Pogledaj neodgovorene postove
Pogledaj aktivne teme
Danas je 23 Avg 2019, 06:45


Autoru Poruka
Komsinica
Post  Tema posta: Velika Britanija i Severna Irska  |  Poslato: 13 Jun 2012, 12:42
Korisnikov avatar
Forumski novinar
Forumski novinar

Pridružio se: 15 Maj 2012, 10:01
Postovi: 7882
Lokacija: Marakana, Sever

OffLine
Irska: mistično ostrvo piva i legendi

Godišnje Irsku poseti više od 6 miliona turista, a većina kaže da će se vratiti, i to ne samo zbog vrhunskog piva i viskija.

Slika
Veličanstvene litice Cliffs of Moher

Samo je jedna zemlja na svetu gde, dok vozite cesticama nekog od okruga, možete naići na prometni znak koji upozorava na smanjenje brzine zbog mogućnosti da pregazite patuljka. Naravno, Republika Irska, legendarna po mnogočemu - najpoznatija po pabovima, pivu i viskiju, zatim po bogatoj keltskoj tradiciji čiji spomenici iz neolitika svedoče o druidskoj komunikaciji s duhovima prirode te, jasno, po čudesnim prirodnim lepotama.
Irsku zovu i Zelenim ostrvom jer je tlo pokriveno livadama i travnjacima koji se zelene leti i zimi. Pejzaži izgledaju kao iz "Gospodara prstenova" - oni koji ih vide kažu da Tolkin nije morao ništa izmišljati jer je samo proputovao okrugom Ring of Keri i susreo vile, patuljke i ostalo društvo uživo.

Slika
Rock of Cashel iz 4.veka

Površine oko 69.000 četvornih kilometara, sa 3.600.000 stanovnika (nastalih mešanjem starosedelačkih Škota s Keltima, koji su se u 4. veku doselili na ostvro s evropskog kopna), Irska je prizor snage i ponosa. Zna se, takođe, da je njena istorijska priča ispunjena borbama za nezavisnost irskih kraljeva uzajamno za prevlast, te onima o pokušajima odbrane zemlje od Normana i Engleza.
Čuvene su i priče o irskom karakteru: kaže se da su Irci redom snažni, otporni i šarmantno prgavi jer ih je takvima učinila sama Irska. Nena zemlja je, varljiva: ispod valova trave nije plodno tlo, nego kamen; klima je vlažna i okeanska, vetrovi vekovima šibaju stanovnike ostrva. Usprkos svemu tome, Irska se razvila u jednu od najnaprednijih evropskih zemalja.

Slika
Mistični Ring of Kerry

Godišnje je poseti više od 6 miliona turista, od kojih većina utvrdi da se mora vratiti, i to ne samo zbog najboljih svetskih piva i viskija iako su oni prvo što većina primeti kada napravi samo nekoliko koraka glavnim gradom zemlje. Dablin ili Baile Atha Cilath (galik je drugi službeni jezik) je i glavna luka te kulturno središte zemlje.
Jedan je od najšarmantijih gradova Evrope: reka Lifi, što ispresecana brojnim mostovima teče od zapada prema istoku, deli ga na dva dela. Južno od reke većina je istorijskih znamenitosti kojima Dablin obiluje. U samom središtu jezgra je dvorac Dablin, koji je na mestu nekadašnje vikinške utvrde u 13. veku sagradio red kralja Džona, prvog (i samoproglašenog) irskog lorda.
Većina onoga što je od njega ostalo danas je iz 18. veka, a od izvornog zdanja ostao je samo čuveni Rekord tauer, koji svojom raskošnom arhitekturom i elegantnim sobama podseća na pravu evropsku palatu.
Pri svakom turističkom razgledu obavezno je i posetiti najuglednije irsko sveučilište,Triniti koledž, osnovanom u 16. veku, koje su pohađali Oskar Vajld, Semjuel Beket i Džonatan Svift. Uzbudljivo je razgledati Staru biblioteku (najveću u zemlji), sagrađenu 1732. godine, u kojoj se čuva četiri miliona knjiga, od kojih je najpoznatija Book of Kells iz 800. godine, što se smatra najlepšim primerkom srednjovekovnih rukopisa.
Svakog ljubitelja kulture impresioniraće i obilazak Nacionalnom muzeju gde se čuva bogata zbirka irske istorije. Među eksponatima vrednim obožavanja su i predistorijski zlatni predmeti (Or: irsko zlato) koji čine najbitnije ostatke zlatnih predmeta u Evropi. Nedaleko od znamenitosti omiljena je dablinska četvrt, Templ bar s brojnim autohtonim irskim pubovima. Kaže se da upravo oni daju dušu Dablinu, zbog mešavine zvučnih i vizualnih prizora u kojima se isprepleću bezazleno nacrvrcani Irci i turisti, tradicionalna muzika i vesele gajde. Sa zapadne strane Templ bara su istorijske katedrale Kristova crkva i Sv. Patrik, kao i kvart Libertis, gde je čuveno Ginisovo skladište te pivovara u kojoj se proizvodi slavno crno pivo.

Slika
Temple Bar, četvrt u kojoj provod osiguravaju brojni put

Dablin je idealan za kupovinu suvenira i degustaciju irskih specijaliteta. Svakako vredi probati škampe Dablin bej, zatim kamenice poslužene s pivom i celozrnatim hlebom, legendarnu mešavinu zelja i krompira Kolkenon, irski gulaš koji se priprema s jagnjetinom ili govedinom i s krumpirima, lukom, sargarepom i belim lukom. Ljubiteljima dobre kapljice Dablin je raj jer, gotovo doslovno, njime u potocima teku svi vrhunski brendovi viskija, piva Ginis, te likera kao što je Bejlis.
Očaravajuća su i stara irska mesta. Tako je jedno od najsenzacionalnijih arheoloških nalazišta Rock of Cashel, koje je na vrhu brda u 4. veka sagradio velški klan Eoghachta. Ipak, najzanimljiviji su keltski ostaci, odnosno kamene konstrukcije kojima se drevna kultura koristila za usklađivanje energija zemlje i komunikacije s duhovima prirode (poput Stounhendža).

