Pogledaj neodgovorene postove
Pogledaj aktivne teme
Danas je 05 Jun 2020, 22:05


Autoru Poruka
Senka
Post  Tema posta: Praznoverje  |  Poslato: 24 Jul 2012, 18:14
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 43662

OffLine
„НЕ ВАЉА СЕ” У ТРУДНОЋИ

Да би родила здраво дете, трудници су у Србији некада биле забрањене многе ствари – од кретања у одређено време, одлазака на извесна „опасна” места, додир с неким предметима, узимање одређене хране, па све до извесних осећања

Slika

Slika

За трудну жену је опасно кретање ван куће, нарочито у одређено време, као и кретање по неким опасним местима. Од Божића до Богојављења су некрштени дани, па је опасно да иде изван куће јер се тада јављају вештице, караконџуле и друга страшна бића. Трудници се строго забрањује да иде из куће ноћу, јер тада „свака нечастива сила има власт, и може наудити човеку који се у то време нађе” (Милићевић, Живот Срба сељака). Ако иде ноћу, може да „нагази” на виле, па да јој се од тога одузме рука, нога или да онеми, а дете које роди било би исто тако оштећено.
Постоји низ „лоших”, нечистих места којих жена „у блаженом стању” мора да се клони да би имала здрав пород. Трудница не сме да иде преко раскрснице, да не би „нагазила” на зло, а не ваља ни да иде преко поздера (отпаци од конопље), да јој дете не би добило оспе по телу (Грбић, Српски народни обичаји из среза Бољевачког). Њој је строго забрањено да иде на гробље, дрвљаник, гувно, сметлиште и уопште на сва „нечиста”, „опасна” места, где се може лако „награисати”. На тим местима се сабирају зли духови, вештице, виле, прикојасе, вампири и друга демонска бића, која могу нанети штету нерођеном детету. За трудницу је опасан и одлазак у село, на саборе, славе, свадбе, прела и села, јер где има више људи могуће је да наиђе на особу с „урокљивим” погледом.

Забрањене радње и храна

За трудну жену постоји велики број радњи које не сме да чини. Она не сме да гледа како жене везују конопце на разбоју, јер ће се детету везати пупчана врпца. Не сме да слуша кад крчи марвинче приликом клања, јер ће јој дете хркати кад спава. Распрострањено је веровање да трудница не сме да вади зубе јер јој дете може умрети, односно патиће од зубобоље кад одрасте (Милосављевић, Српски народни обичаји из среза Хомољског). „Не ваља се” и да се љуља на љуљашци, јер ће јој дете патити од несанице. Не ваља да фарба пређу, јер ће јој дете бити жуто; да се увече огледа, јер ће јој дете бити разроко. Трудница не сме ни било шта да украде, иначе ће њено дете имати белегу истог облика као и украдена ствар (јабука, трешња и слично), и то на оном месту на телу које је она прво пипнула. Ако, ипак, украде, она мора брзо руком да додирне земљу, да би тако неутралисала штетно дејство.

Slika

Велики број забрана односи се на узимање одређене врсте хране. Трудница не сме да једе: сувише зачињена и љута јела, да јој не би дете било љуто (напрасито), а ни главу од рибе, да дете не би имало вртоглавицу. „Не ваља се” да трудница једе зечетину јер ће јој дете бити разроко, односно имати „дрхтавицу”. Трудница такође не сме да једе „начето” месо. Вук пише: „Приповедају кад жена трудна једе месо од овце, или од козе, коју је вук јео, онда по њезином дјетету кад се роди, изиђу некакве ране које се зову вукоједина.” (Српски рјечник) Бременита жена не сме да једе „наједено” или црвљиво воће јер ће после детету излазити ране по телу које тешко зарастају. Ако трудница поједе рибу, верује се да јој дете дуго неће проговорити, а ако поједе кокошији желудац, дете ће имати велика и модра уста. Ове забране заснивају се на веровању да се уношењем одређене хране магијски уносе и карактеристике те хране.

Животиње и људи

Додир труднице с одређеним животињама може, верује се, да има негативне последице по дете које ће родити. Зато постоје забране која спречавају додир трудне жене с њима. За трудницу је веома опасно да сретне са змијом. Трудница се, пише Милићевић, „чува да не види змију, јер ће јој дете бити шарено”. Негде, опет, мисле да ће у том случају дете бити „вечито хладно као змија”. У Бољевцу верују: ако змија пређе пут трудници, дете које роди брзо ће умрети. А ако трудница гледа кад убијају змију, онда ће јој дете „плазити језик као змија” (Миодраговић, Народна педагогија). Трудница не сме да се сретне с мечком, јер дете може постати звер, односно имати по телу густе длаке и бити тромо као мечка.
За трудницу је посебно опасно да сретне богаља или ментално заосталу особу, односно човека с неким недостатком. Довољно је да трудница само види наказу, па ће родити наказно дете, а ако се подсмева човеку с неком маном, онда ће јој и дете бити такво. Како пише Тројановић: „Кад се пред трудном женом изненадно појави нека људска наказа, као кљаст (у руке), богаљ... верује се да ће у њој зачеднуто дете исти изглед примити. Чак трудна жена пази да не сусретне никога ни с мањом телесном маном, као неког са зечијом (расеченом) усном, па избегава и оног с опекотинама по лицу, па оног који нахрамљује, затим човека јако космата, жену обрвачу (с јаким обрвама), па и онога коме је лице местимице јако длакаво, особито ровашеног – с једном јаком обрвом а другом слабијом.” Ако случајно угледа наказу, најбоље је да брзо руком додирне земљу како би се избегла опасност по дете.

