa su listom pohrlili da u njemu nađu utočište. Ali, bombe su nekontrolisano padale, pa je u Vrtu, naročito u pećini u kojoj su danas skloništa za zebre i antilope, izginulo mnogo ljudi. Svojim očima je videla i kako mnoge životinje, pogođene bombama, lete u vazduh. Posebno joj se u pamćenje urezala slika slona raznetog na komade. Mnoge životinje su tada pobegle iz razrušenih kaveza, a one koje su predstavljale opasnost po okolinu, morale su biti poubijane da bi se sprečila veća tragedija. Među retkim koje su preostale nalazili su se nilski konj Buca i aligator Muja.


Slika


beozoovrt


Vrh
Nina
Post  Tema posta: Re: ZOO vrtovi Srbije  |  Poslato: 10 Jan 2013, 06:22
Korisnikov avatar
Moderator
Moderator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 14:33
Postovi: 5555

OffLine
Beogradski zoološki vrt

SlikaZoološki vrt se nalazi u delu Beogradske tvrđave, na Kalemegdanu, najznačajnijem kulturno-istorijskom spomeniku Beograda.

Tvrđavu su sazidali Rimljani na keltskim otkopinama, a rušili je i preziđivali Huni, Srbi, Mađari, Turci i svi drugi narodi koji su se otimali oko našeg glavnog grada. Poslednji izgled po Vobanovom sistemu dali su njoj Austrijanci posle 1717. godine, kada su preoteli Beograd od Turaka.

Vremenom, Beogradska tvrđava se polako pretvarala u muzej i park sa šetalištima, a među njenim zidinama smeštene su razne ustanove, među kojima i Zoološki vrt.

Do Zoološkog vrta, ukoliko koristite gradski prevoz, možete doći koristeći tramvaje: 2, 5, 10, i autobuse: 24, 26, 79.


SlikaSlikaBeogradski zoološki vrt radi svih 365 dana u godini.


Blagajna je otvorena od 08.00 časova.
Ulaznice se prodaju do pola sata pre početka sumraka.


Cene ulaznica:
- odrasli (stariji od 15 godina) 400 dinara po osobi
- deca (starosti od 3 do 15 godina) 300 dinara po osobi
- đačke ekskurzije (više od 15 lica) 250 dinara po osobi

Cene godišnjih ulaznica (važe do kraja kalendarske godine):
- pojedinačna ulaznica za odrasle 4000 dinara
- pojedinačna ulaznica za decu 3000 dinara
- porodična ulaznica 6000 dinara

Pravo na besplatan ulazak u Beogradski zoološki vrt imaju:
- deca mlađa od 3 godine
- studenti biologije, veterine i likovnih akademija, uz važeći indeks

Slika


beozoovrt


Vrh
Tesa
Post  Tema posta: Re: ZOO vrtovi Srbije  |  Poslato: 05 Feb 2013, 10:31
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 18 Sep 2012, 18:55
Postovi: 4287

OffLine
Palićki Zoo vrt posetilo 160.000 gostiju


Zoološki vrt na Paliću posetilo je u protekloj godini više od 160.000 gostiju iz zemlje i inostranstva, što je na nivou petogodišnjeg trenda broja posetilaca, izjavila je Tanjugu koordinatorka u ovoj ustanovi Mirjana Alapović.


Slika


Prema njenim rečima, u Zoo vrtu na Paliću očekuju da će poboljšanjem postojećih i uvođenjem novih sadržaja povećati posetu, pogotovo iz regiona, posebno južne Mađarske.

"Zahvaljujući projektima IPA programa prekogranične saradnje dosta smo se reklamirali u Segedinu i okolini, pa tako primećujemo uzlazni trend broja gostiju iz Evrope, odnosno Mađarske, kao i iz Hrvatske i Rumunije", rekla je Mirjana Alapović.

Ona podseća da se uprava Zoo vrta svake godine trudi da obogati ponudu novim sadržajima i novim životinjama, pa je tako u protekloj godini obnovljena i obogaćena volijera slonice, renoviran bazen za foke, a kao najvažniji projekat izdvaja izgradnju nove volijere za mrkog medveda, koji je osim unutrašnjeg brloga dobio i 800 kvadratnih metara dvorišta.

“Medved je za sada zatvoren, a posetiocima je najzanimljivije to što smo izgradili i pećinu u kojoj, sa jedne strane, oni kroz staklo mogu iz neposredne blizine videti medveda, a sa druge strane on u tom staklu vidi svoj odraz u ogledalu”, rekla je ona.

