Pogledaj neodgovorene postove
Pogledaj aktivne teme
Danas je 19 Jan 2019, 14:44


Autoru Poruka
Sleepy
Post  Tema posta: Re: Italija, Sicilija  |  Poslato: 12 Feb 2013, 18:27
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 06 Jul 2012, 16:11
Postovi: 847

OffLine
VENECIJA


Kratak opis - Venecija


Venecija se nalazi u severnoj Italiji. Glavni je grad oblasti Veneto. Ime grada i oblasti potiče od plemena Veneto koje je naselilo ovu oblast još u rimsko doba. Venecija je poznata kao jedan od najlepših i najromantičnijih gradova sveta. Prostire se na 117 malih ostva u Venecijanskoj laguni na obali Jadranskog mora. Zahvata površinu od 414.57 km2, a ima 270.660 stanovnika, sa gustinom naseljenosti 652.9 stanovnika/km2.

Ovo je jedan istorijski grad sa bogatom i burnom istorijom. U srednjem veku Republika Venecija je bila jedna od vodećih sila u ovom delu Evrope. Na njenoj teritoriji su se odigravali krstaški ratovi. Bila je centar i raskršće trgovačkih puteva, posebno pšenice, začina i svile. Od XIII do XVII veka Venecija je bila centar umetnosti i poreklo nekoliko umetničkih pravaca. U Veneciji je rođen Antonio Vivaldi.

Smatra se da su prvo naselje na području Venecije obrazovale izbeglice iz okolnih rimskih gradova i sela pod naletima Nemaca i Huna. Grad je osnovan izgradnjom crkve San Jakopo 421.godine. Prvi izabrani vođa lagune iliti vojvoda Venecije je bio Ursus. Za vreme vojvode Anjela Partićiaća sedište vojvodstva je preneto iz Malamoka u Rialto, gde su izgrađeni crkva Sv. Zaharija, bazilika Sv. Marka, vojvodina palata i odbrambeni zidovi. Godine 810. Venecija postaje vizantijska teritorija.

Zahvaljujući svom povoljnom položaju Venecija se između IX i XIII veka razvija u grad-državu. Ona je bila veza između Zapadne Evrope i Vizantiskog carstva i islamskih teritorija. Kao finanaskijska sila, Venecija je finansirala Četvrti krstaški rat koji je 1204. osvojio Konstantinopolj i osnovao Latinsko carstvo. Mnogi spomenici iz Konstantinopolja su tada preneti u Veneciju, kao npr.bronzane statue konja sa konstantinopoljskog hipodroma. Do kraja XIII veka Venecija je dominirala mediteranskom trgovinom i bila najnapredniji grad Evrope.

Gradom je tada upravljao Veliki savet koji se sastojao od predstavnika plemićkih i bogataških porodica. Pošto je Senat od 200-300 ljudi bio preveliki da vi efikasno radio, postojao je i Savet desetorice (ili Sinjoria) koji je kontrolisao rad administracije. Jedan vojvoda (tzv. venecijanski dož) je uvek bio ceremonijalni glavešina i birao se doživotno. Venecija je imala ambasadore koji su bili izuzetno dobro obavešteni o zbivanjima u drugim gradovima Evrope, i iscrpne izveštaje slali u Veneciju.

Već 1482. Venecija je imala štamparije i bila jedan od najrazvijenijih štamparskih centara Evrope. Uprkos tome što je Venecija do XVIII veka ostala bitan igrač u izvozu i veliki zanatski centar, XV vek joj donosi početak ogromnog slabljenja. Nekoliko faktora je tu bilo uključeno. Prvi je zalaganje Venecije za odbranu Konstantinopolja od Otomanskog carstva. Posle osvajanja Konstantinopolja, sultan Mehmet II je objavio Veneciji rat koji joj je oduzeo deo terotorije. Drugi faktor su činila velika geaografska otkrića (Kolumbovo otkrivanje Novog sveta i pronalaženje puta do Indije.), koja su položaj i pogodnosi Venecije kao trgovačkog i transportnog centra bacila u zasenak. Treći faktor je bila kuga koja je u nakoliko naleta pokosila stotine hiljada ljudi.

Napoleon je okončao venecijansku nezavisnost osvojivši je 1797. Iste godine grad je pao pod austrijsku vladavinu Kampoformijskim mirom koji je potpisao Napoleon. Presburškim mirom iz 1805.je postala deo Napoleonovog italijanskog kraljevstva, ali je Austriji vraćena 1814. Godine 1866.u Trećem italijanskom ratu za nezavisnost Venecija je postala deo Italijanskog kraljevstva.

