Pogledaj neodgovorene postove
Pogledaj aktivne teme
Danas je 22 Mar 2019, 20:09


Autoru Poruka
Tina
Post  Tema posta: Afrika  |  Poslato: 21 Maj 2012, 12:33
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 16 Maj 2012, 15:32
Postovi: 537

OffLine
Gana - nepoznati raj

Iako je nema na turističkim mapama, Gana je zemlja blagoslovena geografskim položajem, kolonijalnom zaostavštinim i lepotama

Slika

Kada se kaže Gana, zaljubljenici u fudbal verovatno pomisle na Majkla Esijena, igrača Čelzija. Osim činjenice da se ova zemlja nalazi u zapadnoj Africi, sve drugo o njoj je uglavnom nepoznato i gotovo da je i nema na turističkim mapama. Ipak, ko god da se našao tamo bio je potpuno fasciniran zemljom i njenim ljudima. „Akwaaba!" (Dobro došli) ono je što ćete čuti na svakom koraku, čim se stupi u primorski grad Kejp Koust. Istoimena tvrđava, sa zidovima belim poput krede, blista na suncu kao potpuni kontrast mračnoj istoriji ove zemlje. Kejp Koust bio je najznačajniji centar za trgovinu robovima u nekadašnjoj britanskoj koloniji Zlatna obala, koju je činila cela teritorija današnje Gane i britanski deo Toga.Na hiljade ljudi dovođeno je tu i držano u zatvoru pre nego što bi ih trgovci robljem odvodili na zapadnu hemisferu. Na zidovima mračne tamnice, u kojoj je u nemogućim uslovima bivalo zatočeno i do 800 žena i dece, i danas su vidljivi zeleni tragovi od okova. Robovi su tu ostajali i po nekoliko nedelja u potpunom mraku. Na gornjim nivoima tvrđave potpuni kontrast - pruža se božanstven pogled na Atlantski okean. U blizini je i tvrđava Elmina, koju su izgradili Portugalci 1482. godine, i to je bila prva evropska pošta južno od Sahare. Portugalci su prvi počeli da razmenjuju dobra za zlato s narodom Ašanti, koji je živeo u unutrašnjosti. Posle je došlo i robovlasništvo.
Gana je verovatno jedina afrička zemlja u kojoj su evropske kolonijalne sile ostavile svoj trag u vidu tvrđava - ovde ih je čak 33, a već spominjane Kejp Koust i Elmina su pod zaštitom Uneska. Takođe, Obala robova, kako nazivaju Kejp Koust, najveća je turistička atrakcija i danas.Ali, za razvoj turizma ima još mnogo prostora u bogatoj i neistraženoj Gani, koja svoju ekonomiju zasniva na izvozu zlata, kakaoa i drveta.
Na oko 20 kilometara od Kejp Kousta nalazi se nacionalni park Kakum, sav u tropskoj kišnoj šumi, ostrvo okruženo farmama i plantažama kakaoa. U parku postoje izuzetne biljne i životinjske vrste, a najpoznatiji je po mostu od užeta. Most je dug 350 metara, na visini je od 40 metara iznad krošnji i potpuno je jedinstven u celoj Africi. Posetioci ljuljajući se prelaze s jedne platforme na drugu, a „bistrooki" mogu da vide crno-bele majmune i raznobojne ptice u gustim krošnjama.


pressonline


Vrh
Tina
Post  Tema posta: Bocvana - zemlja dijamanata i safarija  |  Poslato: 21 Maj 2012, 12:40
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 16 Maj 2012, 15:32
Postovi: 537

OffLine
Bocvana - zemlja dijamanata i safarija

Slika

Bocvana, zemlja najpoznatija po dijamntima, ali i govedima, dom je zajednice iseljenika iz nekadašnje Jugoslavije, koji su reporteru Kofera pokazali sve čari ove turistički veoma razvijene afričke zemlje

Na jugu Afrike, kontinentu kontrasta, ne tako mala država Bocvana, poznata po madam Ramocve, glavnoj junakinji serije romana Aleksandra Mekol Smita o prvoj ženskoj privatnoj agenciji, u poslednjih nekoliko godina postala je pravi raj za turiste. Naročito za one koji pitaju, pa onda skitaju, željne avanture i egzotičnih dalekih destinacija. Ako vole safari i nose garderobu sa dubokim džepovima, odmor i užitak su im zagarantovani. Iako banjalučki reporter Pressa ne spada u one sa dubokim džepovima, nedavno se zatekao u Bocvani i ekskluzivno za Kofer prenosi deo svojih impresija.

