Pogledaj neodgovorene postove
Pogledaj aktivne teme
Danas je 10 Jul 2025, 01:59

Autoru Poruka
Maša
Post  Tema posta: Re: Politička scena Srbije  |  Poslato: 10 Sep 2013, 09:47
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 24 Feb 2013, 22:43

Dva fronta protiv Đilasa

Gnevni funkcioneri DS čekaju prekompoziciju vlasti u prestonici, kako bi zatražili smenu rukovodstva stranke. Dačić: Očekujem da ove nedelje počnu zvanični razgovori sa Vučićem

Slika

ALEKSANDAR Vučić i Ivica Dačić trebalo bi do kraja ove nedelje da postignu konačan dogovor o smeni vlasti u Skupštini Beograda - saznaju „Novosti.

Sa druge strane, prema našim informacijama u DS, u trenuku kada Dragan Đilas izgubi gradonačelničku funkciju, njegovi rivali unutar stranke otvoriće front kako bi ga smenili i sa partijskog čela. Tako će u narednim nedeljama biti izvršen pravi politički udar na Đilasa i to na dva nivoa - gradskom i stranačkom.

Lider SPS Dačić potvrdio je za „Novosti“ da je spreman za dijalog sa Vučićem o sudbini prestoničke vladajuće koalicije:

- Očekujem da ove nedelje počnemo razgovore o vlasti u Beogradu. Još nemamo definitivna rešenja, ali će uskoro sve biti jasnije.

Šef odborničke grupe SNS u glavnom gradu Aleksandar Jovičić kaže za „Novosti“ da je svakoga dana sve jača politička podrška za smenu Đilasove vlasti:- Mi smo kao gradski odbor predložili vrhu stranke da započne razgovore o promeni vlasti u gradu. Očekujemo rezultate do 25. septembra.

Zvanično su i Koštuničini u ponedeljak podržali „udar na Đilasa“. Član predsedništva DSS Marko Milutinović poručio je da je neophodno smeniti gradonačelnika i većinu koju vodi DS.

- Naša stranka nema dovoljno odbornika u gradskom parlamentu da pokrene inicijativu za smenu Đilasa, ali ćemo to podržati ukoliko predlog dođe od drugih stranaka.

Ma kako da se rasplete nova „bitka za Beograd“ - izborom nove vladajuće većine ili prinudnom upravom do vanrednih izbora - Đilasa će sačekati nove turbulencije u DS.

Kako saznajemo, odmah posle 25. septembra mogla bi i zvanično da bude pokrenuta inicijativa nezadovoljnog dela stranke da se hitno zakaže vanredna skupština za izbor novog rukovodstva.

I tu su u igri dve opcije. Prema prvoj, išlo bi se na sakupljanje potpisa minimum jedne trećine članova Glavnog odbora (150) koji bi tražili izbore u stranci.

Druga varijanta je da „pobunjenička struja“ zatraži razrešenje lidera na GO. Da bi se ta inicijativa uopšte razmatrala nju bi moralo da podrži minimum trećina opštinskih odbora ili 40 odsto članova GO.

Politički analitičar Vladimir Goati smatra da nije slučajno što su napadi na Đilasa krenuli sa više strana istovremeno:

- Procenjujem da će vladajuća koalicija sa republičkog nivoa uspeti da promeni vlast u Beogradu. Ali ne vidim mogućnost novih unutarstranačkih izbora u DS. Jer zasada nema ko drugi da preuzme kormilo. Povratak Tadića je svima „na vrh jezika“, ali je pitanje da li on ima kapaciteta za takav povratak.

PAŽLJIVO SLUŠANJE TADIĆA I ZAKULISNE RADNJE
DRAGAN Đilas kritikovao je u ponedeljak „neodgovorne pojedince“ koji ne misle dobro DS i koji su dostavljali medijima „netačne informacije sa sednice Glavnog odbora“. Najavio je i da će tražiti da sednice GO ubuduće budu otvorene za javnost u celini, a pročitao je i deo izlaganja Borisa Tadića tvrdeći da je on u medijima pogrešno interpretiran.
- Naravno da je bilo ljudi koji su kritikovali, koji su podržavali, ali izveštaj predsednika Demokratske stranke izglasan je sa više od 250 glasova „za“ i time se daje poverenje predsedniku stranke. Tadić ima svoje mesto u stranci, svaku njegovu reč pažljivo slušam i srećan sam što on želi da pomogne da DS bude još jača.
Đilas je poručio i da se ne plaši nikakvih istraga, smena ili izbora u Beogradu, jer dobro zna šta je u glavnom gradu urađeno u proteklih pet godina. - Na proteklim lokalnim izborima ubedljivo sam pobedio, a sada se zakulisnim radnjama pokušava da se izdejstvuje moja smena.

novosti

Vrh
Maša
Post  Tema posta: Re: Politička scena Srbije  |  Poslato: 13 Sep 2013, 10:58
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

BORBA U OPOZICIJI: Mlađan Dinkić udara na Dragana Đilasa!

Lider URS formira, paralelno s Beogradskom inicijativom, i Građansku inicijativu u Skupštini - glavne uzdanice Bojan Đurić i Ivan Andrić iz LDP i Jelena Trivan i Vesna Marjanović iz DS

Slika

Ko će biti šef opozicije...Đilas i Dinkić
BEOGRAD - Šuruje s Pajtićem, navalio na Đilasa.
Mlađan Dinkić, lider URS, rešio je da oslabi pozicije Demokratske stranke i njenog lidera Dragana Đilasa na svim poljima, pa je, paralelno s formiranjem Beogradske inicijative, krenuo i u pravljenje Građanske inicijative u Skupštini Srbije, saznaje Kurir.