Venecija i njeni kanali proglašeni su spomenikom Svetske baštine Uneska. Grad ima brojne nadimke poput: "Serenisima", "Kraljica Jadrana", "Nevesta mora", "Grad mostova", "Grad vode". Sa druge strane, mnogi gradovi građeni na kanalima nose epitete "Severne Venecije" (Sankt Peterburg), "Zapadne Venecije" (Amsterdam), "Američke Venecije" (Nju Orleans).


Slika


Slika


Slika


Slika


Slika


Slika


Slika


Slika


Superodmor


Vrh
Maša
Post  Tema posta: Re: Grčka, Kipar  |  Poslato: 22 Maj 2013, 19:04
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 24 Feb 2013, 22:43
Postovi: 6617

OffLine
Lezbos: Neobično ostrvo u grčkom arhipelagu

Lezbos je posle Krita i Eubeje, treće po veličini odstvo u grčkim arhipelazima. Ostrvo je bliže turskom kopnu, i u najužem mestu razdaljina je 15 kilometara. Do turskog grada Izmira, vazdušnom linijom je udaljeno 100 kilometara.

Slika

Turisti preko dana mogu uživati u prirodnim lepotama, uveče u lokalnim tavernama sa ukusnim specijalitetima, diskotekama ili noćnim klubovima, kao i na gradskim trgovima, gde se tokom sezone uvek nešto događa. Ponudu letovanja na Lezbosu, što je nova destinacija za naše turiste za koje je organizovan čarter let, ponudila je turistička agencija “Kon Tiki Travel”. Najčešći gosti na ostrvu danas su Holanđani, Nemci i Englezi. Ostrvo je preplavljeno malim, porodičnim hotelima koji garantuju da će se gost osećati kao kod svoje kuće. Svi hoteli imaju bežični internet, što je danas gotovo neophodna stavka u turističkoj ponudi.

Slika

Lezbos je izuzetno bogat borovom šumom pa ima epitet “smaragdnog” ostrva. Uz mnogobrojne borove na njemu raste i 11 miliona stabala maslina. Takođe, ostrvo je meka za ljubitelje ptica, a ujedno i najveće stanište selica, pa se ovde često mogu videti flamingosi, sokolovi, sove i pelikani. Ostrvo je udaljeno 15 kimometara od granice sa Turskom, a uticaj ove države može primetiti na svakom koraku. Kolika je veza između naše zemlje i ovog ostrva govori i činjenica da je Despot Stefan Lazarević bio oženjen Jelenom, ćerkom Frančeska II Gatiluzija, koji je vladao Lezbosom u XV veku.

Slika

Prvi engleski turisti koji su došli na ostrvo 1968. godine “krivi” su za pogrešno ime ostrva, jer su umesto slova “v”, upotrebili “b” i takvo ime je brzo ušlo u uši, a za ispravku, već bilo kasno. Danas su u upotrebi oba imena. Prema legendi, bog sunca, je veoma voleo ostrvo, pa je i tokom zimskih dana tamo slao svog sina Makara. Inače Lesbos je poznato kao ostrvo sa najvećim brojem sunčanih dana u godini. Prema legendi kralj Makar je imao devetoro dece, pet ćerki i četiri sina. Ostrvo je podelio ćerkama u miraz, na šest delova, jer jedan deo zemlje zadržao za sebe. Najomiljenijoj ćerki Mitilini je dao najbolji komad zemlje oko zamka, njoj je pripala i luka, a i danas glavni grad nosi ime po njoj. Mitilini se prema legendi udala za momka sa kopna po imenu Lezvos. Kad je kralj Makar umro, Lezvos je došao na presto i ostrvo je ponelo ime po njemu.