Dijamanti i goveda

Slika

Za Bocvanu se, manje-više, prvi put čulo u urnebesnoj komediji „Bogovi su pali na teme", ali je zemlja čuvena po pustinji Kalahari i razgolićenim Bušmanima u međuvremenu postala „afrička Švajcarska". Tome ponajviše kumuje podatak da je Bocvana danas najveći svetski izvoznik dijamanata. Dijamante su pronašli tek 1967, godinu dana pošto su se otrgli od britanskog kolonijalizma. Zemlja je površine Francuske, ali u njoj danas živi jedva dva miliona stanovnika. No, progres je vidljiv u svim sferama: kada su stekli nezavisnost, imali su svega 30 kilometara asfalta, dok sada, 40 godina kasnije, tu desetak hiljada kilometara modernih puteva.

Slika

Ipak, još se drže tradicionalnih vrednosti pa su, osim dijamanata, poznati i po uzgoju goveda. Bocvana nema nijednu štalu, a ima više od 20 miliona goveda, kažu do 12 po glavi stanovnika. Goveda su i danas bogatstvo i stvar prestiža. Da, baš tako. Jedna brakorazvodna parnica zbog preljube, nedaleko od glavnog grada Gabarona, nakon sudske presude, završila je i kod seoskog poglavice koji je „oštećenoj strani" dodelio devet krava od familije nevernog supružnika.

Gaboron je nikao u srcu pustinje pre 40 godina od nekoliko kuća i danas u njemu živi 200.000 stanovnika. Sada je veliko gradilište, kao i čitava Bocvana. Tu egzistira i mala zajednica iseljenika i prostora nekadašnje Jugoslavije, uglavnom Srba. Prvi su došli u Bocvanu sredinom osamdesetih sa „Energoprojektom", kasnije su pristizali stručnjaci, entuzijasti, biznismeni, avanturisti... Danas je u zemlji više od stotinu porodica sa prostora bivše Jugoslavije.

Luksuzni safari

U Bocvanu, koja je 85 odsto nenaseljena, poslednjih dvadesetak godina stiže sve više turista, od holivudskih zvezda, do studenata i avanturista. Šta je to što Bocvana može da im ponudi? Pustinju Kalahari, deltu Okavanga, desetak nacionalnih parkova, bezbroj rezervata divljih životinja, mnoge kampove za lov, ribolov na reci Čobe, ali i sve brojnije ekskluzivne hotele kojima bi i evropske i svetske metropole pozavidele. A valja otići i do Južne Afrike ili Zambije, na Viktorijine vodopade...


Centar pustinje Kalahari je u stvari nenaseljen nacionalni park veličine Belgije. U mnogobrojnim kampovima za lov divljih životinja turisti za nekoliko dana lova plaćaju od 3.000 do 10.000 evra, u zavisnosti od toga šta žele da love. Ukoliko je to lav, onda su neophodne i posebne dozvole, koje dodatno koštaju. Turisti uglavnom love antilope, impale, kudue, orikse, bufala ili gnue.
Ni u delti Okavanga, u kojoj se razliva istoimena reka i nestaje u prostranstvima pustinje Kalahari, nije mnogo jeftinije: u nekim kampovima jedno prenoćište košta 1.000 dolara. Ipak, ovi kampovi su uvek puni. Postoji „lovatori" i u samoj Bocvani i susednim državama koji plaćaju basnoslovne iznose za safari, lov i ribolov. Ima i onih koji, u posebnim servisima, samo zaprljaju svoje džipove da „komšiji crkne krava", odnosno da pomisli da je ovaj drugi bio na safariju.

