Pogledaj neodgovorene postove
Pogledaj aktivne teme
Danas je 07 Jun 2020, 05:53


Autoru Poruka
Senka
Post  Tema posta: Re: Post  |  Poslato: 28 Nov 2016, 21:19
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 43662

OffLine
STROGI POST
(JELOVNIK) UZDRŽITE SE OD HRANE I PROČISTITE TELO I DUŠU Evo šta možete da jedete za vreme POSTA


Post na vodi je najstroža vrsta posta. U toku dugog božićnog posta, tokom kojeg se ne jedu meso, beli mrs,kao ni jaja, sredom i petkom se posti isključivo na vodi. Drugim danima su dozvoljeni vino i ulje.

Slika

Neki vernici se generalno pridržavaju ovog načina pročišćavanja i i inače poste sredom i petkom. Poslednja nedelja pred praznik je nešto stroža po pitanju posta i poželjno je da se posti samo na vodi. Uoči Božića, na Badnje veče, post na vodi se smatra obaveznim.

Jelovnik za post na vodi
Post na vodi može da ispuni svoju svrhu, u duhovnom i telesnom smislu, ukoliko tokom njega jedemo pažljivo odabranu i dobro spremljenu hranu. Postoje razna jela koja se spremaju isključivo na vodi, a koja i dalje mogu biti hranljiva i dobra za organizam. Posna ishrana može da bude raznovrsna i da se sastoji od korisnih i hranljivihnamirnica, a da se pritom ispoštuju sva pravila posta.

Ovo su neki od predloga šta spremati tokom perioda posta.

* Kačamak od belog ili žutog kukuruznog brašna. Pripremase uz so i vodu.
* Potaž od povrća, preporučuju se šargarepa, brokoli i karfiol.
* Biljne supe spremljene od kuvanog povrća sa začinima. Sveže i kuvano povrće sa začinima.
* Sveže salate i salate od kuvanog povrća, kao i mešane salate poput pasulja i sveže paprike sa kiselim krastavcimai lukom.
* Dobar izbor je i turšija.
* Hleb i jednostavna peciva poput kifli.

Slika

Na vodi se mogu pripremiti zdrava i ukusna jela, koja neopterećuju organizam, a u potpunosti su uskladu sa svim načelima posta na vodi. Sledi nekoliko primera jela i obroka koji se mogu pripremati tokom posta na vodi.

* Testenina bez jaja sa pasiranim paradajzom i povrćem.
* Pečeni krompir i pire na vodi, bez mleka.
* Punjeni paradajz sa pirinčem i bosiljkom, pečen.
* Kuvano žito na razne načine.
* Pirinač sa povrćem.
* Variva poput graška, pasulja i boranije, bez zaprške i dodataka.
* Tofu sir, svež i grilovan.

Slika

Posna ishrana na vodi može da uključuje i poslastice. One će zadovoljiti želju za slatkim, a pritom nećemo prekršiti post.

* Voćni kompot
* Žito sa orasima, bez šlaga.
* Sveže i sušeno voće, kao i orašasti plodovi.
* Domaći džemovi, med, slatko i ratluk.
* Sutlijaš sa cimetom

Slika


kurir

_________________
Slika Slika


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: Post  |  Poslato: 27 Feb 2017, 23:31
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 43662

OffLine
Danas počinje Časni post: Neka vam dobra dela budu prirodan gest, a praštanje način života

Za sve pravoslavne vernike danas počinje Uskršnji post, i u narednih šest nedelja vernici će da se uzdržavaju od mrsne hrane, loših misli i dela, jer telo, duša i um moraju da se pripreme za Uskrs.

Slika

Uskršnji post se još zove Sveta četrdesetnica ili Časni post. Uz ovaj post Crkva vezuje i post Strasne sedmice, u spomen stradanja i smrti Gospoda našeg Isusa Hrista.

U toku ovoga posta ne jedemo meso, sir, jaja, ribu ni ulje. Subotom i nedeljom kao i na Obretenje glave Svetog Jovana Krstitelja i na Mladence može se upotrebljavati ulje i vino.