Već se uveliko pregovara sa zvučnim imenima u parlamentu, a prema rečima našeg izvora, već je ostvarena saradnja sa Ivanom Andrićem iz LDP, a ozbiljno se računa na Bojana Đurića, takođe iz stranke Čedomira Jovanovića, Jelenu Trivan i Vesnu Marjanović iz DS.

- Dinkić je rešio da maksimalno oslabi Đilasov položaj na političkoj sceni. Za Beograd je formirao Beogradsku inicijativu, koja ima zadatak da „otkine“ deo glasača DS u gradu, dok u parlamentu pravi Građansku inicijativu. Andrić iz LDP zasad je siguran kadar, a razgovori se vode, ili će se voditi, i s Trivanovom i Marjanovićevom - kaže naš izvor.

Zoran Ostojić, koji se predstavio kao jedan od osnivača Beogradske inicijative, izjavio je juče da, u slučaju izbora u glavnom gradu, ova inicijativa namerava da nastupi samostalno, iako je otvorena i za podršku drugih stranaka.

- Nismo zadovoljni gradskom vlašću, a pogotovo onima koji hoće da dođu na njihovo mesto - rekao je Ostojić i naglasio da se Inicijativa zalaže za povećanje bezbednosti u gradu i veća ovlašćenja Beograda u sektoru bezbednosti, preispitivanje sistema bus-plus, unapređenje čistoće grada i modernizaciju gradske uprave.
Ostojić je naglasio da nije član URS niti je napustio LDP.

- Možda ću se učlaniti u SNS, otkud znam - rekao je ironično.
Beogradska inicijativa je registrovana na adresi privatnog stana Predraga Bate Miloševića, nekadašnjeg saradnika bivšeg gradonačelnika Nenada Bogdanovića, dok se ne skupi „neki dinarčić“ za prostorije u kojima će ubuduće biti sedište.

Slika

Inicijativa nije zamena za GO URS

Mlađan Dinkić je, kako saznajemo, ovlastio Suzanu Grubješić da bude glavni koordinator za Beogradsku inicijativu. Ona je juče rekla da njena stranka snažno podržava osnivanje Beogradske inicijative.
- Inicijativa nije zamena za gradski odbor URS - rekla je Grubješićeva.
Na konferenciji za novinare govorili su i članovi Beogradske inicijative - novinarka Snežana Dakić Mikić i vlasnik modnog studija „Klik“ Nenad Radujević.
Ostajemo verne demokratama

Jelena Trivan i Vesna Marjanović za Kurir kažu da neće preći u Građansku inicijativu.
- Ja?! Ja jedva da znam šta je Građanska inicijativa. Niti sam s bilo kim kontaktirala, niti planiram bilo gde da idem. Na veliku žalost onih koji plasiraju takve priče ili onih kojima bi odgovaralo jednoumlje u mojoj stranci - poručila je Trivanova.
Vesna Marjanović je rekla da je apsolutna neistina da će preći u Građansku inicijativu.
- Ja sam član DS od osnivanja i ne pada mi na pamet da ulazim u nekakve političke avanture - navela je Marjanovićeva.

kurir

Vrh
Maša
Post  Tema posta: Re: Politička scena Srbije  |  Poslato: 14 Sep 2013, 10:53
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pajtićev prst u Đilasovo oko

Novosti istražuju: Jesu li susreti zamenika predsednika DS sa šefovima SPS i URS narušili odnose kod demokrata. Dačić: Nismo razgovarali o lideru DS. Jerkov: Naš predsednik je znao za te sastanke

Slika

BAŠ u danu kada je najavio smenu gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa i kad je lidera DS ironično poslao da „čita Hemingveja“, Ivica Dačić je posetio u Novom Sadu Bojana Pajtića.

Dan ranije, vojvođanski premijer je ugostio drugog Đilasovog političkog rivala Mlađana Dinkića i sa njim ugovorio koalicionu saradnju u Vrbasu.

Ova dva susreta, u političkim kuloarima „pročitana“ su kao tempirana baš uoči glavnog udara na Đilasovu vlast u Beogradu i pred navodne turbulencije koje se očekuju u DS.

Prema zakulisnom scenariju, lider demokrata nije znao da će Pajtić kao „na traci“ primiti njegove protivnike i doživeo je to kao „prst u oko“ od svog zamenika.

Javno, u DS tvrde da je „mir u kući“ i da on nije narušen posle poslednjih novosadskih sastanaka vojvođanskog premijera. Ipak, i u krugovima bliskim toj stranci tvrde da Pajtićevi poslednji potezi ne idu u prilog partijskoj harmoniji.Lider SPS Ivica Dačić ne bi dovodio u vezu njegov susret sa Pajtićem sa predstojećim razgovorima o promeni Đilasove vlasti u Beogradu.

Premijer je kratko, za „Novosti“, prokomentarisao spekulacije koje su pratile sastanak u Novom Sadu:

- Sa Pajtićem nisam razgovarao o stanju u DS, niti o njegovim odnosima sa Đilasom. Nikada se nisam bavio unutrašnjim pitanjima u drugim strankama, pa to ne činim ni sada.

Portparol DS Aleksandra Jerkov tvrdi, za „Novosti“, da je Đilas unapred znao za Pajtićeve susrete sa Dinkićem i Dačićem i da nema nikakvog razdora u vrhu DS:

- Stav DS je da za predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama okupimo više stranaka, pa je u savez ušao i URS. Zbog toga je Pajtić razgovarao sa Dinkićem. A kao predsednik Vlade Vojvodine, on je imao susret sa premijerom Srbije, što spada u redovne institucionalne aktivnosti. Sve ostalo su zlonamerni politički zaključci i podmetanja.

U taboru regionalista otvoreno prave razliku između stranačke centrale DS i njihovog vojvođanskog dela.