press


Vrh
Astra
Post  Tema posta: Čudesna Afrika  |  Poslato: 26 Jun 2012, 19:39
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10701

OffLine
Slika

_________________
Slika


Vrh
Astra
Post  Tema posta: Re: Čudesna Afrika  |  Poslato: 26 Jun 2012, 19:44
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10701

OffLine
Šarm još uvek šarmira: najbolje je otići sada

Šarm El Šeik je pravo turističko mesto, sa najfinije uređenim hotelskim kompleksima i klubovima za noćni provod, pruža vam sve što je potrebno za dobar odmor. Samo jedna stvar fali: ljudi. Ima ih, ali mnogo manje nego što biste očekivali.

Slika
Pogled na Šarm iz hotel Tropitel Naama Bay, Foto: B92

Arapsko proleće je možda dobro za demokratski put ali je svakako uzdrmalo turizam. Egipat je nakon održanih izbora “na iglama” zbog slika haosa i nesigurnosti. Ako tome dodate otmicu dvoje američkih turista u februaru, koje je kidnapovao razljućeni beduin na nekoliko sati i seriju napada ajkula u 2010. odmah imate potencijalnu noćnu moru za turiste.

li oni koji vide dalje od toga, znaju da ih zbog toga čekaju sjajne ponude i ušteda. Iako maj nije vrhunac sezone, iako je sada najlepše vreme, kažu da je broj turista opao za oko 50 % u odnosu na broj pre revolucije.

Ipak, oni koji su se odlučili da dođu dobijaju dodatnu pažnju, ljubaznost i prostor i na moru i na kopnu, bez obzira da li uživaju u kasnom koktelu ili idu na ronjenje u čuveni nacionalni park Ras Mohammed.

Cene hrane i pića po pabovima i barovaima su snižene, pa ukoliko uzmete nešto što ne spada u all-inclusive uslugu nećete se mnogo istrošiti.

Slika
Nacionalni park Ras Mohamed, Foto: B92

Svi tvrde da je Šarm daleko od opasnosti. Možda ne bi baš trebalo da idete u Kairo, ali Šarm je potpuno bezbedan, iako mnogi odlaze i put glavnog grada jer ne žele da propuste piramide.

Radnici u prodavnicama nakita u suvenirnicama na lokalnoj pijaci potvrđuju da ima malo turista osim Rusa, koji dolaze u većem broju.

Slika
Nacionalni park Ras Mohamed, Foto: B92

Šarm je svoju reputaciju izgradio pre oko 25 godina zahvaljujući najboljim uslovima za gnjuranje i ronjenje. Camel ronilački klub hotel u Naama beju gde odseda najveći broj turista je bio pionir u ovom poslu.

Oni vode na izlete u čuveni nacionalni park Ras Mohamed koji ej udaljen nekih sat vremena od Šarma. Tamo možete videti najrazličitije vrste i divne primerke morskih bića, npr, papagaj–ribu i ribu klovn poput Nema iz Diznijevog crtanog filma.

Slika
Manastir Sv. Katarine na Sinaju, Foto: B92

Obavezno jednog popodneva treba izdvojiti vreme za vožnju kvadrovima u pustinji.

Iz Šarma možete otići i u Luksor (tura kreće u 5, a povratak je u 10 uveče) i u manastir Svete Katarine na Sinaju (tura kreće u 7 ujutru i traje do 2 popodne).

Na kraju vam preostaje da kažete “shukran”. Hvala Šarm!


B92

_________________
Slika


Vrh
Astra
Post  Tema posta: Re: Čudesna Afrika  |  Poslato: 26 Jun 2012, 19:50
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10701

OffLine
Aleksandrija Velika i čarobni Luksor

Pijuckajući čašu hladnog šardonea, uz svežu ribu i pogled na prelepu luku izgleda kao da ste u Kanu, na Korzici ili Kritu. Ali to nije ni Francuska, ni Grčka, već Egipat – zemlja humusa, piramida, a sada poznata i po skorašnjim političkim promenama.

