Pogledaj neodgovorene postove
Pogledaj aktivne teme
Danas je 11 Dec 2023, 21:19


Autoru Poruka
Tina
Post  Tema posta: Zanimljive destinacije  |  Poslato: 21 Maj 2012, 09:36
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 16 Maj 2012, 15:32
Postovi: 537

OffLine
Iberijsko poluostrvo - lepote kraljevskih gradova


Lisabon i Batalja u Portugalu, te španske pokrajine Kastilja i Leon koje su skrajnute sa turističkih mapa, gradovi Salamanka, Segovija i Madrid, istorijski su najznačajnija odredišta Iberijskog poluostrva

Slika

Iberijsko poluostrvo, koje zauzimaju Portugal i najvećim delom Španija (uz Andoru i Gibraltar), zbog svoje veličine, ali i bogatog istorijskog i kulturnog nasleđa, specifičnosti i kontrasta, ne može da se obiđe u samo jednoj, ma koliko dugoj poseti. Jedan od mogućih izbora, za prve prolećne dane i one koji nisu isključivi ljubitelji sunca i plaže, jeste i obilazak kraljevskih gradova ovog poluostrva.

Palate i zaostavština Maora

Neodoljivost Portugala leži, pre svega, u njegovom staromodnom šarmu, a Lisabon deli nepodeljenu ljubav svih koji su ga posetili. Treba videti glavnu gradsku aveniju, park Eduarda VII, Trg markiza De Pombala, Rosio i Restauradores, ploviti rekom Težo u zoni Trga Komersio, pored kule Belem i spomenika Navigatorima.

Slika

Iz Lisabona treba otići na izlet u Sintru, elegantni gradić u kome su zbog prijatne klime portugalski kraljevi provodili leta. Zbog bogato ukrašenih palata, senovitih šuma i ruina maorske kule iznad uspavanog seoceta, Sintra je kao iz bajke. To je i mesto koje je lorda Bajrona inspirisalo za poemu „Putovanje Čajlda Harolda". Grad je pod zaštitom Uneska, a jedna od najinteresantnijih građevina je bizarna i prelepa palata Da Pena, najpotpuniji primer portugalske arhitekture iz romaničkog perioda. Smeštena je na stenovitom vrhu, a do 1839. tu su bile ruševine manastira Nostra senjora da Pena. Tada je kupio kralj Konsort dom Fernando Drugi od Saksa Koburg-Gota i izgradio ovu čudesnu palatu.
Sledeća stanica je Batalja u kojoj se nalazi dominikanski manastir iz 14. veka, čuven po raskošnom manuelinskom stilu - sa osobenostima prelaza gotske u renesansnu umetnost. Obavezno treba videti i Koimbru, jedan od najstarijih univerzitetskih gradova u Evropi i prestoni grad portugalskih kraljeva, ukotvljen na obalama reke Mondego. Portugalski deo ture završava se u Portu, glavnom gradu severnog dela zemlje i jednom od najstarijih na Iberijskom poluostrvu, po kome je Portugal dobio ime. Treba videti katedrale iz 12. i 13. veka, 75 metara visoku Klerigoš kulu, Trg Umberta Delgada, železničku stanicu „Sao Bento", Ribeiro istorijsku četvrt na obali reke Douro, koja se, zahvaljujući živopisnoj arhitekturi, nalazi na listi svetske kulturne baštine.

Renesansa i „Zlatni grad"

Slika

Put se nastavlja ka Španiji i pokrajini Kastilja i Leon. To je Španija bez stereotipa, prozor u dušu ove zemlje. Neki od najlepših gradova nalaze se baš tu, uzdižući se ih usamljenih polja centralne Španije. Dobro sakrivena s utabanih turističkih staza, ona je za one koji žele da otkriju nešto o čemu nisu mogli ni da sanjaju da postoji. Salamanka je jedan od najlepših renesansnih gradova Evrope i grad s najstarijim univerzitetom u Španiji (osnovanim 1218. godine). Grad je svrstavan, posle Bolonje, Oksforda i Pariza, u četvrti vodeći univerzitetski centar, kada doživljava pravi kulturni i arhitektonski procvat. Tada dobija i naziv „Zlatni grad", po specijalnom pesku od koga su izgrađene fasade mnogih građevina.
Treba videti: Španski trg, „Kuću školjki" - karakterističnu po kombinaciji gotske i tipične španske renesansne arhitekture, univerzitet, staru romaničku i novu katedralu. Put se nastavlja ka Avili. Grad se nalazi na 1.100 metara nadmorske visine, najviši je u Španiji, a prepoznatljiv je po dugim zidinama srednjovekovne tvrđave, najbolje očuvane u Evropi. Avila je poznata i kao mesto rođenja svete Tereze Avilske, zaštitnice reda Karmelićanki i velike reformatorke katoličke crkve.

Penelope Kruz i Madona

Segovija se takođe nalazi na listi svetske kulturne baštine i jedan je od najživopisnijih gradova Španije. Simboli grada su: najbolje očuvan rimski akvadukt, velelepni dvorac Alkazar de Segovija, nastao u 12. veku (poslužio kao inspiracija Voltu Dizniju). Dvorac Alkazar poznat je i po tome što je upravo tu španska kraljica Izabela obećala finansijsku pomoć Kolumbu u osvajanju novog kontinenta.
Konačno vibrantni Madrid. Nijedan grad na planeti nije toliko živ i koji kroz svoju energiju šalje jednostavnu poruku: mi stvarno znamo kako se živi. Da je žena, Madrid bi bio nešto između Penelope Kruz (prelepo i tipično španski) i Madone (sve bolja što je starija). Da je muškarac, trebalo bi da bude Havijer Bardem (ne najlepši na svetu, ali s nečim posebnim, neodoljivim). Provod je zagarantovan, ali ipak treba nešto i obići: Španski trg, spomenik Migelu Servantesu, Gran Via, Kalje Major, Puerta del Sol, Trg Cibelije, Prado... I tu završite put. Ostale tajne magične Španije ostavite za neki sledeći dolazak.Press


Vrh
Tina
Post  Tema posta: Putovanje za mirisom istopljene čokolade  |  Poslato: 21 Maj 2012, 10:02
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 16 Maj 2012, 15:32
Postovi: 537

OffLine
Putovanje za mirisom istopljene čokolade
Egzotične destinacije, izgubljene civilizacije, evropske metropole. Zajednički imenilac im je čokolada! Ako ste osetili miris istopljene čokolade dok je Žulijet Binoš u istoimenon filmu meša, mesi, seče, renda, oblikuje, posetite neko od ovih mesta i osetite film uživo.
Flandrija, Belgija

Belgijanci vole čokoladu skoro kao i pivo - što znači - mnogo! Pri tom, nisu u pitanju bilo koje čokolade.

