Pogledaj neodgovorene postove
Pogledaj aktivne teme
Danas je 20 Mar 2019, 22:12


Autoru Poruka
Estrella
Post  Tema posta: Planine Srbije  |  Poslato: 30 Jun 2012, 20:31
Korisnikov avatar
Vitezova zvezda

Pridružio se: 17 Jun 2012, 20:13
Postovi: 5399

OffLine
Zlatibor spreman za letnju sezonu


Prosečne cene smeštaja u hotelima na bazi polupansiona kreću se oko 2.200 dinara. Najam apartmana je od 2.000, a ležaj u privatnom smeštaju je od 600 dinara


Slika


ZLATIBOR - Ovog leta cene na Zlatiboru biće na prošlogodišnjem nivou, a prema rezervacijama u jeku sezone, na ovoj planini očcekuju dnevnu posećenost od 15 do 20.000 gostiju, izjavio je za Tanjug direktor Turističke organizacije Zlatibor Darko Đurović.

"I ovog leta prosečne cene smeštaja u hotelima na bazi polupansiona kreću se oko 2.200 dinara. Najam apartmana je od 2.000, a ležaj u privatnom smeštaju je od 600 dinara.To je sigurno doprinelo da sada u predsezoni na Zlatiboru boravi 7.000 turista", ističe Đurović.

Ono što je novina ovog leta na Zlatiboru je 50 kilometara uređenih biciklističkih staza.

"Ljubitelji planinskog biciklizma moći će da uživaju i na Torniku, gde je u ski centru uređeno 20 kilometara staza ",kaže Đurović.

Ski centar Tornik će od 22.juna biti otvoren, po prvi put u Srbiji, za panoramsko razgledanje šestosednom žičarom.

Gosti Zlatibora u vrelim letnjim danima moći će da se rashlađuju u bazenima i na brojnim kupalištima u okolini Zlatibora.


Večernje Novosti

_________________
Slika


Vrh
Estrella
Post  Tema posta: Re: Planine  |  Poslato: 03 Jul 2012, 16:15
Korisnikov avatar
Vitezova zvezda

Pridružio se: 17 Jun 2012, 20:13
Postovi: 5399

OffLine
Šta Kopaonik nudi ovo leto


Posle uspešnog otvaranja letnje sezone na Torniku na Zlatiboru, "Skijališta Srbije" 5. jula zvanično počinju sa letnjim režimom rada i na Kopaoniku, saopštilo je danas to javno preduzeće.


Slika


Ovog leta posetiocima "planine Sunca" nudimo bogatu ponudu i raznovrsne aktivnosti za sve uzraste, zanimljive svakom ko voli da svoj odmor provede na najvišim vrhovima Srbije, navedeno je u saopštenju.

Pored panoramske vožnje žičarom „Pančićev vrh", koja svakog leta turiste vozi na vrh Kopaonika, ove sezone organizovane su i rute za planinski biciklizam. Za "mountain bike" određene su specijalne rute - Suvo rudište i Pančićev vrh.

Za one koji se tek na planini odluče da uživaju na "letnjim" stazama i provozaju bicikl po predviđenim rutama, organizovano je iznajmljivanje bicikala u samom centru Kopaonika. Prevoz bicikala uz pomoć adaptera omogućen je na žičari Pančićev vrh.

Osim planinskog biciklizma, u organizaciji "Kluba aktivnih uživalaca prirode Beograd" na Kopaoniku će biti organizovane pešačke ture, koje će voditi od Jarma ka gejziru i crkvi Metodje, kao i od Pančićevog vrha ka arheološkom lokalitetu Nebeske stolice, spuštajući se zatim i do vodopada Jelovarnik.

Za one koji bi u jednom danu da upoznaju čitav Kopaonik koristeći svoje terensko vozilo, "Jeep Club Srbija" osmislio je pedesetak kilometara dugi krug koji povezuje sve atraktivne lokalitete i izletišta na ovoj planini.

