|
Autoru |
Poruka |
Estrella
|
|

Vitezova zvezda
Pridružio se: 17 Jun 2012, 20:13 Postovi: 5399
|
Šutanovac kupio „pašnjak prve klase“ za 1.500.000 evra Plac na Vračaru, na kom Dragan Šutanovac i još devet investitora gradi stambeni prostor od skoro 4.000 kvadrata, kupljen je prošle godine za 1,5 miliona evra, pokazuje dokumentacija.  Plac u Skerlićevoj 20 na Vračaru, na kojem Dragan Šutanovac, njegova supruga Marija i još devet investitora grade luksuznu zgradu, kupljen je prošle godine za 1,5 miliona evra, pokazuje dokumentacija do koje je došla Pištaljka. Deo placa od dva ara na ovoj elitnoj lokaciji koji su investitori kupili od preduzeća Trešnja d.o.o. u katastru je zaveden kao - „pašnjak prve klase“!
Pojedinačna cena za svakog kupca nije definisana ugovorom, ali ako je ukupan iznos podeljen na "ravne časti" onda je bračni par Šutanovac morao da plati 272.727 evra. Osim ako im tu sumu ostali investitori iz nekog razloga nisu umanjili. Ugovor koji Pištaljka ekskluzivno objavljuje zaključen je i overen u Prvom osnovnom sudu u Beogradu 16. juna 2011. godine (OV I br.87613/2011). Potpisali su ga kupci Gordan i Dragan Petrić, Predrag Đorđević i prodavci Miloš Rutović iz Beograda i zamenik direktora firme Trešnja d.o.o. Živomir Radosavljević. Predrag Đorđević je ugovor potpisao po punomoćju kupca Nenada Đorđevića, dok je po specijalnom punomoćju u ime osmoro investitora, između ostalih i supružnika Šutanovac, svoj potpis stavio Dragan Petrić.
Prema ugovoru, predmet kupoprodaje je porodično-stambena zgrada sa tri stana koji se nalaze na katastarskoj parceli površine 744 kvadratna metra. Stan površine 39 kvadratnih metara na lokaciji u Skerlićevoj 20 od Trešnje d.o.o. kupili su Zoran Janković, Gordan i Dragan Petrić i Nenad Đorđević, navodi se u članu 1. ugovora. Zatim, stan površine 26 kvadratnih metara od Miloša Rutovića kupili su investitori Spasoje Ivanović i Mia Zečević. A treći stan stan površine 63 kvadratna metra od Trešnje d.o.o. kupili su investitori Dragiša Vujović, Nemanja Vidić, Dragan Šutanovac, Marija Šutanovac i kiparska ofšor firma Vilab Pharm LTD. Nad ovim trećim stanom Dragan i Marija Šutanovac su stekli po 1/10 vlasničkog udela, odnosno 12,6 kvadratnih metara, što im je poslužilo kao osnov za učešće u izgradnji zgrade od gotovo 4.000 kvadratnih metara.  Istim ugovorom je obuhvaćena i prodaja prava korišćenja preostalog dela zemljišta površine 215 kvadratnih metara "pašnjaka prve klase", koje su od tadašnjeg vlasnika Trešnje d.o.o. kupili investitori Gordan i Dragan Petrić. Cena nepokretnosti (stanova i zemljišta) kao i celokupne pravne i tehničko-projektne dokumentacije utvrđena je na iznos od 1.500.000 evra, navodi se u članu 4. ugovora. Kupci su se obavezali da ovu sumu isplate prodavcu u roku od deset dana od dana upisa prava svojine nad nepokretnostima i to tako što će 750.000 evra uplatiti na račun firme Trešnja, a preostalih 750.000 evra na devizni račun Miloša Rutovića. Dakle, ugovor predviđa da kupoprodajnu cenu od 1.500.000 evra snosi svih jedanaest investitora što otvara niz interesantnih pitanja, kako za ministra Šutanovca tako i za Agenciju za borbu protiv korupcije.