Ribu možemo da jedemo samo na Blagovesti i na Cveti. Svim ostalim danima posti se "na vodi", a pogotovo strogo sredom i petkom.

Prva tri dana prve nedelje Velikog posta posebno se strogo posti. To isto važi za poslednju nedelju koju postimo "na vodi", osim na Veliki Četvrtak kada se može koristiti ulje. Na Veliki Petak se uzdržavamo od jela i pića sve do iznošenja plaštanice u crkvi popodne, posle čega se uzima lagan obrok "na vodi".

Takođe, strogo postimo i Veliku Subotu kao jedinu posnu subotu u toku godine.

Post u pravoslavnoj duhovnosti zauzima veoma važno mesto i bez njega nema napretka ni u jednoj hrišćanskoj vrlini. U davnoj prošlosti, pojam posta obuhvatao je potpuno uzdržavanje od bilo kakve hrane, da bi kasnije poprimio smisao uzdržavanja od jedne vrste hrane koja se naziva "mrsnom", tj. onom koja u sebi sadrži masnoće životinjskog porekla, ali, u određenim periodima i od hrane koja je spremana na biljnim masnoćama.

Tako u čisto posnu hranu spadaju: žitarice(hleb), povrće, voće i koštunjavi i razni drugi plodovi. Posebnu vrstu posta predstavlja "suhojedenje", koje podrazumeva upotrebu samo nekuvane, dakle suve (presne) posne hrane.

Na post nailazimo u mnogim religijama, mada on jedino u pravoslavnom hrišćanskom predanju dobija svoj puni duhovni smisao i ne odnosi se samo na telesno uzdržavanje već podrazumeva i trud duše u vrlinama. Post je postojao i u starozavetnoj Crkvi i njime se izražavalo obraćenje čoveka Bogu, njegova skrušenost i pokajanje.

Postom se čovek smiruje pred svojim Tvorcem. Telesni trud posta duhovno priprema dušu da molitvom zatraži pomoć od Boga. Božja zapovest o postu data je još praocu Adamu u raju. Tek kada je prekršio zapovest posta, Adam je pao u slastoljublje i gordost. Stoga je zapovest o postu sastavni deo Zakona koji je Gospod preko proroka Mojsija predao jevrejskom narodu.

Postilo se u svakoj nevolji i tuzi, pri ratnoj opasnosti i stradanju, uvek kada je trebalo izmoliti Božju milost. Još nas drevni proroci uče da je "Bogu ugodan samo onaj telesni post koji je praćen uzdržavanjem od svakog zlog dela, reči i misli".

Mnogo je primera bogougodnog posta i u Novom Zavetu. Sam Gospod Isus Hristos postio je 40 dana i noći pre početka Svoje propovedi o dolasku carstva Nebeskoga. Gospod nas uči da postimo tajno, bez licemerja, za razliku od fariseja koji su svojim javnim postom želeli da steknu ljudsku slavu.

Postom čistimo dušu, a duša priprema telo za pričest posle 40 dana. Pričešće je najuzvišenija i najsvetija Sveta tajna hrišćanske vere. U njoj se čovek potpuno, fizički i duhovno, sjedinjuje sa Hristom. Vino i hleb, u pričešću, istinsko su telo i krv Hristova, zato se svaki pravoslavni hrišćanin mora pripremati za Svetu tajnu pričešća na najdostojniji način.

Ne zaboravite da post ne čini smo hrana, već dela i način na koji se odnosite prema bližnjima. Neka vam dobra dela budu prirodan gest, a praštanje način života.


bktvnews

_________________
Slika Slika


Vrh
WESTSIDER
Post  Tema posta: Re: Post  |  Poslato: 28 Feb 2017, 01:01
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 31 Jan 2014, 00:51
Postovi: 787
Lokacija: Skopje

OffLine
Oces postis Senko

_________________
Senka je napisao:
Westy je najbolji!!!


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: Post  |  Poslato: 14 Nov 2017, 23:03
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 43662

OffLine
Božićni post

Slika

Božićni post počinje 28. novembra i traje 40 dana, sve do 7. januara, tačnije do Božića. Prema hrišćanskom učenju, božićni post je uveden po uzoru na Isusa Hrista, koji je 40 dana proveo u pustinji u postu i molitvi. Do Svehrišćanskog sabora 1166. godine ovaj post je trajao samo sedam dana.