Belgijanci su ponosni na sebe jer važe za jedne od najkvalitetnijih i najinovativnijih proizvođača ove poslastice. A tek Flamanci, smatra se da se najbolje čokolaterije nalaze baš na njihovoj zemlji. Putnik koji prolazi kroz Briž ili Brisel trebalo bi da svrati u neki od ondašnjih muzeja čokolade i nauči po neku zanimljivost o njenoj istoriji i načinu pravljenja, a u Antverpenu i Briselu u najpoznatijim čokolaterijama može čak i da vidi uživo proces proizvodnje i degustira po malo.

Gana

Ako ikada naiđete na čokoladu Dajari Milk pomislite na Tetea Kuariša. Ko je on? Sasvim normalno pitanje. To je čovek koji je zasadio prvo kakao seme u Gani, stvarajući tako granu poljoprivrede koja je učinila ovu afričku zemlju najvećim izvoznikom kakaa u 20. veku. Zahvaljujući ovako velikom dostignuću osnovan je i Institut za istraživanje kakaa i čokolade.

Južni Belize

Mnogo pre nego što se Kolumbo izgubio na svom putu za Indiju generacije Maja i Acteka su pile xocolatl i kukuh - gorko-ljuto piće dobijeno od semena kakaa. Danas, uzgajanje kakaa u brazilskoj oblasti Toledo je dobilo potpuno novi zamah zahvaljujući zelenoj i crnoj čokoladi, čiji se sastav zasniva na drevnom receptu Maja. Turistima se nudi mogućnost da vide plantažu, probaju sveže očišćeno seme i osete na nepcima čokoladu, potpuno drugačiju od one koja se konzumira u Evropi.

Turin, Italija

Od kada je vojvoda Filiberto probao slatko piće Acteka tokom svojih konkvistadorskih avantura u 16. veku, ovaj grad je postao prepun čokolade. Na svim bulevarima i trgovima načičkane su brojne čokolaterije. Jedna od najpoznatijih je ona Guida Gombina u kojoj se oseća jedinstveni ukus turinske čokolade začinjene lešnicima. Famozna đanduja.

Švajcarska

Ova zemlja ima najveći potrošnju čokolade po glavi stanovnika i iznedrila je neke od najpoznatijih industrijskih proizvođača: Lint, Nestle, Toblerone. Ako posetite fabriku Nestle dobijate besplatne proizvode, a možda veće uživanje od toga je da probate ručnorađene čokoladne praline u manufakturi Sprungli koja se u kontinuitetu bavi čokoladom od 1836. godine.

Pariz, Francuska

Čokoholici, dobro došli u raj! Gde god da se okrenete čekaju vas izvrsne manje ili veće čokolaterije, čokoladni kafei, poznata škola čokolade ili festival čokolade. Degustacija zagarantovana, ukus izvrstan.Slika   Slika   Slika


Vrh
Tina
Post  Tema posta: Atrakcije - Putovanja koja menjaju život  |  Poslato: 21 Maj 2012, 15:26
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 16 Maj 2012, 15:32
Postovi: 537

OffLine
Legendarne rute, kojima su pre nekoliko vekova narodi putovali, trgovali, ratovali, išli na hodočašća, sada su najpopularnije turističke atrakcije

Ima ljudi kojima izležavanje na plaži deluje kao gubitak vremena, a energiju skupljaju zanimljivim putovanjima nalik avanturama. Pa, odmor zaista može da bude prilika za nova iskustva - probajte nove ukuse i upoznajte daleke i različite kulture. Doživljaje sa nekih neobičnih putovanja pamtićete celog života i rado ćete ih deliti sa vašim prijateljima. I svaki put kada se setite neverovatnih avantura koje ste tada iskusili, zaboravićete na stres i probleme svakodnevnog života. U svetu postoji nekoliko legendarnih ruta, kojima su pre nekoliko vekova razni narodi putovali, trgovali, ratovali, išli na hodočašća, a koje su sada najpopularnije turističke atrakcije.   

Ostrvo Šikoku, Japan - hodočašće u 88 hramova

Put kojim hodočasnici obilaze 88 hramova na japanskom ostrvu Šikoku prava je egzotična poslastica. Prolazeći ovim putem putnici mogu da uživaju u prelepoj prirodi koja predstavlja duhovno srce samog Japana. Ruta duga skoro 1.400 kilometara vodi ih od stenovitih obala, preko zelenih polja pirinča, do predivnih ribarskih sela, i put obično traje oko dva meseca. Putuje se u smeru kazaljke na satu i putovanje se započinje u gradu Tokušimi.   

Transsibirska železnička ruta Kina - Rusija

Skoro 9.000 kilometara puta koji se proteže u osam vremenskih zona i prolazi kroz Rusiju, Mongoliju, Kinu i Sibir nikoga ne može da ostavi ravnodušnim. Originalno građena kako bi povezala Sankt Peterburg sa lukom Vladivostok na krajnjem istoku Rusije, Transsibirska ruta danas predstavlja povezani niz železničkih ruta koji vas može odvesti sve do Japanskog mora. Putnici mogu da izađu i uđu kad žele, pa tako mogu da posete brojne živopisne gradova i sela na svom proputovanju.

Put svile

Još u najranija vremena postojale su veze između Kine i Evrope. Trgovci su u 1. veku p. n. e. razvili mrežu karavanskih puteva dugu 8.000 km kako bi razmenjivali zlato, drago kamenje, svilu, začine i lekove. Termin „put svile" osmislio je 1877. godine nemački geograf Ferdinand fon Rihthofen. Danas turisti avanturističkog duha mogu da prođu tom trasom i posete drevne očuvane gradove koji su nicali u oazama u kojima su se pre više vekova odmarali karavani.