U ranijim izjavama ministar je rekao da tek treba da uzme kredit kod neke poslovne banke i da na taj način obezbedi sredstva koja će uložiti u izgradnju poslovno-stambenog objekta na Vračaru. „Novac još nisam dao. Očekujem da do kraja godine, kada završim kredit zatvorim finansijsku konstrukciju. Tako sam se dogovorio sa drugim investitorima koji su već uložili sredstva“, rekao je Dragan Šutanovac za „Politiku“ (21.6.2012).  Ako bračni par Šutanovac nije sa 272.727 evra učestvovao u isplati kupoprodajne cene, koji je onda investitor to učinio umesto njih? Kako je moguće da je lokacija kupljena u junu prošle godine, da je gradnja luksuznog objekta površine 3.764,27 kvadratnih metara počela u martu ove godine, a da ministar i dalje tvrdi da do sada nije imao nikakva ulaganja? Ko u tom slučaju godinu dana unazad pokriva investicione troškove bračnog para Šutanovac i pod kakvim uslovima to čini?
Osim ovih pitanja, Agencija za borbu protiv korupcije moraće posebno da se pozabavi i činjenicom da ministar Šutanovac nije obavestio Agenciju da je prošle godine postao vlasnik 1/10 stana površine 63 kvadratna metra u Skerlićevoj 20. U međuvremenu, saradnik Pištaljke je došao do kopije Prepisa lista nepokretnosti broj: 952-412-1638/11, od 8.7.2011. godine, iz kog se jasno vidi da su još od sredine prošle godine ministar i njegova supruga u katastru nepokretnosti upisani kao vlasnici po 1/10 udela stana koji uopšte nije naveden u zvaničnoj imovinskoj karti ministra.
Postoji dovoljno dokaza da Agencija za borbu protiv korupcije pokrene postupak protiv Dragana Šutanovca zbog sumnje da je prekršio član 27. Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije. Ova odredba propisuje da će se zatvorom od šest meseci do pet godina kazniti funkcioner koji ne prijavi imovinu Agenciji ili daje lažne podatke o imovini, u nameri da prikrije podatke o imovini.S media
|
|
|
|
|
Estrella
|
|

Vitezova zvezda
|
Preminuo general u penziji Ninoslav Krstić General u penziji Ninoslav Krstić, predsednik Foruma za bezbednost i demokratiju, preminuo je danas na Vojnomedicinskoj akademiji.  Rođen je 10. jula 1946. godine u selu Niševci, kod Svrljiga. Završio je srednju tehničku školu, a posle toga Vojnu akademiju. Diplomirao je na najvišim vojnim školama, a tokom karijere bio je na dužnostima od komandanta čete do komandanta korpusa. General je postao 1994. godine i postavljen je na mesto komandanta Novosadskog korpusa. Na Dan Vojske Jugoslavije, 16. juna 1998. godine, postavljen je za načelnika štaba i zamenika komandanta Prve armije. Na dužnost načelnika inspekcije Vojske Jugoslavije postavljen je 28. decembra 1999. godine. Na čelo komande Združenog sastava Vojske i policije, koji će ući u tampon zonu na jugu Srbije, postavljen je marta 2001. godine. Sa komandantom Kfora Karlom Kabiđozom potpisao je u ime Vojske sporazum o ulasku u tampon zonu. Smenjen je sa dužnosti komandanta Združenih snaga 2001. godine odlukom predsednika SRJ Vojislava Koštunice, a na zahtev načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije Nebojše Pavkovića.
Blic
|
|
|
|
|
Estrella
|
|

Vitezova zvezda
|
Vukajlović: Vlada insistirala na vakcinama Bivša direktorka RZZO, Svetlana Vukajlović, negirala je krivicu na pripremnom ročištu, naglašavajući da su navodi optužnice "neosnovani, nerazumljivi i netačni".  "Nema dokaza o mojim radnjama vezanim za nabavku vakcina do 3. novembra 2009, kada sam na osnovu zaključka Vlade bila primorana da donesem odluku o pokretanju postupka nabavke, a što sam po prethodnom zahtevu ministra zdravlja (Tomice Milosavljevića) od 27. oktobra odbila da uradim", rekla je Vukajlovićeva.