Mlađan Dinkić, za „Novosti“, precizira da URS sarađuje sa pokrajinskim odborom DS, a nije želeo da komentariše ništa u vezi sa predsednikom DS i odnosima u toj stranci:

- Sa Pajtićem se poznajem još od vremena Vlade Zorana Điđića i uvek smo imali odličnu saradnju. I ovaj susret je proistekao iz takvog našeg ličnog odnosa.

Svakako, Pajtićevi sastanci sa liderima URS i SPS dodatno mogu da pojačaju unutarstranačku buru koja se žestoko uskovitlala na poslednjoj sednici Glavnog odbora DS.

RIVALSTVO MALO ZA RAZDOR
UREDNIK „Nove srpske političke misli“ Đorđe Vukadinović primećuje da kad nekoj stranci ide dobro, onda se unutrašnji problemi guraju pod tepih, ali kad krene po zlu, tad pokulja na površinu sve što se zataškavalo:
- Očigledno je da između Pajtića i Đilasa postoji rivalstvo koje bi u budućnosti moglo da eskalira. Ali verujem da su dovoljno mudri da ne ulaze sada u politički sukob. Jer, već su toliko ugroženi zbog pritisaka na njihovu vlast u Beogradu i Vojvodini.
Pajtićeve susrete ne vidim kao dovoljan osnov za razdor u vrhu DS. Spekulacije su više rezultat spina političkih protivnika DS.

novosti

Vrh
lOOla
Post  Tema posta: Re: Politička scena Srbije  |  Poslato: 15 Sep 2013, 13:19
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 06 Dec 2012, 21:05

Raša Popov: Sad su novi feudi fore i fazoni

U najvećem ataru Banata u vreme Kraljevine i takozvane nenarodne vlasti najveći posed bio je 130 hektara, a sada, u vreme humane narodne vlasti, najveći posed je 32.000 hektara.

Slika

Po školama ima jako mnogo strogih i neumoljivih profesora. To su najveći i najopasniji protivnici dece. Ima i nasilnih roditelja koji se još uvek drže stare kretenske izjave - batina je iz raja izašla. Deca mi pričaju da poznaju jednog oca, bodi-bildera, koji zverski tuče svoju kćerkicu u pubertetu, a na to ga huška razredni starešina koja ga zove na svaka tri dana i govori mu kako je njegova kćerka - drolja. Kod nas u Banatu kaže se da su to prokleti ljudi, zavidljivi, nemoćni, inferiorni... Ovo je moja prva protestna misao kada razmišljam o nasilju nad decom, zlu koji im se nanosi.
Ipak, nema sumnje da ima prekrasnih profesora i predivnih roditelja. Kada na ulici vidim mladog oca kako nosi dete na ramenu, a pored njega lomna žena hoda i ne nosi teret, nasmejem se i kažem - evo, to su ti novi roditelji koji vole svoje potomstvo. Roditelji, u većini slučajeva, idu za svojom decom. Mene užasavaju izuzeci - oni koji mrze svoju decu.

Radivoj Raša Popov, književnik, zvezda „Fazona i fora“, čovek koji je život posvetio deci, a danas je i sam dete sa sedom bradom, kroz ove primere objašnjava nam kako gleda na vaspitavanje dece, odnos roditelja i nastavnika prema njima, na vreme u kome odrastaju...

Tužan je, jer mu je „jedan bogati skorojević“ srušio rodnu kuću u Mokrinu i posekao pet platana oko nje...
- Bogat čovek, kupio je stari napušteni mlin, veliku fabričku zgradu, čiji je predratni vlasnik bio moj deda-stric. Od sedam platana, starih sto godina, koji su štitili selo sa istoka, posekao je pet. Moj deda je bio predratni bogataš, ali on nije sekao platane, nego ih negovao. Bio je čudan čovek, nije voleo da troši, a kada mu to zamere u familiji, u četiri oka, on bi rekao - „ja ću sazidati manastir“. Nije stigao - umro je, a kuću su mu revolucionarne vlasti sistematski razvlačile, sada je na mestu kuće mog bogatog deda-strica pokrajinska sportska hala.

* Danas deca rastu u okruženju poremećenih moralnih vrednosti, svetu punom nasilja... Zbog tehnološke revolucije sve više se komunicira putem društvenih mreža, a porodica se rastače.
- Ovaj svet kompjutera nije dobro okruženje. Skoro sam saznao da su neka istraživanja pokazala da se kod dece koja robuju kompjuteru javlja jedna vrsta neuroze, poremećaja, koji bi se mogao nazvati poremećajem od igrica. Kada je moj unuk bio dečak u modi su bili „pokemoni“, čudna kombinacija zmajeva, nosoroga, strašila... On je znao imena nekoliko stotina tih monstruoznih bića. Znao je njihovu čudovišnu genetiku sa čudovišnim nazivima. Sada, posle 15 godina, vidim da sve to nije bilo ni u čemu poučno ni korisno.

* Da li i danas deca stiču brojna nekorisna znanja?
- Imam utisak da mnogo nepotrebnih znanja dolazi sa svih strana. Ja sam dve godine živeo u Engleskoj i svako veče sam gledao njihovu televiziju. Bili su to najbolji kulturni, obrazovni i naučni programi. Postojala su tri kanala sa kojih je tekla samo reka znanja.

* Tako je bilo i kod nas.
- Tačno. Imali smo dva kanala. Drugi kanal je bio pod vođstvom Zore Korać, imao je 60 emisija iz kulture. Branko Crnobrnja je stvorio emisiju „Petkom u 22“, voditelji su bili Milan Vlajčić i Moma Kapor, televizija je bila elitna institucija. Ali sve se promenilo. Kada je pre nekoliko godina urađeno istraživanje o broju televizijskih kanala, moj prijatelj Proko Plavšić, koji je vodio jednu službu za praćenje medija, rekao mi je da je u tadašnjoj Srbiji i Crnoj Gori bilo 365 televizijskih kanala.