B92

_________________
Slika


Vrh
Estrella
Post  Tema posta: Re: Planine  |  Poslato: 06 Jul 2012, 14:51
Korisnikov avatar
Vitezova zvezda

Pridružio se: 17 Jun 2012, 20:13
Postovi: 5399

OffLine
Golija: Netaknuta priroda mami goste


Veoma povoljan pansion u turističkom centru Odvraćenica na Goliji. Dok u gradovima sve ključa, ovo je pravo mesto za dobar i veoma povoljan odmor za one koji nemaju novca


Slika


NEPREGLEDNI kompleksi četinara, obilje bistre vode i čistog vazduha, kulinarski specijaliteti ovog kraja, kajmak, pastrmka, pršuta, pogača, glavni su aduti Odvraćenice, turističkog centra na vrhu Golije. Ono što dodatno privlači posetioce jesu izuzetno povoljne cene, jer pun pansion staje od 10 do 20 evra.

Na ovoj decenijama neopravdano zapostavljanoj lepotici, koja je 2002. godine proglašena i za Svetski rezervat biosfere pod zaštitom Ujedinjenih nacija, izgrađeno je nekoliko hotela i odmarališta, a solidan smeštaj postoji i u domaćoj radinosti. Na Odvraćenici je izgrađeno nekoliko stotina vikendica, a odnedavno i u Vizitorskom centru koji u svojim brvnarama nudi i razne edukativne sadržaje.

- Golija je prelepa zimi, kada nam dolaze ljubitelji skijanja iz Beograda, Vojvodine i centralne Srbije - kaže Golub Pendić, vlasnik hotela „Golija“ i pionir razvoja turizma na ovoj planini. - Ipak, još je lepša leti, ovih vrelih dana, dok u gradovima sve ključa, pravo je mesto za dobar i veoma povoljan odmor za one koji nemaju novca za neke daleke destinacije.

OKUPLJANJE

NAJVEĆU gužvu na planini Golija, mahom kampere i vikendaše, domaćini očekuju u subotu, kada se narod tradicionalno okuplja na Odvraćenici. Turistički radnici se nadaju da će ove i narednih godina i poznate turističke agencije uvrstiti Goliju u kataloge svojih ponuda.


Novosti

_________________
Slika


Vrh
Estrella
Post  Tema posta: Re: Planine  |  Poslato: 08 Jul 2012, 16:08
Korisnikov avatar
Vitezova zvezda

Pridružio se: 17 Jun 2012, 20:13
Postovi: 5399

OffLine
Osveženje na kupalištima Zlatibora


Zlatibor -- U vrele i sparne letnje dane ljudi iz Zlatoborskog kraja osvežavaju na mnogobrojnim kupalištima na Zlatiboru.


Slika


A kupališta na Zlatiboru ima za svačiji džep - i onih gde je ulaz slobodan.

Duh Vimbldona na Zlatiboru je prisutan i pored jednog od 6 kupališta, gde se igra tenis.

I dok neko u hladovini gleda tenis, a neko igra na terenima, ima onih koji su pravo osveženje pronašli u planinskoj rečici. Svaka generacija traži zabavu na svoj način, kroz sportske sadržaje, ili uz muziku na uvce. Mnogima je Zlatibor zamena za more.

"Naravno, ovde je veoma lepa atmosfera, narod dolazi zbog tople vode i zbog opuštajuće atmosfere, svež vazduh, baš je super," kaže jedan od posetilaca.

"Na zlatiborskim jezerima nije toliko skupo i može za jeftino da se prođe," smatra jedan od domaćih turista koji je more "zamenio" Zlatiborom.

Tokom sezone turisti na Zlatiboru uživaju u osveženju na kupalištima koja se nalaze ne nekoliko lokacija. Ipak su najpopularnija kupališta ona u Semegnjevu, kaže Jelica Tošić iz turističke organizacije Zlatibor.

"Kupalište Trčinoge, Komša, Zlatiborska jezera u kojima je ulaz besplatan, a takođe u selu Šljivovici ka Mokroj Gori postoji kupalište Jokino vrelo u kome je ulaz 250 dinara. Zatim Boškova voda u Ljubišu u kome je ulaz 100 dinara. U svim ovim kupalištima možete iznajmiti ležalje, suncobrane. Naravno ima i kupalište u blizini Čajetine, to je kupalište Mušvete, a u samom centru Zlatibora otvoren je i bazen u hotelu Olimp, kod Kićanovića, gde je ulaz 400 dinara za odrasle, a 250 dinara za decu," kaže Tošićeva.

