Pogledaj neodgovorene postove
Pogledaj aktivne teme
Danas je 07 Jun 2020, 05:42


Autoru Poruka
Senka
Post  Tema posta: Re: SVI SRPSKI ARHIEPISKOPI I PATRIJARSI  |  Poslato: 23 Dec 2016, 00:29
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 43662

OffLine
Branimir B. Stanojević: Svi srpski arhiepiskopi i patrijarsi (18)

Ujedinitelji Srpske pravoslavne crkve

Slika

Varnava (Rosić) patrijarh srpski 1930-1937.Rođen 1880. godine u Pljevljima. Posle smrti patrijarha Dimitrija, izabran je za drugog patrijarha obnovljene Patrijaršije i rukopoložen 1930. godine. Za njegovo vreme Srpska crkva je doživela pravu obnovu. Ujedinio je Crkvu, ranije izdeljenu u šest raznih zakonodavnih, administrativnih, finansijskih i jerarhijskih područja. Doneo je Ustav Srpske pravoslavne crkve sa Sprovedbenim naredbama. Podigao je mnoge parohijske hramove.
NJegovim zalaganjem i trudom podignuta je današnja zgrada Patrijaršije u Beogradu i započeta izgradnja Hrama Svetog Save.

Umro je 1937. godine u Beogradu, pod nerazjašnjenim okolnostima. Sahranjen je u Malom hramu Svetog Save u Beogradu.
Gavrilo (Dožić) patrijarh srpski 1938-1950.

Rođen je 1881. godine u Vrujcima, u Donjoj Morači. Po završetku Bogoslovsko-učiteljske škole u Prizrenu, postavljen je za učitelja u Dečanima. Posle završetka studija u Atini, postavljen je za glavnog sekretara manastira Hilandara. Potom je imenovan za referenta za crkveno-školska pitanja pri srpskom poslanstvu u Carigradu, a uporedo i za upravitelja srpske škole u Carigradu. Od 1911. do kraja Balkanskog rata, bio je mitropolit raško-prizrenski. Docnije, 1920, premešten je za mitropolita obnovljene Pećke eparhije. Posle upokojenja mitropolita Mitrofana, izabran je za mitropolita crnogorsko-primorskog.
Za patrijarha srpskog izabran je i rukopoložen 1938. godine. Uspešno je rešio finansijsku krizu s kojom se Srpska pravoslavna crkva suočila pred Drugi svetski rat. Nemci su ga uhapsili u manastiru Ostrog 1941. godine i prošao je kroz zatvore u Sarajevu, Beogradu, internacije u manastirima u Rakovici i Vojlovici, da bi ga na kraju zatočili u logoru u Dahau.

U zemlju se vratio 1946. godine i odmah sazvao zasedanje Sabora. Godine 1947. uspostavljene su nove eparhije i izabrano je šest episkopa. Donet je prerađeni i dopunjeni ustav Srpske pravoslavne crkve.

Umro je iznenada, maja 1950. godine, u Beogradu, gde je i sahranjen u Sabornoj crkvi.
Vikentije (Prodanov) patrijarh srpski 1950-1958.

Rođen je 1890. godine u Bačkom Petrovom Selu. Posle gimnazije, koju je završio u Novom Sadu, upisao je Bogosloviju u Sremskim Karlovcima. Nakon školovanja bio je učitelj u svom rodnom mestu. Za podbeležnika Temišvarske eparhije postavljen je 1917. od strane episkopa Georgija, a zatim u manastiru Bezdinu prima monaški postrig.
Kada je Temišvar 1919. pripao Rumuniji, jerođakon Vikentije prelazi u Jugoslaviju, gde je primljen kao podbeležnik Bačke eparhije, što ostaje do 1921. godine. Postaje i protođakon. Do 1932. godine bio je sekretar Upravnog odbora manastira Karlovačke mitropolije. Za arhiđakona je rukopoložen 1932. godine, kada postaje i glavni sekretar Svetog arhijerejskog sinoda.
Izabran je i rukopoložen za vikarnog episkopa mačvanskog 1936, a za episkopa zletovsko-strumičkog 1939. godine. Ohridsko-bitoljskom eparhijom administrirao je sve dok ga Bugari nisu proterali 1941. godine. Od 1941. godine do 1947. zamenjivao je episkopa žičkog Nikolaja, a od 1947. do 1951. kao administrator upravljao tek uspostavljenom samostalnom sremskom eparhijom.