Koordinatorka Zoo vrta na Paliću dodaje da je u protekloj godini fauna vrta obogaćena novim vrstama ptica i majmuna.
“U ovoj godini ćemo nastaviti uređenje parkovskog vrta po kojem smo poznati, gde godišnje sadimo 80.000 cvetnica u lejama, a takođe planiramo dolazak novih životinja kroz razmenu sa drugim zoološkim vrtovima. Osim toga, nastavićemo i sa našim programima obrazovanja gde ćemo otvoriti još jednu učionicu u Eko centru koji će tako postati pravi tropikarijum”, rekla je Mirjana Alapović.

Ona napominje da u ovoj godini rad nastavlja i prihvatilište za zbrinjavanje bolesnih i povređenih divljih životinja i životinja koje se zaplenjuju kao predmet nelegalne trgovine.

Cene ulaznica su na prošlogodišnjem nivou – 250 dinara za odrasle, 700 dinara roditeljska karta, 600 dinara sezonske karte, dok je za decu do sedam godina, u pratnji roditelja, ulaz besplatan.

Zoološki vrt na Paliću predstavlja jedan od najvećih Zooloških vrtova u zemlji, a trenutno ima 120 vrsta životinja i preko 750 jedinki.


B92


Vrh
Kalina
Post  Tema posta: Re: Beogradske vesti  |  Poslato: 21 Mar 2013, 12:14
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 25 Feb 2013, 00:15
Postovi: 490

OffLine
Lavovska uživancija na suncu

Prvom danu proleća juče su se obradovali svi, pa i stanari Beo zoo vrta. Dok su se lavovi i tigrovi izležavali na suncu, ptice šepurile i zavodile, polarni meda iskoristio je priliku i okupao se u bazenu. Zaposlene je obradovala i ženka beloglavog supa, lešinara koji se teško reprodukuje u zatočeništvu, koja je snela jaje.

s


BANJA - Sve to ne bi bilo toliko neobično, da ga lešinar koji živi na velikim nadmorskim visinama, nije sneo na zemlji umesto u gnezdima koja su za njih napravljena.

- Teško je reprodukovati beloglavog supa i nama je pošlo za rukom ono što većini nije. Nije mi poznato da je ženka ovog lešinara ikada snela jaje na zemlji, poput kvočke, ali naša ženka je to učinila i uredno leži na njemu - kaže Vuk Bojović, direktor “Vrta dobre nade”, napominjući da je tim iz Vrta, osmislio uspešan model odhranjivanja beloglavog supa.

Beli polarni medved Cezar iskoristio je prvi dan proleća da se malo “bućne” u bazenu. Posetioci su sa oduševljenjem gledali kako medved roni, pliva i igra se sa drvenim balvanom koji je ubacio u vodu.

- Mama, mama, vidi šta meda radi! Hoću i ja - vikao je mališan stežući ushićeno mamu za ruku, dok su se svi smejali njegovoj želji da pliva sa najvećim kopnenim mesožderom.

Beo zoo vrt postaće bogatiji za još jednu retku i zakonom zaštićenu vrstu - snežne leoparde. Uskoro će početi izgradnja standardizovanog kaveza za njih, koji će se jednim delom biti ukopan u zemlju.


24 sata

_________________
Kad zaćutim, okrenem se i odem. To ne znači da si ti pobedio.
To znači da više nisi vredan mog vremena.
Čarls Bukovski


Vrh
Astra
Post  Tema posta: Re: ZOO vrtovi Srbije  |  Poslato: 09 Apr 2013, 15:04
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10701

OffLine
ZOO u Jagodini pokazao tigrića

Othranjen je ručno jer ga je majka odbacila, i sada je prešao na ishranu mesom, dnevno jede dva kilogarma mesa. Veoma je živahan, dobro napreduje i postao je nezgodan sa ljudima koje ne poznaje

Slika

JAGODINA - Zoološki vrt u Jagodini, koji ove godine obeležava sedam godina rada, danas je pokazao prinovu, bengalskog tigrića.


Tigrić je star četiri meseca, jedan je od troje preživelih tigrića iz četvrog okota, od roditelja Soje i Nataše, stanovnika ZOO u Jagodini, izjavio je Tanjugu veterinar ZOO Vlado Jovanović.