Krstarenje rekom Nil, Egipat

Krstarenje Nilom budi sećanja na put kojim su plovili stari Egipćani i njihovi osvajači Rimljani. Ova reka je od davnina bila izvor života u Egiptu i regija oko nje bila je zanimljiva mnogim pustolovima i istraživačima. Čak ni legendarna spisateljica Agata Kristi nije mogla da odoli, a da svog junaka detektiva Herkula Poaroa ne pošalje na krstarenje Nilom kako bi rešio misteriozni niz ubistava. I vi se možete da se ukrcate na ovo putovanje i razgledate veličanstveno kulturno-istorijsko nasleđe starog Egipta.

Via Apia antika, Italija

Rimljani su bili poznati graditelji puteva koji su povezivali udaljene krajeve njihovog ogromnog carstva. Jedan od najpoznatijih starih rimskih puteva je Via Apia antika, izgrađen 312. godine p. n. e., a povezivao je Rim sa jugom Italije. Danas se ovaj put nalazi u sklopu prirodnog i arheološkog parka „Parko regionale del'Apia antika", a prolazi pored starih mauzoleja, katakombi i ostataka rimskih vila.


press


Vrh
Tina
Post  Tema posta: Čudesni svet zamkova iz bajki  |  Poslato: 21 Maj 2012, 15:50
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 16 Maj 2012, 15:32
Postovi: 537

OffLine
Čudesni svet zamkova iz bajki
Za mnoge od nas, obične ljude, poseta nekom zamku je najviše što ćemo iskusiti od kraljevskog života. To možda ima i neku dobru stranu, znajući koliko je teško održavati čistom i jednu običnu kuću, a kamo li palatu sa 20 spavaćih soba! U svakom slučaju, ako želite da se vratite u detinjstvo i svet bajki, mi vam ovde predlažemo neke od najčuvenijih i najimpozantnijih zamaka koje možete posetiti. Neki od njih su od velikog istorijskog značaja, dok su drugi spomenici arhitekture i simboli bogatstva i moći.


Enik Zamak, Engleska

Dom Vojvoda i Grofova od Nortumberlanda već 700 godina, Enik zamak (Alnwik) jedan je od najvećih naseljenih zamaka u Engleskoj. Ako vam se čini poznat, možda je to zato što ste ga videli na velikom platnu - pojavljuje se u velikom broju filmova, od "Elizabete" do "Hari Potera" i scene gde Hari prvi put uči da leti na metli.
Posetioci mogu da vide elegantne svečane sobe, ogromnu biblioteku, kao i nekoliko muzeja koju su smešteni u kulama zamka. Prelepi vrtovi pored zamka uređeni su u skorije vreme po zahtevu aktuelne Vojvotkinje od Nortumberlanda.


Harst Zamak, Kalifornija, SAD

Godina 1919. novinski magnat Vilijam Randolf Harst (vlasnik brojnih medija u SAD, poput Cosmopolitan magazina) shvatio je da kampovanje na njegovom ranču u San Simeonu u Kaliforniji više nije dovoljno udobno. Naredio je arhitekti Džuliji Morgan: "Umoran sam od kampovanja pod otvorenim nebom na ranču u San Simeonu, hteo bih da sagradim nešto malo."
U narednih 28 godina to "nešto malo" preraslo je u Harst Zamak, velelepnu vilu sa 127 lukova, tri kuće za goste, bazene, zoo vrt, bašte i terase, bioskop, pa čak i aerodrom. Arhitektura glavne zgrade od 38 spavaćih soba, nazvane Casa Grande, inspirisana je španskim katedralama.


Pena Palata, Sintra, Portugalija

Portugalska Nacionalna Palata Pena mogla bi se nazvati jednim od najšarenijih zamaka na svetu, sa zidovima i kupolama obojenim u živahno žuto i crveno. Palata u bavarskom stilu datira iz 1840. godine, kada je Ferdinand od Saksa Koburga i Gote (muž Marije II, Kraljice Portugala) unajmio pruskog arhitektu da dizajnira kraljevsku rezidenciju na istaknutom uzvišenju. Iz parka u podnožju do palate na vrhu brda posetioci mogu da prošetaju pešaka ili da se prevezu u kočijama.


Tvrđava Kašel, Irska

Ova tvrđava stoji na istom mestu gde je St. Patrik po predanju krstio Kralja Angusa u petom veku i predstavlja jedan od najlepših istorijskih zamaka u Irskoj. Takođe poznat i kao "Grad kraljeva", tvrđava Kašel bila je nekada sedište kraljevine, pre nego što je pretvorena u katoličku crkvu 1101. godine. Najstarija struktura tvrđave je upečatljiv i dobro očuvan obli toranj. Tu je još i kapela iz dvanaestog veka i veliku Katedralu sv. Patrika.


Tvrđava vitezova, Homs, Sirija

Tvrđava vitezova (fr. Krak des Chevaliers) smatra se jednom od najpoznatijih tvrđava na svetu. Bila je jedna od najznačajnijih utvrđenja Krstaša, mesto mnogih bitaka i opsada, a kasnije sedište Jovanovaca (Malteških vitezova) u Siriji. Ova tvrđava enormne veličine ima 13 kula, i projektovana je da u njoj može da se skloni skoro 5000 vojnika sa namirnicama za odoljevanje opsadi u trajanju od čak 5 godina. Danas je ona jedno od nekoliko mesta gde se mogu videti freske iz vremena Krstaša.


Dvorac Šambor, Francuska

Dvorac Šambor je najveći dvorac u dolini Loare, simbol luksuza i raskoši francuskih vladara. Bilo je potrebno blizu 30 godina da se sagradi zgrada sa 440 soba, 365 kamina, 84 stepeništa i štalom za 1200 konja. Ali kralj koji ga je sagradio, Fransoa I, proveo je samo oko šest nedelja ovde, u nekoliko navrata boraveći u lovu. Prema predanju, Leonardo da Vinči je dizajnirao inovativne dvostruko uvijeno stepenište, gde se osobe koje se penju i one koje silaze ne susreću, da se Kraljica i kraljeve ljubavnice ne bi sretale.