Za patrijarha srpskog izabran je i rukopoložen 1950. godine. Rešio je pitanje socijalnog i penzionog osiguranja sveštenstva. Pored svojih crkvenih poslova, bio je vrlo aktivan u Istorijskom društvu Vojvodine, a jedno vreme bio je i urednik časopisa Glasnik istorijskog društva.
Upokojio se pod zagonetnim okolnostima, neposredno posle zasedanja Svetog arhijerejskog sabora na kojem je odbijen pritisak da se prizna političko-partijskom odlukom osnovana „Makedonska pravoslavna crkva“. Zbilo se to u Beogradu 1958. Tvorevina zvana „Makedonska pravoslavna crkva“ ostala je do danas kanonski nepriznata.

Sahranjen je u grobnici mitropolita Mihaila u beogradskoj Sabornoj crkvi.

Nastaviće se


glasjavnosti

_________________
Slika Slika


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: SVI SRPSKI ARHIEPISKOPI I PATRIJARSI  |  Poslato: 23 Dec 2016, 00:33
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 43662

OffLine
BRANIMIR B. STANOJEVIĆ: SVI SRPSKI ARHIEPISKOPI I PATRIJARSI (19)

Patrijarh Pavle - svetac koji hoda

Slika

German (Đorić) patrijarh srpski 1958-1990.
Hranislav Đorić je rođen 1899. godine u Jošaničkoj banji. Osnovnu školu završio je u Kruševcu, a devetorazrednu bogosloviju u Sremskim Karlovcima. Pravoslavni bogoslovski fakultet završio je 1942. godine. U Čačku, gde je bio pisar Duhovnog suda i istovremeno predavao veronauku u čačanskoj gimnaziji, rukopoložen je u čin đakona. Nakon rukopoloženja u čin prezvitera, 1927. godine postavljen je za paroha u Miokovcima. Godine 1938. bio je referent Svetog arhijerejskog sinoda, a 1951. izabran je za vikarnog episkopa moravičkog. Kao udovog sveštenika, zamonašio ga je u manastiru Studenici episkop šumadijski Valerijan, davši mu ime German.

Nakon čina arhimandrita, dobio je arhijerejske hirotonije i istovremeno primio dužnost glavnog sekretara Svetog arhijerejskog sinoda. Godine 1956. izabran je za episkopa žičkog, a 1952. godine za episkopa budimskog. Patrijarha Vikentija nasledio je 1958. godine.
Tokom njegove tridesetogodišnje uprave Srpskom crkvom, osnovane su nove eparhije: Istočnoamerička i kanadska, Srednjezapad-noamerička, Zapadnoevropska, Australijska, Vranjska, Kanadska i Bihaćko-petrovačka.
Patrijarh German je umro 1991. godine i sahranjen je u hramu Svetog Marka u Beogradu.

Pavle (Stojčević) patrijarh srpski 1990-

Za patrijarha je izabran umesto teško obolelog Germana, godine 1990. Hirotonisan je u Sabornoj crkvi u Beogradu, a u drevni presto srpskih patrijarha ustoličen je u Pećkoj patrijaršiji 1994. godine.
Patrijarh Pavle, pre zamonašenja Gojko Stojčević, rođen je 1914. godine u selu Kućanci, kod Donjih Miholjaca, u Slavoniji. Gimnaziju je završio u Beogradu, bogosloviju u Sarajevu, a Bogoslovski fakultet u Beogradu. Od 1955. do 1957. je u Atini, na postdiplomskim studijama na onamošnjem Bogoslovskom fakultetu.

Kao izbeglica iz ustaške NDH, u vreme Drugog svetskog rata, boravio je u manastiru Svete Trojice u Ovčaru i bio veroučitelj deci izbeglica u Banji Koviljači.
U čin jeromonaha rukopoložen je 1954. godine, kada postaje protosinđel, da bi u čin arhimandrita bio uveden 1957. Te iste godine za episkopa raško-prizrenskog hirotonisan je u Sabornoj crkvi u Beogradu od strane patrijarha Vikentija.
Od kada je kao episkop raško-prizrenski ustoličen i u prizrenskoj Sabornoj crkvi, u oktobru 1957, tada episkop Pavle započinje veliku obnovu mnogih starih i porušenih hramova, kao i gradnju novih.