Предмети и „нечисте” материје

„Не ваља се” да трудница вретеном чачка уши, јер ће дете болети уши; не ваља да се провлачи испод конопца, да јој се дете не би родило с повојем, па би се при рођењу могло угушити. Посебно је за трудницу опасан додир с било којом врстом оружја. Трудници је забрањено да гледа пожар, да не би дете добило „црвене оспе по телу” или „огорелине” (ране по телу) или „жараво лице” или „црвену косу” (Грђић Бјелокосић, Из народа и о народу). Носећа жена не сме да гази мутну воду јер ће дете, верује се у Хомољу, бити блесаво.
За трудну жену опасно је да дође у додир с мртвацем и предметима из култа мртвих, јер то може да има кобне последице по дете. Ако трудница види мртваца, верује се да ће родити мртво дете или ће оно бити „жуто”, „збрчкано у лицу”, односно „бледо као мртвац”. Не сме да иде на погреб, да не би родила мртво дете. Трудна жена не ваља ни да пали воштанице за душу покојника, а не ваља ни да гледа у празан гроб, јер ће дете целог свог века „бити бледо и болешљиво”.
Трудници је забрањено и да доживљава одређене, углавном штетне емоције, као што су жалост, страх и љутња. Верује се да „ако трудница за време трудноће плаче, или буде тужна, дете ће стално плакати и бити тужно”. Она, кажу у Хомољу, не треба да жали за покојником, „јер жаљење слути детету што је у утроби зло, а њој, опет, да буде жалосна до века”. За трудницу и плод посебно је опасно ако она доживљава снажан страх. Зато јој је и забрањено да гледа језиве призоре: клање стоке, пожар, туче, наказе и слично. Мора да избегава и љутњу, јер и то „шкоди детету”.
У овим забранама које штите трудницу од стресова,
мешају се магијске и ментално-хигијенске мере. Табу прописи у трудноћи имају за циљ да елиминишу негативне емоције, али и свако јако психичко узбуђење, као што су чуђење или велика радост. Вероватно је њихов крајњи циљ да сачувају емоционалну и психичку равнотежу труднице, а тиме и здравље детета.

Slika

Slika


Politikin zabavnik

_________________
Slika Slika


Vrh
Astra
Post  Tema posta: Praznoverje  |  Poslato: 09 Maj 2013, 02:27
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10701

OffLine
Prizivanje demona (1)

Vlaška crna magija i dalje broji svoje žrtve. Vlaške vračare se ne bave se samo proricanjem, gatanjem, bajanjem i lečenjem, već imaju znanje i iskustvo da probude više sile, razgovaraju sa Bogom, ali i sa đavolom

Slika

HILjADE mladih i sredovečnih ljudi, a dosta i starijih na prostoru između Timoka i Dunava, pa i šire, i danas žive u strahu da ih ljubavnice ili žene mogu činima da "zavežu" i polno onemoćaju. Mnogi od onih koji su verovali da su im vradžbine uništile muškost, potezali su noževe, pištolje, puške...
Ovo je u uvodu svoje knjige "Erotska vlaška crna magija" zapisao reporter iz Zaječara Desimir Milenović, koji je tragično nastradao maja ove godine.
Nezapamćenim zločinom u Jabukovcu, vlaška magija iznova je izazvala veliko interesovanje domaće i strane javnosti. Ali, ne samo zato što mnogi novinari, etnolozi i oni koji ovu magiju praktikuju, za nju tvrde da je jača čak i od zapisa hodža i vudu rituala. Ponajviše zbog činjenice da se obični ljudi još masovno obraćaju vračarama istočne Srbije za pomoć. I zato što široka javnost veruje da su strašne nesreće i tragedije koje se dese bez ijednog racionalnog razloga, poput masakra u selu Jabukovac kod Negotina, posledica crne vlaške magije.
Ona je zato postala fenomen. Istraživači tvrde da se uglavnom žene iz Timočke Krajine i Homolja, gde se ona neguje i gaji, ne bave samo proricanjem, gatanjem, bajanjem i lečenjem, već imaju znanje i iskustvo da probude više sile, prizovu demone, razgovaraju sa Bogom, ali i sa đavolom.
- Posle višedecenijskih zanimanja za ovu oblast, nagledao sam se zaista svakakvih čuda i uverio se da mnoge poznate vračare iz ovog kraja imaju moć, ne samo da kontaktiraju sa višim silama već i da ih pokrenu i nateraju ih da deluju u pravcu u kome one žele - trvdi za "Novosti” Zlatimir Pantić, etnolog amater iz sela Štubik kod Negotina.
Uvereni u njihove moći, nesrećnici iz cele Srbije često im se obraćaju za pomoć. Tragom nekog članka iz štampe, zaključe da su i sami žrtve kobne, crne magije i idu po spasenje istim putem - kod baka u zabitim selima, kao što je primera radi Draga Stanković iz Štubika. Njima donose crvene končiće, katance, šećer, ulje i so... A odnose flaše sa obajanom vodom koju treba da popiju i skinu urok, ili teglicu s medom čime će da zaslade svoju sudbinu.
Kad prvi put stupe u kontakt s vlaškom vračarom, ispričaju im sve o problemima koje imaju, a one odmah prionu na utvrđivanje da li je u pitanju urok ili prst sudbine. To rade gašenjem ugljena. Ukoliko ugrevak pri gašenju padne na dno posude s vodom, osoba je sigurno omađijana.
- Potom vračara traži krivca – ispričala nam je Biljana F. iz Majdanpeka svoje iskustvo. - Ne poimenice, nego odrednicama pola, srodstva ili komšijskih i poslovnih veza. Kad sam potražila pomoć zbog užasnih noćnih mora u kojima su me gušili demoni u liku mojih najbližih, za koje znam da me vole, vračara s Velikog krša je, bacajući ugljen u vodu izgovorala bajalicu: "Pošla Biljana putem, stazom, pošla drumom velikim, sa devedeset devet ala, sa urokom i uročicom, i sa počudištem se na njemu srela. Možda je ureknuta od udate ljubomorne žene, od muškarca koji nju hoće, od zavidne komšinice…. možda je ureknut jer je dobra, jer nije dobar, jer je debela, jer nije debela, jer je lepa, jer nije lepa, jer je vredna, jer nisam vredna..." Dok je izgovarala bajalicu, ugljen se gasio na pomen zavidne komšinice, debele osobe i na pominjanje mog svojstva da sam vredna. Tada je vračara započela ritual vraćanja čini, bajući dugo na vlaškom.
Biljana je, kako kaže, do tada bila skeptična zbog tvrdnji mnogih da, samo nekoliko dana kasnije, onome ko je čini bacio ili ih naručio od neke druge vračare, nimalo nije lako kad mu se one kao strašna nesreća vrate. Ali, već posle pet dana, njena komšinica, koja ju je inače uvek mrko gledala i ogovarala, pala je i zadobila težak prelom ruke.