* Većina kanala emituje neki rijaliti šou i svi imaju veliku gledanost. Gledate li tu vrstu programa?
- Na televizijama od ugleda skupljaju se neobrazovani ljudi i pokazuju strahovitu agresivnost. To su emisije koje odnekud, po nekom američkom nazivu, zovu rijaliti šou ili šou - stvarnosti. Zapanjen sam kako se ponašaju. Tu je dvadesetak ljudi koji po svim pravilima psihologije predstavljaju jednu društvenu zajednicu, a niko nikome ne da da dođe do reči, svi govore uglas, ponašaju se krajnje odurno i neprijateljski jedni prema drugima... Program koji mene ne može da zadrži duže od jednog minuta. Ali na televizijama ima i dosta sporta. Ja, kao usamljenik, mnogo gledam sportske programe. Ali i toga ima previše.

* Rijaliti programe, i nasilje u svim vidovima, preuzimamo iz sveta...
- Iz sveta možemo da uzmemo i mnogo dobrih stvari. Postojali su izuzetno nadahnjujući programi. Međutim, sada se, osim rijalitija, uglavnom prikazuje takozvana arhaična vanzemaljska teorija koja zagovara da su vanzemaljci napravili sve što je stvoreno na Zemlji. Da ništa nije stvorio ljudski rod. Možda je sve to istina, ali ako jeste, onda je ljudski rod jadan i duhovno siromašan. Jednom je moja kćerka, kada je bila mala, gledala oko pijace seljake u skromnim iznošenim odelima pa kaže - „mama, jel’ seljak siroma’?“. A seljak je onda bio bogat, tek danas je siroma’... Prodaju mu njive.

* Ko je kriv što je seljak u zemlji u kojoj bi mogao biti vrlo bogat toliko siromašan?
- Najbogatiji Srbin uspeo je pre pet godina da kupi 32.000 hektara zemlje. On nije baron, on je herceg. A to je sve nekada bila seljakova zemlja. To je novi feudalizam.

* I kako roditelji da ubede decu da uče i pošteno zarađuju kada ona gledaju, kako rekoste, nove hercege koji se brzo i lako bogate?
- Ne znam. Ja odskora ponovo živim u kapitalizmu. Rodio sam se i kao dete živeo u kapitalizmu. Ne mogu da shvatim našu zemlju, koja ima isključivo kapitalističke partije, koje su uvele i u delo sprovele kapitalizam, počevši od prve, Socijalističke partije Srbije. Već je ona počela sa privatizacijama, kada je beočinska fabrika cementa prodavana Francuzima i Englezima. To je bilo i pre pojave višepartijskog sistema. Ne razumem zašto srpski narod nema veliku socijaldemokaratsku stranku. Kada je, uoči dolaska višepartijskog sistema, Nebojša Popov zajedno sa Ljubom Stojićem radio ankete šta narod želi umesto SKJ i SSRN, većina Srba je rekla da želi socijaldemokratski sistem, znači kombinaciju tolerancije ka kapitalizmu i poštovanja socijalitičkih normi.

* Ali većina partija tvrdi da su socijaldemokratskog opredeljenja?
- To nije tačno. Svi su oni kapitalisti. Kako nisu primetili da je posedovanje 32.000 hektara feudalni kapitalizam? Marks i Engels su u Komunističkom manifestu konstatovali da je početkom 18. veka postojao feudalni socijalizam. To ponovo postoji. U Zrenjaninu, najvećem ataru Banata, u vreme Kraljevine Jugoslavije i takozvane nenarodne vlasti, najveći posed imao je 130 hektara zemlje. A sada u vreme ove humane narodne vlasti najveći posed je 32.000 hektara... Političari koji su vodili ovu zemlju u vreme stvaranja tog grofovskog vlasništva nisu nam to obećavali. Niko 1993. godine nije rekao - mi ćemo omogućiti da jedan zemljišni posed bude 32.000 hektara zemlje po glavi jednog tajkuna. Znali su da će to da uvedu, ali su skrivali od naroda.

* Da nisu krili, narod ne bi za njih glasao?
- Oni na izbore idu sa parolama - da li više voliš Žiku ili Lazu. Njihova predizborna obećanja su - pogledajte moje lice, kako je čestito, pogledajte mene kako sam pošten... Jedan od tih tvoraca srpskog neokapitalizma imao je devizu „Pošteno“. A ovi drugi su tri puta pošteniji.

* Vidite li izlaz, imate li neku preporuku?
- Kina nas je sve iznenadila. Slušam Si-En-En gde kažu da je Kina druga ekonomska sila na svetu. Kina koja je bila na prosjačkom štapu. Počinjem da slutim da je Mao Cedung stvaranjem egalitarnog društva - društva jednakosti - postavio osnovu privrednog buma koji je Kina doživela.

* Kako biste definisali vlast?
- Vlast je uzurpiranje novca. Jedan Titov političar je kazao da je politika tamo gde je deoba novca. To je kao iz priče „Dva cvancika“, hajduci su cele noći pljačkali i onda su došli u jednu crkvu i počeli da dele dukate. To je politika.

* Rodili ste se u vreme ekonomske krize početkom tridesetih godina, i sada, na kraju osme decenije, živite u vremenu velike ekonomske krize. Kako ste uspeli da sačuvate vedar duh?
- Nisam uvek vedar. Nedavno sam u jednoj emisiji plakao za svojom umrlom ženom, a onda mi jedan na blogu napisao „Bog će te za to kazniti“. Ne znam šta je taj zlotvor hteo da kaže. Verovatno sledeće: „ja nikada ni za kim nisam plakao, a ti mi tu plačeš, budalo jedna“...

* Novac je merilo svega, emocije nisu dobrodošle...
- Ja sam i jutros plakao, pa makar taj ponovo rekao da će me bog kazniti. Došlo mi... Setio sam se smrti moje žene. Umrla je pored mene...