Patrijarh Pavle se bavi naučnim radom. Iz ogromne bibliografije svakako treba izdvojiti monografiju o manastiru Devič, kao i monumentalnu monografiju „Zadužbine Kosova“, čiji je bio urednik.
Priredio je dopunjeno izdanje Srbljaka, zatim Hristijanskije prazniki, kao i izdanja Trebnika, Služebnika, Molitvenika, Dopolniteljnog trebnika, Velikog tipika i drugih bogoslužbenih knjiga.

Bio je predsednik komisije Svetog arhijerejskog sinoda za prevod Svetog pisma Novog zaveta, objavljen 1984. godine. Doprineo je i da se ispravljeno izdanje pojavi još dva puta.

Upravljajući Srpskom crkvom u jednom veoma teškom periodu, patrijarh Pavle je učinio kanonske posete mnogim eparhijama Srpske prav-oslavne crkve u zemlji i inostranstvu. Celomudren i tih, posetio je i duhovno snažio vernike na ratom zahvaćenim područjima Republike Srpske Krajine i Republike Srpske, pisao i intervenisao mnogo puta uzimajući u zaštitu izgnanike, nevoljnike, ojađene i ožalošćene, opljačkane ljude. Obišao je svet boreći se za njihova prava i dostojanstvo.

Ogromna su nastojanja patrijarha usmerena za spas naroda na Kosovu i Metohiji, za brigu i pomoć onima koji su tamo ostali i onima koji su otud izgnani, kao i za zaštitu kulturnog blaga na tom prostoru.
Veliki duhovnik, asketa, izvanredan besednik koji pleni svojom blagošću, patrijarh Pavle je omiljen u narodu, a vernici ga smatraju živim svecem.

Kraj


glasjavnosti,foto izbor administratora

_________________
Slika Slika


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: SVI SRPSKI ARHIEPISKOPI I PATRIJARSI  |  Poslato: 23 Dec 2016, 23:52
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 43662

OffLine
Anatema na patrijarha

Kada je Dušan Nemanjić osvajanjem grčkih zemalja znatno proširio granice Srbije, odlučio je da se proglasi carem. Učinio je to mimo volje Carigrada i Vaseljenske patrijaršije, a kako cara može da kruniše samo patrijarh, on je odlučio da novog arhiepiskopa Srpske crkve popne na vrh pravoslavne lestvice.

Slika
Joanikije Drugi

Bio je to Joanikije Drugi.

Njega su 1346. za prvog srpskog patrijarha podržali Simeon, poglavar Bugarske crkve, Nikola, ohridski arhiepiskop, kao i svetogorsko bratstvo, dok je na patrijarha i cara Dušana vaseljenski patrijarh Kalist poslao anatemu, crkveno prokletstvo.

Joanikije je bio prvi koji na čelo srpske crkve nije došao sa Hilandara. Bio je šef dvorske kancelarije, i poticao je iz plemićke porodice.

Odmah se na novoj dužnosti posvetio preuređenju crkve. Zetska episkopija je uzdignuta u mitropoliju, a on je dao da se grade hramovi Svetom Iliji na Krmilu i Svetom Nikoli na Tavoru. Pripisuje mu se i da je bio jedan od pisaca Dušanovog zakonika.

Koliko je Joanikije bio sposoban, obrazovan, ali i čovek od velikog poverenja srpskog cara govori i to da ga je Dušan Nemanjić najpre uzeo za svog logoteta, šefa dvorske kancelarije, koji se bavio i državnim finansijama.

Jednom prilikom u Prištini, kada je Dušan, tada još kralj, dočekivao grčkog cara Jovana Četvrtog Kantakuzina, na svečanost je pozvan i Joanikije.