ŠIPURAK PREPOZNAJE UROKE
ZA dijagnostikovanje stepena uroka crnomagijaških vračara, bele gatare iz Timočke Krajine preporučuju recept koji svako može da primeni. Osobu kojoj je loše, tokom napada nervoze, besa ili u depresiji, treba izmeriti crvenim koncem. S njim se ode do prvog grma divlje crvene ruže, po mogućstvu u vreme kad na njemu ima šipuraka, i ubere se grana iste te dužine. Ona se stavi na pod, ispod kreveta unesrećenog, i drži se 40 dana na novinskom papiru koji se svakog jutra prska toplom vodom. Ukoliko se posle toga grančica smanji, to je pouzdan znak da je osoba žrtva uroka i da će ozdraviti.

MOĆ DEVET ČVOROVA
KAŽU upućeni da je vlaška magija jedna od malobrojnih koja vezuje i na daljinu. Kada ošacuju muškarca koga žele, a sa njim još nisu stupile u fizički kontakt, žene se u selu Rudna Glava kraj Donjeg Milanovca, služe obredom s crnim koncem. Sačekaju da željeni naiđe i dok skoncentrisano gledaju u njega, na koncu vezuju devet čvorova uz basmu: “Koncem ti mozak mađijam da te svojim telom zauvek opijam.


Novosti,foto izbor administratora

_________________
Slika


Vrh
Astra
Post  Tema posta: Re: Praznoverje  |  Poslato: 09 Maj 2013, 02:42
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10701

OffLine
Ljubavne čini zvezde Danice (2)

Vlaška crna magija i dalje broji žrtve - Nije retkost da se vračare ponekad toliko zanesu da preuzmu ulogu sudbine, i da "vezuju" ljude međusobno ne mareći za njihove želje.VRAČARE iz Timočke Krajine svakodnevno i javno izvode uobičajene vlaške rituale - na rekama ili po kućama. Ali, neretko se bave i manje poznatim obredima - razgovori sa nečastivim, izlasci u šetnju sa đavolima, druženje sa vampirima i demonima…

I tada uglavnom bacaju ili skidaju čini sa ljudi. Nije, međutim, retkost da se ponekad toliko zanesu da preuzmu ulogu sudbine, i da "vezuju" ljude međusobno ne mareći za njihove želje.

- Opšte je mišljenje da su do ovog stepena psihičkih moći stigle ne samo zahvaljujući urođenoj vidovitosti ili predodređenosti da se bave čudima, već i zbog načina i mesta na kojima izvode svoje rituale – objašnjava Zlatimir Pantić, autor knjige o senzacijama u Negotinskoj Krajini “Tako je bilo, očiju mi”.

Poput druida i šamana, i one svoje rituale i obrede izvode uglavnom noću i deluju tamo gde se okupljaju njihovi čudni saveznici sa drugih planova: vile, demoni i drakovi.

Saborišta psihičkih moćnika u Timočkoj Krajini su tajnovite rečice, odavno napuštene kuće, oronule vodenice, temelji starorimskih svetilišta i srušenih crkava. Posebnu snagu njihovim činima daju i lokacije gde su se odigrala ubistva, samoubistva, napuštena groblja ili stoletno stablo bez krošnje…

Najdelotvornije za bacanje i skidanje čini su, ipak, raskrsnice. One se od davnina pa sve do danas koriste i za “komunikaciju” sa nebeskim telima. I, kako su nam rekli oni s iskustvom, sa njih vračare najradije bacaju ljubavne čini crpeći energiju od Sunca, Meseca i zvezde Danice.

“Ritual prvo izvodi sama vračara a potom u njegove tajne uvodi i osobu koja je naručila čini”, pričala je više puta za “Novosti” Desanka Perić iz Bora, nedavno preminula sa epitetom jedne od najmoćnijih vlaških vračara: “Ti se obredi izvode uglavnom za devojke i mlade žene, jer se nebeska sila Meseca i zvezde Danice, tradicionalno tretira kao zaštitnica ženskog roda. Ova se magija, inače, baca i preko ogledala, mada je to opasnija varijanta, jer se preko njega rizikuje dubok prodor u svet viših sila i duhova umrlih. Zato se češće koristi blaža varijanta gledanja u zvezdu, u onim satima kada je ona na istoku.”

- Desanka me je izvela na raskrsnicu oko deset časova uveče i pokazali mi zvezdu koja je bleštala, a u koju je trebalo netremice da gledam – ispričala nam je Jelena M. iz Beograda koja je 1999. godine ozbiljno patila zbog raskinute veze sa Milanom, i rešila da potraži pomoć. – Prvo je dugo sama nešto tiho pričala, a potom mi je naredila da, ne skidajući pogled s neba, tri puta izgovorim reči: "Tražim do ludila u mene zaljubljenog sina Milana. Pamet sam mu uzela, omađijala sam ga. Mir sam mu uzela, omađijala sam ga. Strpljenje sam mu uzela, omađijala sam ga. Srce sam mu uzela, omađijala sam ga. Kada spava da ne spava, kada jede da ne jede, kada pije da ne pije, dok mene Jelenu ne vidi, da se ne smiri." Kad smo završile rekla mi je da ćemo ritual ponoviti još dve večeri i da potom mogu da idem kući da čekam rezultate.

Sa saznanjem da je moć zvezde Danice, odnosno planete Venere, da prenosi energiju, Jelena se posle tri dana vratila u Beograd gde ju je sačekao niz poruka od Milana. Dve godine kasnije, kad je otputovala u Cirih i zaljubila se u jednog Švajcarca, ostavljeni Milan bio je na ivici nervnog sloma. Zvao je i proganjao svoju bivšu devojku. Na sreću, ona se prisetila zašto je on, čak i na tako velikoj udaljenosti i posle toliko vremena, opčinjen. Prvom prilikom kad se vratila u domovinu, potražila je Desanku. Saznavši da je ona umrla, obrela se kod druge vračare i zamolila da oslobodi Milana. Sada je, kaže, i on bolje.

ČUDOTVORNI PASULj
- DEVET zrna pasulja i malo soli preliju se vodom, a potom zamotaju u tri krpice. Kad devojka želi da omađija momka treba da veže te smotuljke oko sebe i izgovari: "Ne motam ovaj pasulj već motam mog dragana (ime)." Potom priđe ognjištu, ili pred zapaljenu sveću (pre toga upaljenu pa ugašenu u crkvi), tri puta dune u vatru ili plamen, i kaže: "Iz mene huka, u mog (ime voljenog) muka. Kako pasulj puca tako srce (ime voljenog) za mnom kuca" - otkrivala je Desanka Perić drevni ritual.