"U predmetu nema dokaza koji dovode u vezu mene i ostale optužene, koje ne poznajem i nisam sa njima bila u bilo kakvom kontaktu pre zaključenja ugovora o nabavci vakcina, a Ljubomira Pavićevića (direktor "Detapa") sam prvi put u životu srela u sudnici u toku istrage", navela je Vukajlovićeva. Osim nje i Pavićevića optuženi su direktorka "Jugohemije" Smiljka Mileusnić Adžić i direktor "Jugohemije farmacije" Vladimir Gravar.
Bivša direktorka RZZO navela je da je njena odluka o izboru "Jugohemije" za najboljeg ponuđača bila u skladu sa postojećim zakonima jer je to preduzeće nakon obavljenog tendera za nabavku vakcina predložila Komisija za javne nabavke, a preporuku je dala i Vlada Srbije. Vukajlovićeva je istakla da su nerazumljivi navodi optužbe da je naložila da se postupak nabavke vakcina sprovede i da se pozovu svi poznati proizvođači s obzirom na to da je to bila njena zakonska obaveza.Radio021
|
|
|
|
|
Estrella
|
|

Vitezova zvezda
|
Srpski đaci pobednici takmičenja o EU i NATO PIROT - Maturant Gimnazije u Pirotu Aleksandar Mitić i još dve učenice iz Zaječara i Surdulice, pobednici su međunarodnog takmičenja za učenike srednjih škola o bezbednosnim pitanjima EU i NATO-a i njihove uloge u globalnom bezbednosnom sistemu pod nazivom Europa Secura (Evropska bezbednost).  Autori tri najbolja eseja, Aleksandar Mitić iz pirotske Gimnazije, Ana Đorđević iz zaječarske Gimnazije i Jelena Mišić iz Gimnazije Svetozar Marković iz Surdulice, nagrađeni su studijskim putovanjem u Prag.
Takmičenje je organizovalo Ministarstvo odbrane Češke Republike u saradnji sa NATO-om i EU, u deset zemalja Evrope, među kojima je i Srbija.
Bila su dva kruga takmičenja. U prvom krugu su učenici polagali onlajn test znanja engleskog jezika o temama iz bebednosti, institucijama EU i NATO-a.
U drugi krug ušlo je dvadeset učenika. U drugom krugu su imali tri zadate teme. Aleksandar Mitić je odabrao temu "Da li je trenutna politika EU prema Iranu (uključujući i sankcije), dovoljno efikasna".
Aleksandar je odličan učenik. Završio je treći razred pirotske Gimnazije.
"Zanimaju me međunarodni odnosi i politika. Priznanje mi mnogo znači, posebno zbog toga što ću imati priliku da razmenim mišljenja sa svojim vršnjacima iz drugih zemalja koji su učestvovali na konkursu", kazao je Mitić.
Njegov mentor profesor istorije u pirotskoj Gimnaziji Vladica Tošić je kazao da su pored ove bile još dve teme, o ratu u Libiji i o povlačenju američkih vojnih snaga iz Avganistana.
"Pišući svoj rad morao je da pokaže znanje iz obasti ekonomije Irana, da upozna institucije te države i da svoj sud o trenutnoj politici EU prema Iranu", rekao je Tošić i dodao da je konkurs bio potpuno anoniman i da je sve rađeno pod šifrom.Glas javnosti
|
|
|
|
|
Estrella
|
|

Vitezova zvezda
|
Besplatan bežični internet u gradskom prevozu U autobusima Saobraćajnog preduzeća Lasta, kao i kod drugih prevoznika, putnici već mogu videti plakate na kojima je objašnjeno kako se pristupa bežičnom internetu, koji omogućavaju kompanije koje zakupljuju reklamni prostor  BEOGRAD - Beograd i drugi gradovi u Srbiji od nedavno su na spisku sve većeg broja gradova širom sveta u čija je vozila javnog saobraćaja počela ugradnja 3G rutera, koji omogućavaju besplatan bežični pristup internetu, saopštila je danas beogradska kompanija Masel Group.
