Pogledaj neodgovorene postove
Pogledaj aktivne teme
Danas je 14 Jul 2020, 13:59


Autoru Poruka
Senka
Post  Tema posta: Re: TVRĐAVE,KULE...  |  Poslato: 24 Apr 2013, 02:29
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 43709

OffLine
Najlepše tvrđave Srbije (1. deo)

Tvrđave su zamišljene kao oblik vojne građevine, sa prvenstveno odbrambenim i zaštitnim zadatkom. Za tvrđave je karakterističan sistem kula, kao i jaki bedemi, ne bi li opravdale svoju namenu. One oduzimaju dah na prvi pogled – njihova prostranost i način izgradnje su zadivljujući! Sama pomisao na to koliko ruku je gradilo velelepnu građevinu i kakav kulturno-istorijski značaj ona ima, jednostavno očarava. U današnje vreme, kada tvrđava ne ispunjava svoju prvozamišljenu namenu, ona predstavlja destinaciju za sve one koji žele da osete duh prošlih vremena, priušte sebi prijatnu šetnju, ili obraduju oči panoramom grada.

Petrovaradinska tvrđava

Petrovaradinska tvrđava se nalazi u Novom Sadu, u mestu Petrovaradin, na desnoj obali reke Dunav i na obroncima Fruške gore.

Prema jednoj legendi, ime Petrovaradin je dobijeno iz više reči – “petra” što na latinskom jeziku znači stena, “var” što na mađarskom jeziku znači grad, i “din” što na turskom jeziku predstavlja veru. Iz ovih reči, izvedeno je ime Petrovaradin i ima značenje “grad na steni čvrst kao vera”.

Gradnja petrovaradinske lepotice trajala je 88 godina, do 1780. godine, za vreme vladavine austrijskih careva Leopolda I, Josifa I, Karla IV, Marije Terezije i Josifa II. Sistem po kojem je građena Petrovaradinska tvrđava, korišćen je i u izgradnji mnogih drugih tvrđava u Evropi, ali je Petrovaradinska najveća i najočuvanija, kako mnogi tvrde.

Toranj sa satom je prepoznatljiv znak, kako tvrđave, tako i Novog Sada. Posebnost ovog sata je to što velika kazaljka pokazuje sate a mala minute, jer su za lađare na Dunavu bili umnogome značajniji sati i bilo je potrebno da ih vide iz daleka.

Gibraltar na Dunavu, kako mnogi nazivaju Petrovaradinsku tvđavu, proglašen je sredinom 20. veka istorijskim spomenikom i stavljen je pod zaštitu države.

Danas se na tvrđavi nalaze Muzej i Arhiv Novog Sada, hoteli i restorani, ateljei i galerije likovnih umetnika, Akademija umetnosti, Planetarijum, i još mnogo toga. Takođe, Petrovaradinska tvrđava je domaćin dobro znanog muzičkog festivala “Exit” koji se već 13 godina održava u letnjem periodu.

Slika
Sremska lepotica – Petrovaradinska tvrđava

Kalemegdanska tvrđava

Kalemegdanska tvrđava se nalazi iznad ušća Save u Dunav i pripada kulturno-istorijskom kompleksu Kalemegdan. Podignuta je u razdoblju od II do XVIII veka, kao kompleks odbrambenog karaktera.

Ime Kalemegdan potiče od turskih reči “kale” što znači tvrđava i “mejdan” što znači bojište. “Breg za razmišljanje” ili izvorno iz turskog Fićir-bajir je takođe naziv koji su Turci upotrebljavali za Kalemegdan.

Tvrđava je podeljena na Gornji i Donji grad, i park Kalemegdan. Kao celina, predstavlja svojevrstan muzej prošlosti Beograda.

Tvrđava je otvorena za posetioce i u okviru nje se danas može videti Vojni muzej, Narodna opservatorija, Prirodnjački muzej, Crkva svete Petke, Beogradski zoološki vrt i još mnogo toga.

Slika
Kalemegdan je uvek dobra ideja!

Smederevska tvrđava

Istorija propoveda da je 1427. godine, nakon smrti despota Stefana, glavni grad Beograd bio vraćen Mađarima. Nova prestonica države, ali i utvrđeni dvor despota Đurđa Brankovića, građena je u Smederevu, na ušću reke Jezave u Dunav.

Smederevska tvrđava je građena po uzoru na Carigrad i carigradske bedeme i predstavlja poslednje veliko ostvarenje srpske vojne arhitekture.