Kazba kod Ait Ben Hadou, Maroko

U bezvodnim brdima Marokanske planine Atlas skrila se Ait Ben Hadou drevna tvrđava načinjena od opeke, blata i kamena. Utvrđenje i zemljane kuće prikazane su u mnogim filmovima, kao što su "Gladijator" i "Lorens od Arabije". Vladari Južnog Maroka živeli su u ovoj i drugim obližnjim kazbama, koje se prostiru duž drevne karavanske rute koja vodi u Zapadnu Saharu. Danas manje od 10 porodica živi u drevnom gradu, dok se većina preselila u obližnji "novi grad". Ukoliko budete posećivali ovo mesto, nemojte biti iznenađeni ako vas pozovu u svoj dom na tradicionalni čaj od mente.

Zamak Šilon, Švajcarska

Njegovi vlažni kameni zidovi, burna istorija i izuzetna lokacija na Ženevskom jezeru, načinili su Zamak Šilon ikonom evorpskog romantizma. Nakon što je posetio zamak 1816. godine, Lord Bajron je isnpirisan njime napisao "Zatvorenik Šilona" o agoniji čoveka koji je ovde zadržan u zatočeništvu u 16. veku. Osim mračnih podzemnih ćelija, posetioci mogu videti i nekoliko prelepih dvorana i simpatičnu kapelu iz 14. veka.

Zamak Himedži, Japan

Himedži zamak je najbolje očuvan feudalni zamak u Japanu, koji datira iz 14. veka, mada je sadašnju formu stekao tek u 17. veku. Takođe je poznat i kao "Bela čaplja" zbog boje njegovih drvenih zidova, koji su prekriveni belim gipsom, da bi se zaštitili od vatre.
Najpoznatija atrakcija u ovom zamku je lavirint puteva i kapija koji vodi do glavne zgrade, sagrađen da zbuni i zadrži napadače, ali pošto zamak nikada nije bio napadnut ova odbrambena strategija nikada nije testirana. Himedži je najlepši, ali i najposećeniji, tokom prolećnog cvetanja trešanja.

Zamak Nojšvanštajn, Nemačka

I na kraju, spektakularni nemački zamak Nojšvanštajn (nem. Neuschwanstein) svakako je najpoznatiji zamak na svetu, svojom lokacijom u Bavarskim Aalpima koja oduzima dah, i prepoznatljivom arhitekturom koja je inspirisala ilustratore Diznijevih bajki.
Sagrađen je u doba vladavine kralja Ludviga II, ekscentričnog i preteranog vladaoca, koji je brižno nadgledao gradnju svog fantastičnog zamka. Samo za izgradnju duboreza za spavaću sobu bilo je potrebno četiri i po godine. Ludvig II je bio veliki ljubitelj Vagnera i želeo je da zamak postane privatno pozorište u kome bi oživljavali likovi iz Vagnerovih dela. Kralj je proglašen ludim i zbačen sa prestola 1886. godine, ostavljajući mnoge prostorije zamka nedovršene.


putovanja.info


Vrh
Tina
Post  Tema posta: Razno  |  Poslato: 21 Maj 2012, 16:12
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 16 Maj 2012, 15:32
Postovi: 537

OffLine
Neotkrivene gastronomske prestonice

Slika


U potrazi za savršenom hranom možete stići do neočekivanih destinacija. Michelinove zvezdice su najprestižnije priznanje koji neki restoran može da dobije. Dodeljuju ih tajni "inspektori", čiji su kriterijumi kvalitet sastojaka, veština šefa kuhinje u pripremanju hrane i kombinaciji začina, kreativnost, stabilan kvalitet i pristupačnost cena.

San Sebastijan, Španija

San Sebastijan nalazi se na severnoj obali Španije, u Baskiji - regionu čuvenom po tapasima, specijalitetu lokalne kuhinje. Ovaj gradić ima čak tri restorana sa tri zvezdice po najstarijoj i najčuvenijoj kategorizaciji evropskih hotela i restorana, Michelinovoj: Akelare, Arzak i Martin Berasategui.

Mugen, Francuska

Mugen se nalazi u severoistočnoj Francuskoj, a osim po tome što je tu umro Pablo Pikaso, poznat je i kao mesto sa savršenom gastronomskom "klimom". Iako ima svega 16.000 stanovnika, u Mugenu možete uživati u više od 50 restorana, među kojima su najatraktivniji Moulin de Mougins, koji se nalazi u staroj vodenici i ovenčan je sa dve Michelinove zvezdice, i Candille, koji je takođe na ovoj prestižnoj listi najboljih evropskih restorana.

Luksemburg

Zemlja sa manje od pola miliona stanovnika ima desetak restorana koji su na Michelinovoj listi. U lokalnoj kuhinji osećaju se francuski, belgijski i nemački uticaji. Ako vas put nanese u Luksemburg, nemojte propustiti da probate specijalitete poput pastrmke, štuke i rečnih rakova, koji se spremaju na tradicionalan način.

Geteburg, Švedska

Drugi po veličini grad u Švedskoj ima čak pet restorana na Michelinovoj "zvezdanoj" listi: 28+, Basement, Fond, Sjomagasinet i Kock & Vin. Zanimljivo je i da su mnogi najbolji švedski kuvari poreklom upravo iz Geteburga.

Palermo, Italija

Sicilijanska kuhinja spaja najbolje iz različitih kultura. Ako se nađete u Palermu, prepustite se uživanju u specijalitetima od povrća i ribe, koji se pripremaju po najboljim receptima mediteranske i bliskoistočne kuhinje. Odličan izbor tradicionalnih jela nudi restoran Osteria Altri Tempi.

Ladlou, Engleska

Ovaj engleski gradić sa svega desetak hiljada stanovnika svojevremeno se mogao pohvaliti većim brojem restorana sa Michelinove liste od bilo kog mesta, osim Londona. Sada mu je ostao samo jedan, Mr Underhill's, ali lokalne specijalitete možete probati i u mnogim pabovima.

Las Vegas, Nevada

Las Vegas je sinonim za glamur, kocku i vrhunske hotele, tako da i ne čudi što je ovaj grad "druga kuća" mnogim čuvenim šefovima kuhinja. Najbolji restorani su Guy Savoy, Commander's Palace i Firefly, a tri Michelinove zvezdice ima i Joel Robuchon.

Bolonja, Italija

Regija u kojoj se nalazi Bolonja poznata je i kao La Grassa, što znači "masna". Lokalni specijaliteti pripremaju se od svinjskog mesa, a ni pastama pripremljenim po tradicionalnim receptima nije lako odoleti. Najbolji restorani u Bolonji su su Al Pappagallo i Da Bertino.

