Pogledaj neodgovorene postove
Pogledaj aktivne teme
Danas je 21 Jan 2019, 07:51


Autoru Poruka
Tina
Post  Tema posta: Australija i Novi Zeland  |  Poslato: 21 Maj 2012, 08:45
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 16 Maj 2012, 15:32
Postovi: 537

OffLine
Tasmanija, ostrvo na kraju svet

Tasmanija je jedina ostrvska država u Australiji. Ostrvo je u obliku srca, sa pregršt bujnih zelenih dolina, bez pretrpanih gradova i sela i sa još uvek nerazvijenim obalama. Jedno je od najpoznatijih planinskih ostrva i svetskih vrhova, jedinstveno po svom reckastom izgledu. Geologija se odražava na povezanost milionima godina sa Antarktikom, a Tasmanija je jedna od retkih mesta na svetu gde drevni doloriti stena dominiraju pejzažom.

Nalazi se 240 kilometara južno od istočne strane kontinenta, a razdvaja ga Basov prolaz. Državu obuhvata ostrvo Tasmanija, 26. po veličini ostrvo na svetu, i okolna ostrva. Država ima 500.000 stanovnika (od decembra 2008. godine), od kojih skoro polovina boravi u oblasti grada Hobart. Tasmanijsko područje zauzima 68,401 km2, od kojih glavna ostrva obuhvataju 62,409 km2.

Tasmanija – prirodni raj

Tasmanija je arhipelag od preko 300 ostrva koji se nalaze na samo 240 kilometara jugoistočno od kopna Australije. Iako je deo Australije, u mnogo čemu je sasvim drugačije. Specifično je po više od 1.000 planinskih vrhova, blaga četiri godišnja doba, preko 40% ostrva je pod zaštitom države, a neke od najređih životinja na svetu su nastanjene baš tu.

Klima je blaga, sa redovnim kišama. Roaring Forty vetrovi koji putuju preko ostrva, sobom donose najčistiji vazduh na svetu. Ali, u radijusu od svega 300 kilometara, vreme se može dramatično promeniti. Na zapadnoj obali prosek padavina je oko tri metra godišnje, a na istočnoj obali je manje od 20 cm. Hobart, glavni grad Tasmanije je drugi po starosti grad u Australiji. Glavno ostrvo, koje se može porediti po veličini sa Zapadnom Virdžinijom, Republikom Irskom ili Hokaidom, je dom za oko 500.000 ljudi. Neka od najpoznatijih ostrva Tasmanije su Bruny, Hunter Islands, King Island i Macquarie.

Tasmanijska aboridžinska zajednica zadržava jake veze sa zemljom. U Tasmanijskim rečnim dolinama, šumama, obalama i ostrvima u blizini obale, važne kulturne znamenitosti su fizički i duhovno povezane sa narodom Aboridžina u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Životinjski svet Tasmanije

Tasmanijska izolovanost od kopna Australije je obezbedila opstanak mnogim biljakama, životinjama i pticama koje su retke ili čak izumrle drugde u zemlji. Posetioci su često iznenađeni koliko su pristupačne divlje životinje. U mnogim oblastima možete naići na životinjske vrste slične kenguru - pademelon, wombat ili wallaby. A da ne zaboravimo, ovde se nalazi i čuveni tasmanijski đavo. Mnoge životinje su noćne, tako da su najbolje šanse za posmatranje uveče. Postoje 33 domaće kopnene životinje i 41 morski sisar u Tasmaniji.

Tasmanijske morske životinje su među najimpresivnijim divljim životinjama, od veličanstvenih kitova, koje možete videti ploveći istočnom obalom, do delikatnih morskih zmajeva, dok splavarite u blizini šume džinovskih algi. Možete krstariti pored neke od najviših morskih litica na južnoj hemisferi, u potrazi za fokama, delfinima i albatrosima. Čak i mnoge lako dostupne plaže imaju svoje tajne u suton, kao što je geganje malih pingvina iz okeana dok se vraćaju u svoju jazbinu.

Najbrže rastuće biljke u svetu, džinovske alge, se nalaze isključivo na istočnoj obali, koja je idealna za ronjenje.

Aktivnosti i atrakcije ostrva

Ovde mođete pronaći posebne razonode i ideje za odmor tokom svoje posete Tasmaniji. Proverite šta možete da uradite i vidite dok ste na odmoru - možete biti umereni ili razuzdani. Tasmanija je savršeno mesto ako volite kampovanje, ribolov, vrtlarstvo, golf, posmatranje divljači, šetnje kratkim ili dugim stazama.