Osnova tvrđave je trougaonog oblika i čine je Veliki i Mali grad.

Danas, smederevska tvrđava predstavlja spomenik kulture od izuzetnog značaja, popularnu turističku destinaciju, ali i ekskluzivan prostor za muzičko-scenske i druge kulturne događaje.

Slika
Lepota smederevske tvrđave


wannabe

_________________
Slika Slika


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: TVRĐAVE,KULE...  |  Poslato: 24 Apr 2013, 02:35
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 43709

OffLine
Najlepše tvrđave Srbije (2. deo)

U našem prošlom improvizovanom putovanju, obišli smo Petrovaradinsku tvrđavu, Kalemegdan, kao i tvrđavu u Smederevu. Ovoga puta, posetićemo još tri zdanja u Srbiji, koje ćemo, nadam se, makar na kratko oživeti. Ovakva lepota prosto ne sme biti ni zapostavljena ni zaboravljena. Uzmite svoje mape, i započnimo izlet!

Tvrđava u Baču                                                                                            

Grad Bač se nalazi u jugozapadnom delu panonske nizije, šezdesetak kilometara od Novog Sada. Preveliku sličnost između imena ovog grada i imena plodne ravnice između Dunava i Tise – Bačke, naučnici su objasnili. Oni tvrde da je ime oblasti u Vojvodini poteklo od imena grada Bača.

Tvrđava u Baču, sagrađena je u periodu između 1338. i 1342. godine, za vreme vladavine ugarskog kralja Roberta Anžujskog. Ono što je interesantno kod ovog utvrđenja, jeste to da predstavlja jedan od takozvanih “Vodenih gradova”. Ovaj tip izgradnje podrazumeva građevinu okruženu rekom, u ovom slučaju rekom Mostongom. Prilaz “Vodenom gradu” omogućen je uz pokretne mostove.

Bačka tvrđava ima petougaonu osnovu na čijim se uglovima nalaze isturene kule, dok se u unutrašnjosti tvrđave nalazi još jedna, najviša kula. Ta kula se zove donžon ili branič kula, i služila je kao važan deo odbramenog sistema, ali i kao osmatračnica.

Nažalost, kompleks tvrđave u Baču nije dovoljno istražen, što čini da su pojedine zone utvrđenja nedostupne i nesigurne za obilazak.

S obzirom na to da je tvrđava u raznim istorijskim razdobljima bila na udaru mnogih naroda, kultura i civilizacija, možemo da tvrdimo da je bačka tvrđava jedan od najuverljivijih svedoka burne istorijske prošlosti. Samim tim, tvrđava predstavlja veoma vredan spomenik srednjovekovne kulture.

Danas, kao najstarija tvrđava na prostoru Vojvodine, bačka tvrđava je otvorena za posetioce.

Slika
Bačka – em mirna, em lepa

Niška tvrđava

Niška tvrđava, simbol grada Niša, smeštena je u samom centru grada, na desnoj obali reke Nišave. Tvrđava predstavlja jedno od najlepših i najočuvanijih turskih vojnih zdanja na srednjem Balkanu. Zapravo, zasluga ne pripada samo Turcima. Tvrđavu su gradili Rimljani, Vizantinci, kao i Srbi. Ona je rušena i obnavljana više puta, a konačan izgled su joj dali Turci 1723. godine.

Turci su za izgradnju tvrđave angažovali oko 40 kamenorezaca iz Carigrada, i oko 400 zidara iz Niša i niške okoline. Prostor na kojem su gradili utvrđenje, prepoznali su kao važan strateški položaj. Osim korisnog, sazidali su i krajnje lepo zdanje. Sa spoljne strane, tvrđava je bila okružena rovom koji se u slučaju potrebe punio vodom iz Nišave.

Osnova tvrđave je poligonalna sa osam bastionih terasa i četiri velike kapije – Stambol, Beogradskom, Vidinskom i Velikom kapijom.

Osim dobro očuvanih kapija i zidina, na tvrđavi možete pogledati i mnoge druge znamenitosti – hamam (tursko kupatilo), barutane, Bali-begovu džamiju, spomenik knezu Milanu Obrenoviću i oslobodiocima Niša, i još mnogo toga.

Danas, niška tvrđava je spomenik kulture od velikog značaja. Takođe, tvrđava je domaćin mnogih kulturnih i umetničkih događaja.