ŽRTVOVANjE SLEPOG MIŠA
RITUAL za mlade i zaljubljene, i danas popularan, podrazumeva da se žrtvuje jedan slepi miš. U starijoj verziji, koju je još početkom 20. veka zapisao etnolog Tihomir Đorđević, izvodio se ponedeljkom, sredom i petkom. Miša su hvatali, klali srebrnim ili zlatnim novčićem, a potom bi mu odsekli krila i kroz njih bi u svako od ovih predvečerja gledali u željenu osobu. Danas se ovaj ritual izvodi bez krvi i žrtve. Slepi miš se uhvati, blago se uvije u belu maramicu i pusti. Tkaninom u kojoj je on kratko boravio kasnije se dodiruje voljeni koji potom “slepo trči za devojkom”.


Novosti,foto izbor administratora

_________________
Slika


Vrh
Astra
Post  Tema posta: Re: Praznoverje  |  Poslato: 09 Maj 2013, 02:52
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10701

OffLine
Karakondžule jašu žrtve (3)

Vlaška crna magija i dalje broji svoje žrtve . Kada moraju da pomognu bolesnima, vlaške vračare prizivaju i mrtve koji se nisu odvojili od ovog sveta, ali i vile i demone

Srbija-forum

PO mišljenjima mnogih antropologa i etnologa, vlaška magija jedna je moćnijih i poznatijih u svetu. Ništa manje zanimljiva nije ni njihova tradicionalna medicina, koja se, takođe, oslanja na drevne rituale.
- I to ne samo zbog toga što su vračare ovog naroda sačuvale više hiljada godina staro znanje svojih predaka i što su moćne da utiču na tok sudbine, i da ljude učine srećnima, već i zbog toga što vlaški mag zna kako da napravi kontakt sa bićima koja borave u drugim dimenzijama da bi izlečio obolelog - kaže primarijus dr Petar Paunović, koji je dugo proučavao ovu oblast u okviru projekta "Prevencija u narodnoj medicini", Zavoda za zaštitu zdravlja.
- Kada moraju da pomognu bolesnima, vlaške vračare prizivaju i mrtve koji se nisu potpuno odvojili od ovog sveta, rano preminulu decu, vile i demone za koje se smatra da žive u istoj ravni sa ljudima, ali i jake demone koji gospodare prirodom, poput vodenog duha Tartora, velike majke Muma Paduri, zmaja gospodara vatre Smeu, ali i demone bolesti Čumirol – kaže za “Novosti” Radmila Novaković, vračara iz zaseoka Vojvodani kraj Donjeg Milanovca, i naglašava:
- Posebnu ulogu tu imaju bića iz nekrštenih dana koji padaju u vreme od Božića do Bogojavljanja. Tih 12 dana zemlja je posebno "otvorena" za duše mrtvih koji izlaze iz svojih podzemnih svetova i borave u ovome svetu. Prodiru iz duboke tmine i obično se nastane na kućnom pragi ili dovratku živih, a ponekad i na samom krovu njihovih kuća ili u dvorišnim bunarima.
Karakondžule su u verovanju Srba muškarci, a kod Vlaha žene. Oba naroda ih prepoznaju kao stvorenja sa svetlim buljavim očima i izduženim rukama. Dejstvuju do prvih petlova, pa u vreme nekrštenih dana nije preporučljivo putovati noću. Ako se u to doba ustreme na čoveka, uzjašu ga sa leđa, teraju da čini razne neopreznosti a najčešće da besomučno, kao u transu, igra do iznemoglosti.
Taj se stadijum uglavnom završava bez težih posledica. Čovek uopšte i ne bude svestan šta mu se dogodilo. Jednostavno se osvesti ili probudi napet, nervozan ili neuračunljiv. Baka Ikonija iz sela Klokočevac kod Majdanpeka, tvrdi da su i stresovi ponekad delo karakondžula. Ljudi posle njihovog prepada obično osećaju bolove po celoj desnoj strani tela i grčeve oko trbuha. Sve, međutim, prođe za nekoliko dana i oni koji nisu upoznati sa tajnama vlaške mitologije nemaju pojma da su, primera radi, posle povratka iz šume dok su do kasnog sumraka brali pečurke, postali žrtve karakondžula.
- Ponekad karakondžule dejstvuje s leđa, samo sa leve strane. A to može biti vrlo opasno i ostavlja strašnije posledice. Jer se leđa i posebno cela leva strana čovekovog tela (za razliku od desne koja je ovozemaljska i materijalna) smatra htonskom, podzemnom, i duhovnom. U njoj su smešteni svi centri poimanja, mašte, intuicije i vančulni senzori. Zato, po verovanju naroda, agresija karakondžula na nju, može dovesti do ozbiljnih psihičkih poremećaja, paralize pa i šloga – naglašava dr Paunović.
Baš to se dogodilo Petru M. iz Novog Sada. Kako nam je rekao, dok je bio u poseti Radmili Novaković, ništa se od toga nije manifestovalo u trenutku samog napada. U to vreme nije ni čuo za ove demone. Ali, kada nigde nije pronašao lek i očajan otišao u obilazak vračara, upoznao se i sa tim fenomenom. Danas veruje u priče iz Timočke Krajine, da karakondžula pronađe svoju žrtvu, ili je neka druga osoba urokom prizove, dok predano čupa travu oko svojih ruža, sedi u kancelariji ili upravlja teškim vozilom. Zaskoči je sa leva i kao pijavica neprimetno ulazi u telo. Čovek ne zna niti da ga je doskočio ljudskoliki demon a još manje da mu je jedno vreme bio “domaćin”. Vlajne su ga jedva izlečile, završava svoju priču Petar.


BIĆA KOJA LUTAJU
NEKRŠTENI dani nisu pogodni ni za rođenje ni za umiranje. Mrtve ni posle 40 dana ne primaju na onaj svet, deca začeta u vreme od Božića do Bogojavljenja mogu postati živi vampiri, a rođeni tokom nekrštenih dana bolesni su i slabašni. Misli se da se svi takvi ljudi ubrzo i povampire.
Opasno je ako u ovom periodu umre nekršteno dete koje za života obredom krštenja nije steklo svoje mesto u ljudskoj zajednici. Kako nisu ni ovde ni tamo, nekršteni lutaju između, nevidljivi su i uglavnom se samo čuju - kako ječe, plaču, dreče.