Slika

Aleksandrija pravom nosi epitet „bisera Mediterana“ zahvaljujući atmosferi (i hrani) po kojoj ne liči ni na jedan drugi grad severa Afrike i bliskog istoka.

Navodno ju je osnovao Aleksandar Veliki 331 godine p.n.e (iako je pre dolaska slavnog vojskovođe ovde već postojalo malo selo) i bila je prestonica grčko-rimskog Egipta.

Status vrhunskog kulturnog blaga zapečatila je čuvena velika biblioteka, u kojoj su se, navodno, nalazili svi rukopisi sveta, i Faros – gigantski svetionik u luci koji je bio jedno od sedam svetskih čuda.

Slika
Foto: Néfermaât/Wikimedia Commons

Dva milenijuma kasnije, svetionik i biblioteka više ne postoje. Ali ovde ima mnogo toga što bi trebalo videti, uključujući Narodni muzej u zgradi iz 19. veka koja će se svideti svim ljubiteljima umetnosti.

A za one koje vole noviju istoriju, u blizini je čuveno bojno polje iz Drugog svetskog rata El-Alamejn. Ovde je ofanziva u Severnoj Africi krenula odlučno, kada je Monti (general Bernard Montgomeri) porazio Afrički korpus generala Ervina Romela 1942. godine.

Stradalo je oko 11 000 vojnika, a od toga 4000 britanskih, dok je 70 000 ranjeno. Ovo je podsetnik da Drugi svetski rat nije dobijen samo na evropskom tlu.

Slika
Groblje vojnika Komonvelta, El Alamejn, Foto:Einsamer Schütze/Wikimedia Commons

Ako prošetate ovim nekadašnjim bojnim poljem, videćete da žrtve nisu zaboravljene. Grobovi se još uvek održavaju, a muzej sa sve tenkovima, topovima i kamionima omogućava uvid u užase koji su se dešavali u vreme bitke.

Kada je u pitanju hrana, postoje mnogi odlični restorani, npr. Onaj u hotelu Four Seasons koji postavlja nove standarde luksuza u Aleksandriji – mermerna kupatila, privatne plaže, balkoni sa pogledom na more, ogroman baze, privlače imućne Egipćane.

Egipćani prave svoje vino koje je odlično.

Slika
Foto: Vyacheslav Stepanyuchenko/Flickr

Dalje kad akrenete niz Nil stižete do Luksora koji je turistička Meka od 19 veka, kada su parobrodi stigli ovde i počelo je istraživanje Tebe, drevne prestonice Egipta sa susednim gradovima, uključujući neverovatne grobnice faraona.

Neverovatna je pomisao da su ove grobnice izgrađene pre 4000 godina i još uvek ponosno dominiraju pejzažem. Nakon turbulentnih promena u zemlji. Egipat se sada bori da ovde povrati turiste kojih je veoma malo, a turizam je jedan od glavnih delova egipatske privrede.

Naravno, slike pucnja u demonstrante u Kairu su dovoljne da svakog odgovore da poseti Egipat, ali turistička mesta su ovde potpuno izdvojena od nereda. Manjak turista znači i da su cene hotela i usluga znatno pale, pa je tako i sa hotelom Four Seasons.

Slika
Luksor, Foto: Ed Yordon/Flickr

Za obilazak ogromnog zamka Hatšepsut (jedine žene faraona) i Dolina kraljeva (grobovi faraona) u hotelu predlažu da se vozite balonom. Za ovo je najbolje unajmiti vodiča među kojima ima vrlo kvalitetnih egiptologa, ali sa savršenim znanjem engleskog jezika.

U palati Karnak može se gledati Šou svetla i zvuka. Sa ogromnim stubovima i skulpturama ova palata kao da se transformiše u nešto još upadljivije kada padne noć.

Magija Egipta se ovde vidi u punom sjaju – dobijate lekciju istorije uz light show.