U autobusima Saobraćajnog preduzeća Lasta, kao i kod drugih prevoznika, putnici već mogu videti plakate na kojima je objašnjeno kako se pristupa bežičnom internetu, koji omogućavaju kompanije koje zakupljuju reklamni prostor.
Ideja, za čiju je realizaciju zaslužna Masel Group, podrazumeva da se oglašivači u javnom prevozu, pored uobičajene komunikacije sa publikom, putnicima u autobusima obrate i kroz interaktivnu formu, a jedna od prvih kompanija koja je ovu mogućnost iskoristila je Nokia.
Pošto korisnici preko telefona, tableta ili laptopa otvore stranicu navedenu na plakatu, na ekranima njihovih uređaja pojaviće se posebno kreirana, interaktivna internet reklama.
Posle toga, slobodno mogu surfovati internetom, proveriti elektronsku poštu, ulogovati se na Fejsbuk ili čitati vesti, "razmišljanja o visini svog računa za mobilni telefon", stoji u saopštenju Masel Group.Kurir
|
|
|
|
|
Estrella
|
|

Vitezova zvezda
|
Batina bitka života Živojinović nije u kritičnom stanju. On je i pre imao problema s krvnim sudovima, pa moždani udar nije usledio neočekivano, kaže za Kurir dr Milan Savić, direktor bolnice „Sveti Sava“  Živojinović nije u kritičnom stanju. On je i pre imao problema s krvnim sudovima, pa moždani udar nije usledio neočekivano, kaže za Kurir dr Milan Savić, direktor bolnice „Sveti Sava“
Najveća bitka. Velimir Bata Živojinović nije u kritičnom stanju nakon moždanog udara koji je doživeo u utorak. Ovo je za Kurir rekao dr Milan Savić, direktor Specijalne bolnice za lečenje cerebrovaskularnih bolesti „Sveti Sava“, u koju je smešten legendarni glumac.
- Ne mogu da vam otkrivam detalje lečenja, jer je stanje svakog pacijenta tajna. Ono što zvanično mogu da vam potvrdim, a što više nije nikakva tajna, jeste to da je Bata Živojinović hospitalizovan u našoj bolnici pre tri dana i da njegovo stanje nije baš najbolje, s obzirom na to da je doživeo težak moždani udar. Pošto je i pre imao problema s krvnim sudovima, ne može se reći da je moždani udar usledio neočekivano. Mi radimo sve što treba, a rano je za prognoze jer je pacijent u akutnom stanju bolesti. Nije u kritičnom stanju i može da govori - naglašava dr Savić.
Uz Batu je sve vreme njegova supruga Lula, a ćerka Jelena, koja živi na Kubi, krenula je u Srbiju čim je čula vest o očevoj bolesti. Ispred bolnice novinarima se obratio Radoš Milenković, prijatelj porodice Živojinović.
- Bata je optimističan! Oseća se bolje nego prethodnih dana. Nije mala stvar doživeti moždani udar u 79. godini. Nadamo se da će biti dobro. Supruga Lula je u šoku i ne može da priča. Ona je žena od 73 godine i nije joj lako. Deca su joj u inostranstvu i sama je - istakao je Milenković. Lula: Bata je dobroNešto pre 19 časova, iz bolnice „Sveti Sava“ izašla je Batina supruga Lula. Ugledavši novinarske ekipe, mahnula je uz osmeh i samo kratko doviknula: „Dobro je!“ Mandi nisu dali da vidi BatuGlumac Milorad Mandić Manda je, čim je saznao da Bata leži u bolnici, došao da ga poseti. Međutim, nije uspeo, jer mu bolničko osoblje to nije dozvolilo.