Ako su Vaši odmori zasnovani na izazovima i adrenalinskom naboju ili tražite nešto što ste želeli već duže vreme da isprobate, pokušajte sa vožnjom terenskim vozilima i biciklima, ronjenjem, kajakom i kanuom, surfovanjem, raftingom.

Sve je tako pristupačno i dostupno: možete da stojite na vrhu planine rano izjutra i veslate morem boje azura posle podne; provozate se biciklom kroz istorijska sela i pijuckate vrhunsko rashlađeno vino ili putujete u dubinu divljine. Naravno, to sve možete da otkrijete u Tasmaniji. Otputujte na kraj sveta i istražite ostrvo koje će Vam doneti neverovatno iskustvo, za pamćenje.


virtualnigrad


Vrh
Tina
Post  Tema posta: Kukova ostrva - raj u južnom Pacifiku  |  Poslato: 21 Maj 2012, 12:43
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 16 Maj 2012, 15:32
Postovi: 537

OffLine
Kukova ostrva - raj u južnom Pacifiku

Putovanje u tropsko carstvo koje se sastoji od oko 15 ostrva smeštenih u centru južnog Pacifika, u malu polinežansku državu Kukova ostrva (Cook Islands), predstavlja spoj avanture i želje za putovanjima, ali i neizmerne radosti i uživanja u lepotama koje nude ova koralna ostrva vulkanskog porekla, okružena pitomim i toplim tirkiznim lagunama, udaljena samo nekoliko stotina metara od nepreglednog i dubokog Tihog okeana.

Nad sedefastim peščanim plažama nadvijaju se kokosove palme, u laguni se poigravaju šarene ribice, zelenilo isparava sladunjavu vlagu, a boje i mirisi oštre vaša čula. Kukova ostrva su zaista kao preslikana s turističkih vodiča, ali i mnogo više od toga - ona nude mogućnost da se vratite kući s osećajem novootkrivenog sveta. Ovo sve popularnije pacifičko odredište još nije uništio masovni turizam, infrastruktura postoji, sve je dovoljno dobro organizirano u maloj i složnoj zajednici vedrih Polinežana. Cene su prihvatljive, čak i mnogo niže od onih u mnogo poznatijim tropskim odredištima.

Iako se upućujete na ostrva koja su smeštena usred Pacifika, put u Polineziju nije više misionarska ekspedicija. Umesto meseci boravka na jedrenjacima radi širenja reči božje, danas su vam za dolazak na ova ostrva potrebna barem 3-4 check in-a, nešto novca i udobna odeća za duga čekanja po raznim aerodromima. Kukova ostrva i danas su deo Komonvelta, iako imaju svoj parlament i vladu, donose i sprovode svoje zakone, u slobodnoj su ekonomskoj vezi s Novim Zelandom, što znači da koriste istu valutu i mogu nesmetano da putuju i trguju između sebe. Sve to nadzire kraljica Elizabeta, a engleski misionarski uticaj oseća se i danas, pogotovo za vreme nedeljnih misa.

Jedna od specifičnosti ovih ostrva ogleda se i u tome da zemlja ostaje u vlasništvu porodice zauvek, deli se između članova određene porodice i ne može se prodati, može se samo zakupiti, i to najduže na period od 60 godina. Baš zbog toga, tu nema hotelskih lanaca, "Mekdonaldsovih" restorana i sličnih globalnih fenomena. Najjeftiniji način za uživanje na ovim ostrvima, kao i najbolji način da se upoznate s lokalnim stanovništvom i njihovim običajima, nudi zajedinica okupljena oko pokreta Couchsurfing. Taj internet portal povezuje ljude iz celog sveta, njih nešto više od milion. Domaćini u vašem odredištu nude vam besplatan smeštaj, a vi njima zauzvrat, donosite priče s putovanja.


krstarica


Vrh
Tina
Post  Tema posta: Zemlja gospodara prstenova  |  Poslato: 21 Maj 2012, 15:42
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 16 Maj 2012, 15:32
Postovi: 537

OffLine
Zemlja gospodara prstenova

Dok razmišljate o srcu Nacionalnog parka Tongariro – tri vrha koja se uzdižu na jednom od najlepših mesta na Novom Zelandu, zemlji nadaleko poznatoj po lepoti – i posmatrate ovaj spektakularni prizor, verovatno ćete osetiti kako vam se nameću estetička pitanja.