B92

_________________
Slika


Vrh
Estrella
Post  Tema posta: Re: Afrika  |  Poslato: 12 Jul 2012, 15:28
Korisnikov avatar
Vitezova zvezda

Pridružio se: 17 Jun 2012, 20:13
Postovi: 5399

OffLine
Karu – Hari Poter i divljina Afrike


Iako zaslužuje taj status, Kradok nije turistička atrakcija. U tom gradiću, na oko 250 kilometara severno od Port Elizabeta u južnoafričkoj oblasti Kejp, stoji spomenik podignut u čast čoveka koji se sasvim slučajno zove Hari Poter.


Slika
Tipična kuća u Karuu


Umro je 1910. u 46. godini i ne znajući za buduću slavu svog imena. Njegovi ostaci smešteni su u Kradoku koji se nalazi na ulazu u Veliki Karu – polupustinju koja prekriva trećinu Južne Afrike.

Ime potiče od reči „Khoi“ što znači „suv“, a ipak sada označava nepregledno plavetnilo neba, vrhove planina i prazne puteve koji kao da su napravljeni za putnike namernike.


Slika
Die Tuishuise


Originalni Hari Poter verovatno je potomak doseljenika iz 1820. koji su iz Velike Britanije došli kako bi kolonizovali zemlju zapadno od Velike riblje reke odakle potiče 60 odsto svetske proizvodnje mohera – vune angorske koze.

Bogata istorija može biti odličan motiv da posetite naselja smeštena u oazama Karua gde se prošlost čuva u muzejima.

U Kradoku su ulice dovoljno široke da njima prođu velika volovska kola. Iz takvih gradova su Buri (potomci holandskih doseljenika u Južnoafričkoj Republici) pošli u Velike seobe krajem tridesetih godina 19. veka.

Obližnji Victoria Manor hotel mesto je u kom je Hari Poter bez sumnje pio pivo, jer datira iz 1840. a sada je opremljen u vrlo dopadljivom Viktorijanskom stilu sa visokim tavanicama, starim krevetima i posluženjem od bakalara i holandeze sosa za doručak.

Odmah pored nalaze se „Die Tuishuise“, čitav niz jednospratnica u kojima su živeli radnici na izgradnji vagona, koje su sada pretvorene u letnjikovce sa vrtovima ispunjenim drvećem citrusa.

Noćenje s doručkom u ovom neobičnom smeštaju košta oko 114 evra za dvoje.


Slika
Ganora


Život u ovom gradiću bio je nekada mnogo teži – kuhinjski pod bio je napravljen od zemlje, a najbolji način da očistite dimnjak bio je da spustite uznemirenu kokošku niz njega.

Danas sve izgleda mnogo drugačije. Ganora, farma koja zauzima 4.000 hektara pored Niu Betesda nudi smeštaj u posebno opremljenim sobama za 100 evra.

Večera se servira u obnovljenoj štali gde čaša crnog afričkog vina ima sasvim drugačiji ukus kada se proba sa odličnom lokalnom jagnjetinom.


Slika
Pusta dolina


Svaki gost koji poseti ovu farmu, naći će zanimaciju za sebe – ne sme se propustiti pećina oslikana bušmanskim crtežima od pre 7.000 godina, ali ni užitak potrage za fosilima.

Pre oko 253 miliona godina, ova oblast bila je prekrivena rečnim tokovima koje su naseljavale vrlo neobične zveri – jedno stvorenje je zbog jezivog „osmeha“ dobilo naziv „smilesaurus“ (slobodan prevod sa engleskog jezika glasio bi „smeškosaurus“).

Fosili Karua pružaju kompletan uvid u evoluciju od reptila do sisara. Svedočanstva o tome mogu se pogledati u mini muzeju farme odmah uz kolekciju alata iz Kamenog doba.

Svaki eksponat jasno upućuje da je Karu nekada vrveo od divljeg života, a krda južnoafričkih antilopa koja su ga naseljavala bila su tako velika da im je trebalo i po nekoliko dana da pređu ravnicu.

I danas se možete susresti s onim što je ostalo od prelepih životinjskih vrsta u Nacionalnom parku Mountain Zebra blizu Kradoka.

Ipak, najveći adut cele oblasti je njegov pejzaž.