Koliko će neko potrošiti na Zlatiboru zavisi od dubine novčanika i želje da se iskoristi celokupna turistička ponuda. U svakom slučaju izbor je veliki, samo još da je i dovoljno novca, saglasni su i ugostitelji.


B92

_________________
Slika


Vrh
Astra
Post  Tema posta: Re: Planine  |  Poslato: 09 Jul 2012, 00:33
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10701

OffLine
Planinari otkrivaju Šar planinu

Planinari prepešačili Šar-planinu i obišli mesta na koja ljudska noga nije kročila. Prostor sa predivnom prirodom i izuzetnim turističkim potencijalima

Slika

LEPOSAVIĆ - Da je Šar-planina ogroman prostor sa predivnom prirodom i izuzetnim turističkim potencijalima, uverili su se ovih dana planinari sa Kosova i Metohije, centralne Srbije i Makedonije. Oni su, u organizaciji Planinarskog društva „Kopaonik“ u Leposaviću i uz nesebičnu pomoć domaćina - planinarskog društva „Uspon“ iz opštine Štrpce, obišli i „doživeli“ ovaj prelepi i potpuno zapostavljeni deo Kosova i Metohije nastanjen pretežno srpskim življem.


Predsednik Planinarskog društva „Kopaonik“, čiji su članovi nedavno „otkrili“ zaboravljene prostore na Rogozni i Kopaoniku, posetili stari grad Jeleč i osvojili još mnogo predela gde ljudska noga odavno ili uopšte nije kročila, Rade Knežević kaže da je i sam očaran lepotama Šar-planine, ali i razočaran što je ova „lepotica“ najvećim delom „pusta“ i neiskorišćena.

Ne zna se šta je lepše: da li Jažničko jezero na 2.135 metara nadmorske visine, Jezerski vrh na 2.600 metara, Crni kamen na 2.536 metara, Piribreg na 2.550 metara, Štrbačko ili Livadičko jezero, kako ga nazivaju žitelji Sirinićke župe, koje se nalazi na 2.210 metara nadmorske visine.


ČEKAJU GOSTE IZ SVETA

SpecifiČna situacija na Kosovu i Metohiji i udaljenost od Srbije „krivi su“, najvećim delom, što još ništa nismo uradili u turizmu. Ostali smo ovde, na našim ognjištima, uvereni da će doći dan kada će lepote Šar-planine moći da vide gosti iz celog sveta, a mi od turizma lepo da živimo - dodaje Tole.

- I u hladnoj vodi, dok su iznad jezera još beleli ostaci snega, neki naši članovi nisu odoleli, a da se ne okupaju - kaže Knežević i naglašava da će učesnici ekspedicije dugo pamtiti topao prijem i gostoprimstvo žitelja Sirinićke župe, srpske enklave kod Prizrena.

Prostor Šar-planine proglašen je nacionalnim parkom.

Stojan Josifović - Tole, predsednik Planinarskog društva „Uspon“, rođen je i živi na ovim prostorima.

- I od ranije sam znao za izvanredne prirodne lepote ove planine - ističe Josifović - Srećan sam što su se u naše bogatstvo uverili i brojni gosti, nadam se da će nas iduće godine biti još mnogo više i da će i na „zaboravljenom“ delu Šar-

-planine biti više ljudi, a u perspektivi i turizma. On ističe da gosti i sada mogu da dođu i skoro besplatno borave u Kamenom domu na planini, a vrlo jeftino u nekom od mini-hotela.


Novosti

_________________
Slika


Vrh
Estrella
Post  Tema posta: Re: Planine  |  Poslato: 17 Jul 2012, 14:43
Korisnikov avatar
Vitezova zvezda

Pridružio se: 17 Jun 2012, 20:13
Postovi: 5399

OffLine
Kopaonik dobio centar za homeopatsko lečenje


Na Kopaoniku je, u okviru MK Mountain Resort uz podršku Udruženja za klasičnu homeopatiju "Boenninghausen", počeo sa radom moderni Centar za homeopatsko lečenje koji će svojim posetiocima pružati prilagođne homeopatske tretmane pod nadzorom stručnjaka.