Ka jugu se uzdiže stenovita masa Ruapehua, najvišeg vrha na Severnom ostrvu, sa visinom od 2797 metara. Stvoren pomoću 250.000 godina duge vulkanske aktivnosti, danas je još uvek aktivan – i budi se na svakih nekoliko godina da bi izbacio ogromne stubove pare i pepela. Na severu je Tongariro, još stariji prostrani kompleks drevnih kratera, gde otvori neprekidno i zlokobno izdišu sumporaste oblake.

U sredini stoji Ngauruhoe. Manje masivan od svojih drugara, Ngauruhoe (planina Dum u Gospodaru prstenova, filmskoj trilogiji Pitera Džeksona) čini čudesno simetričnu kupu, koja vam okupira pažnju jednostavnim savršenstvom svog oblika. Ovoj planini nedostaje samo nekoliko crtica, načinjenih živopisnom crvenom bojicom iznad nje, pa da postane arhetipski dečji crtež vulkana.

Šta (pitate se) ovaj izuzetno senzualni oblik radi u tako grubom okruženju? I dalje: Šta znači to što vas tako neodoljivo privlači?

„Ja mrzim starost, a mladost želim“, pisao je Bard, i imate ga – objašnjenje i opravdanje, ako vam je potrebno. Ovaj vrh je rođen tek pre nekoliko hiljada godina. Glečeri iz ledenog doba koji su pocepali i izbrazdali Ruapehu i Tongariro postojali su mnogo pre nego što je rođen Ngauruhoe. Kiša i vatrene eksplozije još uvek mu nisu uništile lice. I u geološkom svetu lepota mladosti ispoljava svoju zavodljivu moć.
Maori, domorodački narod Novog Zelanda, gledaju na sva tri vulkana sa strahopoštovanjem i smatraju ih tapu, reč čija raznolika značenja uključuju i „sveti“ i „svetinja“. Kada su, u doba od sredine do poznog devetnaestog veka, Evropljani počeli da nastanjuju centralni deo Severnog ostrva, i da dele zemlju na gradove i farme, Maori su se uplašili za integritet ovih vrhova. Vrhovni poglavica Horonuku, ili Te Heuheu Tukino IV, učinio je dalekovido rešenje: preneo je tapu vulkana sa sebe na kraljicu Viktoriju, a 1887. godine je planine i zemlju u krugu od kilometar i po od njihovih vrhova poverio vladi i narodu Novog Zelanda. Ovaj prostor je postao prvi nacionalni park u zemlji i proširio se na sadašnjih 78.618 hektara zaštićene oblasti.

Tapu Maora objašnjava zašto Tongariro ima retku privilegiju da je dva puta imenovan za mesto svetske baštine, kako zbog svojih fizičkih karakteristika tako i, kasnije, zbog svoje kulturne važnosti. Kombinacija vatre i leda aktivnih vulkana i glečera iz ovog parka lako mu je obezbedila status prirodne baštine, poput mesta kao što su Veliki koralni greben i Nacionalni park Everglejds. Ali, komitet Ujedinjenih nacija koji odlučuje o tim stvarima isprva je odbio predlog Novog Zelanda da prihvati Tongariro kao kulturno područje, pošto je prethodno taj rang dodeljivan samo mestima koja su izgradili ljudi (setite se katedrale u Šartru i egipatskih piramida). Međutim, posle prezentacije nove delegacije u koju su bili uključeni i starci Maora, Tongariro je 1993. godine postao prvo mesto na svetu koje je dobilo status svetske baštine po novom kriterijumu nazvanom asocijativni kulturni pejzaži, zbog duhovne važnosti ovog terena za domorodački narod.


nationalgeographic-srbija


Vrh
Estrella
Post  Tema posta: Re: Australija i Novi Zeland  |  Poslato: 20 Avg 2012, 13:11
Korisnikov avatar
Vitezova zvezda

Pridružio se: 17 Jun 2012, 20:13
Postovi: 5399

OffLine
N. Zeland: Video koji će vas ostaviti bez daha


Niko ne može osporiti prirodne lepote Novog Zelanda. Ta zemlja bila je dovoljno dobra da posluži kao scenografija za snimanje „Gospodara prstenova“. Ipak, neki umetnici su od nje uzeli još nešto.