Slika
U staroj destileriji može se videti kako nastaje viski i probati ga

Kad patuljci teraju na Ginis

Gotovo da nema osobe koja se vrati iz Irske bez paketa Ginisa (najbolje ga je u kupiti u suvenirnici fabrike Ginisa koja služi kao muzej gde se pokazuje kako nastaje najbolje svetsko pivo), viskija i legendarnog "ženskog" likera Bejlisa. Ali, s obzirom da se u Irskoj gde god pogledate protežu ovce i krave koje mirno, u golemom broju, poput ukrasa stoje na livadama, mnogi kupuju zelene boskerice i cebice s ovčicama. Budući da Irci veruju u legende (ili se izvlače na njih, nikada vam neće sasvim priznati), suvenirnice obiluju majicama s natpi-som "Patuljak me naterao da to napravim", čime se Irci pravdaju kada se previše opiju, pa naprave neku budalastinu. Popularno je kupiti takvu majicu, bokserice ili sokne. Najbolji suvenir je, dobra CD kompilacija s pesmama iz paba za sretno pijenje do dugo u noć (tako se promovišu).


gdestinacija.com

_________________
Slika


Vrh
Komsinica
Post  Tema posta: Austrija  |  Poslato: 19 Jun 2012, 13:37
Korisnikov avatar
Forumski novinar
Forumski novinar

Pridružio se: 15 Maj 2012, 10:01
Postovi: 7882
Lokacija: Marakana, Sever

OffLine
Mesto kao sa razglednice: Halštat

Od 1997. godine ovaj bajkoviti austrijski gradić nalazi se na UNESCO-vom spisku svetske baštine. Smešten je na obali istoimenog jezera, a kombinacija jezera, planine, reke i šume, ono je što Halštat čini posebnim. Halštat se nalazi u Austriji, u oblasti Salckamergut.

Slika


Ime Halštat potiče od starog keltskog naziva za so – „hal“. Ovo područje smatra se za jedno od prvih koje su ljudi naselili, jer su se ovde nalazila bogata nalazišta prirodne soli, a so je bila dragocena roba. Iskopavanja prirodnih nalazišta soli trajala su hiljadama godina, a prilikom kasnijih arheoloških iskopavanja, najstariji predmet koji je otkriven bila je kamena sekira.

Slika


Halštat je prvi svetski poznat rudnik soli, a bio je i važno trgovačko središte. Do ovog bajkovitog gradića se do 19. veka moglo doći čamcem ili uzanom stazom, a kako bi se stvorili uslovi za njegovu izgradnju, velike stene razbijane su dinamitom. Neverovatna lepota Halštata, gradića koji izgleda kao da je prenesen sa razglednice, dovela je do toga da pored industrije soli, vodeća grana privrede postane i turizam.

Slika

Halštat se nalazi na nadmorskoj visini od 508 m, na obali jezera. Ovo spektakularno mesto okružuju bujne alpske planine, a pored divnog pejzaža i očuvane prirode, prava atrakcija su i istorijske znamenitosti Halštata:

Slika

- Župna crkva vaznesenja koja je sagrađena 1505. godine u kasnogotičkom stilu. Na njoj se nalazi toranj stare crkve iz 1320. godine,
- Podzemno groblje Karner u kojem se nalazi kosturnica iz 16. veka sa 1500 lobanja na gomili,
- Halštat muzej koji ima drugu najveću kolekciju na svetu umetničkih dela halštatske kulture,
- Rudnik soli Halštat koji je najstariji rudnik soli na svetu, a sada muzej.

Slika

Očuvana prirodna bogatstva pružaju idealne uslove za planinarenje, biciklizam, plivanje, penjanje... Oko Halštata nalaze se planinski vrhovi koji dostižu visinu od 2.000 m, pa na koju god stranu da krenete ili pogledate, neverovatni pejzaži ostavljaju bez daha.

* O lepoti Halštata svedoči podatak da su Kinezi 2012. godine napravili njegovu kopiju, koja se nalazi u kineskoj provinciji Guangdong.

Pogledajte video:superodmor

_________________
Slika


Vrh
Komsinica
Post  Tema posta: Francuska  |  Poslato: 22 Jun 2012, 15:08
Korisnikov avatar
Forumski novinar
Forumski novinar

Pridružio se: 15 Maj 2012, 10:01
Postovi: 7882
Lokacija: Marakana, Sever

OffLine
Jugoistok Francuske - melem za stomak i oči


Pise: Aleksandar Mitrovic

Sedim ispod plastične palme na Gare de Lyon (Pariska železnička stanica) sa Leffe Blonde pšeničnim pivom u ruci i veoma prostim francuskim bagetom (sa Saucisson kobasicom namazanom dijon senfom) čekajući Matrix TGV voz za jug.

Slika

Kroz prozor voza, ubrzo posle arapskog geta, počinje prelep prizor zelene centralne Francuske.
Posle tri sata udobne vožnje, Alpi su “istrčali” kroz prozor i znao sam da je Grenobl blizu.

Slika

Na sat od Ženeve, dva od Torina i četiri do Mediterana nalazi se mesto koje je, kad pogledaš mapu Evrope, locirano tačno u centru.

Ovaj olimpijski grad koji leži na dve reke je jedan od većih evropskih centara informatike. Pola veka ranije od boja na Kosovu, u Grenoblu je osnovan jedan od najstarijih univerziteta.

Na stanici me čeka automobil veličine konzerve i u njemu moj ortak Benoit. Prvo pitanje bilo je: “Jesi li gladan?”.

Mogu da kažem da je to bio prvi put da vidim sivilo fasada koje ima života i izgleda prelepo. Gde god se okreneš, Alpi su oko tebe; kroz stare ulice gamižu tramvaji poslednje generacije puni studenata.

Slika

Naša finalna destinacija je jedno selo u okolini grada na putu za ski centar Courchevel.

Veurey-Voroize je kao iz filma - uvrnute ulice sa tesnim kućicama se ulivaju u reku. Ulazimo u dvorište i odmah krećemo u kulinarsku akciju.

Benoit već uveliko sprema hranu. Fruncuska kuća koja nema tri kuhinje nije kuća. Hladan punč od kajsije se sipa velikom kutlačom. Na stolu zaboden kulinarski simbol Grenobla - “Gratin Dauphinois” (kolač od krompira i oštrog grijer sira sa velikim količinama belog luka, putera i punomasnog mleka,preliven jajima i zapečen u keramičkoj posudi).

Na stolu leži vise flaša nego čaša. Tu su vina od mladog božulea pa do iskusnog Siraza, koja potiču iz okoline. Gde se služe male čaše za vino, tu se gaji iskrena ljubav prema hrani. Tu su domaće slatke i slane palačinke (crepes), čisto kao meze. Sveže glavice crnog luka, kornišoni i, barene artičoke su pomoćni rekviziti. Cela trepeza potiče iz bašte (izuzev alkohola).

Slika

Na pomoćnom stolu je nekoliko velikih bageta i više varijacija domaćeg džema i sireva, koji se čuvaju za kraj.

Dupli Charteuse (slican nasem pelinkovcu) je znak da je fešti kraj.