Slika


Za korisnike homeopatskih tretmana na "planinini sunca", u ponudi je pet osnovnih paketa lečenja i rehabilitacije: homeopatski tretman za lečenje alergije, za antistres, za regulaciju rada štitaste žlezde, tretman za regulaciju dijabetesa kao i homeopatski tretman za regulaciju telesne težine.

Gostima koji se odluče da svoje zdravstveno stanje poboljšaju u opuštajućoj planinskoj atmosferi biće ponuđen specijalni režim ishrane, a na raspolaganju će imati i brojne spa i velnes sadržaje.

Planina sa više od 200 sunčanih dana godišnje, povoljna klima i bogatstvo biljnog sveta, doprinose razvoju homeoptskih programa lečenja i daju značajne rezultate. Zbog toga je Kopaonik idealno mesto za ovakav vid lečenja, po oceni Udruženja za klasičnu homeopatiju "Boenninghausen".

Više od 30 miliona Evropljana koristi homeopatsku terapiju kako bi svoj organizam dovelo u stanje harmonije. Prema rezultatima mnogih istraživanja homeopatija je medicina budućnosti, a pogodnost da na najbolji način otkriju velike mogućnosti ovog vida lečenja imaće upravo posetioci MK Mountin Resorta na Kopaoniku.


Mondo

_________________
Slika


Vrh
Estrella
Post  Tema posta: Re: Planine  |  Poslato: 18 Jul 2012, 13:28
Korisnikov avatar
Vitezova zvezda

Pridružio se: 17 Jun 2012, 20:13
Postovi: 5399

OffLine
Kraljevski odmor


Spas od vrućine - Za sve koji planiraju da avgust provedu što dalje od usijanog gradskog asfalta Zlatibor i „Kraljevi konaci" su pravi izbor


Slika


Nema boljeg i lepšeg mesta za spas od tropskih vrućina koje su prošle nedelje pogodile Srbiju nego što je Zlatibor. To najbolje zna više od 10.000 gostiju koliko ih se trenutno odmara na ovoj srpskoj planini.

Dok je u gradovima temperatura bila i do 40 stepenu, na ovoj srpskoj planinskoj lepotici bilo je vrlo prijatnih deset stepeni manje. A u samom centru Zlatibora čeka vas najlepše mesto za pravi odmor, apartmansko naselje „Kraljevi konaci".

Dnevni zakup____________Avgust Septembar
četvorokrevetni__________6.500____6.000
četvorokrevetni luks______7.500____7.000
petokrevetni____________8.000____7.500
šestokrevetni____________8.500____8.000

Ratko Jeremić, direktor „Kraljevih konaka", kaže da turisti i te kako znaju gde da odsednu kada dođu na Zlatibor.
- „Kraljevi konaci" iz sezone u sezonu beleže sve bolje poslovne rezultate. Svi naši kapaciteti od 105 apartmana trenutno su popunjeni, a ostalo je još poneko slobodno mesto u avgustu. Ali, ako mene pitate, najtoplije bih preporučio Zlatibor u septembru, jer je tada ovde najlepše - kaže Jeremić.

On dodaje da „Konaci" ove sezone imaju vrlo pristupačne cene zakupa apartmana koje se nisu menjale već tri godine.

- Vrlo pristupačnim cenama, uslugom i ambijentom pokušavamo da gostima priuštimo pravi odmor. A da smo u tome uspeli znamo jer nam se oni uvek vraćaju. Na prostoru od četiri hektara gostima su na raspolaganju apartmani sa 4 i 5 zvezdica koji se nalaze bliže jezeru ili koji su u borovoj šumi. Mir, priroda i uživanje je ono što mi nudimo i što su naši gosti u prethodnih 15 godina koliko postojimo i te kako znali da prepoznaju - ističe Jeremić.