* Ovih dana boravili ste na Palama. Kojim povodom?
- Išli smo da se poklonimo Dušku Trifunoviću. Ja i on smo rođeni iste godine. Kada god se sretnemo, imali smo dogovorenu šalu. Ja mu kažem: „Duško, kako je u mladosti?“, a on kaže: „Sjajno, jurim ženske. A kako je kod vas matorih?“ Ja kažem: „Ma mani, bre, starost obuzima.“ Duško je umro od američkog bombardovanja. Klinton ga je ubio. Evo, sada bi želeli da bombarduju i Siriju, ali to je izgleda postalo teško za američke saveznike. Nešto nisu oduševljeni. Pa ne bi valjalo da u četvrtoj godini ekonomske krize izbije još jedan rat, koji ima šanse da postane i svetski. Kada je izbila kriza tridesetih godina, prvo je izbio rat između Japana i Kine, a Evropa je uživala u miru, sve dok nije došla do toga da jede repu i skuplja zrna kukuruza po zemlji.
Ja sam išao na prijeme po evropskim televizijskim stanicama. Jednom smo ja i moj drug Ljubiša zakasnili 15 minuta na neki banket gde su bili Evropljani iz 14 država. Kada smo stigli od ogromne gomile hrane, nije bilo ostalo ništa... Rekao sam Ljubiši: „Gledaj kako je Evropa izgladnela u Drugom svetskom ratu, još se nisu najeli, kako su ogrebali šerpe, kako su alavi!“

Slika

PROGANjA ME KOSOVO
* RAZMIŠLjATE li o Kosovu? I o Evropi?
- Ne mislim ja o Kosovu, nego ono progoni mene. Kada je reč o Evropi, čim su svi ti narodi ušli u EU, mora da imaju neki razlog. Čudno bi bilo da mi jedini budemo u šaragama.

U NARODU SEPARATIZMA NEMA
* KOLIKO je jak separatistički pokret u Vojvodini?
- Jak je kod elite, ali među stanovništvom separatizam ne postoji ni kao pokret ni kao ideja. Članovi elite vide sebe kao ministre, ambasadore, državne sekretare, kao komandire i komandante, vole da naređuju da se legitimiše narod. Nas u velikoj Jugoslaviji nisu legitimisali, sada je izgleda negde pala direktiva da to mora da se radi.

ROMANI O DEVOJČICAMA
* PIŠETE li?
- U maju sam napisao roman „Mokrinski patuljci“, o tome kako ispod svake bašte u Mokrinu žive patuljci čiji je zadatak da čuvaju domaćinstvo od raznih neprilika.
Napisao sam i tri romana za devojčice, a poslednji i najgorči roman zove se „Najlepša u školi“.
Moja pokojna žena bila je profesorka u jednoj od velikih beogradskih škola. Dva meseca pred smrt pričala mi je o jednoj profesorki koja je bila na pragu starosti, a nekada je bila lepotica i nije bila naročito moralna...
Ona je najlepšu devojčicu u toj srednjoj školi na svakom nastavničkom veću napadala kako je nemoralna, kako se na vežbama lepo provodi.
Ta žena na izmaku svoje lepote mrzela je najlepšu devojčicu u školi kako bi sakrila svoj nemoral.
A ćerka mi je pričala da je u njenoj generaciji jedna ružna profesorka fizike najlepšu devojčicu iz razreda stalno proganjala.
To su izuzeci, ali izuzeci mene uznemiravaju. Pa meni jedna kaže: „Vi mrzite nas profesore“. „Ne“, kažem ja, „jer na kraju romana dobri profesori spasu tu decu“. Prema tome, ja volim profesore.

preuzeto sa novosti.rs

Vrh
Maša
Post  Tema posta: Re: Politička scena Srbije  |  Poslato: 16 Sep 2013, 09:11
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Oliver Ivanović: Beograd da pojača kampanju

Vlada Srbije bi morala mnogo više da poradi na tome da lokalni izbori na Kosmetu proteknu u fer atmosferi, kaže Ivanović

Slika

Vlada Srbije bi morala mnogo više da se uključi u kampanju i poradi na tome da lokalni izbori na Kosmetu, zakazani za 3. novembar, proteknu u fer atmosferi. Zar ja moram da nosim pištolj da bih se zaštitio od napada? Ako vlast ne želi da se intenzivnije uključi u ceo proces, ne znam zašto su nas onda zvali da idemo na izbore.

Ovo u razgovoru za „Novosti“ kaže Oliver Ivanović, kandidat za gradonačelnika Kosovske Mitrovice, čija je porodica - supruga i dvoipogodišnje dete, napadnuta pre nekoliko dana u porodičnom stanu u severnoj Mitrovici. Nalogodavci i izvršioci još nisu otkriveni.

- Od MUP Srbije očekujem da otkrije ko je napao moju porodicu. Ovo se mora brzo rešiti. Plašim se da će, ukoliko se ne bude znalo ko je i zašto to učinio, Priština ceo događaj da zloupotrebi i kapitalizuje kao dokaz da na severu vladaju javašluk i nestabilnost. Takođe, očekujem i pojačano anagažovanje OEBS. Napad je politički motivisan, jer ja nisam ni u kakvim poslovima da bih zbog toga imao probleme. Takođe, ne verujem da su me napali Albanci - kaže Ivanović.

On ističe da ga nakon nemilog događaja niko iz vrha vlasti nije pozvao:

- A trebalo je. Zvali su samo Vulin i Ljajić. Drugi nisu, a ja sam taj koji je prihvatio njihov poziv za izlazak na izbore i koncept kuda država treba da ide. Na severu se zahuktava i kampanja za bojkot izbora. Koliko ona može da utiče na birače?

- Mnogo, pogotovo ako Srbija bude nemušta kao do sada. Ukoliko Beograd nastavi da se ponaša ovako, antikampanja može imati veću težinu nego pozivi na izlazak na izbore.