Pre nego što sam otišao da spavam, skoknuli smo i do seoskog trga i parkića da pogledamo bika od pola tone kako se sprema da se na ražnju vrti celu noć nad žarom.

Slika

Sunčano i toplo jutro sa snežnim vrhovima Alpa je tipičan prizor ovde.

Doručak u lokalnoj pekari – kroasan sa malo putera i džema i kafica.

Nekoliko puta godišnje meštani Veurey-Voroize-a organizuju piknik proslavu. Svako da po 20 evra za bika na ražnju, muziku, tombolu, pomoćno osoblje... Posle cele noći bik je preplanuo na žaru. Veliko bure vina stoji sa česmom na kojoj se naliva čaša i sa strane baci jedan evro.

Plus, svako je pripremio neko jelo i postavio na dugački “svadbarski” sto gde se razmenjuju kašike. Neviđen izbor “opasnih” specijaliteta.

Zanimljivo je da se svima dopada američka kantri muzika, a čak je u blizini parkiran tipičan hot tog štand sa nekim užasnim viršlama i pomfitom potopljenim u ulju.

Na moje pitanje zašto hot dog, jasno mi je jedan meštanin odgovorio da imaju želju da se nekoliko puta godišnje najedu takve hrane. Nekoliko starijih žena napravilo je ogromne tepsije tarta tatina (kolača od jabuka).

Od predsednika opštine pa do novog prvaka u boćanju svi su zagrejani od vina i nasmejani, a na kraju večeri trg i parkić su bili očišćeni kao da se ništa nije ni desilo.

Sledeće jutro bilo je rezervisano za vožnju ka moru. Doručak ponovljen na istom mestu, i - “paljba”. Kroz prozor auta planine se polako smanjuju i počinje ljubičasto-zeleni pejzaž polja lavande i vinograda.

Neke vinarije izgledaju kao benzinske pumpe, gde Francuzi crevima toče vina u svoje kanistre, dok je cena po litru malo skuplja od benzina.
Mi smo izbarali lokalne puteve, a ne auto-puteve ka moru, jer za novac koji bismo dali na putarinu, možemo da grickamo po seoskim krčmama i uživamo u okolini.

Magična mesta kao sto su Orange i Gap mirišu na Mediteran iako nisu na moru i stvarno je vredno videti ih. Hyeres najstarije turističko mesto na Francuskoj rivijeri, omiljeno među starim britanskim buržujima, grad pomorandži i palmi sa prelepim starim naseljem.

Slika

On je kao iz reklame za Benetton - svaka zgrada je različite boje. Neka lokalna kafana reklamira samo jedno jelo – Bouillabaise, broj 1 jelo na Rivijeri; bogatu riblju čorbu sa šafranom.

Iako Italjiani tvrde da je to njihov recept, Bouillbaise je religija ovde. Naravno prateći rekvizit je bio Aix-en-Provence roze vino.

Slika

Nastavljajući dalje rivijerom nižu se prelepa ribarska mesta, priroda je slična jadranskoj. Sen Trope je bio prepun i skup i zato smo završili dan u prelepom mestu zvanom Antibes.

Smešteno između Nice i Kana, sa prelepom marinom gde na svakom ćosku možes da vidiš trag Pikasa počevši od pepeljara sa motivima njegovih slika, pa do pravih dela i njegovom muzeju. Jedan od najstarijih i najboljih hotela na svetu je baš u ovom gradu smešten u obližnoj šumi (Hotel du Cap).

Laka salata Nicoise (zelena salata sa tunjevinom) i kugla sladoleda od lavande i meda je bio poslednji potez te večeri.

Sutradan me je čekao put nazad na Alpe. Na povratku ka severu, skoknuli smo do mesta gde se rodio parfem i gde je živela Edit Pjaf – Grasse.
To je mesto umetnika na velikoj nadmorskoj visini gde možes da vidiš Kan na horizontu i Mediteran na dlanu. Kupio sam nekoliko lokalnih parfema i mirišljavih sapuna za poklone kući.

b92

_________________
Slika


Vrh
Estrella
Post  Tema posta: Re: Francuska  |  Poslato: 11 Jul 2012, 21:04
Korisnikov avatar
Vitezova zvezda

Pridružio se: 17 Jun 2012, 20:13
Postovi: 5399

OffLine
Proputujte Francusku vozom


Budući da je Tour de France u toku, mnogi bi želeli da istraže tu zemlju upravo tom trasom. Ipak, to je prevelika zamlja da biste je "turistički" proputovali na biciklu.

Slika


Iako su za obilazak Francuske otvorene mnoge mogućnosti (od taksija do minibusa), jedno od najpopularnijih prevoznih sredstava u toj zemlji svakako je voz.

Vozom možete putovati do gotovo svih većih gradova i varošica u Francuskoj i to vozovima u raznim varijantama, ali je najpoznatiji svakako TGV (Trains à Grande Vitesse).

Oni se kreću brzinom od gotovo 320 km/h i nude prilično luksuzan boravak. Uprkos brzini, on praktično klizi od grada do grada, pa nećete ni osetiti da se vozite.

Ukoliko ste ipak za neku "retro" varijantu, bolji izbor je Teoz, koji putuje mnogo sporije, ali je i mnogo udobniji i ima vagone prve i druge klase. Za duža putovanja odličan je Inercites de Nuit, odnosno noćna vožnja vozom.

Prespavajte put od Pariza do popularnih destinacija poput Nice, Kana, Monaka ili Perpignana. Kušet kupei imaju veoma udobne krevete, a i prilično su jeftini.

Ako planirate da je posetite u skoroj budućnosti, nudimo vam nekoliko saveta o tome kako da organizujete vaše putovanje.


Slika


Kupovina karata

Rezervacija vašeg mesta u vozu vrlo je jednostavna - to možete učiniti preko velikog broja sajtova ili čak telefonom. Naravno, važno je da karte koje dobijete na taj način poništite neposredno pre polaska. U suprotnom možete biti i kažnjeni.

Večerajte u Gare de Lyon

Ako slučajno prolazite kroz Pariz i zaustavite se na stanici Gare de Lyon, obavezno ručajte u restoranu „Train Bleu" (Plavi voz).
Iako je hrana skupa, neverovatno je ukusna i sigurno ćete biti prezadovoljni uslugom. Takođe, u njegovom baru možete popiti neki fin koktel dok čekate sledeći voz.

Prtljag

Ako želite, možete ostaviti vaš prtljag u zaključani ormarić na pojedinim stanicama po vrlo povoljnoj ceni i prošetati gradom bez tereta.

Bicikl

Mnogi francuski vozovi dozvoljavaju vam da ponesete bicikl bez ikakve naplate, dok drugi poput Intercites de Nuits i TGV mogu da naplate neku simboličnu cenu na određenim rutama.