Kralj je tada prihvatio na sopstvene ruke nogu arhiepiskopa dok je ovaj sjahivao sa konja, i celivao ga u ruku, moleći blagoslov. Joanikije se 1354. razboleo tokom boravka u manastiru Žiča, gde ga je pozvao car. Umro je u Polumiru na Ibru, na povratku u Peć, i proglašen je za sveca.


vestionline

_________________
Slika Slika


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: SVI SRPSKI ARHIEPISKOPI I PATRIJARSI  |  Poslato: 24 Dec 2016, 00:42
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 43662

OffLine
Žena u Hilandaru

Joanikije, prvi srpski patrijarh, razboleo se 1354. tokom boravka u manastiru Žiča, gde ga je pozvao car Dušan. Umro je u Polumiru na Ibru, na povratku u Peć. Ubrzo je proglašen za sveca. Njegov naslednik Sava Četvrti biran je u gradu Seru, u današnjoj Grčkoj.

Slika
Hilandar

Pre toga je bio starešina Hilandara, i to baš u vreme kada se srpska carska porodica sklonila od kuge.

Zbog toga što su se monasi, doduše posle mnogo ubeđivanja i natezanja, saglasili da prvi i poslednji put dopuste jednoj ženi, carici Jeleni, da kroči u ovaj manastir, Dušan je pokazao i carsku zahvalnost.

Bogato je darivao Hilandar ne samo novcem, nego i imanjima u Srbiji, a pomagao je i druge monaške zajednice na Svetoj gori.

Gotovo deceniju od Dušanove smrti, njegova žena Jelena je 1363. primila carigradskog patrijarha Kalista u Seru, onog istog koji je svojevremeno na srpskog cara i patrijarha bacio anatemu.

Tokom pregovora o pomirenju i savezništvu sa Carigradom, gost je tamo naprasno umro. Tako je Kalistova anatema skinuta tek 1375. godine, za vladavine kneza Lazara Hrebeljanovića. Ali, tada više i nije bilo srpskog carstva.

U povelji koja je tom prilikom doneta o jedinstvu sa grčkom crkvom, srpski prvosveštenici su ipak zadržali titulu patrijarha. Tih dana je umro Sava Četvrti. Knez Lazar i zetski vladar Đurađ Balšić dogovorili su se da novog poglavara srpske crkve ne bira više državni sabor, nego arhijereji i igumani, kako bi obe strane, i srpska i zetska, bile zadovoljne.

Između mnogo kandidata i posle duge rasprave, za novog patrijarha je izabran Jefrem, rodom Bugarin. Bio je po volji ne samo Srbiji i Zeti, nego i Carigradu.

Kao sin sveštenika, on je odmalena težio podvižničkom životu, a kada su roditelji hteli da ga ožene, pobegao je na Svetu goru. Pod zaštitom Save Četvrtog došao je u Srbiju da bi bio isposnik u Ibarskoj dolini i u Dečanima. Čim mu je saopšteno da je izabran za patrijarha, Jefrem se rasplakao, jer nije želeo taj položaj.


vestionline

_________________
Slika Slika


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: SVI SRPSKI ARHIEPISKOPI I PATRIJARSI  |  Poslato: 24 Dec 2016, 00:57
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 43662

OffLine
Patrijarh u pustinji

Patrijarh Jefrem se oko 1379. povukao u pustinju i svoju dužnost predao Spiridonu, monahu iz ruskog manastira Svetog Pantelejmona na Atosu. Ipak, kada je Spiridon umro devet godina kasnije, Jefrem je popustio molbama kneza Lazara da se ponovo primi dužnosti. Upravljao je Srpskom crkvom u njeno najteže doba, posle Kosovskog boja, u kojem je poginuo i knez.

Slika
Patrijarh Jefrem

Kada se drugi put povukao, u isposničku keliju u Ždrelu, despot Stefan Lazarević je sazvao sabor u manastiru Žiča. Tada je za patrijarha izabran Danilo Treći.

Za njega se govori da je preneo telo kneza Lazara u manastir Ravanica, gde je junački knez proglašen svecem. Ipak, mnogo poznatiji je kao pisac "Pohvale knezu Lazaru", "Slova o Simeonu Nemanji", "Slova o Svetom Savi", "Žitija i službe kralju Milutinu", te stihova Svetom Simeonu i kralju Milutinu.

Danila je nasledio Sava Peti, a ovoga hilandarski iguman Kiril, koji je osveštao Manasiju, zadužbinu despota Stefana. Konstantin Filozof, biograf despota Stefana, napominje da je "Žitije Stefana Lazarevića" pisao po zapovesti sledećeg poglavara srpske crkve, Nikona. Ovaj duhovnik je 1428. izbegao od Turaka u Podunavlje kod despota Đurđa Brankovića.