Slika

Na Lezbosu se pravi nadaleko poznato grčko nacionalno piće - uzo. Tamo se i danas nalaze fabrike najpoznatijih brendova: Barbajanis, Mini, Kefi i Plomari. Grci tvrde da se najbolji uzo danas proizvodi baš tamo gde je i nastao. Takođe, tamošnja klima povoljno utiče na kvalitet anisa koji određuje ukus i aromu ove žestine. „Barbajanis” destilerija koja se nalazi u gradu Plomari na jugoistoku ovog ostrva, važi za jedan od najboljih brendova. Ideja Grka Barbajanisa da se iz ruske luke Odese doseli na Lezbos kako bi započeo proizvodnju rakije, bila je prelomna za nastanak ovog pića. On je primetio da na ostrvu ima dosta biljaka koje je ubacivao u rakiju i dobio zaista specifičan ukus. Bačve sa rakijom držao je u podrumu svoje kuće, sa natpisom “to use” (za upotrebu). Često je slao ženu da mu donese piće, uputivši je da donese ono da označenih burića, vrlo brzo od te reči je i nastalo ime - uzo. Grci tvrde da ne postoji najbolji uzo, već samo da ima više vrsta i da sve treba probati. Uz uzo, obavezan je i “meses” (meze), koji se sastoji od sira, maslina, usoljenih sardina... Uzo se najčešće pije u uskim, visokim čašama sa vodom i ledom.

Slika

Lesbos je i zavičaj grčke pesnikinje Sapfo, koja je rođena u gradiću Eresos. Postala je poznata po svojoj poeziji, koja je bila upućena ženama. Sapfo je živela u 16. veku pre nove ere, u vreme kad ženama nije bilo dozvoljeno bilo šta drugo, osim da rađaju i gaje decu. Nije im bilo dozvoljeno ni da imaju prijatelje, kao ni da komentarišu bilo šta. Sapfo je imala tri brata, a kako ju je otac, inače uticajni aristokrata, obožavao, dozvolio joj je da ima učitelja filozofa koji ju je krišom podučavao. Udala se sa 14 godina, što je bilo kasno za to vreme, a nešto kasnije rodila je ćerku. Njena porodica je bila politički aktivna, što joj je omogućilo da puno putuje. Često je prisluškivala razgovore svog oca i političara koji su dolazili kod njega, a nekoliko puta se i umešala u te rasprave na veliko iznenađenje prisutnih muškaraca. Kad joj je muž umro preselila se u glavni grad Mitilini, gde je otvorila školu za devojke, što je u to vreme bilo nedopustivo. Tada su je optužili da voli žene. Škola je trajala dve godine. Neke devojke su često bile u njenom društvu, ali niko ne može da sigurnošću da kaže da li je to bilo u seksualnom ili prijateljskom smislu. Bila je lirski pesnik koji je razvio svoju posebnu metriku, poznatu kao sapfička strofa. Sapfo je pisala pretežno ljubavnu poeziju, ali su pesme sačuvane samo delimično, osim jedne jedine cele pesme, Himne Afroditi. Neke od njenih pesama su upućene ženama, odakle se razvila njena reputacija lezbejke. Zbog homoseksualnog sadržaja i otvorene erotičnosti, njen rad je bio u nemilosti hrišćanske crkve, što je i razlog što najveći deo njenog rada nije preživeo, delom zbog toga što nije kopiran, delom što je namenski uništavan.

Slika

Antički grad Molivos je u poređenju sa drugim starim gradovima ostrva, preživeo je brojne ratove i razaranja. Posebnu notu daju mu četvrtaste kuće od prirodnog kamena i ulice koje se protežu ka vizantijskoj tvrđavi, postavljanoj na uzvišenju. Turisti koji žele da je posete moraju se prvo raspotati o radnom vremenu, jer nije stalno otvorena. Na samo pet kilometara od Molivosa nalazi se selo Petra. Stari centar grada karakterišu uske ulice, zanimljive radnje da ručno pravljenim sapunima od maslina i maslovonim uljem. Naziv je dobila po vulkanskim stenama, jer reč “petra” na grčkom znači stena.
Na ostrvu postoji okamenjena šuma, koji čine raznobojni okamenjeni ostaci drvenih sekvoja. Pre 20 miliona godina usled erupcije vulkana, šuma je bila pokrivena lavom. Nakon iskopavanja, pronađene su velike količine okamenjenih stabala, a u mestu Sigri, nalazi se muzej posvećen u kom su izloženi fosilni ostaci drveća i životinja.


blic.zena

_________________
Mnogo je ljudi. redak je čovek..


Vrh
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Pogled za štampu

Ko je OnLine
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 4 gostiju
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Idi na:   


Obriši sve kolačiće boarda | Tim | Sva vremena su u UTC + 2 sata

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
DAJ Glass 2 template created by Dustin Baccetti
Prevod - www.CyberCom.rs
eXTReMe Tracker