To je odlična opcija ako volite biciklizam, pošto je Francuska jedna od zemalja sa najboljim stazama za bicikliste.


B92

_________________
Slika


Vrh
Estrella
Post  Tema posta: Evropa  |  Poslato: 27 Avg 2012, 16:22
Korisnikov avatar
Vitezova zvezda

Pridružio se: 17 Jun 2012, 20:13
Postovi: 5399

OffLine
Island - zemlja u kojoj stanuje Sunce


Najsevernija evropska zemlja glečera, termalnih voda i vulkana u kojoj zimi nema dana, a leti nema noći


Slika
Rejkjavik


U Rejkjavik, glavni grad Islanda, najsevernije evropske zemlje, slećemo kasno noću, a noći nema! Nebo boje indiga, čisto kao kristal, dodaje sjaj toj neviđenoj sunčevoj svetlosti. Sunce je sijalo i kada smo sleteli, i kada smo se smestili u hotel i kada smo izašli u kratku šetnju na temperaturi od 15 C. Dva sata posle ponoći, a sunce sija! Neprestano svih 24 sata!

Sad znam gde Sunce stanuje! Iznad najsevernije naseljenog ostrva u Evropi, iznad leda, snega, vulkana, lave, iznad glečera...

Kakav je to doživljaj i moćni kontrast koji samo priroda može da da – pored lave, leda i snega očaravaju beskrajna polja ljubičastog cveća, lupi, ukrasi surovih predela, obale jezera, potoka i oštre litice islandskih klisura.

Stigli smo u zemlju u kojoj zimi nema dana, a leti nema noći!

„Golden daj“, dobar dan nam želi gospođa Haftis, naš islanski vodič.


Slika


Island je tektonsko-vulkanskog porekla, nastao pre 17 miliona godina. Površina mu je 102.000 kvadratnih kilometara. Grci su ga prvi otkrili u 4. veku dok su istraživali oblast Severnog mora. Do tada je Island bio potpuno nepoznat, izolovan i bez stanovnika, a od 9. veka naseljavaju se prve zajednice. Islanđani imaju svoj jezik koji nazivaju islenka, bave se ribolovom i preradom aluminijuma, a turizam je u izuzetnoj ekspanziji. Island leži na termalnim vodama, a krstareći izvanrednim asfaltnim putevima primećujemo splet širokih cevi kroz koje se topla termalna voda razvodi u sva domaćinstva i ustanove, tako da na ostrvu niko ne plaća grejanje.

Zanimljiv podatak je da iz pojedinih termičkih izvora izlazila toliko vrela voda da su se cevi, bilo kojeg kvaliteta, topile. Da bi to sprečili, vodu su morali prvo da rashlađuju, pa tek onda da je cevima transportuju do gradova, a centar i glavno područje geotermičkih voda je Nesjavelir.

REJKJAVIK, „ZADIMLJENI ZALIV“


Slika


Prestonica i najveći grad Islanda, Rejkjavik, ima preko 170.000 stanovnika. Osnovan je u 9. veku. Tada je Norvežanin Arenson plovio Severnim morem i sa broda ugladao obalu sa koje se izvijao dim. Ubeđen da je to znak naseljenog mesta, posle duge plovidbe nemirnim vodama pristao je. I mada je shvatio da je "dim" bio od gejzira, Arenson je odlučio da ostane. Zbog oštre zime na severu otišao je sa porodicom na jug ledenog ostrva. Sa njim je krenulo i i nekoliko prijatelja, a potom su stigli ostali Skandinavci. Tako je osnovano prvo naselje na Ledenoj zemlji.

U centru grada glavni trg nosi ime oca nacije, a zanimljiv je podatak da je ovoj, po svemu neobičnoj zemlji bilo potrebno devet vekova da sakupi samo 167 stanovnika, a još dva veka da bi došao do današnje cifre. Danas u njemu živi 2/3 stanovnika od ukupno 319.000, koliko ih ima na celom ostrvu. Glavni grad leži na brežuljcima koji se pružaju sve do velike morske uvale u kojoj se nalazi luka i ultramoderno arhitektonsko zdanje, Koncertna dvorana. Islanđani su ponosni i na svoj Nacionalni muzej, statuu Jana Sigursona, borca za nezavisnost Islanda, a grad krasi jezero obraslo zelenilom i besprekorno čiste ulice. Na dva univerziteta na Islandu, od kojih je jedan na severu a drugi u Rejkjaviku, studira 18.000 studenata, i školovanje je, maltene, besplatno, a zanimljivo je da postoje svi fakulteti izuzev veterinarskog, zbog oskudnog broja životinja. Interesantan podatak je da u Rejkajaviku postoji Genetički centar koji može da odredi poreklo svakog čoveka sa planete!

Halgrimurova crkva, koja ime je dobila po pesniku koji je pisao pesme o Isusovom stradanju, vidi se iz vazduha, sa mora i sa zemlje, neobičnog je izgleda, impozantna i bela, nalazi se na vrhu najvišeg brda i dominira gradom kao zaštitnik. U centru Rejkjavika nema oblakodera, niti stambenih zgrada sa više od dva sprata. Svaka kuća mora imati južno dvorište koje je pošumljeno, ukrašeno zelenilom i cvećem. Zbog vetrova koji neprestano duvaju, sve zgrade na Islandu imaju neobične prozore sa izuzetno velikim oknima, a u njima su prozorčići i jedino se oni otvaraju.

Od ljubazne gospođe Haftiz saznajemo da je 10% stanovništva Islanda stranog porekla, a najviše ima Poljaka. Deca koja se ovde rode islandski su državljani i moraju dobiti islandsko ime. Kažu da se čak 25% dece rađa van braka, a majka dobija pomoć od države 2.100 evra – za izdržavanje deteta!

Island ima samo 21% obradivih površina, uglavnom pašnjaka jer zbog kratkog leta i nejakog sunca ostale kulture ne stignu da donesu rod. Putujući ostrvom prolazimo kroz surove predele nataložene lave od ko zna kadašnje erupcije, pa su retke livade i još ređi konji.

MORE KOJE SE GREJE


Slika


Neverovatno zvuči da tako izolovana zemlja ima najstariju demokratiju na svetu. Osnovana je još u 10. veku (930.) i smatra se da je starija od Engleske. Parlament im se zvao Alting, i nije bio ni zgrada, ni koliba, ni kuća, već goli prostor u prirodi sa gromadnim stenama ohlađene lave. Zanimljivo je da je Alting u svom sastavu imao i – 33 žene! Naravno, ima ih i danas.