* Šta konkretno očekujete od vlasti U Beogradu?

- Njihove poruke o izlasku na izbore su nejasne. Pozivaju na glasanje, a na terenu ništa ne čine da izlaznost bude dobra. Državne odluke treba da se prenesu na teren. Na primer, trebalo bi neko da dođe i kaže šta će biti sa pripadnicima MUP. To je velika grupa koja iščekuje da vidi šta će se dogoditi njima. Ministar zdravlja treba da dođe i zdravstvenim radnicima pruži garancije da neće ostati na ulici, ministar rada i socijalne politike da kaže kakva je perspektiva ljudi koji primaju novčane naknade, a njih je više od 10.000... Međutim, predstavnika države nema da to objasne, a s druge strane, zagovornici bojkota govore narodu da će sve izgubiti ukoliko izađu na izbore.

* Koliku izlaznost očekujete?

- Malu. Ako izađe 15 odsto građana biće to veliku uspeh.

* Postoji li opasnost da izbori u slučaju male izlaznosti izgube na legitimitetu?

- Izbori će biti legalni, a što se legitimiteta tiče, to pitanje se ovde ne postavlja. Ono može da „žulja“, ali ne mnogo. Ako izađe 15 odsto građana u Briselu će reći - to je u redu, jer je toliko ljudi zainteresovano, ostali nisu. Ko god bude izabran, pitanje njegove legitimnosti će se postavljati samo ako ne uradi ništa. A stanje je ovde toliko loše da je nemoguće ništa ne uraditi. Ja sam sebi, ukoliko budem izabran, dao rok od dve godine da nešto učinim za ovaj narod. Plašim se da će nakon izbora i Priština, i Beograd, i Brisel zaboraviti na nas. To je, s jedne strane, dobro, jer više neće biti pritisaka, ali s druge je loše, jer će biti izgubljeno bilo kakvo interesovanje za nas - Beograd već ide putem ka EU, Prištini će biti važno da nema tenzija na severu, a Brisel će gledati da smanji broj vojnika i tako umanji pritisak na budžete zemalja koje te vojnike šalju, a koji mnogo koštaju. Brisel, takođe, mora da objasni i zašto je, i nakon toliko godina, potreban veliki broj vojnika da bi se očuvala stabilnost. Zbog svega toga Evropska unija insistira na brzim rešenjima.

* Kakav rezultat očekujete da će postići vaša lista i ko će odneti pobedu u trci za gradonačelnika - vi ili Krstimir Pantić, koji je kandidat liste iza koje stoji zvanični Beograd?

- Odlučiće građani. Mi smo bez problema našli 19 najboljih kandidata za izbornu listu, dok druge liste imaju problema da popune broj kandidata.

BRZOPLETA ODLUKA O IZBACIVANjU REČI “SRBIJA“
* POPŠTO su nosioci liste „Građanska inicijativa Srbija“ odlučili da prihvate odluku CIK i izbace reč Srbija iz naziva, da li će i vaša lista „Srbija, demokratija, pravda“ morati da postupi isto?
- Tom brzopletom odlukom naša lista dovedena je u vrlo loš položaj. Moraćemo da izbacimo reč „Srbija“, nema nam druge. Bolje bi bilo da su nosioci druge liste bili u koordinaciji sa nama i bilo bi mnogo efektnije da smo se dogovorili, jer bez nas ne bilo izbora među Srbima. Svi bi nam došli na noge. Zahtev da se izbaci reč „Srbija“ nema nikakvo utemeljenje. U svakom slučaju, i mi moramo da menjamo naziv, a novi ćemo poslati u zakonskom roku - danas tokom dana.

novosti

Vrh
Maša
Post  Tema posta: Re: Politička scena Srbije  |  Poslato: 17 Sep 2013, 11:22
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Beograd pred blokadom

Politička kriza u prestonici verovatno će biti okončana privremenim merama. U SPS ne planiraju da predlože Antićevog naslednika na čelu Skupštine

Slika

POŠTO Đilasove demokrate i socijalisti nemaju dogovor o izboru novog predsednika Skupštine Beograda, na pomolu je uvođenje privremenih mera u prestonici - saznaju „Novosti“.

Poslednji rok za održavanje nove sednice beogradskog parlamenta, na kojoj bi trebalo da se bira naslednik Aleksandra Antića (SPS), koji se preselio na ministarsku funkciju, je 25. septembar. Prema poslovniku gradske skupštine, zasedanje se zakazuje bar nedelju dana pre nego što se odbornici okupe u Starom dvoru.

Praktično, zamenik predsednika Skupštine Zoran Alimpić (DS), trebalo bi najkasnije do srede da pošalje pisma odborničkim grupama, kojima ih obaveštava o sednici koja će se održati iduće srede, ali on to još nije učinio.

Prema našim informacijama u SPS, oni još uopšte nisu ni razmatrali da li će, i koga, eventualno da predlože za Antićevog naslednika, a od te njihove odluke zavisi i opstanak sadašnje gradske koalicije.

Prema našim izvorima, teško je očekivati da se u narednih nedelju dana postigne dogovor o formiranju nove gradske većine sa SNS, SPS i DSS. Ona bi matematički mogla da se sastavi, ali je, zasad, svima prihvatljiviji vanredni izlazak na birališta od prekompozicije vlasti.

Zbog toga je najverovatniji scenario da 25. septembra uopšte ne bude kvoruma na sednici Skupštine grada, što bi omogućilo Vladi Srbije da uvede privremene mere u prestonicu.

Posle takve odluke, predsednik Skupštine Srbije morao bi bi u roku od dva meseca da raspiše izbore u Beogradu, a rok za njihovo održavanje je od 45 do 60 dana.

DSS: PRVO SMENA ĐILASA

IZ DSS su u ponedeljak saopštili da će se posle smene gradonačelnika Dragana Đilasa izjasniti o sledećim koracima.