Edinburg, Škotska

Edinburg je poznat po pijacama, čajdžinicama i pabovima, ali ima i tri restorana sa maksimalne tri Michelinove zvezdice: Martin Wishart, Number One i The Kitchin.

Singapur

Mešavina engleskih i azijskih uticaja Singapur čini jednom od vodećih neotkrivenih kulinarskih prestonica sveta. Na Festivalu hrane koji se održava svakog jula turisti imaju priliku da uživaju u specijalitetima. Najbolji restorani su Clarke Quay i Boat Quay, a u Chinatown Food Streetu možete uživati u lokalnim jelima. U vrhunske restorane spada i francuski One Rochester, dok je Lei Garden poznat po ajkuli na žaru.

Mondo


Vrh
Tina
Post  Tema posta: Najlepsa sela na svetu  |  Poslato: 23 Maj 2012, 11:55
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 16 Maj 2012, 15:32
Postovi: 537

OffLine
Najlepsa sela na svetu
Slika

Provedete li neko vreme u ovim predivnim selima, shvatićete da reč "šarmantno" nije samo pridev već način života. Jednostavna lepota kamenih kućica, prirodne lepote i pitoreskni pejzaži oboriće vas s nogu...

Bilburi, Engleska - Kamene kućice iz 14. veka koje se nalaze uz Arlington Roud u Bilburiju najfotografisanije su u ovom živopisnom selu koje je pisac Vilijam Moris opisao kao najlepše selo u Engleskoj. Bilburi je smešten na reci Koln u brdovitom srednje-zapadnom delu Engleske.

Slika

Bilburi

Savoka, Italija - Istorijsko sicilijansko selo Savoka smešteno je na brdu između gradova Mesina i Taormina na istočnoj obali. Posetioci ovog živopisnog sela biće oduševljeni onim što se nudi ako su u potrazi za idiličnim i predivnim malim mestom.

Slika

Savoka

Vengen, Švajcarska - Zahvaljujući lokaciji u Alpima i tradicionalnim drvenim apartmanima, Vengen je švajcarsko selo iz snova koje izgleda kao iz Hajdinih pustolovina. Činjenica da su automobili u selu zabranjeni, dodatno doprinosi njegovom šarmu. Selo je već dugo popularno alpsko turističko središte. Isplati se posetiti ga.

Slika

Vengen

Ez, Francuska - Mediteranski duh, srednjovekovni šarm, zadivljujući pogled i blizina Nice, učinili su ovo mesto na litici popularnom destinacijom na francuskoj rivijeri.

Slika

Ez

Češki Krumlov, Češka - Nalazi se na reci Vltavi, a sagrađeno je oko dvorca iz 13. veka s gotskim, renesansnim i baroknim elementima. Izvanredan je primer malog srednjovekovnog sela čija je arhitektura ostala netaknuta. Zbog toga je istorijski centar mesta 1992. godine upisano na UNESCO-v popis mesta svetske baštine u Evropi.

Slika

Češki Krumlov


vestionline


Vrh
Nina
Post  Tema posta: Lepota snežnog Kilimandžara i bajkovitih plaža  |  Poslato: 30 Maj 2012, 12:37
Korisnikov avatar
Moderator
Moderator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 14:33
Postovi: 5555

OffLine
Tanzanija, zemlja kontrastnih lepota i najvećih prirodnih čuda na Crnom kontinentu

Tanzanija, zemlja kontrastnih lepota i najvećih prirodnih čuda na Crnom kontinentu

Slika
Kilimandžaro

Ujedinjena Republika Tanzanija je zemlja velikih kontrasta i neobičnih rekorda. Ovde ćete naići na gradove kao što su Aruša i Dar es Salam, čiji pojedini delovi po svemu podsećaju na moderne evropske metropole, dok drugi odišu siromaštvom i oskudicom, karakterističnim za većinu afričkih zemalja. Do 1996, kada je za prestonicu zemlje proglašen grad Dodoma, glavni grad Tanzanije bio je Dar es Salam, koji je sada ekonomski i trgovinski centar zemlje. U njemu se nalazi Kariako, najveća pijaca na otvorenom u istočnoj Africi, kao i veličanstvena Botanička bašta izgrađena davne 1906. Tu je i deo grada u kojem žive i rade lokalni umetnici i posebnom tehnikom tingalinga oslikavaju platno. U Tanzaniji ćete otkriti izuzetnu geografsku raznolikost i neverovatno bogatstvo netaknutih prirodnih lepota, od snegom pokrivenih vrhova Kilimandžara preko prašnjavih savana, do belih peščanih plaža. Ovde se nalaze neka od najvećih prirodnih čuda na Crnom kontinentu: najveća afrička planina vulkanskog porekla Kilimandžaro, najveće afričko jezero Viktorija, kao i najdublje afričko jezero Tanganjika. To je zemlja s najviše prirodnih rezervata i nacionalnih parkova - ima ih više od 40 - sa izuzetno bogatim životinjskim i biljnim svetom. Najposećenija među ovim prirodnim rezervatima je ravnica Serengeti, poznata po godišnjoj migraciji miliona gnua. Ali, Tanzanija je čuvena i po nalazištima tanzanita, jednog od najređih dragulja na svetu. Ova afrička zemlja je plod jedinstvene mešavine, nastala šezdesetih godina prošlog veka spajanjem Tanganjike, bivše britanske kolonije i dva ostrva u Indijskom okeanu Zanzibar i Pemba. Jedno lice ove afričke zemlje čine neverovatna afrička prostranstva i prirodne lepote, nad kojima dominira veličanstveni Kilimandžaro, a drugo dva ostrva u Indijskom okeanu okružena morskim plavetnilom.