Island ima izuzetno visok standard, prosečna plata iznosi 4.500 evra, deca u školu kreću sa 6 godina, a nepismenih nema! Ova država leda, lave i vulkana ima 20 puta više struje od Srbije, od hidroelektrana i vetrenjača, a svoju jeftinu struju skupo prodaje. Najunosnija i najšire zastupljena privredna grana je ribolov. Morske teritorijalne vode Islanda danas dostižu oko 200 kilometara. U početku su imali samo 10 km, ali su ih Islanđani postepeno uvećavali. Od 1. avgusta dozvoljen je i lov na kitove, ali traje samo 6 nedelja i limitiran je broj kitova koji se mogu uloviti. Takođe, sve je više na ceni sportski ribolov, pa ribolovci dolaze iz celog sveta, bez obzira na to što jednokratna dozvola košta 2.000 evra.

Gradska plaža u Rejkjaviku nalazi se na obali severnog dela Atlantika, žuti pesak donet je iz Afrike i sve bi bilo isto kao na bilo kojoj plaži na svetu da nije – podgrejanog mora! Naime, kako su vode Severnog mora uvek hladne, Islanđani su vodu iz vrelih gejzira, sistemom cevi, doveli do plaže, pa kada ima kupača, povremeno morsku vodu zagrevaju gejzirskom. Klima na Islandu je specifična, tako da su turističke posete svedene samo na tri letnja meseca, jun, jul i avgust, kada dani traju gotovo – 24 sata! U ovim mesecima broj turista ograničen je zbog raspoloživih kapaciteta i manjka domaćih vodiča. Ostalih devet meseci dan se svodi na nekoliko tmurnih sati dnevne svetlosti i dosta kiše. Zimi mladi slabo izlaze, kafići se zatvaraju tako da zbog hladnih polarnih noći nema zabave, a u tih devet meseci statistika beleži visoku stopu korišćenja antidepresiva, pa čak i povećan broj suicida.

Interesantno je da temperatura zimi retko pada ispod minus 10 Celzijusovih stepeni, jer jedan kraj golfske struje prelazi baš preko ostrva. Takođe, nema previše snežnih padavina, izuzev na planinama na kojima je skijanje veoma zastupljeno.

Gejziri su osobenost ove zemlje i na ostrvu ih ima preko 1.000. Gejzir Strokur, koji se nalazi u Tingvelir nacionalnom parku na svakih 5-6 minuta izbaci mlaz visok oko 30 metara, a najimpresivniji je Veliki Strokur gejzir, čiji mlaz doseže čak 80 metara!

TEKTONSKE PLOČE


Slika


Jedan od najsnažnijih utisaka izazvale su tektonske ploče u nacionalnom parku Tingvelir. Sa jedne strane - američka, a sa druge indoevropska. Između njih pruža se čarobno lepa zelena dolina sa vijugavom rečicom, belom crkvom i nekoliko kuća sa crvenim krovom. Stižemo na zaravnjenu gromadnu stenu sa barijerom od konopaca koji u tom surovom okruženju izgledaju kao paučinaste niti. Iza njih su dve zastrašujuće raspukle stene podignutih oštrih i reckavih ivica. Deli ih bezdan!

Takvih pukotina u blizini tektonskih ploča ima više i dubina im je i preko 100 metara. Trenjem jedne o drugu, ploče se svake godine udaljavaju po 2,5 santimetara!

Silazimo u dolinu na čijem dnu se nalazi ušće dveju reka.

Uveravam se, po ko zna koji put, da i za najsuroviji predeo priroda pronađe ravnotežu, pa je podnožje tih, vekovima hlađenih stena zastrto bledozelenim travnatim tepihom i ljupkim ljubičastim cvetovima lupi žbunova koji celom okruženju ublažavaju surovost. Nedaleko, na jednoj steni čuči Pufi, ta ljupka maskota Islanda, mala, crno-bela ptica čije telo podseća na pingvina, a glava na papagaja zbog crveno-žutog kljuna.

A tek Plava laguna, termalni bazen, najveći i najpoznatiji na Islandu! Islanđani dolaze da se okupaju u njegovim lekovitim i čudotvornim vodama, a veruje se da ima magična dejstva na ljudski organizam. Temperatura vode, i leti i zimi, konstantno je +39 C! Dokazano je da je lekovita i da uspešno leči kožne i reumatske bolesti. Kuriozitet je i u tome što, pored svega navedenog, ta mlečno–plava voda i podmlađuje. Ovo poslednje je prelomilo i najskeptičnije, jer se većina kupala u bazenu.

Domaćini su nam objasnili da je Island nekada bio prekriven šumom, a vremenom su nestale zbog vulkana, leda i vatre, tako da danas, na celom ostrvu, ima samo 1% drveća nejakog, kržljavog stabla. Ostalo je, ili gola lava delimično presvučena mahovinom, ili niski žbunovi sa sitnim lišćem, premda Islanđani uporno pošumljavaju i ostrvo i grad Rejkjavik.

Naučnici tvrde da se, u odnosu na ceo svet, čak 1/3 lave izlila na ovo ostrvo leda. Za poslednje dve decenije na ostrvu je bilo čak 30 vulkanskih erupcija.

Najsvežija je bila pre dve godine, erupciju je imao vulkan Ejafjalajokuli, kada je došlo do prekida vazdušnog saobraćaja Islanda sa ostalim delom sveta, ali i velike pometnje u avio-prevozu. Međutim, vulkan Katla, koji se nalazi u blizini Ejafjalaokulija, mnogo je jači i razorniji, pa postoji bojazan naučnika da su ta dva vulkana u unutrašnjosti zemlje povezani. Ejafjalaokuli je još aktivan.

U aprilu ove godine izbacivao je oblake pepela 8,5 kilometara u visinu! I još se dimi.


Novosti

_________________
Slika


Vrh
Estrella
Post  Tema posta: Re: Evropa  |  Poslato: 02 Sep 2012, 14:16
Korisnikov avatar
Vitezova zvezda

Pridružio se: 17 Jun 2012, 20:13
Postovi: 5399

OffLine
Top 5: Besplatne atrakcije Praga


Očaravajući Prag, zlatni grad na Vltavi, svakodnevno privlači hiljade turista iz celog sveta. Mnoge od praških čarolija su besplatne pa je uživanje u njima dostupno svakom posetiocu.


Slika


Veličanstveni most, galerija na otvorenom, deo istorije koji odoleva vremenu - sve je to Karlov most, jedno od najposećnijih mesta u Pragu. Ne dozvolite da odete iz Praga a da ne pređete sa jedne na drugu stranu Vltave baš ovim mostom. Njegova gradnja počela je 1357. godine, dok je vlast bila u rukama Karla IV, kojeg Česi smatraju ocem nacije.