Nigde nećete osetiti takvo smirenje kao posmatrajući zalazak sunca na Pustoj dolini. Tek tada možete reći da ste spoznali lepotu divlje Afrike.


B92

_________________
Slika


Vrh
Estrella
Post  Tema posta: Re: Afrika  |  Poslato: 18 Jul 2012, 13:46
Korisnikov avatar
Vitezova zvezda

Pridružio se: 17 Jun 2012, 20:13
Postovi: 5399

OffLine
Plaže Kejptauna: Brzo ćete shvatiti zašto...


Ko je bio, pričaće... Gotovo da nema onih koji su posetili Kejptaun, a da za samo nekoliko sati nisu shvatili da je reč o jednom od najlepših gradova na planeti! Ovo je grad čije će vas bele plaže okupati predivnim mirisima i upijajućim zracima sunca, čija će vas topla arhitektura obgrliti čim preduzmete prvi korak, grad u kom ćete probati najbolja vina posle partije golfa, grad u kom ćete šopingovati do besvesti, grad u kojem ćete probati vaše najbolje zalogaje, grad u kome su prirodne karakteristike u simbiozi sa delima čovečijih ruku,grad u kojem je dosada zabranjena misaona imenica...


Klifton


Slika


Klifton, zapravo, čine četiri plaže sa jednostavnim imenima - plaža 1, plaža 2, plaža 3 i 4. Odvojene su čvrstim granitnim stenama koje štite od vetra, a posute belim i finim granitnim peskom. Prosečna temperatura vode na ovim plažama je oko 16 C, zbog čega više pogoduju fanovima vodenih sportova, nego kupačima ili roniocima. Za surfovanje najbolja i, generalno, najlepša plaža je 1, a najlošija je plaža 4. Gužve na svim plažama su svakodnevnica, zbog čega je preporučljivo poraniti. Plaža 1 je jedna od najzaštićenijih plaža od uticaja vetra
čak i tokom letnjih meseci, zbog čega je i najposecenija. "Lavlja glava", "Tabla planina" i više od stotinu statua u bronzi samo je majušni deo Kliftona koji posetioce ostavlja bez daha i zbog čega ne čudi što turisti iz godine u godinu hrle ka ovom mestu.Kamps Bej


Slika


Na plaži Kamps Bej ima više prostora nego na susednom Kliftonu, ali saobraćaj i gužva mogu biti noćna mora. Naime, ova plaža poznata je po ogromnim šoping centrima i restoranima, a za ljubitelje fenomenalnih zalazaka sunca, teško se može naći bolje mesto. Uz to, pogled na "12 Apostola" , 12 vrhova najveće atrakcije jugoistocnog dela Stone planine, jedan je od onih koje ćete poželeti iznova i iznova da prepričavate.


Kejp Point


Slika


Turisti koji su u potrazi za mirnim i nenaseljenim plažama, jednostavno idu u Kejp point, prirodni rezervat na nekih sat vremena vožnje udaljen od Kejptauna. Propustiti dugu šetnju ovim rezervatom prirode je gotovo greh, a držati oči zatvorenim kada su pred turistom prizori belih plaža i okean u svojoj punoj moći, neoprostivo je.
Plivanje se na ovoj plaži ne preporučuje, ali je zato surfovanje obavezno. Najlepša plaža u Kejp pointu je Diaz, na koju se katkada spuste babuni koji čine odlično društvo. Ulaz se, međutim, plaća.Bikini plaže


Slika


Nešto dalje istočno od samog centra grada, smeštene su Kejp Haldegberg plaže, idealne za jednodnevnu posetu. Najpoznatije od njih su Bikini plaže koje su proslavljene ogromnim brojem toaleta, sigurnošću i
čistoćom. Nešto dalje, nalazi se zaliv Gordon, poznat kao najbezbednije mesto za kupače. Plaža je pogodna za sve vodene aktivnosti, zbog čega se ne bi trebalo iznenaditi ako naiđete i na pecaroše i na surfere.
Super odmor

_________________
Slika


Vrh
Estrella
Post  Tema posta: Re: Afrika  |  Poslato: 19 Jul 2012, 15:41
Korisnikov avatar
Vitezova zvezda

Pridružio se: 17 Jun 2012, 20:13
Postovi: 5399

OffLine
Luksuz u Hurgadi nadohvat ruke


Pored glavnog restorana, postoji mnogo a la kart restorana, koje gosti sa ol inkluziv uslugom


Slika


Letovanje koje se pamti i prepričava!
Hurgada je spoj luksuza i tradicije, koji se može videti u samo jednoj ulici, što upotpunjuje izuzetan doživljaj svakog turiste.