- Želeo sam da ga vidim, ali mi je razumljivo zašto me nisu pustili. Samo je Lula uz njega i to je normalno, jer čovek treba da se odmara i da ima mir - kazao je Manda za Kurir.Rade ŠerbedžijaDrži se, zveri!
- Užasno mi je teško, ali verujem da će Bata sve to srediti. Nismo ga mi za džabe zvali Životinja, čovek-čelik, čovek-zver! Mislim da će iz svega ovoga izaći kao pobednik. Nisam u mogućnosti da dođem u Beograd da ga posetim i mnogo mi je žao zbog toga, ali on će to pregurati.Veljko BulajićMnogo sam tužan
- Pa ljudi, sad sam zvao Batu i Lulu. Ne javljaju se ni na jedan broj, ne znam šta se dešava. Čuo sam se s njim u utorak, trebalo je da ide kod Stoleta Popova u Makedoniju da snima film. Ma, ništa nije davalo naznake ni slutnje da nešto nije kako treba, baš ništa! Rekao mi je da se oseća dobro i da ide da snima taj film. Mnogo sam tužan.Kurir
|
|
|
|
|
Estrella
|
|

Vitezova zvezda
|
Kfor oslobodio Srbina, nisu našli oružje Uhapšen je u magacinu privatnog preduzeća, na svom radnom mestu gde je bio zaposlen kao portir  ZVEČAN - Policija Euleksa i pripadnici Kfora ubrzo nakon jutrošnjeg hapšenja oslobodili su Milutina Milovića (50) iz sela Žitkovac kod Zvečana pošto kod njega nisu našli nikakvo oružje, rekli su srpski izvori.
Milović je uhapšen jutros posle sedam sati u magacinu privatnog preduzeća Metal, na svom radnom mestu gde je bio zaposlen kao portir, ali je pušten nakon pretresa prostorija tokom kojeg je utvrđeno da nema nikakvog oružja.
Prilikom hapšenja sa velikim brojem vozila vojnici Kfora blokirali su najpre sve prilazne puteve Žerovnici i put koji od Zvečana vodi ka Zubinom Potoku.
Očevici su rekli da su policajci Euleksa presekli katanac na ulaznim vratima stovarišta i počeli pretres u potrazi za oružjem.
Milovića su odveli helikopterom Euleksa koji je sleteo u blizini magacina, kažu očevici. Meštani Žerovnice smatra da je cilj jutrošnje akcije demonstracija sile i zastrašivanje Srba, kao i da je to proba za neku veću akciju međunarodnih snaga.
Predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović je rekao novinarima da je cilj akcije da se Srbi zaplaše i nateraju na iseljavanje ali da se to neće desiti jer su oni na svojoj zemlji.Kurir
|
|
|
|
|
Estrella
|
|

Vitezova zvezda
|
Neželjene bebe završavaju u žbunju i kontejnerima U Srbiji su prošle sedmice dve tek rođene bebe pronađene u žbunju. Stručnjaci apeluju da se uvede telefon na koji će oni koji se odluče na takav korak moći anonimno da jave kako deca ne bi stradala.  Jelena Z. (29), u četvrtak uveče, desetak minuta pre ponoći, u žbunju u Ulici Ulofa Palmea u beogradskom naselju Mirijevo pronašla je tek rođenog dečaka i spasla ga sigurne smrti.
Mališana su golog ostavili pored kontejnera gde se skupljaju kučići. Pored bebe su stajali ostaci hrane. Kada sam videla taj prizor, bila sam bukvalno paralisana, kaže Jelena. Ne znam kakva je to majka i šta je moglo da bude u njenoj glavi, pa da tek rođeno dete ostavi na ulici. Da ja nisam slučajno naišla, bebu bi sigurno rastrgli kučići.