LEK OD OPSADE
NAJBOLjI lek protiv karakondžula i drugih demona, koji deluju u vreme nekrštenih dana, su beli luk, kora hleba ili vratilo koje treba nositi sa sobom. Mada, kaže narod, karakondžule za razliku od natprirodnih bića, reaguju i na grubosti.
Za one ljude koji ih umeju ili ih (po prirodnoj nadarenosti) mogu osetiti u blizini, oni nisu nikakav problem. Karakondžule, ljutite ali poražene, odlaze već posle sočnih psovki i pogrdnih reči na njihov račun.


Novosti

_________________
Slika


Vrh
Astra
Post  Tema posta: Re: Praznoverje  |  Poslato: 09 Maj 2013, 03:13
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10701

OffLine
Vampirske grešne duše (4)

Vlaška crna magija i dalje broji svoje žrtve - Vlaški običaji prepuni rituala kojima se vampirima ukazuje pomoć, da se oslobode greha što su ga počinili za života.

Slika

ČUDESNA vlaška magija poznaje i biće Mojor. To je vampir, čovek koji posle smrti nije našao mir zbog dela koje je činio, i zato oseća neodoljivu potrebu da se ponovo aktivira u materijalnom svetu. On uznemirava okolinu u kojoj je živeo, pa su vlaški običaji prepuni rituala kojima se vampirima ukazuje pomoć, da se oslobode greha što su ga počinili za života, da vrate svoje dugove, i umire svoju nemirnu dušu.

Prema verovanjima među Vlasima, postoji i drugi, mnogo češći i opasniji činovi vampirisanja. To su ljudi koji su umrli iznenada bez sveće, ili žrtve tragedija, a njihovi najbliži im nisu posebnim pomanama pomogli da na drugom svetu nađu pravi put. Vampir postaje i onaj kojeg je, dok je mrtav ležao na odru, preskočila neka životinja, obično mačka.

Duša ovako preminulih ne odvaja se od tela. Ne odlazi na onaj svet, već prvih 40 dana luta uzimajući čas svoj stari oblik, čas se transformiše u pticu ili neku drugu životinju. Noću dok svi spavaju, oni pokušavaju da saznaju šta im se dešava. Besomučno jure ulicama, sede na obližnjim raskršćima i nikako ne mogu da dokuče iz kog su pravca došli i kojim bi putem trebalo da pođu, prenose etnolozi verovanje naroda u Timočkoj Krajini.

Sudbina ih je strašno kaznila. Neki se nikada ne snađu, a oni koji se dosete gde im je stari dom, vraćaju se u njega. Lupaju po prozorima, ulaze na tavane i sve škripuće i pucketa dok oni "hodaju". Živi ukućani postaju preplašeni i paralisani neizvesnošću. Jer zbunjenom vampiru svašta može pasti na pamet. On je i tamo i ovamo, ili ni tamo ni ovamo.

Po verovanju naroda i zapisa etnologa Svetislava Prvanovića, jedini lek koji postoji u ovako drastičnim situacijama jeste da se preminuli (ako postoji iole sumnje da će se povampiriti) pre sahrane probode iglom ili trnom. Da mu se telo načne. Zato nikome u Timočkoj Krajini nije čudan zahtev živih da otkopaju grob svog preminulog rođaka. To se toleriše čak i na velikim gradskim grobljima.

Ukoliko se, međutim, ni ta četrdesetodnevna šansa ne iskoristi, Mojor nastavlja svoj dvostruki život, možda i zauvek. Kada se oporavi od sulude dvostrukosti, ponovo se pretvara u čoveka. Pojavljuje se kao ljudsko biće, pohodi ljude ili svoju staru kuću i preživelog bračnog partnera, ili svoje bivše komšije.

Upravo se to desilo u selu Malajnica kod Negotina. I to u kući Jovana Nikolića. On je svoje stravične doživljaje ispričao pred mnogo novinara i fotoreportera. Pribrano, rekao je:

- Usred zime, pre dve i po decenije, dok su nam deca spavala, u našoj kući počele su da se događaju razne strahote. I žena i ja, čuli smo prvo kako nam lupkaju okna od prozora, a onda su se sami od sebe otvorili šaloni. Narednih dana bilo je sve gore. Čaše i tanjiri na stolu pomerali su se sami, madrac na krevetu pored kojeg niko nije stajao, gibao je gore-dole, a ormani su se tresli dok je drvo pucketalo.

Prava strahota je počela kad je porodica Nikolić jedne večeri shvatila da im po bašti trče kokoške. Kad su izašli, zapanjeni su gledali kako se i vrata od štale sama otvaraju a krave, koje su inače bile dobro vezane nad jaslama, besomučno su mukale. Potom su se i one pojavile i besomučno trčale po dvorištu.

- Bio je to vrhunac – nastavlja Jovan. - Kad smo ih dva dana kasnije našli u šumi, onako prestravljene, rešili smo da potražimo pomoć. Žena je obilazila sve čuvene vračare. Jedna joj je rekla da to mora biti vampir, neko iz komšiluka, ko je mrtav a ko se tokom života bavio mađijama. Setili smo se da to može biti samo baba Jovana. Ona se za života bavila nekim čudnim rabotama. Njena kuća bila je u blizini i pusta. Ali su vračare ipak našle njen grob i tokom punog Meseca, pored njene humke su zapalile vatru, zagrejale dva litra crnog vina i polile to u rupu koju su iskopale na grobu. Od te noći, više se evo, decenijama nije pojavila nigde u kraju. Rešili smo se vampirice.

GDE JE BLAGO
U SELU Halovu, po zapisu etnologa Slavoljuba Gacovića, prave se razlike između Moroja i druge vrste vampira, kojeg zovu Prikoljič. On je živi vampir koji se obavezno posle smrti vraća u selo, može biti dosadan, ali retko pravi štetu meštanima. Štaviše, pomaže im, pa za njih hoće čak i da iskopa neko blago. Za razliku od živog čoveka, kojega bi zbog kopanja prokletog blaga snašla velika bolest, oduzela bi mu se desna strana, moć rasuđivanja, pa i govora, Prikoljiču se ne može desiti ništa loše. Zato u mnogim selima, kada se neko očigledno iznenada obogati, ne sumnjaju u nepoštenje. Kažu: "Za njega radi Prikoljič".