Othranjen je ručno jer ga je majka odbacila, i sada je prešao na ishranu mesom, dnevno jede dva kilogarma mesa, dodao je Jovanović.

Veoma je živahan, dobro napreduje i postao je nezgodan sa ljudima koje ne poznaje, pa smo ga smestili samog u kavez gde će ostati dok ne napuni šest meseci, dodao je Jovanović.

Ne voli kavez i stalno protestuje, malo je zbog toga i povređen, dodao je Jovanović, koga je tigrić, dok je ovo pričao, držao za nogavicu pantalona i skakao na njega.

Za radnikom ZOO koji ga je pustio iz kaveza, trčao je do novinara. Maza je i radnika i posetilaca.

Iz predhodnih okota Soje i Nataše imamo tigrove u ZOO Beograd i Subotici i jednu tigricu ovde staru četiri godine, objasnio je Jovanović.

Srpkinja iz Turbentala kod Ciriha (Švajcarska) Jelica Vranić, potpisala je, prošlog meseca ugovor sa ZOO vrtom o "stipendiranju" tigrića dve godine, od 1. aprila, po sto evra mesečno, napomenuo je Jovanović.

ZOO u Jagodini je prošle godine posetilo 76.909 građana sa kupljenom ulaznicoma, a prihod od prodatih ulaznica je bio 11.949.537 dinara.

ZOO je prošle godine postao bogatiji za žensku žirafe, poklon ZOO vrta u Beogradu.

ZOO u Jagodini je u sastavu Turističkog kompleksa ovog grada, ima, ne računajući razne ptice, preko 100 životinjskih vrsta sa više od 300 životinja: lavovi, tigrovi, pume, leopardi, majmuni, antilope, kamile, kenguri, žirafa, foke, medvedi, vukovi, ris... a tu je i terarijum za reptile.


Novosti

_________________
Slika


Vrh
Astra
Post  Tema posta: Re: ZOO vrtovi Srbije  |  Poslato: 25 Apr 2013, 15:44
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10701

OffLine
Beo zoo vrtu vidra stigla iz Mađarske

Beogradski zoo-vrt je od pre nekoliko dana bogatiji za još jednog interesantnog stanovnika, devetomesečnu ženku azijske patuljaste vidre

Slika
Patuljasta vidra u Beo zoo-vrtuU BEOGRADSKI zoo-vrt nedavno se doselila azijska patuljasta vidra. Pravo iz mađarskog Đera devetomesečna ženka ušetala je u kavez mužjaka, koji je već duže vreme samac. Kako kažu zaposleni, on ju je lepo dočekao i pristojno se ophodi prema dami u njihovom zajedničkom domu.

Nađa Radović iz Beo zoo-vrta, naglašava da je ovo početak saradnje između dve uprave, koja će se, nadaju se, nastaviti i u budućnosti.

- Ženka koju smo dobili na poklon ima tek devet meseci i još nije polno zrela - objašnjava Radovićeva. - Tek kada napuni dve godine dobićemo mladunce. Lepo je što ju je mužjak primio i nemamo nikakvih problema sa njenom adaptacijom.

Broj posetilaca Zoološkog vrta je sa prolećnim danima sve veći. Sve životinje su napolju, fontane su počele da rade, a zaposleni očekuju da će broj gostiju oko praznika biti mnogo veći.

- Osim afričke patuljaste vidre, možemo se pohvaliti i bebama merkata, močvarnog risa, koje su još u pećini, kao i mladuncem nilskog konja - ističe Radovićeva.


Novosti

_________________
Slika


Vrh
Astra
Post  Tema posta: Re: ZOO vrtovi Srbije  |  Poslato: 30 Sep 2013, 22:49
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10701

OffLine
Brazilski tapiri stigli u Beogradski zoološki vrt

Posle skoro 30 godina u Beogradski zoološki vrt stigli su brazilski tapiri.

Slika

Naš glavni grad, tačnije zoološki vrt dobili su nove egzotične stanovnike. Reč je o paru brazilskih tapira, koji su stigli kao poklon jednog mađarskog zoološkog vrta.
Zauzvrat, beogradski zoološki vrt našim susedima poklonio je belog lava.StudioB

_________________
Slika


Vrh
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Pogled za štampu

Ko je OnLine
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gostiju
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Idi na:   


Obriši sve kolačiće boarda | Tim | Sva vremena su u UTC + 2 sata

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
DAJ Glass 2 template created by Dustin Baccetti
Prevod - www.CyberCom.rs
eXTReMe Tracker