Slika

Prestonica safarija

Većina onih koji žele da bar na kratko dožive istinski duh Afrike, svoj obilazak prirodnih lepota Tanzanije započinju u Aruši, svetskoj prestonici safarija. Uostalom, na svahiliju, zvaničnom jeziku ove zemlje, reč „safari“ znači „putovanje“. Na prašnjavim ulicama Aruše, grada smeštenog u podnožju planine Meru, tokom cele godine mogu se sresti avanturisti iz čitavog sveta.Većinu čine zaljubljenici u prirodu koji odavde kreću na popularni safari, ali među njima i mnogo onih koje je privukla priča o tanzanitu, dragom kamenu, modroplave boje koji se samo ovde može naći. Stručnjaci za ovaj dragulj tvrde da je vredniji i ređi od dijamanta, a slučajno ga je 1967. u okolini Aruše otkrio jedan pastir iz plemena Masai. Tanzanit je odmah privukao pažnju juvelira širom sveta jer zaista pleni svojom neobičnom bojom koja varira od ljubičaste do tamnoplave. Ovo otkriće promenilo je život mnogim pripadnicima ponosnog afričkog plemena ratnika i stočara. Naime, Masai imaju kontrolu nad eksploatacijom 95 odsto nalazišta tanzanita. Stoga su mnogi od njih napustili stari, nomadski način života i preselili se u Arušu gde, u blizini centralne pijace, prodaju plavi dragulj. Njihova pojava u karakterističnim crvenim togama u ovom gradu uvek privlači brojne turiste, iako Masai ne vole kada ih opsedaju sa fotoaparatima.

Mitska planina Kilimandžaro

Osamdesetak kilometara severoistočno od Aruše uzdiže se moćna planina Kilimandžaro. Nažalost, ljubitelji putovanja koji su inspirisani romanom Ernesta Hemingveja „Snegovi Kilimandžara“ i istoimenim kultnim filmom i žele da izbliza vide njegov vrh prekriven večnim snegom, trebalo bi da požure. Naučnici su izračunali da će zbog globalnog otopljavanja, vrh Kilimandžara najkasnije do 2025. ostati bez svog belog pokrivača. Stoga svake godine više od 40.000 turista kreće iz gradića Moši, smeštenog u samom podnožju planine, i pokušava da osvoji jedan od njegova tri vrha na visini od preko 5.000 metara nadmorske visine. Ali, samo polovina njih može se pohvaliti da su u tome uspeli. A kada se napokon nađu na vrhu, spektakularan pogled na visoravan u podnožju im oduzima dah i zauvek ostane urezan u sećanju. Mada veoma popularan među turistima iz čitavog sveta, uspon do vrha ovog uspavanog vulkana koji traje šest dana, uz obaveznu pratnju lokalnih nosača, zaista je težak i namenjen je samo osobama u odličnoj fizičkoj formi, da ne kažemo i dubljeg džepa. Za ovaj doživljaj, naime, treba izdvojiti 750 američkih dolara po osobi.

Slika

Čudesna ravnica Serengeti

Kao jedan od poslednjih bastiona životinjskog carstva, ravnica Serengeti je dobro poznata ljubiteljima dokumentarnih filmova o Africi. U ovom nacionalnom parku možete, sa bezbedne udaljenosti, uživo posmatrati čopor lavova kako se lenjo odmara na suncu, žirafe koje visoko uzdižu svoje duge vratove ne bi li jezikom dohvatile i najudaljeniji listić u visokoj krošnji bodljikave akacije, čuti „smeh“ hijena dok se pripremaju za lov na plahe antilope i gazele, ili okupljanje na stotine hiljada gnua pre nego što krenu na dug put ka kenijskom nacionalnom parku Masai-Mara, prepun opasnosti. Ako ste na organizovanom safariju po ovom nacionalnom parku, zasigurno ćete sresti i slonove, leoparde, geparde i još mnoge vrste životinja koje se nalaze na listi ugroženih vrsta. Među njima je i crni nosorog koji se još jedino u Tanzaniji može videti u svom prirodnom staništu. Jer, u ovoj čudesnoj zemlji postoji još jedno mesto poznato svim pasioniranim ljubiteljima životinja. U centralnom delu Tanzanije nalazi se najveći, zaštićeni prirodni rezervat na svetu Selouz, koji je, kakve li ironije, dobio ime po Englezu Frederiku Selouzu koji se proslavio po svojim lovačkim podvizima. Ovaj rezervat obuhvata prostor od 55.000 kvadratnih kilometara i može se razgledati iz terenskog vozila, aviona ili sa broda koji plovi rekom Rufidži. Rezervat Selouz je jedno od retkih mesta na našoj planeti na kojem čovek svojim prisustvom nije poremetio prirodni ekosistem.

Slika

Najveće i najdublje afričko jezero

Na severu Tanzanije nalazi se jezero Viktorija, inače najveće afričko jezero i drugo po veličini slatkovodno jezero na svetu, posle Superiora u Severnoj Americi. Obuhvata površinu od 68.000 kvadratnih kilometara, sa obalom dugom 4.828 kilometara i mnoštvom peščanih plaža i turističkih odmarališta sa bogatom hotelskom ponudom. Podjednako privlačno za svetske putnike je i jezero Tanganjika, na severozapadu Tanzanije. Sa dubinom od čak 1.435 metara, ovo dugačko, usko jezero je, posle Bajkalskog jezera u Rusiji, drugo na svetu po dubini.

Biser Indijskog okeana


Čim kročite na jedno od dva ostrva u Indijskom okeanu u blizini tanzanijske obale, koja čine Zanzibar, a šezdesetih godina prošlog veka su pripojena ovoj zemlji, stičete utisak da se više ne nalazite u Africi. Zanzibar i njegova topla klima, peščane plaže, bistro more i miris egzotičnih začina, oduvek su privlačili svetske putnike iz svih krajeva sveta. Ovo je bio

Slika

važan trgovinski centar i mesto gde su se mešale afrička, indijska i arapska kultura, ali se i danas najviše oseća veliki uticaj Arapa koji su do njegovih obala prvi put doplovili još u srednjem veku. Oni su mu i nadenuli ime koje na arapskom znači „lepa je ova zemlja“. Najveća turistička atrakcija Zanzibara je glavni grad Stountaun u čijoj se arhitekturi, muzici, umetnosti pa čak i jeziku osećaju uticaji svih civilizacija koje su se ovde, kroz istoriju, smenjivale. Zbog tog bogatog istorijskog nasleđa UNESKO je Stountaun sa njegovim blještavo belim kućama i palatama, šarmantnim prodavnicama, velikim pijacama na otvorenom i džamijama proglasio „biserom Indijskog okeana“ i stavio ga na listu zaštićene svetske baštine. Ali, turisti ovamo, naravno, hrle i zbog savršenih peščanih plaža i tirkiznoplavog mora, naročito kada u drugim delovima sveta nastupi hladna zima. Pedesetak kilometara severno od Zanzibara nalazi se manje ali zelenije ostrvo Pemba, poznato po proizvodnji i izvozu aromatičnog začina karanfilića, čiji opojni miris se sa svih strana širi ovim ostrvom. I mada ga krase veličanstvene peščane plaže, u njima uživaju tek retki turisti jer ovaj maleni dragulj još nisu u potpunosti osvojile velike svetke turističke kompanije.