Slika


Trej Retklif je fotograf koji se relativno skoro doselio na Novi Zeland. Toliko se oduševio krajolikom, da je odlučio da punih 30 dana i 30 noći fotografiše panoramu Kvinstona, jedne od lokacija na kojima je sniman „Gospodar prstenova“.

Kako bi od njih napravio timelapse video, potrošio je čak 300 sati, a mi vam predstavljamo njegovo konačno delo.

Sigurni smo da ćete se i vi zaljubiti u Novi Zeland.
B92

_________________
Slika


Vrh
Estrella
Post  Tema posta: Re: Australija i Novi Zeland  |  Poslato: 28 Avg 2012, 21:29
Korisnikov avatar
Vitezova zvezda

Pridružio se: 17 Jun 2012, 20:13
Postovi: 5399

OffLine
Top 5: Besplatne atrakcije Sidneja


Da, znate za čuvenu zgradu opere, neverovatan most i ostale simbole Sidneja. Ali, sada je red da se upoznate sa besplatnim atrakcijama ovog grada koje obožavaju turisti iz celog sveta.


Slika


Par na fotografiji pozira uz neobičnu skulpturu koja je deo postavke „Skulpture pored mora“. Svakog novembra na grebenu iznad mora, uz veličanstven pogled turiste privlače i zanimljive skulpture koje izrađuju neki od najpoznatijih vajara Australije. U ovom slučaju reč je o skulpturi „Provenance“ koju potpisuje Džejn Džiling.


Slika


„Bondi bič“, najpoznatija plaža Sidneja, privlači kako ljubitelje sunca tako i zaljubljenike u talase. Stoga su surferi među brojnijim posetiocima ove plaže, dok je lokalnog stanovništva sve manje i manje. Uživanje u dugim sunčanim satima na vrelom pesku može biti odličan izbor za pravljenje pauze od standardnih turističkih obilazaka.


Slika


Veliku umetničku zbirku možete videti u „Art Gallery of New South Wales“. Jedinstvenu kolekciju australijske, azijske i evropske umetnosti možete obići uz besplatno vođenje, koje galerija svakodnevno organizuje. Odlična prilika da otkrijete kulturu Aboridžina, osvežite uspomene na evropsko slikarstvo i upoznate savremenu australijsku scenu.


Slika


Ako se raspitate kod lokalnog stanovništva, možete otkriti i brojne fitnes ture. One su odličan način da svi sa sportskim duhom obiđu značajna mesta u gradu, uživaju u veličanstvenim pogledima i obiđu gradske atrakcije, a sve to laganim trčećim tempom.


Slika


Kraljevska botanička bašta je mesto gde posetioci mogu da uživaju u divnim vrtovima koji se prostiru na 75 hektara. Ovo mirisno utočište ruža iz celog sveta ima i bujnu tropsku floru, duge napravljene od šarenog cveća, fontane i mnoštvo egzotičnih ptica.


B92

_________________
Slika


Vrh
Tesa
Post  Tema posta: Re: Australija i Novi Zeland  |  Poslato: 19 Okt 2012, 11:04
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 18 Sep 2012, 18:55
Postovi: 4287

OffLine
Mini vodič kroz Melburn


Svaki Australijanac će vam reći da je Sidnej najlepši, ali da Melburn ima duh. Drugi najveći grad u Australiji i kulturna prestonica mesto je gde ćete uvek pronaći zabavu. Trenutno se ovde igra prvi Grand Slam turnir u novoj godini - Australian Open.


Slika


Melburn je prepun je skrivenih staza, barova, muzička scena je odlična, kafa sjajna, a uzbuđenju doprinosi i lokalna strast prema sportu.

Mali barovi se bukvalno nalaze svuda. Pokušajte da pronađete Croft Institute - insirisan izgledom hemijske laboratorije. Kafa je u Melburnu poput religije, a njeno pravljenje je na umetničkom nivou. Probajte je u bilo kom kafeu ili se raspitajte o prošlogodišnjem pobedniku takmičenja Barista.

Uz London i Njujork, Melburn se može pohvaliti jednom od najživljih scena uličnih grafita. Obiđite Hosier Lane i Duckboard Palace ili probajte da nađete Banksy.

Melburn tvrdi da ima najbolju živu scenu na svetu. Poslušajte bendove poput Espy in St Kilda, The Corner in Richmond ili Pony in the CBD. Ako ste ljubitelj džeza, posetite Bennet’s Lane u gradu.