"Izašla sam sa drugaricom da se prošetam. Samo što sam odmakla od zgrade u kojoj živim čula sam plač koji je dopirao iz žbunja. Isprva sam mislila da je mačka. Prišla sam žbunu i zaprepastila se", priča Jelena Z.
Ona kaže da se kao majka deteta od tri godine šokirala i bukvalno paralisala, pa nekoliko trenutaka nije znala šta da radi. "Dete je bilo golo. Na sebi nije imalo ništa. Mrdalo je nogicama i plakalo. Pored njega su bili neka folija i okrajak pice. Nisam mogla da verujem sopstvenim očima. Pitala sam kako je moguće da neko uradi tako nešto. Odmah su mi kroz glavu prošle slike kučića koji stalno prolaze tuda. Nekako sam ipak došla sebi i pozvala Hitnu pomoć".
Lekari Hitne pomoći su bebi isekli pupčanu vrpcu i prevezli je na Institut za neonatologiju. Direktorka instituta Niveska Božinović Prekajski kaže da je mališan uprkos svemu u dobrom stanju. "Budući da je prevremeno rođena, trenutno se nalazi u inkubatoru i prima dodatnu količinu kiseonika".
Nešto slično dogodilo se pre nekoliko dana i u Valjevu, kada je u selu Jasenica, u žbunju pored puta, gde se takođe okupljaju psi, pronađen dečak star svega sedam dana. Samo dva dana kasnije policija je pronašla majku A. M. (19) iz Valjeva, koja je čoveku sa kojim živi u vanbračnoj zajednici rekla da je dete umrlo na porođaju. Ona sa njim ima još dvoje dece, od kojih je jedno još ranije smešteno u hraniteljsku porodicu, dok joj je drugo oduzeo valjevski Centar za socijalni rad, kada se otkrilo da je tek rođeno dete ostavila u žbunju.
Stručnjaci sa kojima je Press razgovarao kažu da ne znaju šta je gore - ubiti dete, što je klasično čedomorstvo, ili ga prepustiti sudbini i psima na ovaj način.
Psiohoterapeut Zoran Milivojević kaže da svako ko ne želi dete može da ga se oslobodi na pametniji način. On upozorava da je Srbiji pod hitno potreban telefon na koji će majke anonimno moći da dojave gde su ostavile bebu kako deca ne bi stradala.
Na taj način bi se izbegle ovakve situacije, da se dete ostavi u šumi, gde su psi, a i tako bi ono otišlo u sigurne ruke. U Srbiji je sve manje dece i sve više parova bez njih, koji bi bili srećni da usvoje dete i koji čekaju po više godina na priliku da usvoje dete - priča Milivojević.
Na pitanje da li treba pooštriti kazne za ovakva dela objašnjava da efikasnost kazne pre svega podrazumeva svest ljudi da će biti uhvaćeni.
Vi možete bilo kakvu kaznu da napišete, ali ako ljudi misle da neće biti uhvaćeni, ta kazna neće delovati. Žene koje ovo rade misle da tim postupkom na neki način spasavaju sebi život i ne obraćaju pažnju ni na kakvu kaznu. Svaki ljudski postupak, čak i onaj najbolesniji i najluđi, ima svoju logiku. To rade maloletne ili nezrele osobe, takozvane infantilne majke, koje misle da će dete koje rode dovesti do negativnih posledica, da one više neće moći da žive svoj život, da će ih se porodice odreći ili ih fizički maltretirati. Ali, iako razumem logiku tog mozga, to ne znači da ga ne osuđujem, rekao je Milivojević.
