Srbija Forum
http://srbija-forum.com/

Ajfelov toranj
http://srbija-forum.com/viewtopic.php?f=50&t=8024
Stranica 1 od 1

Autoru:  invazijaleptira [ 21 Avg 2021, 11:51 ]
Tema posta:  Ajfelov toranj

Nadaleko poznati Ajfelov toranj (franc. la Tour Eiffel) izgrađen je u Parizu glavnom gradu Francuske, a izuzetno je zanimljiv razlog nastanka tornja. Tokom proslave sto godina Francuske revolucije, Ajfelov toranj je građen kao eksponat za potrebu izložbe Exposition Universelle.

Poznato je kako su prvobitni planovi za izgradnju započeti još 1884. godine, a da je Ajfel imao veliku želju da toranj izgradi u Barseloni 1888. godine tokom svetske izložbe u tom gradu u Španiji. Na njegovu žalost skupština grada Barselone njegov projekat je odbila, smatrajući da je taj projekat neadekvatan pa i preskup za taj grad. Nakon toga što je njegov projekat odbijen u Barseloni, isti projekat nakon godinu dana zvanično predaje na konkurs u Parizu, koji je raspisan za potrebe izložbe koju je ovaj grad planirao organizovati.
Slika
Na konkurs je stigao veliki broj radova, projekata sa sledećim temama: Gigantska Fontana, Stub velike visine na čijem vrhu je planirano postavljanje rasvete koja bi obasjavala ceo grad, a jedan projekat je predviđao čak i Giljotinu koja bi bila posvećena poginulima u revoluciji. I na kraju od svih predatih projekata, izabran je baš Ajfelov projekat koji je predviđao izgradnju impozantnog tornja.

Projekat za izgradnju Ajfelovog tornja, izradio je inženjer Gustav Ajfel (franc. Gustave Eiffel), dok je strukturni proračun izradio Mauris Koehlin (franc. Maurice Koechlin). U kompletnoj izradi projekta učestvovao je i inžinjer Emil Nougier (Emile Nouguier), kao i arhitekta Stefan Sauvestre (Stephen Sauvestre). Početni radovi na ovom prelepom objektu, započeti su 26. januara 1887. godine.

Na samom početku radova planirano je da kompletna izgradnja traje 14 meseci, međutim radovi su trajali čak 26 meseci. Na izgradnji tornja radilo je 150 radnika u fabrici Levail Perou (franc. Levaile Pérou) koja se nalazila na kraju grada Pariza i skoro 300 radnika na samoj lokaciji izgradnje.Na projektu je učestvovalo 50 inženjera, koji su nacrtali čak 5300 tehničkih crteža. Dizajnirano je i proizvedeno čak 18.038 metalnih delova od livenog gvožđa, a od tih metalnih delova i čak dva i po miliona zakovica, formirana je struktura tornja. U toranj je ugrađeno 7.300 tona gvožđa, pet liftova, a za farbanje Ajfelovog tornja je potrošeno oko 60 tona boje.
Sauvestre je na samom početku izrade projekta, predlagao da četitiri glavna stuba u osnovi budu obložena kamenom. Ceo projekat pa i predlog Sauvestrea značajno je pojednostavljen, iako su određeni delovi prvobitnog predloga zadržani pa je prihvaćen predlog da se ipak formiraju veliki lukovi u podnožju tornja.

Ajfel je registrovao patent za novi tip konfiguracije objekata, koji dozvoljava izgradnju metalnih stubova i nosača čija visina prelazi tri stotine metara. Toranj je dizajniran kao veliki stub koji će nositi četiri stuba rešetkastih nosača koji će biti spojeni, ali i razmaknuti u osnovi. Četiri glavna stuba Ajfelovog tornja, spajalo je više metalnih nosača u jednakim razmacima. Stubovi su montirani na betonskim temeljima koji su postavljeni nekoliko metara duboko ispod nivoa zemlje. Svaki stub stoji na svom potpornom bloku, vršeći pritisak između 3 i 4 kilograma po kvadratnom centimetru. Građevinci su tokom radova koji su iziskivali rad u koritu reke Sene, morali koristiti metalne vodonepropusne kesone i ubrizgavati komprimovani vazduh. Ovaj sistem je radnicima omogućavao nesmetan rad ispod vode.
Izgrađeni toranj ima kvadratnu osnovu prečnika 125 metara i visinu od čak 300 metara. Do vrha tornja morate preći ni manje ni više nego 1665 stepenica, a sam vrh dostiže visinu od čak 300 metara, a sa televizijskim tornjem na vrhu 324 metra. Čitavih 40 godina, Ajfelov toranj je bio najvišlja građevina na svetu.

Izvor : https://www.solis-nekretnine.com/blogne ... j-153.html

Stranica 1 od 1 Sva vremena su u UTC + 2 sata
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/