Novosti,foto izbor administratora

_________________
Slika


Vrh
Astra
Post  Tema posta: Re: Praznoverje  |  Poslato: 09 Maj 2013, 03:29
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10701

OffLine
Bajalice za varalice (5)

Vlaška crna magija i dalje broji svoje žrtve. Kada bajanjem osete da je nečija veza rasturena ljudskom zlobom, vlaške vračare se ne libe da pomoću rituala spoje razdvojene ljubavnike ili supružnike

Slika

BAJANjE za oslobađanje od zlih čini sa dobrim silama, većina vlaških vračara radi na pragu svoje ili kuće žrtve. U posudi se, grančicom bosiljka oko koga je obavijeno devet raznobojnih končića, mešaju šećer, so, crvena paprika i tamjan, i priziva se šumske majka, ili Muma Paduri, najači demon magije Timočke Krajine.
Dok baje, vračara se ljulja levo-desno i svoje kretanje prati ritmično izgovaranom basmom. Kada bajanjem osete da je nečija veza rasturena ljudskom zlobom a ne voljom sudbine, vlaške vračare se ne libe da pomoću rituala spoje razdvojene ljubavnike ili supružnike.
Bajalicu za Mariju M. iz Bora tri puta po tri dana izvodila je baka Ikonija iz zaseoka Klokočevca kod Donjeg Milanovca. A onda su, kaže nam Marija, svi njeni problemi nestali.
- Ikonija me je podučila da se kod bračnih svađa može intervenisati na još nekoliko načina – objašnjava Marija. - Kad je muž neveran treba ga očistiti od zlog duha koji je za njega neko prizvao. To se čini srpom obmotanim kučinom. Kučina se zapali nad glavom onoga kome se baje i potom se nečastivi priziva sa "otpadniče, krvopijče, kostolomče, mesožderče".
Kad se zloduhu skrene pažnja, oštrim glasom se isteruje iz ušiju, iz usta, iz glave, iz creva, iz ruku i nogu obolelog čije se ime sve vreme pominje u bajalici. Zloduha onda treba još oštrijom vikom uputiti u gustu goru telelesku gde ima da se jede i da se pije i spava u medenoj ložici.
- Kada se bajanje dovrši, nastavlja Marija, gar koji se nakupio od izgorele kučine zamuti se sa malo vode i bolesnik treba da popije tri gutljaja.
Mir u kući često od vračara traže i muževi. Zato vlaška magija daje recept kojim se mogu poslužiti i prevareni muškarci. Za to im može poslužiti jaje od kukavice. Ako ga naruči od vračare, prisustvovaće ritualu u kome se kukavičje jaje izbuši iglicom na vrhu i potom duvanjem isprazni. U šuplju ljusku stavljaju se dlačice koje je ispod svog i pazuha svoje žene iseckao i doneo prevareni muž. Rupicu na jajetu vračara zalije voskom i daje ga nesrećniku sa uputstvom da ga u gluvo doba noći odnese u neki skroviti deo njihovog stana ili ga sakrije u šupljini na zidu kuće.
Ukoliko, pak, bračni par zajednički poželi da se zaštiti od iskušenja neverstva, treba da pođe u potragu za vrlo retkim puževima blizancima koji nose dve slepljene kućice, i da nađu slepog miša. Vrhove njegovih krila treba pažljivo odseći (tako da miš može i dalje da leti) potom ih staviti u šupljine puževih kućica i zaliti ih voskom. Na vrhu kućica zagrejanom iglom probuše se dve rupice i kroz njih se provuče lančić kako bi se amajlija nosila oko vrata. Muškarci amajliju pripremaju tako što vrh desnog krila stavljaju u levu kućicu puža blizanca, a žene obrnuto.
- Ova amajlija, međutim, mora dobro da se čuva, jer ukoliko dođe u ruke nekome ko bračnom paru želi zlo, dovoljno je da se amajlija slomi i da u porodici zavlada haos – upozorava Marija. – Baš se to desilo mojoj rođaki koja se inače dugo sama bavila magijom.


MIR U KUĆI
PO zapisu etnologa Slavoljuba Gacovića, među Vlasima je jako cenjen ritual "Ku potula" koji se izvodi na stepeništu. Na svaki stepenik redom, od prvog pa sve do kućnog praga, stavi se oblutak donet sa reke. Vračara ga, da vrati mir u porodicu, gazi levom nogom i vrteći levo-desno maše maramom na sve strane izgovarajući basmu.
Bajalica se izgovara tri puta, a potom se na marami vežu tri čvora. Čini se na isti način bacaju svakodnevno na po jednom stepeniku tako da se do prvog utorka dođe i na sam prag kuće.
(Kraj)


Novosti

_________________
Slika


Vrh
Astra
Post  Tema posta: Re: Praznoverje  |  Poslato: 09 Maj 2013, 03:36
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10701

OffLine
Glas: Lečenje bajalicama i šibicama

Narodne bajalice, melemi puni tajnih sastojaka... dobrodošli kod nadrilekarke baka Vere iz Gornjeg Milanovca.

Slika

Narodne bajalice, melemi puni tajnih sastojaka... dobrodošli kod nadrilekarke baka Vere iz Gornjeg Milanovca.

Vera (64) tretira obolele od kožnih bolesti, i kaže za "Glas" da nikoga ne zove na lečenje, ali nikome ni ne odbija pomoć. Takođe, ne naplaćuje svoj rad, ali prima poklone od onih koji se uvere u efekat njenog bajanja.

Nije samouka, poslednje četiri generacije žena u njenoj porodici bavile su se isceljivanjem.

"Ovim poslom su se bavile moja prababa Draginja, baka Zorka i majka Ljubica i sve što znam naučila sam još kao devojčica od sedam-osam godina, a od njih sam nasledila i jedan kamičak i nožić koji su stari preko sto godina i koji se koriste prilikom izgovaranja bajalica. Ma, nisam ni htela da se bavim ovim poslom, nego sam se zaposlila u kao krojačica, ali sam odmah videla da to nije posao za mene. Uz to, i muž mi nije dozvoljavao da radim ovo jer je mislio da će nas narod ismejavati".

Za pomoć se baki Veri obraćaju i mnogi lekari, ali i poznate ličnosti iz javnog života. Jednom prilikom muka je naterala i poznatog političara da oproba baka Verino znanje.

"Došao mi je njegov rođeni brat sa molbom da me odveze do Čačka jer taj političar ima neki problem sa zdravljem. Kada sam došla, videla sam da ima crveni vetar na nozi. Dva-tri odbrajanja, mazanje melemom, i infekcija je nestala, čak me je i častio".

Baka Vera kao "instrumente" navodi staklenu teglu, komad hleba, šibice, kamičak i nožić. Bajalice od po devet reči ponavlja po devet puta...