Slika
I jugoistočna Srbija ima svog kandidata

Užička tvrđava

Tvrđava u Užicu izgrađena je na visokoj oštroj steni koja se strmo spušta u reku Đetinju. Upravo Đetinja okružuje tvrđavu sa tri strane i onemogućava prilaz istoj.

Prema istorijskim podacima, tvrđava je podignuta u drugoj polovini XIV veka, kako bi štitila Užice i karavanski put koji je povezivao Moravsku dolinu sa Bosnom i Hercegovinom, obalom Jadranskog mora, ali i Dubrovačkom republikom.

Užičku tvrđavu čine tri visinski različita dela: citadela na vrhu sa glavnom kulom, Srednji grad i Donji grad sa Vodenom kulom.

Nekada moćne i značajne kamene utvrde danas su obrasle sitnim rastinjem, i teško je odgonetnuti kakva se lepota, u stvari, tu krije.

Danas, užička tvrđava predstavlja jednu od turističkih atrakcija na kojoj se ponekad, tokom letnjih večeri, postavi improvizovano pozorište. Uz mesečinu i reflektore, tvrđava izgleda prosto neopisivo.

Slika
Užičke gore list


wannabe

_________________
Slika Slika


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: TVRĐAVE,KULE...  |  Poslato: 24 Apr 2013, 02:41
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 43709

OffLine
Najlepše tvrđave Srbije (3. deo)

Ukoliko ste putovali sa nama prethodna dva puta, rado ćete spakovati kofere još jedanput! Obišli smo gotovo sve oblasti u Srbiji, ali i ovoga puta nudimo nešto lepo i interesantno. Pa, uputimo se na naredne tri destinacije!

Grad cara Lazara

U gradu Kruševcu, na ušću Rasine u Zapadnu Moravu, opasana debelim kamenim zidinama i odbrambenim kulama, izgrađena je krajem XIV veka prestonica cara Lazara. Sudeći po istorijskim činjenicama, izgradnja ovog utvrđenja bila je dobra strateška ideja. Naime, car Lazar se za izgradnju u Kruševcu odlučio jer je ovaj grad bio udaljen od svih potencijalnih nadiranja turske vojske.

Ono što je interesantno za grad cara Lazara, ili Šaren grad (od turskog Aladža Hisar), jeste to što je izgrađen na relativno pristupačnom terenu, za razliku od dotadašnjih tvrđava koje su bile građene na teško dostupnim mestima. To nam potvrđuju ostaci srednjovekovnog grada koji se nalazi u užem centru sadašnjeg Kruševca.

Utvrđenje je građeno po modelu vizantijske i srpske odbrambene arhitekture i pretpostavlja se da je kompleks podignut u dve faze – “mali grad” i “veliki grad”. Takođe, u okviru kompleksa se nalazi dvorska crkva posvećena svetom Prvomučeniku Stefanu, poznata kao Lazarica.

Danas je od grada ostalo vrlo malo ruševina – delovi jedne kule donžona, kroz koju se u grad ulazilo i jedan deo gradskog zida.

Unutar kompleksa Lazarevog grada, smešten je i Narodni muzej, čiji fond obuhvata oko 22,000 predmeta.

Slika
Ostaci tvrđave u Kruševcu

Golubačka tvrđava

Golubačka tvrđava se nalazi na desnoj obali Dunava, na samom ulasku u Đerdapsku klisuru. Tvrđava je sagrađena na stenovitim padinama manjeg uzvišenja, na kraju Homoljskih planina. Tačna godina izgradnje Golubačke tvrđave nije poznata u istoriji, ali prvi pisani dokument u kojem se ona pominje datira iz 1335. godine.

Tvrđava je podeljena na Unutrašnje i Spoljašlje utvrđenje i čini je devet masivnih kula, visine do 25 metara, koje su međusobno povezane bedemom i raspoređene tako da brane grad, kako sa kopna tako i sa vode.

Postoji nekoliko legendi o nastanku imena Golubac, a jedna od njih je da je u glavnoj Šešir kuli, koja dominira gradom, bila zarobljena vizantijska princeza Jelena. Princeza je svoju samoću i tugu ublažavala gajeći golubove, po čemu je kasnije grad i dobio ime.

Danas je Golubačka tvrđava obrasla rastinjem, unutrašnji drveni prilazi kulama su truli, pa je posmatranje tvrđave bezbedno samo spolja, odnosno sa vode. U budućnosti se planira izmeštanje dela magistralnog puta koji prolazi kroz Golubačku tvrđavu, kao i osvetljenje ovog jedinstvenog utvrđenja na Dunavu.