Novosti


Vrh
Komsinica
Post  Tema posta: Koliko košta put oko sveta?  |  Poslato: 18 Jun 2012, 15:32
Korisnikov avatar
Forumski novinar
Forumski novinar

Pridružio se: 15 Maj 2012, 10:01
Postovi: 7882
Lokacija: Marakana, Sever

OffLine
Koliko košta put oko sveta?

Da li ste ikada maštali o tome da date otkaz i krenete na put oko sveta?

Slika

Dva blogera – Kajl i Brajana pretvorili su ovaj san u stvarnost. U Aziji su iznajmljivali sobe za dvoje i jeli tri obroka dnevno, a u Evropi su boravili kod prijatelja, koristili “couchsurfing” i kampovali, a retko su se hranili po restoranima.

Slika

Dvoje blogera sajta RollGlobal.org su putovali u 19 zemalja Azije, Afrike i Evrope i beležeili dnevne troškove da bi dokazali da se može za malo novca proputovati čitav svet. Konačna cifra je 15 000 dolara za godinu dana a posebne troškove možete videti na mapi.

Oni su, kao što se vidi na mapi posetili i Srbiju u okviru “Danube bike tour”.

b92

_________________
Slika


Vrh
Estrella
Post  Tema posta: Re: Nauka i tehnologija  |  Poslato: 22 Jun 2012, 14:22
Korisnikov avatar
Vitezova zvezda

Pridružio se: 17 Jun 2012, 20:13
Postovi: 5399

OffLine
Sto pedeset miliona dolara za krug oko Meseca


Slika


VEROVATNO IMA LJUDI KOJI SU SPREMNI da odvoje 150 miliona dolara na jedno putovanje, jer jedna britanska kompanija zainteresovanima traži upravo toliko da im obezbedi let oko Meseca. Karte koje nudi kompanija Ekskalibur Almaz (Excalibur Almaz) omogućavaju prevoz nekadašnjom sovjetskom svemirskom stanicom preuređenom za turističke izlete u svemir.

Američki svemirski preduzetnik Art Dula, osnivač i izvršni direktor ove kompanije, izjavio je na sastanku o svemirskom turizmu održanom u kraljevskom aeronautičkom društvu u Londonu, da su spremni da prodaju karte za prvi let u 2015. godini. Mada je najvažniji uslov za putovanje pomenuti novčani iznos, putnici koji to sebi mogu da priušte moraće da prođu i neophodne testove fizičke i mentalne spremnosti.

Sovjetske svemirske stanice Almaz bile su projektovane za špijunske operacije, ali ih je kompanija sada preuredila i opremila motorima za daleka putovanja. Na svako putovanje ići će po tri putnika koje će do stanice odneti jedna od četiri kapsule za višekratnu upotrebu s kojom će se oni kasnije i vratiti na Zemlju. Sva ova svemirska vozila (dve stanice i tri od četiri kapsule) trenutno su smeštena u hangaru na ostrvu Man – jedna kapsula izložena je ispred kongresnog centra Kraljica Elizabeta druga u Londonu.

Ukoliko sve bude išlo po planu ova britanska kompanija će prva odvesti ljude do Meseca posle sedamnaeste američke misije Apolon (Apollo 17) izvedene 1972. Trojka parajlija će odleteti do Meseca, napraviti krug i potom se vratiti na Zemlju u kapsuli s padobranima. Većim delom leta upravljaće računar, ali će turisti biti obučeni i da sami upravljaju letom.

Direktor je rekao da će između 2015. i 2025. moći da obezbede prevoz za 30 ljudi, odnosno po jedan let godišnje, kao i da je njegova kompanija voljna i spremna da ljudske posade pošalje u svemir dalje nego što je to danas moguće s bilo kojom postojećom svemirskom letelicom.

„Danas ne postoji nijedno drugo vozilo pogodno da s ljudskom posadom leti na Mesec koristeći isprobane tehnologije. Letelece iz naše flote išle su u svemir nekoliko puta i u stanju su da obave još nekoliko misija. Uspešno su provele na hiljade sati u svemiru, što je naučna činjenica, a ne fantastika.“

Posebno je istakao da misija na Mesec daleko nadilazi svemirski turizam kakav nudi kompanija Virdžin galaktik (Virgin Galactic), ser Ričarda Bransona. „Naš put će biti privatna ekspedicija a ne turistička ekskurzija.“


Slika


Jednu svemirsku stanicu Almaz u orbitu oko Zemlje odneće ruska džinovska raketa Proton, dok će druga ostati na zemlji kao rezerva. Kapsule će nositi nešto slabija raketa Sojuz FG. Stanica ima 90 kubnih metara prostora za boravak putnika, kao i sklonište u kome mogu da se zaštite u slučaju iznenadne sunčeve oluje. Dodajmo još da je radni vek ovih stanica od trideset tona 15 godina, a kapsule se mogu upotrebiti najviše 15 puta.

Ostrvo Man je izabrano za smeštaj svemirskih letelica zbog povoljnih poreskih uslova a i zato što je postalo čvorište svemirske industrije. Od 54 međunarodne satelitske kompanije čak 30 je locirano upravo na tom ostrvu.

Zanimljivo je da kompanija ne računa samo na letove s ljudskom posadom do Meseca, već i na istraživačke misije bez posade, prevoz ljudi i tereta i čarter svemirske letove.


Mikro

_________________
Slika


Vrh
Estrella
Post  Tema posta: Re: Zanimljive destinacije  |  Poslato: 11 Jul 2012, 21:15
Korisnikov avatar
Vitezova zvezda

Pridružio se: 17 Jun 2012, 20:13
Postovi: 5399

OffLine
Najbolje vulkanske ture na svetu


U poslednjih 10.000 godina poznato je oko 1500 vulkana koji su bili aktivni. Trenutno ima oko 600 vulkana čija je erupcija zabeležena tokom istorije, dok svake godine „proradi” oko 50-70 njih...