Hotel „Palm Royale Soma Bay“ (ex „Intercontinental“) u Hurgadi prema kvalitetu usluge i izgledu hotela zauzima visoko mesto među preporukama za odmor ovog leta.

Agencija „Trinity travel“ iz Beograda je ekskluzivni prodavac aranžmana za ovaj hotel, koji je njihova preporuka ovog leta!

Prilaz hotelu, u sklopu kojeg se nalazi uređen vrt sa palmama i cvećem, mostić i jezero sa vodopadima, već ostavlja odličan utisak, a tu je i ergela s konjima i kamilama, sa kojima se turisti mogu fotografisati i jahati ih. Rizort poseduje i teniske terene sa noćnim osvetljenjem i mini golf terene. Sobe su komforne i moderno su opremljene.

Pored glavnog restorana, postoji mnogo a la kart restorana, koje gosti sa ol inkluziv uslugom, koja je preporučljiva, mogu da koriste. Bazen je veliki, sa šankom u vodi, besprekorno čist, s mnogo malih vodopada i stena. Svaki dan posetioci dobijaju čiste peškire za bazen i plažu. Spa-centar poseduje bazen, teretanu, džakuzi, parno kupatilo, saunu i sobe za masažu.

Plaža je peščana i prostrana, dugačka jedan kilometar, s komfornim ležaljkama, suncobranima i zaklonima. Samo 500 metara od plaže nalaze se koralni grebeni i azurno čisto more, s belim peskom. Ljudi su srdačni, nasmejani i spremni da učine sve da vam ulepšaju odmor!

Postoji još mnogo razloga zbog kojih bi trebalo da letujete u ovom hotelu, po ceni koja je više nego povoljna.Slika


Kurir

_________________
Slika


Vrh
Estrella
Post  Tema posta: Re: Afrika  |  Poslato: 06 Avg 2012, 17:00
Korisnikov avatar
Vitezova zvezda

Pridružio se: 17 Jun 2012, 20:13
Postovi: 5399

OffLine
Ako želite avanturu, ovde ćete je naći


“Ako želite avanturu, ovde ćete je naći”, kaže citat iz filma “Kazablanka”. Dakle, avantura vas čeka u Maroku u zemlji mora, pustinja i planina. Država na severu Afrike prepuna prirodnih i društvenih razlika. Kulturno bogata, sa pregršt obala, oazama usred beskrajne Sahare i čudesnim pejzažima planina Atlas.


Slika


Saidia plaža

Nalazi se u gradu Berkanu. Zovu je plavim biserom Maroka. Saidia je najlepša plaža u ovoj afričkoj državi. Teritoriju Maroka čini 3.000 km atlantskih i preko 500 km mediteranskih obala. Među najlepšim plažama su takođe Agadir u glavnom gradu Maroka, a tu je i kamenita Esauria.


Slika


Kazablanka

Kazablanka je najveći grad u Maroku. Poseban je po Džamiji Hasana Drugog koja ima najveći minaret na svetu. Visok čak 210 metara. Ovaj grad je postao “slavan” nakon istoimenog filma u kojem su igrali Hemfri Bogart i Ingrid Bergman.


Slika


Marakeš

Na berberskom jeziku koji se govori u Maroku, Marakeš znači Božija zemlja. U njemu je vekovna istorija na dlanu i upravo zbog toga je ovaj grad najatraktivnija destinacija u Africi. On obiluje prirodnim atrakcijama, dok su sušta suprotnost veliki bazari na kojima se provodi i po čitav dan. Za one koji vole prirodu obavezna je poseta parku Mažorel, a za one koji vole arhitekturu, džamija Kutibija je obavezna za posetiti.