Slika
Golubačka lepotica

Vršačka kula

Vršačka kula je utvrđenje na Vršačkom bregu iznad grada, koje datira iz XV veka. Naime, Vršac se prvi put pominje 1427. godine, u pismu kralja Žigmunda, pod imenom Podrvšan, koji ukazuje da se naselje nalazilo ispod vrha planine. Kulu je, po istorijskim pretpostavkama, podigao Đurađ Branković, a to dokazuje i arhitektonska sličnost između Vršačke kule i Smederevskog grada.

Od celog kompleksa najočuvanija je Donžon kula, koja ima pravougaonu osnovu sa ulazom na spratu. Do ulaza se dolazi stepenicama koje se lako mogu skloniti u slučaju opasnosti.

Ovaj spomenik kulture od velikog značaja rekonstruisan je u nekoliko faza u proteklih par godina.

Slika
Zlata vredan spomenik u Banatu


wannabe

_________________
Slika Slika


Vrh
Astra
Post  Tema posta: Re: TVRĐAVE,KULE...  |  Poslato: 24 Okt 2013, 16:12
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10701

OffLine
Golubac: Arhitektura, mitovi i predanja

Golubac je mesto tvrđave bajkolikog izgleda i impozantne arhitekture. Golubački grad izgrađen je na strmoj, visokoj i nepristupačnoj steni na desnoj obali Dunava. Na ovom mestu Dunav je najširi, izgleda kao more, a tvrđava je izgrađena na samom ulazu u Đerdapsku klisuru. Tvrđava dominira ovim delom Dunava i uočava se sa svih strana.

Slika

Sazidana je od kamena i sastoji se od deset kula i dve velike kolske kapije. U unutrašnjosti kula nalaze se drvene stepenice i međuspratne konstrukcije. Spoljašnje stepenice su od kamena. Kule su pretežno četvrtastog oblika sa kvadratnom osnovom. Najviša, Glavna ili Šešir kula ima osmostranu osnovu sa kružnim vrhom.

O nastanku tvrđave ne postoje pouzdani istorijski podaci. Ne zna se ko ju je i kada zidao, ali je poznato da je vekovima menjala gospodare. Smatra se da je nastala, u današnjem obliku u 13. veku, verovatno za vreme kralja Dragutina, a prvi put se spominje (1335. godine) kao ugarsko vojno utvrđenje.


Slika

Poznato je da nikada nije bila ni državno ni crkveno sedište. Naknadne tvrđave (desetu) izgradili su Turci. Ubraja se u najbolje očuvane srednjovekovne tvrđave na teritoriji Srbije, iako kolski saobraćaj, odnosno visina kamiona koji prolaze ispod ove tvrđave ozbiljno prete da nanesu štetu ovom objektu koju ni vreme ni svi ratovi tokom puno vekova nisu uspeli.

Tvrđava već vekovima živi i zahvaljujući mnogim tajnama, mitovima, pričama i legende. U tom nestvarnom svetu predanja i legendi, susreću se grčki, rimski, dakijski i slovenski mitovi, koji pletu čudesnu mrežu mitoloških bića i običaja, poput mnoštva priča i verovanja o izgubljenom rimskom blagu, o Vilinim kolima, kao mestima okupljanja šumskih vila, pojavljivanja rusalki itd. Jedna od istorijskih priča govori o vizantijskoj kraljici Jeleni, koja je bila zarobljena na najvišoj kuli i usamljena hranila golubove, te se smatra da je, upravo, po ovoj legendi, grad-tvrđava dobio ime Golubac.

Slika

Zanimljivo je da puno Poljaka, naročito tokom letnje sezone, dolaze da posete tvrđavu, kao mesto pogibije njihovog najvećeg nacionalnog junaka Zaviše Crnog, koji je stradao braneći tvrđavu od najezde Turaka, a boreći se na strani Ugara. U vreme kada Golubac nasleđuje, Đurađ Branković je oženjen Irinom Kantakuzin, u narodu poznatom pod imenom Prokleta Jerina.