U svakom trenutku na našoj planeti oko 20 vulkana izbacuje lavu. Neki su postali i turističke atrakcije. Pogledajte koji su najbolji za obilazak.

Ејаfјаdlајеkidl, Island (Eyjafjallajokull)

Slika

Na Islandu postoji nekoliko tura specijalizovanih za obilazak vulkana. Osmodnevni izlet, sa sopstvenim prevozom, vodi vas u neke od najpristupačnije vulkanske oblasti, uključujući Ејаfјаdlајеkidl u Katlu, po ceni od oko 1550 evra u organizaciji Discover the World.
Jednodnevni izlet superdžipom do vulkana koji izbacuju lavu, gde skoro da možete da osetite „vrelinu" ispod površine, košta od 175 evra.


Kilauea, Havaji

Na Velikom havajskom ostrvu nalazi se vulkan Kilauea sa skoro neprestanim erupcijama. Jedan od najpristupačnijih vulkana nalazi se u centru Nacionalnog parka vulkana na Havajima.

Možete se dovesti putem koji okružuje kalderu pa potom spustiti nizbrdo niz Put lanca kratera ka moru, gde se ponekad može videti kako lava teče. U parku ima i staza za pešačenje dugih 240 km i dnevnih programa.

Sajt parka, daje ažurirane informacije o prizorima lave.

Jedini hotel, Volcano House Hotel, zatvoren je do kraja 2012, a nedeljni paket u Chalet Kilauea Deluxe Inn košta od 1760 evra za noćenje s doručkom, uključujući avio-prevoz i iznajmljivanje džipa.


Zelenortska ostrva

Vulkan na ostrvu Fogo još uvek je aktivan, poslednji put je imao erupciju 1995. Unutar njegovog masivnog kratera, Cha das Caldeiras (Dolina kaldera), na crnoj mesečini među potocima lave, nalaze se dva sela čiji stanovnici uzgajaju vinovu lozu i voće.

I vi možete da odsednete unutar kratera: jednostavan ali očaravajući hotel Pousada Pedra Brabo ima 12 soba sa lepim dvorištem i predivnim pogledom.

U ponudi su ture sa vodičem do vrha vulkana Pico de Fogo na visini od 2.829 m, gde možete da gvirnete i u manji krater. Sedmodnevni boravak u hotelu (preko archipelagocapeverde.com), sa polupansionom i tri izleta košta od 1600 evra (uz avio-karte).


Sicilija i Liparska ostrva

Slika

U južnoj Italiji možete da, u jednoj turi, istražite tri čuvena aktivna vulkana. Etna, najveći živi vulkan Evrope, dominira severo-istočnom sicilijanskom obalom. Sa zelenim, plodnim padinama i mešavinom lave i pepepla pri vrhu, Etna nudi raznovrsne šetnje; ukoliko vremenski i vulkanski uslovi to dozvole, možete se popeti do vrha kratera.

Kupasti Stromboli, u Liparskom arhipelagu, redovno izbacuje istopljene stene. Pirotehnički efekti se najbolje vide noću. Vulkan na obližnjem ostvru Vulkan nije toliko spektakularan, ali možete da posmatrate fumarole i umočite se u vruće izvore i blatnjave kupke.

Sedmodnevni izlet sa Exodusom košta oko 1500 evra.


Fudži, Japan

Najviša planina u Japanu poslednji put je imala erupciju pre više od 300 godina, ali i dalje je aktivna. Oko 300.000 ljudi se popelo na Fudži, a leto je najpopularnije - i najbezbednije - vreme da je posetite.

Lanzarote, Kanarska ostrva (Španija)

Iako nudi nešto manje izazovnu avanturu, Nacionalni park Timanfaja u jugo-zapadnom Lanzaroteu privlači hiljade posetilaca godišnje.

Sadašnji pejzaž nastao je nakon erupcija desetine vulkana između 1730. i 1736. Nije moguće da se šetate sami, ali u ponudi su ture sa vodičima kao i vožnje u kočijama i na kamilama.


Kotopaksi, Čile (Cotopaxi)

Put na vrh najvišeg aktivnog vulkana na svetu (5.897 m) je zbiljan poduhvat koji zahteva nekoliko dana aklimatizacije. Uputite se samo ako ste u kondiciji a čak i tada loše vreme može da vam osujeti planove da se popnete na sam vrh.

Geodyssey nudi devetodnevne ture od 1450 evra.


Indonezija

Slika

Za ovaj fizički zahtevan odmor fokusiran na vulkane, možete odabrati 16-dnevnu turu Vulkani Jave u organizaciji KE Adventure Travel.

Putovanje podrazumeva penjanje na niz izazovnih, aktivnih vulkana. Tačna maršruta zavisi od toga koliko su aktivni: Semeru, naviša planina Jave, trenutno je zatvorena.

Možda je najuzbudljiviji deo poseta Kava Ijenu (Kawah Ijen) u čijem krateru se nalazi najveće kiselo jezero na svetu. Iz njega rudari izvlače sumpor.

Aranžman košta oko 3100 evra.


Kostarika

U Kostariki ima nekoliko aktivnih vulkana, a najposećeniji je Arenal - poslednja erupcija bila je 2010.

Audley Travel nudi personalizovane ture u ovu zemlju koje uključuju šetnju do Arenala i posetu okolnim izvorima i šumama. Mogući su i izleti do vulkana Tenoria i dramatične Rio Seleste (Neboplave reke).


Etiopija

Pustinja Danakil u Etiopiji ima niz agresivnih vulkana sa otrovnim gasovima i sumpornim jezerima divnih boja.
VolcanoDiscovery nudi dvonedeljne ture u pustinji. Kreće se iz Adis Abebe, a obilaze se slana jezera Afrera i vulkani Dalol i Erta Ale (sa svojim jezerom od lave). Smeštaj je kombinacija šatora, motela i hotela.


B92

_________________
Slika


Vrh
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Pogled za štampu

Ko je OnLine
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gostiju
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Idi na:   


Obriši sve kolačiće boarda | Tim | Sva vremena su u UTC + 2 sata

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
DAJ Glass 2 template created by Dustin Baccetti
Prevod - www.CyberCom.rs
eXTReMe Tracker