- Kada dođe do prvog koraka - smene Đilasa, predsedništvo DSS će se izjasniti o daljim potezima - rekao je portparol Koštuničine stranke Petar Petković.

novosti

Vrh
Maša
Post  Tema posta: Re: Politička scena Srbije  |  Poslato: 18 Sep 2013, 09:58
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Vučić: Ja kočim izbor direktora BIA

Vicepremijer izjavio je danas da on koči izbor novog direktora Bezbednosno informativne agencije, jer nije zadovoljan predloženim kandidatima

Slika

BEOGRAD - Vicepremijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da on koči izbor novog direktora Bezbednosno informativne agencije (BIA), jer nije zadovoljan predloženim kandidatima.

Vučić je na konferenciji za novinare posle sastanka sa liderom Nove srpske demokratije, odgovarajući na novinarsko pitanje ko koči izbor direktora BIA rekao da to čini on sam i da mu nije problem da to i kaže.

"Ja kočim, nisam zadovoljan onim što imam u glavi oko predloženih kandidata. Ja sam kriv što još nemamo predložneo rešenje. Nisam zadovoljan, a to je suviše važno mesto da bi bila prebrza odluka", kazao je Vučić i dodao da mu nije teško da kaže kada koči, za razliku od drugih koji sve vreme koče sve živo i ćute.

novosti

Vrh
Maša
Post  Tema posta: Re: Politička scena Srbije  |  Poslato: 19 Sep 2013, 12:57
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Nikolić sa premijerom Bugarske

Predsednik Srbije sastao se sa predsednikom Vlade Bugarske Plamenom Orešarskim čime je nastavio dvodnevnu zvaničnu posetu Sofiji

Slika

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastao se sa predsednikom Vlade Bugarske Plamenom Orešarskim čime je nastavio dvodnevnu zvaničnu posetu Sofiji.

Kako je planirano predsednik Srbije će posle razgovora sa Orešarskim obići Nacionalni istorijski muzej, nakon čega je predviđen i radni ručak koji u Nikolićevu čast priređuje predsednik parlamenta te zemlje Mihail Mikov.

Predsednik Srbije posetu Bugarskoj završiće obilaskom Crkve Sveta nedelja u Sofiji.

Prvog dana posete, Nikolić je sa bugarskim predsednikom Rosenom Plevnelijevim razgovarao o odnosima dve zemlje, ekonomskoj saradnji i evropskoj budućnosti Srbije.

Srpski predsednik je rekao da im je istorijski zadatak uspostavljanje i očuvanje regionalne stabilnosti i zajednička vizija Balkana, koji neće više biti crna rupa u Evropi.

Nikolić i Plevnelijev su ocenili da dve zemlje moraju biti motor progresa i ekonomskog oporavka Balkana.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare Nikolić i Plevnelijev su naznačili dobrosusedske odnose kao preduslov ekonomskog razvoja, kao i to da su i Srbija i Bugarska zemlje evropskih principa i nazora i da obe imaju zacrtan evropski put.

Plevnelijev je priredio svečani doček srpskom predsedsedniku na Trgu Sveti Aleksandar Nevski, zatim je predsednik Srbije položio venac na spomenik neznanom junaku.

novosti

Vrh
Maša
Post  Tema posta: Re: Politička scena Srbije  |  Poslato: 22 Sep 2013, 11:51
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Odnosi Srbije i Crne Gore: Nekad braća, a danas partneri

Šta Beogradu i Podgorici donosi novi kurs političkih rukovodstava - Istrošio se negativan naboj. Sa politike pažnja se preusmerava na privredu

Slika

PROBLEMI su „istreseni“ na sto, a premijeri Srbije i Crne Gore Ivica Dačić i Milo Đukanović pokazali volju da se odatle ne premeste pod tepih, da se od „lokalizovane“ političke vatre ulje drži na distanci, kako ponovo, gladni i žedni, 32 sata od Beograda do Bara ne bi bez razlike mileli - i Srbi i Crnogorci.

Tokom prve zvanične posete premijera Dačića Podgorici u petak čuli su se pozitivni tonovi, a predstoji i prva poseta Đukanovića Beogradu posle čitave decenije.

- Komunikacija sa Crnom Gorom, očigledno, bolja je nego za vreme prethodne vlasti, koja je takođe delovala u pravcu normalizacije odnosa - kaže za naš list analitičar Branko Radun, ali napominje da popustljivost Beograda nije dobra ni za samu Srbiju, ni za međusobne odnose dveju zemalja. - Srbija je prešla preko crnogorskog priznavanja Kosova. Takve stvari ne treba zaboraviti, ali one, s druge strane, ne treba da koče privrednu saradnju.

Do dolaska crnogorskog premijera u Beograd, ocenjuje Radun, došlo bi i da su u Srbiji na vlasti drugačije političke opcije, jer se negativan naboj vremenom istrošio i sazrela je situacija za normalizaciju odnosa.

Pitanje je, međutim, da li će se prilika iskoristiti i od čega će zavisiti da sve ne bude tek kozmetički zahvat. Velika kriza koja pogađa sve gurnula je u stranu i nacionalni projekat u Crnoj Gori. Kao mala država i ona je orijentisana na to da preživi, i u tome Srbiju vidi kao partnera. Velikoalbanski projekat, takođe, upućuje naše zemlje jednu na drugu - ukazuje naš sagovornik, po kome ovde nije reč o klasičnim međususedskim odnosima kao što ih imaju, na primer, Beograd-Budimpešta, već relaciji koja više podseća na odnos Austrije i Nemačke.