Za ovakva krivična dela predviđene su, inače, kazne od šest meseci do pet godina zatvora. Žene svoju novorođenu decu napuštaju ostavljajući ih ispred tuđih vrata kuća ili stanova, u ulazima stambenih zgrada, u blizini bolnica, prihvatilišta za decu i drugih ustanova, ali i u blizini kontejnera i na smetlištima. Na to ih pokreću različiti motivi - loš ekonomski položaj, gubitak posla ili nezaposlenost, patrijarhalna shvatanja, dugogodišnje zlostavljanje... Novi magazin
|
|
|
|
|
Estrella
|
|

Vitezova zvezda
|
Palić dobar za uživanje, a nezdrav za kupanje Ni tri godine posle puštanja u rad novog prečistača voda nije upotrebljiva za kupanje, a stručnjaci upozoravaju da je neophodno izgraditi kanalizacionu mrežu oko jezera  Subotica – Zavod za javno zdravlje upozorio je Subotičane da se u Paliću kupaju na sopstveni rizik jer voda jezera sadrži bakterije fekalnog porekla. Najsavremeniji prečistač otpadnih voda u Srbiji je pre tri godinepušten u rad, pa se od maja 2009. u jezero ispušta čista voda u kojoj je kontrolisano prisustvo azota i fosfora. Voda sa prečistača dovoljna je da posle godinu dana „zameni“ 10 miliona kubnih metara vode u jezeru, pa se postavlja pitanje zbog čega je voda u jezeru i dalje problematična.
– Zbog toga što se u jezero iz okoline i dalje slivaju zagađenja. U turističkom delu problem je nedostatak kanalizacione mreže pa od Zoo-vrta do Vikend naselja postoje septičke jame koje se kroz zemlju „cede“ do jezera. Osim toga, gotovo oko dve trećine jezera je poljoprivredno zemljište. Veštačko đubrivo i stajnjak koji se koriste na njivama lako dospevaju u jezero, jer je ponegde između vode i oranica razmak manji od metra – objašnjava za „Politiku“ Mišel Roman, diplomirani hidrolog. Roman je stručni saradnik u „Parku Palić“ gde je došao pre godinu i po dana posredstvom GIZ–CIM programa nemačke vlade.
Roman pokazuje rezultate rada prečistača i objašnjava da Subotičani mogu da budu ponosni što su završili jedan tako veliki i važan projekat kao što je prečistač, ali iako on sada pušta bolju vodu u jezero, to još nije dovoljno dobro.
– U jezero je nekada puštana voda u kojoj je bilo i preko pet miligrama fosfora po litru, što su vrednosti septičke jame. Sada sa prečistača izlazi voda u kojoj je ispod 0,5 miligrama fosfora po litru i po tome je bolja od standarda EU. Pomoću novog prečistača smanjen je sadržaj nutritijenata (fosfora i azota) za oko 90 odsto, što je stvarno veliki uspeh. Ovog leta koncentracija fosfora u jezeru Palić kreće se između 0,3 i 0,5 miligrama, što je znatno bolje, ali nije dovoljno i još ne utiče na rast algi. Da bi kvalitet vode u jezeru bio vidljiv, sadržaj fosfora morao bi biti zadržan ispod 0,1 miligrama po litru – kaže Roman.
Roman smatra da je neophodna izgradnja kanalizacione mreže na Paliću jer je nedopustivo da se otpadna voda iz okolnih privatnih kuća i vila sliva gotovo direktno u jezero. Potrebno je i da se jezero zaštiti od okolne poljoprivrede. Sedamdesetih je bilo predviđeno oko 500 metara zaštitnog pojasa oko jezera. Ali danas bi zaštitni pojas te širine bio neizvodljiv, pabi bili zadovoljni i sa formiranjem tampon-zone od 20 metara. Osim što štiti jezero to je i prilika za formiranje staze za šetanje, vožnju bicikla ili rolera.
I dok u „Parku Palić“ ali i u gradskoj upravi prevladava ideja da se Palić spasava izmuljavanjem i vađenjem oko 1,3 miliona kubnih metara mulja, iz turističkog sektora, Mišel Roman smatra da sama ta mera neće doneti dugoročno rešenje.–Mulj u jezeru je uglavnom posledica i prvo treba ukloniti uzroke – kaže Roman. Pri tom, izgradnja kanalizacione mreže i otkup okolnog zemljišta za zaštitni pojas, prema njegovoj računici,stajali bi dvostruko manje.