Drago joj je što pomaže, ali je tužna jer njene ćerke neće "ni da čuju" da nastave porodični zanat, uz obrazloženje da je došlo vreme savremene medicine.


Mondo

_________________
Slika


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: Praznoverje  |  Poslato: 11 Jul 2014, 01:14
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 43662

OffLine
Brašno koje donosi muža

Da li zbog mesta na kojima su podizane, uvek izdvojenim od sela, ili njene povezanosti sa vodom, koja kod čoveka izaziva iskonski strah, vodenice su oduvek bile obavijene velom mističnih moći.

Slika

To su mesta koja zaposedaju vile i nečastive sile. Verovalo da pogača napravljena od brašna, samlevenog u vodenici, koja se nalevo okreće, i vode u kojoj su odstojale lekovite trave, može da pomogne u lečenju od nekih bolesti. Vodenica je imala moć da reši i mnoge ljubavne probleme uz pomoć određenih magijski radnji. U tom slučaju veliku ulogu je imala omaja, voda koja prska sa vodeničnog vitla. Po narodnom verovanju omaja je naročito pomagala nerotkinjama.

Miodrag Milošević, zvani Mića Trmka, iz Glavice kod Paraćina, radio je sve i svašta u životu, a 1994. godine je preuzeo je vodenicu svog oca Aleksandra. Pošto je i njegov deda Milutin bio vodeničar, Miodrag je treća generacija pomeljara. Najzanimljivije od svega je da on nije običan vodeničar, već da pomaže devojkama da se udaju i deci da progovore.


- Devojke koje ne mogu da se udaju dolaze kod mene da im pomognem. Moraju da donesu majicu koja ide uz telo da je vežem za osovinu, a potom pustim kamen da melje brašno da bi udaja bila uspešna. To treba da se uradi rano izjutra, kada sunce izgreva. Proces se ponovi tri puta, a majica stoji na osovini zavisno od starosti osobe. Stvari obavezno mora da okači devojka koja želi da se uda, a ja mogu da ih skinem. Pored toga ona mora da uradi jedan ritual s metlicom - priča Miodrag za "Vesti".

Recept protiv grada

Nekad su na Đurđevdan, u svanuće, seoski mladići odlazili do prve vodenice i uzimali letvu kojom se prekida tok vode i zaustavlja rad mlina. Noseći je naizmenično optrče selo, pa je, pre izgrevanja sunca, opet vrate na isto mesto. Veruje se da je sve što se našlo u tom krugu te godine zaštićeno od grada. Ako se slučajno dogodi da počne grad, tu letvu uzima vodeničar i njome maše u pravcu gradonosnih oblaka.
Ovaj magijski ritual je skoro uvek imao uspeha, jer devojke obavezno da dođu da mu zahvale. Nedavno je jedna došla s mužem od koga nije sakrila tajnu. Miodrag ne zna kakva je to viša sila, ali zna da se njegov trud isplati.

- U vodenicu dolaze i deca koja nisu progovorila do četiri-pet godina. Sameljem brašno i ispečem kolačić koji dete treba da pojede. I to se ponavlja tri puta. Sve deca koja su bila u mojoj vodenici posle pričaju brzo i tečno. Kamen je sila koja sve pokreće. Zapravo, glavno je čeketalo. Dok ono skakuće po kamenu, ja pričam određene reči. Počinjem tako što kažem da kao što čeketalo čeketa, da tako i to dete priča - navodi Miodrag.

Nedavno ga je posetila i jedna porodica koja je na privremenom radu u Švajcarskoj. Njihovo dete je pričalo, ali je posle jedne svadbe potpuno prestalo da govori. Bilo je drugi razred osnovne škole. Njegov otac je išao svuda, ali niko nije mogao da mu pomogne. Obećao je da Miodragu napraviti kuću ako njemu pođe za rukom. Miodrag je rekao da će uraditi sve što zna, da ništa ne traži i da je Božja volja šta će se dogoditi. Posle posete vodenici dete je progovorilo. Porodica je nekoliko puta dolazila, ali Miodrag nije hteo novac, jer ne želi da zarađuje na tuđoj muci.

- Ima dosta zlobnih ljudi koji su spremni svašta da urade. Tako su i meni nešto napravili kad sam bio mali. Nikako nisam mogao da spavam u kući. Dešavalo mi se da zaspim na kućnom pragu, ali nikako nisam mogao da legnem u svoj krevet. Najčešće bih dolazio u vodenicu i spavao sa vodeničarem. Moj pokojni otac Aleksandar išao je kod ćerke Ilije vračara i ona mi je pomogla. Kasnije me je naučila da pomažem devojkama koje ne mogu da se udaju i deci koja ne govore. Ne umem da "gledam" u sudbinu jer me to nije zanimalo da učim - otkriva Miodrag kako je savladao zanat.

Ilija je bio poznati vračar u kraju. Priča se da je Bugarima rekao da će da izgubiti rat, a oni su ga bacili u kazan s vrelom vodom. Njegova ćerka je nastavila da otklanja čini.


Vestionline

_________________
Slika Slika


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: Praznoverje  |  Poslato: 11 Feb 2015, 17:16
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 43662