Srpsku crkvu je potom, od polovine 15. veka, predvodio patrijarh Nikodim Drugi. Pre toga je bio raški mitropolit. Sačuvan je njegov pečat na naredbi da se plate obaveze isposnici Svetog Save u Kareji.

Pošto je 1459. padom prestonog Smedereva srpska despotovina prešla u ruke Osmanlija, patrijaršija u Peći i stan arhiepiskopa u Žiči su ostali van domašaja srpskih vladara.

Poslednji podaci o pećkim patrijarsima pominju Arsenija Drugog, za kojeg se zna da se bavio prepisivanjem knjiga. Ceo naredni vek do obnavljanja Pećke patrijaršije 1557. godine ostao je nerazjašnjen.

Zna se samo da se Đurađ Branković obratio vaseljenskom patrijarhu Genadiju Sholariju pitanjem da li se novi poglavar srpske crkve može postaviti ako je država izgubila vlast nad ranijim sedištem. Sholarije je odgovorio da je to dozvoljeno ako u novom mestu ne postoji neki drugi episkop.

Međutim, u vreme poslednjih smederevskih despota ohridski arhiepiskop je poneo titulu patrijarha srpskog, bugarskog i severnih strana, jer je sultan već dodelio Ohridu versku upravu nad osvojenom Srbijom.


vestionline

_________________
Slika Slika


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: SVI SRPSKI ARHIEPISKOPI I PATRIJARSI  |  Poslato: 24 Dec 2016, 01:57
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 43662

OffLine
Patrijarh vezirov rođak

Mehmed-paša Sokolović otet je iz rodnog mesta u Bosni još kao dečak u krvavom danku, i u Otomanskom carstvu je uspeo kao malo koji poturica.

Slika
Patrijarh Makarije

Sa mesta beglerbega Rumelije popeo se do zvanja samog velikog vezira, kod sultana Sulejmana Veličanstvenog.

Tada je počeo da radi na obnavljanju moći Pećke patrijaršije u Srbiji. Turcima je jačanje pravoslavne crkvene vlasti na zapadnim granicama otomanske države bio dvostruki dobitak.

Raja je sticala poverenje u Portu, tursku vladu, a sultan je među najratobornijim Balkancima dobio posrednika preko koga je, kao i u slučaju carigradskog patrijarha, mogao da drži nadzor nad tim, često nemirnim delom carstva.

Prvi patrijarh obnovljene Srpske crkve postao je 1557. Makarije Sokolović, blizak rođak Mehmed-pašin, koji mu nije bio brat, kako se dugo verovalo. U tu stolicu je stigao sa mesta hilandarskog arhimandrita.

Oživljavanje Pećke patrijaršije ukinulo je Vaseljenskoj patrijaršiji u Carigradu isključivu nadležnost nad svim porobljenim hrišćanima.

Time je, zapravo, smanjena moć koju su uzele porodice fanariota, grčke elite u Carigradu, koje su do tada davale patrijarhe. Novi srpski patrijarh je dobio nadležnost nad svim srpskim zemljama na Balkanu, ali i zvanje vrhovnog episkopa Bugara.

Osnovao je nove eparhije sa sedištima u Budimu, Pečuju, Segedinu, Aradu, Temišvaru, Vršcu, manastirima Orahovici i Rmnju, kao i eparhiju Samokovsku, Tetovsku i Mašku.

Naredio je gradnju novih bogomolja i obnovu manastira Banja kod Priboja, Gračanice, Studenice, Budisavaca, Patrijaršije u Peći. Sultan je Makariju dao iste povlastice koje je imao i carigradski patrijarh. Crkva je nasleđivala imovinu onih koji su umrli bez naslednika, sudila u bračnim sporovima i krivičnim predmetima. Upravljala je crkvenom imovinom i prikupljala od hrišćana i latinskog i grčkog obreda jednake crkvene namete.


vestionline

_________________
Slika Slika


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: SVI SRPSKI ARHIEPISKOPI I PATRIJARSI  |  Poslato: 24 Dec 2016, 02:05
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 43662

OffLine
Porta štiti patrijarhe

Patrijarh Makarije je opravdao naziv prvog srpskog milet-baše, narodnog vođe. Tu titulu je dobio u Carigradu od svog rođaka, velikog vezira Mehmed-paše Sokolovića.