U poslednje vreme Turistička organizacija Golupca oživljava ovo mesto organizacijom događaja koji promovišu značaj tvrđave, kao i lepotu legendi, istorijskih ličnosti i drevnih običaja u odevanju, pripremi hrane i starim zanatima.


b92

_________________
Slika


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: TVRĐAVE,KULE...  |  Poslato: 30 Jul 2015, 23:41
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 43709

OffLine
Golubački grad

Tvrđave, zamkovi i utvrđeni gradovi imali su za srednjovekovne srpske zemlje izuzetan značaj kao ključna uporišta odbrane. Podizani su na strateški važnim mestima ili, što je još češće, teže pristupačnim položajima na vrhovima brda. Tek nešto manji broj se nalazi u ravničarskim predelima.

Slika
Golubac

* Utvrđenje je ograđivano bedemom sa stazom na vrhu i zupcima koji su štitili branioce. Ispred bedema je kopan dubok rov, koji je kod ravničarskih utvrđenja obično bio ispunjen vodom. Na pojedinim mestima bedemi su ojačavani visokim kulama.

* Svi srednjovekovni gradovi su slično građeni, po modelu i na iskustvima vizantijske i srpske odbrambene arhitekture prethodnog perioda, i činio ih je pre svega Gornji grad ili Mali grad, gde se nalazio dvor vladara, koji je bio opasan naročitim odbrambenim zidom sa kulama i rovom. Donji grad ili Veliki grad u podnožju bio je namenjen stanovništvu, i takođe je bio opasan bedemima i kulama. Jedna od najraskošnijih takvih građevina stoji i danas, na desnoj obali Dunava, na samom ulazu u Đerdapsku klisuru. Ne zna se tačno ko i kada je podigao Golubac, a prvi put se pominje 1335. godine. I pored toga što je podignut na visokoj steni, na strmim liticama, menjao je gospodare puno puta. Nalazio se u sastavu države kneza Lazara, mada je po nekim izvorima Srbiji tada pripadala samo okolina grada, a sam grad su držali Mađari. Posle Kosovskog boja u Golubac su najpre provalili Turci, a posle su ga zauzeli Mađari i 1403. godine predali Lazarevom sinu, despotu Stefanu.

* Nakon smrti despota Stefana, 1427. godine, Turci napreduju u osvajanjima teritorija Ugarske, te osvajaju i tvrđavu Golubac i drže je u svom posedu sve do početka 19. veka. Tokom tridesetih godina 20. veka kroz Golubačku tvrđavu je probijen magistralni put, a ulazna kapija je srušena.


Vestionline

_________________
Slika Slika


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: TVRĐAVE,KULE...  |  Poslato: 10 Nov 2016, 23:18
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 43709

OffLine
Srpske tvrđave kao iz bajke

Krenite mapom srednjovekovnih utvrđenih gradova, koji svedoče o burnoj prošlosti. U centralnom i južnom delu naše zemlje nalaze se izuzetna kamena zdanja

Slika

SRBIJA je zemlja srednjovekovnih tvrđava, ali ih turisti, kako domaći tako i strani, nažalost retko kada posećuju. U našoj zemlji može se videti 89 ostataka starih gradova, rimskih kula, utvrđenja i zamkova. U prošlom broju "Turista" pisali smo o tvrđavama na Dunavu, a sada vam predstavljamo znamenite utvrde u centralnoj i južnoj Srbiji. U njima najbolje može da se vidi koliko je bila moćna nemanjićka Srbija.

Maglič - Nalazi se na desnoj obali Ibra, oko 16 kilometara od Kraljeva. Pretpostavlja se da je delo kralja Uroša Prvog. Smešten je na uskom platou stenovitog grebena, a sa tri strane okružen je rekom i rovom. Ima sedam masivnih kula i donžon kulu, a zidovi su debeli dva metra. Branio je Sopoćane i Studenicu. Danas mogu da se vide ruševine palate i Crkva Svetog Đorđa.

Manasija - Da bi zaštitio zadužbine, despot Stefan Lazarević je oko manastira Manasija podigao jako utvrđenje, koje je najbolje očuvani objekat vojne arhitekture Moravske Srbije. Tvrđavu je izgradio u klisuri reke Resave koju nadvisuju brda Pastorak i Maćija. Na visokim zidinama se nalazilo 11 kula, a najveća je Despotova kula. Manastir sa utvrđenjem udaljen je četiri kilometra od Despotovca.