Prvi čovek „Konaka" kaže da su za sve goste predviđeni i popusti koji zavise od dužine boravka, kao i posebni popusti za organizovane grupe. I pored 500 ležajeva koliko ukupno ima u ovom apartmanskom naselju, Jeremić ističe da će uskoro izgraditi još tri nova apartmana po najvišim standardima. Zbog svih pogodnosti koje pružaju, „Kraljevi konaci" su omiljeno mesto mnogih ličnosti iz džet-set sveta, političara, ali i sportista iz zemlje i inostranstva.


Slika

Cene

Ugostitelji na Zlatiboru i ove godine drže prilično visoke cene. Za kafu u restoranima, kafićima i poslastičarnicama treba izdvojiti između 100 i 130 dinara, kugla sladoleda je 70 dinara, sokovi su oko 150 dinara. Čuvena zlatiborska jagnjetina na ražnju je od 1.200 do 1.800 dinara za kilogram, dok je prasetina oko 900 dinara. Za pristojan ručak treba izdvojiti između 700 i 1.200 dinara.


Press

_________________
Slika


Vrh
Estrella
Post  Tema posta: Re: Planine  |  Poslato: 19 Jul 2012, 17:04
Korisnikov avatar
Vitezova zvezda

Pridružio se: 17 Jun 2012, 20:13
Postovi: 5399

OffLine
Recept za osveženje - odmor na planinama Srbije


Srbija tokom leta ima mnogo više sadržaja na planinama. Najjeftiniji odmori su u planinarskim domovima, a u hotelima su cene od 25 evra dnevno, pišu "Novosti".


Slika


Mada je leto mnogim turistima simbol odlaska na more i dobar provod, ima i onih koji se pre opredeljuju za planinu. Uživanje u svežem vazduhu, raznim seoskim zanimacijama, ekstremnim sportovima, svežim noćima sa snom bez prekida, nešto je što se ne može pronaći na obali nekog mediteranskog mesta. Posetioce koji odluče da leto provedu na planinama, najniža cena smeštaja je na Tari od 1.500 dinara u apartmanima. Za Kopaonik cena u planinskom domu je 1.850, dok je na Zlatiboru za hotelski smeštaj nešto skuplja od 2.395. Ako se opredelite za Divčibare potrebno je izdvojiti od 2.200 dinara.

Zlatibor

Slika


Jedna od najposećenijih planina svojim posetiocima nudi razne sadržaje. Tu je vožnja „bagija“ po planinskom terenu, pešačke ture, šetnje oko jezera. Oni koji vole adrenalin mogu da se bave paraglajdingom, „maunting bajkingom“ ili da uživaju na nekom od sportskih terena. Cene smeštaja u hotelima, variraju od 2.395 dinara pa čak do 31.300. Većina hotela daje popuste za penzionere od 10 odsto. Za decu, cene su niže od 30 do 50 odsto u zavisnosti od toga koliko imaju godina.

Tara

Slika


Udaljenosti 50 kilometara od Zlatibora, preko Kremna, nalazi se planina Tara. Poznata po netaknutoj divljoj prirodi, reci Drini, veštačkim jezerima Zaovine i Perućac. Predstavlja jednu od najpoželjnijih etno-turističkih destinacija. Biciklizam je nešto u čemu će posetioci najviše uživati pored kupanja, jer poseduje 27 biciklističkih staza, dužine 420 kilometara. Za hotelski smeštaj na Tari na bazi polupansiona posetioci će izdvojiti od 1.950 dinara. U nekim hotelima drugo dete do 10 godina ne plaća ništa, a popust za jedno dete je od 20 do 70 odsto. Cene apartmanskog smeštaja za dve osobe su od 1.500 a za četiri od 2.500 dinara.

Maljen

Slika


Planina Maljen, poznata po Divčibarama, udaljena je od Beograda samo 107 kilometara. Zimi je ova turistička destinacija poznata po skijalištima, a leti po pešačkim stazama. Turisti kojima su sport i rekreacija neizostavni deo odmora mogu da pronađu zabavu na sportskim terenima, jahanju, organizovanim izletima. Hotelski smeštaj košta od 2.200 dinara a naviše za polupansion, pa od 2.400 za pun pansion po osobi. Oni koji se odluče za apartmane cena za dvokrevetni je 2.700 dinara. Ukoliko želite da kampujete, tu je auto-kamp i prostor predviđen za šatore.