OffLine
Crna mačka donosi nesreću

Slika


E. Redford (E. Radford) opisuje u Enciklopediji sujeverja istorijat ovog verovanja, čiji je koren u Engleskoj, kojom je tada vladao kralj Čarls I. Njegov strah da će izgubiti svog ljubimca, jednu crnu mačku, bio je toliki da je naredio da je čuva posebna straža. Onoga dana kad se mačka razbolela i uginula, za vladara je sve pošlo naopako pa je već sledećeg dana izgubio vlast i bio uhapšen.
Verovatno je od tog događaja stvorena legenda u kojoj su crnim mačkama pripisane mistične moći. Ove životinje su na brodovima držane pre svega da bi miševi bili “pod kontrolom”, ali im je uskoro pripisana i moć uticaja na sudbinu broda, analognu onoj koju je imala i na sudbinu kralja Čarlsa I - ako bi neko bacio mačku preko ograde broda ili ako bi ona sama pala u more, to bi značilo da će i brod završiti na dnu mora (što je u skladu sa principima simpatetičke magije). Uskoro su i mornari počeli da tumače svoju sudbinu na osnovu ponašanja mačke. Kad mačka, recimo, priđe nekom od njih, to je značilo da će ga pratiti sreća, a ako mu priđe samo do pola puta pa se onda vrati, bio je to loš znak.
Ova verovanja preuzele su od mornara i njihove porodice, pa je u svakoj kući sa bar jednim mornarem držana crna mačka. Smatralo se da ona “čuva kuću” od nesreće koja bi na moru mogla da zadesi moreplovca. Ovo verovanje do te mere je bilo izraženo, da su crne mačke smatrane za pravu dragocenost, pa se događalo i da budu predmet krađe.
Dalji razvoj verovanja uobličio je ono što je i danas rašireno kod mnogih naroda, pa i našeg. Onoga dana kad se mornar pripremao za put, ukućani su gledali kakvu će mu sreću “proreći” crna mačka jer se verovalo da ona zna šta ga čeka. Ako bi krenula od njega ka vratima, pokazujući mu simbolično put, bio je to dobar znak i on je polazio bezbrižan, ali ako bi mu “presekla” put to je značilo da mu ne savetuje da krene jer ga na putu čeka nesreća.
Takođe je postojalo i verovanje da je crna mačka služila kao pomoćnik ili maskota vešticama, i da se pretvarala u đavola pošto bi im odslužila sedam godina.
Verovanje da mačka ima devet života potiče još od starih Egipćana, koji su obožavali mačke. Oni su se divili njihovoj vitalnosti i sposobnosti da prežive pad sa velike visine, pa je iz toga proisteklo verovanje da mačke imaju devet života.
Zašto baš devet? Mačka je, kao objekat obožavanja, dovedena u vezu sa njihovim tadašnjimm Trojstvom, koje su činili Majka, Otac i Sin. Tri puta tri bio je najviši izraz iskazane časti, pa je tako stvoreno verovanje da mačka ima devet života.


sujeverje.blog

_________________
Slika Slika


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: Praznoverje  |  Poslato: 11 Feb 2015, 17:25
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 43662

OffLine
Priče iza 8 najčudnijih sujeverja

Zašto kucamo u drvo, prolazimo ispod merdevina i prosipamo so iza leđa? Ako ste se ikad zapitali kako su nastala neka od najpoznatijih sujeverja, otkrivamo vam priče o njima.

Slika
Zna se zašto petak, ali zašto baš 13?


1) KUCANJE U DRVO

U zavisnosti od verovanja, ljudi kucaju u drvo kada kažu nešto pozitivno ili negativno, plašeći se da time ne izazovu sudbinu, pa da se desi nešto loše. Ovo potiče iz verovanja da stari duhovi žive u drveću, pa ih mi kucanjem u drvo pozivamo da nas zaštite od zla ili da nam donesu sreću.

2) PETAK 13.

Verovanje da je broj 13 nesrećan otišlo je toliko daleko da u nekim ulicama ne postoje zgrade koje nose broj 13, a neke višespratnice nemaju sprat broj 13. Petak danas obično svi vole, ali se ranije verovalo da je taj dan nesrećan, jer je tog dana razapet Isus. Tako se spojem broja 13 i petka dobija najnesrećniji dan.

3) RAZBIJENO OGLEDALO

Poznato vam je sujeverje da ćete imati sedam nesrećnih godina ako slomite ogledalo. Verovanje o tome da isprekidan odraz donosi nesreću postojalo je još pre nego što je ogledalo izmišljeno: ako bi odraz u jezeru ili bazenu bio iskrivljen, verovalo se da to donosi lošu sreću, pošto se smatralo da se duša vidi u odrazu. To da razbijeno ogledalo donosi baš sedam godina nesreće ideja je Rimljana koji su verovali da se čovek regeneriše svakih sedam godina.

Slika

4) ZAŽELI ŽELJU KAD VIDIŠ ZVEZDU PADALICU

Ovo je omiljeno sujeverje dece i onih koji su deca u duši. Legenda govori da se zvezda padalica pojavljuje kada se bogovi naslone preko ivice raja i pošalju nekoliko zvezda dole: na primer, baš onda kad je ljudima potrebna neka velika usluga od božanstva. Prema drugom mitu, zvezda padalica je ljudska duša ili duša anđela ili đavola.

5) POTKOVICA

Veruje se da će potkovica doneti sreću onome koje nađe ako je njeni krajevi usmereni ka osobi koja je nađe. Takođe se veruje da broj rupa u potkovici određuje da li će neko biti bogat, da li će se oženiti i slično.

Slika

6) CRNA MAČKA

Sujeverje vezano za crnu mačku zavisi od vaših verovanja: neki ljudi veruju da je sreća kad im crna mačak pređe put, dok drugi misle da je to nesreća. Ova suprotna verovanja mogu vući poreklo iz drugih kultura: u drevnom Egiptu, mačke su bile obožavane i poštovane, pa je bila sreća videti ih. Sa druge strane, mačke su bile povezivane sa vešticama i zbog toga se smatralo da donose nesreću.

7) PROLAZAK ISPOD MERDEVINA

Sa logične strane, prolazak ispod merdevina donosi nesreću, jer zaista može da bude opasan: merdevine mogu da padnu na vas, može da padne sam čovek sa merdevina, može da padne kanta okačena za njih i slično. Ipak, ovo sujeverje je mnogo manje logično: hrišćani veruju da je broj tri zbog Svetog Trojstva sveti, pa je i trougao sveti, jer ima tri ugla. Merdevine uz zid prave trougao i kada se prođe ispod njih, lomi se Sveto Trojstvo – što se, naravno, smatra nesrećom.

Slika

8) PROSIPANJE I BACANJE SOLI

Postoje dva sujeverja vezana za ovaj začin: jedno je da je prosuti so znači nesreću, a drugo da morate preko ramena posuti so da biste sprečili nesreću. Nejasno je odakle potiče ovo sujeverje, ali se veruje da je so postala mnogo vredna jer je iz godine u godinu poskupljivala, pa je tako nešto vredno prosuti svakako donosilo nesreću samo po sebi. Što se tiče posipanja soli preko ramena, ono potiče iz hrišćanskog verovanja da đavo sedi na levom ramenu i čeka priliku. Bacanjem soli preko ovog ramena, stoga, teramo đavola.


ženablic

_________________
Slika Slika


Vrh
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Pogled za štampu

Ko je OnLine
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 4 gostiju
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Idi na:   


Obriši sve kolačiće boarda | Tim | Sva vremena su u UTC + 2 sata

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
DAJ Glass 2 template created by Dustin Baccetti
Prevod - www.CyberCom.rs
eXTReMe Tracker