Stari Ras - Lociran je na brdu Gradina, 11 kilometara od Novog Pazara. Izgrađen je u 12. veku, u vreme cara Jovana Komnina. Tu se nalaze tri arheološka lokaliteta: utvrđenje na Gradini, pećina s Manastirom Sv. arhangela i naselje Trgovište. Tvrđava Ras je najstarija građevina vojne arhitekture srednjovekovne Raške i središte srpskih vladara. U manastiru u pećini čuvalo se čuveno Vukanovo jevanđelje, a tu su i ostaci fresaka iz 13. veka. Naselje je bilo aktivno i pod Turcima, sve do kraja 17. veka.

Koznik - Ovaj srednjovekovni grad je u ruševinama, a nekada je bio među najlepšim utvrđenjima. Izgrađen je na strmoj planinskoj kosi (na 922 metra nadmorske visine). Od Aleksandrovca je udaljen 11 kilometara (do njega vodi asfaltni put). Utvrđen je još u vreme Kelta, ali današnji ostaci su iz 14. veka. Lazar Hrebeljanović je ovde često boravio, kao i Radič Postupović (Rade Oblačić ili Rajko od Rasine). Očuvano je nekoliko kula, kao i četiri bunara s pitkom vodom. Bio je izuzetno značajna strateška tačka s koje su kontrolisane kompletna Župa i dolina Rasine.

Slika

Niška tvrđava - Početkom 18. veka sagradili su je Turci na rimskim i srednjovekovnim temeljima. Građena je od kamena iz obližnjeg Humskog majdana, ali su ugrađivani spomenici i sarkofazi iz ranijih epoha. Ima četiri velike kapije: Stambol, Beogradsku, Vidinsku i Veliku kapiju, i sve su dobro očuvane. Opasana je velikim šancem koji se punio vodom iz Nišave. Unutar tvrđave nalazili su se naselje s dućanima, bogomolja, kasarne i ostale građevine za vojne potrebe, ali su očuvane samo barutana i džamija Bali-bega.

Petrus - Nalazi se 11 kilometara od Paraćina i okružuje ga reka Crnica. Njegovi vladari su bili župan Vukosav i njegov sin Crep, a ovde su nađeni i rimski bakrenjaci. Bilo je i vizantijsko utvrđenje, a u 10. veku su se naselili monasi isposnici. Nova tvrđava je sagrađena u doba Stefana Nemanje. Tvrđavu je od župana Vukosava dobio sin Crep koji je odolevao Turcima do Kosovskog boja, kada ju je zauzeo Musa, Bajazitov sin. Prema legendi, ovde su palili veliku vatru čim primete Turke, kako bi dim video knez Lazar u Kruševcu.

Markovo kale - Markov grad je tvrđava samo četiri i po kilometra udaljena od Vranja. Po legendi, ovaj srednjovekovni grad pripadao je Kraljeviću Marku, koji je, kada su stigli Turci, sa Šarcem skočio na planinu Pljačkovicu i zaplakao. Međutim, utvrđenje je starije - iz doba cara Justinijana.

Resized Image - Click For Actual Size

Pirotski grad - Podignut je u vreme kneza Lazara, kako bi se sprečio prodor Osmanlija u centralnu Srbiju. Naziva se i Momčilov grad, a ovde je sniman i deo filma "Boj na Kosovu".

Zvečan - Srednjovekovni grad Zvečan je u ruševinama, a nalazi se kod Kosovske Mitrovice (pod upravom UNMIK-a). Dominira dolinom u kojoj su se ukrštali važni karavanski putevi. Prvi put se pominje u vezi s borbama na Kosovu polju između 1091. i 1094. godine koje je predvodio župan Vukan. Gornji grad se nalazio na samom vrhu brda, a niži pojas je imao zidine ojačane kulama. Sačuvani su donžon kula, Crkva Svetog Đorđa i cisterne.


vecernjenovosti

_________________
Slika Slika


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: TVRĐAVE,KULE...  |  Poslato: 22 Dec 2016, 01:13
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 43709

OffLine
Tvrđava Sokograd

Slika

Miris starih vremena, mnoštvo priča, legendi, duh borbi, osvajanja, zaštite – karakteristike su koje odlikuju drevno utvrđenje Sokograd. Postoji nešto mistično u vezi sa ovom tvrđavom, da li je to samo jer nemamo tačne podatke o vremenu njegovog nastanka, ili je to zbog nečega drugog, kada ga posetite procenite sami. Ali činjenica je, da su u pitanju samo pretpostavke da je podignut u vreme Rimskog cara Justinijana u periodu između prvog i sedmog veka n.e. u cilju odbrane od Avara i Slovena. Postoje nekakvi podaci koji kazuju da je Sokograd postojao još u vreme Stefana Nemanje, tada je i prvi put bio razaran, u vreme proterivanja Bogumila. U biografiji velikana srpske istorije despota Stefana Lazarevića, takođe možete pronaći koju reč o ovom utvrđenju. 1459.godine ovaj lepi grad pada u ruke Turaka, i tada ga čuveni Musa Kesedžija, Bajazitov sin, ruši. Srbija prestaje da postoji kao država.