Slika


Fes

Lavirint sokaka, bazara i trgova. Kultna srednjovekovna prestonica Maroka je grad Fes. Poznat je po srednjovekovnoj islamskoj kulturi, ali i kao najveća pešačka zona na svetu. U Fesu se nalazi grobnica mule Idrisa, osnivača grada.


Tandžir

Tandžir je najmisteriozniji grad u Maroku. Vrlo je romantičan. Plaže su posebno lepe i interesantne jer su uz Gibraltarski moreuz, a kupate se u Mediteranu i Atlantiku. Dugačke su i do deset kilometara, pa se za njih obično iznajmljuje kamila.


Super odmor

_________________
Slika


Vrh
Estrella
Post  Tema posta: Re: Afrika  |  Poslato: 10 Avg 2012, 18:39
Korisnikov avatar
Vitezova zvezda

Pridružio se: 17 Jun 2012, 20:13
Postovi: 5399

OffLine
Afrički dragulj: Mozambik


U jugoistočnom delu Afrike, smestila se najposećenija destinacija ove egzotične zemlje: Mozambik. Duge peščanih plaža, šume, pašnjaci, močvare, magična ostrva, bistra voda okeana, planinske regije, kolonijalna arhitektura, ljubazno lokalno stanovništvo - ne čudi što .je nakon više od deset godina građanskog rata, Mozambik vrlo brzo postala jako popularna turistička destinacija. Ovaj raj na zemlji pruža avanturistima nezaboravno iskustvo.


Slika


Mozambik izlazi na Indijski okean, njegova obala duga je preko 1.000 km i važi za jedno od boljih mesta za ronjenje, ribolov i jedrenje. Najpopularnije aktivnosti na ostrvu su ronjenje oko arhipelaga Bazaruto, čiji koralni grebeni kriju čarobni podvodni svet, i safari u parku Gorongosa.


Slika


Arhipelag Bazaruto jedan je od najlepših arhipelaga u Indijskom okeanu, koji se sastoji od 6 ostrva pokrivenih peščanim dinama i jezerima. Veliki broj turista privlače koralni grebeni i neverovatno čista voda okeana, zbog čega je ovaj arhipelag proglašen nacionalnim parkom 1971. godine.


Slika


Nacionalni park Gorongosa nalazi se u srcu Mozambika, a na površini od 4.000 km2 prostiru se doline i visoravni, svedoci neverovatne prirodne lepote Mozambika. Gorongosa je dom velikom broju raznovrsnih biljaka i životinja, a neke od njih ne mogu se naći nigde drugde u svetu.


Slika


Glavni, i najveći, grad Mozambika je Maputo. Ovo je jedna od najatraktinijih afričkih prestonica, grad koji se nalazi iznad istoimenog zaliva, sa širokim avenijama i zanimljvom arhitekturom. Maputo je poznat kao "grad akacija", zbog velikog broja ovog drveća koji krasi njegove avenije. Obilje znamenitosti nalazi se duž grada,koje karakteriše portugalska arhitektura. Najznačajnije znamenitosti su: tvrđava Maputo, bašta Tunduru, katedrala Maputo, Prirodnjački muzej, vila Algarve (bivše mesto portugalske tajne policije).


Slika


Idealno vreme za posetu ovoj afričkoj zemlji je period od maja do septembra. U Mozambiku se u toku godine smenjuju dve sezone: kišna, koja traje od novembra do aprila, i suva sezona, kada je i najbolje vreme za posetu ovoj zemlji. U periodu od maja do novembra prosečna temperatura kreće se od 20 do 29 C, na jugu, dok je sever zemlje za nijansu topliji.
Super odmor

_________________
Slika


Vrh
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Pogled za štampu

Ko je OnLine
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gostiju
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Idi na:   
cron

Obriši sve kolačiće boarda | Tim | Sva vremena su u UTC + 2 sata

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
DAJ Glass 2 template created by Dustin Baccetti
Prevod - www.CyberCom.rs
eXTReMe Tracker