Slika


Jedno od obeležja Praga je i Astronomski časovnik na starogradskoj većnici. Časovnik je postavljen 1410. godine, što ga činim trećim najstarijim te vrste u svetu, a veruje se da je najstariji među onima koji još uvek rade. Zato ne propustite da posmatrate njegovo održavanje koje se odigrava jednom sedmično.


Slika


Iskoristite brojne parkove Praga da napravite predah. Ova gradska pluća nude mnoge zanimacija, pa osim uživanja u prirodi svaki trenutak možete koristiti za posmatranje ili učestvovanje u raznim zanimljivim atrakcijama. Jedna od najlepših zelenih oaza Praga je Petrino brdo.


Slika


Predeo oko Praškog zamka je najvećim svojim delom otvoren za posetioce, pa iskoristite priliku da osetiote deo atmosfere kraljevskog Praga. Ovaj zamak je jedan od najvećih na svetu sa oko 570 metara dužine i 130 metara širine. U njemu su svoje sedište imali ne samo češki kraljevi već i rimski imperatori, kao i predsednici Čehoslovačke i Češke.


Slika


Ako Prag obilazite tokom novogodišnjih i božićnih praznika, ne propustite tradicionalno kupanje u Vlatavi. Iako se temperatura vode spusti blizu nule, brojni Česi, ali neretko i turisti koriste priliku da se okupaju u reci, dožive nezaboravno iskustvo i održe dugogodišnju tradiciju.


B92

_________________
Slika


Vrh
Estrella
Post  Tema posta: Re: Evropa  |  Poslato: 02 Sep 2012, 14:29
Korisnikov avatar
Vitezova zvezda

Pridružio se: 17 Jun 2012, 20:13
Postovi: 5399

OffLine
Prag, zlatni grad na Vltavi


Spoj moderne prestonice, širokih ulica i malih kaldrmisanih sokaka je ono po čemu je ovaj grad karakterističan. Prag vas može ostaviti bez daha raznovrsnom arhitekturom, brojnim dvorcima i katedralama.


Slika


Kroz istoriju grad su nazivali gospodarem Češke i majkom svih gradova. Karlo IV nazvao ga je zlatni grad, a od XIX veka zovu ga i gradom stotine tornjeva iako ih u gradu ima preko pet stotina. Unesko je uvrstio istorijsko jezgro Praga u spisak svetske baštine. U glavnom gradu Češke živi oko 1,2 miliona ljudi. Po gradu je najbolje kretati se autobusima, metroom i tramvajima. Veliki deo grada je popločan i pravi je raj čak i za one koji ne vole da pešače. Osnovan je u IX veku dolaskom Slovena u Češku, a dostigao je svoj vrhunac u vreme vladavine Karla IV.

Kroz Prag protiče Vltava, i to u dužini od skoro 30 kilometara. Čak osamnaest mostova koji se pružaju preko reke daju poseban šarm ovom gradu. Krstarenje Vltavom i posmatranje grada iz te perspektive je uživanje koje ne treba propustiti.

Kad koračate ulicama teško je odupreti se osećaju da ste zalutali u XV vek. Svoj epitet „zlatni“ Prag je dobio po pozlaćenim kupolama. Naime, kako legenda kaže, Karlo IV je u XIV veku naložio da se tornjevi optoče zlatom da bi se presijavali na suncu i videli iz velike daljine.


Karlov most

Prag se sastoji od Starog grada, Novog grada i Malog grada, a svaki od njih je celina za sebe. Stari grad nastao je u XIII veku na desnoj obali Vltave i predstavlja najstariji i istorijski najvredniji deo grada. Ovde se nalazi Kuća kamenog zvona u kojoj je svetski poznat Dvoržakov koncertni hol, Gradska većnica sa Astronomskom kulom i spomenik češkom nacionalnom heroju Janu Husu.

Najstariji most u gradu je Karlov most sagrađen 1357. godine i njime se kreću samo pešaci. Na jednom njegovom kraju je velika Kula starog grada, a na drugom su dve kule malog grada. Stari grad spojen je Karlovim mostom sa Malim gradom, karakterističnom po aristokratskim kućama i raskošnim palatama.
U okviru Malog grada, kao posebna znamenitost, izdvaja se Praški zamak.

To je jedan od najvećih dvorskih kompleksa na svetu. U njegovom sastavu se osim bazilika i palata nalaze i brojni vrtovi, Rudolfova galerija i Katedrala svetog Vita. Smatra se da je Praški zamak osnovao princ Borivoj 880. godine. Od X veka, osim sedišta državnih vlasti, prinčeva i kraljeva postaje i sedište crkvenih vlasti jer je na ovom prostoru osnovan i prvi češki manastir.


Novi grad

Slika


Novi grad je najmlađi deo Praga i glavni komercijalni centar. Upravo Karlo IV je zaslužan za spajanje Starog i Novog grada. Centralni deo nosi naziv Zlatni krst i predstavlja elitnu stambenu četvrt Praga. U središtu je i Venceslavov trg, na kome se nalazi spomenik princu Venceslavu I, koji je bio unuk osnivača praškog zamka Borivoja. Princ Venceslav ubijen je 935, a potom proglašen za sveca i zaštitnika nacije. U Novom gradu nalazi se i kompleks Višehrad, za koji se vezuju brojne legende, u kome se nalazi zamak, groblje Sloven i rotonda Svetog Martina.

Bio je antičko sedište dinastije Premisla iz X veka. Kako legenda kaže, Višehradom je tada vladala princeza Libuše. Pošto se ukazala potreba za stvaranjem novog grada, ona je, popevši se na najviši deo Višehrada pokazala ka istoku prema gustim šumama i rekla: „Tamo su četiri elemenata u skladu – plodno tlo, zdrav vazduh, dovoljno šume za vatru i čista voda. Tamo ćete sresti čoveka koji delje prag. Tu podignite dvorac i nazovite ga Prag, po kućnom pragu koji čovek delje."