Slika
Makarije Sokolović

wikipedia.org
Makarije Sokolović
Sa puta u Carigrad doneo je Panegirik za svoje duhovno čedo, đaka Dionisija. Pronašao je Četvorojevanđelje koje je bilo oteto od Patrijaršije, otkupio ga i vratio.

Okružio se umnim arhijerejima, a sveštenike i monahe podsticao da putuju i obrazuju se, štampaju knjige. Tri godine pred smrt, posle koje je proglašen svecem, Makarije je 1571. tron patrijarha prepustio svom sinovcu Antoniju Sokoloviću.

Ovaj patrijarh, koji je bio zapamćen i kao daroviti slikar, umro je posle svega četiri godine službe.

Nasledio ga je rođak Gerasim, koji je, kao i ostali pripadnici moćnih Sokolovića, održavao dobre odnose sa portom u Carigradu.

Oko 1587. nasledio ga je Savatije Sokolović, zahumsko-hercegovački mitropolit i ktitor manastira Pive.

Dok je turska država proživljavala najslavnije dane, šireći se na sve strane, porta i srpski poglavari su živeli u saglasju. Kraj "medenog meseca" obeležila je pobuna Srba u Banatu.

Vinovnici su, navodno, klicali ime Svetog Save. Zapisi kažu da je temišvarski paša tada vršačkog vladiku "odro na meh", a posle poraza, hrišćani su bežali u Erdelj, kod kneza Žigmunda Batorija.

Sveta stolica je tada, od kraja 16. veka, već nagovarala zapadne države da povedu krstaški rat protiv Turaka, a one su se trudile da na boj pokrenu žitelje Balkana, naročito ratoborne Srbe i Albance. U to doba patrijarh srpske crkve bio je okretni i hrabri Jovan Kantul.


vestionline

_________________
Slika Slika


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: SVI SRPSKI ARHIEPISKOPI I PATRIJARSI  |  Poslato: 24 Dec 2016, 02:10
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 43662

OffLine
Turska osveta

Jovan Kantul, koji je krajem 16. veka postao novi patrijarh, bio je vlaškog porekla i jedna od najvećih ličnosti u istoriji Srpske pravoslavne crkve. U narodnom sećanju ostao je stradalnik za pravoslavlje.

Slika
Patrijarh Kantul

Kantul je, naime, bio prvi patrijarh koji je napustio višedecenijsku pomirljivu politiku prema Turskoj i okrenuo se Zapadu. On je 1598. godine podržao savez Španije, Venecije, Austrije i Vatikana protiv balkanskih zavojevača.

Pregovarao je i sa austrijskim nadvojvodom Ferdinandom u Gracu, a pošto nije uspeo da obezbedi pomoć, povezao se sa španskim dvorom i savojskim vojvodom Emanuelom Prvim.

Ali, ni Osmanlije nisu sedele skrštenih ruku. Veliki vezir Sinan-paša Kodža, nekadašnji hrišćanski Arnaut, iz neutvrđenog povoda naredio je da se mošti Svetog Save iznesu iz manastira Mileševa i javno spale. Bilo je to 1594. na Vračarskom brdu u Beogradu.

O Sinan-paši je među Gorancima, islamskom narodu sa juga Srbije, sačuvano neverovatno predanje. Pričalo se da je on zapravo potomak bogumila, koje su prvi Nemanjići proglasili jereticima i progonili do istrebljenja. Zato se, navodno, Sinan-paša spaljivanjem njegovih moštiju osvetio za progon i anatemu koju je Sava pet vekova ranije bacio na ove jeretike.

U svakom slučaju, spaljivanje Savinih moštiju bio je težak udarac za pravoslavnu crkvu. Patrijarh Kantul je ostavio zapise o pustoši koju je za sobom ostavljala turska vojska. Nameti su postali ogromni, a ljudi su jedni drugima činili velike nepravde, čak i deca roditeljima, pisao je patrijarh.