Kopaonik

Slika


Ova planina odavno predstavlja najveću turističku destinaciju Srbije. Leti su veoma popularni pešački obilasci Nacionalnog parka, manastirske ture, izletišta Metođe, Kadijevac i Đorov most. Najprivlačnije atrakcije Kopaonika su splavarenje rekom Ibar, paraglajding, planinarenje i jahanje. Planinarski dom nudi najjeftinije cene smeštaja, za pun pansion 1.850 dinara po osobi, a za hotelski smeštaj mora da se izdvoji od 2.500 dinara pa naviše. Popusti za decu idu od 30 do 50 odsto, dok deca do tri godine u većini hotela ne plaćaju smeštaj.

Adrenalinska zabava

Kamp sa ekstremnim sportovima pruža posetiocima mogućnost uživanja u paraglajdingu, sportskom penjanju, streličarstvu i ronjenju. „Orlovo gnezdo“ se prostire na 50 hektara i nalazi se ne teritoriji opštine Požega. Kroz kamp protiče reka Bela Kamenica, u dužini od 1.100 metara. Reka je bogata ribom i rakovima, što omogućava posetiocima da uživaju u ribarenju. Ulaz u kamp se plaća 200 dinara.

B92

_________________
Slika


Vrh
Nina
Post  Tema posta: Re: Planine  |  Poslato: 22 Jul 2012, 14:50
Korisnikov avatar
Moderator
Moderator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 14:33
Postovi: 5555

OffLine
Uvek spreman Kopaonik

Planinski biciklizam, panoramsko razgledanje sa žičare, izleti do malo poznatih znamenitosti - samo su neke od novina ove letnje sezone na Kopaoniku. Iako je Hotel "Grand", jedan od simbola ovog centra, zatvoren do septembra, to nije umanjilo posećenost a turista je više nego lane.

Pre mesec dana u požaru koji je zahvatio Hotel "Grand" na Kopaoniku, pričinjena je velika materijalna šteta. Iako nadležne službe još utvrđuju štetu, ubrzano se radi na saniranju posledica, tako da će hotel za goste biti otvoren već u septembru.

Slika
Hotel "Grand" se ubrzano renovira

Letnju sezonu, i pored problema, Kopaonik je spremno dočekao.

"Svi kampovi, sve što je bilo planirano, ostvareno je", naglašava Nikola Avram, generalni direktor MK Maunten Rizorta. "Nije bilo otkazivanja. Goste i sve naše aktivnosti preselili smo u Konake i Hotel Anđela. Već sada možemo reći da ćemo ove sezone imati veći broj gostiju nego prošlog leta."

Slika
Kopaonik

Sa prijatnih dvadeset stepeni, Kopaonik je prava oaza ovog žarkog leta. Gosti koji na Kopaoniku borave samo zimi, prijatno su iznenađeni.

"Izgleda da se nešto promenilo", kaže Milena iz Kragujevca, "jer u samom centru ima zaista mnogo gostiju." Mnogi dolaze na Kopaonik da se rashlade, drugi uživaju u predelima ili branju lekovitog bilja, neki dolaze zbog pešačenja ili planinskog biciklizmz.

Ove godine Skijališta i Nacionalni park, zajedno sa hotelijerima, potrudili su se da i leto, jednako kao zimsku sezonu, učine atraktivnim za turiste koji žele aktivan odmor.

Obeležene su biciklističke staze koje vode na dve strane sa Pančićevog vrha, napominje Ana Jovanović, iz JP Skijališta Srbije: "Instalirali smo adaptere na žičari, tako da je moguć prenos bicikala do vrha." Ko želi, bicikl može iznajmiti u samom centru.

Pored panoramskog razgledanja sa žičare i planinskog biciklizma, za goste su organizovani i izleti do malo poznatih znamenitosti i prirodnih lepota Kopaonika.
Jedan je do Nebeskih stolica, gde se na 1.800 metara nadmorske visine nalaze ostaci ranohrišćanske bazilike i utvrđenja.