Ovaj grad je opsednut sportom. Dođite u vreme tensikog turnira Australian Open (januar), Formule 1 australijskog grand pria (mart) ili Prolećnog trkačkog karnevala (novembar).

Trg Federacije
Slika


Trg Federacije u Melburnu (Federation Square) je jedan od najsloženijih i najambicioznijih projekata u istoriji australijske arhitektute i nešto po čemu se ovaj grad ističe u odnosu na ostale u Australiji.

Trg zauzima ceo gradski blok, a hrabar i smeo dizajn delo je Lab arhitekture i Bejts Smarta.

Fed trg je jedinstven spoj kulturnih aktivnosti i međunarodno je priznat kao jedan od najvećih svetskih javnih prostora. U okviru njega se nalaze i: Ian Poter Centar koji predstavlja istoriju Australije od kolonijalnog perioda do savremene umetnosti, a ima i nekoliko galerija koje su posvećene domorodačkoj umetnosti.

Australijski centar pokretnih slika (ACMI) - prvi centar ove vrste u svetu i slavi sve vrste pokretnih slika, od filma, televizije i digitalne kulture. Asocijacija Australijskih komercijalnih galerija - gde ćete pronaći sve o savremenoj umetnosti ove zemlje.

Na Trgu Federacije se održi preko 200 dešavanja godišnje: od izložbi, festivala, foruma filmove preko kobcerata i modnih revija. Kad god dođete ovde, neko dešavanje je u toku.

Restorani

Probajte različite ukuse koje nude restorani, kafići i barovi na Trgu federacije u Melburnu. Ovde ima espreso barova, restorana brze hrane, kineska i australijska kuhinja. Za svakog po nešto i za svačiji džep po nešto.

Kupovina

Bez obzira da li ste ljubitelj umetnosti, filma ili suvenira – ovde ćete pronaći sve. Turizam Na trgu Federacije uz mnogo dešavanja i kulturnih atrakcija postoji i široki spektar turističkih zanimljivosti, uključujući i organizovane ture sa vodičem, iznajmljivanje bicikli, kruzera na reci Jara i razgledanja predela.

Nacionalni sportski muzej je jedino mesto u Australiji koje je potpuno posvećeno sportu i ono se takođe nalazi na Trgu Federacije.

Australian open


Slika


Ovaj turnir ima dugu tradiciju posto je prvi put odrzan jos daleke 1905.godine sa pauzama od 1916-1918,1940-1945 I 1986.Na početku je nosio naziv australoazijski šampionat, da bi 1927 godine bio preimenovan u Australijski šampionat. Od 1969.godine turnir se zove Australian Open.

Mečevi na ovom turniru igraju se u Melburnu, u Melburn parku ali se tokom svoje istorije ovaj turnir selio puno puta (Kristčerč, Hastings,Pert,Brizbejn, Adelajd ,Sidnej).

Centralni teren je Rod Laver Arena koja je ujedno i najveća potom sledi Hisense (nekadašnja Vodafone arena) i Margaret court arena koja je treći teren po veličini. Turnir se trenutno igra na Plexicushion Prestige podlozi koja je zamenila Rebound Ace podlogu 2008.godine.

Sve do 1988. godine turnir se igrao na travi. Inače ovo je turnir koji ima vrlo veliku posetu, oko 550 000 ljudi poseti, a i drži rekord po broju posetliaca u jednom danu.

Termin ovog turnira se stalno menjao. Najpre se održavao u januaru da bi organizatori 1977.odlučili da ga pomere za decembar se su zato te godine održala dva Australian Opena.

Od 1986. se turnir tradicionalno održava sredinom januara. Očekuje se da će ove godine turnir ce biti izuzetno interesantan. Za glavnog favorita važi Novak Đokovic, dvostruki šampion i branilac titule.

Viktorija


Slika

Viktorija je najmanja država u Australiji.

Dolina Jara je na samo sat vremena severoistočno od Melburna. Na selu ćete pronaći sjajne vinograde. Oko sat i po vremena jugoistočno je ostrvo Filip, poznato po paradi pingvina i plažama za surfing.

Malo dalje je Wilson's Promontory, omiljeno mesto za avanturiste i kampovanje. Ne zaboravite ni Veliki okeanski put, predivnu rutu pored obale koja vodi pored plaža i gradova Lorne i Apollo Bay, ali i spomenika kao što su Dvanaest apostola.