U to vreme, i među Albancima je počela da se raspiruje mržnja prema Carigradu, u čemu je i Jovan Kantul imao prste. Zbog optužbi da je sarađivao sa Rimom, patrijarh je na prevaru pozvan u Carigrad 1614, odakle se nije vratio. Izveštaji kažu da je ubijen.


vestionline

_________________
Slika Slika


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: SVI SRPSKI ARHIEPISKOPI I PATRIJARSI  |  Poslato: 24 Dec 2016, 02:39
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 43662

OffLine
Srbinu ruski tron

Posle smrti patrijarha Pajsija, naslednici Savinog trona morali su pažljivo da održavaju ravnotežu između Porte i Beča, ali i Vaseljenske patrijaršije u Carigradu i Rimu, koji je tražio unijaćenje.

Slika

Novi patrijarh je 1648. postao Gavrilo Rajić Rašković, dotadašnji raški mitropolit, rodom iz Starog Vlaha. Gavrilo je stalno bio u pokretu.

Prvo je otišao u Carigrad da bi ublažio namete osiromašenoj srpskoj crkvi, a dosta puta se sastajao i sa papskim misionarima, koji su u to vreme posećivali srpske krajeve.

Razgovori su se vodili o uniji i miru među hrišćanima, a srpska crkva je dobila ne samo pomoć u novcu, nego i priliku da se njeni sveštenici školuju u katoličkim ustanovama u Rimu.

Srpskoj crkvi je preko potrebna bila i podrška iz Rusije. U Moskvi se 1654. na jednom tajnom skupu Gavrilo Rajić sastao sa prvacima balkanskih naroda i dogovarao kako da se oslobode turskog ropstva.

Pošto ga je u Rusiji lepo primio car Aleksije, Rajić je već naredne godine sa antiohijskim patrijarhom Makarijem učestvovao na crkvenom saboru u Moskvi.

Tada mu je ruski car, nakon odstupanja patrijarha Nikona, čak ponudio tron ruske crkve!

Ne zna se zašto je Gavrilo odbio ovu ogromnu čast i vratio se u Peć, gde mu je, a on je to dobro znao, glava bila u torbi.


vestionline

_________________
Slika Slika


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: SVI SRPSKI ARHIEPISKOPI I PATRIJARSI  |  Poslato: 24 Dec 2016, 02:43
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 43662

OffLine
Dva patrijarha

Kada se ratna sreća 1699. okrenula od Austrije, Arsenije Treći Čarnojević je stao na čelo ogromne mase naroda, uplašenog od turske odmazde. Poveo ih je preko Save i Dunava, u Austriju.

Slika
Velika seoba Srba na čelu sa Arsenijem III

Turska vojska je zatim opljačkala Dečane, Đurđeve stupove, Sopoćane, Studenicu. Srbi su proglasili svog patrijarha za narodnog vođu i obratili se austrijskom caru Leopoldu sa ponudom da car postane njihov nasledni vladar. Naročito važno im je bilo da se osigura jedinstvo crkve i sveg srpskog naroda, ali i da se obezbedi samouprava u odnosu na katoličku crkvu.

Tokom pregovora preprečili su se interesi mađarskog plemstva i katoličkog klera. Car Leopold je isprva bio raspoložen da ispuni sve srpske zahteve, ali je na kraju umanjio patrijarhove nadležnosti.

Srbi prečani su samo uz mnogo prolivene krvi za novu domovinu mogli da održavaju svoju samoupravu. Tako je bilo sve do kraja 19. veka.

Od Velike seobe Srba crkva više nije bila jedinstvena. U Peći su preovladali fanarioti, grčka elita iz Carigrada, a crnogorski vladika Danilo je 1697. postao poglavar i svoje države i svoje crkve.

Pod uticajem Vaseljenske patrijaršije sultan je na tron u Peći stavio Kalinika Prvog, Grka. Zato su do smrti Arsenija Trećeg srpskom crkvom vladala dva patrijarha. Iako je većina srpske pastve odbila saradnju sa Kalinikom, on je velikim požrtvovanim radom uspeo da očuva samostalnost Pećke patrijaršije i olakša sudbinu Srbima, preostalim na starim ognjištima.


vestionline

_________________
Slika Slika


Vrh
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Pogled za štampu

Ko je OnLine
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 7 gostiju
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Idi na:   
cron

Obriši sve kolačiće boarda | Tim | Sva vremena su u UTC + 2 sata

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
DAJ Glass 2 template created by Dustin Baccetti
Prevod - www.CyberCom.rs
eXTReMe Tracker