Na istom saboru ustanovljena je i mogućnost takozvanog malog posta od samo sedam dana, koji primenjuju oni hrišćani koji iz bilo kog razloga nisu u mogućnosti da potpuno poštuju svih 40 dana posta. Na istom saboru odlučeno je da post nije obavezan za sve hrišćane i da je stvar slobodne volje.


telegraf

_________________
Slika Slika


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: Post  |  Poslato: 27 Nov 2017, 14:51
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 43662

OffLine
ŠESTONEDELJNO UZDRŽAVANJE

SUTRA POČINJE VELIKI BOŽIĆNI POST: Ovo su važni srpski običaji koje bi trebalo da ispoštujete

Vernici Srpske pravoslavne crkve 28. novembra počinju šestonedeljni Božićni post kojim se pripremaju za proslavu najradosnijeg hrišćanskog praznika - rođenje Isusa Hrista - Božića.

Resized Image - Click For Actual Size

Božićni post ili Mala četrdesetnica traje od 28. novembra do pričešća vernika na božićnoj liturgiji, 7. januara i podrazumeva uzdržavanje od mrsne hrane, ali i loših dela i zlih misli.

Post za pravoslavne hrišćane je temelj naše vere, spasonosno sredstvo koje nam pomaže na putu ka spasenju.

Hrišćanski post je uveden po uzoru na Isusa Hrista, koji je 40 dana proveo u pustinji u postu i molitvi i, prema Starom zavetu, dao zapovest Jevrejima da poste, jer će i njegovi učenici postiti.

Resized Image - Click For Actual Size
FOTO: NEBOJŠA MANDIĆ

Prema rečima blaženopočivšeg srpskog patrijarha Pavla objavljenim u njegovoj knizi "Molitve i molbe", post je i danas neophodan jer se ovim podvigom uz molitvu, pravoslavni hrišćani pripremaju za dolazak velikih praznika.

Telesni post je uzdržavanje od mrsne hrane ali, kako kaže patrijarh Pavle, postoji i duhovni post koji je razmatranje duhovnog stanja i način da se ono što je negativno iz duše iščupa i na tom mestu posadi ono što je dobro.

Poorati zemlju a ne posejati znači telesni post bez duhovnog. A ne poorati zemlju pa posejati seme to je samo post duhovni, nepriprmenjen telesno, objasnio je patrijarh u svojim duhovnim poukama.

Resized Image - Click For Actual Size
FOTO: FILIP PLAVČIĆ

Trajanje Božićnog posta objašnjava se takođe četrdesetodnevnim putovanjem trojice mudraca do Vitlejemske pećine, u kojoj je 25. decembra rođen Bogomladenac Isus.

Post je stoga zvezda vodilja za sve one koji su hrišćanstvo odabrali za svoju veru, kao što je za mudrace koji su verovali u proročanstvo o rođenju Spasitelja jedina vodilja bila najsjajnija zvezda na nebu koja je išla od Zapada ka Istoku i koja ih je dovela u Vitlejem.

Kanonom pravoslavne crkve predviđena su četiri posta godišnje, a najduži je Veliki ili Časni post pred praznik Vaskrsenja Hristovog i traje sedam nedelja. Petrovski i Gospojinski post vernici poštuju pred Petrovdan i Veliku Gospojinu.


kurir

_________________
Slika Slika


Vrh
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Pogled za štampu

Ko je OnLine
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 5 gostiju
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Idi na:   


Obriši sve kolačiće boarda | Tim | Sva vremena su u UTC + 2 sata

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
DAJ Glass 2 template created by Dustin Baccetti
Prevod - www.CyberCom.rs
eXTReMe Tracker