KAKO STIĆI:

AUTOMOBILOM: Prag je od Beograda udaljen 897 kilometara ili oko deset sati automobilom, pa se ne preporučuje toliko duga vožnja
VOZOM: Putovaćete vozom do Praga oko 12 sati. Najviše vremena potrebno je od Beograda do Budimpešte, gde možete sesti u voz mađarske ili češke železnice

AVIONOM: Let od Beograda do Praga traje nešto više od jednog sata. Gradski aerodrom „Ruzinje” udaljen je oko deset kilometara od centra grada


VREMENSKA ZONA:
Ista kao naša

OBRATITI PAŽNJU:
Ne treba predavati pasoš ili novčanik nikome, ali ni ostavljati svoju torbu. Obratite pažnju kada razmenjujete novac u češke krune jer se natpisi ispred menjačnica često odnose na prodaju, a ne na kupovinu novca

OBAVEZNO POSETITI
Karlov most: Dugačak je 515, a širok deset metara. Na njemu se nalazi trideset statua svetaca poznatih vajara iz XVIII veka.
Pivnice: Kriju pravi duh Praga. Nacionalna poslastica je pivo uz koje se služe krompirići nalik na čips
Gradsku većnicu sa Astronomskom kulom: Iznad sata se nalaze figure 12 apostola koji označavaju kraj dana i ponoć malim zvonom
Praški zamak: S uzvišenja na kome se nalazi ovaj zamak pruža se pogled na skoro ceo Prag
Nerudinu ulicu: Glavna ulica koja vodi prema Praškom zamku. Dobila je ime po češkom pesniku Janu Nerudi, koji je živeo u kući „Kod dva sunca“
Karlov univerzitet: Jedan je od najstarijih evropskih univerziteta. Osnovao ga je Karlo IV 1348. godine.


B92

_________________
Slika


Vrh
Estrella
Post  Tema posta: Re: Evropa  |  Poslato: 03 Sep 2012, 15:23
Korisnikov avatar
Vitezova zvezda

Pridružio se: 17 Jun 2012, 20:13
Postovi: 5399

OffLine
Najbizarnije atrakcije Velike Britanije


Britanci su poznati po svojoj strasti da slave pomalo ekscentrične i otkačene stvari, pa čak i kada su u pitanju atrakcije koje privlače turiste.


Slika


Veliki broj ovih otkačenih lokacija vode strastveni ljudi koji puno pažnje poklanjaju ovim bizarnim ćoškovima Velike Britanije. Sa druge strane, njihova uglađenost ne može se porediti sa Diznijevim svetom, Legolendom ili sličnim parkovima.

Prvo se uputite u Puzzling Place u Keswicku. Reč je o kući iluzije koja će vam sasvim sigurno razigrati mozak svojim optičkim varkama, hologramima i sobom sa „antigravitacijom“ gde se lopte kotrljaju uzbrdo, voda teče pod nesvakidašnjim uglom a svi posetioci stoje u pomalo izvrnutoj pozi.

Keswick je takođe dom muzeju olovaka Cumberland Pencil, gde možete da se divite brojnim neobičnim olovkama koje su bile pribor špijunima tokom Drugog svetskog rata, da se približite jendoj od najdužih olovaka na svetu koja je dugačka 8 metara i da proživite celokupnu istoriju pravljenja olovaka.

Verovali, ili ne, u Midlehamu u Yorkshireu, možete posetiti Forbiddeen Corner, neverovatan zabavni park prepun statua koje govore, soba koje se smanjuju, ogromnih statua, tajnih vrata i beskrajnih lavirinata. Svoju istoriju ovaj zabavni park počeo je zapravo kao skladište za tenkove sve dok vlasnik nije počeo da ga oplemenjuje brojnim ekscentričnim dodacima. Ovaj privatan poduhvat postao je otvoren za javnost 1994. godine nakon brojnih molbi posetilaca.

U Southwoldu u Suffolku malo ko može da odoli brojnim neobičnim igrama koje je osmislio lokalni izumitelj Tim Hunkin. Među brojnim igrama nalazi se i Igra doktora, u kojo posetioci mogu da prislone stetoskop na svoje grudi a mašina će im potom dijagnostifikovati žalbu i propisati lažni recept.

Ukoliko vam sve ovo nije dovoljno čudno, posetite Dedham u Essexu sa njegovim vrtom punim patuljcima. Preko 800 različitih baštenskih patuljaka će vam biti na raspologanju da ih razgledate, a čak možete i da oslikate sopstvenog patuljka kog ćete potom moći da ponesete sa sobom kući.

Oni malo ekstremniji nikako ne bi smeli da propuste Kent i njegov par teške mašinerije gde svi posetioci mogu da se okušaju u vožnji bagera, velikih kamiona i dizalica. Ovaj park takođe postoji i u Yorkshireu, Durhamu i Devonu.


B92

_________________
Slika


Vrh
Estrella
Post  Tema posta: Re: Evropa  |  Poslato: 04 Sep 2012, 17:49
Korisnikov avatar
Vitezova zvezda

Pridružio se: 17 Jun 2012, 20:13
Postovi: 5399

OffLine
Albanija – zemlja puna iznenađenja


U tekstu pod nazivom „Iznenađujuća strana Albanije“ novinar britanskog „Daily Telegraf-a“ otkriva čitaocima Albaniju kao prelepu i pomalo zaboravljenu turističku destinaciju.


Slika


Novinar Edvard Rivs posetio je Albaniju dva puta tokom osamdesetih godina i nije poneo lepe uspomene. Upamtio je oštar komunistički režim i policajce koji su mu konfiskovali knjige na granici sa tadašnjom SFRJ. Međutim, od ove godine jedan od britanskih turističkih operatera ponovo je uvrstio Albaniju u svoju ponudu, što je za Rivsa značilo novo otkrivanje ove mediteranske zemlje.

U opširnoj reportaži Rivs ne štedi reči hvale na račun novog lica Albanije. „Svi govore engleski jezik i svi su neverovatno ljubazni. Da li je moguće da postoji neslaganje između reputacije Albanije kao, kako ovo reći na lep način, zemlje ne baš konvencionalnih ekonomskih ’aktivnosti’ i njene moderne stvarnosti“, piše Rivs.

Nakon sedmodnevnog proputovanja Albanijom on zaključuje da je ova, kako kaže, često ignorisana mediteranska zemlja, odličan izbor za putovanje.


Slika


Albanija je sasvim bezbedna destinacija i o ugroženosti turista nema ni govora, tvrdi Rivs dodajući da je su albanski gradovi mnogo bezbedniji od britanskih. „Zaboravite svaki kliše o albanskim gangsterima – ulični kriminal prektično ne postoji i mala je mogućnost da ćete imati problema sa džeparošima“, piše on.

Osim lepim primorjem i modernom Tiranom, britanski novinar bio je oduševljen i kulturnim spomenicima Albanije, izdvajajući manastir Ardenicu i grad Đriokastru koji je upisan na Uneskovu listu svetske baštine zbog odlično sačuvane otomanske arhitekture.

Posebno ga je iznenadila albanska kuhinja koja je veoma pristupačna u odnosu na britanski standard, dok je zamerke imao na loše stanje puteva i visoku cenu goriva. Uz detaljne preopruke za ostale znamenitosti, kao i hotele u koje bi trebalo odsesti, Rivs navodi da je Albaniju najbolje posetiti tokom proleća i jeseni.