Od raspirivanja anticrnogorskih osećanja, kaže Radun, Srbija nema ništa, iako, naravno, ima mnogo onih koji su realno bili povređeni razlazom i zvaničnom politikom Crne Gore. Mora, navodi, postojati svest o tome da je odvajanje u dve države bilo praćeno snažnom podrškom stranih sila kojima je u interesu da Beograd i Podgorica budu što udaljeniji, a Balkan što usitnjeniji:

- Zbog svega ovoga teško je biti mudar, racionalan i fleksibilan, i raditi na poboljšanju odnosa tako da to istovremeno ne ide na štetu Srbije. Srbija se nije ozbiljno bavila ni Srbima u Crnoj Gori, osim što ih je „registrovala“. A ako se ne brinete o svojima, neće vas ni ceniti.

Na ovu temu Dačić je u Podgorici rekao:

- Normalno je da se Crna Gora interesuje za Crnogorce u Srbiji, kao što se Srbija interesuje za Srbe u Crnoj Gori, ali ne sa aspekta rušenja Crne Gore ili Srbije.

Mnogo eksplicitnije, čini se, dva premijera bavila su se problemima na manje osetljivom polju privredne saradnje.

Koordinatoor Ekonomskog saveta SNS Milenko Dželetović, koji se i sam nedavno sreo sa Đukanovićem, kaže za „Novosti“:

- Vreme je da pažnju sa političkih i geopolitičkih tema preorijentišemo ka ekonomskim. Naše privrede su relativno male i svako produbljivanje saradnje može da utiče na porast izvoza.

DOBRI TEMELJI
SEKRETAR za politička pitanja u Ministarstvu inostranih poslova Crne Gore Vladimir Radulović uveren je da dosadašnji politički dijalog Podgorice i Beograda, osnažen, predstavlja dobar temelj za dalji razvoj crnogorsko-srpskih odnosa: - Dinamični međunarodni kontakti, zajednička evropska perspektiva i regionalna saradnja stvaraju dobru atmosferu za otvaranje novih vidova saradnje - kaže Radulović. Da su odnosi na uzlaznoj putanji i da ih treba unapređivati, ocena je i Andrije Mandića, lidera Nove srpske demokratije: - Dobri odnosi će se nastaviti i kada vlast u Crnoj Gori preuzme Demokratski front. Imaćemo tada najbolje odnose sa Srbijom. (S. G.)

novosti

Vrh
Maša
Post  Tema posta: Re: Politička scena Srbije  |  Poslato: 23 Sep 2013, 08:57
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Posle Đilasa oročena vlast

Naprednjaci i socijalisti će u ponedeljak zvanično odrediti scenario za smenu gradonačelnika Beograda. Traži se model kako da se vanredni izbori pomere za mart. DSS zasad samo za razrešenje

Slika

NAČELAN dogovor o smeni Dragana Đilasa s mesta gradonačelnika Beograda u ponedeljak bi trebalo da bude pretočen i u konkretan redosled poteza. A dan uoči sednice Skupštine grada, vrhovi naprednjaka i demokrata prelomiće kako će prestonica funkcionisati do održavanja vanrednih izbora.

Sednica Predsedništva SNS, na kojoj će se razgovarati o promeni beogradske vlasti, zakazana je za 15 sati, dok će čelnici SPS ujutru započeti seriju sastanaka.

- Imaćemo najpre konsulatcije unutar naše stranke, a zatim i sa koalicionim partnerima. U neformalnim razgovorima učestvuje i PUPS. Verujem da ćemo na kraju imati zajednički stav cele koalicije - kaže nam Nikola Nikodijević, član Gradskog veća i sekretar IO socijalista.Na stolu su i dalje dva scenarija - uvođenje privremenih mera ili formiranje nove vladajuće koalicije koja bi Beogradom upravljala najduže pola godine, do marta. Prema našim informacijama, druga varijanta se ozbiljnije razmatra, mada su u centralama stranaka svesni da je teže izvodljiva.

Prinudna uprava posle Đilasove smene, uz sve „vratolomije“, mogla bi da potraje najduže četiri meseca, što znači da bi se birališta otvorila krajem januara. Osim zbog zimskog perioda, termin je nezgodan i zato što bi se u trku za beogradsku vlast krenulo dok nisu okončani lokalni izbori na KiM i usred važnih poslova oko evrointegracija.

Socijalisti, koji priželjkuju prekompoziciju vlasti, spremni su da budućeg odbornika Miloja Živanovića kandiduju za predsednika Skupštine grada umesto Aleksandra Antića. Čitav plan, ipak, zavisi od DSS, bez čijih glasova nema ni prekompozicije. Iz Koštuničine stranke i dalje šalju signale da su spremni za rušenje Đilasa s mesta gradonačelnika, a da potom razgovaraju o svemu ostalom.

SNS I DSS SUTRA PREDAJU PREDLOG ZA RAZREŠENJE ĐILASA

Srpska napredna stranka (SNS) i Demokratska stranka Srbije (DSS) predaće u ponedeljak ujutru, u Skupštini grada Beograda, a u skladu sa Statutom grada, Predlog za razrešenje gradonačelnika Dragana Đilasa, rekao je šef odborničke grupe SNS Aleksandar Jovičić.

"Argumenti za takav predlog su potpuno jasni, a to su činjenice na koje ukazujemo već godinu dana - neracionalno trošenje novca Beograđana, ogromna prezaduženost, dovođenje javnih preduzeća u finansijski kolaps...", rekao je Jovičić Tanjugu.

HOĆE UBEDLJIVIJU VEĆINU
FORMALAN predlog za razrešenje gradonačelnika može da podnese trećina odbornika, a plan je da se za izglasavanje nepoverenja Đilasu prikupi mnogo više od 56 glasova, koliko je najmanje potrebno. Time bi se, navodi naš izvor, sprečile i spekulacije da se smena obavlja trgovinom odbornicima. A SNS, SPS-JS i DSS sada zajedno imaju 55, od 110 mesta u parlamentu.

novosti

Vrh
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Pogled za štampu