B92


Vrh
Maša
Post  Tema posta: Re: Australija i Novi Zeland  |  Poslato: 23 Maj 2013, 19:45
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 24 Feb 2013, 22:43
Postovi: 6617

OffLine
Ostrvo Kenguru - u potrazi za koalama

Verovatno ne postoji osoba na svetu koja se ne razneži kada vidi „pospanu“ čupavu koalu. Međutim, neki naučnici strahuju da su tim divnim životinjama na ostrvu Kenguru (Kangaroo) dani odbrojani.

Slika

Ostrvo na jugu Australije dobilo je naziv po velikim grupama kengura koji nastanjuju gusto rastinje.

Koale su tu naseljene 1920. godine i ubrzo je populacija značajno porasla.

Međutim, sada je kolonija koala veoma ugrožena jer je virus sličan HIV-u primećen na ostrvu, a neki stručanjaci upozoravaju da bi mogao da zbriše celu populaciju.

Bolest među jedinkama širi munjevitom brzinom. Naime, analize iz 2004. nisu pokazale nikakvu infekciju, ali je broj obolelih brzo dostigao 15 procenata 2006. a zatim 36 odsto 2009.

„Ovaj virus mogao bi uticati na koale, isto kao što je na tasmanijske đavole uticao facijalni tumor“, strahuje dr Džon Henger, veterinar za koale koji je otkrio taj retrovirus.

Virus se povezuje sa čitavim nizom bolesti uključujući limfome, leukemiju, maligne tumore i poremećaje imuniteta. Međutim, Vlada Južne Australije i dalje insistira da infekcija nije nikakava pretnja:

„Nema dokaza koji upućuju da populacija koala na ostrvu može biti istrebljena zbog retrovirusa“.

Slika

Štaviše, Vlada je ubeđena da će virus dobro uticati na prenamnoženost koala. Tako je i pre nešto više od decenije predstavila program sterilizacije kako bi broj tih životinja održala pod kontrolom.

Nešto više od 10.000 jedinki je sterilisano, a 3.800 premešteno na jugoistok zemlje. Kao rezultat tih mera, populacija se smanjila sa procenjivanih 27 hiljada 2001. godine na 13 hiljada 2010.

„Simptomi i znakovi retrovirusa pojavljuju se kada je populacija pod stresom, a stres se kod koala na ostrvu Kenguru smanjuje opadanjem broja jedinki“, objašnjavaju iz Odeljenja za životnu sredinu i prirodne resurse.

Gde pronaći koale?

Slika

Ostrvo Kenguru je vodeća turistička destinacija u Južnoj Australiji i procenjuje se da ga svake godine poseti oko 190.000 ljudi.

Osim koala i kengura, Kenguru je dom neobičnim biljkama i životinjama – oposumima, morskim lavovima, krznatim fokama i bodljikavim mravojedima.

Međutim, upravo koale privlače najviše posetilaca.

Često ih je teško primetiti u kontinentalnom delu zemlje, ali ih je na ostrvu veoma lako spaziti.

Naime, ostrvo je pravo utočište divljeg života. Čak trećina je preuređena u nacionalni park koji ima više od 2.200 kvadratnih kilometara vegetacije što predstavlja idealno stanište za koale.

Ako imate želju da obiđete koale na Kenguruu, posetite Utočište za divlje životinje u zalivu Henson (Hanson Bay Wildlife Sanctuary) koje zauzima 3.844 hektara na jugozapadu ostrva.

Osim što možete prošetati takozvanom „Avenijom koala“, zajedno sa vodičem možete ići u noćne šetnje kroz ograđeni deo divljine.

Popularne destinacije su i Nacionalni park Flinders čejs (Flinders Chase) i Park u Zalivu foka (Seal Bay Conservation Park), a lokalno stanovništvo će vas posavetovati: krećite se polako i tiho, posmatrajte sa veće udaljenosti, ne hranite životinje i držite se staze.


phpBB [media]


B92

_________________
Mnogo je ljudi. redak je čovek..


Vrh
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Pogled za štampu

Ko je OnLine
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 8 gostiju
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Idi na:   
cron

Obriši sve kolačiće boarda | Tim | Sva vremena su u UTC + 2 sata

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
DAJ Glass 2 template created by Dustin Baccetti
Prevod - www.CyberCom.rs
eXTReMe Tracker