Između brojnih trivija i zanimljivih podataka, u tekstu se navodi i to da je čuveni turistički vodič „Lonely Planet“ prošle godine Albaniju smestio na sam vrh liste zemalja koje treba posetiti.


B92

_________________
Slika


Vrh
Dade
Post  Tema posta: Re: Evropa  |  Poslato: 06 Sep 2012, 12:38
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 29 Avg 2012, 20:36
Postovi: 615

OffLine
Krakov grad koji su čuvali zmajevi


Nekadašnja prestonica Poljske jedna je od najatraktivnijih turističkih destinacija u kojoj se i dalje oseća duh bogate srednjovekovne istorije


Slika


Mesto legendi.

Nekadašnja prestonica Poljske, grad Krakov, koji se nalazi na jugu zemlje, u prapostojbini Starih Slovena, jedna je od najatraktivnijih i najromantičnijih turističkih destinacija Evrope. Njena bogata istorija, velelepna arhitektura i kultura bez daha ostavljaju svakog ko je poseti i dobije priliku da oseti njen duh.

Krakov je administrativni, kulturni, obrazovni, industrijski i turistički centar Poljske. Nalazi se nad rekom Vislom i u njemu živi oko 750.000 ljudi. Za nastanak njegovog imena vezuju se brojne legende. Prema jednoj, Krakov je u VI veku nazvan po slovenskom knezu Kraku, a postoji i druga verzija po kojoj je dobio ime po Kruku, što označava osobu sa ptičjim imenom, a ono se često javljalo u slovenskim kneževskim porodicama.

U srednjem veku bio je bogat, bezbedan i dobro utvrđen grad sa zidinama na kojima je bilo čak 55 impozantnih kula. Za vreme renesanse, Krakov je postao centar novih ideja i kulture najpoznatijih humanista, pisaca, arhitekata i muzičara tog vremena. Prestonica Poljske bio je u periodu od XI do XVI veka, a tada se u njemu nalazio poseban Kraljevski dvor, u kom su krunisani kraljevi.

Današnji istorijski centar grada, koji je proglašen delom svetske kulturne baštine pod zaštitom Uneska, naziva se Stare Mijasto i u njemu je smeštena najstarija ulica - Kanonica - koja vodi na slavno brdo Vavel, koje se uzdiže iznad reke Visle.

Najuticajniji kralj u istoriji Poljske bio je Kazimjež III Veliki. On je osnovao čuvenu Krakovsku akademiju, sadašnji Jegelonjski univerzitet, koji je jedan od najstarijih u Evropi. Slavni kralj je tokom vladavine osnovao i grad, kom je dao ime po sebi - Kasimjež - a on danas predstavlja sastavni deo Krakova. Kasimjež su krajem XV veka naseljavali Jevreji, pa je on bio njihov glavni kulturni i duhovni centar. Danas se u tom delu Krakova nalazi najstariji etnografski muzej u Poljskoj, kao i brojne jevrejske sinagoge koje predstavljaju važne spomenike njihove kulture i arhitekture.


Slika


LEGENDA O ZMAJU

U podnožju brda Vavel nalazi se statua zmaja, koji je simbol grada. Po legendi, zmaj je proždirao devojke, a kralj je obećao ruku svoje ćerke onome ko ubije zver. Jedan zanatlija dosetio i ispred zmajeve jazbine ostavio ovčju kožu natopljenu sumporom. Zmaj je pojeo kožu, a onda pio vodu iz Visle, dok mu stomak nije pukao. Po legendi, zmajev zub danas se nalazi blizu vrata katedrale.


Slika


Ne propustite da uđete u Aušvic

Najozloglašeniji logor tokom Drugog svetskog rata - Aušvic - u kom je pobijeno više od milion Jevreja, 19.000 Roma i oko 83.000 Poljaka, nalazio se 50 kilometara zapadno od Krakova. Ime je dobio po obližnjem selu Osvjencim (Aušvic na nemačkom), koje je nakon nemačke okupacije Poljske 1939. pripojeno okupatoru, a ime mu je promenjeno u Aušvic.

Do danas su sačuvani mnogi objekti logora Aušvic, koje posećuju turisti iz čitavog sveta. Malo je onih koji mogu da ostanu ravnodušni i ne osete barem delić atmosfere koja još vlada tim mestom. Objekti su zvanično pod zaštitom Državnog muzeja Aušvic-Birkenau, osnovanog 1947, a Unesko je logor 1979. proglasio delom svetske baštine pod imenom „Aušvic-Birkenau - nemački nacistički koncentracioni logor smrti“.


Slika


Popijte piće u rudniku soli

Nedaleko od Krakova nalazi se rudnik soli Velicka, jedna od najvećih turističkih atrakcija Poljske. Rudnik je otvoren još u srednjem veku i bio je glavni izvor soli u tom području. Međutim, nakon nekoliko vekova eksploatacije tog bogatstva, ispod površine zemlje nastao je veliki prostor, koji se danas koristi u potpuno drugačije svrhe.

U nekadašnjim prostorijama rudnika, koje se nalaze na više od 100 metara dubine, sada se održavaju balovi i razne druge svečanosti i koncerti. Rudnik je kao i istorijski centar Krakova pod zaštitom Uneska.


Brdo Vavel - simbol Krakova

Vavel je utvrđeno krečnjačko brdo visoko 228 metara. Na njegovom vrhu nalazi se slavni Kraljevski dvor iz XVI veka sa katedralom u kojoj su grobovi drevnih kraljeva i drugih zaslužnih Poljaka. Tu su se plemići krunisali, zbog čega ovo mesto ima veliki značaj za poljski narod i predstavlja pravi simbol Krakova.


Slika


Osetite ukus supe od kiselih krastavaca

Centar Krakova poznat je po brojnim kulturnoistorijskim spomenicima, katedralama i tornjevima, ali i izvrsnim restoranima domaće kuhinje koja posetioce ovog grada obara s nogu. Ovo je sigurno jedino mesto na svetu na kom možete da probate supu od kiselih krastavaca, pljeskavice od krompira, tradicionalni kolač od sira, kao i kuvana piva raznih ukusa. Za mlade postoji bogat program koji nude brojni kafići i diskoteke u Krakovu, gde ćete osetiti fantastičnu atmosferu ovog grada, zbog koje ćete uvek poželeti da se vratite.


Kurir


Vrh
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Pogled za štampu

Ko je OnLine
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 3 gostiju
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Idi na:   
cron

Obriši sve kolačiće boarda | Tim | Sva vremena su u UTC + 2 sata

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
DAJ Glass 2 template created by Dustin Baccetti
Prevod - www.CyberCom.rs
eXTReMe Tracker