Aleksandra Isakov
-----------------------------------------------------------
Iskustvo Bodenskog jezera
Mišel Roman organizovao je stručnu posetu Bodenskom jezeru i Institutu za istraživanje jezera koje ima tradiciju dugu 100 godina. Njihova preporuka je da se u ovakvim jezerima rešenje problema ne traži u vodi, već u jezerskom slivu. Oni očekuju da se voda vidljivo izbistri kada nivo ukupnog fosfora u jezeru bude ispod 0,1 miligrama, dok je trenutno od 0,3 do 0,5 miligrama. Saznanja do kojih su došli tokom posete predstaviće 16. jula na otvorenom univerzitetu u Subotici.Politika
|
|
|
|
|
Estrella
|
|

Vitezova zvezda
|
Deveti festival vina „Interfest“ počeo veselo - Istrani u Novom Sadu kao kod kuće Vreli trg, hiljade vrsta vina sa čak četiri kontinenta, ogromne količine leda, zveckanje čaša sa tankim nožicama i dobro poznate pesme Masima Savića obeležili su preksinoć otvaranje Devetog međunarodnog festivala vina „Interfest“ u centru Novog Sada.  Predstavnici i učesnici Festivala vina bili su i na prijemu kod gradonačelnika.
- Večeras u centru grada imamo priliku da uživamo u jednom od omiljenih novosadskih festivala i dobrim vinima, koja u naš grad stižu iz celog sveta. Posredstvom vina, koja u centar Novog Sada ove godine stižu sa četiri kontinenta, upoznajemo se sa različitim vinogradarskim predelima, kulturom i običajima drugih naroda. Istovremeno, ovaj festival promoviše kulturu negovanja vina na ovim prostorima, što doprinosi jačanju brenda tih vina, a samim tim i privrede ovog regiona, rekao je gradonačelnik Pavličić i poželeo svim učesnicima festivala prijatan boravak u Novom Sadu.
A da se vinari osećaju prijatno, uverili smo se već u prvim satima Festivala.
„Baš nam je drago što je sve počelo prijemom u Gradskoj kući. Bilo je toliko lepo što nas je gradonačelnik primio. „Tikveš“ se ove godine predstavlja sa sedam vina koje želimo i posebno da predstavimo Novosađanima, pa smo pored promocija na Trgu slobode planirali i da u subotu posle podne u „Hedoniji“ posebno predstavimo čuvena makedonska vina, ističe za naš list Alma Grba iz kompanije „Tikveš“.
Posebno raspoloženje vladalo je i na štandu „Kalavojna“ vinarije iz Vodnjana. Istrani, inače, od prvog festivala vina učestvuju na novosadskom „Interfestu“. Uz čuvenu istarsku malvaziju Gordana Krivičić kaže za naš list da im je u Novom Sadu jako prijatno. „Evo, ovo kao da je uvertira za naš festival vina koji organizujemo uskoro. Drago nam je da je naš Masimo večeras sa nama. Razbija nam tremu i čini da se stvarno osećamo kao kod kuće“, ističe ona s osmehom.
Festival traje još večeras na Trgu slobode a građane tamo čeka ponuda 120 vinarija iz Srbije i iz inostranstva. Predstavljaju se vinski podrumi iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Mađarske, Španije, Italije i Portugala, a prvi put na Interfestu su i vina iz Australije, Južne Afrike i Latinske Amerike. I dok je prve večeri Masimo Savić pevao svoje čuvene balade, večeras, na zatvaranju festivala nastupiće poznati novosadski muzičar Aleksandar Dujin sa svojim orkestrom.Dnevnik
|
|
|
|
|
|
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 16 gostiju |
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
|
|
|