Upravo zbog ovakve istorije, koja pokazuje da je Sokograd imao neverovatnu prošlost, podignut da brani i čuva, više puta razaran, dišući istim ritmom kao i država kojoj pripada, neodvojivi deo jedne celine – Srbije, jasno je zašto se smatra jednim on najznačajnih spomenika naše istorije i kulture. 1982.godine i biva proglašen za Spomenik kulture od velikog značaja i stavljen pod zaštitu Republike Srbije.

I dalja priča o njemu nastavlja se u borbenom duhu, naime od 1690. Do 1737. Godine Austrijanci ga koriste za sopstvene potrebe skladištenja oružja. Velika imena srpske istorije koračala su njime, među njime je i čuveni hajduk Veljko Petrović.

Samo mesto na kome je podignuta ovo tvrđava, uticalo je mnogo na njegovu osnovu, oblik i izgled. Obzirom da je reč o jednom stenovitom uzvišenju i sama tvrđava je visoko podignuta, a zidovi su mu bili jaki i stabilni. Ceo Sokograd činili su dva dela: Donji grad i Gornji grad. Pristup Donjem gradu bio je znatno lakši, te je stoga svoje utočiše pred neprijateljem nalazilo svo okolno stanovništvo i robovi, dok je Gornji grad, najsigurniji zaklon, bio „rezervisan“ za bogate velmože. Simbolično je to bilo, Donji za „donje“, a Gornji za „gornje“. Danas, veći deo je ipak podlegao upornim napadima, i razrušen je, pogotovo Donji grad. Od njega su ostali samo delovi bedema, četvorougaone kule, i glavna kapija koja je najviše očuvana. Od Gornjeg grada ostala je četvorougaona kula sa puškarnicama. Tu su još dve kule spojene dugačkim zidom koji poseduje otvore za topove. Prema rečima Aleksandra Deroka, arhitekte i pisca mnogobrojnih knjiga iz oblasti arhitekture, postojale su i keramičke cevi koje su služile za dovod kišnice u cisternu. Postojanje cisterne uklesane u stenu jasan je pokazatelj bujnog života Donjeg grada. Glavna kula u kojoj je boravio gospodar nosila je ime Donžon ili Motrilja, kroz nju je ulaz za Gornji grad.


sokobanjac

_________________
Slika Slika


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: TVRĐAVE,KULE...  |  Poslato: 29 Okt 2017, 22:51
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 43709

OffLine
Tvrđava Jagat čuvala drum od osvajača

Iznad Priboja, na Malom Biću, arheolozi tragaju za ostacima srednjovekovnog grada koji je kroz vekove više puta rušen i obnavljan

Slika
Voda među zidinama, na litici Foto Zavičajni muzej

NA visu Mali Bić, odakle su iz tvrđave Jagat na carski drum, karavane, vojske i uhode dolinom Lima motrile posade despota, župana, hercega i silne Otomanske imperije, odjekuju pijuci krampova, a radnici uklanjaju rastinje i osuli kamen. Spajaju se ovde prošlost i sadašnjost: dok arheolozi otkrivaju zidine što kriju tajne vekova - sa antena dva TV releja stižu belosvetske vesti u Limsku dolinu, dok odašiljači šalju ovdašnje aktuelnosti.

Zahvaljujući javnim radovima i sredstvima Opštine Priboj, Zavičajni muzej započeo je iskopavanja tvrđave i srednjovekovnog grada na površini od 1,2 hektara, odakle se vidi Priboj kao na dlanu i iz koje se grad spuštao, najpre na levu obalu Lima.

- Očekujemo da utvrdimo faze gradnje utvrđenja, ali i mnogo toga nepoznatog o naseobinama jer su u podnožju otkriveni tragovi keramike iz 8. veka pre nove ere, ali i nekropole i stećci - ističe Savo Derikonjić, direktor Zavi čajnog muzeja.