Slika
Stotinu kilometara pešačkih staza

Za one koji vole da pešače i planinare, uređeno je 100 kilometara staza - od lakih, srednje teških do teških, naglašava Rajko Ivanović, iz JP Nacionalni park Kopaonik.

Staze vode do vodopada Jelovarnik, svetilišta na Metođi i kanjona reke Samokovke.

Ove, kao i prethodne godine, na Kopaoniku će biti organizovana manifestacija "Dani borovnice", a jedna od novina je Homeopatski centar koji će biti otvoren narednih dana.


RTS


Vrh
Estrella
Post  Tema posta: Re: Planine  |  Poslato: 09 Avg 2012, 19:17
Korisnikov avatar
Vitezova zvezda

Pridružio se: 17 Jun 2012, 20:13
Postovi: 5399

OffLine
Uživajte na Tari


Ukoliko odlučite da odmor provedete u Srbiji, idealna destinacija za letnje dane jeste Tara, čiji je reljef pogodan za rekreativce, jer su mali nagibi idealni za šetnje, jahanje, različite sportske igre, korišćenje trim-staze, a tu je i Drina sa veštačkim jezerima Zaovine i Perućac.


Slika
Uređena šuma oko hotela „Omorika“ idealna je za opuštanje


Ovoj planini veliku turističku vrednost daju očuvana prirodna sredina, planinski reljef sa umerenom nadmorskom visinom, bogat i raznovrstan biljni i životinjski svet, te blagotvorna klima.

Za ljubitelje aktivnog odmora važan je podatak da na Tari ima obeleženo 18 planinarskih staza sa ukupnom dužinom od 120 kilometara. Za korišćenje ovih staza preporučuje se korišćenje planinarskih mapa do kojih se može doći na informativnim punktovima u samom Parku.

Što se tiče smeštaja, u hotelima na Tari kao što su “Omorika”, “Beli dvor”, on košta od 2.250 do 2.550 dinara, a obuhvata polupansion u dvokrevetnoj sobi.


Slika
Reljef Tare je pogodan za rekreativce, a mali nagibi su idealni za jahanje


Preporuka za izlet po samoj planini obuhvata Mitrovac, jezero Zaovinu, a može da se poseti i manastir Rača. Za one koji više vole da im proradi adrenalin na vodi, ne treba da propuste splavarenje rekom Drinom, od Perućca do Bajine Bašte, koje traje oko 2 sata.

Rafting počinje od najpoznatijih bukova kao što su Brstanovački buk, bukovi pod borovima, gornji i donji Vjerinovića buk, a u toku spusta pravi se pauza pored prelepog vodopada i atraktivne visoke stene sa koje oni najspretniji mogu da skaču u Taru.

Za spust mora da bude obezbeđena zaštitna oprema: ronilačka odela, ronilačke čarape, prsluci za spasavanje i kacige. Ukoliko se odlučite za trodnevnu varijantu splavarenja lako ćete naći ponudu koja obuhvata tri dana, odnosno dva noćenja na bazi punog pansiona, vodiča i svu neophodnu opremu, a cena je oko 8.000 dinara.


Slika
Turistima je za razgledanje planinskog predela na raspolaganju i vožnja biciklom


Veoma je interesantan i izlet u Mokru Goru, do obnovljene pruge uskog koloseka i vožnje “ćirom”, popularnom Šarganskom osmicom. Svakako treba posetiti i “Drven-grad” Emira Kusturice na Mećavniku, gde je omogućeno razgledanje kompleksa. U hotelu “Mećavnik”, recimo, ima ponuda koja podrazumeva tri polupansiona za dve osobe i košta 15.600 dinara.


Blic

_________________
Slika


Vrh
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Pogled za štampu

Ko je OnLine
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gostiju
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Idi na:   


Obriši sve kolačiće boarda | Tim | Sva vremena su u UTC + 2 sata

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
DAJ Glass 2 template created by Dustin Baccetti
Prevod - www.CyberCom.rs
eXTReMe Tracker