ISTRAŽIVAČI ne raspolažu pouzdanim podacima o vremenu nastanka grada, mada arhitektonske odlike ukazuju da je zidan početkom 15. veka. Najstariji istorijski izvori o tvrđavi Jagat, ili Priboj, govore da je to "trgovište koje se takođe zove Priboj". U pitanju je, najverovatnije, trgovište Banje, manastira koji je kao moćan trgovao sa Dubrovnikom i primorjem. Sam grad se nalazi na oštrom kliku (na koti 906), kome se može prići samo sa jugozapadne strane, preko sela Crnuzi, putem dugim 8,2 kilometra, od čega je 2,3 u lošem stanju, kao i pešačkom stazom od bolnice.

- Prvi put se Priboj pominje u povelji aragonskog kralja Fridriha III iz 1448. godine, pa se taj datum, 2. februar (po starom kalendaru Jovanjdan), slavi kao Dan opštine. Monah manastira Svete Trojice kod Pljevalja, jeromonah Josif, zapisao je da je "rođen u Priboju, što se Jagat zove" - svedoči Derikonjić.

UTVRĐENI grad u često graničnoj oblasti više puta je bio u ruševinama i obnavljan. Turci su 1688. godine obnovili tvrđavu i u nju smestili vojsku kako je ne bi zauzeli Austrijanci, a po sklapanju mira utvrđenje je ostalo napušteno oko 200 godina.

Slika

Izbijanjem Prvog srpskog ustanka Priboj i okolina su po dva puta padali u ruke srpskih i turskih trupa. Turci, prema rečima arheologa Derikonjića, obnavljaju tvrđavu na Biću kulukom meštana, a sultan je, da bi se izdržavala posada od 150 vojnika, fermanom okolna sela oslobodio plaćanja carske desetine. Izbijanjem pobune u Bosni protiv reformi sultana Mahmuta, vojska kapetan bega Gradaščevića je 1832. godine otela dva topa, pobila posadu, popalila objekte i delimično razorila utvrđenje. Od tada je tvrđava grada Priboj - Jagat zapustela i prepuštena zubu vremena.

Slika

BUNAR NA LITICI

ZA strategiju odbrane i smeštaj posade sa gospodarom područja i pratnjom od izuzetnog značaja bio je ozidani bunar u tvrđavi Jagat, u koji je sistemom spojenih sudova sa Velikog Bića i tamošnjeg jezerceta doticala voda - naglašava Derikonjić. - U podnožju tvrđave bile su obradive površine i lako se dopremala hrana.

Slika

RASKRSNICA PUTEVA

UZ drum što je od Carigrada vodio preko Pešteri i nizvodno od Priboja, u dolini Lima, granao se za Sarajevo i Dubrovnik, otkrivena su 21 grad, tvrđava ili gradina. Na teritoriji Priboja je pet tvrđava: Oštrik, Jagat, Ravanjski grad, Oštro i Sjeverin, a u okolini su Klak, Kovingrad i Hisardžik. Svaka tvrđava je imala vizuelnu komunikaciju sa dve okolne, kako bi se prenosile poruke.vecernjenovosti

_________________
Slika Slika


Vrh
MilenaSt
Post  Tema posta: Re: TVRĐAVE,KULE...  |  Poslato: 13 Mar 2020, 14:42

Pridružio se: 09 Mar 2020, 22:11
Postovi: 1

OffLine
Na teritoriji Srbije još od antičkih vremena građene su tvrđave na strateški važnim mestima za odbranu. Mnoge od njih i nakon više vekova i dalje stoje kao svedoci svoga vremena. U doba Nemanjića Srbija se mogla pohvaliti sa više od 200 utvrđenih gradova. Danas je ostalo svega oko 40 nekadašnjih velelepnih tvrđava u ovom tekstu su nabrojane najočuvanije tvrđave u Srbiji koje možete posetiti.

https://kompaskazesrbija.rs/tvrdjave-u-srbiji/

Poslednja koja je renovirana je Ramska tvrđava na Dunavu. Prelepo sada izgleda i nedavno je otvorena za posetioce.

Podelite vaše utiske ako ste bili.


Vrh
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Pogled za štampu

Ko je OnLine
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 3 gostiju
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Idi na:   


Obriši sve kolačiće boarda | Tim | Sva vremena su u UTC + 2 sata

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
DAJ Glass 2 template created by Dustin Baccetti
Prevod - www.CyberCom.rs
eXTReMe Tracker